مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ بهمن ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۴

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای دکتر جواد سعید «نایب رئیس» تشکیل شد .

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

نایب رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : آشوریان ـ آصف ـ جعفربای ـ اجاق ـ اردلان ـ اسحقی نژاد ـ دکتر اعتمادی ـ سیف الله افشار ـ بارکزهی ـ بیات ـ پردلی ـ تقوی لاریجانی ـ جندقی ـ جعفر جوادی ـ سعید جوادی ـ دکتر چهرزای ـ حیدر زاده امین ـ دکتر خطیبی ـ دکتر رشید یاسمی ـ رضوانی - ساری اصلانی ـ کریم بخش سعیدی ـ شادمان ـ لطیف شیخ الاسلامی – عطائی ـ قراچورلو ـ غلامرضا قوامی ـ کمیلی زاده ـ لیقوانی ـ ماحوزی ـ مافی ـ دکتر محققی ـ مظهری ـ معینی چاغروند ـ موسوی ـ میرزالو ـ دکتر نصیری ـ نصیری زاده ـ نواب صفا ـ واحدی ـ وشمگیر .

بانوان : ابتهاج سمیعی ـ سلیلی ـ ضرابی .

- بیانات قبل از دستور آقایان : محمد علی آموزگار ـ تیمسار سرلشگر ایلخانی ـ سرهنگ خسروی دارانی ـ دکتر ابوالهدی لنگرودی ـ رستم رفعتی ـ تیمسار سرتیپ بیات

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان : محمد علی آموزگار ـ تیمسار سرلشگر ایلخانی ـ سرهنگ خسروی دارانی ـ دکتر ابوالهدی لنگرودی ـ رستم رفعتی ـ تیمسار سرتیپ بیات .

نایب رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم آقای آموزگار تشریف بیاورید .

محمد علی آموزگار ـ قبلا پنج دقیقه از وقتم را به تیمسار ایلخانی میدهم همانطوریکه همکاران ارجمند استحضار دارند در ماه گذشته بارندگیهای شدیدی در بیشتر نقاط کشور بخصوص درمناطق گرمسیر و ساحلی بارید که موجب جاری شدن سیلابهای عظیمی شد .

باران که مایه حیات تمام مخلوقات است و در نقاط ساحلی اگر نبارد آب خوردن هم نخواهیم داشت و در حقیقت رحمت خداوندی است امسال در بعضی جاها سبب زحمت بندگان خدا شد و متأسفانه در حوزه انتخابیه این جانب چند آبادی خراب و خسارات فراوانی به بار آورد .

در مرکز بخش بستک ۶۴ خانه بکلی ویران گردید و به چندین خانه آسیب رسید و سه نفر زیر آوار تلف شدند و چند نفری هم مجروح گردیدند خانه های دو روستای کوچک واقع در حومه بندر لنگه بنام باورد و گارستان نیز فروریخت و به مزارع روستای گزیر صدمه وارد آورد .

بطور خلاصه باید عرض کنم که در حدود پانصد نفر را بی خانمان و چند خانوار را عزادار کرد . راههای ارتباطی به لنگه و بستک وسایر بخشها بکلی قطع و آمد و رفت متوقف گردید بنحوی که در حدود بیست روز از طریقزمین رفتن به بندر لنگه و نقاط تابعه آن مقدور نبود .

خوشبختانه مثل همیشه بفرمان شاهنشاه مهربان و دلسوز ما که دائم بفکر ملت خود هستند دو دستگاه هلیکوپتر بزرگ به بندر عباس آمد و تحت نظر آقای رزاقی استاندار علاقمند استان هرمزگان با کمک جمعیت شیرو خورشید سرخ ایران چادر و پتو و مواد غذائی به مناطق خسارت دیده رسانیده شد و مردم سیل زده از خطر سرما و گرسنگی نجات داده شدند (احسنت) . و چون شخصا در منطقه برای رسانیدن وسائل امدادی مشارکت داشتم و احساسات سیل زدگان از عنایات شاهانه را از نزدیک مشاهده کردم وظیفه خود میدانم که سپاس خود و مردم منطقه به پیشگاه مقدس شاهنشاه آریامهر و والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید ایران تقدیم دارم (احسنت) و از جمعیت مرکزی شیر و خورشید سرخ و سازمان امداد آن و جمعیتهای بندر عباس ـ شیراز ـ جهرم ـ لار ـ لنگه ـ بستک و هم چنین از نخست وزیری و سازمان امداد آن و استانداری و همکاران آنها و مدیران کل مسکن وشهرسازی و بازرگانی استان که در این مصیبت مدد نموده اند تشکر مینمایم .

از افراد خیر و نیکو کاری که بیاری خسارت دیده ها برخاسته اند خصوصا از هم شهریان مقیم امارات خلیج فارس سپاسگزاری مینمایم .

همانطوری که عرض کردم سیل امسال در نقاط دیگر استان از قبیل جاسک و بشاکرد و حاجی آباد و طارم و میناب هم صدماتی وارد کرد که درباره خسارت دیدگان ماننده حوزه لنگه کمکهای امدادی بآنها رسانیده شد و اما توقع مردم سیل زده از دولت این است که برای بازسازی خانه های آنها چاره جوئی بشود زیرا تمام افرادی که خانه های آنها ویران شده و زندگیشان از بین رفته است و مزارع آنها آسیب دیده و یا تلمبه های آنها زیر آب مانده است مردمان بی بضاعت و فقیری هستند که با ساقط شدن از هستی امکان ندارد که بتوانند برای خود خانه و لانه ای تهیه کنند و لذا از نظر مساعدت و کمک و حمایت از آنها استدعا دارد اعتباری در حدود یکصد میلیون ریال باین منظور اختصاص داده شود که به یکی از طرق زیر بمصرف خانه سازی و تعمیرات سیل زدگان برسد .

۱ـ درصورت امکان بهریک از کسانیکه خانه های مسکونی آنها ویران شده و زندگی آنها از بین رفته است معادل بهای خانه های آنها و به کسانیکه خانه های آنها خسارت دیده مبلغی که برای تعمیرات آن لازم است بلاعوض کمک نمایند که بتوانند شخصا نوسازی و تعمیرات لازم را انجام دهند .

۲ـ در غیر اینصورت وزارت مسکن وشهرسازی از محل اعتبار مذکور برای مردمی که خانه های آنها منهدم گردیده و سیل برده است خانه های متناسبی بسازد و به آنها واگذار نماید و بهای آنها باقساط طویل المدت بدون بهره دریافت دارد .

البته در این نقاط مسئله زمین مانند تهران و شهرهای بزرگ مطرح نیست و از بابت زمین پولی پرداخت نمیشود .

۳ـ هرگاه وزارت مسکن و شهرسازی آمادگی نداشته باشد به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران محول گردد که از محل اعتبار مذکور یا اعتبارات خود مانند سایر نقاطی که براثر سیل یا زلزله خراب شده و نوسازی نموده اند این کار را انجام دهند .

۴ـ چنانچه جمعیت شیرو خورشید نیز این امکان را نداشته باشد با اعطای اعتبار به لژیون خدمتگزاران بشر انجام این وظیفه انسانی را بعهده دفتر لژیون و خودیاری مردم کار ایجاد مسکن و تعمیرات برای سیل زدگان حوزه بندر لنگه انجام دهند .

۵ـ در صورتیکه هیچیک از موارد بالا عملی نباشد به بانک کشاورزی اجازه داده شود که هزینه بازسازی خانه ها و تعمیرات و تجدید مزارع را باقساط بیست ساله به آسیب دیدگان وام بدهند . مطلب دیگری که با استفاده از فرصت باید باستحضار همکاران محترم و نمایندگان دولت برسانم موضوع راه و راهسازی در استان هرمزگان است .

از برنامه سوم باینطرف ساختن چندین راه اصلی و فرعی در برنامه بوده که تنها راه بندر عباس به کرمان تمام شده و بقیه راهها نیمه کار مانده است که فهرست وار عرض مینمایم .

۱ـ راه بین بندر عباس و بندر لنگه که بیش از ۲۳۵ کیلومتر نیست از مدتها قبل شروع شده ۱۳۰ کیلومتر آن مورد استفاده قرار گرفته و باقی ناتمام است .

۲ـ راه اصلی بین بندر لنگه و بستک بطول ۱۵۸ کیلومتر فقط ۲۰ کیلومتر آن آماده است قطعه دوم آن بطول ۸۶ کیلومتر بیش از یکسال است متوقف گردیده و ۵۲ کیلومتر بقیه که زیر سازی شده هم برنامه آسفالت آن حذف گردیده و از همه مهمتر پل روی رودخانه شور مهران که لازم و ضروری است از برنامه حذف شده است .

۳ـ راه بستک به لار بطول تقریبا یکصد کیلومتر مدتها است نقشه برداری آن تمام شده ولی هنوز ساختن آن شروع نشده و اگر این قطعه که بندر لنگه به لار و در نتیجه بشیراز متصل مینماید ساخته نشود بندر لنگه به شهرهای داخلی ـ ارتباط نخواهد داشت .

۴ـ راه بین بندر لنگه وبوشهر که با هزار مشکل بصورت راه فرعی ساخته شده و تحویل وزارت راه گردیده از آن نگهداری نمیشود . قرار است این راه را تعریض و آسفالت شود که هنوز خبری نیست.

۵ـ ساختن راههای ارتباطی بین بندر چارک و مقام و گاوبندی و بخشها و روستاهای شهرستان بندر لنگه هرچه استدعا کرده ایم بجائی نرسیده است .

۶ـ ساختن سایر راههای استان مانند راه سیریک به جاسک و راه رودان به سبزواران و راه قشم به باسعید و نیمه تمام مانده و پیشرفتی ندارد .

۷ـ از نظر نگهداری راههای ساخته شده هم توجهی نمیشود برای مثال دوسه سال بود که خطر خرابی پلهای جلابی و حسن لنگی که درراه بندر عباس ـ میناب ایجاد شده بود احساس میشد . شاید مسئولین و مقامات محلی برای جلوگیری از انهدام پلهای مذکور که هرکدام چند میلیون تومان خرج آن شده بود گزارش های متعددی به مرکز داده بودند ولی هیچکس توجهی نکرد تا در بارندگی و سیل امسال ویران گردیدند و باید دو سه برابر پولی که قبلا برای ساختمان پلهای مذکور خرج شده بود برای بازسازی آنها مصرف شود .

اگر راهی که هنوز تمام نشده پلهای آن منهدم گردد یا در حفظ و نگهداری آنها بی علاقگی نشان بدهیم هیچوقت راه درست و حسابی نخواهیم داشت . این پولهای کلانی که صرف ساختن راههای کشور شده ومیشود سرمایه مملکت است که با ابتکار و تلاش رهبر عالیقدر ما بدست آمده و هرگاه در مصرف آن دقت نکنیم و یا در حراست آنچه ساخته میشود بی اعتنا باشیم گناهکار خواهیم بود .

راهی که بایستی سه ساله ساخته شود هرگاه شش سال هم ساختن آن تمام نشود آنچه ساخته شده از بین میرود و هرروز باید دوباره کاری کنیم .

آیا صحیح است که براثر بارندگی بیش از دوهفته عبور و مرور به بندر لنگه و نقاط تابعه آن قطع شود . و اداره راه باداشتن آنهمه وسائل در بندر عباس نتواند راه را باز کند میدانید مسئولین محلی راه چه میگفتند . آنها حرفشان این بود که از پانصد و خردی نفر کادر که باید استان داشته باشد فقط ۱۷۰ نفر هستند و بقیه بااین حقوق و مزایا و سختی زندگی و نبودن مسکن رغبتی برای خدمت در استان هرمزگان ندارند و حاضر به قبول خدمت نیستند و کامیون و گریدر و بلدوزرهای آنها بی راننده مانده است . این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد زیرا ماشین آلات تهیه شده برای ساختن راه و نگهداری راههای کشور است نه به نمایش گذاشتن آنها واقعا جای تأسف است که ما تمام وسائل امروزه داشته باشیم ولی از آنها استفاده نکنیم بهر حال در کشوری که در دهة اخیر اینهمه عمران و آبادانی شده حیف است که نسبت به تکمیل راههای ساحلی بی توجهی نشان بدهیم و یا احیانا اسیر پیمانکاران طمع کار یا بی صلاحیت باشیم بنده در این خصوص سوالی از وزارت راه کرده ام که با تقدیم بمقام ریاست بعرایض خود خاتمه میدهم . امیدوارم وزیر جدید و جوان راه ضمن اعلام پاسخ مشکلات راههای مذکور عملا و بصورت قاطع حل و فصل نمایند . (احسنت)

نایب رئیس ـ آقای آموزگار پنج دقیقه از وقت خودشان را به تیمسار ایلخانی داده اند ، تیمسار ایلخانی بفرمائید .

تیمسار سرلشگر اسدالله ایلخانی ـ جناب آقای رئیس ، همکاران عزیز و محترم روز ۱۵ بهمن روز تأسیس دانشگاه بدست مرد توانای تاریخ پهلوی اول اعلیحضرت رضاشاه کبیر بنیان گذار ایران نوین بوه که وطن عزیز ما مدیون همت و اراده آن رادمرد بزرگ میباشد . (صحیح است)

در ۱۵ بهن ماه سال ۲۵۰۷ شاهنشاهی بیست و هشت سال قبل شاهنشاه عظیم الشان و محبوب ایران پهلوی دوم که برای تجلیل از دانش و فرهنگ بدانشگاه نزول جلال فرمودند ، درهمانجائی که پدر تاجدارشان سنگ بنای آنرا جهت تجدید حیات داش برای ملتی که نوابغی چون بوعلی ـ عمر خیام ـ ذکریای رازی ـ سعدی ، حافظ و خواجه طوسی بدنیای دانش در گذشته عرضه داشته گذاشته بودند و امروز نسل های تحصیل کرده کشور فضل و دانش خود را مدیون آن میدانند ، دستی خیانت پیشه از آستین ناجوانمردی که در خدمت خیانت و وطن فروشی قرار داشت به تحریک اجانب و خائنین بملک و ملت بیرون آمد و وجود شاهانه را هدف پنج گلوله قرار داد .

تیرهای مردم خائن مانند هم اندیشه های باطل بخطا رفت و خودسر در راه خیانت خویش گذاشت، ولی عنایت و تفضل خداوند متعال شاهنشاه عظیم الشان را از گزند خائنین رهائی بخشید و استقلال ۲۵۰۰ ساله این کشور باستانی مانند همیشه محفوظ ماند و بشکرانه این موهبت بزرگ نجات شاهنشاه و حفظ استقلال میهن همه ساله در چنین روزی در سراسر کشور مراسم دعا و نیایش از طریق ملت بدرگاه ایزد توانا برپاست . (صحیح است)

از جنگ بین الملل دوم مملکت با ما مصائب و دشواریهای زیادی روبرو بوده است که در اثر کوچکترین غفلتی هستی و استقلال ایران کهن نیست و نابود میشد ولی در اثر هوشیاری افراد مملکت و گرد آمدن بدور پرچمدار و رهبر عالیقدر و با تدبیر خود ، ملت ایران توانسته است ضمن حفظ استقلال در تمام مواقع مشت محکمی بدهان بیگانه و بیگانه پرستان بزند .

امروز ملت ایران در سایه کوششهی خستگی ناپذیر و تدبیر و درایت و هوشیاری شاهنشاه پهلوی دوم ضمن حفظ استقلال کامل و امنیت عالی همراه با کاروان تمدن و ترقی برای بدست آوردن مجد و عظمت دیرین خود به پیش میرود و هرروز افتخارات تازه ای برافتخارات کهن خود می افزاید ، و تا آن درجه به پیش میرود که بدروازه تمدن بزرگ برسد و ایرانی در ردیف چند مملکت انگشت شمار درجه یک دنیا بسازد (صحیح است) .

ملت ایران بخوبی درک کرده است که بقاء و استقلال و عظمت و ترقی و تعالی میهن عزیز بستگی بوجود رهبر بزرگ و عالیقدر ایران دارد ، بنابراین فرمان مبارک از هیچگونه جانبازی و فداکاری جهت ساختن ایران بزرگ مضایقه نکرده و همه وقت سلامتی ذات القدس اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را از خدای بزرگ مسئلت دارد . (احسنت)

نایب رئیس ـ آقای خسروی دارانی بفرمائید .

سرهنگ محمد حسین خسروی دارانی ـ به نام خدا به نام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر ،‌با توجه به بیانات شیوا و جالب همکار عالم و ناطق شهر جناب آقای دانشی در حزب بمناسبت روز ۱۵ بهمن و رفع خطر از وجود اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر که برای مردم ایران روز دعا و نیایش بدرگاه باری تعالی است (صحیح است) و الحق هم ملت حق شناس ایران در شهرها و دهات برای سلامتی رهبر خردمند خود در مساجد و تکایا با اخلاص کامل به نیایش و دعا مینشیند .

بنده هم با عرض چند بیت شعر دوام و بقای سلطنت دودمان افتخار آمیز پهلوی را از درگاه حق مسئلت مینمایم .

شهنشها توئی آن سایة جلال خدا
که از مشیت او نیت تو نیست جدا
همیشه تا بچمن عندلیب میخواند
زعشق شاهد گل خوش برآورد اوا
بجان بشادی ملت به تخت پادشهی
بجان بعزت و دولت همیشه کامروا (احسنت)

با کسب اجازه از مقام ریاست معظم و خانمها و آقایان نمایندگان محترم مجلس سرهنگ محمد حسین خسروی دارانی نماینده اهالی شاه دوست و میهن پرست فریدن سخنرانی خود را در مورد ضروریات ـ نابسامانیهای حوزه انتخابیه ام مواردی بعرض میرسانم و از جناب آقای دکتر شادمان مشاور جناب آقای نخست وزیر که کلیه نمایندگان بمعظم له ایمان و اعتقاد راسخ دارند استدعا دارم به نکاتی که عرض میشود امر به پی گیری فرمایند .

از جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر محبوب سپاسگزاریم که خدمات و زحمات شبانه روزی به شاهنشاه عظیم الشأن و ملت ایران در مدت چندین سال زمامداری در شهرستانها و دهات وضعیت عمران و آبادی بطور چشم گیر و قابل توجهی پیشرفت نموده است .

دهاتی که فاقد همه گونه وسائل راحتی بودند در اثر انقلاب شاه و ملت و پروژه های عظیم آبادانی اغلب دهات مثل مشهد مرغات شیراز یا داهاتیکه در مسیر شاهراهها هستند اغلب دارای برق ـ لوله کشی ـ بهداشت ـ گرمابه ـ دبستان ـ مدرسه راهنمائی ـ کودکستان ـ کوچه های اسفالت ایران شامال این برنامه بشوند . برنامه عمران دهات دو حالت پیدا کرده یکی عالی مثل دهاتی که عرض شد خیلی خوب پیشرفت داشته و دارد دوم دهات دور دست اصولا یا عمران و آبادی نشده یا اگرهم شده باشد باسهل انگاری و عدم دقت و توجه مسئولین انجام شده است حالا این برنامه میخواهد صحیح پیاده شده باشد میخواهد ناقص و یا مصالح نامرغوب (که در بعضی از ساختمانها بخصوص ساختمان دبستان قریه حق حق فریدن مشاهده شد) .

برای اثبات عرایض خود از تعدادی کارهای عمرانی حوزه انتخابیه ام که بعضی از آنها با خود یاری مردم بوده و مبلغ قابل توجهی هم اهالی کمک کرده اند نام میبرم که پس از دو یا سه سال هنوز بعلت حقه بازی پیمانکار و عدم توجه و دقت برخی از مسئولین این کارهای عمرانی مثل گرمابه دره ساژی ـ گرمابه گوراب ـ گرمابه تنگ دوزان ـ گرمابه شاهبلاق ـ گرمابه میدانک ـ لوله کشی چقیورد ـ لوله کشی اسکندری ـ لوله کشی انالوجه و دهها امثال آن ساخته ولی برای جزئی مخارج آخرکار پیمانکار خود را نیمه تمام گذارده و با اغفال یکی از معتمدین محل کار نیمه تمام را تحویل موقت داده ورفته است .

تقاضا میکنم مقرر فرمایند این قبیل کارهای عمرانی را در حین کار بوسیله مسئولین نوسازی شهرستانها از لحاظ صحت عمل و مرغوبیت مصالح مورد بازدید قرار گیرد و پس از اتمام کامل ساختمان یا لوله کشی طی صورت جلسه کار تمام شده را در حضور فرماندار ـ یا بخشدار ـ رئیس عمران نوسازی شهرستان و چند نفر از معتمدین محل تحویل نمایند .

تقاضا میکنم بازرس به فریدن و محلهای ذکر شده اعزام چون چند میلیون تومان پول دولت خرج شده و اهالی هم در انتظار گرما و لوله کشی آب جانشان بلب رسیده است و ترتیبی اتخاذ شود که پیمانکار را وادار باتمام تعهدات خود نمایند .

سال گذشته در سخنرانی در مورد انباری که اداره عمران روستاها در قریه نهر خلیج ساخته و با اولین برف و بارش خراب شد و علت هم عدم دقت در پی کنی و پی ریزی ساختمان از طرف پیمانکار بوده تا کنون که یکسال میگذرد نه از تعقیب پیمانکار و مهندس ناظر خبری شده و به نسبت به ساخت مجدد انبار اقدام نموده اند از مسئولان مربوطه خواهشمندم در این مورد جواب قانع کننده مرحمت فرمایند مدت بیش از یکسال است که از طرف قاطبة اهالی فریدن شکایات و دادخواست هائی از کارها و اعمال برخلاف وسود جویانه رئیس اسبق آموزش و پرورش فریدن (آقای ستوده سرابی) به وزارتخانه تقدیم داشته اند (تاکنون معلوم نیست بچه علت روی کارهای برخلاف مقررات ایشان سرپوش گذاشته اند ! با توجه باینکه همه جای ایران سرای من است ایشان هم آنکاری را که با آموزش و پرورش فریدن کردند که تقریبا غیر قابل جبران است در پست بعدی هم خواهند فرمود) .

چون شرح خلاف کاریهای ایشان در مجلس شایسته نیست موارد آنرا بوزارت آموزش و پرورش گزارش تا جناب وزیر جوان و فعال دستور رسیدگی دقیق فرموده و سعی فرمایند طبق اوامر جناب آقای نخست وزیر درست مهرماه جای خود قرار گیرند . در تابستان امسال سیل خانمانسوز در فریدن جاری ضمن ۱۸ نفر تلفات انسانی زراعت کشاورزان طعمة سیل شد اشجار و بیشه های آنها از بین رفت قنوات ونهرها از سنگ و گل پر شد خانه ها دبستانها گرمابه ها ویران گردید و ۳۴ میلیون تومان به کشاورزان خسارت وارد شد چند قریه در محاصره سیل بودند که با فعالیت مجدانه فرماندار فریدن (آقای مهندس درگاهی) و شیرو خورشید سرخ کمکهای مقدماتی به سیل زدگان و آنها که در محاصرة سیل بودند گردید جناب آقای استاندار هلیکوپتر در اختیار گذاردند و اگر این اقدام فوری و سریع انجام نمیشد تلفات به چند برابر میرسید بوسیله هلیکوپتر بمعیت آقای فرماندار و چند نفر از روسای ادارات دیگر از مناطق سیل زده و مخصوصا آنها که در محاصره سیل بودن دیدن و بازدید بعمل آمد و آنها را بمراحم شاهانه و کمکهای دولت امیدوار نمودیم جریان به تمام مقامات گزارش و از طرف نخست وزیری به استانداری اصفهان دستور داده شد به سیل زدگان کمک نمایند.

در سمیناری که دراصفهان با حضور استاندار داشتیم بنده در جریان را مطروح و جناب آقای استاندار فرمودند چنین بودجه ای در اختیار ندارم هنوز هم کشاورزان سیل زده در انتظار کمک بسر میبرند .

تعدادی از دهات سیل زده که برای بذر پائیزه کار در مضیقه بودند عرایضی تهیه و یکی از زارعین (جعفر قلی اسدی) را تعیین و به تهران فرستادند که با جناب وزیر کشاورزی ملاقات کنند استدعا دارند ادارة کشاورزی فریدن بذری که نقدا میفروشند به دهات سیل زده با امهال یکساله بفروشند نماینده کشاورزان با توقف چند روزه در تهران نتوانست حضور جناب وزیر برسد ناچار عرایض خود را به حضور معاون وزیر تقدیم و بامید اقدام مثبت بمحل مراجعت نمود از آن تاریخ تا کنون که پنج ماه میگذرد نه کمکی به زارعین شده و نه جوابی به نامه های آنها داده اند . از ریاست محترم مجلس استدعا دارم امر مقرر فرمایند جناب وزیر کشاورزی در مجلس حاضر و علت بدون جواب گذاردن نامه های کشاورزان را توضیح فرمایند .

در شمارة ۱۶ دیماه مجله رستاخیز خبری بود که دولت پنج میلیون ریال اعتبار اختصاص داده اند به بازسازی خانه های زلزله زده فارس . اینجا سوالی پیش میآید و موکلین کرارا سوال مینمایند که دولت چرا به زلزله زدگان فارس کمک میکند ولی به سیل زدگان فریدن کمک نمیفرمایند .

تقاضا دارم جناب آقای نخست وزیر امر مقرر فرمایند بین انسانها و استانها تبعیض قائل نشوند در بهداری فریدن دکترهای ایرانی و خارجی نسبتا خوب کار میکنند ولی نمیتوانند درمانگاههای بدون پزشک یار را هم که در دوردست واقعند رسیدگی نمایند ومردم اغلب دهات در این سرما و برف بدون دکتر و دارو هستند از جناب وزیر بهداری و بهزیستی تقاضا دارم در این مورد اوامر مقتضی و عاجل جهت تقویت پزشک و پزشکیار بهداری فریدن ابلاغ فرمایند .

لازم است از جناب وزیر راه و ترابری تشکر کنم که از ایشان تقاضای ملاقات شد بلافاصله ساعت ۶ صبح فردا را قرار گذاشتند و ساعت ۶ صبح بملاقاتشان رفتم و در مورد اسفالت جاده داران فریدونشهر و داران چادگان که دو سال است وعده میدهند و عمل نمیفرمایند صحبت شد امیدوارم که جناب وزیر فعال و سحر خیز در این مورد اقدام خدا پسندانه فرموده و نتیجه راهم امر به اعلام فرمایند فریدن دارای سدی است بنام سد کوهرنگ که بهره برداری ازاین سد در سال ۱۳۲۹ شروع شده است و تأسف در اینجا است که این سد ۲۶ سال است بهره میدهد ولی هنوزراه این سد خراب و غیر قابل عبور و مرور ماشینی است بخصوص در این راه پلی است بنام پل اسکندری که هر آن امکان دارد زیر ماشینهای باری و تراکتورهای مسافر بری خراب شده و فاجعه بار بیاورد و معلوم نیست این ۳۰ الی ۴۰ کیلومتر راه را سازمان سدسازی باید بسازد یا وزارت راه و ترابری سال گذشته هم در سخنرانی خود عرض شد جوابی ندادند امیدوارم امسال موفق باخذ جواب قانع کننده و احداث راه بشویم .

جناب آقای دکتر شادمان مشاور جناب آقای نخست وزیر سال گذشته هم بعرض رسید شهرستان داران یکی از عقب افتاده ترین شهرها است که فاقد همه گونه وسائل تفریح و گردشگاهها میباشد و از این لحاظ بمأمورین دولت و خانواده آنها واقعا سخت میگذرد .

محلی جهت باشگاه کارمندان در نظر گرفته شده ولی بودجه ندارند کارمندان انتظار دارند دولت وجهی در اختیار فرماندار فریدن گذارده که بلکه باشگاه ساخته و باعث دلگرمی کارکنان دولت و خانواده آنها بشود بنده قبلا از طرف خود و مأمورین دولت در شهرستان داران از جنابعالی تشکر و سپاسگزاری مینمایم چون وقت بنده تمام است بقیه نیازمندیهای حوزه انتخابیه را در جلسه بعد بعرض میرسانم و با دوبیت شعر بسخنرانی خود خاتمه میدهم .

امروز روز عزت و دیهیم و افسراست
عصر بلند پایه و عهدی منور است (صحیح است)
گرصد کتاب ساخته اید بمدح شاه
چون بنگرند گفته زناگفته کمتر است (احسنت)

نایب رئیس ـ آقای دکتر ابوالهدی بفرمائید .

دکتر ابوالهدی لنگرودی ـ جناب آقای رئیس ، نمایندگان محترم اوایل دیماه گذشته جناب آقای مهندس معقول استاندار گیلان از نمایندگان مجلسین و اعضاء انجمنهای ملی آن استان دعوت بعمل آورد تا در جلسه ایکه در تاریخ پانزدهم دیماه در استانداری با حضور جناب آقای فرح بخشیان وزیر راه و ترابری بمنظور بررسی راههای مورد نیاز استان گیلان تشکیل میشود حضور بهمرسانند .

با اینکه هوانامساعد و برف بشدت میبارید روز سه شنبه ۱۴ دیماه عده ای از نمایندگان مجلسین عازم گیلان شدند .

روز ۱۵ دی بعلت نزول برف شدید تؤام با طوفان همه پیش بینی میکردند که با اینوضع آقای وزیر راه و همراهان نخواهند توانست خود را برشت برسانند و جلسه موکول به بعد خواهد شد . لیکن حدود ساعت دو بعد از ظهر در میان تعجب گیلانیان جناب آقای وزیر راه و همراهان بسلامت وارد رشت شدند که باعث خوشوقتی گردید .

پس ازتشکیل جلسه جناب آقای مهندس معقول استاندار لایق و دلسوز گیلان بعد از ذکر مقدمه ای نیاز استان گیلان را از نظر راه با اطلاعات وسیعی که از وضع راههای منطقه داشتند بروشنی تشریح نمودند ـ سپس جناب آقای دکتر فرح بخشیان وزیر راه و ترابری مشروحا برنامه های راهسازی مملکت را اعلام نمودند ـ سادگی و صداقت ایشان در بیان مطالب از همان آغاز کلام توجه حضار را بخود جلب نمود .

نمایندگان گیلان در مجلسین و نمایندگان انجمنهای ملی انتظارات اهالی گیلان را بلحاظ ساختمان جدید راههای اصلی و فرعی و تعریض پلهای کناره و احداث شاهراههای جدید به تفضیل بیان داشتند بطور کلی گیلانیان معتقدند که در آمد حاصله از منابع نفتی باید بمصرف عمران و آبادی همه مملکت خاصه قسمتهائی که بیشتر عقب مانده هستند برسد . ولی در عین حال استانهائی که از نعمت خدادادی و امتیازات طبیعی بیشتر برخوردارند نباید بدین سبب بدست فراموشی سپرده شوند . از جمله این استانها سرزمین سرسبز استان گیلان است که از یکسو بدریای نیلگون خزر و از سوی دیگر بدامنه ها و جنگلهای انبوه گسترده است و از سرزمین های نادری است که مسلما مطمح نظر توریسم جهانی واقع خواهد شد و خود منبع درآمد مؤثری برای مملکت بحساب خواهد آمد .

و اما آذوقه ایکه در گیلان از لحاظ برنج – چای ـ مرکبات ـ ماهی ـ اغنام و احشام و مواردی مانند توتون و ابریشم و کنف دراین استان تهیه میشود در خورد آنست که بآن توجه کافی مبذول گردد . تا محصولات گیلان از اقصا نقاط آن در تمام فصول سال بمراکز مصرف حمل شود .

ما از دولت متشکریم که گیلان را یکی از قطبهای مهم صنعتی کشور قرار داده است و بهمین دلیل و عللی که بعرض رساندم شاهراهها و راهها باید در گیلان در حد کمال توسعه باید یقینا نمایندگان محترم تصدیق دارند که شهرهای گیلان همه جا آباد و متصل بیکدیگرند . بنابراین هر راهی که اعم از اصلی ـ فرعی ـ روستائی درآن ساخته شود مورد بهره گیری و استفاده جمع کثیری از ساکنین گیلان از نظر عبور و مرور و حمل مواد غذائی و صنعتی است نمایندگان گیلان از میان حوائج بیشمار مردم این استان به شبکه راه فقط قسمتی که در حد مقدورات و امکانات فعلی مملکت است ارائه کردند و جناب آقای دکتر فرح بخشیان وزیر راه و ترابری با صمیمیت و ابراز حسن نیت پاسخها و وعده های مساعد بحضار گیلانی دادند .

نظر بلند و دید وسیع و تحرک این وزیر جوان مرا سخت تحت تأثیر قرار داد و با یکی از دوستان نزدیک جناب آقای دکتر فرح بخشیان در این مورد گفتگو داشتیم . او میگفت که ایشان از رادمردانی هستند که مراحل ترقی را از جوشکاری ساده تا تحصیلات سیستماتیک و عالیه و اخذ درجه لیسانس و چند دکتری در کشور اتازونی آمریکا پیموده پس از مراجعت بایران دررأس صندوق کارآموزی وتربیت نیروی انسانی ماهر و استانداری لرستان آنقدر خدمت مؤثر کردند که مورد توجه ذات اقدس شهریاری قرار گرفتند و شاهنشاه آریامهر بمنظور ابراز تفقد بمناسبت خدمات ارزنده آقای دکتر فرح بخشیان ایشانرا در مقام حساس وزارت راه و ترابری منصوب فرمودند .

من یقین دارم که جناب آقای وزیر راه و ترابری و همراهان گرامی جنابان آقایان مهندس معرفت معاونت محترم وزارت راه و ترابری و مهندس صدیق وزیری ـ مهندس شهنواز دکتر مهندس آزموده ـ هم چنین جنابان آقایان هومن معاون فنی بسیار فعال و لایق استانداری گیلان و آبادی رئیس مطلع و بصیر دفتر برنامه و بودجه استان گیلان و مهندس محمودی و مهندس سعدلو . تمام تقاضاهای نمایندگان گیلان را بدقت یادداشت کرده اند . معهذا صرفا بطور یادآوری ادامه شاهراه تهران قزوین به رشت و لاهیجان ـ لنگرود ـ رودسر ـ رامسر و رشت ـ بندر پهلوی ـ هشتپر ـ آستارا و ساختمان راههای مطالعه شده لنگرود ـ کلیدبر ـ اطاقور بطول ۱۲ کیلومتر و لنگرود ـ شرفشاده ـ سلیم چاف بطول ۲۳ کیلومتر کلا ۳۵ کیلومتر راه در حوزه شهرستان لنگرود که یکی از متراکم ترین شهرستانهای استان گیلان از نظر جمعیت میباشد . همچنین احداث حفظ آهن از آستارا به قزوین و شاهی و احداث خط آهن برقی متذکر میگردد .

در مورد راههای روستائی که اعتبارات آن در اختیار وزارت تعاون و امور روستا قرار میگیرد . مسئولان این وزارتخانه بعلت نداشتن وسایل کار و مخصوصا مهندسان و کارگران متخصص عملا در کار راهسازی روستاها موفق نبودند . و آن اعتبارات بهدر رفته و کمتر راه قابل استفاده در روستاها باقیمانده است .

به عقیده اینجانب واگذاری اعتبارات راههای روستائی بوزارت راه و ترابری قابل مطالعه میباشد . و از دولت تقاضا دارم که در این زمینه دستور بررسی صادر نماید . باز بودن راهها و تأمین عبور و مرور مردم در کشور پهناور ایران مدیون و مرهون مساعی و جدیت و بیخوابی و تلاش و کوشش صدها کارگر متخصص ـ کارمندان و مهندسان ورزیده وزیر لایق و خدمتگزار و فعال و پرتحرک راه و ترابری است که با تحمل رنج و مرارت در ایام سرد و یخبندان در گردنه ها و راههای صعب العبور بیدار و پاسدارند . و من بنام یک ایرانی بهمه این خدمتگزاران صدیق و فعال شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز از ساحت مقدس مجلس شورای ملی درود میفرستم و ازهمه آنها سپاسگزاری مینمایم . سلامتی و موفقیت آنها را در اینگونه خدمات ملی و میهنی و انسانی از خداوند متعال مسئلت دارم . (احسنت)

موضوع دیگری که توجه دولت و وزیر محترم کشور رابآن جلب مینمایم این است که لنگرود و بندر پهلوی در استان گیلان دو شهرستانی هستند که از نظر حوزه انتخابیه وضع مشابهی دارند . چون از نظر تقسیمات کشوری جمعیت این دو شهرستان بحد نصاب یکصد هزار نفر نمیرسید لذا با تصویب نامه هیئت وزیران وقت قسمتی از روستاهای شهرستانهای مجاور را فقط در موقع انتخابات جزو حوزه انتخابیه این دو شهرستان قرار دادند . تا شهرستانهای مذکور بتوانند مستقلا یک نماینده در مجلس شورای ملی داشته باشند . باین دلیل دهستان املش که جزو شهرستان رودسر میباشد و از جنوب شرقی شهرستان لنگرود تا حدود جنوب شرقی شهرستان رودسر امتداد دارد و جزو حوزه انتخابیه لنگرود قرار گرفته است . که نماینده لنگرود عملا نمیتواند مشکلات و مسائل روستاهای حوزه دهستان املش را که تابع شهرستان رودسر میباشد حل و فصل نماید .

در تقسیمات کشوری متأسفانه ضوابط منصفانه و صحیح در مورد شهرستان لنگرود رعایت نشده زیرا در حال حاضر شهرستان لنگرود با وسعتی بمساحت ۱۸۸ کیلومتر مربع و یکصد و چهل و یک روستا و جمعیتی حدود ۸۶۰۰۰ نفر بین شهرستانهای رودسر با وسعتی بمساحت ۱۹۸۹ کیلومتر مربع و ۷۳۹ روستا و جمعیتی حدود ۱۷۶۹۰۹ نفر و لاهیجان با وسعتی بمساحت ۱۸۱۲ کیلومتر مربع و ۵۴۵ روستا و جمعیتی حدود ۲۸۲۷۰ نفر قرار گرفته است . با توجه باینکه هریک از دو شهرستان حدود ده برابر شهرستان لنگرود وسعت دارند مسائل و مشکلاتی که برای ساکنان روستاهای این دو شهرستان فوق العاده وسیع بوجود میآید کاملا روشن میشود روستاهایی در لاهیجان و رودسر وجود دارند که با مرکز شهرستان لنگرود بیش از دو تا ده کیلومتر فاصله ندارند و اهالی آن روستاها برای رسیدن بمرکز شهرستانهای تابعه خود باید از شهر لنگرود عبور کنند . از طرفی بیشتر روابط اقتصادی این روستاها با لنگرودست . از آن جمله میباشد روستاهای چاف ـ پاپت کیاده ـ قالکیاسر ـ بارکوسرا ـ سادات محله ـ ارباستان ـ تازه آباد ـ ششکلایه ـ کوره و کابیجار ـ لیل از روستاهی حوزه شهرستان لاهیجان روستاهای ولیسه ـ گواسرا بالا و پائین سوره کوه ـ تیجان ـ شیاد کلایه ـ لگ موج ـ چهارده ـ خرشتم ـ اشکیت ـ چماقستان ـ خلیفه محله از روستاهای حوزه شهرستان رودسر.

در سالهای گذشته ازوزارت کشوراین تقاضا شد که روستاهای ذکر شده را ضمیمه لنگرود نمایند . تا هم رفاهیت کشاورزان این روستاها بیشتر فراهم شود و هم جمعیت شهرستان لنگرود بحد نصاب یکصد هزار نفر برسد . زعمای وقت وزارت کشور وعده دادند که پس ازسرشماری سال ۲۵۳۵ در این مورد اقدام خواهند کرد . حال که سرشماری کشور در چند ماه قبل پایان گرفته است . وقت آن است که وعده خود وفا کنند و با تصویب نامه ای رفاهیت و آسایش عده کثیری از اهالی روستاهایی که بآن اشاره شد تأمین فرمایند . این اقدام بهیچوجه بموقعیت شهرستانهای لاهیجان ورودسر لطمه نخواهد زد . و برای دولت هم هیچگونه هزینه ای در برنخواهد داشت .

استدعای دیگر از جناب آقای امیر قاسم معینی وزیر با تدبیر و لایق کشور این است قریه شلمان که در هفت کیلومتری شهر لنگرود و در مسیر شاهراه قرار دارد استحقاق تأسیس شهرداری و بخشداری را داشته ـ هممچنین شهر کومله که در پنج کیلومتری لنگرود واقع شده و متجاوز از دو کارخانه چایسازی دولتی و خصوصی در حوزه آن قرار دارد نیز شایستگی کامل برای تأسیس بخشداری دارد ـ انتظار دارم که جناب آقای وزیر محترم کشور باین استدعا پاسخ مثبت دهند و ضمن اجابت این تقاضاها در تهیه طرح جامع شهر لنگرود و دو کومله که چند سالی بطول انجامید ۵ نیز دستور مقتضی صادر فرمایند .

مطلب دیگری که میخواهم بعرض برسانم بیان مشکل قابل حل عده زیادی از کشاورزان چایکارست که در مناطق دور دست و کوهستانی زندگی میکنند ـ این کشاورزان زحمت کش باید محصول خود را با تحمل زحمات و خطرات فوق العاده از این مناطق صعب العبور به مراکز خرید در کارخانجات چایسازی برسانند سالی نیست که براثر سقوط اتومبیل های حامل کشاورزان و محصولات آنان عده ای تلف نشوند ـ این کشاورزان کرارا تقاضای ایجاد مراکز خرید از طرف سازمان چای در نقاطی که از کارخانجات چای فاصله زیادی داشته یا باغات چای در مناطق صعب العبور قرار دارند نموده اند ـ از جناب آقای دکتر تسلیمی وزیر دانشمند بازرگانی که بفرمان شاهنشاه آریامهر به کشاورزان و کارخانه داران چای تا حد امکان یاری فرموده اند ـ تقاضا مینمایم دستور مساعدی بتأسیس مرکز خرید برگ سبز چای در اطاقور بچارپس حوزه شهرستان لنگرود و گلنگلایه حوزه شهرستان رودسر صادر فرمایند ـ و بااین اقدام آسایش و رفاه عده کثیری از کشاورزان چایکار را فراهم خواهند فرمود ـ لزوما یادآور میشود که اهالی اطاقورو کنکلایه با هزینه خود ساختمان مرکز خرید برگ سبز چای را تهیه و در اختیار سازمان چای قرار خواهند داد .

موضوع دیگر اینکه قرار بود که بهره برداری از مجتمع توریستی وزارت اطلاعات و جهانگردی درچم خاله لنگرود در مهرماه گذشته آغاز گردد . با اینکه بیش از یکماه و نیم بآخر سال ۲۵۳۵ نمانده معهذا تحویل و تجهیز آن مجتمع صورت نگرفته . از جناب آقای امیر پاشا بهادری وزیر محترم اطلاعات و جهانگردی تقاضا میکنم دستور فرمایند که تکمیل و تجهیز این مجتمع توریستی سریعتر انجام گیرد ـ تادر تابستان سال ۲۵۳۶ بهره برداری از آن آغاز گردد .

در پایان عرایضم از جناب آقای وزیر محترم دادگستری در مورد تبدیل دادگاه بخش سی هزار نفری لنگرود بدادگاه شهرستان استمداد مینمایم . توضیحا بعرض میرسانم که تمام موجبات اینکار قبلا فراهم شد و استحقاق این تبدیل بتأیید مقامات ذیصلاح وزارت دادگستری استان گیلان رسیده و حتی درزمان وزارت جناب آقای صادق احمدی احکام رئیس دادگستری و دادستان لنگرود امضاء شده بود ولی پس از انتصاب جناب آقای کیان پور بوزارت دادگستری ابلاغ آن احکام بعهده تعویق افتاد . تقاضا دارم مقرر فرمایند که موجبات شروع بکار هرچه زودتر دادگستری لنگرود را فراهم و اهالی این شهرستان را سپاسگزار فرمایند . متشکرم (احسنت) .

نایب رئیس ـ آقای رفعتی بفرمائید .

رفعتی ـ بسم الله الرحمن الرحیم ملت ایران از زمانهای قدیم ارتباط توحید خود را با خدای یگانه حفظ نموده است زیرا معتقد بوده و هست که در ماوراء این جهان ، جهان دیگری هست و طوری باید زندگی نمود که آن جهان که جایگاه ابدی است و جای همیشگی است مرحمت و روزنه امیدی داشته و زندگی انسانها در ممالک دیگر بباد هوی و هوس و هجوم و تعرض قرار نگیرد این خاصیت قوم ایرانی است ،قوم ایرانی که با این روحانیت در جهان زندگی میکند و معتقد بخدمت به انسانها است همیشه منافع دیگران را تأمین و خود با اعاشه ای مختصر زندگی میکند متأسفانه سود طلبان درهر دوره ای باین قوم نجیب و این قوم موحد هجوم آورده اند گاهی مغول و گاه تیمور و گاه اعراب و گاهی استعمار بطرق مختلف و اما قوم ایرانی اگر بمقتضاء بمملکتی هجوم برده و آنرا تحت تصرف خود دراورده در همان حال آن شاه ایران تاج و تختش را باو بخشیده و مجددا به تخت نشانده (صحیح است) زمانی هم میرسد استعمارگران برای ما زمزمه هایی ساز میکنند زمانی ، اهریمنی را ، مأمور ترور در سال ۱۳۲۷ مینمایند زمانی شیطان صفتی را در ۲۱ فروردین برای سوء قصد میفرستند ملاحظه بفرمائید در دنیا به پادشاهان و پیشوایان ممالک مختلف چه سوء قصدهائی که نشده است حتی به محبوبترین پیشوایان ، اما این خاطره فقط زمان قدیم بود این رابطه معنوی است . بین ملت و شاهنشاه که هر سال بعد از گذشت زمان در آن روز مساکین اطعام میشوند و بپاس رفع خطر از وجود شاهنشاه، اهالی شهرها و دهات در اماکن متبرکه جمع شده و خدای بزرگ را سپاس میگذارند . برای رفع خطر از وجود شاهنشاه این یک معنویتی است ناگسستنی (صحیح است) شاهنشاه ایران جز رفاهیت ملت خود و جهانیان نقشه ای دیگر در سرندارند زمانی که ما انقلاب سفید را به رهبری شاهنشاه راه میاندازیم نغمه ای بلند میشود که این از دست رفت و ملت فنا شد ، چرا؟

بعد از انقلاب سفید شما هنوز ملاحظه میفرمائید جشن و سرور تولد پیشوایان مذهبی است انجام مراسم عزادارای آنها است شما میبینید کشاورزی که دسترنجش بسوزد مالکین بود و از این کشور خارج میشد دارای همه گونه رفاهیت شد چرا دین از دست رفت؟ نه دین از دست رفت، نه ملت از بین رفت اینها نبود ،‌زمانی دیگر ساز در میدهند که ملت ایران قصد تهاجم دارد والله اینطور نیست ملت ایران ملتی آزاد بخواه است و منافع دیگران را سلب نخواهد کرد اخیرا باز نغمه هائی شنیدیم که خوشبختانه دیشب در مطبوعات مادرج شد که سازمان عضو بین المللی عذر خواهی کردند اینها در روزنامه ها نوشته شده و قطعا وزارت امور خارجه در این مورد توضیح بیشتر خواهد داد و نوشته اند که عفو و بخشش شاهنشاه بیشتر از نظریات مابوده، شاهنشاهی که کسی را که خواسته دو مرتبه او را ترور کند میبخشند آیا بالاتر از این بخششی هست؟ (احسنت) ما بزرگتر از علی بن ابی طالب سروری نداشته و نداریم و رهبر دیگری مثل علی بن ابی طالب جهان بخود نخواهد دید ایشان فرمودند قاتل مرا اگر گذشت نکردید بیش از یک ضربه نزنید ولی این ضرباتی که به ملیت مازدند و میخواستند اساس ملیت ما را از بین ببرند آیا ضربه های شدیدی نبود؟ آیا گذشت بالاتر از این هست؟ من که به فکرم نمیرسد . اینجا مثالی به یادم آمد که میخواهم با اجازه جناب آقای دکتر سعید به عرض برسانم شکارچی ها میگویند کشتن کبک ثواب دارد و کشتن تیهو گناه و علتش را چنین میگویند که چون در روز عاشورا سید الشهدا باآن زخمهای کاریش زیر درخت کیکوم افتاده بود کبک ندا دادکه امام زیر این درخت است ولی تیهو با صدای مخصوص خود طوری عمل کرد که ندائی نداد از کبک سوال کردند مگر بی کاربودی که چنین شهادتی دادی گفت دروغ گفتند چون اصلا نه در صحرای کربلا درخت کیکوم هست چون این درخت ، درخت سردسیری است و نه من چنین شهادتی دادم بحث فقط سرگوشت سینه من است که یک قدری بیشتر است و شکارچی ها دروغ میگویند و حالا هم استعمار در کمین ما است اینها نه به تیهو رحم میکنند نه به کبک . ما گناهی نداریم ، مانفت داریم و نفتمان هم در خدمت انسانها و در خدمت اقتصاد جهانی است آیا ما گناهی کردیم؟ آیا ما قیمت غیر متعادل گفته ایم ؟ ما از پشت این تریبون به کشورهای جهان سوم اعلام میکنیم که گول این نیرنگها را نخورند و گول این شکارچیها را نخورند اینها به شما رحم نخواهند کرد و ایران اثبات سیاسی و سیاست مستقل ملی خود و با نیروی توانای ارتش دلیر خود بسوی پیشرفت گام برخواهد داشت (صحیح است) و در پشت سرآن عشایر ایران هستند (مهندس صائبی ـ همه ملت ایران هستند) عشایر ایران هستند که این عشایر ایران ، مردانی غیور و فدائیان شاهنشاه و پیش مرگ ارتش هستند (احسنت) ما از تنگنای اقتصادی هیچگاه نمیهراسیم ما با خوردن چهاردانه بلوط در روز قوتمان را اداره میکنیم اکنون که شاهنشاه اینهمه رفاهیت برای ملت فراهم کرده مگر یادتان نیست سالهای ۲۱ تا ۲۳ را ، البته خانمها هیچوقت بیشتر از ۳۲ سال ندارند ولی حتما آقایان یادشان هست که ما نان آجری میخوردیم ولی آنچه که هیچوقت از یادمان نمیرود شرف ایرانی و استغنای طبع ایرانی است (صحیح است۹ کشورهای جهان سوم باید دورهم جمع بشوند و متحد بشوند و آنوقت خواهیم دید که ما دیگر احتیاجی به اقتصاد و تکنولوژی آنها نخواهیم داشت (احسنت) .

نایب رئیس ـ آقای رفعتی وقت جنابعالی تمام شده است .

رفعتی ـ یک دقیقه دیگر اجازه بفرمائید .

نایب رئیس ـ یک دقیقه اشکالی ندارد ، بفرمائید .

رفعتی ـ من از پشت این تریبون از خدای متعال میخواهم که شاهنشاه بزرگ ما را حفظ کند (قاسم زاده ـ همه ما میخواهیم) من از جانب شما و ملت ایران آقای قاسم زاده خواستم (احسنت) که خداوند شر استعمار نو و کهنه را از سراین مملکت و جهان سوم دور کند (چند نفر از نمایندگان ـ آمین) جاوید شاهنشاه پاینده ایران . (احسنت)

نایب رئیس ـ تیمسار بیات جنابعالی فقط پنج دقیقه وقت دارید بفرمایید .

تیمسار بیات ـ

با نام خدا کنیم آغاز سخن
چون داد خدا نطق و بیان برتو و من
شاه و وطن است قبله گاه من و تو
شد قبله ما خدا و شاه و مهین (احسنت) .

سروران گرانمایه ، و همکاران ارجمند موجب کمال افتخار است که بمناسبت سالروز رفع خطر از وجود مقدس شاهنشاه آریامهر ، به عرایض خود که زبانحال ملت شریف ایران است با ذکر قسمتی از مناجات مولای متقیان امیرالمؤمنین علی علیه السلام زینت بخشم (احسنت) .

ای پروردگار بزرگ در هر سپیده دم که پنجه های ظریف آفتان بر پیشانی افق باقلم زرین آیات نور مینگارد بیاد تو هستیم و تورا میپرستیم و در هر شبانگاه در آن هنگام که ستاره فروزنده ای از گوشه چادر شبرنگ سپهر یکدم آشکار و یکدم نهان میشود از بزرگی و قدرت تو غافل نیستیم . خداوندا بدین خوشیم که تو با ما هستی و به آن خوشدلیم که با تو از هر یار و یاوری بی نیاز خواهیم بود آفریدگارا اگر وجود مقدس و مسلط تو در ظلمات وحشت جان ما را بکنار نمیکشد با ظلمت وحشت چه میکردیم؟ و اگر در روزهای درماندگی بیاد تو نباشیم بیاد که باشیم ؟ اینک با الهام از فرمایشات مولای متقیان میگویم ای خالق یکتا اگر در آن روزیکه خائنین و بیگانگان بمنظور اجرای نقشه شوم و خانمان برانداز بی وطنی را ساخته و پرداخته بودند تا جان ما یعنی شاه ما (صحیح است) یعنی هستی و افتخار و موجد استقلال و تعالی ما ملت حق شناس ایران را از ما بگیرند و ملتی را در هم ریزند ،‌دست توانای تو بصورت معجزه آسائی آمال و آرزوهای بداندیشان و آن اهریمنان بدسرشت را برباد نمیداد امروز دیگر چنین ایرانی وجود نداشت تا در آستانه دروازه های تمدن بزرگ با سرعتی شگرف و برنامه هائی ژرف به پیش تازد و چشم دوستان را روشن و دیده دشمنان را کور سازد (احسنت) .

بنابراین در این روزیکه از تمام مواهب پروردگاری برخوردار هستیم و فرمانده یگانه پرست و با ایمان و تاجدار خود را در کانون گرم ملیت خود سلامت ـ استوار ـ پرتوان ـ گویا ـ پرتدبیر و نافذ میبینیم تورا سپاس میگذاریم و برآستان مقدس تو به نیایش میپردازیم و از اعماق دل میگوییم خدایا شاهنشاه مارا همواره در میان هاله ای از مجد و افتخار پایدار نگاهدار . (انشاء الله) .

پروردگارا ـ شهبانوی محبوب ایران را در پرتو عنایات کریمانه خود محفوظ بدار .
بارالهی ـ شادکامی و پیروزی والاحضرت ولایتعهد را روز افزون ساز .
بارخدایا ـ دشمنان شاهنشاه و میهن را سرنگون و منکوب فرما .
ای ایزد توانا ـ شاهنشاه، مظهر آزادمنشی و ملت نوازی است و توای قادر متعال شهریار عالیقدر ما را در پناه الطاف بیکران خود حفظ فرما.
بزرگ یزدانا ـ بما نمایندگان منتخب ملت که سوگند خدمتگزاری شاهنشاه و میهن را یاد کرده ایم توفیق عنایت فرما تا در اجرای فرامین مقدس اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران فرمانده در محور پیشبرد سعادت و نیکبختی میهن عزیز و ملت نجیب ایران موفق و پیروز باشیم .
جاوید شاه پاینده ایران (احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

نایب رئیس ـ وارد دستور میشویم ،‌نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

صورتجلسه تصویب میشود .

- تقدیم سوال بوسیله آقای محمد علی آموزگار از وزارت راه و ترابری

۴ - تقدیم سوال بوسیله آقای محمد علی آموزگار از وزارت راه و ترابری .

نایب رئیس ـ آقای آموزگار فرمایشی دارید بفرمائید .

محمد علی آموزگار ـ سؤالی است از وزارت راه و ترابری که تقدیم میکنم .

نایب رئیس ـ سوال بدولت ابلاغ میشود .

- تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح «مکانیزاسیون پست بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۵ - تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح «مکانیزاسیون پست بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

نایب رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ ریاست محترم مجلس شورای ملی به استناد تبصرة ۲ مادة ۲۰ قانون برنامه و بودجه لایحه اعتبار سنوات آتی طرح «مکانیزاسیون پست» جهت بررسی و صدور مجوز قانونی تقدیم میشود و تقاضای تصویب آنرا دارم .

نایب رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- گزارش آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه راجع به تشکیل مجمع سازمان عفو بین المللی در کشور هلند

۶ - گزارش آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه راجع به تشکیل مجمع سازمان عفو بین المللی در کشور هلند .

نایب رئیس ـ آقای عصار بفرمائید .

نصیر عصار ( معاون وزارت امور خارجه) جناب آقای رئیس ،‌نمایندگان محترم همانطوریکه خاطر حضرات نمایندگان مستحضر است موضوع سازمان بخشودگی بین المللی و توطئه ها و تبلیغات مغرضانه این سازمان مورد توجه خاص وزارت امور خارجه قرار داشته است و همواره برای رد اظهارات و انتشارات خلاف واقع سازمان مذکور اقدامات ضروری صورت گرفته است .

حضرات نمایندگان محترم اطلاع دارند که دولت شاهنشاهی همواره پیشرو و مدافع اصول و موازین حقوق بشر بوده و در مجامع و سازمانهای بین المللی سهم عمده ای در پیشبرد این اصول بعهده داشته است در جلسه اخیر مجلس شورای ملی مطالبی در این زمینه عنوان و درخواست فرموده بودید در مورد برگزاری اجلاسیه سازمان عفو بین المللی توضیحایت داده شود برای توجه نمایندگان محترم عرض میکنم همانطوریکه در اعلامیه وزارت امور خارجه ملاحظه فرموده اند بقرار تحقیقاتی که بعمل آمده است دولت و مقامات رسمی هلند هیچگونه مداخله ای درتشکیل مجمع سازمان عفو بین المللی که بفعالیت ضد ایرانی درخاک هلند میپردازد ندارد و اصولا هر سازمانی که بطور قانونی در کشوری به ثبت رسیده باشد میتواند به تشکیل جلساتی بدون نقص قوانین و مقررات آن کشور مبادرت نمایند . دولت هلند همیشه احساسات دوستی و مودت نسبت به ایران و رهبر عالیقدر آن داشته است و بهمین مناسبت وزارت امورخارجه معتقد است که دراین جریانات نباید دولت هلند را مسئول برگزاری جلسه سازمان عفو بین المللی در آن کشور دانست ، بلکه باید به گفته های خلاف واقع سازمان مذکور پاسخ داد و پرده از توطئه های مغرضانه آنها برداشت بدیهی است که اظهارات نمایندگان محترم مجلس شورای ملی و رئیس کمیته حمایت مصرف کننده که حاکی از احساسات میهن پرستانه آنها است مورد توجه بوده است و دولت شاهنشاهی با اقدامات پی گیر نسبت به معرفی و روشن نمودن وابستگی سازمانهائی که فعالیت ضد ایرانی در کشورهای خارج مینمایند اقدام خواهند نمود .

- تقدیم لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۷ - تقدیم لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ .

نایب رئیس ـ تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید .

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) ـ با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی را تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارم .

نایب رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه تبدیل وضع استخدامی آقای آناتاس زافیروپولوس بوسیله دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۸ - تقدیم لایحه تبدیل وضع استخدامی آقای آناتاس زافیروپولوس بوسیله دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی .

نایب رئیس ـ آقای دکتر همایونفر بفرمائید .

دکتر همایونفر ـ باکسب اجازه از مقام معظم ریاست لایحه ای است مربوط به تبدیل وضع استخدامی آقای آناتاس زافیروپولوس کارشناس کشت توتون و مشاور عالی شرکت دخانیات ایران که تقدیم میکنم و تقاضای تصویبش را دارم .

نایب رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور وابلاغ بدولت

۹ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور وابلاغ بدولت .

نایب رئیس ـ گزارش کمیسیونها راجع به کنوانسیون تکمیلی حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانیسیون مذکور مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه بملجس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۵ با حضور آقای ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شمارة ۶۹۲۶۲ مورخ ۳۴/۱۱/۱۱ دولت راجع بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور را که قبلابتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا در آن تغییراتی بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

قانون کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافرو توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور .

ماده واحده ـ کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن (C.I.V) در باره مسئولیت راه آهن در مورت فوت و جرح مسافرین (مورخ ۲۶فوریه ۱۹۶۶) مشتمل بریک مقدمه و ۲۸ ماده و پروکتلهای الف و ب (مورخ ۲۶ فوریه ۱۹۶۶) و پروتکل شمارة ۲ (مورخ ۹ نوامبر ۱۹۶۳) تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده میشود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به کنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن و اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون مذکور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری ـ علی پاشانوری اسفندیاری .

تغییرات سنا -

عنوان لایحه تغییر یافته و مصوبه مجلس شورای ملی بشرح زیر است :

«الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون تکمیلی کنوانسیون حمل و نقل مسافر و توشه بوسیله راه آهن »

نایب رئیس ـ نسبت یه اصلاحات مجلس سنا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی میگیریم به گزارش کمیسیونها خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی و ابلاغ بدولت

۱۰ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی و ابلاغ بدولت .

نایب رئیس ـ گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۹ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۸۴۲۰۲ مورخ ۲۵۳۴/۲/۱۹ دولت مربوط به اصلاح مادة ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی را که قبلا به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا در آن تغییراتی بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

قانون اصلاح ماده ۳ راجع به صلاحیت دیوان کیفر در محاکمه غیابی .

مادة واحده ـ‌ در هر مورد که متهم بعلت بیماری نتواند در دیوان کیفر یا دادگاه جنائی دادگستری حاضر گردد و امکان معالجه و حضور او در زمان مناسب بعدی بنظر ادارة پزشکی قانونی قابل پیش بینی نباشد دیوان کیفر یا دادگاه جنائی قرار انجام دادرسی را بدون حضور متهم صادر و به وی ابلاغ میکند .

در صورتیکه حکم صادر مبنی بر محکومیت متهم بیمار باشد نسبت به او غیابی محسوب است .

مخبر کمیسیون دادگستری ـ عنایت الله قائمی

اصلاحات مجلس سنا -

۱ـ بعد از کلمه «جنائی» کلمه (دادگستری) اضافه شده است .

۲ـ عبارت زیر بعد از کلمه «است» حذف شده است «وبه اعتراض محکوم علیه در صورتیکه بازهم بعلت بیماری نتواند در جلسه دادرسی حاضر شود بترتیب بالا رسیدگی خواهد شد و این حکم حضوری محسوب است»

نایب رئیس ـ نسبت به اصلاحات مجلس سنا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی میگیریم به گزارش کمیسیون دادگستری خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ و ارسال به مجلس سنا

۱۱ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ و ارسال به مجلس سنا .

نایب رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه شمارة ۳۲۰۴۲ مورخ ۲۵۳۵/۴/۲۲ دولت راجع به اجازه تصویب اسناد مصوب کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۶۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدارد .

لایحه قانون اجازه تصویب ساناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ .

مادة واحده ـ اسناد مصوبه هفدهمین گنگره پستی جهانی منعقده در لوزان در سال ۱۹۷۴ (۲۵۳۳ شاهنشاهی) که از طرف نماینده ایران بامضاء رسیده و از تاریخ اول ژانویه ۱۹۷۶ (۱۱دیماه ۲۵۳۴شاهنشاهی) جانشین اسناد مصوبه کنگره توکیو(۱۹۶۹) گردیده بشرح زیر:

۱ـ دومین پروکتل الحاقی باساسنامه اتحادیه پستی جهانی در چهارده ماده .

۲ـ آئین نامه عمومی اتحادیه پستی جهانی در ۲۸ ماده و پروتکل نهائی آن در ۲ ماده .

۳ـ کنوانسیون پستی جهانی در ۷۸ ماده و پروتکل نهائی آن در ۱۹ ماده .

۴ـ آئین نامه اجرائی مربوط به کنوانسیون پستی جهانی در ۱۰۷ ماده .

۵ـ ترتیبات مربوط به نامه های با قیمت اظهار شده در ۱۸ ماده و پروتکل نهائی آن در یک ماده .

۶ـ آئین نامه اجرائی مربوط به نامه های باقیمت اظهار شده در ۱۳ ماده .

۷ـ ترتیبات مربوط به امانات پستی در ۶۰ ماده و پروتکل نهائی آن در ۱۱ ماده .

۸ـ آئین نامه اجرائی مربوط به امانات پستی در ۵۱ ماده . تصویب و اجازه تسلیم اسناد مصوب و اجرای آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی لوزان منعقده در سال ۱۹۷۴ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن ـ علی بهنیا.

نایب رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟

(اظهاری نشد)

بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود آقای معتمدی فرمایشی دارید بفرمائید .

معتمدی (وزیر پست و تلگراف و تلفن) ـ با تشکر از جناب آقای رئیس منظورم فقط اظهار سپاسگزاری بود از کمیسیونهای امور خارجه و پست و تلگراف و تلفن مجلس شورای ملی و همه خانمها و آقایان نمایندگان محترم که محبت فرمودند و لایحه را تصویب فرمودند همچنین در مورد لایحه مربوط به کنوانسیون بین المللی ارتباطات دور که تصویب فرمودند چون قبلا فرصت نشده بود که تشکر عرض کنم اگر اجازه بفرمائید تشکر خودم را یکجا عرض میکنم و موفقیت همه خانمها و آقایان را در پیشبرد اهداف شاهنشاه عزیزمان از خداوند خواهانم متشکرم (احسنت) .

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه دریافت سهام و سهم الشرکه آستان قدس رضوی ازمالیات بردرآمد و ابلاغ بدولت

۱۲ - اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه دریافت سهام و سهم الشرکه آستان قدس رضوی ازمالیات بردرآمد و ابلاغ بدولت.

نایب رئیس ـ لایحه معافیت سهام و سهم الشرکه آستان قدس رضوی ازمالیات بردرآمد برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون معافیت سهام و سهم الشرکه آستان قدس رضوی از مالیات بردرآمد .

ماده واحده ـ مؤسساتیکه تمام سرمایه یا سهام آنها متعلق بآستان قدس رضوی است از پرداخت مالیات بردرامد معاف میباشند همچنین در شرکتهائی که قسمتی از سرمایه یا سهام آنها متعلق بآستان قدس رضوی است آن قسمت از درآمد مشمول مالیات شرکت که بسهم سرمایه تعلق میگیرد یا بعنوان سود سهام بآستان قدس رضوی پرداخت یا تخصیص داده میشود از پرداخت ده درصد مالیات شرکت موضوع بند ت مادة /۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم و مالیات سود سهم سرمایه یا سود سهام حسب مورد نیز معاف خواهد بود .

آن قسمت از مالیات که از اول سال ۱۳۴۶ شمسی (۲۵۲۶شاهنشاهی) ببعد وصول نشده است مشمول این معافیت خواهد بود .

قانون فوق مشتمل بریک ماده در جلسه روز دوشنبه یازدهم بهمن ماه دوهزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

نایب رئیس ـ نسبت به این لایحه باورقه اخذ رأی میشود .

(اسامی نمایندگان وسیله منشی آقای مهندس صائبی به ترتیب زیر اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد ) (اسامی نمایندگان وسیله منشی آقای مهندس صائبی به ترتیب زیر اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان اخلاق پور ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ دکتر بقائی یزدی ـ پیرزاده ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ جلالیان – آستانه ای ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ خلیل زاده شیرازی ـ اسحقی کاهکش ـ الموتی جعفر جوادی ـ خورشید ـ آصف ـ اسحقی نژاد ـ امیر عشایری ـ بهار ـ تربتی ـ سعید جوادی ـ عبدالهادی آقایان ـ اوحدی ـ بهارلو ـ تژده ـ جوکار ـ دانشمند ـ بانو اما آقایان ـ بانو اسدی ـ بهبهانی ـ بانو جهانبانی ـ دانشی ـ ملک منصور اسفندیاری ـ ایلخانی ـ تقی زاده منظری ـ جهانشاهی ـ آموزگار ـ اسکندری ـ بانو بابان ـ بهنیا ـ توتونچی افشار ـ چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ بیات دلخوش فومنی ـ ابتهاج سمیعی ـ باقرزاده ـ پارسا ـ توکلی ـ حاتمی ـ دولتی ـ ابطحی فهلیانی ـ دکتر اعتمادی ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ ابوالهدی لنگرودی ـ اعظمی باوندپور ـ پزشکپور ـ جاف ـ حریری ـ دهقان نژاد – محمد صادق افتخار ـ پزشکی ـ جباری ـ حیدرزاده امین ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پوربردباری ـ سید محمد جزایری ـ حیدری ـ راشدی ـ رامبد ـ ساگینیان ـ شادلو ـ صدر ـ عباس میرزائی ـ قدمی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ ستاری ـ شادمان ولوی ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ لیقوانی ـ رئیسی اردکانی ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ قراچورلو ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ عطارد ـ قراگزلو شجاعی ـ شهابی ـ محمد حسین غضنفری ـ قربانی نسب – سعادت فرد ـ شهبازی ـ دکتر ضیائی ـ غلامرضا غضنفری ـ قریشی ـ مافی ـ دکتر رشید یاسمی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ دکتر سعید ـ دکتر طبیب ـ فرمان ـ کاسمی ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ کریم بخش سعیدی ـ مهدی شیخ الاسلامی ـ دکتر فروزین ـ کاشفی ـ مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ طغیانی دولت آبادی ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ دکتر محققی ـ رفعتی ـ فلاح مقدم ـ محمد صادق کاظمی ـ رهبر ـ سلیمانی ـ سید علی صائب – دکتر فیروز آبادی – کبیری ـ دکتر محمدی کوشکی ـ سلیمانی سوادکوهی ـ صائبی ـ قائمی ـ محمودیان ـ ریگی ـ سلیمی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانو زاهدی ـ سید کلال ـ ابوالحسن عاملی ـ قاسم زاده ـ کمیلی زاده ـ دکتر مشیر ـ زرگرزاده ـ صبوری یزدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ قاسمی ـ کهن ـ ساری اصلانی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ عباس عطائی ـ قاضی ـ دکتر کیان ـ معززی ـ دکتر مهر ـ مهرزاد ـ نظمی ـ معینی قراگزلو ـ میرزالو ـ نواب صفا ـ وکیل گیلانی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ بانو نائینی طبا ـ مجتبی نوری ـ منصوریان ـ ناظمی ـ نوری اسفندیاری ـ یاسینی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر نصیری ـ بانو وحیدی ـ پروفسور یغمائی ـ یگانه .

(آرائ داده شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام شد)

آراء موافق : ۲۰۸ رأی .

نایب رئیس ـ لایحه با ۲۰۸ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ میشود .

موافقین آقایان معززی ـ نصیری زاده ـ وزیری ـ معینی چاغروند – مهرزاد ـ نظمی ـ وشمگیر ـ معینی قراگزلو ـ میرزالو ـ نواب صفا ـ وکیل گیلانی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ بانو نائینی طبا ـ مجتبی نوری ـ منصوریان ـ ناظمی ـ نوری اسفندیاری ـ یاسینی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر نصیری ـ بانو وحیدی ـ پروفسور یغمائی ـ یگانه ـ ‌ اخلاق پور ـ پیر ـ سید محمد کاظم جزایری ـ خزیمه ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ دکتر بقائی یزدی ـ پیرزاده ـ جعفری ـ خسروی دارانی ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ جلالیان – آستانه ای ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ خلیل زاده شیرازی ـ اسحقی کاهکش ـ الموتی جعفر جوادی ـ خورشید ـ آصف ـ اسحقی نژاد ـ امیر عشایری ـ بهار ـ تربتی ـ سعید جوادی ـ عبدالهادی آقایان ـ اوحدی ـ بهارلو ـ تژده ـ جوکار ـ دانشمند ـ بانو اما آقایان ـ بانو اسدی ـ بهبهانی ـ بانو جهانبانی ـ دانشی ـ ملک منصور اسفندیاری ـ ایلخانی ـ تقی زاده - منظری ـ جهانشاهی ـ آموزگار ـ اسکندری ـ بانو بابان ـ بهنیا ـ توتونچی افشار ـ چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ بیات دلخوش فومنی ـ ابتهاج سمیعی ـ باقرزاده ـ پارسا ـ توکلی ـ حاتمی ـ دولتی ـ ابطحی فهلیانی ـ دکتر اعتمادی ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ ابوالهدی لنگرودی ـ اعظمی باوندپور ـ پزشکپور ـ جاف ـ حریری ـ دهقان نژاد – محمد صادق افتخار ـ پزشکی ـ جباری ـ حیدرزاده امین ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پوربردباری ـ سید محمد جزایری ـ حیدری ـ راشدی ـ رامبد ـ ساگینیان ـ شادلو ـ صدر ـ عباس میرزائی ـ قدمی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ ستاری ـ شادمان ولوی ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ لیقوانی ـ رئیسی اردکانی ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ قراچورلو ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ عطارد ـ قراگزلو شجاعی ـ شهابی ـ محمد حسین غضنفری ـ قربانی نسب – سعادت فرد ـ شهبازی ـ دکتر ضیائی ـ غلامرضا غضنفری ـ قریشی ـ مافی ـ دکتر رشید یاسمی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ دکتر سعید ـ دکتر طبیب ـ فرمان ـ کاسمی ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ کریم بخش سعیدی ـ مهدی شیخ الاسلامی ـ دکتر فروزین ـ کاشفی ـ مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ طغیانی دولت آبادی ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ دکتر محققی ـ رفعتی ـ فلاح مقدم ـ محمد صادق کاظمی ـ رهبر ـ سلیمانی ـ سید علی صائب – دکتر فیروز آبادی – کبیری ـ دکتر محمدی کوشکی ـ سلیمانی سوادکوهی ـ صائبی ـ قائمی ـ محمودیان ـ ریگی ـ سلیمی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانو زاهدی ـ سید کلال ـ ابوالحسن عاملی ـ قاسم زاده ـ کمیلی زاده ـ دکتر مشیر ـ زرگرزاده ـ صبوری یزدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ قاسمی ـ کهن ـ ساری اصلانی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ عباس عطائی ـ قاضی ـ دکتر کیان .

- تقدیم سوال بوسیله آقای اشرف حریری از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۱۳ - تقدیم سوال بوسیله آقای اشرف حریری از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی .

نایب رئیس ـ آقای حریری فرمایشی دارید بفرمائید .

اشرف حریری ـ سؤالی است از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی که تقدیم میکنم .

نایب رئیس ـ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- قرائت دستور و تعیین وقت جلسه آینده ـ ختم جلسه

۱۴ - قرائت دستور و تعیین وقت جلسه آینده ـ ختم جلسه .

نایب رئیس ـ دستور جلسه آینده قرائت میشود .

(بشرح زیر قرائت شد)

دستور جلسه ۷۵ روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۱۹ .

۱ـ گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بمادة ۲۶ قانون نوسازی و عمران شهری و رأی باورقه شماره ترتیب چاپ ۵۰۹ .

۲ـ گزارش یک فوریتی اصلاح مادة ۱۵ قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار شمارة ترتیب چاپ ۵۱۰ .

۳ـ گزارش شور اول جبران خسارات وارده از انفجار مرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی شماره‌ترتیب چاپ ۵۰۸ .

نایب رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم میکنیم . جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه خواهد بود .

(جلسه ده و سی و پنج دقیقه ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی ـ دکتر جواد سعید .