مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۳۳ نشست ۸۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هجدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هجدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۳۳ نشست ۸۲

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۴

سال یازدهم

شماره مسلسل

دوره هجدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۸

جلسه: ۸۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۱۶ دی ماه ۱۳۳۳

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- سؤال آقای اردلان راجع به انجمن‌های شهرداری و جواب آقای معاون نخست وزیر

۳- سؤال آقای اردلان راجع به اضافه نرخ مکالمه تلفنی و جواب آقای وزیر پست و تلگراف و تلفن

۴- سؤال آقای امیراحتشامی راجع به تعویض املاک و جواز گندم سنجابی‌های و انجمن شهرداری و نان کرمانشاه و سیل‌زدگان قصرشیرین و گذرنامه زائرین و جواب آقای معاون نخست وزیر

۵- جواب آقای وزیر راه نسبت به سؤالات آقای خلعتبری در مورد راه‌های مازندران و راه هراز و سه پل شهسوار و نظارت مخارج راهسازی و مصرف عوارض بنزین و راه‌های اطراف تهران و توضیحات آقای خلعتبری

۶- طرح و تصویب سه فوریت و اصل طرح پیشنهادی راجع به دریافت یک هزارم از معاملات ثبتی جهت شیروخورشید سرخ

۷- تعیین موقع و دستور جلسهٔ بعد- ختم جلسه

مجلس دو ساعت و یک ربع قبل از ظهر به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت‌مجلس‏

رئیس- صورت غائبین جلسه پیش قرائت می‌شود (به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه- آقایان: دکتر سید امامی. حشمتی. شیبانی. مصطفی ذوالفقاری. فرید اراکی. داراب. عبدالرحمن فرامرزی. کیکاوسی. افخمی. مهندس ظفر. مهندس جفرودی. عبدالحمید بختیار. تجدد. مشایخی. اورنک. صادق بوشهری. سلطانی.

غائبین بی‌اجازه- آقایان: امیدسالار- شفیعی. ثقه‌الاسلامی. شادلو. سعیدی. اریه. ابراهیمی.

دیرآمدگان و زودرفتگان با اجازه- آقایان: دکتر پیرنیا. دکتر بینا. صدرزاده محمود افشار. امیرتیمور کلالی. قوامی. مرتضی حکمت. استخر. صارمی. عبدالصاحب صفایی. محمودی. علم. امامی خوئی. شوشتری. دولتشاهی. مسعودی. اعظم زنگنه. خاکباز. نراقی. قرشی. معین‌زاده. درخشش. نقابت. قنات. قنات آبادی.

دیرآمدگان و زودرفتگان بی‌اجازه آقایان: بهبهانی. سالاربهزادی. مهندس اردبیلی. سنندجی. تفضلی. سلطان مراد. بختیار. کی نژاد ارباب. دکتر حمزوی.

غائبین در رأی- آقایان: تفضلی ۹ رأی. میراشرافی ۱۴ رأی. اخوان ۱۳ رأی. سنندجی ۲ رأی. دکتر افشار ۱ رأی‏

رئیس- آقای دولتشاهی‏

دولتشاهی- اولاً شنیدم که بنده را جزو غایبین نوشته‌اند

رئیس- با اجازه دولتشاهی- بنده با اجازه رفتم‏

رئیس- آقای افشار

محمود افشار- بنده را غایب با اجازه نوشته‌اند بنده این‌جا بودم و اصلاً غایب نبودم.

رئیس- مکرر گفته‌ام آقایان اگر کاری دارند بنویسند. آقای مهندس اردبیلی.

مهندس اردبیلی- بنده تعجب می‌کنم از این‌که بنده را دیر آمده بی‌اجازه نوشته‌اند بنده سر ساعت این‌جا بودم چه موقعی را آقایان تعیین می‌کنند؟

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- در صورت بنده را هم دیر آمده نوشته‌اند و حال آن‌که من در جلسه گذشته بودم در صفحه ۹ صورت‌مجلس هم جمله‌ای از بنده نقل کرده‌اند بنده همچو چیزی نگفتم اصلاح می‌کنم می‌دهم به تندنویسی.

رئیس- بسیار خوب در صورت‌مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌مجلس تصویب شد

۲- سؤال آقای اردلان راجع به انجمن‌های شهرداری و جواب آقای معاون نخست‌وزیر

رئیس- دستور امروز در درجه اول سؤالات است. آقای اردلان‏

اردلان- سؤال بنده راجع به انتخابات انجمن شهر تهران و به‌طور عموم انجمن‌های شهرداری ایران است که وزارت کشور تا به حال نسبت به آنها اقدامی نکرده است من انجمن‌های شهرداری را یک قسمت از اصول مشروطه ایران می‌دانم (صحیح است) برای این‌که همین‌طور که مجلس شواری ملی نسبت به‌کار مملکت مداخله می‌کند، نظارت می‌کند، قوانین وضع می‌کند، در هر شهر هم باید انجمنی از طرف مردم وجود داشته باشد که کارهای شهر را اداره کند (صحیح است) یعنی منظور از حکومت مشروطه هم همین است متأسفانه به واسطه اختیاراتی که قانون شهرداری‌ها به وزارت کشور داده است که در غیاب انجمن شهر قائم مقام انجمن خواهد بود این امر باعث شده که در ایران انجمن‌ها تشکیل نشود مخصوصاً شهر تهران انجمن ندارد هر کاری که بخواهند بکنند با یک پیشنهاد و تصویب وزارت کشور جنبه قانونی بهش می‌دهند و اجرا می‌کنند و این به ضرر هر شهر است در شهر تهران که در جلوی خود ماست می‌بینیم که عملیاتی می‌شود که برخلاف مصالح عمومی شهر است به واسطه نداشتن انجمن و کسی هم نظارت در این‌کار ندارد (صحیح است) بنده می‌خواهم ببینم وزارت کشور چه اقدامی در این‌کار کرده البته بنده قبلاً عرض خواهم کرد که آقا متوسل خواهند شد که قانونش حالا در کمیسون است ولی این دلیل بر این نمی‌شود برای این‌که وزارت کشور با این‌که قانون هم داشته در این کار مسامحه کرده است (صحیح است) رئیس- آقای معاون نخست‌وزیر

معاون نخست وزیر (فولادوند)- بعضی از سؤالات را که آقایان نمایندگان محترم از دولت می‌فرمایند و در مجلس مطرح می‌شود آخر سؤال خود نماینده محترم هم جواب از طر ف دولت را می‌فرمایند بله، جواب ما هم همین‌طور است که این قانون ناقص بود در اکثر نقاط ایران انجمن‌های بعدی تشکیل شد خود آقایان وکلا گرفتاری‌هایی پیدا کردند آقای دکتر مصدق‌السلطنه در قانون تغییراتی داد و بعد برای این‌که قانون ناقص بود به مجلس تقدیم شده است که هر موقع اصلاح و تصویب شود بلافاصله به موقع اجرا گذاشته می‌شود البته در غیاب انجمن شهر هم وزارت کشور قائم‌مقام انجمن است و کارهای وزارت کشور قانونی است.

رئیس- آقای اردلان‏

اردلان- بنده خیال می‌کنم این عرضم را آقایان تصدیق می‌فرمایند که بودن انجمن ولو این‌که ناقص باشد بهتر از این است که نباشد (صحیح است) سؤال بنده هم قبل از این پیشنهاد دولت بوده است حالا اگر آقای معاون محترم نخست‌وزیر تعهد بفرمایند که به محض تصویب قانون انجمن تهران و انجمن‌های شهرها تشکیل می‌شوند بنده قانع می‌شوم و الّا بنده قانع نیستم.

معاون نخست‌وزیر- البته دولت همین نظر را دارد و بلافاصله بعد از تصویب قوانین انجمن‌های شهر در مجلسین اقدام می‌کند (انشاءالله)

۳- سؤال آقای اردلان راجع به اضافه نرخ مکالمه تلفنی و جواب آقای وزیر پست‌وتلگراف و تلفن

رئیس- آقای اردلان از وزارت پست‌وتلگراف سؤالی فرموده بودید، بفرمایید

اردلان- سؤال دیگر بنده راجع به مکالمات تلفنی است البته آن هم مدتی قبل بوده و حالا جناب آقای وزیر پست و تلگراف مجلس شواری ملی این طور تصویب شده است ولی بنده از سؤال خودم صرف‌نظر کردم برای این‌که یک مختصر توضیحاتی عرض کنم پروگرام دولت حاضر که واقعاً نسبت به امنیت عمومی باید تصدیق کرد که خدمات مهمی انجام داده و آن هوچی‌گری‌ها و آن بازی‌ها از بین رفته ولی پروگرام این بود که زندگانی مردم را ارزان بکنند راحت بکنند متأسفانه هر چیزی که دست دولت آمد فوری آن را گران می‌کند همین مکالمات تلفنی وقتی که شرکت عمومی بود اگر چند دیناری خواستند بهش اضافه بکنند همین وزارتخانه، بنده با شخص کاری ندارم همین وزارتخانه مخالفت می‌کرد و نمی‌گذاشت از این‌که قیمتش اضافه بشود ولی بلافاصله پس از این‌که قیمتش اضافه بشود ولی بلافاصله پس از این‌که بدست خودشان آمد سه عباسی را خواستند دو ریال بکنند حالا از کمیسون مجلس شورای ملی متشکر باید بود که اقلاً آن تقاضا را یک‌قدری بهش تخفیف قائل شده من می‌خواهم ببینم دلیل این‌که هر چیزی به دست دولت می‌افتد بلافاصله به فکر این می‌افتد که آن‌را گران بکند چیست؟ این هیچ دلیلی ندارد مگر این‌که تشکیلات را بسط بدهند همه‌جور عنوان برایش قائل می‌شوند که اشخاص بیکار را می‌خواهند کار بدهند و خود این‌جور چیزها باعث می‌شود که به مردم تحمیل بشود و الّا هیچ دلیل دیگری ندارد.

رئیس- آقای وزیر پست و تلگراف

وزیر پست‌وتلگراف (سرتیپ فرزانگان)ـ بنده متشکرم از اظهار لطفی که جناب آقای اردلان نسبت به دولت کردند و تذکری که فرمودند راجع به اقداماتی که دولت برای امنیت کرده است. در این موضوع بالا رفتن نرخ مکالمه تلفنی عرض کنم بعضی مسائل فنی هست که نمی‌شود آنها را با سلیقه شخص برآورد کرد این مسائل فنی تابع یک اصول فنی است و اجنتاب‌پذیر هم نیست فرمودند که دولتی که خودش می‌خواهد هزینه زندگی را پایین بیاورد چرا خودش هزینه زندگی را بالا می‌برد جواب این مطلب را بنده این‌طور عرض می‌کنم که قیمت نان و گوشت را نمی‌شود با اضافه کردن مکالمه تلفنی یک جا تعیین کرد در تهران که بیست و دو هزار شماره تلفن الان مشغول کار است که یک قسمت از ادارات وزارتخانه‌ها و تجارت‌خانه‌ها از آن دستگاه‌ها استفاده می‌کنند و توقع دارند که خیلی خوب کار بکند چطور است که چیز خوب را نبیستی پول خوب برایش داد این تلفن اتوماتیک را ما خودمان در تهران نمی‌سازیم این‌جا یک شرکتی است و با اصول بازرگانی اداره می‌شود هر دستگاه تلفن اتوماتیک امروز ۲۵۰۰ تومان برای شرکت تلفن تمام می‌شود اگر یک همچو پولی را ما بخواهیم سود ویژه‌اش را حساب بکنیم در سال ۳۰۰ تومان یا بیشتر از این می‌شود اگر نرخ مکالمه اضافه نشود کسر خرج پیدا می‌شود اگر آقایان مایلند که پایین بیاید این کسر خرج را به وزارت پست و تلگراف مرحمت بفرمایند و یا اجازه بفرمایند که این شرکت از درآمد خودش بتواند کسر خرجش را تأمین بکند و ضمناً بتواند توسعه به این دستگاه‌ها بدهد ما حرفی نداریم همانطور عمل می‌کنیم ملاحظه بفرمایند این تلفن اتوماتیک منحصر به کشور ما که نیست در همه‌جا هست بنده کاری به کشورهای اروپا و آمریکا ندارم ولی در همین کشورهای خاورمیانه و همین اطراف و جوانب خودمان که نگاه بکنیم بنده یک صورتی دارم و اگر آقایان این صورت را ملاحظه بفرمایند می‌بینند که ما به هیچ‌وجه اجعاف نکرده‌ایم در دهلی برا ی ۲۸۳ مکالمه در ماه ۵۸۸ ریال می‌گیرند در کراچی ۹۲۰ ریال می‌گیرند در لاهور ۹۲۰ ریال می‌گیرند در بغداد ۴۸۰ ریال می‌گیرند در کابل ۵۵۰ ریال می‌گیرند و آن وقت شما متوقع هستید که سه عباسی که ملاک کار ۵۰ ریال قبل بوده در زمان دوست محمدخان معیرالممالک (اردلان- ۲ سال پیش چطور بود) ۲ سال پیش هم شرکت تلفن کسر خرج می‌داد و از ۲ سال پیش هم شرکت تلفن کسر خرج می‌داد واز ۲ سال پیش هم شرکت تلفن کسر خرج می‌داد و از ۲ سال پیش تا به حال یک میلیون و نیم ریال حالا که ما جمع‌وجور کرده‌ایم کسر خرج دارد و این کسر خرج را بایستی خودش تأمین بکند یا بایستی بهش داد عملی که شده عملی بوده است که نتیجه مطالعات چندین ماهه متخصصین و مطلعین بوده و روی سلیقه شخصی هم نبوده و حتی نماینده سازمان ملل هم آمده حساب کرده گفته است که در سال این شرکت تلفنی که ضرر می‌دهد بهتر ایست که جبران ضررش را خودش از در آمد خودش بکند به این ترتیب کمیسون آمد رسیدگی کرد و موافقت کرد و راه‌حل پیدا شد که مورد قبول همه ما هست و شروع به اقدام کردیم و اجرا هم باید کرد.

اردلان- اجازه می‌فرمایید

رئیس- بفرمایید

اردلان- جواب جناب آقای وزیر پست و تلگراف راجع به اضافه مکالمه تلفن قانع‌کننده نیست (صحیح است) بایستی در بودجه این شرکت ملی تلفن تجدید نظر بکنند و به اندازه‌ای قناعت بکنند که با ارزانی بتواند حوایج مردم را برآورد کند این فکر اشتباه است که هر چیزی گران بشود می‌تواند کسر بودجه را تأمین بکند این فکر غلط است باید فکرهای دیگری بکنند که از این راه‌ها بمردم تحمیل نشود ضمناً شرکت هم ضرر نکند (ارباب- صحیح است. رفقای ما در کمیسون بی‌لطفی کردند که این اضافه نرخ را تصویب کردند ده نمره می‌گیرید یک نمره درست جواب نمی‌دهد آن وقت تلفن راهی گران می‌کنند)

۴- سؤال آقای امیر احتشامی راجع به تعویض املاک و حواز گندم سنجابی‌ها و انجمن شهرداری و نان و آسفالت کرمانشاه و سیل‌زدگان قصر شیرین و گذرنامه زائرین و جواب آقای معاون نخست‌وزیر

رئیس- آقای امیر احتشامی.

امیر احتشامی- فقره اول سؤال بنده از دولت راجع به وضع نان کرمانشاه بوده که در ۱۷ تیر ماه یعنی شش ماه قبل تقدیم گردیده و از آن تاریخ تاکنون صادر شده است روزی مالکین و زارعین را در مضیقه گذاردند و یک صدی بیست و پنج بنام حمل غله و یک صدی بیست پنج به عنوان تأمین نان شهر و یک صدی ده نیز که مالیات مزروعی و صدی بیست هم بابت ازدیاد سهم کشاورزان مطالبه و وصول می‌گردید فقط صدی دهی از تمام محصول مانده بود بای مصرف نان و بذر و تقاوی و حقوق کدخدا و مباشر که اساساً تکافوی یک فقره از آن‌ها را نمی‌داد (فولادوند- آقای رئیس بنده که باید جواب بدهم نمی‌شنوم) بالاخره در یک شهر و مرکز استانی که باید گفت انبار غله ایران است وضعی به وجود آمده بود که مردم از لحاظ نان مصرف خود در مضیقه افتاده بودند اکنون وصول یک صدی بیست پنج را ملغی کرده‌اند که اثر بخشیده ولی باید صریح عرض کنم اوضاع ۲۸ ماهه حکومت سابق و بعد عدم توجه بزرگ‌ترین ضربت را به امر کشاورزی ایران وارد ساخته است و همین است که ملاحظه می‌فرمایید در یک مملکت پهناور و زراعتی احتیاج بخرید گندم از خارج پیدا شده آقایان نمایندگان محترم اداره غله استان حاصلخیز کرمانشاه که یکی از ادارات مهم غله ونان است نمی‌دانم روی چه اصل و سیاستی قریب ده ما است که رئیس ندارد فقره دوم سؤال بنده موضوع مضایقه‌ای بود که در صدور گذرنامه برای حجاج بیت‌الله می‌شد موسم و موعد تشرف به حج منقضی شد مع‌الوصف لازم است عرض کنم که آقایان محترم توجه بفرمایند به علت همان مضیقه‌هایی که ایجاد شد هزارها نفر ناچار بدون گذرنامه با مشقت و فلاکت فروان مشرف شدند و لطمات و صدماتی از قاچاق‌چیان و حمله‌داران دیدند اگر تشرف به مکه معظمه آزاد است باید برای همه آزاد باشد و اگر ممنوع است باید برای همه باشد مقلا اخذ سیصد تومان از زائرین عتبات عالیات آن هم به این صورت که از متمکن سیصد تومان و از فلان زارع و کارگر که به زحمتی سیصد تومان و شاید کمتر برای مخارج ایاب و ذهاب خود تهیه کرده سیصد تومان گرفته شود انصافاً و وجداناً درست و صحیح نیست. فقره سوم سؤال بنده راجع به تشکیل نشدن انجمن‌های شهرداری شهر کرمانشاه و قصرشیرین و سایر قصبات تابعه می‌باشد ما برای انتخابات انجمن‌های شهرداری در سابق قانونی داشتیم و نسبة هم خوب و سال‌ها در دست اجرای بود بعد مصدق‌السلطنه لایحه دیگری را نوشت حال که لوایح مصدق اعم از مفید و مضر اجرای می‌شود پس چرا لایحه انتخابات انجمن‌های شهرداری اجرا نمی‌شود مثلاً لایحه ازدیاد سهم کشاورزان که موجد اختلافت و خونریزی‌ها و خرابی‌ها و وقفه در امر کشاورزی بوده و موجب سوء‌استفاده‌های کلان بخشداران و دهداران بدون حقوق و مأمورین دیگر و اخلاکرانی به نام شورای ده شده مفید می‌دانند و اجرا می‌شود اما لایحه انتخابات انجمن‌های شهرداری اجرای نمی‌شود که عده‌ای از مردمان صالح واهالی هر شهری در جمع و خرج عواید شهر خود نظارت داشته باشند چنانچه شهرداری کرمانشاه

در حدود سه میلیون و نیم توان عواید دارد و معلوم نیست چه می‌شود و به چه صرف می‌رسد- چند روز است که دادوفریاد مردم راجع به طرز کار و عمل شهرداری آوردند نامی که شهردار آن‌جا می‌باشد بلند است و از سوء جریان کار شهرداری شکایت دارند کسی هم توجه نمی‌کند و به حرف آنها و ما گوش نمی‌دهند- فقره چهارم سؤال که مربوط به آسفالت و تعمیر خیابان‌های کرمانشاه می‌باشد بستگی به همین موضوع دارد. موضوع پنجم سؤال راجع به سیل‌زدگان قصرشیرین بود که آن‌ها را جزو سیل‌زدگان هیچ‌جا به حساب نمی‌آورند و تاکنون کوچکترین توجهی به وضع آنها نشده است. فقره ششم سؤال بنده راجع به سوء‌استفاده‌هایی می‌باشد که دکتر سنجابی به نام تعوض املاک پدرش کرده است آقایان محترم استحضار داند در سال ۱۳۲۱ قانونی از مجلس گذشت که هر کس نسبت به املاک واگذاری به نام غبن معامله و یا غصب و یا کره و اجبار دعاوی داشته باشد در مدت ۶ ماه به هیئت‌های رسیدگی و تصفیه امور املاک واگذاری متشکله در استان‌ها عرض حال بدهند چنانچه همه عرض حال دادند و دادیم و در همان سال و سال بعد یعنی سال ۲۲ رسیدگی شد و حکم صادر گردند و در سال ۲۳ احکام بدوی از تجدیدنظر گذشت و هر کسی که ذی‌حق بود به ملک خود متصرف‏ گردید پس باید دید در این مورد به خصوص چگونه مقدمات را فراهم کرده‌اند که جریان امر ده سال به طول می‌انجامد تا در سال ۱۳۳۰ در حکومت دکتر مصدق که دکتر سنجابی وزیر و وکیل بوده به این کار خاتمه داده بود و نیز در همان موقع مرحوم قاسم‌خان پیرمرد پدر دکتر سنجابی را مجبور بکنند که خود و چهار اولاد دیگرش را از حق مشروق و یا نامشروع خود محروم کرده و تمامی حقوق احتمالی خود را از دعوی مزبور به دکتر سنجابی صلح کند و سپس بلافاصله چند نفری دور هم بنشینند و رأی بدهند یکدانگ و نیم از بزرگ‌ترین مزارع خالصه اطراف تهران را به نام لجران به دکتر سنجابی بدهند. بنده تصور می‌کنم محتاج به توضیح بیشتری نباشد و خود آقایان به خوبی استنباط خواهند فرمود قضیه از چه قرار بوده و چه نوع تبانی‌هایی شده است. فقره هفتم سؤال بنده مربوط به حمل متجاوز از هزار تن گندم است که در سال ۱۳۳۱ به نام مصرف طایفه سنجابی به وسیله دکتر سنجابی و به دست برادر و کسان مشارالیه به خاک عراق حمل گردیده و در آخر کار یعنی در موقع آخرین حمل گندم کامیئن برادر دکتر سنجابی در خاک عراق با گندم توقیف و با دریافت سی و چند هزار تومان جریمه کامیون را از راه مجاز یعنی مرز خسروی به ایران برگشت دادند جواب هر چه باشد و هر جور تهیه شده باشد نمایندگان محترم مستحضر باشند که حقیقت امر این است که در خوزه کرمانشاه طایفه سنجابی یکی از طوایف نسبة کوچک است و ایلات دیگری در حوزه کرمانشاه از قبیل کلهر و گرند و گوران و باباحانی و ولدبکی هستند و باید از پنجاه سال قبل تاکنون به سوابق مراجعه کرد و دید که برای نان مصرف کدام یک از ایلات جز برای طایفه سنجابی آن هم منحصراً در سال ۳۱ اجازه حمل گندم به سرحدات داده شد. چون ایلات در موقع حرکت به طرف گرمسیر گندم و آرد مصرف نان خود را با خود حمل می‌کنند و چرا در سال مزبور برای طایفه سنجابی به تنهایی این امتیاز را قائل شده‌اند و به سایر طوایف و ایلات چنین اجازه‌ای نداده‌اند آقایان نمایندگان محترم تا طرز رسیدگی و پاداش خدمت و خیانت در مملکت به این صورت باشد باید به هیچ‌وجه امیدی نداشت اگر بنابراین باشد که با توجه به پرونده و سابقه به این قبیل موضوعات رسیدگی بشود مگر باید انتظار داشت همان قاضی که بدواً طرفدار توده‌ها و بعد جزو حزب ایران و رفراندم می‌باشد و فعلاً هم در مسند قضاوت قصرشیرین بوده و در آن روز همان قاضی و اکثر مأمورین کرمانشاه و قصرشیرین از استاندار و مأمورین قضایی دیگر گرفته تا آخر که دست نشانده دکتر سنجابی بوده‌اند برای او و کسانش پرونده از روی حق و واقع تشکیل دهند و حقایق را بنویسند و بگویند خیر باید چنین انتظاری نداشت بلکه حالا هم هستند اشخاصی که از لحاظ تعصب حزبی و مرامی حاضر نیستند درباره آنها حقیقت‌گویی بکنند چنانچه خود این‌جانب دو فقره شکایت جزایی و حقوقی در دو سال پیش تقدیم داشته‌ام تاکنون یک نفر آن‌ها راحتی برای تحقیق حاضر کرده‌اند پس اگر این قبیل رسیدگی‌ها با توجه به سوابق و پرونده باشد که چیزی در آن منعکس نیست و نتیجه‌ای ندارد ولی اگر منظور رسیدگی و کشف حقیقت باشد باید حالا مأمورین بی‌نظری بروند و تحقیق کنند و بر طبق همان سابقه بی‌سابقه تشخیص دهند که روی چه اصلی و در اثر کدام قحطی و گرانی در سال ۳۱ چنین اجازه بی‌سابقه‌ای منحصراً به طایفه سنجابی داده شده الی آخر و الّا این حرف‌ها نتیجه‌ای نخواهد داشت و خود خسته کردن است.

رئیس- آقای فولادوند.

معاون نخست‌وزیر- بنده به طور مقدمه باید عرض کنم که سؤالات زیادی آقایان از دولت فرموده‌اند در چندین ماه قبل و بنده هم آن‌هایی که مربوط به آن‌جانب بوده است جواب آنها را تهیه کردم و مرتب با خودم به مجلس می‌آوردم و می‌برم و نوبت به آن‌ها نمی‌رسد سؤال آقای امیر احتشامی واقعاً همین طور است و مال چند ماه قبل است ک موضوع بعضی از آن‌ها منتفی شده است ولی معهذا جوابی که بنده برای ایشان تهیه کرده‌ام یک کتاب شده یعنی سوابق وجواب‌ها را از ادارات مربوطه خواسته‌ام و این تقریباً یک کتاب شده است و شاید بیش از یک ساعت وقت مجلس را بگیرد (عمیدی نوری- خلاصه بفرمایید) بنده خلاصه جواب‌ها را به خود آقای امیر احتشامی در خارج عرض کردم و خیال می‌کنم تا یک اندازه‌ای قانع شدند و محتاج نباشد دوباره آنها را در مجلس عرض کنم ولی چون مایل هستند که در مجلس عرض کنم ولی چون مایل هستند که در مجلس گفته شود یک یک جواب عرض می‌کنم یک فقره از سؤال ایشان مربوط است به آقای دکتر سنجابی سؤال این است)) به قرار اطلاع حاصله دکتر سنجابی در موقع نمایندگی آقای دکتر مصدق در مجلس از نفوذ و موقعیت او و عنوان شرکت در جبهه ملی سوءاستفاده کرده راجع به تعویض املاک مرحوم قاسم‌خان سنجابی پدرش با املاک قزوین به نام غبن معامله از دولت مبلغ گزافی وجه نقد و یکی از مزارع خالص خوار و ورامین را که بالغ بر یک میلیون تومان ارزش داشته گرفته است دولت در این‌باره توضیح داده جریان امر را بیان فرمایند (شوشتری- این صحیح است یا نه) سؤال وزارت دارایی می‌رساند که این صحیح اگر هست ولی طبق قانون بوده است ادعایی داشته است دکتر سنجابی یعنی پدر دکتر سنجابی مدعی بوده است که املاک او را گرفته‌اند موضوع به یک حکمیتی‏ به یک عده از قضات دیوان کشور ارجاع شده و ملک را هم باو داده‌اند (شوشتری- اگر غرض نداشته چرا آن وقت این کار را کرده‌اند و چرا حال نمی‌کنند)

رئیس- آقای شوشتری شما کسالت داشته‌اید زیاد حرف‌زدن برایتان خوب نیست (خنده نمایندگان) فولادوند- آقای دکتر سنجابی وزیر فرهنگ بوده‌اند بنده هم نماینده بودم اما بنده با ایشان اختلاف عقیده و نظر داشتم در خارج مجلس هم با ایشان دعوا کرده‌ام ولی جوابی که وزارت دارایی داده است حاکی از این نیست که سوء‌استفاده کرده است حالا اگر در نفس و باطن در زمان دکتر مصدق این‌ها از قدرت‌شان سوء‌استفاده کرده‌اند به ظاهر قضیه را درست کرده‌اند (عبدالرحمن فرامرزی- آقا وقتی ظاهر قانون درست است ولش کنید آقا)

عاملی- اگر مرد بود قایم نمی‌شد) (عبدالرحمن فرامرزی- شما خودتان هم یک وقتی قایم شده بودید) خوب این سؤال دوم آقای امیر احتشامی است که قرائت می‌کنم)) در سال ۱۳۳۱ دکتر سنجابی به نام طایفه سنجابی که در مرتع چرا می‌کنند جواز حمل ۷۰۰ تن گندم برخلاف معمول از دولت آقای دکتر مصدق به مرز گرفته و با کمک بعضی از مأمورین کرمانشاهان و توابع و استاندار محل قریب دو هزار تن گندم به وسیله برادر و کسان خود به خاک عراق حمل و به قیمت گزاف فروخته و در آخر کار یکی از کامیون‌های برادر مشارالیه به دست مأمورین عراقی توقیف و با گرفتن جریمه از راه مجاز بایران عودت داده شده و علاوه بر این‌که در زمان خود دکتر مصدق این موضوع را این‌جانب به دولت تذکر داده و به وسیله درج در جراید به اطلاع عامه رسانده‌ام بعد از واقعه ۲۸ مرداد اخیراً نیز موضوع را به دولت حاضر متذکر گردیده از طرف دولت چه اقدامی شده است؟ ((این سؤال را بنده تحقیق کرده‌ام البته از وزارت دارایی مطابق این سؤال ببنده جواب دادند که ایل سنجابی هر ساله به آن طرف مرز ایران داخل مرز عراق برای تعلیف حشم حیواناتشان ییلاق و قشلاق می‌کنند هفت صد تن هم دولت به آن‌ها غله داده و غله‌شان را هم برده‌اند و مصرف کرده‌اند و حالا اگر به اسم این هفتصد تن غله هزارتن غله برده‌اند وزارت دارایی تأیید نکرده است (دکتر جزایری- متأسفانه خیلی‌ها از این کارهای می‌کنند) ولی البته این مسلم است که دولت ایران در داخله مملکت هم گندم را به نرخ دولتی به ایلات نمی‌دهد حالا چه شده که آن طرف مرز عراق هفت صد تن گندم می‌دهند این البته از یک نفوذهایی استفاده شده این‌ها مال گذشته است و این مال چندین سال پیش است (امیراحتشامی- دولت چه اقدامی کرده، دولت حاضر چه اقدامی گرده؟) (شوشتری- بعد چه شده؟) دولت وقت هفت صد تن گندم به یک ایل داده برده‌اند و خورده‌اند این مورد سؤال آقا نیست می‌فرمایند به اسم هفت صد تن سه هزار تن گندم قاچاق برده‌اند و فروخته‌اند این ار وزارت دارایی تأیید نکرده است در زمان حکومت آقای دکتر مصدق (دکتر جزایری- وقت مملکت را صرف چی می‌کنند!)

رئیس- آقایان نمایندگان بیرون تشریف نبرند جلسه از اکثریت می‌افتد.

معاون نخست‌وزیر- یک قسمت از سؤال ایشان مربوط به تشکیل انجمن شهر کرمانشاه است که چرا تأخیر شده است جواب این سؤال همان است که به جناب آقای اردلان عرض کردم که انشاءالله ولدی‌الاقتضا بعد از تصویب قانون انجمن‌های شهر مجلسین یعنی از کمیسیون‌های مجلسین به فوریت اقدام خواهدشد (انشاءالله) (اردلان- کمسیون مشترک آقا) بله کمیسیون مشترک مجلسین، سؤال دیگر آقای نماینده محترم راجع است به وضع نان کرمانشاهان در این قسمت هم جواب مفصلی وزارت دارایی داده که خلاصه‌اش این است که هم مالکین می‌خواهند گندم را به نرخ دولتی به دستگاه‌های دولتی نفروشند هم می‌خواهند دولت گندم ارزان در شهرها به موکلین آنها

بدهد و چون این برای دولت مقدور نیست لذا با اخذ صدی ۲۵ از مالکین این موضوع الحمدالله جبران شد و فعلاً هم وضع نان کرمانشاهان بد نیست (الحمدالله) سؤال دیگر آقای امیراحتشامی راجع است به آسفالت خیابان‌های کرمانشاه که مرقوم فرموده‌اند به واسطه لوله‌کشی آب تقریباً آسفالت خیابان‌های کرمانشاه از بین رفته است و شهر مزبور غرق در گردوغبار است و با تذکرات عدیده به پیمانکار لوله‌کشی و سازمان برنامه عملی کرده‌اند (شوشتری- مشغولند این بنده اطلاع دارم) بله مشغولند و مثل تهران هر قسمت که لوله‌کشی می‌شود آسفالت می‌شود (کریمی- به شرط این‌که سازمان برنامه خودش خرج لوله‌کشی را بدهد) بله چشم. سؤال دیگر آقا مربوط است به سیل‌زدگان قصرشیرین که مرقوم فرموده‌اند)) قبلاً مقرر گردید درباره سیل‌زدگان قصرشیرین از طریق بانک کشاورزی با دادن وام‌های طویل‌المده کمک بشود به چه علت تاکنون به تأخیر و تسامح برگذار شده است ((بانک کشاورزی جواب مفصلی داده و حاکی است که به محض این‌که خبر وقوع سیل از طرف وزارت کشور به اطلاع این بانک رسید به شعبه کرمانشاه دستور داده شد با اعزام نماینده مخصوص به محل بوضع خسارت دیدگان رسیدگی و ضمن مساعدت‌های فوری طبق مقرارت جاری بانک در مورد کمک استثانایی بانک پیشنهاد لازم را به مرکز تقدیم کند پس از وصول پیشنهاد شعبه مزبور مقرر گردیده است که علاوه بر مساعدت‌های معمولی که به آن عده از کشاورزان حوزه قصرشیرین که در نتیجه سیل خسارت دیده‌اند و احتیاج مبرم دارند و طبق مقررات جاری بانک تاکنون نتوانسته‌اند بیش از بیست هزار ریال وام دریافت دارند به هر یک تا حدود چهل هزار ریال به تناسب ارزش وثیقه و احتیاج ایشان وام پرداخت گردد و جمع اعتبار فوق‌العاده‌ای که از این بابت یا دارو در اختیار شعبه بانک کرمانشاه گذاشته شد بالغ بر ۸۰۰ هزار ریال می‌باشد این هم جوابی است که بانک به این قسمت از سؤال داده بود یک قسمت دیگر از سؤال نماینده محترم مربوط به زائرین که در مورد زائرین بیت‌الله مطابق تقاضای نماینده محترم کمک شد و در مورد زائرین عتبات هم دولت این عمل ناپسند و زشت را به این که مردم مجبور باشند با توصیه و خواهش بروند جواز بگیرند و چهار نفری که توصیه ندارند توصیه کنی ندارند به آن‌ها جواز ندهند این را از بین برد (یک نفر از نمایندگان- بسیار کار صحیحی بود) و اجازه داد که به تمام مردم جواز داده شود النهایه برای هر زائری که به عتبات عراق می‌رود در دو ماهه محرم و صفر صد تومان در غیر این دو ماه سیصد تومان برای مسلولین اخذ شود (بهبهانی- به چه عنوان سیصد تومان می‌گرند؟) و فعلاً هم برابر تذکر نمایندگان محترم و مخصوصاً آقای بهبهانی که بنده به ایشان و پدر بزرگوارشان که پیشوای روحانی و مذهبی ما هستند ارادت دارم به جناب آقای نخست‌وزیر عرض کردم که از این مبلغ کسر کنند و ایشان هم این وعده مساعد را دادند.

۵- جواب آقای وزیر راه نسبت به سؤالات آقای خلعتبری در مورد راه‌های مازندران و راه هراز و سد پل شهسوار و نظارت بر مخارج راه‌سازی و مصرف عوارض بنزین و راه‌های فرعی اطراف تهران و توضیحات آقای خلعتبری‏

رئیس- آقای خلعتبری.

خلعتبری- آقای وزیر راه جواب بدهند بنده عرض می‌کنم فعلاً صحبتی ندارم.

رئیس- بسیار خوب آقای وزیر راه بفرمایید.

وزیر راه (سر لشگر گرزن)- جناب آقای خلعتبری نماینده محترم چند سؤال از وزارت راه فرموده‌اند که بنده قبلاً عین سؤال را می‌خوانم بعد مبادرت به عرض جواب می‌کنم) ۱- وزارت راه برای این‌که راه بین بابل و آمل و محمودآباد مثل زمستان گذشته بسته نشود چه اقدام اطمینان بخشی نموده و اگر راه مزبور بسته شود مسئول خسارات مردم کیست؟ ((بنده بایستی قبلاً عرض بکنم که البته دستگاهی مسئول است که با داشتن وسایل و اعتبارات و اختیارات وظیفه خودش را انجام ندهد متأسفانه باید عرض بکنم که در گذشته تنقید بکنم ولی این مطلبی است که حقیقت دارد و حکایت است تنقید راه محمودآباد به سرخه‌رود بابلسر در سال گذشته در این موقع بسته بود (صحیح است) بنده در ۲۱ دی ماه پارسال به وزارت راه آمدم و اولین چیزی که با آن مواجه شدم تلگراف بسیار زیاد و شکایات بسیار زیاد اهالی مازندران بود برای این که مستأصل شده بودند و حق هم داشتند برای این‌که نه نفت بهشان می‌رسید و نه مایحتاج‌شان به آنها می‌رسید راه‌ها به کلی مسدود و وضع بسیار نا مطلوب (صحیح است) درجه خرابی راه به نظر بنده روشن نبود با تمام وسایلی که میسر بود اول دستورات داده شد بعد دیدم دستورات نتیجه‌ای نمی‌دهد مأمور فرستاده شد و چون احتیاج به ماشین‌آلات بود ماشین‌آلات فرستاده شد پنج دستگاه ماشین بزرگ تهیه شد و خریداری شد و ارسال شد شروع کردند به تعمیر تا این‌که ایام نوروز فرا رسید بنده استفاده‌ای کردم در چند روز تعطیل و شخصاً یک سرکشی به آن منطقه کردم و واقعاً راهی دیدم که در عمرم چنین راهی ندیده بودم (دکتر جزایری- از خوبی یا بدی؟) از بدی (عمیدی نوری- زمستان پارسال را ندیده بودید) زمستان پارسال خراب بود و عید هم که من رفته بودم به همان ترتیب (کاشانی- راه کجا؟) راه سرخه رود به آمل (یک نفر از نمایندگان- همه جا همین‌طور است) آن‌جا مسدود بود و گل بود ولی همه‌جا این طور نیست همه راه‌ها بسیار خوب است معلوم شد که این راه در موقعی که ساختمان شده است به واسطه این‌که از یک منطقه باطلاقی عبور می‌کرده و در اطرافش هم برنج کاری بوده آن طور که باید و شاید در ساختمان اساسی آن اقدام نکرده‌اند برای این‌که عبور بدهند از تنه‌های درخت استفاده کرده‌اند و آنها را چیده‌اند پهلوی همدیگر و بعد به مرور زمان این‌ها پوسیده و از بین رفته است این بود که بالاخره تصمیم گرفته شد به هر نحوی هست این راه اساسی ساخته شود آن قسمت را به مقاطعه واگذار کردیم و شرکتی برنده مناقصه آن را شد (عمیدی نوری- یک سال است هنوز آن را را درست نگرده‌اند) کار آن شرکت بسیار مشکل است و باید با وسایل کامل باشد واین شرکت درصدد تهیه ماشین‌آلات و وسایل بود و از تیر ماه امسال شروع به کار کرد و کار بسیار مشکل شاقی به عهده دارد برای این‌که در سایر نقاط اگر راه خراب بشود اراضی اطراف مصالح اولیه جاده‌سازی را دارد که مأمورین از آن خاک بردارند وزیر جاده را بسازند و سنگ و شن را هم از همان نزدیکی بیاورند متأسفانه در آن‌جا خاک نیست یعنی مصالح اولیه جاده نیست گل است آن خاک‌ها بدرد این‌کارها نمی‌خورد بایستی خاک را از چند کیلومتری با کامیون بیاورند این راه‌ها هم گل است و یک کامیون که می‌رود آن‌جا به زحمت خاک بیاورد اغلب کامیون‌ها می‌شکنند فنر می‌شکنند باید آن‌جا مطابق نقشه صد و دو هزار متر مکعب خاکریز بشود و بعد که جاده بالا آمد روی آن سنگریزی بشود و صدو دو هزار متر مکعب خاک را ملاحظه بفرمایید از چند کیلومتر آوردن مشکل است علاوه بر این شن بایستی بیاورند و شن را بایستی از ۴۲ کیلومتر فاصله بیاورند چون که آن‌جا شن ندارد و یک کامیون باید ۴۲ کیلومتر مسافت طی کند و ۴۲ کیلومتر برگردد می‌شود ۹۰ کیلومتر و تازه ۴ متر مکعب شن خالی بکند و ۲۵ هزار متر مکعب باید شن بیاورند سنگ را باید از گلندرود بیاورند که در مسافرت خودم بنده آنجا را دیدم پس ملاحظه می‌فرمایید که اگر دیر شده است برای این مشکلات است و کارهای دیگری هم دارد از جمله نهرهای طرفین است که باید بکنند و تا حالا در حدود چهار هزار کیلومتر نهرکشی کرده بودند و در همین حدود هم جنگل‌بری کرده بودند. جاده‌ای که بنده دیدم بسیار جاده متناسب خوبی شده بود و یک قسمتش را هم که ساخته بودند و سنگ‌ریزی کرده بودند بسیار محکم و بسیار خوب بود و باران هم آمده بود و هیچ عیبی نکرده بود و الّا نهم مشغول ساختمان هستند و بنده تأکید کردم که تا شب عید راه تمام شود برای این‌که مسافرین برای ایام عید بتوانند به سهولت آمدورفت کنند ولی اتمامش البته اگر هوا مساعدت کند تا یکی دو ماه دیگر تمام می‌شود و یکی از راه‌های اساسی بسیار خوب آن منطقه خواهد شد (صحیح است) (عمیدی نوری- یک میلیون تومان هم پولش است) یک میلیون تومان هم مقاطعه دادیم و بیست درصد هم اگر لازم باشد اضافه اعتبار است یعنی قرارداد بستیم ولی سیصد هزار تومان بیشتر پول ندادیم و راجع به قسمت محمودآباد آن‌جا را خودمان امانی عمل کردیم به وسیله رئیس راه و بنده در مسافرتی که اخیراً کردم به مازندران اهالی محترم آمل خیلی به بنده اظهار لطف کردند وخیلی محبت کردند و از حیث راه اظهار رضایت می‌کردند و می‌گفتند که ما چندین سال است راه به این خوبی ندیده‌ایم مساحت بین محمودآباد و آمل که بیست کیلومتر است بنده در یک ربع ساعت رفتم در حالی که در چندین نقطه هم متوقف شدم و دستوراتی به مأمورین دادم راه آمل به بابل آن هم به همین وضعیت است آن‌جا را هم به مقاطعه کار دادیم و متأسفانه آن طوری که ما انتظار داشتیم عمل نکرد بنده گفتم به او ابلاغ کنند چون درظرف ده ماه کارش را تمام نکنند از او گرفته بشود و معطل این‌کار نشدیم خودمان بعضی قسمت‌هایش بعضی را امانی عمل کردیم الان رئیس راه آن‌جا خوب کار کرده بود و قسمت اعظم شن‌ریزی را صحیح کرده بودند و حاضر کرده بودند بنده خودم از آن قسمت رفتم هیچگونه ناراحتی نداشت و خیلی خوب بود و بنده می‌توانم اطمینان بدهم که مسدود نخواهد شد از بابل به بابلسر یک قسمتی بود که سنگ‌فرش بود بنده هم دستور دادم که تعمیر کنند و عیب زیادی هم ندارد بنابراین با این که مشکلات زیاد بود و وقت کم بود و بارندگی فرصت نمی‌داد حداکثر تلاش برای بهبود وضعیت این راه به طوری شده است که خود اهالی محل و مأمورین دولتی هم که ناراضی بودند همه اظهار رضایت می‌کردند نفت می‌رفت و تانکیه‌های نفت به خوبی عبور می‌کردند و هیچگونه نگرانی نبود. در مورد سؤال دوم)) چندین سال است که راه بین تهران و آمل که معروف به جاده هراز است نیمه‌تمام مانده در صورتی که مبالغ هنگفتی برای این راه و پل‌های آن به مصرف رسیده و نیمه‌تمام گذاردن آن ضرر کلی برای دولت دارد وزارت راه برای اتمام آن چه اقدامی در نظر دارد و چرا اقدام به اتمام آن نمی‌کند؟ ((بسیار صحیح فرمودند آقای خلعتبری این راه هراز یکی از بهترین راه‌های شمال ایران است و مبالغ بسیار زیادی هم برایش خرج شده است متأسفانه به واسطه پیش‌آمدهایی که آقایان مستحضرند ناتمام مانده و وزارت راه بسیار علاقمند است که این راه تمام بشود و برای

این کار در برنامه‌ای که قبلاً قرار بود تهیه شود منظور شد و اعتبار کافی هم در نظر گرفته شد حالا هم که قرار است یک قسمتی از راه‌های کشور به یک شرکت خارجی واگذار شود این قسمت هم در درجه اول گذاشته شده است (دکتر مشیر فاطمی- قرارداد حاضر شده؟) شنبه کارش تمام می‌شود و به هیت وزرا تقدیم می‌شود و کارش تمام می‌شود و به هیئت وزا تقدیم می‌شود و کارش تمام می‌شود و به هیئت وزرا تقدیم می‌شود و کارش تمام می‌شود و امیدواریم که با بستن این قرارداد این کار تمام بشود بنده مخصوصاً در این مسافت به شمال یک قسمت را از آمل آمدم و آن راه را بازدید کردم (عمیدی نوری- بسیار راه خوبی است) بسیار راه خوبی است (یک نفر از نمایندگان- نزدیکترین راه هم هست) و آقایان اهالی محل هم یک اشکالاتی داشتند که آن را هم دستور دادم که مرتفع بکنند که فعلاً یک قسمت که مورد استفاده‌شان است بیشتر استفاده بکنند تا بعد از این قرار داد انشاءالله عمل اساسی از اول سال شروع بشود. سؤال سوم)) سد پل بزرگ شهسوار چند سال است خراب شده و تمام شهر شهسوار با چندین هزار جمعیت را ممکن است هر آنی طغیان فوق‌العاده آب به دریا بریزد و میلیون‌ها تومان خسارت مالی و هزارها تلفات جانی وارد آورد وزارت راه چرا در تعمیر این سد غفلت می‌کند و چه اقدامی خواهد نمود که از مردم رفع خطر و خسارت کند؟ ((همان طور که فرمودید البته این سد شکسته شده است. بنده هم این سد را ندیده بودم تحقیقاتی کردم و معلوم شد که در موقع ساختمان راه شهسوار وزارت راه این سد را به طول در حدود سه کیلومتر ساخته است که پل را از طغیان آب و فشار آب حفظ بکند. به مرور زمان این سد شکسته شده برای این‌که اگر این سد شکست بشود چون خاک سست است آب ممکن است بیفتد پشت پل و پل عظیم شهسوار را خراب بکند. وزارت راه در ازای ۲ میلیون ریال موافقت کرد و واگذار کرد به وزارت کشور که شورای شهرستان و شهرداری آن‌جا در تعمیر پل که واقعاً برای اهالی شهسوار یک موضوع حیاتی است اقدام فوری معمول دارد و در این مسافرتی هم که به شمال کردم رفتم به سد و تمام سد را بازدید کردم یک عده از آقایان اهالی آن‌جا هم بودند یک قسمت‌هایش هم التبه خوب ساخته نشده بود از نظر فنی و یک دو نفر مهندسین که با من بودند اظهار نظر کردند که اگر طور دیگری ساخته می‌شد این اشکالات فراهم نمی‌شد. بالاخره در مسافرت به محل این قضیه حل شد که وقتی می‌خواهند بسازند از لحاظ فنی وزارت راه مساعدت خواهد کرد که یک پل صحیح ساخته بشود. سؤال چهارم)) وزارت راه برای نظارت بر هزینه‌های مربوط به حافظت جاده‌ها و احداث جاده‌ها و پل‌هاچه اقدامی نموده و برای جلوگیری از تفریط وجوه دولت چه در نظر دارد؟ ((آقایان اطلاع دارند که نظار مالی از وزارت دارایی در وزارت راه هستند و در هر یک از ادارات شهرستان‌ها نظارت وزارت دارایی وجود دارند و کنترل می‌کنند و وزارت راه خودش هم یک بازرسینی دارد و این بازرس‌ها هم در مواقع لزوم به طور مخفی یا به طور علنی و بدون خبر بازدیدهایی می‌کنند. علاوه براین بنده از همه ذوات محترمی که در این‌جا تشریف دارند و آقایان نمایندگان محترم که مراجعه می‌فرمایند و اغلب مذاکره می‌کنیم بنده تقاضا کردم که در امور راه‌سازی آنچه که مربوط به وزارت راه است و در حوزه انتخابیه آقایان است اگر یک مسائلی را می‌بنند که لازم توجه بیشتری است آن را به بنده بفرمایند بنده نهایت امتنان و سپاس‌گذاری را داشته و خواهم داشت (سلطان‌مراد بختیار- راجع به آن پلی که پنج‌قران هم داده نشد) راجع به پلی که می‌فرمایید بیست روز پیش آن جا سیل آمده و پل را خراب کرده، بیست روز قبل پل خراب شده و آب آمده جنابعالی می‌فرمایید پل بساز الان که نمی‌شود پل بسازیم اجازه بفرمایید هوا که مساعد شد پل می‌سازیم (سلطان‌مراد بختیار -مردم چیزی ندارند نفت لیتری یک تومان شده است) الان هم بنده دستور دادم که راه بروجن به شهر کرد را تعمیر بکنندکه از آن طرف بیایند (ارباب- الان در بندرعباس هوا برای راه‌سازی خیلی مساعد است) آقای بختیار این‌که می‌فرمایید حالا می‌شود ساخت خلاف به شما عرض کرده‌اند شما بسازید بنده پولش را می‌دهم بنده نمی‌توانم بسازم (سلطان‌مراد بختیار-بنده هم پل ساز نیستم) به هر حال بنده عرض می‌کنم باز هم خوشوقت خواهم شد که آقایان اگر مسائلی را می‌بینند به بنده توجه بدهند ما اهتمام می‌کنیم که هزینه‌ها به مصرف حقیقی خودش برسد و در امور مالی نظارت صحیح بشود. سؤال پنجم)) مالیات بنزین در چهار سال اخیر چه مبلغ بوده و با آن‌که می‌بایست به مصرف آسفالت‌ساز جاده‌ها برسد.

به چه علت مالیاتی که از مصرف بنزین مازندران و گیلان وصول شده به مصرف آسفالت جاده‌های مازندران و گیلان نرسیده و نمی‌رسد (یک نفر از نمایندگان- مال کرمان هم نمی‌رسد) با آن که هر ساله میلیون‌ها تومان به کشور از بابت وارد کردن لاستیک و اسباب اتومبیل به علت خرابی جاده‌های گیلان و مازندران و به صاحبان وسائط نقلیه نیز خسارات عمده وارد می‌آید وزارت راه چرا برای آسفالته کردم جاده‌های مزبور اقدام نکرده و نمی‌کند؟ در جواب جناب آقای مشیر فاطمی بنده راجع به عواید بنزین عرض کردم.

رئیس- آقای وزیر راه این سؤال دیگری است؟

وزیر راه- بلی سؤال دیگری است.

رئیس- خود آقای خلعتبری کرده‌اند؟ وزیر راه بلی.

رئیس- بسیار خوب بفرمایید

وزیر راه- این سؤال را ایشان کرده بودند و جواب عرض کرده بودم معهذا باز هم تکرار می‌کنم در آمد عوارض بنزین اختصاص به آسفالت راه‌های کشور داده شده تا سال ۱۳۳۲ جمعاً مبلغ ۸۳۶۱۸۶۰۶۴ ریال و ۴۵ دینار بوده که طبق صورت‌های ضمیمه ۹۱ فقره عملیات ساختمانی و آسفالت راه‌های کشور از محل درآمد مزبور از اوایل سال ۲۹ تا آخر ۳۲ انجام شده است و درآمد بنزین در سال‌های ۲۹ و ۳۰ و ۳۱ و ۳۲ که سؤال فرمودند ۴۱ میلیون تومان بوده اما این‌که فرمودند چرا مصرف بنزین مازندران و گیلان به مصرف خود آن‌جا نمی‌رسد هر سال مجموعاً ده میلیون تومان از بابت عواید بنزین به وزارت راه داده می‌شود (اکبر- ۱۲ میلیون) نخیر ۱۰ میلیون عرض می‌شود به طوری که آقایان مستحضر هستند یک راه‌هایی در کشور آسفالت شده است راه تهران قم است، تهران قزوین است، قسمتی از راه غرب است این‌ها مطابق صورتی که تقدیم می‌شود دو مرتبه تعمیر شده و الان هم که ملاحظه فرمودید احتیاج به تعمیر دارد امسال یک مقداری که اعتبار داشتیم مصرف‏ کردیم و یک قسمت هم به شهرستان‌ها برای آسفالت داده شده است و اگر بنا باشد که این ده میلیون را تقسیم بکنیم و سهم هر شهرستان‌ها را به خودش اختصاص بدهیم تصدیق خواهید فرمود که مقدار قابل ملاحظه‌ای در هیچ نقطه‌ای آسفالت نخواهیم داشت اقلاً در یک قسمت تمرکز داده بشود ک یک مسیر نسبة قابل توجهی آسفالت بشود به نظر بنده مفیدتر است. معهذا هر طوری کمسیون راه مجلس شورای ملی صلاح بداند ما حرفی نداریم چون با نظر کمسیون راه این آسفالت شده اگر قرار بشود که مال هر شهرستان را به خودشان بدهند چه بهتر، اگر تصویب می‌کنید که دنباله همین آسفالت ادامه داده شود عرض کردم بسته به نظر کمسیون راه مجلس شورای ملی است (شوشتری- اول راه‌های اصلی را آسفالت بکنند مثل تهران خراسان، تهران- آذربایجان) سؤال ششم در اطراف تهران چه راه‌های فرعی و در چه تاریخ ساخته شده و چه مبلغ خرج شده؟ این صورت ریز آن است که تقدیم مقام ریاست می‌شود که بعداً ملاحظه بفرمایند.

رئیس- آقای خلعتبری‏

خلعتبری- علت این که بنده سؤال کردم و وقت آقایان را گرفت و آقایان متأثر شدند از وضع اهالی مازندران از این جهت است که یک قسمت صادرات مملکت از راه‌های مازندران است و آن‌جا بارندگی است و بارندگی سبب مسدود شدن می‌شود اما بنده تصدیق می‌کنم که پارسال از اول عید آقای سرلشگر گرزن رفتند به مازندران و گیلان و راه‌ها را سرکشی کردند و سفر هم رفتند و بنده به ایشان می‌خواهم عرض کنم که وزیر راه بایستی این‌طور باشد، ۱۵ روز ۲۰ روز در تهران بقیه‌اش در ولایات، شما اگر سرکشی و مراقبت بکنید مأمورین شما هم خوب کار خواهندکرد. اهالی مازندران از شما تقدیر کردند و شما هم خدمت کردید و راه‌ها را باز نگهداشتید و بنده هم از طرف مردم مازندران و همین‌طور سایر آقایان نمایندگان محترم مازندران از شما تشکر می‌کنم (یک نفر از نمایندگان- گیلان هم همین‌طور) گیلان و مازندران هر دو یکی است. مسئله دوم مسئله راه هراز است این راه را اعلیحضرت فقید شروع کردند به ساختن و یک کار بسیار اساسی است ساخته شدن این راه و در این موقع که وزارت را اقدام کرده است و جزو برنامه قرار داده است حقیقت علاوه بر این که یک کمک مؤثر هم به اقتصادیات مازندران و تهران می‌شود یکی از آروزهای دیرین مردم برآورده می‌شود (صحیح است) و بنده لازم می‌دانم که در این مورد عرض بکنم که در احداث این راه و تکمیل آن اعلیحضرت همایون شاهنشاهی هم بسیار اظهار علاقه می‌فرمودند جناب آقای نخست‌وزیر هم بسیار اظهار علاقه کردند و کمک کردند و همین‌طور از جناب عالی هم باز از طرف مردم مازندران و آقایان نمایندگان تشکر می‌کنم که شما هم خوب عمل کردید یکی دیگر این مسئله آسفالت کردن راه‌های مازندران و گیلان است. همه ایران راه آسفالته لازم دارد تردیدی نیست ولی شمار حساب بکنید چقدر محصولات تجارتی و صنعتی از گیلان و مازندران عبور می‌کند برنج و توتون و پنبه و همین‌طور کنف و محصولات دیگر را که حساب بکنید قسمت عمده مخصولات ما مال شما است و راه‌ها اگر خراب باشد به محصولات و تجارت و صنعت صدمه وارد می‌آید و اگر راه‌های شمال ما خراب باشد به محصولات و اقتصادیات مملکت ما صدمات و خسارات زیادی وارد می‌شود و بنده از طرف مردم مازندران و گیلان و نمایندگان گیلان و مازندران می‌خواهم و تقاضا می‌کنم که در این برنامه مهم راه‌سازی کشور بایستی راه‌های مازندران و گیلان و گرگان منظور بشود (شوشتری- مخصوصاً راه دامغان به بندر گز) (صحیح است) و جهت ندارد که استثنا بشود (صحیح است) مسئله چهارم که همه آقایان نمایندگان علاقه دارند میئله نظارت بر هزینه‌های راه است آقایان قبلاً این جا گفتند دو ما راه نمونه داریم یکی راه قزوین و یکی راه قم که پول خرج شد

و آسفالت شد ولی به نتیجه نرسید. شما باید طریقی اتخاذ بکنید که پول‌های وزارت راه تفریط نشود و حال که شما هستید و شخص شما هم مورد اعتماد ما هستید از شما خواهش می‌کنم که یک رویه‌ای و یک طریقی برای نظارت سرتاسری درست بکنید و آن به نظر من این است که از خود شرکت‌های مقاطعه‌کاری صلاحیتدار داخلی مملکت یک کنسرسیوم یک جمع یک شرکت مختلطی درست بکنید که این‌ها ساختمان‌های شما را نظارت بکنند و حق هم به آن‌ها بدهید و تضمین هم بکنند و الّا غیر از این بکنید زحمات جنابعالی به هدر خواهد رفت و بنده باز تشکر می‌کنم از این‌که رفتید به محل‏

۶- طرح و تصویب سه فوریت و اصل طرح پیشنهادی راجع به دریافت یک هزارم از معاملات ثبتی جهت شیر و خورشید سرخ.

رئیس- سؤالات تمام شد حال در دستور طرحی است که عده زیادی از آقایان نمایندگان داده‌اند گزارشی است راجع به گرفتن یک هزارم از مبلغ معاملات برای شیروخورشید سرخ (عمیدی نوری- اضافات را هم تقاضا کردیم در دستور گذارده شود) حالا این طرح قرائت می‌شود.

دکتر جزایری- بنده یک سؤالی دارم که تقدیم می‌کنم (طرح تقدیمی آقایان نمایندگان به شرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی به طوری که خاطر آقایان نمایندگان محترم مستحضر است جمعیت جمعیت شیروخورشید سرخ ایران در ظل توجهات اعلحضرت همایون شاهنشاهی در سنین اخیر به پیشرفت‌های شایانی نائل آمده و توانسته است دامنه اقدامات خود را تا دورترین نقاط کشور بسط و توسعه دهد و نزدیک به یک صد و سی مؤسسه مختلف از بیمارستان و به ‏آسایشگاه معلولین و درمانگاه و پرورشگاه‌های ایتام و شیرخوارگاه و زایشگاه در نقاط مختلف مملکت دایر نماید و علاوه براین در مواقع بروز حوادث ارضی و سماوی وظیفه کمک به آسیب دیدگان را مستقیماً و مستقلاً عهده‌دار باشد چنان‌که شواهد آن را که حاکی از فعالیت مستمر این مؤسسه بزرگ خیریه است آقایان نمایندگان محترم در جریان حوادث پیاپی اخیر به خوبی ملاحظه فرموده‌اند چون ملاحظه شد که بودجه فعلی جمعیت شیروخورشید سرخ با وظایف و تکالیف خطیری که به عهده دارد به هیچ‌وجه مناسب نیست در دوره شانزدهم ماده واحده ذیل به مجلس شورای ملی از طرف دولت وقت پیشنهاد گشت و در کمسیون قوانین دارایی و داد گستری مجلس به تصویب رسید و گزارش آن به شماره ۹/ ۲۹۳ مورخ ۷- ۲- ۱۳۲۹ برای طرح در جلسه علنی طبع و توزیع گشت لیکن تصویب آن معوق ماند اکنون ما امضاءکنندگان ذیل برای کمک به این مؤسسه خیریه به قید سه فوریت ماده واحد ذیل را که عین گزارش مصوب کمسیون قوانین دارایی و دادگستری مجلس است پیشنهاد می‌نماییم امضاء شوشتری- جلیلی. پیراسته دکتر آهی. عزیز اعظم زنگنه. موسوی. عرب شیبانی. محمود ذوالفقاری. سالار بهزادی مسعودی. سلطان‌مراد بختیار. صراف‌زاده محسن مرأت اسفندیاری. دولتشاهی. دکتر افشار. عباسی. صادق سرمد. بهبهانی. جلیلوند. غضنفری. محمدرضا خرازی. حبیب پناهی. دکتر حمزوی. رضائی. صدرزاده و ده بیست امضای دیگر.

کاشانی- امضای بنده را هم بگذارید.

مسعودی- بسیار خوب آقای کاشانی هم امضا کردند.

رئیس- گزارش کمیسون‌های قوانین دارایی و دادگستری که در این موضوع تقدیم شده است خوانده می‌شود. (به شرح زیر خوانده شد) گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی. کمیسون قوانین دارایی در جلسه دوشنبه اول اسفند ماه ۱۳۲۹ لایحه شماره ۶۹۵۸۹ دولت راجع به مساعدت با سازمان‌های خیریه را رسیدگی نموده و پس از مذاکراتی لایحه پیشنهادی با اصلاحی تصویب و اینک گزارش آن را جهت تأیید تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید:

ماده واحده- اجازه داده می‌شود از تاریخ تصویب این قانون معادل یک هزارم از مبلغ معاملاتی که در محاضر و دفاتر اسناد رسمی انجام می‌گرد از متعاملین به نسبت نیم در هزار از هر یک جهت امورخیریه دریافت و به صندوق سازمان شیروخورشید ایران تحویل شود. تقسیم این وجوه بین شهرستان‌ها به تناسب احتیاج به وسیله سازمان شیروخورشید سرخ ایران انجام خواهد یافت. گزارش از کمیسون دادگستری به مجلس شورای ملی کمیسیون دادگستری با حضور آقای معاون وزارت دادگستری به لایحه دولت راجع به مساعدت با سازمان‌های خیریه با توجه بگزارش کمیسیون دارایی رسیدگی نموده و گزارش کمیسیون دارایی را عیناً تأیید و اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

رئیس- آقای صدرزاده موافقید؟ (صدرزاده- بلی)

شوشتری- اجازه می‌فرماید بنده باید توضیح عرض کنم.

رئیس- آقای شوشتری بفرمایید

شوشتری- بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم اول چون مدتی بیمار بودم اگر نمی‌توانم صحبت بکنم با تشکر از آقایان محترم که در این مدت نسبت به اراتمندشان تفقد فرموده‌اند اگر در بیان قصوری دارم معذرت می‌طلبم. امیرمؤمنان علیه‌السلام می‌فرماید بهترین پول آن پولی است که محل صرف او برای مبرات مسلمانان باشد (صحیح است) بهترین پول آن پولی است که در راه نجات و فلاح و صلاح و آسایش مردم به مصرف می‌رسد. مؤسسه شیروخورشید سرخ که خدا رحمت کند مرحوم رضاشاه فقید را و خدا حفظ کند آقای دکتر امیراعلم را چون بنده هفتمین عضو شیروخورشید بودم در دوره پنجم وقتی این مؤسسه تشکیل شد از آن وقت چون برخورده بودیم به اشکلاتی من یک وقتی مقاله‌ای هم نوشتم و بعد از ادامه آن مقالات خودداری کردم به عنوان زلازل زلزله‌ها می‌آمد پول‌هایی گرفته می‌شد و به جیب زده می‌شد این فکر پیدا شد که یک مؤسسه پیدا بشود پول‌هایی که مردم از بابت امورخیریه می‌دهند به وسیله این مؤسسه به مصرف واقعی و نجات مردم برسد و الان هم همین چند روزه درباره زلزله گرگان و شکستی که به بقعه امامزاده عبدالله‌بن‌موسی‌بن‌جعفر صلوات‌الله‌علیه وارد آمد و سقف آن‌جا شکست برداشته بود یا مسجد ۱۲۰۰ ساله جامع گرگان شکست برداشته بود مؤسسه شیروخورشید سرخ همین چند شب پولی داد برای تعمیر آن‌جا و من از این‌جا تشکر می‌کنم غرض ما از امضای این طرح این بود یک عده از مردمان خیر خودشان خیر می‌کنند ولی یک عده از مردم متوجه نیستند که از این معاملاتی که می‌کنند از این پول‌هایی که از این مملکت استفاده می‌کنند اگر چیزی بدهند که اگر واقعه‌ای مثل زلزله ترود یا این سیل‌هایی که حالا پیدا شده این پول به مصرف واقعی می‌رسد هزار یک از متعالمین گرفتن در معامله چیز محسوسی نیست من برای این که‏ حق‌الثبت، خرج تمبر خرج تحریری که می‌گیرید چندین برابر این است اما اگر این پول جمع بشود در یک گوشه در هر موقع مشکل آبروی مملکت حفظ آبروی مملکت است در حضور خارجی‌ها این هلال اجرهایی که در دنیا هست مردمان خیر هستند یکی می‌آید چند میلیون پول می‌دهد اما در مملکت ما عده‌ای مالیات را هم نمی‌دهند (صحیح است) پول‌ها را توی بازار به دست بازرگانان به نزول می‌اندازند هر تومانی سیصد دینار و دو عباسی و ده شاهی به هر طریق از آن‌ها اسم نمی‌برم از این‌ها لااقل در معامله یک هزار یک یک گرفته شود و به زخم یک بیچاره‌ای زده بشود و تصور می‌کنم که عموم نمایندگان و ارباب خیر از این طرح استقبال کنند ارباب خیر را متذکر می‌شوم بگویید ای ملاکین ای بازرگانان ای متمکنین ای متمولین که از این مملکت استفاده می‌کنید شما غیر از این هزار یک از این یک در هزار هم دست به جیب فتوت بزنید کمک کنید به بیچارگان و مستمندان و فقرا از این جهت موافقت دارم با فوریت این طرح‏

رئیس- این طرح با سه فوریت تقدیم شده است فوریت اول مطرح است آقای فرامرزی با فوریت مخالفید (عبدالرحمن فرامرزی- بلی) بفرمایید

عبدالرحمن فرامرزی- اعوذبالله من‌الشیطان ارجیم چون ایشان با بسم‌الله‌الرحمن الرحیم شروع کردند ما حقیقت بین دو حالت گیر کرده‌ایم یعنی من خودم بین دو عقیده الان گیر کرده‌ام در این‌که مؤسسه شیروخورشید سرخ یک مؤسسه است که خدمت به این مملکت زیاد کرده هیچ شکی نیست (صحیح است) و در این که باید کمک بشود به این جمعیت برای این‌که بتواند بیشتر خدمت بکند این هم جای تردید نیست ولی با یک اصل اساساً من مخالفم و آن این است که به نام خیریه مالیات ببندید من با این اصل مخالفم مکرر جلسات خیریه در این مملکت تشکیل شده که مراهم در آن دعوت کرده‌اند (عمیدی نوری- این راجع به فوریت نیست راجع به ماهیت است) ایشان هم در ماهیت صحبت کردند بنده با آن‌که خلاف عقیده‌ام هست رأی می‌دهم. (شوشتری- این مالیات نیست) (فرامرزی- مالیات است چطور مالیات نیست؟)

رئیس- رأی گرفته می‌شود به فوریت اول این طرح آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد فوریت دوم مطرح است (نمایندگان- مخالفی نیست) رأی گرفته می‌شود به فوریت دوم آقایانی که با فوریت دوم موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد چون تقاضا شده فی‌المجالس مطرح بشود یک فوریت دیگر هم دارد آقای صارمی مخالفید (صارمی- بلی) بفرمایید.

صارمی- البته پیشنهاد این طرح نیت بسیار خیر خواهانه‌ای است و کمک به سازمان‌های خیریه بسیار مطلوب و متحسن خواهد بود علت این که بنده مخالفم که فی‌المجلس مطرح بشود این است که در این ماده واحده که تهیه شده است یک نواقصی به نظر می‌رسد (بعضی از نمایندگان- پیشنهاد بفرمایید) و خیال می‌کنم که اگر در مجلس طرح بشود این نواقص قابل آن نیست که در اطرافش بحث بشود و مذاکره بشود و بتوانیم رویش تصمیمی اتخاذ بکنیم این است که بنده با این‌که فی‌المجلس مطرح بشود و نسبت به آن تصمیمی اتخاذ بشود و تصویب گردد مخالفم و برای اثبات عرایضم عرض می‌کنم که این‌جا نوشته شده است به این که از هر یک از متعاملین از معامله‌ای که می‌کنند یک نیم هزارم بگیرند که مجموع آن هزار یک معامله می‌شود آقا شخصی که

مدیون است می‌رود قرض می‌کند و الزام اجبار به قرض کردن و ربح دادن دارد نبایستی از اوایل توقع بشود که آقا با پول به خیریه هم بده الزام و اجبار به پرداخت ربح محوز این نمی‌شود که بگویید که چون تو ربح می‌پردازی و مرد بیچاره‌ای هستی بیا کمک به خیریه هم بکن و این بهترین دلیل بر این است که در موقع تنظیم این ماده واحده مراقب کامل و دقت کافی نشده است اگر دقت کافی می‌شد هیچ عقل سلیمی اجازه نمی‌داد که به یک مرد مضطر پریشانی بگویید آقا بیا این کمک به خیریه را بکن (شوشتری- ده هزار تومانش پنج تومان می‌شود) بنابراین بدون مطالعه این طرح تهیه شده است بهتر است که چاپ بشود و توزیع بشود و رویش مطالعه کافی بشود بعد مطرح شود به این جهت بنده مخالف هستم.

رئیس- آقای قنات‌آبادی با فوریت سوم موافقید؟ (قنات آبادی- بله) بفرمایید؟ صارمی بنده مخالفتم را پس گرفتم (احسنت)

رئیس- رأی گرفته می‌شود به فوریت سوم آقایانی که با فوریت سوم موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است (دکتر شاهکار- امر بفرمایید ماده واحده خوانده بشود) اولاً باید عرض کنم که این طرح برگ مخالف دارد و مخالف کسی اسم‌نویسی نکرده موافق اسم دو نفر هست آقای فرامرزی بفرمایید. صدرزاده- اجازه بفرمایید ماده واحده را بخوانند رئیس مرتبه اول که خواندند هم ماده را و هم گزارش کمیسون‌های دارایی و دادگستری را قرائت کردند ماده واحده قرائت می‌شود (ماده واحده به شرحی که گذشت مجدداً قرائت شد)

رئیس- آقای فرامرزی‏

عبدالرحمن فرامرزی- عرض کردم من نه تنها مخالف نیستم به این‌که به شیروخورشید سرخ کمک بشود بلکه موافقم خیلی کمک بشود ولی این اصل را یک کاریش بکنید که در این مملکت راه باز شده برای هر چیز به فکر وضع مالیات می‌افتند (صحیح است) برای خیریه وقتی با وضع قانون مالیات بگیرید این کار با امر خیر منافات دارد البته خیلی جای تأسف است که مردم متمول مملکت ما مساعدت نمی‌کنند (صحیح است) که از هزارهایی که دارند یک تومان یا ده تومان یا صد تومان بدهند برای مساعدت به مردم فلک‌زده این راه را هم من صلاح نمی‌دانم جایز نمی‌دانم باز بشود برای هر چیزی فوراً به فکر بیفتند که وضع مالیات بکنند یادم هست یک وقتی در یک مؤسسه دیگری دعوت داشتیم که فکر عایدی برای این مؤسسه بکنیم که این مؤسسه هم خیریه بود فوراً گفتند که به فلان چیز و فلان چیز این مبلغ اضافه بشود یعنی مالیات گرفته بشود برای سرمایه مؤسسه‌ای من گفتم این کار را نکنید کار پرزحمتی است به آژان‌ها می‌گوییم هر که از این‌جا رد شد صد دینار ازش بگیرند برای مؤسسه من نمی‌خواهم با اظهار این نظر سوءتفاهمی ایجاد کرده باشم مخصوصاً که فراکسیون ایران که من افتخار عضویت آن را دارم امضا کرده‌اند این را و من اول نمی‌دانستم که ابراز مخالفت کردم من به احترام امضای رفقایم و برای این‌که حقیقت هم عمل خیری است رأی می‌دهم ولی آقایان فکر کنند که این راه آخریش باشد (صحیح است) دیگر برای هر چیزی یک مالیات جدیدی وضع نکنید (احسنت)

رئیس- آقای دکتر امیر نیرومند (عرب شیبانی- خرج را کم بفرمایید عملی خواهد شد)

دکتر نیرومند- البته بنده عرضم خیلی مختصر است چون آقایان همه مطلعند و خدماتی را که شیروخورشید سرخ در این مملکت کرده بر کسی پوشیده نیست و بهترین مؤسسه‌ای بود که تأسیس شده و این لایحه هم بیش از شش سال است که برحسب احتایاجات شیروخورشید سرخ از طرف دولت وقت به مجلس داده شده است (صدرزاده- ابتدای دوره شانزدهم داده شده) و در کمسیون‌های هم به تصویب رسیده است و در دوره ۱۶ همانطور که فرموده‌اند این گزارش آمده است و طبع هم شده است و چون موضوعات امدادی در این مملکت کلاً به عهده شیروخورشید است پیش آمدهایی که اخیراً شده مثل سیل و زلزله اول قدمی که برداشته شده از طرف شیروخورشید بوده است و اگر این مؤسسه نبود شاید چندین ماه طول می‌کشید تا اقدامی شود لذا این پیشنهادی که شده است و همانطوری که آقای شوشتری فرمودند از ده هزار تومانش ۵ تومان می‌شود واین را هر آدم فقیر و بیچاره‌ای می‌تواند بدهد اشکالی ندارد مبلغش هم آن قدر نیست یک تومان در هزار تومان برای یک شیروخورشیدی در ایران البته خیلی مختصر است امیدوارم آقایان موافقت بفرمایند که تصویب بشود از آن طرف می‌توانم عرض بکنم یک مدیرعامل خوبی هم داریم که کاملاً طرف اطمینان و اعتماد همه هست (صحیح است) آقای دکتر خطیبی مدیرعامل بسیار خوبی است (صحیح است) این را آقایان موافقند بفرمایند که تصویب بشود (صدرزاده- همه اعضای آن مردمان خوبی هستند)

رئیس- پیشنهاد درباره کفایت مذاکرات رسیده است که قرائت می‌شود. مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی: پیشنهاد می‌کنم در لایحه مربوط به شیروخورشید سرخ مذاکرات کافی باشد شمس قنات‌آبادی پیشنهاد می‌نمایم پس از یک موافق و مخالف مذاکرات کافی باشد. عمیدی نوری‏

رئیس- آقای قنات‌آبادی‏

قنات آبادی- گمان نمی‌کنم هیچکدام از آقایان محترم در این مطلب مخالفتی داشته باشند که یک طبقه‌ای هستند در این مملکت بسیار وضع‌شان بد است و با وضع فعلی و سازمان‌های فعلی و اوضاع و احوال فعلی تنها مؤسسات خیریه بالخصوص شیروخورشید سرخ است که می‌تواند کمک بکند به این بدبختی‌ها و گرفتاری‌ها و رفع‌الام و مصائب این‌ها نه دلیل می‌خواهد نه برهان می‌خواهد البته مطالب اصولی که آقایان فرمودند به جای خودش محفوظ است اما یک جماعتی السعه بیمار است، گرسنه است سیل‌زده است، محروم است، سرمازده است و احتیاج به کمک فوری دارد و این کمک‌های فوری را فقط اقدام فوری و تصمیمات فوری می‌توان دچاره بکند بنابراین مذاکره به عقیده بنده در پیرامون یک مطلبی که بدیهی واضح و روشن است بیشتر از این لزومی ندارد لذا بنده خیال می‌کنم که مذاکرات کافی باشد و آقایان رأی بدهند.

رئیس- آقای خرازی موافقید؟ (خرازی- با کفایت مذاکرات مخالفم) بفرمایید.

خرازی- علت مخالفت بنده با کفایت مذاکرات از این نظر است که آنچه که لازم است از اهمیت شیروخورشید سرخ در ایران گفتگو نشده و حق این جمعیت ادا نشده است البته آقایان محترم مستحضر هستند که که در دنیا سه مؤسسه خیریه و کمک و امدادی و معاونت عمومی هست که مورد اعتماد و اطمینان بین‌الملی هستند یکی صلیب سرخ است یکی جمعیت هلال احمر ترکیه است و یکی هم جمعیت شیروخورشید سرخ ایران است آقایان ملاحظه فرموده‌اند همانطور که جناب آقای شوشتری تذکر دادند ابتدا یک مؤسسه‌ای به نام حفظ الصحه عمومی در ایران بود که به دست جناب آقای دکتر امیراعلم ایجاد شده بود و بعداً تبدیل شد به جمعیت شیروخورشید سرخ ایران و این مؤسسه خیریه که تحت سرپرستی و ریاست عالیه والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی قرار دارد ملاحظه فرموده‌اید ما خوابیم در منزلمان خبر می‌آید که فلآن‌جا زلزله شده فلآن‌جا را سیل برده و مردمانش بی‌خانمان شده‌اند باور بفرمایید حداکثر مدتی که طول بکشد بیش از ۱۲ ساعت نیست که این جمعیت به وسیله تلگراف به شعبه خودش دستور می‌دهد و آن شعبه بلافاصله غذا و دوا طبیب و چادر و سایر کمک‌های لازم را می‌کند یعنی تنها جمعیتی است که در موقع ضروری به جای این‌که بیاید فرمالیته بازی کند بداد مردم می‌رسد (صحیح است).

رئیس- آقای خرازی شما به عنوان موافق صحبت می‌کنید پیشنهاد کفایت مذاکرات شده.

خرازی- آخرین این جمعیت اداء نشده اجازه بفرمایید بنده الان تمام می‌کنم به طور خلاصه عرض می‌کنم که این جمعیت با این‌که این کمک‌ها را می‌کند و در مواقع غیرمترقبه به سیل‌زدگان به آسیب دیدگان از زلزله

قنات آبادی- همه اینها دلیل موافقت شماست نه مخالفت شما

خرازی- فقط برای استحضار آقایان عرض می‌کنم که جمعیت شیروخورشید سرخ ایران این افتخار را دارد ک به عضویت هیئت اجرائیه اتحادیه صلیب‌سرخ چندین سال است انتخاب شده و آنها هم این جمعیت را به عنوان یک جمعیت بین‌المللی شناخته‌اند.

رئیس- رأی گرفته می‌شود به کفایت مذاکرات آقایانی که موافقند قیام بفرمایند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد پیشنهادات قرائت می‌شود پیشنهاد آقای صفائی. (به شرح زیر قرائت شد) تبصره ذیل را پیشنهاد می‌کنم که به ماده واحده اضافه شود.

تبصره ۲- در صورتی که در سند مبلغی قید نشده باشد مأخذ حق‌الثبت مأخذ خیریه خواهد بود و در صورتی که سند یک طرفه داشته باشد یک هزارم را همان طرف خواهد پرداخت عبدالصاحب صفایی‏

رئیس- آقای صفایی‏

عبدالصاحب صفایی- با این‌که بنده واقعاً با گذراندن قانون برای امورخیریه خیلی موافق نبودم و خیریه باید طبیعی پرداخت شود نه به زور معالوصف پیشنهادی دادم برای تکمیل آنچه که با اصلش موافق نبودم اسناد دو سه جور تنظیم می‌شود در بعضی اسناد مورد معامله مبلغ است یا اعتراف بدین است از هزار تومان ثمن معامله یک هزارش معلوم است یک تومان است گاهی اسنادی تنظیم می‌شود به صورت صلح می‌شود به یک سیر نبات من در این‌جا پیشنهاد کردم چون در آن اسناد از لحاظ حق‌الثبت مبلغی معین می‌کنند مثلاً مورد معامله را از لحاظ حق‌الثبت تقویم می‌کنند پنجاه هزار تومان این تقویم مأخذ حق خیریه‌اش باشد و در بعضی جاها سند دو طرف ندارد یک طرف بدهد چون ممکن است برای همین ابهام سند در محضر گیر بکند در این قسمت هم بنده پیشنهاد کردم در جاهایی که سند دو طرف ندارد و یک طرف دارد همان یک طرف یک هزارم را بدهد و در جاهایی هم که معامله معینی ندارد همان حق‌الثبت مأخذ خیریه باشد.

رئیس- آقای ارباب

ارباب- جناب آقای صفائی از نظر سابقه‌ای ک در امور دفتر دارند تمام کوره راه‌های آن را واردند که بعضی وقت‌ها می‌شود

از آن استفاده کرد ولی این را توجه نفرمودند که خود این پیشنهاد مشکلاتی را ایجاد می‌کند در موقعی که سند می‌خواهید تنظیم کنید برای تقویم آن ملک مابه‌الصلح یا آنچه مورد سند هست موارد اختلاف پیدا می‌شود (عبدالصاحب صفایی- الان نسبت به حق‌الثبت همین‌طور عمل می‌کنند) ارزیاب باید بیاید و مشکلاتی پیدا می‌کند که عملی نیست و یک مشکل تازه‌ای پیدا می‌شود متنهی ممکن است برای این‌طور اسناد به طور مقطوع مبلغی تعیین نمود که چند تومانی داده بشود والا با این پیشنهادی ک داده‌اید مشکلاتی ایجاد می‌شود (صفایی- مأخذ همان مبلغ حق‌الثبت است) و نکته دیگری ک به عرض آقایان می‌خواستم برسانم این است که بنده خوشوت هست که برای یک امر خیر قانون می‌گذارد ولی در جای دیگر بدون قانون مأمور می‌رود در یک وزارتخانه مالیات وضع می‌کند و از هر کیلو چای ۴۵ ریال می‌گیرد و هیچکس هم حرفی نمی‌زند و این بهتر ین کار است که شده است‏

رئیس- آقای صفایی با توضیحی که داده شد معلوم است که هرکس که سند تنظیم می‌کند بایستی این مبلغ را بدهد (صفایی- مأخذ پرداخت مبلغی است که برای حق‌الثبت معین می‌شود) (ارباب- بنده با مأخذ حق‌الثبت موافقم) قیام بفرمایند (اکثر برخساتند) تصویب شد پیشنهاد آقای ابراهیمی قرائت می‌شود. (به شرح زیر خوانده شد) اینجانب پیشنهاد می‌کنم: از کلیه وجوه یک هزارم که از معاملات به منفعت شیروخورشید سرخ دریافت می‌شود عایدات هر شهرستانی به نفع همان شهرستان به مصرف برسد بزرگ ابراهیمی

رئیس- آقای بزرگ ابراهیمی (بعضی از نمایندگان- پس بگیرید آقا)

بزرگ ابراهیمی- عرض کنم آقایان ما همه‌اش هی فکر می‌کنم که تمرکز را برداریم و به شهرستان‌ها اختیار بدهیم وقتی که به یک کار خیری هم می‌خواهیم رأی بدهیم می‌گوییم بیاید در تهران جمع بشود (شمس قنات‌آبادی- ربطی به تمرکز ندارد) و هر شهرستانی احتیاج داشت از تهران باید بفرستیم (احمد فرامرزی- باید عرض بیاید به شیروخورشید سرخ) بنده عرض می‌کنم هر شهرستانی ثبت اسناد دارد دارایی دارد شیروخورشید دارد (همهمه نمایندگان زنگ رئیس).

رئیس- آقایان بگذارید صحبت کنند بفرمایید.

ابراهیمی- آقایان موافقت بفرمایند هر شهرستانی این عایداتش به دست خودش برسد و صرف شیروخورشید همان شهرستان شود (صحیح است) در موقع لزوم هم از این شهرستان اگر مرکز کمک بخواهد همیشه هم می‌دهید (صحیح است) این موضوع که بیاید به تهران جمع بشود فلان شهرستان احتیاج دارد تلگراف کند خواهش کند مدتی طول می‌کشد و بعد هم معلوم نیست تصویب شود یا نه (کاشانی- دستگاه شیروخورشید سرخ مثل دستگاه دولت نیست) استدعا می‌کنم آقایان مطالعه بفرمایند و موافقت بفرمایند این عرضی که می‌کنم عقیده خودم را عرض می‌کنم هر شهرستان عایداتش را بدهد به همان شیروخورشید سرخ محل و اگر یک وقتی تهران کمک خواست بهش بدهد.

رئیس- آقای صدرزاده‏

بعضی از نمایندگان- آقای ابراهیمی پس بگیرید

ابراهیمی- اگر توضیحی داده شد که من قانع شدم پس می‌گیریم.

رئیس- چرا شلوغ می‌کنید.

عمیدی نوری- پس گرفتند جناب آقای رئیس‏

رئیس- آقا پس گرفت چیست؟ خود پیشنهاد دهنده باید بگوید پس گرفتم پس گرفتم وقتی نگفتند باید یک مخالف بیاید صحبت کند بفرمایید آقای صدرزاده‏

صدرزاده- بیانات جناب آقای ابراهیمی اصولاً در باب این‌که امور نباید در مرکز تمرکز پیدا کند صحیح است و بنده هم یکی از اشخاصی هستم که با این فکر موافق هستم و تأیید می‌کنم اما مسئله شیروخورشید سرخ یک خصوصیتی دارد که نمی‌تواند شامل این اصل بشود چرا؟ برای این که حوادث در همه نقاطی که واقع می‌شود پیش‌بینی نمی‌شود یک مرتبه در شمال واقع می‌شود یک مرتبه در جنوب واقع می‌شود در یک منطقه خاصی زلزله واقع می‌شود در یک جا سیل می‌آید بنابراین باید این عواید در یک نقطه‌ای مثلاً در تهران تمرکز پیدا کند تا هر وقت در هر یک نقاط این مملکت اتفاقی افتاد کمک بشود (بزرگ ابراهیمی- بنده پس گرفتم)

رئیس- پیشنهاد دیکگری قرائت می‌شود پیشنهاد آقای دکتر پیرنیا (به شرح زیر قرائت شد) پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر به ماده واحده اضافه شود:

تبصره- کمک به سیل‌زدگان و آسیب‌دیدگان بارندگی‌های سال جاری و ترمیم خرابی‌های ناشی از سیل و بارندگی به عهده سازمان شیروخورشید سرخ ایران می‌باشد. دکتر پیرنیا

رئیس- آقای دکتر پیرنیا

دکتر پیرنیا- بنده این پیشنهادی را که تقدیم کرده‌ام قرائت می‌کنم تصور می‌کنم که توضیح زیادی لزوم نداشته باشد حضور آقایان عرض می‌کنم و تبصره این است کمک به سیل‌زدگان و آسیب‌دیدگان بارندگی‌های سال جاری و ترمیم خرابی‌های ناشی از سیل و بارندگی به عهده سازمان شیروخورشید سرخ ایران می‌باشد البته شیروخورشید سرخ الان یک کمک‌هایی روی اصول خیریه انجام می‌دهد و کمک‌های بسیار مؤثری به کار سیل‌زدگی و کمک به سیل‌زگان انجام داده است ولی این کمک‌ها جنبه الزام قانونی ندارد و یک جنبه خیریه‌ای دارد در صورتی که خود آقایان اطلاع دارید از وضع بارندگی و خسارات و صدماتی که در نتیجه آن شهرستان‌های مرکزی و جنوبی کشور وارد شده ترمیم این خرابی‌ها مخارج زیادی دارد باوجود این‌که بنده کمال تشکر را دارم از زحماتی که شیروخورشید سرخ انجام داده و کمک‌هایی که کرده ولی معهذا ترمیم این خرابی‌ها در آخر سال جاری ابتدای بهار احتیاج به یک اعتبارات و کمک‌های بیشتری دارد یک الزام قانونی باید باشد که یک دستگاهی مسئول کمک و مسئل ترمیم این خرابی‌ها در سال جاری بشود این تقاضای بنده است.

رئیس- آقای فرامرزی مخالفید بفرمایید.

تیمور تاش- بنده مخالفم.

عبدالرحمن فرامرزی- همانطور که توضیح ایشان تفسیری لازم نداشت، جواب بنده هم تفسیری لازم ندارد یک مؤسسه خیریه در حدود داراییش و قدرتش یک مساعدت‌هایی می‌کند (صحیح است) شما می‌آیید این مؤسسه را قانوناً موظف می‌کنید به این‌که یک خرابی‌هایی را که قوه اصلاحش را ندارد موظف باشد ترمیم کند این اصلاً خلاف اصل است خلاف منطف است یک مردی خیری خیراتی می‌کند بعد شما قانون می‌گذرانید که تمام بچه‌های صغیر و یتیم را هم نگهداری کند این‌که صحیح نیست و این خلاف اصل است خلاف منطف است (عاملی- پس گرفتش هم خلاف اصل است؟)- به همین جهت هم مخالف هستم.

رئیس- آقای دکتر پیر نیا رأی بگیریم یا پس می‌گیرید؟

دکتر پیرنیا- اجازه بفرمایید چون فعلاً کمک می‌شود بنده پس گرفتم.

رئیس- پیشنهاد دیگری قرائت می‌شود. (بشرح ذیل قرائت شد) پیشنهاد می‌نمایم تبصره ذیل به ماده واحده اضافه شود:

تبصره- رؤسای دفاتر اسناد رسمی موظف به اجرای این قانون بوده و باید در هر ماه وجوه مأخوذ را بجمعیت شیروخورشید سرخ تسلیم نمایند. عمیدی نوری‏

عمیدی نوری- چون این ماده ضامن اجرایی نداشت بنده ناچار بودم این پیشنهاد را بدهم اجازه بفرمایید توضیح عرض کنم.

رئیس- بفرمایید.

عمیدی نوری- لایحه‌ای که امروز در مجلس شورای ملی مطرح شد یکی از لوایح بسیار خوب است (صحیح است) ما بایستی به جمعیت شیروخورشید سرخ کمک کنیم تا قوی باشد بودجه داشته باشد بتواند در موقع ضروری به مردم کمک کند (فرامرزی- کمک را هر کس باید از جیبش بکند چرا از جیب آن‌ها) آن هم از جیب خودمان است فرقی نمی‌کند که جناب آقای فرامرزی تصور بفرمایند مالیات برای خیریه گرفته می‌شود چرا گرفته نشود این بهترین قدم است و همانطور که جناب آقای شوشتری فرمودند این فرمایش حضرت امیرالمؤنین و این بهترین پولی است که به مصرف حقیقی خودش می‌رسد (یک نفر از نمایندگان- شیروخورشید سرخ کی زمان امیرالمؤنین بود) مقصود عمل خیر است این را ما بایستی متوجه باشیم این قوانینی که می‌آید این‌جا باید ضامن اجرایی داشته باشد، قوانین باید مجری داشته باشد و حال آن‌که این ماده واحده که مطرح شد که از متعملین یک پولی برای خیریه گرفته شود اما کی این قانون را اجرا کند پیش‌بینی نشده بود بنابراین بنده پیشنهاد کردم رؤسای دفاتر اسناد رسمی مکلف هستند این وجوه را بگیرند و آخر هر ماه تحویل شیروخورشید سرخ بدهند

رئیس- هر ۱۵ روز یک مرتبه بدهند عمیدی نوری- بنا بامر جناب آقای رئیس تصحیح می‌کنم، هر ۱۵ روز یک مرتبه وجوه مأخوذه را یا به خود جمعیت شیروخورشید سرخ یا به آن شعبه‌ای که در آن شهرستان هست بدهد و این قسمت برای این است که منظور آقای بزرگ ابراهیمی هم که پیشنهادی کرده بودند و جناب آقای صدرزاده هم تأیید فرمودند (صدرزاده- بنده تأیید نکردم) تأمین بشود و این اعتبار متمرکز نشود چون پیش آمدی شده بود و ما در گرفتاری‌هایی کمک به سیل‌زدگی وقتی که به جمعیت شیروخورشید سرخ مراجعه می‌کنیم باید یک پولی را از جمعیت انتقال به شعبه مربوط بدهند و این کار مدتی طول می‌کشد بنابراین اگر در شعبه‌ها هم پول باشد تسهیلی در اجرای کمک‌های فوری می‌شود از این جهت بود که بنده در پیشنهاد خودم نوشته‌ام یا به جمعیت شیروخورشید سرخ یا به شعبه‌های جمعیت (محمودی- از لحاظ تمرکز که مغایر است) به هرحال رجوع می‌شود به جمعیت شیروخورشید سرخ و وجوه مأخوذ تسلیم می‌شود (مکرم- به حساب شیروخورشید سرخ به بانک ملی بپردازند) یکی از آقایان تذکر داده‌اند که اضافه می‌کنم رؤسای دفاتر و دفتر یا رها، این قسمت را هم تمنی می‌کنم اضافه بفرمایید (صارمی- اصولاً دفتر یار بفرمایید) مانعی ندارد بلی دفتریارهای اسناد دسمی هر ۱۵ روز یک مرتبه این وجوه را بدهند بنابراین تبصره که اضافه شد ضامن اجرا پیدا می‌کند

که دفاتر اسناد رسمی موظف پرداخت وجوه مأخوذ بشوند (مکرم- جناب آقای عمیدی نوری مرقوم بفرمایید که به حساب شیروخورشید سرخ به بانک ملی بدهند) صحیح است به حساب شیروخورشید سرخ به بانک ملی بدهند این قسمت را هم بپیشنهاد اضافه بفرمایید.

رئیس- پیشنهاد آقای عمیدی نوری با اصطلاحات قرائت می‌شود آقایان توجه بفرمایید.

تبصره- دفتر یارهای دفاتر اسناد رسمی موظف با جرای این قانون بوده و باید هر پانزده روز وجوه مأخوذ را به حساب جمعیت شیروخورشید سرخ به بانک ملی بپردازند.

رئیس- آقایانی که با این پیشنهاد موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، آقایان در جلسه اسبق یک طرحی با قید سه فوریت گذرانیدید برای مبارزه با سل و آقای وزیر بهداری هم توضیحاتی دادند و این مرض متأسفانه در اغلب نقاط مملکت مردم را دچار کرده نمی‌دانم آقایان موفقت دارید که این اعتبار اختصاص به مبارزه با سل و ساختن آسایشگاه جهت مسلولین توسط شیروخورشید سرخ بشود یا خیر اگر موافقید یکی از آقایان پیشنهاد بدهد.

پورسرتیپ- آن وقت از سایر کارهایی باید بکند باز می‌ماند.

رئیس- مقدم بر آن‌ها باشد و اختصاص بمبارزه با سل در کشور به وسیله مؤسسه شیروخورشید سرخ داده بشود (دکتر جزایری- آن وقت کمکی به شیروخورشید سرخ نمی‌شود) مگر می‌خواهد بخورد کارهای خیریه می‌خواهد انجام دهد (بهادری- بسیار نظر خوبی است) یک پیشنهادی در این خصوص آقای دکتر آهی داده‌اند قرائت می‌شود (به شرح ذیل قرائت شد) مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی. پیشنهاد می‌نمایم که از وجوه حاصله شیروخورشید سرخ موظف باشد در عرض ۵ سال یک آسایشگاه مسلولین در هر یک از استان‌ها بسازد. دکتر آهی‏

رئیس- آقای دکتر آهی. (حاضر نبودند) دیگر پیشنهادی نیست.

صارمی- بنده پیشنهاد دادم‏

پناهی- پیشنهاد آقای دکتر آهی مطرح نشد

رئیس- آقای دکتر آهی مطرح نشد.

رئیس- آقای صارمی پیشنهادی از شما این‌جا نیست اگر پیشنهادی دارید پیشنهادتان را تجدید کنید (صارمی- چشم) پیشنهاد آقای دکتر وکیل قرائت می‌شود (به شرح ذیل قرائت شد) مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نمایم صندوق مرکزی جمعیت شیروخورشید سرخ موظف است صدی هفتاد وجوه حاصله از این ماده را به نسبت جمعیت شهر ستان‌ها به شیروخورشید سرخ شهرستان‌ها اختصاص داده و صدی سی بقیه مصرف هزینه‌های اتفاقی و ناگهانی نماید. دکتر محمدهاشم وکیل

بعضی از نمایندگان- مشابه این پیشنهاد رد شده است.

رئیس- رأی نگرفتیم آقای بزرگ ابراهیم پیشنهادی دادند و پس گرفتند بفرمایید توضیح بدهید.

نقابت- نظیر این پیشنهاد هم از طرف بنده تقدیم شده است‏

رئیس- پیشنهاد آقای نقابت هم قرائت می‌شود. (به شرح ذیل قرائت شد) مقام شامخ ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نمایم وجوه حاصله از این قانون از طرف شیروخورشید سرخ منحصراً به مبارزه با سل در تمام کشور اختصاص داده شود. نقابت دکتر هاشم وکیل- آقایان محترم تمام توجهات از نظر مالیات و کمک‌ها و مساعدت‌ها متمرکز شده است در مرکز و اتفاقاً به شهرستان‌ها توجهی نمی‌شود و کمک به آن‌ها بسته به یک شرایط و اوضاع و احوال خاصی است. بنابراین بر ما نمایندگان ولایات لازم بلکه واجب است سعی کنیم و از مقام ریاست معظم مجلس نمایندگان شهرستان‌ها بخواهیم که مدتی توجه به شهرستان‌ها بکنید و در این قبیل امور پولی را که از شهرستان‌ها می‌گیرند به نظر بنده باید در همان شهرستان خرج شود یعنی برای مواقع ناگهانی و اتفاقی ۳۰ درصد در اختیار جمعیت شیروخورشید سرخ مرکز باشد و هر طور که می‌خواهد به مصرف برساند و هفتاد در صد بقیه از وجوه حاصله را بین شهرستان‌ها به نسبت جمعیت تقسیم نمایند و این قدم بزرگ را استدعا دارم آقایان برای اولین مرتبه بردارند (قنات‌آبادی- شیروخورشید سرخ وظیفه‌اش مبارزه با حوادث است هر جا حادثه‌ای اتفاق می‌افتد می‌دهد در یک نقطه‌ای باید صد در صد کمک کند) صدی سی را پیشنهاد کردم برای همین منظور باشد.

عبدالصاحب صفایی- این پیشنهاد به ضرر ولایت است.

دکتر وکیل- نخیر نیست.

رئیس- مانعی ندارد پیشنهادی کرده‌اند آقایان رأی ندهند.

قنات آبادی- بنده اخطار دارم‏

پیراسته- بنده مخالفم‏

نقابت- نوبت پیشنهاد بنده است.

رئیس- آقای نقابت شما با این پیشنهاد مخالفید؟

نقابت با این پیشنهاد هم مخالفم ولی حالا در اطراف پیشنهاد خودم صحبت می‌کنم.

رئیس- اجازه بفرمایید این پیشنهاد تکلیفش روشن بشود بعد می‌رسیم به پیشنهاد شما. آقای پیراسته بفرمایید مختصر بفرمایید.

پیراسته- عرض کنم پیشنهاد آقای دکتر وکیل که یقین دارم با کمال حسن‌نیت داده‌اند به ضرر شهرستان‌ها می‌باشد (صحیح است) علتش هم این است که شیروخورشید سرخ اگر بخواهم مبالغه‌ای نکرده باشم از مؤسسات بسیار مفید این مملکت است و در جریان این سیل اخیر هم کمال مساعدت را کرد و بنده فرصت نکرده بودم که تا به حال از شیروخورشید سرخ تشکر کنم و همچنین راجع به کمک‌هایی که به سیل‌زدگان ساوه کرده‌اند و یقین دارم آقای دکتر وکیل این پیشنهاد را که با کمال حسن‌نیت کرده‌اند پس می‌گیرند (صحیح است)

رئیس- آقای دکتر وکیل پس می‌گیرید؟

دکتر وکیل- خیر پس نمی‌گیرم، چرا پس بگیرم؟

رئیس- آقایانی ک با پیشنهاد آقای دکتر وکیل موافقند قیام بفرمایید (عده کمی برخاستند) تصویب نشد پیشنهاد آقای نقابت مجدداً قرائت می‌شود: (به شرح سابق قرائت شد) رئیس آقای نقابت بفرمایید، (قنات آبادی- بنده اول مخالفم) (صفایی- بنده هم دوم مخالفم)

نقابت- عرض کنم که قضیه مبارزه با سل یک اهمیت موضوعی دارد و اتفاقاً مبتلا به ما در خوزستان است سالی ۴۰۰ نفر مسلول از نقاط نفت خیز از بین کارگران به تهران می‌آیند و روز به روز هم در تزاید است به طوری که مریضخانه شاه‌آباد، مریضخانه بوعلی مبارزه با سل که به وسیله جمعی بازرگانان و مردمان خیر ساخته شده و واقعاً بهترین مؤسسه‌ای است که می‌شود گفت برای مبارزه با مرض سل اقدام می‌کند مملو از مریض مسلول است (صحیح است) اما مبارزه با سل یک امر تدریجی پیدا می‌شود آن‌ها را به تدریج در هر محلی خرج همان جا بکنند مثلاً نمی‌توانند یک دینار اختصاص بدهید ک درخوزستان مبارزه با سل بشود به دلیل این‌که آب و هوای آن‌جا اقتضای معالجه این مرض را ندارد و باید از آن جا مریض اعزام به یک نقطه خوش آب و هوای دیگر بشود باید در یک محل سناتوریمی ساخته بشود و محل ساختن سناتوریم حداقل چهار میلیون پول لازم دارد که از لحاظ ساختمان و وسایل فراهم کردن، اسباب‌های جراحی و مهم‌تر از همه داشتن جراح یا یک طبیب خوب و این قبیل وسایل به آب‏رسانی پیدا نمی‌شود پس اعتبار بیشتری می‌خواهد بنده خیلی از آقای وزیر بهداری متشکرم که در این خصوص یک بذل توجه دقیقی فرموده‌اند کمیسیونی تشکیل دادند که در حدود دو میلیون و پانصد هزار تومان از محل مخصوصی که باید کارگران نفت به مؤسسه بیمه‌های اجتماعی بپردازند اختصاص داده شد برای تأسیس آسایشگاه، جناب آقای قنات‌آبادی در آن کمیسیون برای ساختن آسایشگاه بروجرد که می‌تواند به هر صورت بیماران غرب را به آن‌جا انتقال بدهند از کرمانشاه و جنوب مؤسسه مرکزی شیروخورشید سرخ حاضر شد ۲۰۰ هزار تومان اختصاص داد آقای دکتر نفیسی آمد در جلسه ۲۰۰ هزار تومان داد از در آمد حاصله کارگران شرکت نفت به بیمه کارگان دو میلیون و پانصد هزارتومان اختصاص داد جمعیت مبارزه با سل هم که در تهران تشکیل شده مبلغی اختصاص داد از محل درآمد تذکره هم که یک ثلث گرفته می‌شود اختصاص داده شد تمام این پول‌ها جمع شده محل آن را هم معلوم کرده‌اند اما هنوز نمی‌توانند تکمیل کنند متأسفانه در گیلان و مازندران هم عده مسلول روز به روزر و بتزاید است، در خراسان مسلول زیاد شده است به این جهت قرار شده است که در یلان و در آذربایجان و خراسان و اصفهان و بروجرد آسایشگاه ساخته بشود برای معالجه مسلولین هر کدام از این‌ها هم ۳، ۴ میلیون خود ساختمان و وسایل خرج دارد و آن وقت شما بهترین اطبا را پیدا کنید که بتوانید جراحی بکند، ریه در بیاورد، دنده در بیاورد به این جهت‏ بنده پیشنهاد کردم این محلی که این‌جا گذاشته شده ک یک هزارم از مبلغ معاملاتی است که در دفاتر اسناد رسمی انجام می‌شود بدهند به شیروخورشید سرخ هر محل و یا در شعبات هم بدهند بنده حرفی ندارم اما اختصاص داده شود به بودجه مرکزی شیروخورشید سرخ و آن هم اخصاص به مبارزه با سل بدهد (صحیح است) و آن وقت خودشان بهتر می‌دانند امروز در گیلان بسازند فردا در رشت یا خراسان و یا خوزستان هر طوری که صلاح می‌دانند ولی در غیر ما وضع‌له این پول خرج نشود شیروخورشید سرخ ممر عایدی بسیاری دارد از تمبر و سایر چیزها استفاده می‌شود برای مبارزه با حوادث اما در این امر خاص اختصاص داده بشود برای مبارزه با سل به خصوص که یک قانونی هم آقایان تصویب فرمودند با قید سه فوریت که با سل مبارزه بشود اعتبارش کجاست؟ پولش کجاست؟ برای کجا است از این جهت تقاضا می‌کنم که این امر را اختصاص بدهید به این کار می‌فرمایید حرام است نباید با آن پول مبارزه با سل بشود ولی مبارزه با سل باید کرد اما نمی‌فرمایید پولش کجاست.

رئیس- آقای مهدی ارباب مخالفید (ارباب- بلی) بفرمایید اگر واقعاً مخالفید

بفرمایید در بندرعباس که نمی‌شود مسلول برد هوایش گرم است‏

ارباب- با کمال تأسف با عقیده‌ای که به حسن فهم و اطلاع آقای نقابت دارم ناچار این تذکر را عرض کنم که به عقیده خود بنده هم علاج امراض سل (یک نفر از نمایندگان- مرض سل بفرمایید) مقدم بر سایر چیزها است اما موضوع شیروخورشید سرخ این هزینه‌ها برای ایام حوادث اتفاقی است هر جا حادثه‌ای اتفاق افتد بلافاصله شیروخورشید سرخ باید صددرصد اقدام کند کما این که بنده خودم به خاطر دارم در زاهدان عنایت اهتمام را کردند که همیشه شکرگذار آن مؤسسه هستم نظر خود بنده‌یان است که این پول برای حوادث وضع شده ولی برای معالجه مرض سل باید فکر دیگری کرد که یک مبلغ کافی و بیشتر از جای دیگر برسد و این قسمت هم آن قدر کافی نیست که بشود با آن فکر ساختن آسایشگاه‌ها را کرد بود نظر بنده.

رئیس- یک مرتبه دیگر پیشنهاد قرائت می‌شود آقایان توجه بفرمایید. (به شرح زیر قرائت شد) تبصره- وجوه حاصله از این قانون از طرف شیروخورشید سرخ منحصراً به مبارزه با سل در تمام نقاط کشور اختصاص داده شود.

رئیس- آقایانی که با این پیشنهادموافقند قیام بفرمایند (عده‌ای برخاستند) تصویب نشد، دیگر پیشنهادی نیست.

صارمی- پیشنهاد بنده را قربان قرائت بفرمایید.

رئیس- پیشنهاد آقای صارمی قرائت می‌شود (به شرح زیرقرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل به ماده واحده اضافه شود: در مورد اسناد ذمه و رهنی و شرطی مبلغ فوق‌الذکر کلاً از داین و مشتری شرطی اخذ می‌شود.

صفایی- ضامن اجرایی ندارد از او زیر جلی می‌گیرند مشتری قبلاً آن را دستی می‌گیرد از مدیون‏

رئیس- آقای صارمی بفرمایید

صارمی- عرض کنم در امورخیریه نیت شرط است و باید نیت خیر داشته باشد و مساعدت بکند به امر خیر موردی ندارد استدعا می‌کنم توجه بفرمایید و دور از شأن قانون‌گذاری است که اشخاصی را که استطاعت ندارند و مضطر و پریشان هستند ما ملزم بکنیم به این‌که در امر خیریه‌ای کمک بکند و آن کس که توانایی و قدرت دارد و پول قرض می‌دهد و بهره می‌گیرد در این مورد به خصوص کمک نکند، گفته می‌شود که در موضوع مالیات هم ذکر شده است به این که مالیات بایستی از کسی که انتقاع می‌برد و طلبکار است گرفته شود ولی در عمل خلاف آن ثابت شده است یعنی همیشه داین مدیون را مجبور می‌کند که اضافه به رفرع قبول کند که مالیات را هم بپردازد ولی باز در این ترتیب یک تواقف‌هایی ما بین خودشان می‌شود وآن غیر از این است که ما این الزام قانونی را بنماییم در هر حال کمک به مدیون خواهد بود و بنده خیال می‌کنم که خیلی ضرورت دارد آقایان موافقت بفرمایید با این پیشنهاد که تصویب بشود. رئیس- خودتان می‌دانید این هم اثری ندارد برای این‌که آن کسی که پول قرض می‌دهد این‌ها را قبول نمی‌کند و نمی‌دهد

صارمی- توافق می‌کنند

رئیس- حالا پس گرفتید؟

صارمی- خیر آقا

رئیس- برای این‌که نه تنها اینجور پول‌ها را داین قبول نمی‌کند مالیات را هم به گردن مدیون می‌گذارند

صارمی- به احترام نظر جناب آقای رئیس پس می‌گیرم‏

رئیس- پیشنهاد هم آقای اردلان داده‌اند که قرائت می‌شود.

تبصره- بنده پیشنهاد می‌کنم مصرف در آمد ماده فوق مطابق ترتیبی خواهد بود که تاکنون در مؤسسه شیروخورشید سرخ معمول بوده است.

اردلان- اجازه بدهید توضیح بدهم.

رئیس- این وظیفه خود شیروخورشید سرخ است. بفرمایید. اردلان مذاکراتی که در مجلس می‌شود تقریباً تفسیر آن قانون و فکر مجلس شورای ملی است این‌جا چند پیشنهاد شد و رد شد مبنی بر این‌که به تناسب جمعیت آن وجوه حاصله در محل مصرف بشود و رد شدن این مثل این می‌ماند که واقعاً این پول‌ها را جمع می‌کنند می‌آورند تهران و به مؤسسه مرکزی در تهران می‌دهند در صورتی که در عمل این‌طور نیست توجه بفرمایید آقایان شیروخورشید سرخ هر محل هم مخارجی در محل دارد درآمدی هم دارد بنده خودم استاندار بودم حاکم بودم در محل‌ها مؤسساتی هست که مؤسسات شیروخوشید سرخ همان محل باید مخارج آن‌ها را بپردازد، بیمارستان هست، تیمارستان هست، نوانخانه هست، قسمت‌های مختلف و خرج‌های مختلف هست هر سال شیروخورشید سرخ هر محل درآمد خودش را معین می‌کند هزینه‌های لازم را پیش‌بینی می‌کند بودجه خودش را تنظیم می‌کند می‌فرستد به مرکز مرکز هم آن بودجه را می‌بیند اگر واقعاً اضافه از درآمد محل احتیاج داشته باشد تهران برای آن محل اعتبار اضافی می‌فرستد اگر هم او زیاد از احتیاج خود داشته باشد برای تهران می‌فرستد بنابراین این‌جور نیست که این نیم در هزار را جمع کنند و یک مرتبه همه را تحویل تهران بدهند در آمدها در هر محل هست و بودجه هر محل هم می‌آید تصویب می‌شود بنابراین در شیروخورشید سرخ ایران بودجه هر محلی تصویب می‌شود این جریان راست حالا بنده اصرار ندارم که آقایان به این پیشنهاد رأی بدهند ولی می‌خواستم متوجه باشند که جریان کار از این قرار است پیشنهاد را هم پس گرفتم

رئیس- دیگر پیشنهادی نیست برای نظر مشورتی به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۷- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس- جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود دستور هم لایحه اضافات و ترفیعات کارمندان دولت و لایحه اعزام شاگرد اول‌ها به خارج (ده دقیقه بعد از ظهر مجلس ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت