مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ آبان ۱۳۴۹ نشست ۲۱۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ آبان ۱۳۴۹ نشست ۲۱۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۱۷ آبان ۱۳۴۹ نشست ۲۱۰

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۲

جلسه: ۲۱۰

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر رفعت- آموزگار- دکتر بهبهانی- مهندس عطایی- دکتر شفیع امین- دکتر مهندس بهبودی- بختیاری‌پور

۳- تصویب صورت‌جلسه‌های قبل‏

۴- تقدیم سه فقره لایحه و سه فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی‏

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ‏

۶- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق‏

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری‏

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون‏

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی چای ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون‏

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون‏

۱۳- اعلام وصول و قرائت نامه مربوط به یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۴- اعلام وصول و قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه ماشین‌آلات‏

۱۵- ختم جلسه‏

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یک شنبه (۱۷) آبان ماه ۱۳۴۹

مجلس در ساعت ده صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی‌غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر وفا- دکتر ضیائی- بانو زاهدی- پردلی- خواجه نوری- مهندس پرویز بهبودی- دکتر طالع- تهرانی- رضازاده- اولیاء- دکتر خطیبی- دکتر رفیعی- صادق سمیعی- فروتن- فهیمی- مهندس قادرپناه- مهندس کیا- محمد مانی- اخلاقی- ارسنجانی- اهری- دکتر رضوانی- محمدولی قراچورلو- مروتی- مرتضوی- مهندس معینی - مهندس معینی زند- مهاجرانی- بانو ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان حق شناس- مهندس بریمانی- پرویزی- دکتر درودی- دکتر رهنوردی- سعید وزیری- فیاض- پرفسور مخبر فرهمند- دکتر یگانگی- بانو سعیدی- مصطفوی نائینی.

- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر رفعت- آموزگار- دکتر بهبهانی- مهندس عطائی- دکتر شفیع امین- دکتر مهندس بهبودی- بختیاری پور

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر رفعت- آموزگار- دکتر بهبهانی- مهندس عطائی- دکتر شفیع امین- دکتر مهندس بهبودی- بختیاری پور

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر رفعت تشریف بیاورید.

دکتر رفعت - با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران محترم:

در دو سال متوالی و در دو روز پی در پی یازدهم آبان ماه ۱۳۴۸ و دوازدهم آبان ماه ۱۳۴۹ شاهنشاه در لباس فرماندهی نیروی دریائی با شکوه و عظمت و جلال خاصی به جزیره لاوان در قلب خلیج فارس نزول اجلال فرموده و بار دیگر شکوه و عظمت و مظاهر ملیت ما را به ثبوت رسانیدند برای این که درجه علاقه و محبت شاهنشاه را به ملت ایران خاصه ساکنین خلیج فارس درک کنیم فرمایش شاهانه را به خاطر می‌آوریم:

«اگر در خلیج فارس نفت پیدا نمی‌شد و یک دانه ماهی هم در آب‌های آن نبود باز هم وظیفه داشتیم که تا پای جان از آن حفاظت و دفاع کنیم».

مسافرت رهبر عالی قدر ملت ایران به آب‌های خلیج فارس نه تنها سبب وجد و شعف ساکنین این منطقه بلکه باعث غرور و مباهات ایرانیانی است که در جنوب خلیج فارس ساکن می‌باشند (صحیح است).

لاو به معنی صدف است مردم جزیره کوچک لاوان که سال‌ها از راه صید جزئی صدف زندگی می‌کردند امروز ناظر استخراج سالیانه در حدود ۱۸ میلیون تن نفت خام از این جزیره خواهند بود. در آبان ماه سال قبل شاهنشاه اجازه بهره برداری از میدان ساسان را که روزانه ۲۰۰۰۰۰ بشگه نفت از آن استخراج می‌شود صادر فرمودند و در آبان ماه امسال اجازه استفاده از میدان رستم را که روزانه یک صد هزار بشگه نفت دارد توسط معظم له شرف صدور یافت و تا پایان سال ۱۹۷۱ پنجاه هزار بشگه در روز از میدان رخش استخراج شده به طوری که جمعاً ۳۵۰۰۰۰ بشگه نفت در روز از جزیره لاوان که گنجایش کشتی‌های دویست هزار تنی را دارد به جهان فرستاده خواهد شد.

به خاطر آوریم که در چهارده سال قبل رهبر معظم مملکت ما فرمودند:

(اکتشاف و استخراج و بهره برداری نفت در بسیاری از مناطق منجمله در فلات قاره باید هر چه زودتر آغاز شده و بر درآمد نفت ایران افزوده شود) شرکت نفت بین المللی دریائی ایران یا Iminoco که در آن ۷۵ درصد از منافع حاصل به ایران تعلق دارد قرارداد آن بین شرکت ملی نفت ایران از یک سو و شرکت آجیپ ایتالیا و کمیسیون نفت و گاز طبیعی هندوستان و شرکت فیلیپس از ایالات متحده امریکا از سوی دیگر منعقد شده به موجب آن چهار ناحیه مختلف به مساحت کل ۷۹۶۰ کیلومتر مربع از فلات قاره ایران در خلیج فارس برای انجام عملیات نفتی به این شرکت اختصاصی داده شده نفت حاصله در میدان رستم با لوله زیر دریائی به طول ۱۱۴ کیلومتر و قطر ۴۵ سانتی متر به جزیره لاوان برای تخلیه و بارگیری در کشتی‌ها برده می‌شود عمق این خط لوله ۹۹ متر و نصب لوله به قطر ۴۵ سانتی متر در چنین عمقی در جهان بی سابقه است.

پیشرفت چشم گیر و عمران و آبادانی جزیره دور دست آن هم در قلب خلیج فارس در عرض مدت کوتاهی یعنی یک سال خود نمونه بارزی از پیشرفت این مملکت به سوی ترقی و تعالی در سایه رهبری صحیح شاهنشاه آریامهر است (صحیح است).

ساکنین خلیج فارس در شعاع ۱۳۰۰ کیلومتر یعنی از دهانه فاو در شط العرب تا گواتر در دریای عمان یعنی آن منطقه که ساکنین خوشبخت آن تحت هدایت عالیه رهبر خردمند ملت ایران در سعادت زندگی می‌کنند باید بر خود ببالند و این حقیقت وقتی به خوبی آشکار می‌شود که زندگی درخشان خود را با ساکنین عرق که در ذلت و بی امنیتی و تشویش خاطر به سر می‌برند مقایسه کنند دولت بعثی عراق از هیچ گونه ظلم و ستمگری به مردم بی پناه این سرزمین کوتاهی نکرده به حدی که روشن فکران- کارگران از حاکمان خون خوار عراق به ستوه آمده و در انتظار این هستند که روزی مرگ این رژیم خائن و منفور را جشن بگیرند (انشاءالله).

در حالی که حاکمان بعثی بغداد در مقابل مردمان مسلمان عراق جبهه گرفته و طبق آمار رسمی‌همین دولت خون خوار در طول دو سال و چهار ماه حکومت آن تا به حال نود نفر را تیر باران کرده و یا به دار کشیده‌اند جدیداً تصمیم گرفته‌اند طی چند یورش ننگین به سوی امکنه مقدسه نجف و کربلا و سامره و کاظمین ابواب اعتاب مقدسه را بر روی مسلمانان بسته و ذخائر حرمین شریفین را بربایند این اعمال آن هم در نیمه دوم قرن بیستم که قدرت صنعت همه فواصل کشورها را از میان برداشته و آزادی و تمدن را جهانی ساخته دیگر اماکن مقدس و زیارتگاه‌های دنیائی متعلق به یک دولت و قوم نیست بلکه متعلق به همه جوامع بشری است این بی احترامی‌به اماکن مقدسه در واقع توهین به جهان مسلمین است (صحیح است).

جالب این جا است که بین افراد معدود حاکم بعثی هم دو دستگی و ستیز موجود است اما در ایران عزیز به رهبری شاهنشاه آریامهر اگر کارنامه یک ماهه اخیر را مطالعه کنیم می‌بینیم:

در روز ۲۸ مهر ماه خط انتقال نیروگاه برق سراسری کشور در خرم آباد، در روز ۲۹ مهر ماه سد و نیروگاه برق آبی سد شاه عباس کبیر در اصفهان به دست مبارک شاهنشاه گشایش یافت و در ششم آبان ماه طرح عظیم ۷۰۰ میلیون دلاری شاه لوله گاز به طول ۱۱۰۰ کیلومتر از جنوب تا شمال کشور یعنی همان گازی که متجاوز از پنجاه سال در این مملکت به هدر می‌رفت و امروزه نه تنها به خارج از کشور حمل گردیده بلکه برای مصرف صنعتی، تجاری، خانگی، داخلی به کار برده می‌شود آغاز بهره برداری نمود اخبار مربوط به افتتاح شاه لوله گاز سراسری ایران در اکثر جراید دنیای غرب انعکاس یافته و تماماً این موفقیت را به عنوان یکی از مهم ترین اقدامات اجرائی در سال‌های اخیر تلقی کرده‌اند.

و در روز ۱۲ آبان ماه بهره برداری از منبع نفتی رستم روزانه یک صد هزار بشگه در جزیره لاوان آغاز و در روز ۱۳ آبان ماه اجازه بهره برداری از طرح ۲۳۲ میلیون دلاری مجتمع پتروشیمی‌شاه پور شرف صدور یافت این پیشرفت سریع عمران و آبادانی منحصر به جزیره لاوان و بندر شاه پور نبوده بلکه در سراسر مناطق جنوبی ایران مشهود است.

ساختمان‌های پابگاه نیروی هوائی و دریائی در بندر عباس در شرف اتمام است. از لحاظ بهره برداری از منابع طبیعی جنوب خرید کشتی عظیم ۳۶۰۰ تنی توسط شیلات جنوب که در نوع خود یکی از بزرگ ترین کشتی‌های صیادی است با سردخانه ۱۲۰۰ تنی با تهویه مدن که مجهز به وسائل عمل آوری و بسته بندی میگو است. این کشتی مدتی است که تحویل دولت ایران و شیلات جنوب گردیده و در آب‌های خلیج فارس است آغاز بهره برداری از فرودگاه بین المللی بندر عباس و شبکه رادیو تلویزیون این منطقه از لحاظ عمرانی: اتمام آسفالت راه میناب بندر عباس و آغاز ساختمان پل عظیم ۳۰۰ متری در روی پل میناب و نیز نصب کارخانه جدید برق در میناب و تعریض شبکه برق در میناب خود دلیل بر این است که دولت در اجرای دستورات شاهنشاه برای بهبود وضع مردم کوشا است.

مانور مشترک نیروهای هوائی و دریائی ایران در خلیج فارس که نشان دهنده قدرت عظیم ضربتی ایران در آب‌های جنوب است نه تنها از لحاظ نظامی‌بلکه از لحاظ سیاسی اثرات درخشنده‌ای داشت و این حقیقت را به ثبوت رسانید که دولت ایران حاضر به هر گونه کمک مستقیم و غیر مستقیم به امارات و شیخ نشین‌های خلیج فارس بوده تا صلح و آرامش این منطقه حساس دست خوش تعدی و تجاوز قرار نگیرد (صحیح است).

در خاتمه در این ماه مبارک رمضان از این مکان مقدس از خداوند متعال خواهانم که شاهنشاه آریامهر را در پرتو عنایات پروردگاریش برای هدایت و رهبری این مملکت پایدار و مؤید نگه داشته و خاندان جلیل سلطنت را سلامت بدارد (انشاءالله- احسنت).

رئیس- آقای آموزگار بفرمائید.

آموزگار- روز سه شنبه هفته قبل بار دیگر جزیره لاوان واقع در خلیج فارس که از نظر تشکیلات اداری تابع شهرستان بندر لنگه می‌باشد به قدوم مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر مزین گردید و کارکنان شرکت نفت آن جزیره و مردم آن جا قرین مباهات و افتخار گردیدند. دو سال قبل نیز در چنین روزهائی شهریار عظیم‌الشأن ما برای افتتاح تأسیسات نفتی لاپکو به جزیره مذکور تشریف فرما شدند.

سفر اخیر ملوکانه به لاوان برای گشایش یکی دیگر از کارهای ارزنده و مفیدی بود که به رهبری معظم له به ثمر رسیده و آن افتتاح تأسیسات نفتی شرکت نفت بین‌المللی دریائی ایران بود و در حال حاضر در جزیره لاوان دو شرکت بزرگ بین المللی با مشارکت شرکت ملی نفت ایران مشغول فعالیت و بهره برداری هستند.

هر یک از مسافرت‌های میمنت اثر پادشاه محبوب ایران خیر و برکت همراه دارد و مردم بنادر و سواحل و جزایر خلیج فارس در هر سفر از آن بهره مند شده‌اند (صحیح است).

شهریار بزرگ ایران که همیشه و در هر حال به فکر اقصی نقاط مملکت و ملت خود هستند یا دوراندیشی و علاقمندی خاص نه تنها برای سواحل و بنادر خلیج فارس و بحر عمان بلکه در تمام نقاط کشور و در کلیه شئون اجتماعی ملت ایران تحولی به وجود آورده‌اند که موجب تحسین و اعجاب جهانیان شده است (صحیح است).

روزی نمی‌گذرد که در یک گوشه از کشور پهناور ما کار بزرگی که در سنوات اخیر بر حسب اراده و فرمان معظم له شروع شده افتتاح نگردد و بهره برداری از آن شروع نشود (صحیح است).

در همین آبان ماه که ماه مولود مسعود شاهنشاه و ولیعهد عزیز ایرانست همگی شاهد بوده‌ایم که چندین طرح اساسی و اصولی عظیم در شمال و جنوب و غرب و مرکز مملکت به دست مبارک ملوکانه گشایش یافته است و بهره برداری از آن‌ها شروع شده است (صحیح است).

بدون شک با اجرای پروژه‌های مذکور وضع اقتصادی کشور به طور کلی عوض می‌شود و ملت ایران در سایه توجهات و عنایات پادشاه دلسوز و مهربان خود از زندگانی بهتر و مرفه تری برخوردار می‌گردد و با استحکام زیر بنای اقتصادی سازندگی نوین ایران سهل تر و مطمئن تر انجام می‌پذیرد و نسل آینده راحت تر و آسوده تر از آن بهره مند می‌شود.

همکاران گرامی‌استحضار دارند که ثبات سیاسی کشور براساس (سیاست مستقل ملی) به رهبری شاهنشاه خردمند و واقع بین ما در این دنیای پر از تشنج سبب شده است که برنامه‌های بزرگ اقتصادی و صنعتی و فرهنگی و اجتماعی در کشور شروع نمائیم و از آن نتیجه مثبت و مفید به دست آوریم (صحیح است).

در سایه این ثبات و امنیت که سرمایه گذاران خارجی از هر ملیت و کشوری با رضایت و رغبت حاضر شده‌اند که با رعایت قوانین کشور در ایران سرمایه گذاری نمایند (صحیح است).

همین شرکت نفت بین المللی دریائی ایران (ایمنوکو) که قرارداد آن در اواخر سال ۴۳ منعقد و از تصویب مجلسین گذشته و به توشیح ملوکانه رسیده با صرف مبلغ یک صد و بیست میلیون دلار در جزیره لاوان شروع به فعالیت نموده و در مساحت ۷۹۶۰ کیلومتر در آب‌های خلیج فارس به نام میدان‌های نفتی رستم و رخش از منابع نفتی ایران بهره برداری می‌نماید و در حال حاضر روزی یک صد هزار بشکه نفت تولید می‌نماید از کشورهای مختلف دنیا (ایتالیا- هندوستان- ایالات متحده امریکا) تشکیل شده و بر مبنای ۲۵-۷۵ با شرکت ملی نفت ایران شریک شده‌اند طرف‌های خارجی این شرکت در گزارش خود که به چاپ رسانیده‌اند و عیناً ارائه می‌شود چنین نوشته‌اند:

(ثبات و امنیتی که این کشور در سایه رهبری خردمندانه اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر از آن بهره مند بوده است برای ما فوق العاده دلگرم کننده می‌باشد و این موقعیت اثر به سزائی در ترغیب شرکت‌های تشکیل دهنده این شرکت مختلط برای سرمایه گذاری جهت عملیات ایمنوکو داشته است).

این بود اظهار نظر سرمایه گذاران خارجی که کاملاً با واقعیت منطبق است (صحیح است).

راجع به مذاکراتی که هم اکنون در تهران بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم شروع شده است با فرمایشاتی که شاهنشاه در موقع گشایش اجلاسیه مجلسین فرموده‌اند و همه از آن اطلاع داریم و در عریضه جوابیه تائید کامل و پشتیبانی مجلسین به شرف عرض رسیده است و هم چنین با فرمایشاتی که معظم له در یازدهم آبان ۴۹ در دانشگاه صنعتی آریامهر فرموده‌اند و آن قسمت که مربوط به تأمین حقوق حقه ملت ایران در امر نفت است برای استحضار نمایندگان محترم قرائت می‌نمایم.

«شنبه هفته آینده مذاکرات قاطع در واقع سرنوشت شروع خواهد شد که باز یک بار دیگر شاید بیش از همیشه در راه استیفای حقوق حقه ملی و بین‌المللی و همین طوری که ایران سال‌ها است که در این صنعت و در روابطش با شرکای خارجی خودش پیش قدم بوده پیشاهنگ بوده و از سایرین جلوتر بوده امیدوار هستیم که همین موقعیت را همیشه حفظ بکنیم».

جای هیچ گونه گفتگوی تازه‌ای باقی نمی‌ماند و ملت ایران ناظر منافع واقعی خویش تحت هدایت مدبرانه شاهنشاه خود می‌باشد (صحیح است) امیدوارم نتیجه این مذاکرات همان طوری که خواست شاهنشاه ما است برای ملت ایران مفید و ثمر بخش باشد (صحیح است).

ما مردم ساحل نشین که قبل از انقلاب شاه و ملت از بی توجهی رنج می‌بردیم وقتی پادشاه رئوف و مهربان خود را در جزایر و خلیج فارس می‌بینیم به قدری احساس غرور و افتخار و ایمنی می‌نمائیم که حدی بر آن متصور نیست و اطمینان داریم که یار و مدد کار ملت ایران آنی از فکر ما غافل نیست و با ایمان و علاقه به ایران و ایرانی تمام اوقات خود را صرف تعالی و ترقی آن‌ها می‌نماید مسافرت‌های پی در پی شاهنشاه به این نقاط دور افتاده دلیل بارزی بر اندیشمندی و عشق بی حد و حصر شاهنشاه ایران زمین به حفظ و حراست مجموعه ایران و ایرانیت است.

حاکمیت ملت ایران در خلیج فارس و اعمال قدرت و دفاع از حقوق ملت ایران سر فصل اصلی سیاست شاهنشاه است و نمودار با شکوه آن مانور عظیم نیروی دریائی شاهنشاهی ایران در خلیج فارس و بحر عمان بود که دو روز قبل در پیشگاه شاهنشاه شجاع و توانای ایران در آب‌های گرم خلیج فارس و بحر عمان انجام گردید (صحیح است).

این مانور عظمت و آمادگی ارتش دلیر ایران در برابر هر نوع پیش آمد خلاف انتظاری در مرز و بوم این کشور کهن سال را می‌رساند. در واقع این قوا که در آینده نیز تقویت خواهد شد حافظ و نگهبان صلح و آرامش در این دنیای پر آشوب می‌باشد و جوابگوی هر نوع بهانه جوئی‌ها و غرضی است که گاهی بیگانگان به اسم حفاظت خلیج فارس بر زبان می‌آورند.

قدر مسلم نیروی دریائی و هوائی و زمینی شاهنشاهی ایران عامل مهم ثبات سیاسی در این نقطه از جهان بوده و به خوبی می‌تواند امنیت و آرامش منطقه را در هر شرایطی تأمین نماید ضمن اظهار شادمانی و سرور وظیفه خود می‌دانم که سی و نهمین سال روز تأسیس نیروی دریائی شاهنشاهی از طرف خود و همکاران عزیز تبریک عرض و موفقیت بیش از پیش تیمسار دریا سالار رسائی فرمانده محترم نیروی دریائی شاهنشاهی ایران و سایر افسران و درجه‌داران و افراد آن در زیر سایه شاهنشاه آریامهر از خداوند مسئلت نمایم (احسنت).

در پایان عرایضم درود و سپاس صادقانه و بی شائبه خود و مردم شاه دوست و وطن پرست استان ساحلی به پیشگاه شاهنشاهی که روز به روز موجبات هر چه بیشتر مجد و عظمت شاهنشاهی ایران در خلیج فارس و عمران و آبادانی بنادر و سواحل و جزایر جنوب و رفاه و آسایش ملت ایران را فراهم فرموده و می‌فرمایند تقدیم می‌دارم و در این ماه مبارک رمضان که دعا بیشتر مستجاب می‌شود سلامتی و سعادت آن رهبر بزرگ و ولیعهد عزیز و خاندان جلیل سلطنت از درگاه پروردگار خواهانم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر بهبهانی بفرمائید.

دکتر بهبهانی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم اجازه می‌خواهم چند دقیقه در این مجلس محترم از افتتاح تأسیسات شرکت نفت بین المللی دریائی ایران که به اختصار ایمی‌نوکو نامیده می‌شود به دست مبارک شاهنشاه آریامهر مطالبی به عرض برسانم تا هم کلیه همکاران ارجمند به این اقدام بزرگ اقتصادی و بازرگانی که از نظر کیفیت فنی در خلیج فارس بی نظیر می‌باشد وقوف یابند و هم ملت ایران در جریان خدمات ارزنده که شرکت ملی نفت ایران به پیروی از راهنمائی‌های مدبرانه و پر ارزش رهبر خردمند و توانای ایران انجام داده است بگذارم. مقدمتاً اجازه می‌خواهم این قسمت از فرمایشات ملوکانه را که در دهم خرداد ماه ۱۳۳۵ خطاب به شرکت ملی نفت ایران فرموده‌اند قرائت کنم.

(اکتشاف و استخراج و بهره‌برداری نفت در بسیاری از مناطق من جمله در فلات قاره باید هر چه زودتر آغاز شده و بر درآمد نفت ایران افزوده شود).

در اجرای این فرمایش ملوکانه که متضمن دستور و راهنمائی هر دو بوده است شرکت ملی نفت ایران شروع به کار می‌نماید و اولین ثمره این راهنمائی ارزنده بهره برداری نفت لاپکو در جزیره لاوان بود که در تاریخ به دست مبارک شاهنشاه آریامهر افتتاح گردید که مفصلاً در گذشته به استحضار مجلس محترم رسید و قدرت استحصال و بهره برداری از آن حدود ۱۸۰ هزار بشکه نفت خام در روز یعنی قریب به ده میلیون تن نفت در سال بود و اینک پس از گذشت دو سال یکی دیگر از منویات عالیه شاهنشاه در فلات قاره ایران جامه عمل می‌پوشد یعنی شرکت نفت بین المللی دریائی ایران که ترکیبی است از شرکت ملی نفت ایران و سه شرکت آجیب- اس- پی- آ ایتالیائی و فیلیپس پترولئوم امریکائی و کمیسیون نفت و گاز هندی بر مبنای ۷۵ و ۲۵ تشکیل و قراردادی تنظیم گردید که در این قرارداد شرکت ملی نفت ایران طرف اول و سه شرکت دیگر مجموعاً طرف دوم قرارداد نامیده شدند برابر مفاد قرارداد عملیات اکتشاف و استخراج نفت در حوزه مشخص شده در قرارداد در چهار ناحیه مختلف به مساحت کل ۷۹۶۰ کیلومتر مربع از فلات قاره ایران در خلیج فارس به یک شرکت سهامی‌غیر انتفاعی به نام شرکت نفت بین‌المللی دریائی ایران که به اختصار همان ایمی‌نوکو باشد واگذار گردیده است. آن چه در این جا حائز اهمیت و قابل توجه است دو سکوی بزرگ حفاری است که در عمق متجاوز از ۷۵ متر در منطقه به نام میدان رستم نصب گردیده که هر یک برای حفر بیست چاه انحرافی و یک چاه عمودی آمادگی دارند و این سکوها در نوع خود بزرگ ترین سکوی حفاری دریائی است و در خلیج فارس منحصر به فرد می‌باشند. خط لوله زیر دریائی که سکوها را به تأسیسات وقع در جزیره لاوان متصل می‌کند به طول ۱۱۴ کیلومتر و قطر بیش از ۴۵ سانتی متر می‌باشد که در عمق آب گاهی تا ۹۹ متر قرار گرفته است. و این اقدام که لوله به قطر بیش از ۴۵ سانتی متر در عمق ۹۹ متر زیر آب قرار داده شده در جهان بی سابقه بوده است ظرفیت تولید از میدان رستم ۱۰۰۰۰۰ بشکه نفت در روز یعنی قریب به ۵ میلیون تن در سال است که از ۲۶ حلقه چاه حفر شده در میدان رستم بهره برداری می‌شد که به سه مخزن به ظرفیت یک میلیون و پانصد و نود هزار بشکه در جزیره لاوان منتقل می‌گردد و نیز میدان دیگری در ۲۸ کیلومتری شمال شرقی میدان رستم به نام میدان رخش کشف شده که از نظر تجاری قابل بهره برداری است و امید است که با استخراج و بهره برداری از این میدان در آینده نزدیک بهره برداری از دو میدان رستم و رخش به میزان ۱۵۰۰۰۰ بشکه نفت در روز بالغ گردد.

همکاران محترم در موقع افتتاح این منبع بزرگ اقتصادی لبخندی حاکی از رضایت خاطر بر سیمای رهبر عالی قدر ملت ایران نقش بسته بود زیر به رأی العین مشاهده می‌فرمودند که دستگاه‌های اجرائی مملکت به خوبی نیت عالی شاهنشاه خود را درک نموده و در اجرای طرح‌های عظیم صنعتی و اقتصادی کشور و به ثمر رسانیدن برنامه‌های سازندگی و عظمت همه جانبه کشور و سعادت ملت ایران به رقابتی صمیمانه برخاسته و صادقانه تلاش می‌کنند تا ملت خدا پرست و قدر شناس ایران از نعمت‌های بی کرانی که در سایه رحمت خداوندی به این آب و خاک ارزانی شده با برخورداری از برکت وجود و رهبری‌های خردمندانه رهبر توانای خود از این همه نعمات بهره مند گردد (احسنت) و روزی را به شب نرساند مگر آن که یک یا چند طرح بزرگ صنعتی و اقتصادی در پهنه کشور پهناور ایران عزیز پیاده و مورد بهره برداری قرار نگیرد (صحیح است).

غریو شادی و سرور بی پایان ملت ایران که هر روز در نقاط مختلف کشور که رهبر عالی قدر خود را در میان خود می‌بیند هم بستگی و پیوند قلبی محکمی است که بین شاه و ملت روز به روز استوارتر می‌گردد. این جان فشانی‌ها احساس واقع بینانه و غیر قابل توصیفی است که ملت ایران به خوبی می‌داند ثبات و آرامش سیاسی و پیشرفت‌های اجتماعی و صنعتی و جهش غیر قابل تصور اقتصادی و نوسازی این مرز و بوم در دنیای پر تشنج موجود همه و همه تدبیر عالی و افکار خلاقه رهبر عظیم‌الشأن ایران است که نه تنها موجب سعادت مندی ملت ایران بلکه اکثراً بدون تردید الگوهائی برای خوشبختی و به زیستی جهانیان می‌باشد. آغوش باز شاهنشاه ایران در جلب دوستی کشورها و تلاش پی گیر و آرزوی همیشگی معظم لها برای حفظ یک صلح پایدار و هم زیستی مسالمت آمیز و توجه خاص به نیرومندی همه جانبه کشور به خاطر حفظ صلح و آرامش در این ناحیه از ربع مسکون در جهانی که جنگ سرد و مسابقات تسلیحاتی همه را نگران داشته است پرتو درخشانی است که از برکت وجود آن همسایگان یک دل و دوستان واقعی ایران نیز بهره مند می‌باشند (احسنت). اینست که شاهنشاه ایران به هر نقطه از کشور قدم می‌گذارند همه مردم عاشقانه با تمام ذرات وجود در حال تکریم و سجود از صمیم قلب فریاد می‌کنند جاوید شاهنشاه و شاهنشاهی ایران (احسنت- صحیح است) و شب هنگام دست نیایش به درگاه باری تعالی بلند نموده برای بقاء عمر و سلامت وجود عزیزش دعا می‌کنند (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای مهندس عطائی بفرمائید.

مهندس عطائی- چهار شنبه صبح هواپیمای شاهنشاه در فرودگاه آبادان به زمین نشست و بار دیگر عده کثیری از طبقات مختلف اهالی خوزستان به دیدار شاه خود مفتخر گردیدند.

پس از اندکی توقف هلی کوپتر شاهنشاه بر فراز آب‌های خلیج فارس و کرانه به حرکت درآمد. پس از دقایقی چند در محوطه تأسیسات شیمیائی شاه پور در بند شاه پور به زمین نشست و این بار عده زیادی از طبقات مختلف مردم شهرستان ماه شهر را غرق در شادی نمود.

شاهنشاه که هنوز آثار رضایت بازدید روز قبل از جزیره لاوان بر سیمای شان نمایان بود قدم به تأسیسات شیمیائی شاه پور نهادند.

گزارش لازم توسط مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران به عرض رسید و این واحد بزرگ صنعتی که در ردیف بزرگ ترین واحد جهانی در نوع خود می‌باشد افتتاح گردید.

در حین بازدید رهبر بزرگ ایران مدتی دراز بین کارگران توقف و از وضع زندگی و کار آنان سئوالاتی فرمودند.

اداره قسمت بزرگی از این واحد توسط متخصصین و مهندسین ایرانی باعث خرسندی خاطر ملوکانه گردید.

نتیجه فعالیت‌های اقتصادی چه در شرکت‌های وابسته به دولت و چه در بخش خصوصی هر روز یکی پس از دیگری خود را نمایان می‌سازد.

افتتاح کارخانه قند در غرب کشور، توسعه کارخانه نورد در خوزستان، افتتاح شبکه برق در اصفهان که خود محصول اتمام طرح سد شاه عباس می‌باشد.

کارخانه لوله سازی اهواز، طرح بندر عباس بزرگ، کارخانه ماشین سازی در تبریز، به ثمر رسیدن شاه لوله گاز، کارخانه آلومینیوم اراک، ذوب آهن اصفهان مس در کرمان، اجرای طرح سدهای کارون و مارون و هزاران طرح‌های وابسته که طرح‌های بزرگ را خدمت می‌کنند در بخش‌های خصوصی کوچک نشانه پیشرفت اقتصاد و صنعت ایران است که من نمی‌خواهم با مقیاس غلط (خاور میانه) که حتی در بخش خصوصی هم دیگر صدق نمی‌کند مقایسه کنم (صحیح است).

فقط باید این را بدانیم که کارتل‌های اقتصادی دنیا می‌دانند که پیشرفت‌های صنعتی و اقتصادی و اکتشافات و بهره برداری‌ها از ثروت‌های ملی کشور ما می‌تواند در گردش چرخ‌ها اثر بگذارد. گذشت زمانی که نخست وزیری که به روش‌های آزاد منشی پارلمانی پابند نبود ما را ورشکست اعلام کند.

او خود را نابغه اقتصاد می‌دانست و فکر می‌کرد که توسط فرضیه‌های اقتصادی نیم قرن گذشته که او را صاحب عنوان کرده بود خودی نشان بدهد، ولی او با یک جهش نامأنوس خود را از مدار سیاست و اقتصاد خارج کرد و تا به امروز در خارج از این مدار در وادی سیاست سرگردان، ولی در عالم اقتصاد مثل هر ایرانی دیگر شاید هم بهتر از رونق اقتصادی ثبات و امنیت این مملکت بهره مند می‌شود.

اغلب با خود گمان می‌کنم که اگر او مالیات این بهره مندی را از رونق اقتصادی به دولت می‌پرداخت با آن در نقاط مختلف کشور چندین درمانگاه و دبستان و دبیرستان ساخته می‌شد.

او پس از اعلام ورشکستگی مملکت انتظار داشت که سیل سرمایه گذاری خارجی سرمایه گذاران داخلی را به حرکت در بیاورد غافل از این که او از اقتصاد فقط فرضیه می‌دانست.

امروز در پرتو انقلاب سفید ایران ثبات، امنیت و رونق اقتصادی این کشور مورد حسادت عده ناچیز و بداندیش و مورد تحسین شرق و غرب است (صحیح است).

بر اثر این ثبات سیاسی و امنیت است که سرمایه‌گذاران خارجی با شرایطی منطقی مایلند با پیشرفت و رونق اقتصادی ما سهیم باشند.

بر اثر این ثبات است که سرمایه‌گذاران در اکتشاف و استخراج منابع نفتی فلات قاره سرمایه گذاری می‌کنند (صحیح است).

سخن از نفت به میان آمد بد نیست از موضوع روز هم شمه‌ای گفته شود:

زمانی که شاه ما احساس می‌کنند حضورشان در کنفرانس رباط ثمر بخش است آن جا هستند، زمانی که سیل در آن سوی مرزها یا زلزله انسان‌ها را بی خانمان می‌کند اوامر مؤکدی صادر می‌فرمایند، روزهای شومی‌که ابرهای سوء تفاهم دنیای عرب با غرض ورزی اشباع شده و با خون برادران مسلمان خود باریدن می‌گیرد شاه ما نگران این برادر کشی‌ها بود و در اولین فرصت با یک ندای شهبانو ملت ایران پشتیبانی خود را از منویات خاندان سلطنت به ثبوت می‌رساند.

اجرای طرح حمل نفت خام از بندر خارک و فرآورده‌های نفتی از بندر ماه شهر هم یک طرح بزرگ صد در صد انسانی بود که متضمن هزینه بسیار بوده است زیرا با اجرای این طرح مصرف کنندگان یک صد میلیون تن نفت ایران که در آن سوی اقیانوس‌ها و قاره اروپا زندگی می‌کنند دیگر نگران آن نخواهند بود که عده ماجراجوی دریائی ممکن است دهانه خلیج فارس را به اروند رود سد کنند و یک قرارداد از تاریخ افتاده را به بهانه این سد معبر نمایند.

آن‌ها فراموش کرده‌اند که زمانی که اغلب ممالک امروزی به صورت قبیله زندگی می‌کردند خلیج فارس در قلب امپراطوری ایران قرار داشت:

هیئت‌های نفتی که به ایران آمده‌اند باید بدانند که ایران به موازات پیشرفت‌های اقتصادی و صنعتی رشد اجتماعی خود را رها نکرده و توقعات امروزی ملت ایران از سهم نفت هم معلول همین رشد و توقع رفاه بیشتر است.

ما با هیئت‌های نفتی آن چه که شایسته یک ملت زنده است بر سر یک میز نشسته و خواست‌های اقتصادی شاه خود را که خواسته‌های ملت است با آن‌ها در میان می‌گذاریم رفاه اجتماعی نیاز به سرمایه گذاری‌هائی دارد که قسمتی از آن باید از عایدات نفت تأمین گردد با محاسباتی که متخصصین نفتی ایران به عمل آورده‌اند تأمین خواست‌ها در چهار چوب قراردادهای نفتی که با شرکاء خود داریم امکان پذیر می‌باشد.

پس به جا است که مسائل در سر این میز اقتصادی و در چهار چوب اقتصادی حل شود من گوش زد می‌کنم در سر میز اقتصادی و چهار چوب اقتصادی، زیرا نمی‌خواهم که آقایان خیال کنند که در ایران می‌شود اقتصاد را با سیاست آمیخت.

شاید در این کره پهناور باشند گردانندگان کارتل‌های موز- نی شکر- تنباکو و قهوه که اقتصاد را با سیاست هم عهد کنند ولی این جا ایران است و دوران پس از انقلاب نفت ما یک فرآورده اقتصادی است و در همان چهار چوب هم باقی خواهد ماند آن چه که شاه ما می‌خواهد حقه ملت ایران است (صحیح است) و آن چه مسلم این خواسته و منطقی است.

هیئت‌های نفتی که به ایران آمده‌اند باید بدانند که هر تجاوز فکری از این میز اقتصادی که به دور آن گرد آمده‌اند شاید ایران را خشمگین خواهد کرد و ملت ایران که به جای یک قلب باده قلب رهبر خود را دوست می‌دارد در اجرای منویات او در صورت لزوم با صد دست خواهد جنگید.

فراموش نشود که شاه ایران در راه حفظ منافع ملت خود قادر است شاهین ترازوی سیاست بین المللی را از حال تعادل خارج سازد (صحیح است، احسنت).

رئیس- آقای دکتر شفیع امین بفرمائید.

دکتر شفیع امین- عظمت پیشرفت‌ها و ترقیات میهن ما مخصوصاً در سال‌های اخیر که با ارشاد و هدایت پیشوای عالی قدر ما شاهنشاه آریامهر و فعالیت دولت حزبی مان مرتباً پیش می‌رود موجب سعادت و افتخار ۲۸ میلیون ایرانی است و همین طور مورد تحسین جهان و جهانیان متمدن می‌باشد سپاس خداوندی را که پیشوای عالی قدری به ما عنایت فرموده‌اند. از اواخر مهر ماه و در آبان ماه روزهای درخشانی داریم که مقارن ولادت شاهنشاه و ولادت شهبانوی محبوب و ولایتعهد عزیز و همین طور خاندان جلیل سلطنت است و در این روزها طرح‌های بزرگ صنعتی و اقتصادی که در سطح میهنی و جهانی از نظر صنعت و اقتصاد مقام خیلی بزرگ را حائز است همکاران محترم در جلسات قبل مفصلاً در این موارد صحبت کردند و حقیقتاً موجب سربلندی عموم ایرانیان است که انقلاب سفید، انقلاب شاه و ملت با نظم و ترتیب و ایمان و علاقه پیش می‌رود (صحیح است) افتتاح تأسیسات انتقال نیروی برق سر تا سری کشور در لرستان، افتتاح سد عظیم شاه عباس کبیر در اصفهان، خاتمه لوله کشی گاز از جنوب به شمال و فروش گازی که مدت‌ها یعنی قریب پنجاه و شصت سال سوخته می‌شد و به هوا می‌رفت و در مقابل آن ایجاد کارخانه ذوب آهن که ملت ایران ۵۰ سال آرزوی انجام آن را می‌کرد همه افراد ملت ایران از کشاورز، روشن فکر، کارگر این‌ها را درک می‌کنند و می‌فهمند (صحیح است) هم چنین اقدامات دیگری مثل افتتاح کارخانجات پتروشیمی که با علاقه دولت و فداکاری شرکت ملی نفت عملی شده استفاده می‌شود و همین طور تأسیسات نفتی لاوان و صدها طرح صنعتی و اقتصادی دیگر که همه افراد ملت ایران می‌بینند و می‌شنوند نمونه درخشان تری از اقدامات دولت ایران به رهبری شاهنشاه آریامهر است (صحیح است) در خدمت همکاران محترم در تابستان در تبریز از نزدیک از کارخانجات ماشین سازی و تراکتور سازی و سایر کارخانجات دیگر که در این چند سال اخیر توسط دولت تأسیس شده و باعث افتخار ماست بازدید کردیم موضوعی که بنده خواستم به عرض همکاران محترم برسانم پیشرفت‌هائی است که در دانشگاه‌ها نصیب ما شده است شاهنشاه ما در کنفرانس آموزش رامسر راه مستقیم و طرح عمومی‌آموزش را انشاء فرمودند و دولت و دانشگاه‌های ما آن را مرتباً اجرا می‌کنند و پیش می‌برند (صحیح است) امروز دانشگاه‌های ما بسیار مرتب و منظم و پیشرفته می‌باشد هفته قبل روز دو شنبه شاهنشاه بزرگ ما در دانشگاه صنعتی آریامهر با استادان و جوانان و دانشجویان در نهایت آزادی و دمکراسی اصول کامل و سیاست عمده آموزشی و اقتصادی و فنی و صنعتی را با آزادی کامل به جوانان توضیح دادند و در خصوص نفت به طور خیلی کامل و واضح سیاست ایران را برای استیفای حقوق خود از نفت روشن فرمودند که در حقیقت برای جوانان ما و دولت ما سرمشق بزرگی است که پیشوای ما در هر قسمت رهبری می‌فرمایند (صحیح است) به خصوص جوانان و دانشجویان و دانش آموزان، در داخل یا خارج سرمایه بزرگ ملی ما هستند امیدواریم که با علاقه و هدایت پیشوای ما بیشتر و بهتر و مرتب تر در کار خود موفق بشوند دانشگاه تبریز که بنده تماس نزدیک با آن جا دارم آن چه در تابستان دیدم از هر حیث مرتب و منظم بود از نظر آزمایشگاه‌ها و بیمارستان‌ها از نظر استاد و نیروی جوانان و حقاً رئیس دانشگاه تبریز همکاران شان در دانشگاه تبریز فعالیت می‌کنند موجب تقدیر است چند روز قبل که بنده در اصفهان بودم برای شرکت در کنگره جراحی بین‌المللی همکاران جراح از تمام دنیا آمده بودند کنفرانس قابل استفاده‌ای بود خیلی خوب و مرتب و منظم بود دانشگاه اصفهان را هم که دیدیم خیلی مرتب و منظم بود از نظر آموزش و تشکیلات و آزمایشگاه بنده دیدم که خیلی زحمت کشیده‌اند رئیس دانشگاه و همکاران شان با علاقه کامل کار می‌کنند بعداً سعادتی داشتم که از دانشگاه پهلوی شیراز هم بازدید کردم دانشگاه پهلوی شیراز بسیار مرتب و منظم بود و در سطح خیلی بالا از نظر نظم و ترتیب و آموزش و آزمایشگاه و استاد قرار داشت و حقیقتاً راحتی جوانان را آن چه که امکان داست فراهم کرده بودند و تلاش می‌کنند باز هم کامل‌تر شود بنده فکر می‌کنم با آن چه که در دانشگاه‌های امریکا و اروپا دیده‌ام راحتی دانشجویان دانشگاه پهلوی شیراز بیشتر از همه جا بود و کوشش می‌شود که در سطح بالا از نظر علمی و فنی پیشرفت کنند جناب آقای علم سابقاً ریاست آن جا را به عهده داشتند خیلی زحمت کشیدند همین طور جناب آقای دکتر نهاوندی که شخص شایسته می‌باشد با علاقمندی زیاد و فداکاری زیاد با همکاران شان دانشگاه را به پیش می‌برند که مورد تقدیر می‌باشد امیدوارم که همه دانشگاه‌های ما مثل دانشگاه شیراز وسایل راحتی جوانان و دانشجویان ما را فراهم کنند که این دانشجویان با راحتی کامل و با ایمان و اخلاق و آن چه پیشوای بزرگ ما خواسته‌اند در این دانشگاه‌ها تحصیل خواهند کرد و برای پیش برد انقلاب سفید انشاءالله اقدامات ارزنده‌ای خواهند کرد- متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای مهندس بهبودی بفرمائید.

دکتر مهندس بهبودی- امروز نمایندگان اقلیت و همکاران ارجمند اکثریت که از وقت قبل از دستور استفاده کردند از طرح‌های عمرانی که این چند روز به ثمر رسیده صحبت کردند بنده از همکاران ارجمندمان می‌خواهم استدعا بکنم که فکر کنند در این سه سالی که افتخار نمایندگی ملت ایران را داشته‌اند اکثر وقت خانم‌ها و آقایان به چه گذشت. آیا به تصویب طرح‌های عمرانی و بررسی لوایحی که دولت در این مورد تقدیم می‌کرد نگذشت؟ آیا هر روز شاهد یک کار نو و یک طرح عمرانی در یک گوشه مملکت نبودید؟ شما تصویب می‌کردید و ما هم به عنوان نماینده اقلیت در کار دولت نظارت می‌کردیم و آن جاهائی که کارهای صحیحی انجام شده بود می‌آمدیم و پشت تریبون تشکر می‌کردیم ولی آن چه مسلم است همه وقت مملکت و همه نیروی مملکت در بالا بردن سطح درآمد ملت و اجرای طرح‌های نو و طرح‌های عمرانی مصرف می‌شود (صحیح است) و این طرح‌های عمرانی احتیاج به پول دارد، خوشبختانه در مملکتی زندگی می‌کنیم که ذخایر گران بهائی دارد و رهبری داریم که به فرمان مبارکش صحیحاً از این منابع زرخیز بهره برداری می‌شود آن روزی که تشخیص می‌فرمایند که جنگل‌ها به نفع ملت باید بهره برداری شود و برای این که این بهره برداری صحیح از جنگل‌ها عملی گردد اعلام ملی شدن جنگل‌ها را می‌فرمایند و ملت که تنها مرجعی است که باید به فرمان مبارکش رأی بدهد به اتفاق آراء رأی می‌دهد، اگر گروه خاصی تصور می‌کنند و خیال می‌کنند در این عصر و زمانه ما می‌آئیم و برنامه‌های عمرانی مان را متوقف می‌کنیم و یا سرعت رشدمان را کمتر می‌کنیم و یا این که نیروی دفاعی که لازمه مملکت بزرگ ایران با ۲۵۰۰ سال سابقه تاریخی است کوچک می‌کنیم یا خدای نکرده خیال می‌کنند برای تهیه سرمایه برای انجام طرح‌های عظیم و برای تقویت بنیه دفاعی مملکت راه‌های ناصوابی را انتخاب خواهیم کرد سخت در اشتباهند، دنیا امروز می‌داند که به حکم سنت‌های تاریخی و به حکم رشته‌های ناگسستنی که بین ملت ایران و شاهنشاه ایران وجود دارد آن چه که شاهنشاه می‌فرمایند خواسته ملت ملت ایران است (صحیح است) و کنسرسیوم نفتی هم باید این حقیقت را درک کند و باید بداند موقعی که شاهنشاه عظیم الشأن و رهبر واقعی ملت ایران می‌فرمایند مذاکراتی که انجام می‌شود مذاکرات سرنوشت است برای ملت ایران واقعاً این مذاکرات سرنوشت است (احسنت) روزگاری بود که مسائل نفتی از نقطه نظر مملکت عقب افتاده مسائل پیچیده و غامضی بود ولی خوشبختانه امروز برای ما مسئله نفت مثل بقیه مسائل، مسائل ساده‌ای است، جوانان با تجربه و مجهزی داریم که می‌توانند تمام پیچ و خم‌ها و زیر و بم‌های مسئله نفت را بسیار ساده حلاجی کنند و منافع ملت را مدافع باشند، امروز رشد فنی رشد فرهنگی و علمی‌ملت ایران به جائی رسیده است که دیگر از گونی استوکس و نظایر آن بیم نخواهند داشت، ملت در این مذاکرات سرنوشت تصمیم گرفته است که حق خود را به حداکثر تأمین کند و این حق را هم برای برنامه‌هائی می‌خواهد که برای رشد اقتصادی و بالا بردن سطح درآمد این مردم مورد نیاز است. من به عنوان یک فرد اقلیت به دولت هشدار می‌دهم که باید حداکثر منافع ما را در مذاکراتی که شروع شده است تأمین کند (صحیح است) و ما شدیداً مراقب و ناظر کار دولت هستیم و انتظار داریم که به زودی خبر موفقیت آمیز مذاکرات دولت را در مجلس گوش کنیم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای بختیاری پور بفرمائید.

بختیاری پور- با اجازه مقام محترم ریاست، همکاران عزیز من راجع به کارهای عمرانی که در آبان ماه در مملکت عزیز ما انجام شده است مفصلاً صحبت کردند و چون وقت کم است بنده مقدار زیادی از عرایضم را خلاصه می‌کنم و فقط راجع به طرح عمرانی تلویزیون آبادان که به دست مبارک شاهنشاه افتتاح گردید کمی‌صحبت خواهم کرد.

فرستنده تلویزیون که با پیام ویژه والا حضرت ولایتعهد در روز نهم آبان ۱۳۴۹ زاد روز فرخنده ولیعهد عزیز ایران از طریق شبکه مایکرو ویو با تهران مرتبط و در پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر افتتاح گردید. با گشایش این فرستنده مردم منطقه وسیعی از خوزستان و خلیج فارس می‌توانند از برنامه‌های اول و دوم تلویزیون ملی ایران استفاده کنند تأسیسات تلویزیون خلیج فارس که در شهر آبادان قرار دارد به امتثال از اوامر و به پیروی از منویات عالیه شاهنشاه برای نشر دانش و فنون و تجهیز افکار عمومی‌با نور فرهنگ و رویدادهای جهان مجهز به یک استودیوی بزرگ برای برنامه و استودیوی اخبار و استودیوی دوبلاژ و سالن نمایش فیلم و لابراتوار فیلم و عکس و اطاق‌های مونتاژ و قسمت دیگر با جدیدترین اختراعات و اکتشافات جهان است این ساختمان جمعاً دارای ۷۵ اطاق است و سه هزار متر مربع زیر بنا دارد و فرستنده آبادان و خسرو آباد دارای دکلی است به ارتفاع ۲۲۰ متر که در زمینی به مساحت ۴۰ هکتار ساخته شده و قدرت تشعشع آنتن این فرستنده در حدود ۴۰۰ کیلو وات است تلویزیون ملی ایران به زودی با نصب ایستگاه‌های تقویتی در مناطق هفتگل- آغاجاری- دزفول- اهواز- آبادان- دشت میشان- شوشتر- برازجان و بوشهر شعاع عمل این فرستنده را توسعه خواهد داد و بدین ترتیب در حدود ۹۰ درصد از مناطق خوزستان و خلیج فارس از برنامه‌های تلویزیونی استفاده می‌کنند (صحیح است).

گرچه همه این ترقیات و افتخارات زاده افکار عالیه شاهنشاه آریامهر بوده ولی در این مکان مقدس بر خود فرض می‌شمارم که از دولت خدمت گزار و فعال آقای هویدا و وزیران کوشنده و متخصص کابینه ایشان که به بهترین طرز به درک منویات ملوکانه توفیق یافته (صحیح است) و شبانه روز در راه ترقیات و پیشرفت‌های وسیع و همه جانبه کشور در همه موازین و شئون کوشش و فعالیت خستگی ناپذیری به کار برده و می‌برند ابراز تشکر و امتنان و قدر نماید و نیز از اولیاء و مهندسان و متخصصان عالی مقام و خبره تلویزیون ملی ایران که از گروهی جوانان دانشمند و پر شور و پر حرارت تشکیل یافته و در راه توسعه شبکه تلویزیونی و نیرومندی و استحکام کار خویش از هیچ گونه کوشش و زحمتی دریغ نورزیده و با چهره‌هائی که آثار صمیمیت و شور و خدمت از آن ساطع است دقیقه از دقایق را فرو نمی‌گذارند اظهار نهایت تقدیر و سپاس گزاری می‌نمایم و در پایان به نام مردم شریف و حق گذار آبادان که افتخار نمایندگی آنان را دارم برای همه کسانی که در مشاغل و مناصب مختلف اعم از بالا و پائین صدر و ذیل هر یک از جهتی به این آب و خاک خدمت کرده و شاهنشاه مفخم خود ابراز صمیمیت نموده و خاطر مبارک ایشان را از حسن خدمت و لیاقت و کاردانی خود قرین مسرت می‌نمایند موفقیت روز افزون از درگاه قادر متعال آرزو و مسئلت می‌نمایم (احسنت- احسنت).

- تصویب صورت جلسه‌های قبل

۳- تصویب صورت جلسه‌های قبل

رئیس- راجع به دو صورت جلسه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- تقدیم سه فقره لایحه و سه فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۴- تقدیم سه فقره لایحه و سه فقره صورت دیون به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- لایحه ایست به منظور امکان تضمین وام‌هائی که بانک توسعه صنعتی به منظور تقویت برنامه‌ها و اجرای برنامه‌های اقتصادی کشور از خارج تحصیل می‌کند برای آن که دولت بتواند این وام‌ها را با اجازه مجلس تضمین کند لایحه‌ای تهیه شده و تقدیم می‌شود و استدعای ارجاع به کمیسیون می‌شود، لایحه دیگریست از جهت عمران و آبادی جزایر خلیج فارس، بنا به اوامری که صادر شده است دولت در نظر دارد که در بعضی از جزایر خلیج فارس واردات و صادرات به آن جزایر را از عوارض گمرکی معاف بدارد، لایحه‌ای در این مورد تنظیم شده است که تقدیم می‌شود. به طوری که استحضار دارند بر طبق ماده ۱۱ قانون محاسبات عمومی‌در مدت تعطیلات مجلس برای اعتبارات اضافی هیئت وزیران تصویب نامه صادر می‌کند که پس از افتتاح مجلس لایحه آن بایستی تقدیم بشود در تعطیلات تابستانی امسال نیز استفاده شده است از اعتباراتی که تصویب نامه صادر شده است و حالا برای تصویب تقدیم می‌شود ضمناً سه صورت دیون از دیون بلامحل وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت اطلاعات و وزارت دارائی که به موجب قانون باید در کمیسیون محترم بودجه مورد رسیدگی قرار بگیرد تقدیم می‌شود و استدعای ارجاع به کمیسیون را دارد.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم، در اجرای سیاست کلی دولت وزارت جنگ مصمم است که قانون پرداخت حق اولاد به افسران و درجه‌داران را از قوانین خودش حذف بکند بنابراین لایحه تقدیم می‌شود و تقاضای تصویب آن را دارد.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق

۶- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق

رئیس- آقای مهندس ظهیری بفرمائید.

مهندس ظهیری (معاون وزارت آب و برق)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی نظر به این که شرکت دولت ایران در کنفرانس «سیگره» کنفرانس شبکه‌های فشار قوی جهانی که یک مجمع عمومی‌و علمی‌و فنی است به لحاظ استفاده از آخرین پدیده‌های صنعت برق ضرورت دارد بنابراین ماده واحده‌ای تهیه شده برای شرکت دولت ایران در این کنفرانس پیش بینی‌های لازمه به عمل آمده که تقدیم مقام ریاست مجلس می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری

رئیس- آقای دکتر مرشد بفرمائید.

دکتر مرشد (معاون وزارت بهداری)- با اجازه مقام محترم ریاست به طوری که خاطر نمایندگان محترم مسبوق است وظیفه اصلی وزارت بهداری اجرای برنامه‌های بهداشتی و پیش گیری بیماری‌ها است در همین جهت لایحه‌ای برای واگذاری بیمارستان‌ها به دانشکده‌های پزشکی و مؤسسات عام‌المنفعه تهیه شده که برای بررسی و تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

رئیس- خانم صوفی بفرمائید.

خانم صوفی (معاون وزارت کشور)- با کسب اجازه از مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه مربوط به استفاده از وجوه حاصله از حق استفاده خانه‌های سازمانی ژاندارمری و شهربانی کل کشور به منظور نگهداری و تعمیر و تکمیل و احداث خانه‌های سازمانی برای ژاندارمری و شهربانی کل کشور تهیه شده جهت تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون

رئیس- گزارش شور دوم لایحه راجع به عهد نامه مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت امپراطوری اتیوپی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنج شنبه ۷ /۸ /۱۳۴۹ با حضور آقای گودرزی معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۲۹۱۲۴ مورخ ۹ /۱۰ /۱۳۴۷ راجع به عهد نامه مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت امپراطوری اتیوپی را که گزارش شور اول آن به شماره ۶۸۸ چاپ شده است برای شور دوم با توجه به پیشنهاد رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون عهد نامه مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت امپراطوری اتیوپی

ماده واحده- عهد نامه مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت امپراطوری اتیوپی مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده در تاریخ ۱۶ خرداد ماه ۱۳۴۷ برابر با ۶ ژوئن ۱۹۶۸ و پروتکل ضمیمه آن مشتمل بر یک مقدمه و ۴ ماده که در تاریخ ۳۱ تیر ماه ۱۳۴۹ برابر با ۲۲ ژوئیه ۱۹۷۰ در آدیس آبابا به امضای نمایندگان مختار دولتین رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم لایحه اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به مجلس شورای ملی

کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در جلسه ۲۷ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه شماره ۱۳۳۴۸-۲۳ /۲ /۱۳۴۹ دولت راجع به اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۳۵۰ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد واصله مصوبه شور اول را با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجرای مقررات قانون بازنشسته کردن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران

ماده واحده- شرکت سهامی‌چای ایران مجاز است مقررات قانون مربوط به بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله کشور و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ را در مورد کارگران خود اجرا نماید.

آن عده از کارگران شرکت سهامی‌چای نیز که بعد از تصویب قانون مزبور بازنشسته شده‌اند از اول سال ۱۳۴۹ مشمول مقررات آن قانون خواهند بود.

مخبر کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی- سیدعلی صائب.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۸ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات دارائی کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۳ آبان ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه مربوط به اجرای مقررات قانون بازنشسته نمودن کارگران سازمان‌های غله و قند و شکر مصوب ۱۳۴۳ در مورد کارگران شرکت سهامی‌چای ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ آقای عباس عباس میرزائی فرمایشی دارید بفرمائید.

عباس میرزائی- با اجازه مقام ریاست بنده لازم دانستم درباره این لایحه یک مطلبی را به عرض نمایندگان محترم برسانم لایحه حاضر که در طریق تأمین حمایت عده‌ای از کارگران شاه دوست و وطن پرست این مملکت در دوران کهولت و از کار افتادگی وسیله دولت خدمت گزار هویدا تنظیم و تقدیم شده نمودار دیگری از اینست که دولت هوشیار هویدا همواره مترصد اجرای قوانین رهبر عالی قدر ایران است. بنده در این ساحت مقدس وظیفه خود می‌دانم که به نوبه خود و به نیابت از طرف کارگران مملکت مراتب امتنان خود را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم دارم و نیز از کوشش‌های مداوم جناب آقای هویدا نخست وزیر و وزیر محترم تولیدات که در تأمین رفاه کارگران مربوطه از بذل هر کوششی فرو گذار نمی‌کنند سپاس فراوان بگویم بنده درباره این مسئله یک نکته‌ای به عرض نمایندگان محترم برسانم باید بدانید که در این لایحه که انشاءالله با تصویب نمایندگان محترم به مجلس سنا خواهد رفت و آن جا هم انشاءالله تصویب خواهد شد و به دولت ابلاغ خواهد شد کارگرانی هستند که در قدیم هرگز به آن‌ها اجازه داده نمی‌شد برای حتی سر کار بودن شان حرفی بزنند یعنی وقتی سرکار بود برود بگوید که من این جا سرکار مزدم کم است یا کار بهتری می‌کنم که باید مزد بیشتری بدهید حالا از برکت انقلاب شاه و مردم کار به جائی رسیده وقتی بازنشسته شده در وزارت تولیدات یک عده کارگران دیگری هستند که از مزایائی در زمان بازنشستگی استفاده می‌کنند و از وزارتخانه مربوط این عده کارگر در این زمانی که از مقررات بازنشستگی، بیمه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند از مزایائی که در این وزارتخانه برای کارگران منظور شده و به تصویب مجلسین رسیده این‌ها آن را هم تقاضا کرده‌اند و توانستند این را به دولت بنویسند و به دربار شاهنشاه بنویسند و با فرمان رهبر عالی قدر مملکت لایحه‌ای که تقدیم شده ملاحظه بفرمائید حتی به پیشنهاد نمایندگان کارگر در مجلس شورای ملی از اول سال ۴۹ که این قانون تقدیم شده این حق کارگران در وزارت تولیدات محفوظ است که وقتی این قانون تصویب شد تمام زمان‌هائی که قانون مراحل خودش را در مجلس می‌گذرانده این حق برای کارگران محفوظ خواهد بود بنده در این جا باید واقعاً کمال تشکر را هم از نخست وزیر محبوب حزبی هم از وزیر تولیدات و هم از آقای رهبری که در تمام جلسات کوشش کردند و حمایت کردند نظریات نمایندگان کار را در این جا سپاس گزاری کنم و از رئیس محترم هم ممنونم که توجه مخصوصی فرمودند (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون

رئیس- گزارش شور اول لایحه تبدیل وضع استخدامی‌یک نفر کارشناس کشت توتون مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به مجلس شورای ملی

کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در جلسه ۲۷ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه شماره ۴۹۸۰ مورخ ۲۴ /۳ /۱۳۴۹ راجع به تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون را که به شماره ۱۳۲۲ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون

ماده واحده- به وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی اجازه داده می‌شود آقای ژان ماور ماتیس کارشناس کشت توتون شرکت دخانیات ایران را که با کسب مجوز قانونی به عنوان مستخدم تبعه خارجه در کشور ایران مشغول خدمت شده است و در سال ۱۳۴۶ به مشارالیه تابعیت دولت شاهنشاهی ایران اعطاء گردیده است با احتساب کلیه سوابق خدمت طبق مقررات مربوط به تبدیل مستخدمین غیر رسمی مندرج در قانون استخدام کشوری به مستخدم رسمی‌تبدیل نماید.

مخبر کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی- سیدعلی صائب.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۸ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل وضع استخدامی یک نفر کارشناس کشت توتون را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۳ آبان ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبر معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه مربوط به تبدیل وضع استخدامی‌یک نفر کارشناس کشت توتون را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر اسفندیار یگانگی بفرمائید.

دکتر یگانگی- به نظر بنده این لایحه بسیار لایحه خوبی است به خصوص این که یک عده از ایرانیان به عللی در گذشته ترک تابعیت کرده‌اند و به تبعیت کشورهای دیگر در آمده‌اند این جا وقتی که در دوره آریامهری یک عده‌ای از این آقایان به وطن خودشان مراجعت خواهند کرد و اغلب مهندسین و پزشکان عالی قدری هستند و اهل حرفی هستند که مورد نیاز صنعت امروز ایران است و بنده تصور می‌کنم که این باید یک ملاکی بشود برای بعدها که هر روز برای یک نفر خارجی که وارد ایران می‌شود و تبعیت ایران را قبول می‌کند لازم نباشد که لایحه‌ای آورده شود بنده موافق این لایحه هستم و به نظر بنده مشوق این خواهد بود که در آتیه تعداد زیادی از مهندسین و متخصصین عالی قدر و کارشناسانی که در کشورهای دیگر مقام و منزلتی دارند از وجودشان استفاده بشود و این لایحه خود مشوقی برای آن‌ها خواهد بود و به نظر بنده بسیار لایحه خوبی است ولی باید ملاکی باشد که مجبور نشویم لایحه‌ای بیاوریم برای افراد خارجی و این لایحه برای عملیات بعدی ملاک باشد چه اتباع ایرانی و چه اتباع خارجی که تبعیت ایران را قبول می‌کنند.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیوت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی راجع به لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون

رئیس- گزارش شور اول لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به مجلس شورای ملی

کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در جلسه ۲۷ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه شماره ۴۹۷۸-۲۴ /۳ /۱۳۴۹ راجع به برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون را که به شماره ۱۳۲۳ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون

ماده واحده- وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی مجاز است ماهیانه مبلغ پنج هزار ریال معادل نصف حقوق دریافتی زمان حیات مرحوم کنستانتین- الکسوپولوس کارشناس سابق کشت توتون شرکت دخانیات ایران را از تاریخ ۲۲ /۱ /۴۶ (یک روز بعد از فوت) به عنوان مستمری درباره وراث قانونی متوفی برقرار و با رعایت مواد مربوط به حقوق وظیفه وراث استخدام کشوری مصوب خرداد ماه ۱۳۴۵ و مقررات بعدی آن از محل اعتبار بودجه شرکت مزبور بپردازد.

مخبر کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی- سیدعلی صائب.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۸ مهر ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۳ آبان ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی یک نفر کارشناس کشت توتون را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای اسدی بفرمائید.

اسدی- بنده می‌خواستم از توجه و عنایت دولت راجع به برقراری مستمری درباره یک نفر کارشناس کشت توتون را که در ایران خدمت کرده در مجلس شورای ملی تشکر و سپاس‌گزاری کنم بنده دنبال موقعیتی بودم که بتوانم عرض خودم را از طرف نمایندگان محترم مجلس شورای ملی به اطلاع دولت برسانم که متأسفانه در دوره قانون گذاری اخیر چند نفر از همکاران عزیز ما به رحمت ایزدی پیوستند و آن چه که شما می‌دانید و من هم می‌دانم وضع زندگی خانوادگی آن‌ها بعد از فوت آن‌ها بسیار پریشان است (صحیح است) آن‌ها خدمات بسیار ارزنده به این مملکت کردند آن‌ها سربازان جانباز شاهنشاه آریامهر بودند (صحیح است) بعد از این که به افتخار نمایندگی نائل شدند متأسفانه عمر آن‌ها کفاف نداد و آن چه که بنده اطلاع خصوصی دارم و همگی اطلاع دارند عائله آن‌ها در پریشانی و مضیقه فوق‌العاده‌ای هستند (صحیح است) الان که دولت این قدر توجه دارد به خدمت‌گزاران مملکت، خواستم توجه دولت را به این موضوع جلب کنم که این نمایندگانی که متأسفانه الان در بین ما نیستند به سهم خودشان خدمات بسیار ارزنده به این مملکت کرده‌اند و الان وظیفه دولت است که در فکر عائله آن‌ها باشد و بدانند که عائله آن‌ها چه کار می‌کنند و در چه وضع و گرفتاری به سر می‌برند بنده خواستم از جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی استدعا کنم در این مورد یک عنایت خاصی بفرمایند و در این مورد با دولت وارد مذاکره بشوند تا یک راه حل قانونی برای عائله آن‌ها پیدا شود و آن‌ها نیز از برکت وجود شاهنشاه آریامهر که در این مملکت خدمت کرده‌اند و فردا فرزندان آن‌ها خدمت گزار اعلیحضرت شاهنشاه خواهند بود (صحیح است) ترتیبی داده شود که بتوانند امر تحصیلی شان را امر زندگی شان را آن طور که شاهنشاه می‌خواهد در این مملکت ادامه بدهند و برای مملکت و میهن سربازان شایسته‌ای باشند (احسنت).

این عرض من از طرف تمام نمایندگان مجلس شورای ملی بود وجداً از دولت آقای هویدا استدعا دارم که در این مورد توجه فوری بفرمایند چون می‌دانید وضع عائله نمایندگانی که بین ما بودند و به رحمت ایزدی پیوستند فوق‌العاده اسف‌آور است (صحیح است) وظیفه شماست که با دولت صحبت بفرمائید و یک راه حلی پیدا کنید که این‌ها در این فشار نباشند مخصوصاً از جناب آقای رئیس محترم این استدعا را دارم (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه مربوط به یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۳- اعلام وصول و قرائت نامه مربوط به یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۲۳۶۹۵ / ۴۲۹ ل ق مورخ ۱۷ /۴ /۴۹ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۱۰۹۱۴ مورخ ۲۲ /۶ /۱۳۴۸ دولت راجع به بخشودگی خسارت دیرکرد بدهی سنواتی قبل از سال ۱۳۳۶ بدهکاران سازمان غله در جلسه روز دو شنبه یازدهم آبان ماه ۱۳۴۹ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- در جلسه آینده نسبت به این لایحه رأی نهائی گرفته خواهد شد.

- اعلام وصول و قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه ماشین آلات

۱۴- اعلام وصول و قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه ماشین آلات

رئیس- نامه ایست از دولت رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین ۸۵ درصد هزینه‌های ارزی خرید وسائل فنی برای مراکز حرفه‌ای اصفهان- تبریز- مشهد و اهواز که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۸۲۵۲۳۳۸ فرانک فرانسه است با مؤسسه الکتریسیته دو فرانس در تاریخ ۶ مهر ماه ۱۳۴۹ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ۱۴ قسط متساوی و متوالی شش ماهه به صورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال پس از آخرین حمل وسائل مراکز آموزشی مربوط تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل شش ماه پس از تاریخ حمل وسائل فنی مراکز آموزشی مربوط می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصرۀ (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۵- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و سی دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.