مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ اسفند ۱۳۴۵ نشست ۳۳۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ اسفند ۱۳۴۵ نشست ۳۳۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۴۵ نشست ۳۳۳

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۳۳۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱- قرائت صورت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲ - بیانات قبل از دستور بانو جهانبانی و آقای صدری کیوان‏

۳ - تصویب صورت‌جلسه‏

۴- بیانات آقای نخست‌وزیر و تقدیم لوایح تشکیل و طرز انتخاب مجلس مؤسسان و ذوب آهن.

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت امور خارجه‏

۶ - طرح لایحه مربوط به مالیات اتومبیل‌های سواری و صفحات گرامافون تولید داخلی‏

۷ - ختم جلسه‏

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید

۱ ـ قرائت صورت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه ـ آقایان:

روستا ـ امینی خراجی ـ کیوان ـ بهادری ـ رضوی ـ طهماسبی ـ مهندس انصاری ـ فیصلی ـ شاخوئی ـ کلانتر هرمزی ـ ابراهیمی ـ ساگینیان ـ کسرائی ـ مجد ـ ثامنی ـ بالاخانلو ـ بختیاربخیتاریها ـ مهندس برومند ـ دکتر صالحی ـ رهبر ـ نصیری ـ نوربخش ـ دکتر ضیائی ـ مهندس زنجانچی ـ دکتر صاحبقلم ـ دکتر مهندس بهبودی ـ ریگی.

غائبین بی اجازه ـ آقایان:

ناروئی ـ دکتر مصباح زاده.

دیرآمدگان با اجازه ـ آقایان:

دکتر اسفندیاری یکساعت ـ حکمت یزدی یکساعت ـ نیری یکساعت

غائبین مریض ـ آقایان:

موقرـ دکتر امامی خوئی ـ پرویزی ـ ـ حبیبی ـ سعید وزیری ـ دکتر غنی.

غائبین در رأی مربوط به بودجه سال ۱۳۴۶ مجلس شورای ملی ـ آقایان: امیراحمدی ـ دکتر حکیم شوشتری ـ

+دکتر رهنوردی ـ صفی پور ـ طباطبائی ـ دکتر کلالی ـ مرتضوی ـ بانو تربیت.

۲ ـ بیانات قبل از دستور بانو جهانبانی و آقای صدری کیوان

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم خانم شوکت ملک جهانبانی تشریف بیاورید.

بانو جهانبانی ـ با اجازه مقام ریاست معظم مجلس شورای ملی و نمایندگام محترم امروز مطلب مختصری در بارة مسافرت بپاکستان به استحضار میرسانم کشوریکه اکنون ذات مبارک شاهنشاه آریامهر و شهبانوی عزیز ما در آنجا تشریف فرما هستند قبل از بیان مطلب وظیفه دارم چون به نمایندگی از طرف بانوان ایرانی در این مسافرت همراه هیأت نمایندگان اعزامی بودم مراتب تشکرات و سپاسگزاری صمیمانه خود را از الطاف بی پایان جناب آقای مهندس ریاضی ریاست معظم مجلس شورای ملی و رئیس هیأت نمایندگی که بحق موجب سرافرازی و افتخار ما ایرانیان در کشور دوست و همسایه بودند (صحیح است) بعرض مجلس شورای ملی برسانم.

در این مسافرت یک خواهر بودم و ده برادر داشتم اما برادرانی که هرگز برادری و مهربانی همةآانها را فراموش نمی‌کنم و این سفر خاطره انگیز از بهترین مسافرتهایی بود که در زندگی برای من روی داد. آنچه راجع به این مسافرت باید گفت برادر گرامی جناب آقای سرتیپ پور بعرض مجلس شورای ملی رساندند. در اینجا فقط لازم دانستم ملاقاتهایی که از خواهران پاکستانی بعمل آوردم و بازدیدهائی که ازمدارس دخترانه شد گفته شود.

ما در این مسافرت از کراچی تا قلب پاکستان پیش رفتیم و همه جا بهترین تجلیل و تکریم از هیأت نمایندگان اعزامی بعمل آمد. در هر فرودگاه عده‌ای هم از بانوان پاکستانی پیشواز می‌آمدند که بنا بوقت و فرصتی که موجود بود با آنها تماس گرفتم. در لاهور از اسلامیه کالج و مدرسه عالی فنی دختران بازدید نمودم ولی قبول بفرمائید همه جا مثل این بود که در ایران هستم ابداً احساس غربت یا دوری را نمی‌نمودم زیرا خواهران ما در پاکستان قلباً به ایران علاقمندند و آنها که بزبان شیرین فارسی صحبت می‌کنند با اشعار شعرای عالیقدر ما مثل فرودسی ـ سعدی ـ حافظ و بسیاری دیگر از شعرا آشنائی زیاد دارند قول دوستی دادند که در خانواده‌ها بیشتر برای ترویج زبان فارسی بکوشند دو رشته محکمی که ایران و پاکستان را بیکدیگر هر روز بیش از پیش نزدیک می‌کند و رشتة وحدت دینی و فرهنگی است یکی مذهب مقدس اسلام که در سایه وحدت دین مبین روزبروز از اتحاد و اتفاق بیشتری برخوردار می‌شویم و دیگری زبان شیرین فارسی و عشق و علاقة مردم پاکستان به این زبان و حد کافی که شاعر بلند پایة آنها اقبال پاکستانی به این اتحاد و برادری نموده است. در یکی از سخنرانیها در لاهور در مدرسة عالی فنی دختران که جمع کثیری در سالن بزرگ هزار نفره اجتماع نموده بودند و بحق پذیرائی و لطف شایان توجهی نمودند گفتم:

بقول علامه اقبال پاکستانی شاعر و فیلسوف شما.

گر تو می‌خواهی مسلمان زیستن

نیست ممکن جز بقرآن زیستن

از یک آئینی مسلمان زنده است

پیکر ملت ز قرآن زنده است

طینت پاک مسلمان گوهر است

آب و تابش از یم پیغمبر است (احسنت)

حافظ رمز اخوت مادران

قوت قرآن و ملت مادران (احسنت)

این بیانات با چنان شور و هیجانی روبرو شد که کمتر نظیر آنرا دیده بودم همچنین بیگم زری سرفراز نمایندة پاکستان غربی مهمانی مفصلی در منزل خود به افتخار جناب آقای مهندس ریاضی و هیأت نمایندگی ایران دادند که چند تن از بانوان مشهور پاکستانی در این ضیافت حضور داشتند. با همة آنها تبادل افکار بعمل آمد. در داکا پاکستان شرقی در منزل قنسول ایران بنا بدعوت آقا و خانم وزین از بانوان نمایندگان پاکستان شرقی ملاقات بعمل آمد. خانمهای نمایندگان پاکستان برای ایجاد

+پرورشگاه و درمانگاه و سازمانهای صنایع دستی تعاون اجتماعی خدمات شایان توجهی بمردم می‌نمایند که باید گفت از آنجمله است بیگم حسن آرا و بیگم گلشن آرا بیگم جهان آرا در پاکستان غربی بیگم اشرف برنی. بیگم ممتاز صفدر، بیگم جیه خان، بیگم موجیب اکرم، بیگم خلیق الزمان وزیر بهداری غربی را ملاقات کردم، همه جا هدیة من بخواهران پاکستانی کتاب انقلاب سفید نوشتة شاهنشاه آریامهر بود که با شور و هیجان بسیاری مواجه شد (احسنت) و بکتابخانه‌های بانوان و مدارس عالی و بعضی از بانوان اهدا شد. در کراچی در محل اتحادیة کل زنان پاکستان که بانوان بیگم لیاقت علی خان بیگم هدایت اله ـ بیگم هارون ـ بیگم اصفهانی ـ بیگم خلیلی ـ بیگم نیلوفر زمان ـ بیگم سلیم احمد ـ بیگم ثریا عباس و بسیاری دیگر آنجا را اداره می‌نمایند با هیأت مدیره آشنا شدم و از کارگاه کارهای دستی که ساریهای بسیار جالب و پارچه‌های زردوزی اصل می‌بافند بازدید کردم در این ملاقات مخبر روزنامة معروف DAWN حضور داشت و مصاحبة مفصلی بعمل آورد. راجع بپیشرفتهای زنان ایران مخصوصاً پس از انقلاب سفید شاهنشاه آریامهر و سه بانوی جلیل القدری که از خانوادة سلطنت ایران برای پیشرفت کامل زنها طبق قانون مقدس اسلام فعالیت می‌کنند ک

۱ ـ علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران و فعالیتهای معظم لها در امور خیریه و ۲۴ جمعیت و شورای مهم زنان ایران.

۲ ـ فعالیتهای والاحضرت شمس پهلوی در بارة شیر و خورشید سرخ ایران که جنبة جهانی دارد.

۳ ـ فعالیتهای والاحضرت اشرف پهلوی ریاست سازمان زنان ایران در قسمتهای مربوط بکلیة زنان ایران و پیشرفتهای حاصله.

همچنین در بارة نقش زنان ایران در اجتماع از کلیه جهت و عضویت در حزب مترقی ایران نوین پاسدار انقلاب و موقعیت حساس زنان مسلمان ایرانی و علاقة مفرط آنها بپیشرفت مخصوصاص بثمررساندن انقلاب مقدس شاه و ملت مذاکرات مفصلی شد. بانوان پاکستانی نیز این مطلب را اضافه نمودند که با بیان آن بمطالبم پایان می‌دهم. آنها گفتند در پاکستان یکی از پیشرفتهائیکه اهمیت آن کمتر از پیشرفتهای دیگر نیست پیشرفت زنان پاکستان است در داخل و سراسر جهان. پس از اشاره بموفقیت زنان در ۱۹۰۰ و تجدید سازمان حزب مسلم لیک در اکتبر ۱۹۳۷ تحت رهبری قائد اعظم محمد علی جناح نهضت بیداری زنان مسلمان وارد مرحلة جدیدی شد. حزب مسلم لیک زنان بوجود آمد و زنان بطور فعالانه شورع بشرکت در تظاهرات سیاسی نمودند. با ایجاد کشور مستقل پاکستان در ۱۴ اوت ۱۹۴۷ نهضت بیداری زنان مسلمان شبه قاره وارد مرحله جدیدی شد. سازمانهای زنان یکی پس از دیگری بوجود آمد.

دو سال بعد بیگم لیاقت علیخان و گروهی از رهبران زنان اقدام بتأسیس اتحادیة کل بانوان پاکستان نمودند که هنوز هم پس از ۱۴ سال سرآمد تمام سازمانهای زنان پاکستان شرقی و غربی وجود دارد که کار آنها تعاون زنان ـ اقدامات فرهنگی ـ توسعه وعمران دهات ـ رفاه جوانان و بدست آوردن حقوق حقه زنان در ایجاد نهضت و برنامة خانواده هاست. گروهی از رهبران اجتماعی زنان پاکستان طرح تأسیس انجمن برنامة خانوادة پاکستان را در ۱۹۵۳ در لاهور تهیه نمودند و بعد شعبات آن در داکا و کراچی تأسیس شد. صدای اولین تقاضا برای اعادة حقوق قانونی و قضائی زنان در پاکستان ۹ سال قبل بلند شد. اتحادیة کل بانوان پاکستان با همکاری سایر سازمانهای زنان از دولت در این باره درخواستهائی نمود و دولت موافقت کرد که برای اصلاح قوانین مربوطه بزنان کمیسیونی تشکیل دهند سه تن از بانوان پاکستان در این کمیسیون تشکیل دهند سه تن از بانوان پاکستان در این کمیسیون شرکت داشتند و حکومت انقلابی پرزیدنت ایوبخان در تاریخ مارس ۶۱ موافقت خود را با پینشهادهای این کمیسیون اعلام و در نتیجه قانونی بنام قانون خانوادة مسلمان بتصویب رسید و تحول بزرگی در نهضت زنان پاکستان از نظر اقتصادی حقوقی و اجتماعی بوجود آورد. پس از این بیانات راجع بسمینار مقام زن که از سه کشور دوست و همسایة ایران ـ ترکیه ـ پاکستان در ماه مه ۱۹۶۷ در

+تهران تشکیل خواهد شد صحبت بعمل آمد و اظهار امیدواری شد که بدعوت سازمان زنان ایران انشاءالله نمایندگان سه کشور دوست و همسایه در تهران یکدیگر را ملاقات نموده و از نزدیک شاهد موفقیتهای یکدیگر خواهیم بود. همة سعادتها برای ما دو ملت ایران و پاکستان در سایة دین مقدس اسلام و رهبریهای خردمندانة شاهنشاه آریامهر در ایران و فیلدمارشال ایوبخان در پاکستان میسر شده و خواهد شد. در پایان با احساسات شورانگیز و گفتن زنده باد اتحاد ایران و پاکستان جلسه پایان یافت (احسنت، احسنت)

رئیس ـ آقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان ـ بنام خداوند توانا، با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگام محترم. با وجودیکه دونفر از همکاران عزیز ما نمایندگان محترم خوزستان مبین و مترجم احساسات خوزستانیان نسبت بشاهنشاه معظم و علیاحضرت شهبانوی محبوب بودند اما از نظر اینکه هنگام تشریف فرمائی اعلیحضرتین بدشت میشان شهرستان مرزی و عشایری خوزستان از طرف عشایر عالیترین احساسات شاهدوستی و وطنپرستی بمنصه ظهور و بروز رسید لازم دانستم شمه‌ای از جلوه‌ها و تجلیات عالیترین احساسات عشایر دشت میشان را که مانند سایر خوزستانیان و همه ملت ایران قلوبشان آگنده از مهر بشاهنشاه معظم و سرهایشان پر شور از عشق بوطن است در این محضر مقدس حضور انورتان معروض بدارم (صحیح است) از وقتیکه خبر بهجت اثر سفر اعلیحضرتین بدشت میشان منتشر شده بود عشایر مرزنشین دشت میشان سر از پا نمی‌شناختند (صحیح است) برای اینکه همه آنها بخوبی واقف بودند که تشریف فرمائی منجی کبیر ایران بدشت میشان افتخاری بس بزرگ است بهمین مناسبت از همان موقع شروع بتدارک تجلیل و تکریم و استقبال از موکب مسعود اعلیحضرتین نموده شهر را با پرچم‌های سه رنگ و چراغهای الوان سرتاسرش را تزئین کردند و چندین طاق نصرت زیبا در خط سیر تشریف فرمائی اعلیحضرتین بر پا ساختند (صحیح است) روز تشریف فرمائی ده‌ها هزار نفر از اطراف و اکناف دشت میشان در سوسنگرد مرکز شهرستان دشت میشان تجمع کرده بودند من آرزو داشتم که تمام نمایندگان محترم آن دقایق تشریف می‌داشتند و ناظر احساسات پاک و عالیه آنها بودند هنگامیکه هلیکوپتر اعلیحضرتین بزمین نشست آنچنان غریو شادی، آنچنان شور، آنچنان شعف و خوشحالی زایدالوصف و از صمیم قلب از طرف ده‌ها هزار نفر عشایر بپا خاست که حدی بر آن متصور نبود (آفرین) شاهنشاه رئوف و مهربان و عزیز ما هنگامیکه جلوی صف مستقبلین رسیدند مانند یک پدر مهربان از طبقات مختلف، از وضعشان و از حالشان و وضع زندگیشان می‌پرسیدند و دستورات و اوامری بوزرائی که در التزام رکاب بودند صادر می‌فرمودند وقتی به اول خیابان بزرگ سوسنگرد رسیدند غریو شادی و احساسات بالا گرفت و اعلیحضرتین که قلوبشان مالامال از عشق بمیهن و مردم است شاهنشاه معظم و شهبانوی عالیقدر برای اینکه به احساسات پاک مردم دشت میشان پاسخ بفرمایند روی یکی از ماشینهای گارد که سرباز بود تشریف فرما شدند و در تمام خط سیر با دو دست نسبت به ابراز احساسات مردم پاسخگوئی می‌فرمودند که این اسباب افتخار همه ما خوزستانیها است (صحیح است) مسیر یک کیلومتری را از کثرت جمعیت و از کثرت احساسات بی نظیر مردم شاهدوست و وطن پرست دشت میشان قریب ۲۰ دقیقه با یک خرده بیشتر پیمودند و در دانشسرای روستائی دختراه که اخیراً برای پیکار با بیسوادی تأسیس شده نزول اجلال فرمودند و از کلاسها و قسمتهای مختلفه آن بازدید فرمودند و برای بهبود وضع پیکار با بیسوادی در دشت میشان اوامری صادر فرمودند و در اینجا گزارشی از پیکار با بیسوادی از ملاحظه فرمودند در یکی از کلاسها علیاحضرت شهبانوی عزیز و عالیقدر و مهربان ما که ایکاش همه آقایان تشریف می‌داشتند در آن دقایق، کتاب یکی از بانوانی را که در کلاسهای پیکار شرکت کرده بود باز فرمودند و سؤالاتی فرمودند و خودشان که بمتد پیشرفته تعلیم و پیکار کاملا مسلط هستند و اطلاع کامل دارند شروع فرمودند بتدریس یک سطر از کتاب و اینها اسباب افتخار ما

+خوزستانیها است واقعاً افتخاری از این بالاتر نمی‌شود که شهبانوی عالیقدر مملکت تشریف ببرند توی کلاس و تدریس بفرمانید (صحیح است) در مراجعت اعلیحضرتین برای افتخار و مباها بیشتر مردم دشت میشان و همینطور مردم خوزستان مسیر را پیاده طی فرمودند در مراجعت اعلیحضرتین مانند تشریف فرمائیشان هم آنچنان احساسات شاهدوستی و وطن پرستی متجلی گردید که حدی بر آن متصور نبود اعلیحضرتین هنگامیکه می‌خواستند مراجعت بفرمایند باز از طرف ده‌ها هزار نفر عشایر مرز نشین آنچنان احساسات شاهدوستی و وطن پرستی متجلی گردید که فوق العاده رضایتبخش و اسباب افتخار همه ما خوزستانیها در پیشگاه شاهنشاه معظم گردید در اینجا بسخنانم خاتمه می‌دهم و از پیشگاه خداوند متعال مسألت دارم شهریار عالیقدر و شهبانوی عزیز ما را که در مسافرت هستند و فکر و ذکری جز پیشرفت و سعادت و سیادت این مملکت ندارند همواره در کنف حمایت خود قرار دهد تا این ملت و این مملکت بتوانند سالهای سال از نیات خیرشان که جز پیشرفت و ترقی چیز دیگری نیست استفاده نمایند در خاتمه از زبان دل همه خوزستانیان به پیشگاه با عظمت شهریاری عرض می‌کنم که شاهنشاه ما خوزستانیان مانند همةملت ایران تنها فدیه‌ای که داریم و می‌خواهیم به پیشگاهتان تقدیم بکنیم قطرات خونی است که در عروق و شریانهای ما جریان دارد (احسنت).

۳ ـ تصویب صورت جلسه

رئیس ـ راجع بصورتجلسه دفع گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود.

۴ ـ بیانات آقای نخست وزیر و تقدیم لوایح تشکیل و طرز انتخاب مجلس مؤسسان و ذوب آهن.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا) ـ جنبا آقای رئیس خانمها، آقایان:

چون طبق اصل الحاقی بمتمم قانون اساسی مصوب ۱۳۲۸ در هر موقع که مجلس شورای ملی و مجلس سنا هر یک جداگانه مستقلاً یا پیشنهاد دولت لزوم تجدید نظر در یک یا چند اصل از قانون اساسی یا متمم آنرا به اکثریت دو ثلث کلیه اعضاء خود تصویب نمودند و اعلیحضرت همایون شاهنشاه نیز نظر مجلسین را تائید فرمایند فرمان ملوکانه برای تشکیل مجلس مؤسسان صارد می‌گردد. لذا اکنون با مطالعات و مشاورات دقیقی که بعمل آمده مسلم گردیده است که مصالح عالیه ملت ایران و تحکیم اصول مشروطیت سلطنتی کشور ایجاب می‌نماید که اصول ۳۸ و ۴۱ و ۴۲ از متمم قانون اساسی که مربوط به انتخاب مقام نیابت سلطنت در دورة است که پادشاه بسن ۲۰ سال تمام نرسیده است در مقام اجراء مستلزم آنست که طی تشریفاتیکه طبعاً مدتی بطول خواهد انجامید نایب السلطنه انتخاب گردد و به اینطریق فاصلة ایجاد می‌گردد بدون آنکه هنوز نایب السلطنه انتخاب شده باشد و در نتیجه بلا تکلیفی در چنین امر خطیری پیش می‌آید حال انکه مقام نیابت سلطنت که برای مدتیکه پادشاه بسن ۲۰ سال تمام نرسیده است عهده دار این امر خطیر است شایسته آنست که استقرار کامل و ثبات مداومی داشته باشد بطوریکه در هیچ لحظة از زمان اداره مملکت در تماس با جهان پر تلاطم امروز بلاتکلیف نماند و امر خطیر نیابت سلطنت دچار وقفه و تأخیری نگردد اینست اکنون که با عنایات خداوند متعال ملت ایران در راه ترقی و سعادت خود که شاهنشاه معظم پرچم پر افتخار آنرا که زینت بخش تاریخ کهنسال کشور است در کف با کفایت خود دارند و با مجاهدات و مساعی مداوم و بسیار ارزنده ملت ایران را هر روز بسوی ترقی بیشتری رهبری فرموده‌اند و در سایه توجهات همایونی کشور از هر گونه نعمات یک ملت مترقی و استقرار و ثبات کامل برخوردار می‌باشد (صحیح است) لذا برای تأمین این منظور وحفظ و صیانت کامل مصالح آینده ملت ایران اقتضاء دارد که در

+اصول فوق الاشعار تجدید نظر بعمل آید و این امر خطیر قبل از مراسم فرخنده تاجگذاری شاهنشاه آریامهر صورت پذیرد و اینک با رجاء واثق بهدفها و آرمانهای مقدسیکه پیوستگی ملت ایران را مؤکد و مستحکم می‌دارد مصالح عالیه ملت ایران در اینخصوص به استحضار قوه مقننه می‌رسد که پس از تصویب مجلسین که همواره صیانت مصالح عالیه کشور را موردنظر عمیق و دقیق خود دارند طبق اصل الحاقی بمتمم قانون اساسی مجلس مؤسسان برای تجدید نظر در اصول مزبور تشکیل شود.

بدیهی است من اطمینان دارم و امیدوار هستم که کشور ما طول سالیان دراز تحت توجهات شاهنشاه آریامهر و کمک خدمتگزاران لایق این کشور زندگی پرافتخار خود را ادامه خواهد داد (انشاءالله) ولی باید در قانون اساسی ما مانند کلیة قوانین اساسی این امور بطور صحیح حل شود لذا این لایحه را تقدیم می‌دارم و ضمناً نظر به اینکه طبق اصل الحاقی به متمم قانون اساسی مصوب اردیبهشت ماه ۲۸ مقرر گردیده است که انتخاب مجلس مؤسسان طبق قانونیکه بتصویب مجلسین می‌رسد بعمل خواهد آمد و قانون مزبور تاکنون بتصویب نرسیده است لذا امروز هم لایحه انتخاب مجلس مؤسسان را تقدیم مجلس محترم شورای ملی می‌کنم ضمناً لایحه دیگری مربوط بذوب آهن است همانطوریکه اطلاع دارند تا بحال سازمان ذوب آهن سازمانی بود وابسته بوزارت اقتصاد اینک با توسعه صنعتی شدن کشور ومخصوصاً اهمیت فوق العاده ذوب آهن و تأسیسات تابعه آن اقتضا دارد که سازمان مزبور بصورت یک شرکت سهامی اداره گردد لذا لایحه‌ای مربوط به آن کار هم تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد (احسنت).

رئیس ـ پیشنهاد دولت راجع به تشکیل مجلس مؤسسان طبع و توزبع و در جلسه بعد مطرح می‌شود و پیشنهاد مربوط به ذوب آهن هم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

۵ ـ تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت امور خارجه

رئیس ـ آقای قریب فرمایشی دارید بفرمائید.

قریب (معاون وزارت امور خارجه) ـ با کسب اجازه از مقام ریاست به استحضار نمایندگان محترم میرساند بطوریکه استحضار دارید هنگام تشریف فرمائی اعلیحضرتین بمراکش یک قرارداد مودت و دو موافقتنامه امضاء شد، عهدنامه مودت مشتمل است بر یک مقدمه و ۵ ماده و موافقتنامه فرهنگی مشتمل است بر یک مقدمه و ۱۴ ماده و موافقتنامه همکاری فنی وعلمی مشتمل است بر یک مقدمه و ۱۰ ماده که این سه قرارداد طی ماده واحده‌ای به مجلس تقدیم و استدعای تصویب آنرا دارم.

رئیس ـ به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۶ ـ طرح لایحه مربوط به مالیات اتومبیلهای سواری و صفحات گرامافون تولید داخلی

رئیس ـ لایحه دوفوریتی مالیاتهای اتومبیل و صفحات گرامافون مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

لایحه تقدیمی در اصل بعنوان یکی از تبصره‌های منضم به لایحه بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور منظور گردیده بود و عوائد حاصله از اجرای آن نیز جزو درآمدهای عمومی سال ۱۳۴۶ کل کشور نیز منظور شده است. کمیسیون محترم بودجه ضمن رسیدگی به لایحه مربوط نظر داد بهتر است بجای تبصره ضمیمه لایحه بودجه لایحه جداگانه تقدیم گردد و دولت که همواره مجری نظرات صائب رویه‌های پارلمانی کمیسیونهای محترم مجلس شورای ملی است در اجرای نظر فوق اقدام نمود.

اینک با توجه باینکه لازم است همزمان با تصویب و اجرای بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور وضع حقوق متعلقه به اتومبیلهای سواری و صفحات گرامافون نیز روشن باشد تا تکلیف واردکنندگان و سازندگان اتومبیلهای سورای و سازندگان صفحات موسیقی روشن باشد و درآمدهائیکه از این بابت در بودجه پیش بینی شده است نیز بتصویب برسد تا تعادل بودجه محفوظ بماند و ضمناً چون با طرح

+لایحه بودجه ممکن است فرصت کافی برای رسیدگی باین لایحه قبل از پایان سال جاری فراهم نشد لایحه ضمیمه بقید دو فوریت تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد.

نخست وزیر وزیر دارائی وزیر اقتصاد

امیرعباس هویدا دکتر جمشید آموزگار دکتر عالیخانی

مادة واحده ـ وزارت دارائی مکلف است از تولیدکنندگان داخلی اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی ساخت یا مونتاژ داخله و همچنین از تولید کنندگان داخلی صفحه‌های گرامافون ساخت داخله بعنوان مالیات بر تولید وجوهی بشرح زیر اخذ و بحساب درآمد عمومی کشور منظور نماید:

الف ـ اتومبیلهای سواری که دارای پروانه ساخت می‌باشند:

۱ ـ اتومبیلهای کمتر از ۴ سیلندر ۱۵۰۰۰ ریال هر دستگاه

۲ ـ اتومبیلهای ۴ سیلندر ۲۵۰۰۰ ” ”

۳ ـ اتومبیلهای ۶ سیلندر ۳۵۰۰۰ ” ”

۴ ـ اتومبیلهای ۸ سیلندر ۴۵۰۰۰ ” ”

ب ـ اتومبیلهای سواری که دارای پروانه مونتاژ می‌باشند:

۱ ـ اتومبیلهای ۴ سیلندر ۵۰۰۰۰ ریال هر دستگاه

۲ ـ اتومبیلهای ۶ سیلندر و بیشتر ۷۰۰۰۰ ” ”

پ ـ اتومبیلهای سواری بیابانی که دارای پروانه ساخت یا مونتاژ می‌باشند:

۱ ـ اتومبیلهای کمتر از ۴ سیلندر ۱۵۰۰۰ ریال هر دستگاه

۲ ـ اتومبیلهای ۴ سیلندر ۲۵۰۰۰ ” ”

۳ ـ اتومبیلهای ۶ سیلندر و بیشتر ۳۵۰۰۰ ” ”

ت ـ از صفحه گرامافون ساخت داخله ده ریال هر عدد

تبصرة ۱ ـ از تاریخ تصویب این قانون نمره گذاری اتومبیلهای سواری و سورای بیابانی که تا پایان سال ۱۳۴۵ از گمرکات کشور بطور قطعی ترخیص شده باشد منوط به تأدیه وجوهی بشرح جدول بند الف این ماده واحده در مقابل قبض رسمی بوزارت دارائی خواهد بود. این وجوه بحساب درآمد عمومی کشور منظور می‌گردد.

تبصرة ۲ ـ دریافت پلاک نمره برای اتومبیلهائیکه تشریفات نمره گذاری آنها انجام شده و مفاصا حساب مربوط به عوارض مربوط از دارائی و شهرداری تا آخر وقت اداری روز ۳۰ بهمن ماه ۱۳۴۵ اخذ شده ولی پلاک دریافت نداشته است بدون پرداخت وجوه مزبور بلامانع است.

تبصرة ۳ ـ دولت مجاز است بمالکین اتومبیل‌های سواری که پس از تصویب این قانون برای اولین بار نمره گذاری می‌شوند و نمره کرایه یا تاکسی دریافت می‌دارند تا معادل وجوهیکه در بند الف ذکر شده است پرداخت نماید. تبدیل نمره کرایه یا تاکسی اینگونه اتومبیلها به نمره شخصی تا مدت ۳ سال از تاریخ نمره گذاری منوط به باز پرداخت مبلغ دریافتی خواهد بود. آئین نامه اجرائی این تبصرة از طرف هیئت دولت تصویب خواهد شد.

تبصرة ۴ ـ هرگاه سازندگان و مونتاژکنندگان و واردکنندگان و عاملین فروش انواع اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی بر خلاف مقررات مربوط اتومبیل را بیش از قیمتی که در آغاز هر سال وزارت اقتصاد معین و منتشر خواهد نمود بفروش برسانند طبق مقررات قانونی مورد تعقیب قرار خواهند گرفت.

تبصرة ۵ ـ مقررات مذکور در این ماده واحده از تاریخ اول اسفند ماه ۱۳۴۵ قابل اجرا می‌باشد.

رئیس ـ کلیات این لایحه مطرح است آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین ـ بنده در جلسه پیش موقعیکه این لایحه مطرح بود که یک چنین لوایحی به این سرعت نمی‌بایست تصویب شود و روی آن اتخاذ تصمیم بشود بلکه می‌بایست دقت و مطالعه بیشتری بشود ولی بهرحال اکثریت نظرش

+این بود که فوریت دوم تصویب شود و تصویب شد بنابراین دلایلی را ه در آنروز بنده را وادار می‌کرد بافوریت دوم مخالفت کنم حالا که لایحه مطرح است عرض می‌کنم مطلب اول این است طبق این ماده واحده این پولیکه گرفته می‌شود بعنوان مالیات بر تولید است بنابراین مالیات بر تولید یعنی چه؟ یعنی اینکه هرکس تولیدش بیشتر شد مالیات بیشتر بدهد بنده می‌خواستم ببینم سیاست اقتصادی دولت یعنی همین !؟ یعنی هرکس که تولید بیشتری داشت و دوندگی کرد و سرمایه گذاری نمود برای اینکه تولید مملکت را بالاببرد باید بمیزان تولیدش مالیات از او بگیرند؟ اگر تولیدکننده‌ای درآمد کمی داشت یعنی قانع بود سود کمی خواست ببرد و در قسمت فروش ملاحظه کرد و سود کمی در نظر گرفت و بالنتیجه درآمد کمی داشت چون درآمد کم دارد چون شخصی طرفدار عدالت است چون سود کمتری می‌گیرد باید بگوئید حالا که سود کمی می‌خواهی و تولیدت بیشتر است باید مالیات بیشتر بدهی این فلسفه، فلسفه صحیحی نیست در کمیسیون غیررسمی که دیروز تشکیل شد گفته شد این مالیات بر تولید علتش این است که این پول را باید تولیدکنندگان بدهند این حرف صحیح است مشروط بر اینکه در عمل متوجه مصرف کننده نشود یعنی طوری اتخاذ تصمیم نشود که در عمل این مالیاتی را که دولت در نظر دارد تولیدکننده بدهد موجب بشود که مصرف کننده بدهد بنابراین اگر مالیات بر تولید از این جهت است اشاره‌ای بشود که این مالیات تحمیل بر تولیدکننده است و یا مصرف کننده است این صحیح نیست چون اشخاصی که دارای پروانه ساخت یا مونتاژ هستند از معافیتهای فوق العاده زیاد برخوردار هستند این طور که نماینده دولت در کمیسیون می‌گفت برای اتومبیل هیلمن که اگر از خارج وارد بشود ۹ هزار تومان سود بازرگانی و گمرک دریافت می‌شود ولی بعنوان پروانه ساخت فقط ۷۰۰ تومان گرفته می‌شود یعنی ۸۳۰۰ تومام معافیت قائل می‌شوند برای آنکه مونتاژ کننده اتومبیل هیلمن است از پروانه معافیت برخوردار است دولت تصمیم دارد از این ۸۳۰۰ تومان مبلغی از آن بخزانه دولت برگرداند اگر منظور این باشد قیمت اتومبیل نبایستی تغییر و ترقی بکند یعنی تحمیل بر مصرف کننده نباید بشود دولت تصمیمش این است که پولی که تا امروز نمیگرفته قسمتی از آن را پس بگیرد بنابراین می‌بایست این دقت را از طرف دولت انتظار داشت که رعایت بشود که بهیچوجه دیناری از این پول بمصرف کننده تحمیل نشود البته پیشنهادی راجع بحذف نمودن عبارت مالیات بر تولید توسط همکاران محترم خواهد شد کهبنده عرضی ندارم مطلب دیگر این است که اینجا راجع به پروانه ساخت و پروانه مونتاژ دو نوع تصمیم گرفته شده البته بنده نمی‌خواهم عرض کنم ه نمی‌بایست چنین تصمیمی گرفته بشود اشخاصیکه تمام قطعات اتومبیل را از خارج وارد می‌کنند مسلماً با کسانی که قسمتی از قطعات را وارد می‌کنند فرق دارند و باید تفاوت داشته باشد و امتیازی برای پروانه ساخت باید قائل بشوند ولی این امتیاز نباید در حدودی باشد که کسیکه پروانه مونتاژ دارد فلج شود و زیاد با کسیکه پروانه ساخت دارد تفاوت داشته باشد و امتیازی برای پروانه ساخت قائل بشویم ولی بهر صورت این امتیاز نباید در حدودی باشد که کسی هم که پروانه مونتاژ دارد بکلی کارش فلج بشود تمام فرمایشاتی که روز اول اینجا شده راجع به دادن پروانه مونتاژ همان محسناتی که آن موقع از طرف دولت گفته شده که پروانه مونتاژ این محسنات را دارد من همان محسنات را که همان موقع گفته شده یادآوری می‌کنم خوب بایستی محسنات امتیازی داشته باشد اگر بنا باشد یک تغییرات کلی داده شود در تصمیماتیکه قبلا دولت گرفته و مورد تصویب مجلسین قرار گرفته امروز این تصمیمات با تصمیمات فوری و سریع متزلزل بشود شما فکر نمی‌کنید که بسرمایه گذاری صدمه و ضرر خواهد خورد؟ خوب، اینها را باید دقت بکنید بنده نمیدانم با این سرعت چنین تصمیمی گرفتن با تز اقتصادی و فکر اقتصادی دولت منطبق هست یا نیست؟ بنده باید عرض کنم منطبق هست چون اگر منطبق نبود که این لایحه را نمی‌آورد ولی در عمل شاید آن نتیجه‌ای را که می‌خواهیم بگیریم حاصل

+نشود مطلب دیگر که بنده از فرمایشات جناب دکتر یگانگی که تشریف ندارند (گفته شد ـ تشریف دارند) معذرت می‌خواهم دیروز در کمیسیون مشترک دارائی و اقتصاد که بطور غیررسمی تشکیل شده بود استفاده می‌کنم ایشان شخص واردی هستند و مطلع هستند همه همکاران میشناسیمشان (صحیح است) نظرشان این بود که مصنوعات داخلی می‌بایست حتماً از مصنوعات همان نوع که از خارج وارد می‌شود ارزان تر باشد حالا بروید بازار ببینید اینطور هست یا نیست اگر هم هست بمناسبت گمرک و سود بازرگانی زیادی است که بمصنوعات وارداتی بسته شده نه بعنوان اینکه در ایران ارزانتر تمام می‌شود قیمتی که کمپانی سازنده یا مونتاژ کننده روی قیمت مصنوعات داخلی می‌بندد متناسب با قیمت همان نوع اتومبیلی که وارد بندر خرمشهر می‌شود نیست یعنی علاوه بر اینکه از قیمت ۸۳۰۰ تومان اتومبیل هیلمن از این ارفاق استفاده می‌کند بایستی دو سه هزار تومان نفاوت قیمت داشته باشد این را دولت می‌بایستی نظارت بکند وزارت اقتصاد از نظر رعایت اقتصاد مملکت از جهت رعایت تعدیل ثروت و تقسیم ثروت بطور عادلانه می‌بایست یک قیمتی بگذارد البته پیشنهادی شده که راجع به قیمت گذاری اتومبیلها از طرف وزارت اقتصاد ولی این پیشنهادی که شده و در کمیسیون بودجه تصویب شد و اضافه بر لایحه شد این پیشنهاد کافی نیست می‌باید وزارت اقتصاد اساس قیمت آن را تعیین بکند و ما باید تصمیم بگیریم که این قیمت بر چه اساسی خواهد بود بنده در جهت تعیین قیمت پیشنهاد خواهم داد که در موقع خود بحث خواهم کرد مطلب دیگری که جناب آقای دکتر یگانگی در کمیسیون مشترک غیررسمی فرمودند این بود که صاحبان اینطور صنایع نمی‌بایست افراد کمی باشند می‌بایست این شرکتها دارای سهامداران زیادی باشند که اگر بمناسبت اینکه ایرانی هستند و باید ارفاق بکنیم که صنعت ایران بالا برود سود زیادی که حاصل این شرکت می‌شود بین عده زیادی تقسیم بشود و بجیب یکنفر یا دو نفر بخصوص نرود تفاوتش چیست؟ تفاوتش این است که وقتی ما میآئیم قانونی را میگذرانیم این انعکاس پیدا نمی‌کند که این قانون بنفع یکنفر دارد میکذرد یا بضرر یکنفر دیگر دارد می‌گذرد این قانون که الآن مورد نظر است این حال را دارد که بنفع چند نفری که پروانه ساخت دارند می‌گذرد و بضرر کسانیکه پروانه مونتاژ دارند و بضرر افرادیکه اتومبیل وارد می‌کنند (نخست وزیر ـ عدم النفع) چون جناب آقای نخست وزیر فرمودند عدم لانفع است بنده فرمایش ایشان را صحیح میدانم بشرط اینکه بمصرف کننده تحمیل نشود این فرمایش ایشان بسیار صحیح است فرمایش دیگری که جناب آقای دکتر یگانگی فرمودند و بنده استفاده می‌کنم این است که می‌بایست سهام این نوع شرکتها در دست افراد زیادی باشد که بالنتیجه در بورس قابل معامله باشد ولی وقتیکه سهام متمرکز شد در دست چند نفر سهام در بورس جریان ندارد و در معرض خرید و فروش قرار نخواهد گرفت اینهم فکر فوق العاده صحیحی است که می‌بایست سهام این نوع شرکتها در دست عده زیادی باشد مطلب دیگری این است که اگر ما دریافت این وجوه را بعنوان مالیات قبول کنیم این مالیات غیرمستقیم است در صورتیکه ما بایستی فشار کارمان را بگذاریم روی مالیات مستقیم روی کسانیکه درآمد زیادی دارند و باید مالیات بیشتری بدهند ولی مالیات غیرمستقیم که بهر حال روی قیمت اتومبیل کشیده می‌شود و کسیکه دارند اتومبیل است باید مالیات را بدهد و این بنظر من فکر صحیحی نیست مطلب دیگری که می‌خواستم عرض کنم این است که تبصرة یک و دو ناقض مقررات سهمیه امسال است اشخاص باتکاء اینکه دولت وقتی سهمیه‌ای را تصویب کرد تا آخرین روز بامضای خودش احترام می‌گذارد و باتکاء این مقررات رفته‌اند و اتومبیل وارد کرده‌اند حالا یکماه بآخر سال مانده دولت متناقض با سهمیه‌ای که قبول کرده و تصویب کرده دو تا تبصره در این لایحه گذاشته و این عادلانه نیست و سبب تزلزل تصمیمات دولت می‌شود دولت تصمیماتیکه می‌گیرد برای یکسال باید تا حدود آخر سال آنرا معتبر بشمارد ولو اینکه در اثر احترام بآن تصمیمات عده‌ای منتفع یا متضرر بشوند نمی‌بایست قبل از اینکه مدت آن تصمیم سر برسد

+دولت تغییری در تصمیمات خود بدهد مطلب دیگر اینکه در تبصرة۴ گفته است مقررات ماده واحده از تاریخ اول اسفند قابل اجراء است این عطف بماسبق است یعنی قبل از تصویب قانون یک مقرراتی را می‌خواهید اجرا کنید. عطف بماسبق همیشه در قانون پیش بینی می‌شود ولی در صورتیکه در جهت تخفیف باشد در جهت تشدید هیچ موقع قانون عطف بماسبق نشده این یک حکم کلی است که در تمام دنیا رعایت شده و ما میایست رعات کنیم عطف بماسبق وقتی باید رعایت شود که در جهت تخفیف باشد نه در جهت تشدید یعنی اینکه گفته شده از اول اسفند ماه اتومبیلهائی را که می‌بایست طبق سهمیه در صورت اتخاذ تصمیم جدید از اول سال آینده بطور جدیدی پرداخت پول اضافی شاملشان بشود این را اول اسفند باید بپردازند درست نیست. بنظر بنده این کار صحیح نیست بنده در جهت تعدیل این ماده واحده دو پیشنهاد تقدیم خواهم کرد که بموقع صحبت خواهد شد.

رئیس ـ آقای کیهان یغمائی بفرمائید.

کیهان یغمائی ـ بنده همانطور که در موقع طرح این لایحه از نظر دو فوریتی مخالفت داشتم اصل حرف بنده راجع به عجله در مورد رسیدگی بلایحه است و آنچه که جناب آقای دکتر مبین بعنوان مخالف صحبت فرمودند بنده را روشن کرد که روی رفع اشتباه از یک قرارداد یا یک قانون این لایحه بمجلس آمد بدین معنی که با کارخانجات مونتاژ یا ساخت یک قراردادهائی بسته شده حالا دولت متوجه می‌شود که کلاه سرش رفته بجای اینک بیاید ۵۰۰۰ ـ ۶۰۰۰ ـ ۷۰۰۰ تومان بگیرد ۵۰۰ تومان، ۶۰۰ تومان، ۷۰۰ تومان می‌گیرد پس این لایحه را برای رفع اشتباه یک لایحه دیگر یا قراردادهای دیگر یا رفع اشتباه دیگر آورده وقتی ما یک لایحه‌ای برای رفع اشتباه می‌آوریم نباید این قدر عجله کنیم که باز اشتباه شود بنده و همکارانم در فراکسیون حزب اقلیت مخالف این نیستیم که پولی بخزانه دولت بیشتر سرازیر شود بخصوص از این راه موافق هم هستیم ولی مطلب ما اصولی است اساساً بنده این تذکر را خواستم بدولت بدهم و از همکاران عزیز خواستم توجه بفرمائید مردم مملکت ما در حال حاضر به پیروی از نیات شاهنشاه آریامهر و ارشاد دولتها که بموقع خوب هم کار کرده‌اند در محیط اقتصاد سالم سرمایه گذاری می‌کنند و با اتکاء به قانون و قراردادهائی که با دولت دارند و از تصویب مجلسین گذشته این سرمایه را بکار می‌اندازند اگر ما دیدیم یک سرمایه گذاری یک مختصر سودی کرد با قوانین خلق الساعه نباید ناراحتش کنیم راه حل صحیح این نیست این اصول باید در مجلسین قانونگذاری رعایت شود که مردم اطمینان داشته باشند، امیدوار باشند لااقل دو سال سه سال پنج سال نسبت به سرمایه‌ای که گذاشتند اطمینان دارند فرض بفرمائید بنده بموجب قرارداد از دولت اجازه گرفتم کارخانه قلم خودنویس دائر کنم اگر بنده در سال اول ورشکست شدم با قانون خلق الساعه باد من خواهید رسید؟ یا مرا ول می‌کندی حتماً مرا ول نمی‌کنید چون تقصیر نداشته‌ام اما اگر آمدیم بنده بهره‌ای هم بردم اینقدر زود نباید متزلزل شود سرمایه گذاری یک اصلی است در مملکت که همانطور آقای دکتر مبین گفتند روش دولت همآهنگ با اصول انقلاب از نظر سرمایه گذاری داخلی و خارجی نیست بنده خواستم اینها را تذکر بدهم عرض کردم در اصل با گرفتن مالیات مخالفتی نداریم و انشاءالله کسری بودجه تأمین می‌شود و هیچ مهم نیست ولی ثبات اقتصاد سالم و سرمایه گذاری را توجه بفرمائید و مطلب مهم این است که حالا که دو فوریت تصویب شده و کمیسیون مشترک هم بررسی کرده و امیدواریم دیگر اشتباهی تکرار نخواهد شد ولی شهرت هائی در خارج وجود دارد و باید در این قانون دولت روشن کند که این مالیات را باید مصرف کننده بدهد یا کمپانیهای وارداتی خارجی و مونتاژ و ساخت داخلی بنده استدعا می‌کنم از حضور جناب آقای نخست وزیر و آقای وزیر اقتصاد یا معاونشان بیایند پشت تریبون و علناً بگویند که این سه هزار تومان یا ۵ هزار تومان یا یک تومان صفحه را مصرف کننده باید بدهد یا خود کمپانیهائی که خدانشناس هستند و تحمیل می‌کنند بمصرف کننده که باید این مالیات را بدهد اگر این توضیح را

+بفرمائید که این فردا بمصرف کننده بدبخت تحمیل نشود بسیار بجا است استدعا می‌کنم توضیح بفرمائید.

رئیس ـ آقای صفی پور بفرمائید.

صفی پور ـ دیروز در کمیسیون مشترک دارائی واقتصاد جناب آقای وزیر اقتصاد تشریف داشتند در این باره صحبت کردیم و جناب وزیر اقتصاد یک بحثی فرمودند که مثلا اتومبیل هیملمن وقتی وارد ایران بشود قبل از اینکه ساخته بشود یا مونتاژ بشود یا هر اتومبیل دیگر در حدود ۹ یا ۱۰ هزار تومان بابت سود بازرگانی و گمرک و عوارض دیگر بدولت می‌پردازد و چون حالا کارخانه‌های مونتاژ بوجود آمده یا کارخانه ساخت، می‌خواهند جبران اینکار را بکنند و بسیار کار صحیحی است و بنده موافقم ولی در این لایحه که تقدیم مجلس شورای ملی شده است یک نکته‌ای هست که در افکار عمومی و مردمیکه آرزوی خرید اتومبیل دراند و بعد از مدتها زحمت به اقساط می‌خواهند اتومبیل بخرند باعث ناراحتی آنها شده در لایحه قید شده در موقع نمره گذاری این مالیات گرفته می‌شود یعنی خریدار وقتی اتومبیل را از کارخانه خرید و خواست برود نمره کند این جریمه را باید بدهد بنده دیروز هم در کمیسیون عرض کردم کارخانجاتیکه در مملکت ما بصورت مونتاژ و ساخت تشکیل شده سرمایه دارانی هستند که با زحمت آبروی مملکت را حفظ کرده‌اند و از آنها متشکریم اینها کارخانجاتی درست کرده و امیدواریم این کارخانجات توسعه پیدا کند و از صورت مونتاژ بیرون بیاید و اتومبیل بسازد و این افتخاری است برای مملکت اما خود آنها و دولت ما و جناب آقای وزیر اقتصاد باید توجه بکنند که تمام این زحماتیکه کشیده شده است برای این کارخانجات در جهت استراحت مردم است ولی اگر به این شکل تصویب بشود، جناب آقای هویدا بنده افتخار می‌کنم که یکی از موافقین جبهه دولت جنابعالی هستم و عضو حزب ایران نوین هستم من در مواقعیکه احساس می‌کنم یک قدم بطرف ملت برداشته می‌شود آسایش خیال پیدا می‌کنم بنده سه روز در این باره مطالعه و صحبت کردم بنده دیروز با آقای وزیر اقتصاد صحبت کردم برای دولت که چادر می‌زند و قیمت پرتقال و پیاز و سیب زمینی را اعلام می‌کند که ارزان باشد و بنده در همدان رفتم دیدم مردم راضی هستند و خیلی اثر خوب گذاشته آنوقت یکمرتبه قانون تصویب کنیم که هر کس اتومبیل خرید دو هزار سه هزار تومان موقع نمره گذاری بدهد این تحمیل بمردم است آقای وزیر اقتصاد فرمودند قبل از اینکه ما اتومبیل را بیاوریم مونتاژ کنیم طبق حساب دقیق هفت هشت هزار تومان بابت سود بازرگانی بما می‌دادند آنهائیکه اینجا می‌سازند و مونتاژ می‌کنند آنها نمی‌دهند بچه مناسبت اجرت اینکاری را که می‌کنند دو هزار تومان دو هزار و پانصد تومان تحمیل بمردم شود بنده استدعا می‌کنم به این مطلب توجه بشود (بسیار صحیح است)

رئیس ـ آقای خواجه نوری بفرمائید.

محسن خواجه نوری ـ ناطقین محترم راجع به این لایحه بیاناتی ایراد فرمودند که بنده ناچار هستم به تفصیل پاسخ عرض کنم همانطور که جناب آقای دکتر مبین به اطلاع مجلس رسانیدند با وجودیکه دو فوریت لایحه در مجلس بتصویب رسیده بود و ضرورت نداشت که لایحه در کمیسیون مجدداً مورد رسیدگی قرار بگیرد نظر به اینکه در کمیسیون بودجه قبلا مورد مطالعه قرار گرفته بود مقام ریاست اینطور مقتضی دانستند که کمیسیون مشترک دارائی و اقتصاد دیروز تشکیل بشود و آقایان با هم تبادل نظر کنند و اگر اصلاحاتی در این لایحه ضرورت داشت پیش بینی بکنند و در جلسه علنی تقدیم مجلس بکنند و مواردی پیش بینی شده وتوافق شده که در موقع طرح ماده واحده بصورت پیشنهاد تقدیم خواهد شد و لیکن راجع بیک اصول کلی مطالبی گفته شد که ضرورت دارد بنده پاسخ عرض کنم اولا راجع به اصل اینکه مالیات بچه ترتیب باید در مملکت وصول شود و از چه طبقه صول گردد بنده فکر می‌کنم که اگر ما بخواهیم یک قضاوت عادلانه بکنیم و سطح زندگی مردم این مملکت را مقایسه کنیم و در نظر داشته باشیم که ۷۵ درصد جمعیت کشور ایران روستائیانی هستند که برای حمل و نقل از کامیون و احیاناً از اتوبوس استفاده می‌کنند و وسیله اختصاصی ندارند و گرد و خاک

+اتومبیلهای سواری ما را می‌خورند این را باید توجه کنیم که اگر عده‌ای اتومبیل سوار مالیات بپردازند از جهت عدالت اجتماعی است ما میگوئیم که اگر مالیات از تاکسی و اتومبیل کرایه گرفته شود طبعاً تحمیل بر قیمت کرایه می‌شود که طبقه سوم این مملکت می‌پردازند و این کاملا صحیح است اما نبده که دارای یک دستگاه اتومبیل هستم و این اتومبیل برای مصرف شخصی است اگراحیاناً مالیات آن موجب شود قسمتی از مالیات بر قیمت این اتومبیل تحمیل شود این تحمیلی است که بر طبقه خاص مصرف کننده تحمیل شده نه بر اکثر جمعیت این کشور امروزه این موضوع مالیات مستقیم و غیرمستقیم که بیشتر اقتصادیون و متخصصین امور مالی طبقه بندی میکرده‌اند و همیشه یک تئوری داشتند می‌گفتند از نظر تأمین رفاه اجتماعی سعی بکنیم مالیاتهای مستقیم را زیاد کنیم و مالیاتهای غیرمستقیم را کم کنیم این تئوری رو بضعف رفته است برای اینکه در عمل دیده شده است آن مالیاتهای مستقیم که از تجار و از اشخاصی که در کارهای اقتصادی فعالیت می‌کردند گرفته می‌شد باز سرشکن میشده است روی قیمت باز قیمت تمام شده جنس اضافه میشده است و باز مصرف کننده آن را پرداخت میکرده است پاره‌ای اوقات یک مالیات مستقیم که فرض بفرمائید ده درصد بود بیک مؤدی اگر تحمیل می‌شد موجب می‌گردید که یک اضافه‌ای هم آن مؤدی بر آن بیافزاید و فرض کنید پانزده درصد روی قیمت تمام شده جنس خودش بکشد و بازار مصرف کننده دریافت دارد بنابراین این تئوریها و این بحث‌ها از نظر اقتصادی کهنه شده است و لیکن یک مطلب دیگری در پیش است و امروزه در همه دنیا به آن توجه می‌شود و آن مالیات بر مصرف اجناس تجملی است و آن وقت ملاک اینکه چه نوع جنسی در چه مملکتی تجملی است این بستگی دارد بوضع اجتماعی، بوضع اقتصادی هر مملکت ممکن است در یک مملکتی خدای نکرده حتی پوشیدن کفش تجمل باشد برای اینکه اکثریت جمعیت آن مملکت پابرهنه هستند خوشبختانه ما در این مملکت در این سطح نیستیم امروز مردم مملکت ما پوشاک خوب دارند خوراک خوب دارند و لیکن یک مطالبی است که ما خودمان تشخیص می‌دهیم که تا اندازه‌ای می‌شود تجملی تلقی کرد و یکی از آنها همین اتومبیل است بنابراین اگر برای تعادل بودجه دولت ملزم شده است به اینکه یک چنین مالیاتی را درخواست کند فکر می‌کنم که راه ناصواب نرفته است بخصوص که جناب آقای کیهان یغمائی این تذکر را دادند که دولتهای سابق و دولتهای اسبق نه دولت حاضر نه دولتهائیکه در دوره فانونگذاری بیست و یک انجام وظیفه کرده‌اند آنها یک امتیازات خارق العاده‌ای بیک مؤسساتی دادند و آن وقت اگر ما این تعادل را برقرار نکنیم و این امتیازات را برای همیشه برای این کارخانجات باقی بگذاریم همان فرمایشی است که جنابعالی میفرمائید پس ما اجازه می‌دهیم من غیرمستقیم یک عده قلیلی با یک سرمایه گذاری محدودی یک منافع سرشاری را ببرند و روز بروز بر قدرت اقتصادی و حتی می‌توانم بگویم بر قدرت تحرک خودشان در اجتماع بیافزایند که همین ازدیاد قدرتها در کف یک عده معین قرار گرفتن برای یک اجتماع خطرناک است پس اگر امروز یک مالیاتی بر اتومبیلهای ساخت ایران و مونتاژ ایران می‌بندند برای این است که یک تعادلی از این جهت بین اتومبیلهائی که از خارج وارد می‌شود و حقوق گمرکی و سود بازرگانی سنگینی می‌پردازند و این اتومبیلها که هیچ چیز نمی‌پرداختند و اگر می‌پرداختند مقدار خیلی جزئی بود یک تعادلی برقرار شود و موجب سوء استفاده و خدای نکرده کسب منافع خارق العاده برای آنها نشود البته … (بانو نفیسی ـ مقصود از مونتاژ این بود که قیمت اتومبیل پائین بیاید و دولتهای سابق این کار را کردند) سرکارخانم نفیسی فرمایشی داشتید؟ (بانو نفیسی ـ عرض کردم اگر دولتهای سابق این کار را کردند بمنظور خدمت بود. بخصوص دولت جناب آقای علم دولت خدمتگزاری بود) این یک بحث اقتصادی است که عرض می‌کنم البته جناب آقای دکتر مبین و جناب آقای کیهان یغمائی راجع به ایجاد اعتماد در کشور و حمایت از سرمایه گذاری مطالبی فرمودند و فرمودند که قوانین خلق الساعه نباید موجب دلسردی سرمایه گذاران بشود بنده این فرمایش جنابعالی را کاملا تأیید می‌کنم ولی

+آن بحثی که قبلا شد و خود جنابعالی هم تصدیق فرمودید و بنده هم اشاره بآن کردم با این اصل دوم کاملا تباین دارد یعنی اگر قرار باشد بعنوان امضاء کردن یک قراردادی یک امتیاز خارق العاده بیک عده معدود داده شود و این عده معدود بخواهند الی غیر النهایه از این امتیازات استفاده کنند این نه تنها حمایت از سرمایه نیست بلکه ایجاد یک قدرت اقتصادی بزرگی است که سرمایه دارهای دیگر هم زیر نفوذ آنها له می‌شوند ما باید کاری کنیم که سرمایه داران کوچک همانطور که فرمودید آنهائیکه پس انداز می‌کنند و احیاناً یک سهم و دو سهم از یک صنعت سالم خریداری می‌کنند از آنها حمایت کنیم نه اشخاصیکه از یک مزیت استفاده کرده‌اند و صاحب یک قدرت فوق العاده شده‌اند و این قدرت را الی غیرالنهایه ادامه بدهند و من فکر می‌کنم این قانون در جهت همان فکر جنابعالی است باز جناب آقای دکتر مبین از قول همکار ارجمندم جناب آقای دکتر یگانگی فرمودند که باید کاری کرد که اینگونه سرمایه گذاریها با سرمایه عمومی و با حداکثر تعداد زیادی سرمایه گذار انجام شود نه اینکه در دست یکعده معدودی باشد این تئوری کاملاً صحیح است و لیکن متأسفانه باید این نکته را عرض کنم خود آقای کیهان یغمائی خود آقای دکتر یگانگی میدانند که قانون تجارت ناقص ما طوری است که مردم جرئت نمی‌کنند که سرمایه‌های کوچکشان را در اختیار یک مؤسسه بزرگ بگذارند برای اینکه هیچ قدرتی نیست که از حق آنها در مقابل سوء استفاده‌های هیئت مدیره جلوگیری کند (صحیح است) این را ما از ابتدای دوره قانونگذاری تذکر دادیم و چندین بار تذکر دادیم که اگر می‌خواهید مردم بجای اینکه پولشانرا ببرند در صندوق پس انداز بروند و سهام بخرند و یک کار کنید که این مردم تأمین داشته باشند در مقابل این هیئت مدیره هائیکه این شرکتها را تأسیس می‌کنند (کیهان یغمائی ـ کاملا صحیح است از دولت استدعا می‌کنم که قانون تجارت را بسرعت اصلاح کنند) بنده می‌خواستم از این فرصت استفاده کنم و بجناب آقای نخست وزیر و جناب آقای وزیر اقتصاد عرض کنم که با این قانون تجارت موجود شما نمی‌توانید امیدوار باشید که شرکتهای سهامی با سرمایه مردم تشکیل بشود برای اینکه مردم به هیئت مدیره‌ها اعتماد ندارند و در گذشته دیده‌اند که این هیئت مدیره‌ها چه سوء استفاده کرده‌اند هیئت مدیره هائی بودند که خودشان طرف معامله با شرکت بودند خودشان مواد اولیه را فروخته‌اند جنس ساخته شده را خودشان خریده‌اند و تمام منافع را بوسیله ایادی خودشان بدست آورده‌اند و صاحبان سهام را ورشکست کرده‌اند و تا موقعی که قانونی نباشد که از سرمایه دار کوچک از سهامدار کوچک حمایت کند ما نمی‌توانیم امیدوار باشمی که چنین شرکتهائی در این مملکت بوجود بیاید جناب دکتر یگانگی این است نقص کار ما، نه این قانون. این را باید توجه داشته باشید و قانون تجارت را اصلاح کنید (فلیکس آقایان ـ بورس را تأسیس کنند) بورس هم جناب آقای فلیکس آقایان تا وقتیکه شرکت اصیل و درست بوجود نیاید معنی ندارد این منافع کلانی که می‌برند و شرکتهای سهامی که صوری است و هیچ شرکت نیست و شرکتهای خانوادگی است هیچ وقت نمی‌آیند سهام خودشانرا در بورس قرار بدهند آنها غیر را در بین خودشان راه نمی‌دهند محال است بمثل بنده‌ای فرصت بدهند که سهامی بدست بیاورم و بروم و حق داشته باشم که فضولی کنم و در تنظیم بیلانشان شرکت کنم آنها بنده را راه نمی‌دهند و سهام خودشان را در بورس نمی‌گذارند ما باید یک کاری بکنیم همانطور که عرض کردم یک تأمینی بسرمایه گذاران کوچک بدهیم تا بتوانیم شرکت‌های سهامی بزرگ بوجود بیاوریم یک مطلبی را جناب آقای کیهان یغمائی فرمودند که شایعاتی جریان دارد که این قانون بنفع کارخانه هائی است که دارای پروانه ساخت هستند و بضرر کارخانه هائیکه دارای پروانه مونتاژ هستند (کیهان یغمائی ـ جناب آقای دکتر مبین فرمودند) بله جناب آقای دکتر مبین فرمودند تا آنجائیکه بنده اطلاع دارم تمام این پروانه هائیکه به اینها داده‌اند بعنوان ساخت

+یا مونتاژ دو مرحله‌ای بوده است یعنی مرحله اول مونتاژ بوده است یعنی همه تعهد کرده‌اند که کارخانه را بعد از مدتی تبدیل به ساخت کنند و موعد اغلب آنها رسیده است ناچار هستند که کارخانه را کارخانه ساخت بکنند بنابراین این کارخانه‌ها که بفرمایش جنابعالی چندین سال در این مملکت فعالیت کرده‌اند و سود کلان برده‌اند واقعاً اگر در قسمت تکمیل کارشان قدم برداشته باشند امروز می‌توانند کارخانجات را تبدیل بکارخانه ساخت بکنند و این از جهت توسعه صنعت ماست و در جهت وفای بعهد این آقایان است که قراردادها را منعقد کرده‌اند دست کم ما اینجا مجبورشان کنیم که مطابق قراردادی که امضاء کرده‌اند کارخانجات مونتاژ را تبدیل بکارخانه ساخت کنند و اما جناب آقای دکتر مبین راجع به اینکه اگر از اتومبیلهائیکه در سال ۴۵ وارد شده‌اند و هنوز نمره گذاری نشده‌اند ما این مالیات مشمول بند الف این لایحه را نگیریم باز هم نقض عهد کرده‌ایم جناب دکتر مبین قوانین مالی باید همیشه طوری تصویب بشود که سود کلانی بهیچ کس نرساند ما اگر این تبصره را نمی‌گذاشتیم عده‌ای از واردکنندگان اتومبیل که انبارهایشان پر از اتومبیل است روی هر اتومبیلی ۵ هزار تومان ۶ هزار تومان استفاده می‌کردند و تفاوت این میلیونها تومان می‌شد و بضرر خزانه و بنفع اشخاص معدودی بود ما مقررات قانون را باید طوری وضع کنیم که امکان بردن چنین سوء استفاده‌ای بکسی ندهیم (احسنت) راجع به عطف بماسبق هم همین فلسفه موجود است جناب آقای دکتر مبین از لحاظ اینکه قاضی هستند بیک اصل توجه دارند که قوانین جزائی اگر بنفع متهم بود عطف بماسبق می‌کنند این اصل کلی در تمام قوانین مجازات عمومی دنیا هست و این پسندیده است و مورد قبول و لیکن راجع به امور مالی باز هم عرض می‌کنم قوانینی که وضع می‌شود در هر کجای دنیا باید طوری وضع شود که موجب سود کلان برای عده زیادی نشود و اگر این عطف بماسبق نمی‌شد اشخاصی که از روز اول اسفند مطلع شدند که یک چنین مقرراتی در شرف تنظیم و تدوین است اتومبیلهائی را که در انبار خودشان نگه داشته‌اند و نفروخته‌اند و منتظر هستند که ببینند اوضاع چه جور می‌شود قیمت زیادتری روی اتومبیل‌ها می‌گذارند و قیمت‌ها را بفنع خودشان بالا می‌برند و ما نباید چنین چیزی را اجازه بدهیم. اما بنده چند کلمه هم با جناب آقای وزیر اقتصاد دارم راجع به کنترل قیمتها، چند وقت است دولت در جهت کنترل قیمتها بخصوص خواربار و توجه خاصی مبذول داشته و موجب امیدواری و رضایت مردم شده است ما توقع داریم وزارت اقتصاد در قسمت سایر کالاهای ضروری مردم هم این توجه را بکند بخصوص نسبت به پوشاک بنده معتقد هستم بوضع این کارخانجات ریسندگی که امروز در مملکت ما منسوجات تهیه می‌کنند رسیدگی بشود و قیمت حقیقی این منسوجات تعیین شود که اجحافی نشود بخصوص در مورد این اتومبیلهای ساخت ایران و مونتاژ ایران ما انتظار و توقع داریم و تمام مردم هم این انتظار را دارند که دولت به این امر مهم که می‌تواند از بالا رفتن سطح قیمت‌ها جلوگیری کند توجه خاص مبذول بکنند و دقت بکنند که سودجوئی اشخاص موجب و باعث بر هم خوردن نظام اقتصادی مملکت نشود (کیهان یغمائی ـ جناب آقای خواجه نوری راجع به اتومبیلهای وارداتی هم بفرمائید) راجع به اتومبیلهای وارداتی و علی الاصول کلیه ماشین آلات وارداتی هم بنده عرایضی دارم، متأسفانه کلیه اتومبیلهائیکه وارد این مملکت می‌شود به بهانه اینکه سود بازرگانی و عوارض گمرکی سنگین می‌پردازند قیمتهای فاحش و سنگینی روی آنها می‌گذارند، اگر ما با در نظر گرفتن سود بازرگانی و حقوق گمرکی که این حضرات می‌پردازند قیمت این اتومبیلها را با سایر مملاک مقایسه کنیم می‌بینیم اختلاف فاحشی هنوز موجود است جناب آقای دکتر عالیخانی بنده عرضم با جنابعالی است، این اختلاف فاحش مسلماً بجیب یکعده معدود وارد کننده اتومبیل می‌رود و یک ظلم دیگر هم می‌شود و آن در قسمت فروش لوازم یدکی است. وضع فروش لوازم یدکی شرم آور است (صحیح است) قیمت قطعات یدکی اتومبیل در این مملکت سرسام آور است بابت یک بلبرینگ که یک کیلو آهن دارد در تعمیرگاه ۱۵۰ تومان از شما پول می‌گیرند و چون ضروری است شما را مجبور می‌کنند که بخرید اینها یک کنترل دقیق

+لازم دارد (اوزارـ ۵ تومان وارد می‌شود ۱۵۰ تومان می‌فروشند) این فاکتورهائیکه کارخانجات سازنده بدست نمایندگیهایشان می‌دهند فاکتورهای ساختگی است و ارزش بین المللی ندارد اینها سوء نیت دارند و کارخانجات و آژانسها برای نماینده‌های خودشان فاکتورهای جعلی می‌فرستند، شما باید با وسایل دیگر این قیمتها را کنترل کنید، بوسله وابستگان اقتصادی خودتان یا بوسیله سفارتخانه قیمتها را در سطح بین المللی نگاه کنید و باین فاکتورهای ساختگی توجه نکنید و بنده مخصوصاً‌استدعا می‌کنم که نسبت بقیمت قطعات یدکی توجه خاصی مبذول بفرمائید خوشبختانه اخیراً در اثر درایت و توجه شاهنشاه ما توانسته‌ایم که یک رقابتی بین کشورهای شرق و غرب ایجاد بکنیم، وارد کردن تراکتور و ماشین آلات از کشورهای شرقی مسلماً‌موجب خواهد شد که راه این سوء استفاده‌ها تا اندازه‌ای بسته شود و متوقف شود و لیکن متوقع هستیم که دولت بیش از اینها در باره کنترل قیمت‌ها دقت کند و وظایف خودش را به بهترین وجه انجام دهد، البته راجع بوسایل دیگر که در ایران ساخته می‌شود مثل بخاری گازی و اجاق گار هم باید توجه بشود، همچنین گازی که تولید کننده اش شرکت ملی نفت ایران است و بقیمت بسیار کمی بتوزیع کنندگان می‌فروشد از لیتری دو ریال به لیتری ده ریال و ۱۲ ریال تفاوت قیمت پیدا می‌کند آقای دکتر عالیخانی باین مسئله توجه بفرمائید چطور می‌شود گازی که به توزیع کننده می‌فروشند لیتری دوریال، آنها لیتری ۱۲ ریال می‌فروشند و لیتری یک تومان استفاده می‌کنند، کی باین مطالب رسیدگی می‌کند، بنده اگر این مطالب را عرض می‌کنم برای اینستت که توجه بدهم که دولت چه قدمهائی بنفع مصرف کننده و بنفع ملت ایران بردارد و برای جلوگیری از ازدیاد سرمایه یک عده معدودی چه باید انجام بدهد که واقعاً نظام اقتصادی و اجتماعی مملکت حفظ شود، عرض کنم این لایحه با اصلاحاتی که ما در آن پیش بینی کرده‌ایم و پیشنهاد داده خواهد شد و تصویب خواهد شد ولی انتظار داریم که جناب آقای نخست وزیر و جناب آقای وزیر اقتصاد و هیئت محترم دولت باین مطالبیکه عرض شد توجه مخصوص مبذول بفرمایند (صحیح است ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر جعفری (گفته شد ـ تشریف ندارند) نظر دیگری در کلیات ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده واحده موضوع اخذ عوارض اتومبیل در سطر اول و سوم کلمة ”‌داخلی ”‌و همچنین جمله ” بعنوان مالیات بر تولید ” از آخر سطر سوم حذف شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس صائبی

دکتر مبین ـ در سطر سوم هم کلمه داخلی باید حذف شود هم سطر اول و هم سوم.

رئیس ـ مخالفی نیست؟

فلیکس آقایان ـ وجوهی بعنوان مالیات باید بماند تولیدش باید حذف شود.

رئیس ـ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین ـ پیشنهادی که داده شد در کمیسیون مشترک دارائی و اقتصاد که بطور غیررسمی تشکیل شده بود رسیدگی شد بنابراین همانطور که پیشنهاد شده موافقت بفرمائید.

رئیس ـ نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده واحده در عوض ” مالیات بر تولید ” مالیات قید شود.

فلیکس آقایان

+فلیکس آقایان ـ نظر بنده تأمین شده است.

رئیس ـ پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید: در تبصره یک ماده واحده موضوع عوارض اتومبیلها جمله ” از تاریخ تصویب این قانون ”‌به جمله ” از تاریخ سی ام بهمن ماه ۱۳۴۵ ” تغییر داده شود و در قسمت اخیر تبصره یک سطر چهارم جمله در مقابل قبض رسمی و همچنین جمله ” این وجوه بحساب درآمد عمومی کشور منظور می‌گردد” از آخر تبصره حذف شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس صائبی

رئیس ـ آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی ـ بنده دو اصلاح پیشنهاد کردم، یکی از تاریخ تصویب این قانون ۳۰ بهمن ۴۵ که در آن تاریخ دولت لایحه بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور را به مجلس شورای ملی تقدیم کرد و این باید به این ترتیب اصلاح شود که همانطور که جناب آقای خواجه نوری فرمودند اشکالی پیش نیاید وسوء استفاده‌ای نشود مطلب دوم اینست که در مقابل اخذ رسید وجوه خزانه درآمد عمومی منظور می‌شود چون در خود ماده واحده منظور شده که جزو درآمد عمومی منظور شود بنابراین این دو جمله اضافه است.

رئیس ـ مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس

احتراماً جمله زیر بعد از … ترخیص شده باشد منوط … (تبصره) اضافه شود ” به استثناء اتومبیلهائی که صاحبان آنها تا قبل از آخر وقت اداری روز ۳۰ بهمن ماه بعنوان اتومبیل همراه مسافر با خود به ایران آورده‌اند”.

با احترام ـ دکتر مهذب

رئیس‌ـ آقای دکتر مهذب بفرمائید.

دکتر مهذب ـ یک نظر اجمالی به تبصرة ۱ حاکی از این است که هر کسی اتومبیلی داشته باشد حتی اگر قبل از تقدیم این لایحه بمجلس با خودش به ایران آورده باشد یا حتی واردکنندگان مشمول بند الف این تبصره خواهند شد یعنی اگر مثلا بنده اتومبیلی با خودم که مسافر بودم آورده باشم بدون توجه به اینکه چه مدل اتومبیل است باید مبلغی بشرح بند الف بپردازم بنابراین اگر بنده اتومبیل سیستم ۵۰ با خودم آورده باشم ولی تأخیر کردم در پرداخت آن صدی پنج شهرداری و بالنتیجه نمره نگرفتم طبق این قانون بنده باید یک وجوهی بپردازم بطوریکه جناب آقای دکتر شفیع امین می‌فرمودند عده زیادی هستند در آذربایجان که شهربانی محل نمره نداشته به آنها بدهد بنابراین به اینها گفتند که صبر بکنید تا نمره برسد که بدهیم خوب گناه اینعده که هیچ سوء نیتی نداشتند چیست اینمورد در تمام نقاط دیده می‌شود که افراد اتومبیلهائی با خودشان آورده‌اند ولی حالا قانونی می‌گذرد که بیائید این مبلغ را بدهید در نتیجه آن ثباتی که واقعاً از نظر افراد هست خدای نکرده ممکن است لطمه وارد بیاید موضوع دیگر که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که ما اینجا قانونی گذراندیم و به مأمورین وزارت امور خارجه که از خارج می‌آیند حق داده شد که اتومبیل بیاورند طبق این قانون که بعد از آن قانونی می‌گذرد این وجوه هم ممکن است از آنها گرفته بشود بنابراین پیشنهادی که بنده کردم با توجه به این نکات و مشکلاتی است که از لحاظ واردکنندگان اصلی هست که آنها چون هنوز اتومبیلشان را نفروخته‌اند باید این وجه را بدهند (صفی پور ـ تمام نمره‌های موقت که در شهر تهران هست از این تبصره‌ها استفاده می‌کنند) بنده شخصاً خیال می‌کنم آنعده‌ای که با خودشان اتومبیل می‌آورند کهنه است مدل ۵۰ و ۵۱ و ۵۵ و ۶۰ و ۶۵ است بنابراین پیشنهادی که بنده کرده‌ام اجازه بفرمائید قرائت می‌کنم.

+تبصره ـ از تاریخ تصویب این قانون نمره گذاری اتومبیلهای سواری و سواری بیابان که تا پایان سال۱۳۴۵ از گمرکات کشور بطور قطعی ترخیص شده باشد ”‌به استثناء اتومبیلهائیکه صاحبان آنها تا قبل از آخر وقت اداری روز ۳۰ بهمن ماه بعنوان اتومبیل همراه مسافر با خود به ایران آورده‌اند ” یعنی آنعده‌ای که در اثر نبودن شماره یا در اثر عدم توجه اتومبیلهایشان نمره گذاری نشده گناهی مرتکب نشده‌اند حق نیست که قانونی بگذرد که شامل بشوند (مرتضوی ـ آنهائی که از ۶ ماه پیش چه فرقی دارند با کسی که از خارج آورده) (صفی پور ـ آنهائیکه شش ماه پیش ماشین آورده‌اند و هنوز نمره نکرده‌اند باید جریمه بدهند) ممکن است جناب آقای صفی پور جنابعالی پیشنهادی تقدیم مجلس بفرمائدی که این عده با هم برابر بدهند یا مجازات حبس هم برایشان قائل بشوید خیلی متشکرم.

رئیس ـ آقای صفی پور مخالفید؟ بفرمائید.

صفی پور ـ بنده با همه ارادتیکه بآقای دکتر مهذب دارم چون در جریان کار سالها در همین تهران شاهد عادلی هم دارم جناب آقای دکتر الموتی اینجا هم که کنار بنده نشسته بودند فرمودند بعضیها از داشتن شماره ترانزیت برای خودشان یک احساس افتخار می‌کنند و ماهها این نمره ترانزیت را عوض نمی‌کنند توصیه می‌برند یک کاغذی کنار اتومبیلشان میچسبانند و اگر پاسبانی جلویشان را بگیرد این کاغذها را در می‌آورند و می‌گویند که ما اجازه داریم که با این شماره عبور بکنیم بنده معتقدم جریمه آنچنان کار این است که حالا این مالیات را بپردازند و بعد هم نمی‌شود تبعیض قائل شد که ما بگوئیم تمام این اتومبیلهائیکه وارد شده است و تا بحال نمره گذاری نشده معاف باشد این تبعیض است برای دولت و شهربانی هم اسباب دردسر است بنده تقاضا می‌کنم از جناب آقای دکتر مهذب برای رعایت اصول و قانون برای اینکه تبعیض نشود پیشنهادشان را بخاطر آقایان نمایندگانیکه همه موافق عرایض بنده هستند پس بگیرند.

رئیس ـ آقای مصطفوی موافقید؟ بفرمائید.

مصطفوی ـ بنده با پیشنهاد دوست محترم جناب آقای دکتر مهذب بدلایل عدیده‌ای موافق هستم گو اینکه ایشان اظهار کردند کسانیکه با خودشان بعنوان مسافر یک اتومبیل وارد می‌کنند که غالباً ممکن است اتومبیلهای کهنه مدل پنجاه باشد یا پائینتر و بالاتر این فرمایش ایشان صحیح است ولی اصولا بنده خیال می‌کنم رعایت موارد بخصوص را نباید کرد باید رعایت عدالت را کرد بنده فرض می‌کنم یک کسی ماشین نوی هم خریده باشد امکاناتش را هم حساب کرده است در حدود سی هزار تومان برای خرید اتومبیل و حساب این را نکرده است که یک قانون آنی و فوری تصویب می‌شود و سه چهار هزار تومان دیگر هم باید در موقع نمره گذاری بدهد بعلاوه این مثلی که فرمودند دوست محترم جناب آقای صفی پور که برای مردم این تفرعنی است افتخاری است که با نمره ترانزیت راه بروند اولا جناب آقای صفی پور توجه بفرمائید برای ماشینهای ترانزیت بیش از سه ماه مهلت نیست باید در این مدت نمره شان را عوض بکنند بعلاوه یک کسی آنقدر باید فکرش کوتاه باشد که بخواهد برای تفرعن با ماشین نمره ترانزیت عبور کند گناه یک بدبخت یک پزشکی که برای رفع احتیاج و کارش احتیاج به ماشین قراضه‌ای دارد که در خارج خریده است و بعنوان ترانزیت می‌آورد گناه آن چیست؟ بعلاوه وقتیکه یک قانون را میگذرانیم باید رعایت عدالت را بکنیم کسیکه قبل از تصویب و تقدیم این قانون به مجلس حساب زندگی و بودجه اش را کرده و یک اتومبیل قراضه‌ای از خارج خریده و خواسته بیاورد اینجا استفاده بکند این فکر را نمیکرده که یک روزی یک قانونی تصویب بشود که سه و چهار هزارتومان بموجب آن بپردازد بنابراین بنده خیال می‌کنم که این خارج از عدالت است که به چنین اشخاصی تحمیل بشود (صفی پور ـ آن واردکننده‌ای که الان در انبارش دارد آنهم این حساب را نکرده) قانون تبعیض بردار نیست برای همه است واردکننده ماشین در انبارش هست اگر بنده حساب می‌کنم که سه هزار تومان برای نمره گذاری ندارم ماشین نمی‌خرم اما آن کسیکه خریده است و ماشین را آورده نباید

+بهش ظلم بشود بسته به نظر اکثریت مجلس است (نمایندگان ـ پس گرفتند).

رئیس ـ حالا رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای دکتر مهذب خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (چند نفری برخاستند) تصویب نشد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم تبصرة ۱ بشرح زیر اصلاح شود: اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی که تا پایان سال ۱۳۴۵ از گمرکات کشور بطور قطع ترخیص شده باشد بعد از نمره گذاری قطعی معادل وجوه مربوط که در بند الف مذکور است از واردکننده دریافت خواهد شد. دکتر مبین

رئیس ـ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین ـ اینجا موقعیکه لایحه مطرح بود در کلیات صحبت شد بنده اینطور استنباط کردم از نظر آقایان و دولت که بهر حال این مالیات و این وجهی که گرفته می‌شود تحمیل بسازنده و یا وارد کننده باید بشود و بمصرف کننده نباید تحمیل بشود (صفی پور ـ بنده هم همین کار را کردم) تفاوت پیشنهاد بنده با پیشنهاد شما که الان مطرح شد این است که قبل از موقع نمره گزاری چه موقعی است؟ موقعی است که مصرف کننده پول را داده اتومبیل را خریده وکارش با فروشنده تمام شده آمده نمره گزاری بکند بنده گفتم قید نمره گزاری می‌شود بعد می‌روند از فروشنده که وارد کننده است یا سازنده می‌گیرند بنابراین این پول باید از واردکننده گرفته بشود و از مصرف کننده نباید گرفته بشود حالا اگر جنابعالی مخالفید بنده نمیدانم (صفی پور ـ با انشاء پیشنهاد مخالفم) خیلی خوب انشاء را درست بفرمائید بهر حال این پول در موقع نمره گزاری نباید گرفته بشود نمره گزاری بطور عادی بشود بعد دولت پولش را از واردکننده معادل وجوهی که در بند الف هست بگیرد.

رئیس ـ آقای فلیکس آقایان مخالفید؟ بفرمائید.

آقایان ـ فکر جناب آقای دکتر مبین فکر خیلی عالی است اما از نظر بازرگانی در عمل چطور ممکن است یکنفر ماشین را فروخته وکار تمام شده حالا بگویند ماشین را فروختی بیا سه هزار تومان هم بده اینکه منطقی نیست یک معامله تجاری است یکنفر فروشنده است یکنفر خریدار شما که استاد حقوق هستید این عملی نیست فروشنده می‌گوید که من نمی‌دهم چطور می‌توانید بگوئید مطابق چه اصولی میگوئید ماشینی که شما فروختید و خریدار تا بحال نمره نکرده است الآن شما مسئولید باید این پول را بدهید البته این مجلس شورای ملی است ما هر چه را تصویب بکنیم هر چه باشد قابل اجرا است ام صحتش و عدالت یا قانون تجارت حکم می‌کند معامله‌ای که انجام شده ما نمی‌توانیم دبه در بیاوریم و آن شخص هم نخواهد پرداخت بنابراین بنده استدعا می‌کنم جنابعالی این پیشنهاد را مسترد بفرمائید فکر آقا از نظر بشردوستی خیلی خوب است اما متأسفانه عملی نیست.

رئیس ـ نسبت به این پیشنهاد موافقی نیست؟ (اظهاری نشد) بپیشنهاد آقای دکتر مبین رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (کسی برنخاست) تصویب نشد.

دکتر مبین ـ بنده بعنوان پیشنهاد دهنده صحبت کردم بعنوان موافق هم می‌توانم صحبت بکنم.

رئیس ـ ملاحظه فرمودید که یک نفر موافق نیست.

دکتر مبین ـ پیشنهاد بنده را رأی بگیرید.

رئیس ـ رأی گرفتیم تصویب نشد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌کنم تبصره یک بصورت زیر اصلاح شود.

از تاریخ س ام بهمن ماه ۱۳۴۵ در مورد اتومبیلهای

+سواری و سواری بیابانی که تا پایان سال ۱۳۴۵ از گمرکات کشور بطور قطعی ترخیص شده باشند قبل از شماره گذاری واردکننده مکلف است وجوهی بشرح جدول بند الف این ماده واحده در مقابل قبض رسمی بوزارت دارائی بپردازد

علی اکبر صفی پور

رئیس ـ آقای صفی پور بفرمائید.

صفی پور ـ موقعیکه پیشنهاد را خواندند جناب آقای وزیر اقتصاد فرمودند همان است که ما نوشتیم برای اینکه آنجا مرقوم فرمودند در موقع شماره گذاری این در موقع شماره گذاری یک زمین لرزه‌ای است برای خانواده‌ها برای اینکه با نهایت شوق و ذوق می‌روند اتومبیلی می‌خرند و بعد آن جریمه‌ای که می‌خواهند بگیرند ناراحت کننده است اگر خود شما وزیر نبودید عضو دولت نبودید پس انداز می‌کردید و یک اتومبیل می‌خریدید بعد می‌رفتید شماره می‌کردید و از شما این پول را می‌خواستند آنموقعیکه پولرا می‌خواستید بدهید بدولت بد می‌گفتید، می‌گفتید این چه پول زوری است که از ما می‌خواهند بگیرند بنده پیشنهاد را طوری تنظیم کردم که واردکننده، سازنده و مونتاژ کنندة بیابانی، سواری هیچگونه تبعیضی نیست اینها در مقابل فروش هر دستگاه اتومبیل این پول را به وزارت دارائی تسلیم کنند و رسید دریافت کنند در نتیجه خریدار نگرانی نخواهد داشت (مرتضوی ـ پیشنهاد آقای دکتر مبین تو دل پیشنهاد شما است) کنار پیشنهاد بنده است توی دلش نیست.

رئیس ـ با این پیشنهاد مخالفی نیست؟

دکتر یزدان پناه ـ نظر دولت چه هست؟

دکتر یگانه (وزیر مشاور) ـ دستور فرمائید یکبار دیگر قرائت بشود.

رئیس ـ پیشنهاد آقای صفی پور مجدداً قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌کنم تبصرة ۱ بصورت زیر اصلاح شود.

از تاریخ سی ام بهمن ماه ۱۳۴۵ در مورد اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی که تا پایان سال ۱۳۴۵ از گمرکات کشور بطور قطعی ترخیص شده باشند قبل از شماره گذاری واردکننده مکلف است وجوهی بشرح جدول بند الف این ماده واحده در مقابل قبض رسمی بوزارت دارائی بپردازد. علی اکبر صفی پور

رئیس ـ آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) ـ بنده چون متن پیشنهاد را ندیدم فقط استماع کردم فکر می‌کنم اگر بنا بوشد که رأی بگیرند باید یکقدری روشن باشد چون این همانطوریکه ملاحظه فرمودید در این تبصره ما تکلیف ماشینهای وارداتی موجود تا آخر سال ۴۵ که از گمرک ترخیص شده است تعیین کردیم در پیشنهاد جنابعالی اشاره‌ای باینکه تا آخر سال ۴۵ در گمرک ترخیص شده نشده ممکن است که از کلیه اتومبیلهائیکه از سالها پیش هم وارد شده است یک چنین مالیاتی را بگیرند (صفی پور ـ جنابعالی از طرف بنده وکیل هستید که پیشنهاد را اصلاح بفرمائید) اجازه بفرمائید که این پیشنهاد را قبلا ببینیم.

رئیس (پیشنهاد دیگری قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌نماید بعد از تبصره یک ماده واحده تبصره دو زیر اضافه شود.

تبصره ۲ ـ عوارض نامبرده شامل صفحات باطله و غیرقابل استفاده نخواهد بود ـ زهتاب فرد

خواجه نوری ـ طریق وصول همینطور خواهد بود طریق دیگری ندارد.

رئیس ـ آقای زهتاب فرد.

نمایندگان ـ تشریف ندارند.

رئیس ـ پینشهاد دیگری قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید اشخاصیکه اتومبیل از داخل خریداری و یا از خارج وارد کرده‌اند ولی بعلت اینکه

+شهربانی پلاک در اختیار نداشته و در نتیجه موفق بشماره گذاری نشده‌اند مانند تبریز و اهواز از پرداخت این مالیات معاف باشند. مرتضوی

خواجه نوری ـ این در تبصرة ۲ هست.

رئیس ـ آقای مرتضوی بفرمائید.

مرتضوی ـ این را دیروز صحبت شد که حذف بشود (خواجه نوری ـ نمی‌شود) اگر میفرمائید حذف نمی‌شود پس می‌گیریم بنده خواستم عرض کنم که آقایان به بنده بفرمائید که اگر بنده رفتم پیش موکلینم در اهواز و به بنده گفتند که شهربانی دو سال است پلاک نداشته است که نمره بدهد (مهندس صائبی ـ در تبصرة ۲ هست) و ما مدتی است که اتومبیل خریده‌ایم اعم از اینکه از خارج آورده باشند یا از کمپانیهای داخلی اینها یقه من را می‌گیرند جوابی بدهید که من مردم را قانع بکنم (خواجه نوری ـ در تبصرة ۲ هست) اگر هست بنده عرضی ندارم.

رئیس ـ پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست عظمای مجلس شورای ملی

با احترام پیشنهاد می‌نماید. با توجه به منطوق لایحه که تولیدکنندگان را مکلف بپرداخت مالیات دانسته تبصرة ۲ به ترتیب زیر اصلاح شود.

تبصرة ۲ ـ خریدارانی که تا آخر وقت اداری روز سه‌ام بهمن ۱۳۴۵ بموجب مدرک خرید اتومبیل سواری از تولید کنندگان و سازندگان و مونتاژ کنندگان خریداری کرده و تحویل گرفته باشند از پرداخت وجوه مذکور در ماده واحده معاف می‌باشند و پرداخت وجوه مذکور بر حسب مورد بعهده فروشنده یا تولیدکننده یا مونتاژکننده می‌باشند. سرتیب پور

رئیس ـ آقای سرتیب پور بفرمائید.

سرتیپ پور ـ لایحه‌ای که تقدیم شده است در ماده واحده اش آمده وزارت دارائی مکلف است از تولیدکنندگان داخلی اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی چنین مبالغ بگیرد پس نظر روی وصول پول از تولیدکننده است آنوقت در تبصرة ۲ قید می‌کند که دریافت پلاک نمره برای اتومبیل هائی که تشریفات نمره گذاری انجام شده و مفاصا حساب چطور … تا آخر وقت اداری روز سی ام بهمن بلامانع است ولی اگر این تشریفات انجام نشده باشد باید دارنده اتومبیل مالیات بدهد در حقیقت در تبصرة ۲ ما قائل می‌شویم آنچه را که باید از تولیدکننده بگیریم از دارنده اتومبیل و خریدار بگیریم در حالیکه منظور این نبوده است بچه دلیل و یک مسئله دیگر هم در آخر دارد که هر ساله در اول سال قیمت اتومبیل‌ها را تثبیت کنند در سال ۴۵ که این کار نشده در ضمن توضیحات در کلیات ما شنیدیم قائل بودید که تولیدکنندگان بمقدار زیادی آوانس داشتند در حدود ۷ هزار ۸ هزار تومان، آن کسیکه در روز سی ام بهمن آمده خریده تا آخر وقت اداری ۸ هزار تومان آوانسی را که از طرف دولت به کارخانه داده شده او را داده بنابراین او نفع خودش را برده است از ۸ هزار تومن و الآن هم این لایحه بنا به فرمایش لیدر محترم اکثریت و دیگران برای این آمده که از مقدار آوانسیکه ظالمانه می‌گرفتند کسر کنند خریدار هم ۸ هزار تومان آن را داده است و هم الآن که می‌خواهد برود نمره گذاری بکند باید یک، چهار، پنج، شش هزار تومان دیگر هم بدهد بنابراین خیال می‌کنم با آن منظور لایحه نسازد بنده پیشنهادم این بود که همه کسانیکه تا آخرین ساعت اداری روز سی ام بهمن اتومبیل خریده‌اند و مدرک خرید دارند و البته در دفتر آنها منعکس است اگر پولی در این باره قرار است گرفته بشود از تولیدکننده و فروشنده گرفته بشود نه خریدار، متشکرم.

رئیس ـ آقای نخست وزیر بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا) ـ بنده خیال می‌کنم که پیشنهاد جناب آقای سرتیپ پور منطقی است و باید برایش یک جمله‌ای پیدا کنیم که این موضوع را حل کند ولی بر می‌گردم به پیشنهاد قبلی که مورد شور قرار نگرفت و اگر احیاناً عده‌ای هستند که اینها مدتی قبل اتومبیلشان را خریده‌اند ولی روی اصل اینکه شهربانی

+پلاک نداشته و اتومبیل اینها شماره گذاری نشده و روی اصل اینکه ممکن است دستگاه اجرائی نتواند کنترل حسابی بکند بین آنشخصی که از یکطرف بطور صحیح نتوانسته پلاک بدست بیاورد یا عده‌ای بطور ناصحیح از آن استفاده کنند بنده شخصاً ترجیح می‌دهم عده‌ای استفاده کنند تا آن عده‌ای که باید بطور صحیح از این قانون استفاده کنند استفاده نکرده باشند (احسنت) دولت با پیشنهاد چنین تبصره‌ای در بودجه سال ۱۳۴۶ یک منظور اقتصادی داشته نه اینکه همانطوری که اینجا گفته شد منظور دریافت وجهی برای خزانه، حتماً درآمدیکه ما از این لحاظ بدست می‌آوریم درآمدی نیست که بدون آن وضع خزانه ما بدتر یا بهتر بشود ما امسال بودجه متعادل تقدیم کردیم سال گذشته بیاد دارید بودجه ۱۶۰ میلیون تومان کسری داشت پس اگر این ۱۵ یا ۲۰ یا ۳۰ میلیون تومان را که از این ممر عاید ما می‌شود و اینجا من می‌خواهم کاملا روشن باشد منظور درآمد خزانه نبود یک منظور اقتصادی است که جناب آقای خواجه نوری بطرز بسیار شیرین و قشنگ تشریح کردند منظور این را هم نداریم که روی اصل یک تاریخیکه قرار شده و تاریخش هم باید قرار گذاشته بشود که سی ام بهمن است ما الان طوری دست خودمان را ببندیم که اسباب زحمت مردم بشود این دولت بهیچوجه علاقه ندارد و سیاستش این نیست که کاری انجام بدهد که اسباب زحمت مردم بشود تا بحال سعی کرده است همیشه هر قانونی را طوری بمجلسین تقدیم بکند که بنفع مردم و برای تسهیل کار مردم باشد (احسنت) بقدر کافی دستگاههای اداری ما پیچ و خم دارد و خواهش می‌کنم پیچ و خم زیادتری اضافه نکنید استدعایم این است که اجازه بدهید بهیأت دولت که آئیننامه اینکار را از این لحاظ که چه اشخاصی در آن روز سی ام بهمن واقعاً بر ایشان پلاک شهربانی نرسیده بود یا اشخاصیکه پلاک شهربانی داشته و نیامدند دنبالش … دولتیکه بهش اجازه دادید ۳ میلیارد دلار یعنی در حدود مبلغ صدها و هزاران برابر این رقم کوچک خرج کند به این دولت اجازه بدهید که بتواند این را تمیز بدهد گفته شد که ممکن است چند نفر در یک شهری این چند نفر آدمهای ناصالحی باشند و این اشخاص استفاده بکنند یا یک ورقه‌ای از دستگاهی بدست بیاورند که اینها مشمول آن هستند بنده همیشه ترجیح می‌دهم چند مقصر از قانون فرار کنند تا قانونی باشد که اشخاصیکه مقصر هستند از آن قانون لطمه‌ای نبینند روح قانون این است لذا بنده استدعا می‌کنم اجازه بفرمائید که در هیأت دولت ما اینکار را همین امروز می‌کنیم و بشهربانی میگوئیم در محلهائیکه پلاک نداشته بدهند لیست را بدست بیاورند و قبل از اینکه این قانون از مجلس محترم سنا برگردد این اصلاح را بتوانیم بدهیم ضمناً در اینجا باید عرض کنم که دولت همیشه موافق توسعه صنعتی کشور بوده برای توسعه صنعت کشور زحمات زیادی کشیده شد خودتان اطلاع دارید که رشد و توسعه صنعت ما در سال گذشته ۱۲ درصد بود و ما به این رشد ادامه خواهیم داد سرمایه گذاری خواهد شد سرمایه گذاری خصوصی را تقویت می‌کنیم ولی نباید بعضی از بخشهای خصوصی اجحافی بکنند به اسم صنعت و یک درآمد بیشتری را بدست بیاورند که اجحاف بمصرف کننده بشود ومالیات یا درآمدی هم بصندوق دولت نرسد منظور قانون این بود و دولت همانطور که تعهد کرده حتماً در اینجا قیمت ماشین را اعلام خواهد کرد قیمت باید روی اصول صحیح باشد و حساب شده باشد ولی نمی‌شود که اگر شما یک ماشینی را اگر ماشین فرانسوی باشد، آمریکائی باشد، آلمانی باشد اگر شما قیمت این ماشین را در نظر بگیرید قیمت در آلمان را در نظر بگیرید منهای تاکسیهای داخلی آلمان به آن اضافه کنید حمل و نقل را به آن اضافه کنید با یک نفع معقول و تمام گمرک و سود بازرگانی و غیره دیگر اگر از این رقم باید بالاتر باشد اجحاف بمصرف کننده است و دولت اجازه اجحاف بمصرف کننده را نخواهد داد (احسنت احسنت).

خواجه نوری ـ قطعات یدکی را هم منظور بفرمائید.

رئیس ـ آقای سرتیب پور متقاعد شدید؟

سرتیپ پور ـ با پیشنهاد بنده موافقت فرمودند.

رئیس ـ پیشنهاد آقای سرتیپ پور یکمرتبه دیگر قرائت می‌شود.

+(بشرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست عظمای مجلس شورای ملی

با احترام پیشنهاد می‌نماید با توجه به منطوق لایحه که تولیدکنندگان را مکلف بپرداخت مالیات دانسته تبصرة ۲ به ترتیب زیر اصلاح شود.

تبصرة ۲ ـ خریدارانی که تا آخر وقت اداری روز سی ام بهمن ۱۳۴۵ بموجب مدرک خرید اتومبیل سواری از تولیدکنندگان و سازندگان و مونتاژکنندگان خریداری کرده و تحویل گرفته باشند از پرداخت وجوه مذکور در ماده واحده معاف می‌باشند و پرداخت وجوه مذکور بر حسب مورد بعهده فروشنده یا تولیدکننده یا مونتاژ کننده می‌باشد ـ سرتیپ پور

رئیس ـ آقای دکتر مبین مخالفید بفرمائید.

دکتر مبین ـ بنده عقیده دارم اگر تبصرة یک بفرمی که تنظیم شده تصویب شود ایشان نظرشان تأمین است.

خواجه نوری ـ توافقی که آقای نخست وزیر کردند اگر بصورت یک پیشنهاد تنظیم بشود تمام این نظرات تأمین است.

رئیس ـ آقای دکتر عالیخانی بفرمائید.

دکتر عالیخانی (وزیر اقتصاد) ـ جناب آقای رئیس این مسأله‌ای که مطرح شد از طرف نمایندگان محترم و جناب آقای نخست وزیر توضیحاتی فرمودند دیروز آن را ما بعنوان تبصرة ۲ گذاشته بودیم ولی بعضی از آقایان نمایندگان موافق نبودند با این تبصره و گرنه با آن صورتیکه میفرمائید همان تبصرة ۲ است که نوشته شده و کاملا وافی بمقصود است.

خواجه نوری ـ وافی به مقصود است ولی با نظر آقای نخست وزیر خیلی فرق دارد.

رئیس ـ آقای خواجه نوری بفرمائید.

خواجه نوری ـ جناب آقای نخست وزیر روی اعتقادی که دارند که برای مردم مشکلات فراهم نشود خودشان پیشنهاد کردند که یک راهی باشد که بموجب تصویبنامه هیأت دولت اشخاصیکه قبل از تاریخ اول اسفند دارای اتومبیل بوده‌اند بیک طریقی تشخیص داده بشود و به آنها معافیت داده بشود و البته این معافیت طوری تنظیم بشود که مشمول حال واردکنندگان و سازندگان اتومبیل نشود این خلاصه مطلبی است که آقای نخست وزیر فرمودند این فکر در تبصرة ۲ ملحوظ نیست برای اینکه اینجا فقط اشخاصی استفاده می‌کنند که هم تشریفات نمره گذاری را انجام داده باشند و هم مفاصا حساب از دارائی داشته باشند و هم مفاصا حساب از شهرداری اگر یک کسی باشد که حائز تمام این شرایط نباشد نمی‌تواند استفاده کند در صورتیکه الآن آقای نخست وزیر خودشان اظهار داشتند که ما معتقد هستیم که اشخاصیکه قبل از این تاریخ اتومبیل وارد کرده‌اند یا اتومبیل خریده‌اند مشمول این عوارض نشوند بموجب تصویبنامه هیئت دولت این کار را درست کنند و این امکان را بدهند بدولت که خودش سر فرصت تصویبنامه‌ای را بنویسد.

۷ ـ ختم جلسه

رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان چند دقیقه تنفس می‌دهیم.

(در ساعت یازده و پنجدقیقه صبح جلسه بعنوان تنفس تعطیل شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ مهندس عبدالله ریاضی