مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۶ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ – قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبی جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر ابوالهدی ـ عبدالحسین آموزگار ـ اخلاقی ـ دکتر اعتمادی ـ انشاء ـ دکتر بهزادی ـ خورشید ـ ساگینیان ـ سجادی ـ شیخ بهائی ـ دکتر ضیائی ـ عباس میرزائی ـ دکتر عدل ـ مهندس عطائی ـ غضنفری ـ فیصلی ـ خانلر قراچورلو ـ دکتر متین ـ مهندس معینی زند نجد شیبانی ـ جندقی ـ دکتر گاگیک ـ خانم اقبال ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم دکتر صنیع ـ شاهنده ـ دکتر حاتم.

غائب بی اجازه

آقای کریم بخش سعیدی.

غائبین مریض

آقایان ایلخانی پور ـ پرویزی ـ پروین ـ پیرزاده ـ حیدرصائبی ـ فریدونفر ـ فیاض ـ دکتر کفائی ـ موسوی ماکوئی ـ مرزاد ـ دکتر ناوی ـ دکتر نصیری ـ خانم مزارعی.

ـ بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس نصر ـ تیمسار سرلشکر همایونی ـ خانم صفی نیا و آقای ایمان زهرائی

۲ ـ بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس نصر ـ تیمسار سرلشکر همایونی ـ خانم صفی نیا و آقای ایمان زهرائی.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس نصر تشریف بیاورید.

مهندس نصر ـ با کسب اجازه از مقام ریاست، نمایندگان محترم.

بطوریکه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی استحضار دارند شاهنشاه آریامهر روز شنبه سیزدهم آبان ماه جاری به بزرگترین پایگاه نفت جهان یعنی جزیره خارک نزول اجلال فرمودند تا اجازه بهره برداری از یکی دیگر از برنامه‌های عظیم صنعت نفت را در این جزیره صادر فرمایند.

دیدار شاهنشاه آریامهر در این جزیره مرزی همه جا با احساسات پاک و بی آلایش مردم شاهدوست و میهن پرست همراه بود و کارگران و مهندسین ایرانی که در طراحی و ایجاد جزیره پولادین دست اندر کار بودند مقدم شاهنشاه محبوب را گرامی داشته و در قیافه فرد فرد آنان برق شوق و شعف می‌درخشید زیرا در آن روز احساس می‌کردند که خاطر مهر مظاهر همایونی از نتایج و سعی و کوشش آنان در ایجاد یکی از شاهکارهای صنعتی در معیار جهانی قرین خرسندی است (صحیح است).

ملت ایران به چنین روزهای پر افتخار در تاریخ حیات خویش ارج می‌نهد و سپاس و ستایش صمیمانه را به پیشگاه رهبر اندیشمند خود تقدیم می‌دارد و در آرزوی فرا رسیدن روزهای دیگری است که دیگر آرزوهای شاهنشاه برای رفاه و آسایش و دست یافتن بتمدن یزرگ نیز برآورده شضود و بیقین چنین روزهائی دیگر نخواهد رسید زیرا رهبر عالیقدر و مصمم راه رسیدن به مقصود را از ده سال پیش به صدور فرمان انقلاب اجتماعی که بحق و حقیقت آن را انقلاب شاه و مردم و انقلاب سفید می‌نامیم مشخص فرموده‌اند.

در طول سلطنت شاهنشاه آریامهر ملت ایران به برکت اندیشه‌های تابناک و تدابیر حکیمانه بزرگ رهبر انقلاب سفید آنچه را که می‌خواست و از دیر باز آرزو داشت بدست آورد و در زندگی اقتصادی ـ اجتماعی و سیاسی خود ارزشمندترین مقامی را که لازم بود احراز نمود (صحیح است).

سیمای سرزمین ایران امروز از کرانه‌های خلیج فارس تا بحر خزر و از شرق تا غرب گویای پیشرفتهای سریع و همه جانبه در همه شئون اجتماعی است (صحیح است).

هر بار که شاهنشاه آریامهر به گوشه‌ای از کشور مسافرت می‌نمایند نقطه عطفی در تاریخ پیشرفتهای ایران محسوب می‌شود. تأسیسات عدیده، جزیره متروکه و فراموش شده خارک را امروز به بهترین پایگاه صدور نفت جهان در آورده و مجموعه صنعتی خارک امروز در شمار شاهکارهای صنعت جهان محسوب می‌شود و صنعت نفت ایران امروز همپایه و همدوش بزرگترین صنایع نفت جهان پیش می‌رود.

سواحل خلیج فارس که در گذشته هیچ رونق اقتصادی نداشت امروز از مرز خسرو آباد تا چاه بهاربابتکار رهبر عالیقدر شاهنشاه آریامهر به ساحلی تبدیل شده است که در هر گوشه آن طرح عظیم در شرف تکوین است.

نتایج مسافرت شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر و محبوب بجزیره و گشایش تأسیسات عظیم اسکله بار گیری نفت جزیره آذرپاد و پیشرفتهای چشمگیر در همه شئون اجتماعی و صنعتی جزیره خارک و نیروی دریائی شاهنشاهی که بنظر معظم له رسید برای همه ملت ایران افتخار آفرین و غرور آمیز است (صحیح است).

بهنگام افتتاح اسکله جدید و تأسیسات بارگیری مدرن این جزیرهً مرجانی وجود دو نفت کش غول پیکر که در طرفین اسکله آماده بارگیری بود توجه عموم را بخود جلب می‌کرد. وجود این نفت کش غول پیکر با ۳۷۵ هزار تن ظرفیت حماسهً عظمت نیروی دریائی ایران در دوران افتخار آمیز شاهنشاهان کشور باستانی ما را تجدید و سروری این ملت زنده را که در طول ۲۵۰۰ سال حیات شاهنشاهی خود معلم فرهنگ و مدنیت جهان موجود بوده است بار دیگر ثابت می‌کند و وصول به دروازه‌های طلائی تهران یزرگ را در آیندهً بسیار نزدیک برای ملت ایران نوید می‌دهد.

این جزیره کوچک با این مساحت کم در چهارده سال پیش نظر صائب و تیزبین رهبر و ملت ایران را جلب نمود. شاهنشاه آریامهر با نبوغ ذاتی و خدادادی خودشان و موقعیت استثنائی این جزیره را تشخیص دادند و با هدایت و راهنمائی معظم له صنعت نفت ایران در صدد آمادگی آن برای صدور نفت خام به نقاط مختلف جهان برآمد.

جزیره خارک که تا امروز بارها شاهد پذیرائی از شاهنشاه آریامهر بود و چهار بار آن تنها بخاطر گشایش برنامه‌های صنعت نفت بوده است با قدرت بارگیری و صدور میلیونها بشکه نفت در روز ببازارهای جهان روزانه صدها میلیون تومان به خزانه مملکت کمک می‌کند و بطور حتم و یقین با موقعیت استثنائی که دارد و شاهنشاه آریامهر اداره فرموده‌اند در سالهای آتی با اجرای طرحهای دیگری قدرت بهره دهی آن به چند برابر قبلی افزایش خواهد یافت و بعنوان بزرگترین منبع تولید ثروت برای ملت ایران مقام و موقعیت خود را همچنان حفظ خواهد نمود.

اسکله جدید جزیره خارک که از آهن و پولاد و به همت مردان عصر انقلاب یعنی عصر آریامهر در مدتی کمتر از ۳۶۰ روز بوجود آمده است تا بموازات سایر طرحها و برنامه‌های مترقیانه شاهنشاه آریامهر ضامن سعادت و سیادت ملت ایران باشد نموداری است از پیروزیهای انقلاب و جنبش و حرکت فرزندان انقلاب که بوسیله رهبر بزرگ ملت ایران طراحی و به مرحله اجراء در آمده است.

بر خود لازم میداند که از مجاهدت و کوشش شبانه روزی هم مسلک جناب آقای هویدا نخست وزیر و رئیس دفتر سیاسی حزب و جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و بطور کلی کارکنان صنعت نفت در راه تحقق بخشیدن اهداف عالیه شاهنشاه آریامهر در زمینه بسطو توسعه صنعت نفت ایران تشکر و سپاسگزاری نموده و توفیق هر چه بیشتر این دو خادم صدیق شاهنشاه را در راه خدمت به رهبر بزرگ ایران و میهن عزیز از خداوند متعال مسئلت نماید.

اکنون در این مکان مقدس از خداوند متعال مسئلت دارد که وجود اقدس شهریاری رهبر انقلاب شاهنشاه آریامهر را که با الهام از آفریدگار یکتا با رهبری مدبرانه و برنامه‌ای صحیح امروز روشن و فردای روشن تر و افتخار آمیزتری را برای ملت ایران بوجود آورده و موجبات تجدید عظمت این ملت کهن را که همیشه رهبرو هادی ملل جهان در تمدن و فرهنگ زمان خود بود فراهم نموده‌اند از هر گونه بلیات مصون و محفوظ نگهدارد و سایه بلند پایهً معظم له را بر سر ملت ایران مستدام بدارد (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ تیمسار سرلشگر همایونی بفرمائید.

تیمسار سر لشکر همایونی ـ روز چهردهم آبان ماه مصادف با سالروز تأسیس نیروی دریائی شاهنشاهی بود. این نیروی نوین در سال ۱۳۱۱ بامر علیحضرت رضا شاه کبیر به منظور حفاظت مرزهای آبی ایران بر پایه‌ای صحیح و واحدهائی مجهز تشکیل و عهده دار وظیفه پاسداری و تأمینی آبهای ایران بخصوص در خلیج فارس که شاهراه اقتصادی مملکت و زمان زیادی بواسطه غفلت زمامداران وقت تحت استیلاو نفوذ استعماری بود قرار گرفت و پرچم شاهنشاهی بر فراز ناوهای ایران در خلیج فارس خودنمائی کرد دختران جوانی که در دوره تحصیلان نظامی خود را در ایران گذرانده و مدارس نظامی دریائی خارج را طی طی کرده بودند با روحیه قوی عهده دار این وظیفه مهم شدند ولی متأسفانه در کشمکش جنگ جهانی دوم و تهاجمی که سحر گاه روز سوم شهریور ۱۳۲۰ باین کشور بعمل آمد نیروی جوان دریائی ما با جانبازی و فداکاری تام و تمامی در راه بقاء و عظمت کشور هستی خود را از دست داد. همینکه جزرو مدهای دوران سیاسی جنگ خاتمه یافت در سال ۱۳۲۷ شاهنشاه آریامهر یزرگ ارتشتاران با درایت و دور اندیشی خاصی امر به تشکیل واحدهای دریائی شاهنشاهی را صادر فرمودند و از همان زمان با توجه به اهمیت خلیج فارس درصدد تهیه بهترین ناوها و جنگ افزارها و ایجاد پایگاههای دریائی برآمدند.

امروزه نیروی دریائی شاهنشاهی با سازمانی گسترده و ناوگان مجهز خود امنیت دریائی خلیج فارس و دریای عمان و دریای خزر را حفظ و حراست می‌نماید و برای پشتیبانی یکانهای شناور پایگاههای مجهز احداث شده و یا در حال تأسیس می‌باشد.

نیروی دریائی شاهنشاهی از حدود یک نیروی دریائی ساحلی به یک نیروی دریائی مؤثر و نیرومند در منطقه خلیج فارس و دریای عمان تکامل یافته و دارای انواع ناوهای جنگی ـ ناوهای لجستیکی ـ ناوهای مین روب ـ ناوچه‌های ضد دریائی و ناوچه‌های گشتی و نیرو برو غیره می‌باشد.

کشور ایران از جمله کشورهائی است که نیروی دریائی خود را بطور قابل ملاحظه‌ای مجهز به هوانا و (هاور گرافت) کرده است این وسیله می‌تواند روی آب و زمین حرکت کند و از لحاظ گشت زنی کرانه‌ها و اجرای عملیات ناگهانی بسیار مؤثر می‌باشد علاوه بر یکانهای شناور که در طول پایگاههای متعدد در کرانه‌های خلیج فارس گسترش یافته‌اند این نیرو مجهز به تأسیسات ساحلی اسکله‌ها ـ و تعمیر گاهها یکرانه‌ای و حوضهای شناور است. تأسیسات موجود در حال حاضر قادر است اکثر تعمیرات مورد نیاز ناوگان نیروی دریائی را تأمین نماید و ایجاد تأسیسات تعمیراتی کاملتری که در شرف احداث است صدرصد تعمیرات ناوگان تعمین خواهد شد.

نیروی دریائی شاهنشاهی برای دفاع سواحل طولانی کشور و بنادر و جزایر ایران و حفظ حقوق و منافع ملی مجهز به سیستم دفاعی ضد هوائی و دفاع ساحلی بوده و بدین منظور متکی به هلیکوپترهای مجهز بانواع سلاحها و موشکها می‌باشد. و در هنگام ضرورت آماده هر نوع واکنش عملیاتی خواهد بود.

شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران که برای افتتاح جزیره پولادی آذرپاد مخصوص بارگیری کشتی‌های یزرگ نفت کش بجزیره گرانبهای خارک تشریف فرما شدند روز ۱۴ آبان در پایگاه هوا دریای باختری مانور پنج ساعته ناوگان دریائی را مشاهده و بمناسبت سالروز بنیان گذاری نیروی دریائی شاهنشاهی خطاب بافسران نیروی دریائی بیاناتی فرمودند که افتخار آمیز و غرور انگیز است یقیناً مشروح آن را در جراید ملاحظه نموده‌اند.

شاهنشاه آریامهر می‌فرمایند سالروز تأسیس یک نیرو به مراتب اهمیتش از جشنی که برای سالروز تأسیسات جشن یزرگ صنعتی گرفته می‌شود بیشتر است برای اینکه یک نیرو مظهر افتخارات وغرور ملی و مظهر تصمیم در ادامه حیات آزاد و مستقل است. شاهنشاه ضمن تشریح موقعیت نیروی دریائی در سالهای اولیه تأسیس فرموده‌اند این نیرو افتخار آن را داشت که در جنگ رل مردانه‌ای را بازی کند و سنگین ترین قربانی‌ها را بدهد (صحیح است) همچنین شاهنشاه آریامهر باهمیت وظیفه میهنی و ملی و افتخار باستانی در حفظ و حراست خلیج فارس و دریای عمان و سواحل ان و خوزستان اشاره فرموده می‌فرمایند اتفاقات و رویدادهای جهانی ما را وادار کرده که هر روز به تناسب پیشرفتها و رویدادها در نظرات و نقشه‌های خود تجدید نظر کنیم. و سپس می‌فرمایند امروز با قدرتی که دارید فردا با قدرتی که خواهید داشت و تا خاتمه برنامه پنج ساله یا شش ساله انشالله باعث افتخار این مملکت و حتی باعث افتخار هر نیروی دریائی در جهان باشیم (احسنت) پاینده باد شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران (احسنت) که برای عظمت و افتخار ایران عزیز تمام اوقات شبانه روزی خود را مصروف داشته، هر روز با اندیشه تازه در راه ترقی و تعالی این مرزو بوم اوامر و دستورات نوید بخشی صادر می‌فرمایند (صحیح است) درود بر ارتش نیرومند ایران (احسنت) به همه افسران ـ درجه داران ـ افراد نیروهای دریائی ـ هوائی ـ زمینی شاهنشاهی که برای پاسداری حدود و ثغور میهن عزیز جان بر کف آماده فداکاری می‌باشند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ خانم صفی نیا بفرمائید

بانو صفی نیا ـ ریاست محترم مجلس شورای ملی، همکاران ارجمند در این دو هفته‌ای که از ماه آبان می‌گذرد ما شاهد و ناظر پیشرفتهای عظیمی در مملکت بودیم و هستیم که شمه‌ای از آن را همکاران ارجمند قبل از من اشاره فرمودند هم اکنون برنامه عمرانی پنجم در کنفرانس تخت جمشید در پیشگاه شاهنشاه آریامهر مورد برسی است در این برنامه پنجم بیشتر به نکاتی توجه شده و در بارهً آن بحث می‌شود که مسئله کشاورزی، مسئله تعاون اجتماعی و مسأله آموزش و پرورش مخصوصاً مسأله تربیت نیروهای انسانی ماهر و کار آمد در اینجا لازم است یاد آوری کنم که ما در روز چهارشنبه دهم آبان ناظر افتتاح یکی از بزرگترین مجموعه‌ها و مجتمع آموزش و پرورش در جنوبی ترین و محرومترین نقطه این شهر در سابق بودیم این مجتمع آموزشی مجتمع آموزشی فرح است که از سه سال قبل بر اثر رهریهای خردمندانه شاهنشاه و توجهات مخصوص علیا حضرت شهبانو زیر نظر هیئت امناء کار خودش را شروع کرد، در سه سال قبل که حضور شهبانوی ایران بودم با شور و شعف فراوانی از افکار شاهنشاه در امور آموزشی صحبت می‌فرمودند و بهمین مجتمع‌ها و امثال آن اشاره می‌فرمودند در روز چهارشنبه اعلیحضرتین در ساعت ۱۱ مؤسسات آموزشی فرح در یاخچی آباد افتتاح نمودند آنهائی که افتخار حضور داشتند مشاهده کردند که چطور اطفال با تمام وجودشان ابراز احساسات نثار قدوم شاهنشاه و شهبانوی ایران می‌کردند و قدر نعمت خود را در چنین محیطی می‌دانستند (صحیح است) این محیط آموزشی که در مساحت ۱۲۰۰۰۰ متر بنا شده و فعلا ۳۵۰۰ دانش آموز را از سن کودکستانی در بر گرفته شامل دوره‌های کودکستان و دورهً دبستان سه کلاس دوره دبستان دو کلاس دوره راهنمائی و دبیرستان و بهمین ترتیب افتتاح شده است معلمین کار آموزی که برای نظام آموزشی در این مؤسسه مشغول هستند و آنچه از همه مهمتر جلب توجه می‌کرد دقت و توجه رهبر عالیقدر ایران بود به کلیه امور و کوچکترین مسأله‌ای در مدت دو ساعت بازدید که از قسمتهای مختلف این مجتمع بعمل آوردند از نظرشان دور نبود تمام مسائل از لحاظ تغذیه دانش آموزان و مقدار هزینه‌ای که برای عده‌ای از دانش آموزان مصرف می‌شود از روش تدریس از لابراتوار با دقت از معلمین سئوال می‌فرمودند و یک یک امور را زیر نظر گرفتند و مورد برسی قرار دادند و امید است که نظیر این مجتمع در سراسر مملکت روزبروز افزایش پیدا کند و این نیرو و توجه باین نیرو و نسل ماهر و کار آمد که در آینده یکی از سرمایه‌های انسانی است بیشتر بشود برنامه‌ای را که آن روز اجرا شد ما مشاهده کردیم که معلمین با چه دلسوزی و علاقه مندی کار می‌کردند و برنامه‌ای که برای انجامش مخارج زیادی شده تا پا گرفته در این قسمت در حدود ۱۸ میلیون تومان خرج شده که ده میلیون تومان بخش خصوصی کمک کرده و پنج میلیون تومان وزارت آموزش و پرورش و سه میلیون تومان از قسمت‌های برنامه دیگر دولت تأمین شده است الآن چیزی که در این مءؤسسه آموزشی بچشم می‌خورد مسأله نظارت بر سیستم پیاده شدن این انقلاب جدید آموزشی است که بایستی هیئت امناء آن را زیر نظر بگیرد ما بسیار خوشوقت هستیم که امروز نه تنها در مملکت مان بلکه در تمام دنیا به نیروهای ماهر و کار آمد توجه می‌شود در کنفرانس بین المجالس که من خودم شرکت کرده بودم در مورد نیروهای کار آمد صحبت کردم و در آن کنفرانس این مطالب بسیار مورد توجه قرار گرفت و بسیاری از نمایندگان کشورهای دنیا توجه به این نیرو را لازم و ضروری دانستند امروز داشتن متخصصان در سطح بالا البته مورد احتیاج جوامع هست ولی بدون وجود تکنسین‌ها و بدون وجود کارگران ماهر این نقشه‌های بزرگ عملی نخواهد شد امیدواریم در برنامه هائی که ما داریم همین طور که در برنامه پنجم مورد توجه قرار گرفته مدارس حرفه‌ای و مدارس فنی ما روز بروزتوسعه پیدا کند و مجتمع دومی که انشاالله نظیر مجتمعی که در جنوب تهران افتتاح شد یک مجتمع حرفه‌ای و فنی باشد برای تربیت نیروهای ماهر و کار آمد که نیاز جامعه را تشکیل می‌دهد از نظر اصولی، این مسأله اصولا در مدارس ما مورد برسی قرار گرفته و این دوره راهنمائی تحصیلی که الآن پیاده شده و دارد اجرا می‌شود در مدارس ما باز به این نیروها توجه شده و این کلاسهائی که برای حرفه و فن دانش آموزان هست از همین قسمت سرچشمه می‌گیرد که اصولا وقت دانش آموزان در دبیرستان تلف نشود و بیشتر وقت آنان صرف یاد گرفتن چیزی که در آینده بدردشان بخورد بشود امروز در سال دوم راهنمائی می‌بینید در حدود ده رشته از صنایع کشاورزی و برای دخترها خانه داری خیاطی و دیگر موارد تعلیم داده می‌شود و این نمودار این است که انشاالله برای دوره‌های جدید که تمام شدن برنامه پنجم باشد و ما بدروازه تمدن طلائی پا بگذاریم و این در صورتی است که این پروژه‌ها بدست افراد ماهری پیاده بشود که قابل به ثمر رساندن آن باشند. در اینجا صحبت از نیروی دفاعی مملکت پیش آمد همکاران ارجمند قبل از من به این موضوع اشاره کردند مخصوصاً به نیروی دفاعی ما در خلیج فارس اشاره کردند من بسیار خوشوقت هستم که هر وقت و هر چه اسم این خلیج فارس تکرار می‌شود بیشتر بر غرور ملی ما می‌افزاید (صحیح است) همکاران محترم آقایان، خانمها توجه توجه میفرمائید در دروس ما در برنامه‌های درسی ما چیزی که باید به آن توجه بشود، این پیشرفتهای دهه انقلاب است که بیشتر از آنچه که در کتابها نوشته شده و جزو کتابهای درسی می‌باشد باید توجه بشود الآن ما برای سالروز انقلاب یعنی ششم بهمن آماده می‌شویم تنها سخنرانی و گفتار کافی نیست که در مملکت ما چه پیشرفتهائی شده من پیشنهاد می‌کنم با همکاری وزارت اطلاعات وزارت کشاورزی وزارت کشور و کلیه وزارتخانه هائی که در اجرای این برنامه‌های انقلابی سهمی داشته‌اند فیلمهای مستندی که دارند از این‌ها کپیه هائی تهیه و در سینماها و میادین عمومی و مدارس نشان داده شود و در سراسر مملکت برای این ششم بهمن که در پیش داریم از این نظر مورد دید عامه قرار بگیرد در اینجا استدعا دارم از مسئولین فی المثل اگر سدی در مملکت ساخته شده این را در معرض دید نسل جوان و مردم قرار دهند آن پیشرفتهاییکه در راهسازی پیدا کرده‌ایم آنها را در معرض دید مردم قرار بدهند و تضادها را نشان بدهند جاده هائیکه در قدیم داشته و الآن داریم بمعرض ملاحظه مردم بگذارید این نیروی هواپیمائی ملی شاید ۷ سال از عمرش بگذرد ما قبل از آن با دستگاههای خارجی مسافرت می‌کردیم اینها را اگر در معرض دید نوجوانا قرار بدهید اثر بسیار بزرگی در روحیه جوانان می‌گذارد غرور ملی و میهنی آنان را تقویت می‌کند از این راه درست که در راه آموزش و پرورش ما به نتیجه می‌رسیم و می‌توانیم این مسائل را در معرض دید جوانهای خودمان قرار بدهیم امیدوارم که این پیشنهادها مورد توجه آنهائیکه این برنامه‌ها را اجرا می‌کنند قرار بگیرد و ما بتوانیم نشان دهنده پیشرفتهائی باشیم که در این ده سال ناظر آن در کشور بوده‌ایم و نام آن همیشه در صحنهً جهان باقی بماند (انشا الله) و رهبر خردمند ما در اجرای افکار عالیشان موفق و مؤید باشند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای ایمان زهرائی بفرمائید.

ایمان زهرائی ـ بنام خدا بنام شاهنشاه آریامهر رهبر عزیز ملت ایران.

ضمن عرض تبریک عید بزرگ فطر و سالروز چهلمین سال تأسیس نیروی دریائی شاهنشاهی بکلیه همکاران عزیز. و ملت مسلمان ایران، از برکت این روز بزرگ بقای عمر و دوام سلطنت شاهنشاه آریامهر را طلب نموده موفقیت دولت انقلابی جناب آقای عباس هویدا را از خداوند متعال مسئلت می‌نمایم (احسنت).

شاهنشاه آریامهر در اجرای آرمان‌های ملت ایران شبانه روز در تلاش پیگیر با مسافرتهای مداوم بنقاط مختلف و این روزها هم با شرکت در کنفرانس بزرگ تخت جمشید برای برنامه پنجم آبادانی در پر ثمر نمودن انقلاب اجتماعی ایران اقدام فرمودند که مورد تشکر و سپاس ملت ایران می‌باشد (صحیح است).

همانطور که میدانید شاهنشاه آریامهر کراراً فرموده‌اند سرمایه گذاری در بخش کشاورزی باید باندازه کافی و ثمر بخش باشد و اطلاع دارید اعتبارات کشاورزی برنامه پنجم چند برابر سهم اعتبارات کشاورزی در برنامه چهارم بوده انشاالله رشد تولیدات کشاورزی در برنامه پنجم همگام رشد صنعتی همگام رشد صنعتی گشته نتیجتاً افزایش درآمد ملی و ایجاد مشاغل در سطح روستاها و توزیع عادلانه درآمد ملی و درآمد سرانه اکثریت ملت ایران یعنی کشاورزان افزایش می‌یابد.

باید گفت شرکت شاهنشاه بزرگ ایران در کنفرانس برنامه پنجم و ارشاد حکیمانه رهبر انقلاب ایران فوق العاده افتخار آمیز می‌باشد (صحیح است).

شاهنشاه بزرگ کشور ما را بسرعت پیش می‌برند و فرمایشات دیروز شاهنشاه در باره برنامه پنجم یک سند بزرگ تاریخی می‌باشد (صحیح است).

همه میدانیم با توجه به میزان سرمایه گذاری در برنامه پنجم و با در نظر گرفتن وضع خوب مالی مملکت که حتماً نزدیک به ۸۰ درصد آن از محل در آمدهای نفتی تأمین خواهد شد و این افزایش و هماهنگی درآمدهای نفت و بودجه برنامه ریزی بغیر از نیات مقدس و رهبری داهیانه شاهنشاه در بثمر رساندن تولیدات نف۶تی و ایجاد بازار و احیای حقوق ملت ایران چیز دیگری نیست (صحیح است) الحق مجری این سیاست افزایش درآمد نفت مدیر باتدبیر ریاست محترم عالیه هیئت مدیره شرکتهای ملی عامل نفت جناب آقای دکتر منوچهر اقبال می‌باشد جهان امروز رشد اقتصادی ایران و افزایش فوق العاده درآمد ملی کشور ایران را یک پدیده انقلابی دانسته و رهبر عزیز ملت ایران را ستایش می‌کنند انشاالله با توفیق خداوند متعال کنفرانس برنامه ریزی پنجم با موفقیت پایان یافته تا بتواند رشدی بیشتر از رشد اقتصادی سال قبل در بر داشته باشد. در خاتمه خواستم بعزض برسانم در شرایطی که کلیه برنامه‌های مملکتی واقعاً انقلابی پیش می‌رود بمناطقی مانند حوزه انتخابیه بوئین زهرا توجه لازم بشود.

۱ ـ برق فشار قوی تا ۲۵ کیلومتری بخش بوئین رسیده لازم است بمرکز بخش متصل گردد.

۲ ـ پیشنهاد می‌شود اکنون که سیاست دولت در ایجاد قطبهای کشاورزی است حتماً ضوابطی در نظر گرفته شود مثلا یک بخش ۸۰ هزار نفری با فاصله ۶۰ کیلومتر فقط ۲ قطب نداشته باشد.

۳ ـ بطور کلی کلیه خدمات و احتیاجات مانند آب، برق، تلفن و غیره مردم در این قطب‌ها پیش بینی شود.

۴ ـ در مورد تأمین آب این منطقه تا دیر نشده اقدامات لازم انجام گیرد.

۵ ـ بعلت استاندارد نبودن تیرهای تلفن اکثراً ارتباط بوئین زهرا قطع می‌باشد در این مورد توجه لازم بشود.

۶ ـ مدتها است موافقت شده جاده بوئین بقزوین و جاده شاهدشت تعریض و اسفالت شود بهتر است تسریع لازم بشود تا در برنامه چهارم عملی گردد.

۷ ـ بهتر است پل اسفرورین و شال درروی رودخانه خررود هرچه زودتر ساخته شود و سبب قطع رابطه مردم در مدت زمستان نباشد (احسنت ـ احسنت).

ـ تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه دوم آبان ماه

۳ ـ تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه دوم آبان ماه.

رئیس ـ راجع به دو صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

ـ استرداد لایحه اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری

۴ ـ استرداد لایحه اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک بوسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم آقای هنرمندی بفرمائید.

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری) ـ لایحه اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک که در سال ۱۳۴۲ تقدیم شده بود پس از طی مراحلی اینک در کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی مطرح است در جلسه اخیر قرار شد که این قانون را ما برسی کنیم و با توجه بقانون تشدید مجازات مرتکبین اصلی قاچاق که در سال ۱۳۴۸ تصویب شده یک تغییراتی بدهیم پس از این برسی معلوم شد که قسمت اعظم موارد اصلاحی در لایحه سال ۱۳۴۲ذ در قانون سال ۱۳۴۸ که به تصویب مجلسین رسیده وجود دارد بنابراین تقاضای استرداد این لایحه را از ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌نماید.

ـ تقدیم لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ و لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی بوسیله آقای مصطفوی نائینی (کار پرداز مجلس شورای ملی)

۵ ـ تقدیم لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ و لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی بوسیله آقای مصطفوی نائینی (کار پرداز مجلس شورای ملی).

رئیس ـ آقای مصطفوی بفرمائید.

مصطفوی نائینی ـ (کار پرداز) ـ با اجازه مقام ریاست لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۱ که در هیئت محترم رئیسه مجلس شورای ملی به تصویب رسیده تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌شود که مورد رسیدگی قرار گیرد.

رئیس ـ لوایح به کمیسیون محاسبات فرستاده می‌شود.

ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور

۶ ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور.

رئیس ـ گزارش شور اول اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در روز دوشنبه ۸ آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۴۵۵۴ مورخ ۱۳۵۱/۸/۲ راجع باجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور را که در جلسه روز سه شنبه ۲ آبان ماه ۱۳۵۱ تقدیم و بشماره ۴۲۷ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور

مادهً واحده ـ بمنظور تقویت نیروهای دفاعی کشور و تأمین قسمتی از نیازمندیهای ارتش شاهنشاهی بدولت اجازه داده می‌شود تا هم ارز مبلغ چهل میلیارد ریال یکجا یا بدفعات از هر منبع (اعم از خارجی یا داخلی) که بمصلحت تشخیص دهد در هر مورد با بهره و شرایط متداول تجاوز نکند وام یا اعتبار تحصیل نماید.

مدت و سایر شرایط وام یا اعتبار پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجرا خواهد بود.

مصرف وام یا اعتبار مزبور مشمول قانون محاسبات عمومی و آئین نامه معاملات دولتی نخواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور اول نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۱۱ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیارد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۱ آبانماه ۱۳۵۱ با حضور سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اجازه تحصیل مبلغ چهل میلیلرد ریال وام یا اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است اقای کمالوند فرمایشی دارید بفرمائید.

کمالوند ـ در میان لایحهی که از طرف دولت تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود هر وقت لایحه‌ای دیده می‌شود که در جهت تقویت قوای دفاعی کشور است آن لایحه از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی با علاقه و دقت بیشتری مورد شور قرار می‌گیرد و بالاتفاق به آن رأی داده می‌شود و مورد تصویب و تأیید قرار می‌گیرد (صحیح است).

و این معنی نمودار این است که نمایندگان مجلس شورای ملی و ملت ایران نسبت به ارتش شاهنشاهی و قوای دفاعی کشور کمال احترام و علاقه را دارد (صحیح است) زیرا ارتش شاهنشاهی وظیفه خطیر خود را که عبارت است از صیانت حدود و ثغور مملکت و دفاع (احسنت ـ احسنت) تمامیت اراضی کشور باشد بنحو شایسته‌ای انجام داده است (صحیح است) و ملت ایران توانسته است بدون هیچگونه دغدغه‌ای از مزاحمتهای خارجی با اجرای برنامه‌های اصلاحی و عمرانی خود بپردازد (صحیح است) و در نتیجه مملکت آنچنان پیشرفتی نموده است که مورد حسادت و بخل بدخواهان خارجی ما قرار گرفته است و بهمین جهت ما باید نیروی دفاعی خود را هر چه بیشتر تقویت کنیم (صحیح است) و یا تحولات اخیری که در منطقه خاور میانه بخصوص در خلیج فارس در چند سال اخیر پیش آمده وظایف قوای دفاعی ما را در این منطقه بمراتب حساستر و بزرگتر نموده است خطوط اساسی سیاست دفاعی مملکت را شاهنشاه آریامهر در روز نیروی دریائی ترسیم و توجیه فرمودند و فرمودند در آخر برنامه پنجم نیروی دریائی ما موجب افتخار خواهد بود ملت ایران بوجود چنین شاهنشاه افتخار آفرینی مباهات می‌کند (احسنت) ما قوای دفاعی کشور را تقویت می‌کنیم برای اینکه صلح و امنیتی را که داریم حفظ نمائیم ما ملتی صلح دوست هستیم ملتی انساندوست هستیم صلح طلبی و انساندوستی در خون ما است و جزو صفات ملی ما است (صحیح است ـ احسنت) رهبر عالیقدر ما در جهان ستیزه جوی امروز بزرگترین مبشر صلح دوستی و انساندوستی هستند تشکیل لژیون خدمتگذاران بشر عالیترین و باشکوه ترین تجلی روح صلح طلبی و انسان دوستی ایشان است (صحیح است) رهبر عالیقدر ما لژیون خدمتگزاران بشر را برای خدمت بصلح بوجود آورده‌اند و قوای دفاعی کشور را برای دفاع از تمامیت ارضی مملکت و برای دفاع از مرزهای مملکت بوجود آورده و تقویت فرموده‌اند این کار هم برای تقویت صلح و حفظ صلح می‌باشد زیرا حفظ صلح در این منطقه از جهان که ما زندگی می‌کنیم مالامال در حفظ صلح جهانی مؤثر است (صحیح است) خوشبختانه نیروی دفاعی کشور هم همقدم و همگام با پیشرفتهای مملکت پیش می‌رود و تقویت می‌شود و این پیشرفتها هر ساله بطور بارزی محسوس و نمایان می‌باشد در بازدیدهائیکه کمیسیون نظام مجلسین هر سال ار تأسیسات و واحدهای نظامی کشور بعمل می‌آورند این پیشرفتها بطور بارزی محسوس و نمایان است ارتش ما نیرو ی زمینی، نیروی هوائی و نیروی دریائی به مدرنترین سلاحها مجهز می‌باشد افسران جوان ما با تحصیلات عالیه ایکه دارند دارای اطلاعات نظامی کافی می‌باشند اما مهمتر از داشتن این اطلاعات نظامی جدید روحیه و ایمانی است که افسران و سربازان ما و تمام افراد این مملکنت به پیشوای یزرگ خود دارند (آفرین) ایمان و اعتقادی است که به مملکت خود دارند، اعتقادی است که به منشور انقلاب سفید خود دارند (صحیح است) حسن وطن پرستی افراد این مملکت بعد از انقلاب سفید استحکام و انسجام بیشتری پیدا کرده است (صحیح است) میهن پرستی در شکل عاطفی و مجرد و فطری آن توأم با میهن پرستی و منطبق با منافع و مصالح زندگی میلیونها کشاورز این مملکت که فطرتاً دارای حس میهن پرستی هستند (آفرین) بعد از انقلاب سفید با برخورداری از مواهب و با داشتن زمین و آب امروز حس میهن پرستی آنها استحکام بیشتری یافته است (احسنت).

امروز برای دفاع از منافع خود و میهن خود حاضر بهر گونه جانبازی و فداکاری هستند همینطور کارگران عزیز و روشنفکران مملکت و صاحبان صنایع و پیشه وران و تمام افراد این مملکت که از مواهب انقلاب برخوردار شده‌اند حاضرند هر نوع فداکاری و جانبازی برای حفظ این مملکت و حفظ این انقلاب و نتایج انقلاب بکنند (صحیح است) و حاضرند هر مبلغی که برای تقویت قوای دفاعی مملکت باشد و از شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران فرمانده و رهبر عالیقدر ملت ایران که قوای دفاعی مملکت را که اینچنین تقویت و تأیید فرموده‌اند نهایت سپاسگزاری و امتنان را دارند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادهً واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهً واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به لایحه اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۷ ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به لایحه اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۷ مهر ماه ۱۳۵۱ با حضور شپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۸۸۸ مورخ ۱۳۵۱/۴/۱۸ راجع به اصلاح مادهً ۱۱۳ قنون اصلاح قانون استخدام میروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز یکشنبه هجدهم تیر ماه ۱۳۵۱ تقدیم و به شماره ۴۰۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای شاهنشاهی

مادهً واحده ـ مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح و مادهً ۱۱۴ آن حذف می‌گردد:

مادهً ۱۱۳ ـ رسیدگی به شکایات افسران و همردیفان آنان در باره امور خدمتی و همچنین رسیدگی به تخلفات آنان که مستوجب اخراج (موضوع مادهً ۱۵) یا تنزل یا توقیف درجه (موضوع مادهً واحده الحاقی به قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای شاهنشاهی مصوب ۱۳۴۳/۱۲/۳) می‌باشد بترتیب زیر بعمل میاید:

۱ ـ رسیدگی به شکایات:

الف ـ به شکایات افسران و همردیفان آنان که با رعایت سلسله مراتب و اصل می‌گردد بر حسب مورد در وزارت جنگ ـ ستاد بزرگ ارتشتاران ـ نیروهای (زمینی ـ هوائی ـ دریائی) ـ سرای نضامی شاهنشاهی ـ گارد شاهنشاهی ـ ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور تا دو مرحله و در دوره بالاتر رسیدگی می‌شود و تصمیمات متخذع در اینمورد پس از تأئید فرمانهان یا رؤسای سازمانهای مزبور قطعی خواهد بود.

ب ـ در صورتیکه شاکی یا طرف او امیر بوده و یا اینکه موضوع شکایت مربوط به نتیجه تصمیمات متخذه کمیسیونی باشد که اعضای آن امیر بوده‌اند بدواً شکایت در رده نیرو یا سازمان مربوط مورد رسیدگی قرار گرفته و جنانچه به نتیجه نرسد مراتب با خلاصه نتیجه رسیدگی به ستاد بزرگ ارتشتاران گزارش می‌شود تا در شورائی که اعضای آن بنابه اسندعای ستاد بزرگ ارتستاران و تصویب ذات مبارک شاهانه تعیین می‌گردد رسیدگی شود و نظر شورای مزبور پس از تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاه قطعی خواهد بود.

۲ ـ رسیدگی به تخلفات در هیئت هائی مرکب از اعضای مشروحه زیر بعمل میاید.

الف ـ در مورد امراء و سرهنگها و همردیفان آنان در صورتیکه جمعی ارتش شاهنشاهی باشند:

۱ ـ وزیر جنگ.

۲ ـ رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران.

۳ ـ فرمانده نیروی مربوط (زمینی ـ هوائی ـ دریائی).

۴ ـ یکی از فرماندهان دو نیروی دیگر بنوبت.

۵ ـ فرمانده ژاندارمری کل کشور و یا رئیس شهربانی کل کشور بنوبت.

ب ـ در مورد امراء و سرهنگها و همردیفاان آنان در صورتیکه جمعی ژاندارمری کل کشور و یا شهربانی کل کشور باشند:

۱ ـ وزیر جنگ.

۲ ـ رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران.

۳ ـ فرماند ژاندارمری کل کشور.

۴ ـ رئیس شهربانی کل کشور.

۵ ـ یکی از فرماندهان نیروهای سه گانه (زمینی ـ هوائی ـ دریائی) بنوبت.

پ ـ در مورد سایر افسران از (سرهنگ دوم به پائین) و همردیفان آنان: هیئت رسیدگی از معاونان مقامات مذکور در قسمت‌های الف و ب بند ۲ این مادهً یا رئیس ستاد مربوط (با تشخیص فرمانده) تشکیل خواهد شد.

تبصره ۱ ـ در صورتی که یکی از اعضای شورای رسیدگی بشکایات و یا هیئت‌های رسیدگی به تخلفات به عللی از قبیل مأموریت ـ بیماری یا مرخصی نتواند شخصاً در یک یا چند جلسه حضور بهمرساند افسریکه عملا وظیفه محوله بوی را عهده دار می‌باشد در جلسات شرکت خواهد نمود مشروط بر اینکه هیئت از اعضای اصلی مندرج در این مادهً باشند.
تبصره ۲ ـ ارجاع ۱رونده افسران و همردیفان آنها به هیئت رسیدگی با کسب اجازه از پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه خواهد بود.
تبصره ۳ ـ هیئت رسیدگی می‌تواند از هر مقام تابع نیروهای مسلح شاهنشاهی که ضروری تشخیص دهد به منظور اظهار نظر نماید ولی هیچیک از این مقامات حق رأی نخواهد داشت.
تبصره ۴ ـ حداقل یک هفته قبل از تشکیل جلسه رسیدگی به تخلفات افسران و همردیفان آنها موضوص تخلف و دلائل مربوط کتباً به آنان ابلاغ می‌گردد تا خود را برای پاسخ گوئی آماده نمایند.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح الله جعفری.

گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازماهنهای اداری در جلسه روز دوشنبه اول آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور نماینده دولت لایحه اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأئید و تصویب کرد. اینک آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ پیرزاده.

گزارش شور اول کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز دوشنبه اول آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور نماینده دولت لایحه ماده ۱۱۳ قانون اصلاح استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأئید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را یه مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ غلامرضا غضنفری.

ـ طرح و تصویب فوریت و اصل لایحه اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۸ ـ طرح و تصویب فوریت و اصل لایحه اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ برای لایحه پبشنهاد فوریت شده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه قانون اصلاح مادهً ۱۱۳ قانون اصلاح قانون استخدام نیروهاتی مسلح شاهنشاهی تقاضای فوریت دارد.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین - دکتر الموتی.

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بفوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثربرخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادهً واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهً واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهً واحده در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهً واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمه و آقایانیکه وافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

ـ اجرای مراسم تحلیف خانم طلعت اسدی

۹ ـ اجرای مراسم تحلیف خانم طلعت اسدی.

رئیس ـ از خانم اسدی خواهش می‌کنم برای اجرای مراسم تحلیف تشریف بیاورند.

(در این موقع کلام الله مجید را با احترامات لازمه به تالار جلسه آوردند و هموم حضار قیام نمودند). خانم طلعت ایدی قسم نامه را به شرح زیر قرائت نموده و ذیل آن را امضاء کردند.

«من که در ذیل امضاء می‌نمایم خداوند را به شهادت می‌طلبم و به قرآن قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که به من رجوع شده است مهماامکن با کمال راستی و درستی و جدو جهد انجام بدهم و نسبت با علیاحضرت شاهنشاه متبوع، عادل مفخم خودمان صدیق و راستگو باشم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمایم و هیچ منظوری نداشته باشم جز فواید و مصالح دولت و ملت ایران».

ـ تصویب اعتبار نامه آقای دکتر محمد حسن رازی

۱۰ ـ تصویب اعتبار نامه آقای دکتر محمد حسن رازی.

رئیس ـ گزارش شعبه چهارم راجع به اعتبار نامه آقای دکتر رازانی مطرح است قرائت می‌شود. آقای مظهری بفرمائید.

(آقای مظهری مخبر شعبه چهارم گزارش شعیه دائر به انتخاب و نمایندگان آقای دکتر محمد حسن رازی را بشرح زیر قرائت کردند).

پرونده انتخاب مجدد بیست و سومین دوره قانونگذاری حوزه انتخابیه درود و جاپلق حاکیست به موجب دستور شماره ۹۴۵/۴۱ رزارت کشور بخشداری در اجرای مادهً ۱۴ قانون انتخابات در تاریخ ۱۳۵۱/۷/۶ ار ۲۴ نفر طبقات ششگانه و ۱۲ نفر معتمدین محل دعوت به عمل آورده که پس از انتخاب اعضای اصلی و علی البذل و هیئت رئیسه و تعیین انجمنهای فرعی و انجام سایر تشریفات قانونی روز ۱۳۵۱/۷/۲۱ را برای اخذ رأی تعیین و در همان روز اخذ رأی بعمل آمده است. پس از قرائت آراء آقای دکتر محمد حسن رازانی با اکثریت ۱۳۴۶ رأی از مجموع ۱۵۸۴۳ رأی به نمایندگی مجلس شورای ملی از حوزه درود و جاپلق انتخاب شده‌اند. در مدت یک هفته مهلت مقرر قانونی برای قبول شکایات هیچگونه شکایت و اعتراض به انجمن نرسیده لذا بنام ایشان صادر و انجمن انحلال خود را اعلام داشته است.

شعبه چهارم پس از رسیدگی به محتویات پرونده با توجه به اینکه در مدت یک هفته مهلت قانونی برای قبول شکایات هیچگونه اعتراضی نسبت به انتخاب مجدد حوزه درود و جاپلق به مجلس شورای ملی نرسیده بود صحت جریان انتخاب مجدد حوزه درود و جاپلق و نمایندگی آقای دکتر محمد حسن رازانی را تأئید کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد (مبارک است).

مخبر شعبه چهارم ـ علی اصغر مظهری.

رئیس ـ نسبت به گزارش نظری نیست؟ (اظهاری نشد) تصویب می‌شود (نمایندگان ـ مبارک است).

ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها و ارسال به مجلس سنا

۱۱ ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون آپارتمانها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه هشتم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان مهندس کورس آموزگار وزیر و دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۷۸۹۰ ـ ۵۱/۴/۱۸ دولت راجع به الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها که گزارش شور اول آن به شماره ۴۱۷ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرد و با مختصر اصلاحی بشرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها

مادهً واحده ـ یک ماده بعنوان مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ اضافه می‌شود.

مادهً ۱۰ مکرر ـ در صورت امتناع مالک از پرداخت سهم خود از هزینه‌های مشترک نظر مدیر یا هیئت مدیران در این مورد با ذکر مبلغ قابل پرداخت و صورت ریز آن وسیله اظهار نامه ابلاغ می‌شود.

هرگاه مالک ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهار نامه سهم خود را نپردازد و گواهی تقدیم دادخواست موضوع تبصره ۲ این ماده را نیز به مدیر یا هیئت مدیران تسلیم ننماید پس از انقضای مدت مذکور اداره ثبت محل وقوع آپارتمان به تقاضای مدیر یا هیئت مدیران برای وصول آن اجرائیه صادر خواهد کرد.

عملیات اجرائی وفق مقررات اجرای اسناد رسمی صورت خواهد گرفت.

تبصره ۱ ـ رونوشت مدارک مثبت سمت مدیر یا هیئت مدیران و صورت ریز سهم مالک از هزینه‌های مشترک و رونوشت اظهار نامه ابلاغ شده باید ضمیمه تقاضانامه صدور اجرائیه مدیر یا هیئت مدیران گردد.
تبصره ۲ ـ نظر مدیر یا هیئت مدیران ظرف ده روز پس از ابلاغ اظهار نامه در دادگاه بخش محل وقوع آپارتمان قابل اعتراض است.

دادگاه بخش خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی رسیدگی و حکم صادر خواهد کرد.

احکام دادگاه مزبور در صورتیکه محکوم به در هر مورد از پنجاه هزار ریال تجاوز نکند قطعی است و زائد بر آن فقط قابل پژوهش می‌باشد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه هشتم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه الحاق مادهً ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ را که گزارش شور اول آن به شماره ۴۱۷ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأئید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن ـ مهندس احتشام شهیدی.

رئیس ـ مادهً واحد مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهً واحد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستادهخ می‌شود.

ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اکور خارجه راجع به لایحه قانون اصلاحات وارده بر مادهً ۶۱ منشور ملل متحد دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد و ارسال به مجلس سنا

۱۲ ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اکور خارجه راجع به لایحه قانون اصلاحات وارده بر مادهً ۶۱ منشور ملل متحد دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاخحات وارده بر ماده ۶۱ منشور ملل دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه هشتم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای غلامرضا تاجبخش معوان وزارت امور خارجه لایحه شماره ۷۸۸۲ مورخ ۱۳۵۱/۴/۱۸ راجع به اصلاحات وارده بر مادهً ۶۱ منشور ملل دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحدرا که گزارش شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.


لایحه قانون اصلاحات وارده بر مادهً ۶۱ منشور ملل دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد

ماده واحده ـ اصلاحات وارده بر مادهً ۶۱ منشور ملل دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد بشرح مندرج در قطعنامه شماره (۲۶) ۲۸۴۷ مصوب ۲۰ دسامبر ۱۹۷۱ (۱۹ آذرماه ۱۳۵۱) مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ مادهً واحد مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهً واحد و کلیات آخرلایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

ـ تقدیم لایحه جلوگیری از اعمال غیر قانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری بوسیله آقای دکتر تاجبخش معون وزارت امور خارجه

۱۳ ـ تقدیم لایحه جلوگیری از اعمال غیر قانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری بوسیله آقای دکتر تاجبخش معون وزارت امور خارجه.

رئیس ـ آقای دکتر تاجبخش فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر تاجبخش ـ (معاون وزارت امور خارجه) با کسب اجازه از مقام معظم ریاست بطوریکه نمایندگان محترم مستحضر هستند در سال گذشته برای جلوگیری از هواپیماربائی و اعمال غیر قانونی علیه امنیت هواپیمائی کشوری کنوانسیونی در مونترآل با شرکت بسیاری از کشورها تشکیل شد و از جمله نماینده دولت شاهنشاهی ایران و قطعنامه‌ای به تصویب رسید اینک ترجمه فارسی و تصویب تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به لایحه قانون اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیئو منعقد در سال ۱۹۶۹ و ارسال به مجلس سنا

۱۴ ـ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به لایحه قانون اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیئو منعقد در سال ۱۹۶۹ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقد در سال ۱۹۶۹ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن به مجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه سوم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای کشاورزایان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن شور اول لایحه شماره ۴۸۴۶ ـ ۵۱/۳/۷دوالت توکیو باجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقد در سال ۱۹۶۹ را که بشماره ۴۱۴ چاپ شده است مطرح کرد و بشرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقد در سال ۱۹۶۹

مادهً واحده ـ اسناد مصوبه شانزدهمین کنگره پستی جهانی منعقده در توکیو در سال ۱۹۶۹ (۱۳۴۸) که از طرف نماینده ایران نیز امضاء شده و از تاریخ اول ژوئیه ۱۹۷۱ (۱۳۵۰/۴/۱۰) جانشین اسناد مصوبه کنگره وین ۱۹۶۴ (۱۳۴۳) گردیده بشرح زیر:

۱ ـ پروتکل الحاق باساسنامه مصوبه کنگره وین سال ۱۹۶۴ در ۸ مادهً.

۲ ـ آئین نامه اجرائی اساسنامه اتحادیه پستی جهانی در ۲۸ مادهً و پرتکل نهائی آن در دو مادهً.

۳ ـ کنوانسیون پستی جهانی در چهار قسمت و ۷۱ مادهً و پرتوکل نهائی آن در ۲۲ مادهً.

۴ ـ آئین نامه اجرائی مربوط به کنوانسیون پستی جهانی در چهار قسمت و ۱۰۲ مادهً.

۵ ـ ترتیبات مربوط به مرسولات و جعبه‌های با قیمت اظهار شده در ۱۸ مادهً.

۶ ـ آئین نامه اجرائی مربوط به مرسولات و جعبه‌های با قیمت اظهار شده در ۱۳ مادهً.

۷ ـ ترتیبات مربوط به امانات پستی در ۶۰ مادهً و پرتکل نهائی آن در ده مادهً.

۸ ـ آئین نامه اجرائی مربوط بامانات پستی در ۵۳ مادهً.

تصویب و اجازه تسلیم اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن ـ رضا کمالاتی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امورخارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه هشتم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه لایحه اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقد در سال ۱۹۶۹ را گزارش شور اول

آن به شماره ۴۱۴ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون پست و تلگراف و تلفن را در این مورد تأئید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ مادهً واحد مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهً واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلاس سنا فرستاده می‌شود.

ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به لایحه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی

۱۵ ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به لایحه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی.

رئیس ـ گزارش شور اول قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن به مجلس شورای ملی.

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه سوم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان کشاورزیان و دکتر تاج بخش معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن و امور خارجه لایحه به شماره ۲۷۳۳۶ ـ ۱۳۵۱/۷/۲۷دولت راجع به قبول قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی را که در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۱/۷/۲۷ به مجلس شورای ملی تقدیم گردیده و به شماره ۴۲۲ چاپ شده است مطرح کرد و بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.


لایحه قانون قبول قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی

مادهً واحده ـ موافقتنامه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم مخابرات ماهواره‌های مشتمل بر بیست و دو مادهً و چهار ضمیمه و موافقت نامه اجرائی مشتمل بر بیست و چهار مادهً و یک ضمیمه که در نمایندگان =تاریخ بیست و نهم مرداد ماه ۱۳۵۰ برابر با بستم اوت یکهزارو نهصدو هفتادو یک در واشنگتن به امضاء رسیده است تصویب می‌گردد و به دولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن را بدبیر کل کنوانسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی تسلیم نماید.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن ـ رضا کمالاتی.

گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه هشتم آبان ماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان کشاورزیان و دکتر تاج بخش معاونان وزارت پست و تلگراف و تلفن و امور خارجه لایحه معاونان وزارت پست و تلگراف و تلفن وامور خارجه لایحه قبول ترتیبات دائمی کنسرسیوم بین المللی استفاده از ماهواره‌های مخابراتی را که به شماره ۴۲۲ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون پست و تلگراف و تلفن را در این مورد تأئید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادهً واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهً واجد مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

۱۶ ـ طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی.

رئیس ـ گزارش شور اول اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهار شنبه ۲۶ مهر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۰۱۲ مورخ ۱۳۵۱/۳/۱۰ دولت راجع به اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۳/۱۶ تقدیم و بشماره ۳۵ چاپ گردیده است برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.


لایحه قانون اجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

مادهً واحده ـ میتاق بین المللی مربوط به حقوق مدنی و سیاسی بر یک مقدمه و پنجاه و سه ماده که در تاریخ ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ ـ (۱۳۴۵/۹/۲۵) به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده و از طرف نماینده مختار دولت شاهنشاهی ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۶۸ (۱۳۴۷/۱/۱۵) در نیویورک امضاء شده است تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۱/۸/۳ با حضور آقایان صادق احمدی وزیر دادگستری و دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط باجازه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأئید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر محمد رضا تنکابنی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای رامبد فرمایشی دارید بفرمائید.

رامبد ـ قربان بقیه لایحه را قرائت نکردند.

رئیس ـ آن قسمت متن قرار داد است و قرار داد ضمیمه لایحه خدمت نمایندگان هست.

رامبد ـ تا جائیکه بنده بخاطرم هست همیشه قرارداد را هم می‌خواندند.

عده‌ای از نمایندگان ـ تشخیص این موضوع با مقام ریاست است.

رئیس ـ طبق آئین نامه فقط مادهً واحد قرائت می‌شود و خود قرارداد ضمیمه لایحه خدمت نمایندگان هست بعضی از قراردادها پانصد ماده است.

نمایندگان ـ (صحیح است),

رئیس ـ آقای دکتر رشتی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر رشتی ـ با اجازه مقام معظم ریاست نمایندگان محترم، بنده در این باره یک توضیح مختصری بنظرم آمد که فکر کردم بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم اولا در متن بخش یک این کنوانسیون لغت فارسی قیمومیت نوشته شده در حالیکه این اشتباه است و باید قیمومت باشد (صحیح است) و در متن فرهنگی کنوانسیون مربوط به حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اصلاح شده است و متنی که به کنوانسیون داده شده و بنظر من این اصلاح ایاجا هم لازمست و الان که در شور اول هستیم و متن هم که در کمیسیون مطرح می‌شود هر دو مربوط می‌شود بیک مطلب و آن اعلامیه جهانی حقوق بشر که در سال ۱۹۴۸ از سازمان ملل متحد گذاشته، اعلامیه جهانی حقوق بشر خودش بتنهائی قابل اجرا نیست برای اینکه یک رشته اصول و اهدافی است که مورد قبول همه دولتها قرار گرفته است یعنی همه دولتها تصویب کرده‌اند که حقوق اولیه ایکه ذاتاً برای بشر لازم است محترم بشمارند و برای اینکه مردم در تمام دنیا بتوانند از این حقوق بهره مند بشوند طرقی در نظر بگیرند که این حقوق عملا بتواند جامعه عمل بپوشاند چون در سازمان ملل توافقی بین تمام نمایندگان از لحاظ حقوق مختلف اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی از یک طرف و حقوق مدنی و سیاسی از طرف دیگر وجود نداشت برای اینکه اصل نطلب در بوته فراموشی قرار نگیرد بفکر افتادند که این دو مطلب را از هم جدا بکنند یهنی حقوق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی که بوسیله سازمانهای کشورها باید در نظر گرفته شود و تصویب بشود جداگانه مورد بحث قرار گرفته و یازدهم سال در باره آن بحث شده و دولت شاهنشاهی در تمام این سالها در این باره و در جلسات سازمان ملل نقش مؤثری داشته است حقوق سیاسی و مدنی یک حقوقی بودند که پاره‌ای از کشورها آن را شناخته بودند و پاره‌ای نشناخته بودند و اختلاف نظر در باره تمییر این حقوق هم پیش دولتها وجود داشت باین مناسبت آمدند این دو مطلب را از هم جدا کردند آنچه فعلا مطرح است مربوط است به حقوق سیاسی و مدنی و حقوق اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی در جای دیگر خواهد آمد در اینجا دو مطلب است که لازم می دانم بعرض نمایندگان محترم برسانم یکی اینکه در اینجا بخصوص اشاره شده است که ملتها باید بتواند از منابع اولیه و ثروتی ملی خودشان آزادانه استفاده کنن (صحیح است) و این درست همان است که کسانی که برای از بین بردن استعمار در دنیا فعالیت می‌کنند در نظر داشتند (صحیح است) و موفق شدند این قسمت را در این کنوانسیون بگنجانند نماینده دولت شاهنشاهی در این امر نقش مهمی داشت برای اینکه اگر یک ملتی نتواند از ثروت ملی خودش آزادانه استفاده کند مسلماً حقوق سیاسی و مدنی نخواهد داشت و برای از بین بردن استعمار باید این آزادی تضمین بشود (صحیح است) و بصورت عهدنامه بین المللی مورد قبول همه قرار بگیرد این مطلب، مطلب دوم عرض کردم بعضی از کشورها دارای این حقوق سیاسی و مدنی بودند مثلا ما قبل از اینکه این موضوع و اینکه بعداً عده‌ای از کشور باید به این عهدنامه بپیوندند دلالت بر این ندارد که یان حقوق را نداشته‌اند اینجا باید برای ما روشن بشود که در بعضی از کشورها که درای این حقوق بودند. ممکن است این معنی اسنباط بشود که تا بحال دارای این حقوق نبوده‌اند و حالا با تصویب آن دارای این حقوق خواهند شد در صورتیکه برای ما اینچنین نبود کما اینکه در انقلاب ششم بهمن که به رأی ملت ایران گذاشته شد آزادی سیاسی برای زنان بتثبیت شد البته این آزادی منع نشده بود ولی برای ما مسلم و مسجل شد و حالا که بعد از چند سال ما این قطعنامه را تصویب می‌کنیم نبایست برای ملت ایران حدای نکرده این اشتباه پیش بیاید که از امروز دارای این حقوق شده‌ایم ما دارای این حقوق بوده‌ایم (صحیح است) و حالا هم خواستم که به این قطعنامه ملحق بشویم و این خود یک محکم کاری است درباره بسیاری از مواد حقوق بشر که در برنامه دیگر مربوط به کنوانسیون اقتصادی اجتماعی و فذهنگی هست از آن هم بهره مند بودیم و این نشانه پیشرفتی است که در این زمینه داشته‌ایم و ما در ردیف کشورهائی که این حقوق را نداشته‌اند قرار نداریم بلکه جزو کشورهای پیشرفته‌ای هستیم که فقط صحه می‌گذاریم بر یکی از مصوبات سازمان ملل (صحیح است) در اینجا یک مطلب دیگر را بعرض برسانم و بعرایضم خاتمه بدهم و آن این است بسیاری از کشورها موقعی مه این مسئله مطرح شد اصلا نحوه تعبیرشان از حقوق سیاسی فرق داشت یعنی آنچه را که در یک نقطه آزادی مطلق می‌دانستند در نقطه دیگر آنها را آزادی نمی‌دانستند و در نظامات سیاسی که در دنیا هست بین بلوکهای سیاسی ایده ئولوژی‌های سیاسی مختلف است و فصل مشترکی وجود نداشت که بتوانند این نظرات مختلف را در یکجا بگنجانند و کمک کرد این کنوانسیون در اینکه اقلا در مسائل اصولی و کلی تمام دولتها، اعم از اینکه این آزادی‌های سیاسی و مدنی را بطریق خودشان عمل کرده‌اند از این ببعد برای اجرای این اصول شرکت داشته باشند البته هر کدام از دولتها باید طرق خاصی را بکار ببرند ایتهم از مسائلی است که در اینجا باید گفته شود و باز خوشوقتم بگویم که کشور ایران از کشورهائی بوده است که از تعبیر آزادیهای سیاسی و مدنی هیچ وقت رو یه تندی نداشته و همیشه بنفع گسترش آزادیهای سیاسی و مدنی قدم برداشته است (صحیح است).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادهً واحده‌ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهً واحده‌ مطرح است نظری نیست؟ پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.


ـ تقدیم لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون نظام صنفی بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۱۷ ـ تقدیم لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون نظام صنفی بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

رئیس ـ خانم صوفی بفرمائید.

خانم صوفی ـ معاون وزارت کشور) ـ با کسب اجازه از مقام ریاست باستحضار نمایندگان محترم میرسانم همانطور که استحضار دارید در اجرای مادهً ۶۴ قانون نظام صنفی دولت می‌تواند اصلاحاتی را که لازم و ضروری بداند ظرف پنج سال از تاریخ تصویب کمیسیونهای کشور و کار و امور اجتماعی و دادگستری مجلسین تقدیم بدارد بنابر ضرورت اصلاحاتی در لایحه مزبور بعمل آمده است که لایحه مزبور بضمیه مزبور تقدیم می‌گردد و استدعای تصویب آن را دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ـ بیانات رئیس دایر باصلاح پاره‌ای از مواد آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی و قرائت اسامی اعضاء و هیئت رئیسه کمیسیون رسیدگی به آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی

۱۸ ـ بیانات رئیس دایر باصلاح پاره‌ای از مواد آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی و قرائت اسامی اعضاء و هیئت رئیسه کمیسیون رسیدگی به آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی.

رئیس ـ همانطور که همکاران محترم اطلاع دارند از مدتی پیش در بعضی از مواد آئین نامه نظارت و پیشنهاداتی از طرف نمایندگان محترم ابراز می‌شد که در چند ماه از آئین نامه داخلی مجلس اصلاحاتی به عمل آید اخیراً از طرف فراکسوینهای ایران نوین و مردم اسامی عده‌ای از همکاران که علاقمند به مطالعه و اصلاح آئین نامه هستند مرحمت شد که اسامی‌ ایشان را می‌خوانم.

آقای دکتر عزت الله یزدان پناه ـ آقای دکتر حبیب دادفر ـ آقای دکتر محمود ضیلئی ـ آقای دکتر محمد علی رشتی ـ آقای مهدی شیخ الاسلامی ـ دکترسلیمان انوشیروانی ـ آقای مهندس حسن صائبی ـ آقای دکتر حسن متین ـ آقای اکبر مسعودی ـ آقای دکتر حسین وفا ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ آقای غلامحسین فخر طباطبائی ـ آقای دکتر محمد حسن موسوی ـ آقای رحیم زهتناب فرد ـ آقای ناصر فرهادپور ـ آقای علیقلی سمیعی و آقای اکبر مهاجرانی.

از این آقایان بنده تقاضا کردم کمیسیون را زودتر تشکیل بدهند و نسبت باصلاح مواد آئین نامه که در نظر دارند شرع بکار کنند آقایان هم هیئت رئیسه شان را باین ترتیب انتخاب کرده‌اند.

  • رئیس ـ آقای عزت الله یزدان پناه.
  • نواب رئیس ـ آقایان: مهدی شیخ الاسلامی ـ محمد حسین موسوی.
  • مخبر ـ آقای دکتر وفا.
  • منشی ـ آقایان: حسن صائبی ـ اکبر مسعودی.

از کلیه همکاران محترم خواهش می‌کنم اگر نظراتی نسبت به مواد آئین نامه دارند باعضای این کمیسیون مراجعه بفرمائید بدیهی است پس از اینکه مواد آئین نامه بوسیله این کمیسیون اصلاح شد آنها را در جلسه علنی مطرح خواهیم کرد و پس از اینکه تصویب شد آئین نامه مصوب جدید بجای آئین نامه فعلی مورد عمل قرار خواهد گرفت و برای مجلس شورای ملی آئین نامه داخلی خواهد بود (صحیح است).

ـ اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۹ ـ اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع نمایندگان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریلست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ تعاون و امور روستاها در قبال لایحه شماره ۳۲۹۶ مورخ ۵۱/۲/۴ دولت راجع به تقسیم عرصه و اعیان باغات مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی بین مالکان وزارعان مربوط در جلسه روز دوشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۵ (کار و امور اجتماعی) در قبال لایحه شماره ۲۸۱۰ مورخ ۵۱/۲/۳ دولت راجع به اصلاح بنده ۴ مادهً ۳ قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتاذگی و فوت در جلسه روز دوشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیونهای مربوط در قبال لایحه شماره ۵۴۲۱۰ مورخ ۵۱/۲/۲۵ دولت راجع به موافقتنامه همکاران فنی و کشاورزی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان در جلسه روز شنبه اول آبان ماه ۱۳۵۱ مطرح و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک قانون مزبور جهت تصویب آن مجلس محترم به پیوست ایفا می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ـ اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۲۰ ـ اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

رئیس ـ نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

باستناد مادهً ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادهً واحد «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه اعتبار صادراتی به منظور جانشینی اعتبار موضوع موافقتنامه مالی مورخ ۸ مهر ماه ۱۳۴۶ با مؤسسه کردیت انشتالت فورویدر آف به او آلمان منعقد گردیده است اعتبار موضوع موافقتنامه اعتبار صادراتی فوق بالغ بر بیست و چهار میلیون و هشتاد و شش هزار و نهصدو و هفتاد و دو مارک و شانزده فینیک (۱۶/۲۴۰۸۶۹۷۲) مارک آلمان است که در یازده (۱۱) قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش و نیم درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ۶ ماه پس از حمل آخرین اجناس می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) مادهً واحد فوقالذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

باستناد مادهً ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و رعایت مادهً واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه‌ای به مبلغ چهار صدو نود و یکهزارو هشتاد و دو دلار آمریکائی و هشتاد سنت (۴۹۱۱۸۲/۸۰ دلار آمریکائی) به منظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید چراغهای خیابانی مورد نیاز شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) وابستهخ به وزارت آب و برق در تاریخ ۱۸ اکتبر ۱۹۷۲ با شرکت میتسوئی لیمیتد ژاپن منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط متساوی و متوالی شش ماهه باز پرداخت می‌گردد و نرخ بهره متعلق به آن شش و نیم (۶/۵) درصد در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره ۲ مادهً واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ـ ختم جلسه

۲۱ ـ ختم جلسه.

رئیس ـ با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران خواهد رسید.

(ساعت ۱۱/۳۰دقیقه صبح ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.