مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ آبان ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۲۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ آبان ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۲۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۵ آبان ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۲۹

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه (۱۵) آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آزموده ـ آصف ـ اسدی ـ ملک منصور اسفندیاری ـ سیف الله افشار ـ الداغی ـ امیر عشایری ـ بنی احمد ـ بهره مند ـ پارسا ـ پردلی ـ پزشکپور ـ تژده ـ تقوی ـ توتونچی افشارـ توکلی ـ کاظم جزایری ـ سعید جوادی ـ حیدری ـ خورشید ـ دانشمند ـ دلخوش فومنی ـ قوامی ـ کاسمی ـ شریعت ـ طغیانی ـ عطارد ـ محمد حسین غضنفری ـ غلامرضا غضنفری ـ کبیری ـ سید کریم کاظمی ـ لیقوانی ـ متولی ـ محمودیان ـ معینی چاغروند ت دکتر مهر ـ میرلاشاری ـ نظمی ـ محمد نوری ـ یحیی نوری ـ مجتبی نوری ـ وزیری ـ سیفی ـ پرفسور یغمایی ـ فرزان امیری.

بانوان: زاهدی ـ اما آقایان ـ سلیلی ـ صنیع.

- بیانات قبل از دستور آقایان: جوکار ـ قوامی ـ دکتر واحدی (ضمناً سؤالی تقدیم کردند)ـ دانشی ـ دکتر طبیب

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: جوکار ـ قوامی ـ دکتر واحدی (ضمناً سؤالی تقدیم کردند)ـ دانشی ـ دکتر طبیب.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای جوکار تشریف بیاورید.

طاهر جوکار ـ خانمها، آقایان در ابتدای بیان با افتخار و غرور هر چه بیشتر مراتب سپاس مردم بهبهان را به پیشگاه بزرگ شهریار ایران که استدعایشان بخاکپای همایونی قبول افتاد و به امر معظم له سد مارون بهبهان بنام آریوبرزن یکی از سرداران بزرگ ملی نامگذاری شد تقدیم داشته آنگاه سالروز تأسیس نیروی دریائی ایران را همراه با درود فراوان بروان پاک رضا شاه کبیر بعموم ملت ایران خصوصاً پاسداران مرزهای آبی ملک میهن تبریک و تهنیت عرض می‌نماید (احسنت) اجازه می‌خواهد مختصری از موقعیت و نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود (شهرستان بهبهان) را بعرض خانمها و آقایان و مسؤلین محترم دولت برسانم بهبهان بشهادت تاریخ در گذشته تقریباً از اقتصاد خودکفائی برخوردار بوده است اظهارات ناصر خسرو در کتاب سفرنامه در مورد سرسبزی شهر قدیمی ارگان واقع در ۶ کیلومتری شهر بهبهان، وجود آثار سد قدیمی رودخانه مارون مربوط بدورة ساسانی و رشته قناتهای متعدد که امروز از حیز انتفاع خارج است هر یک می‌تواند گواه بارز بر این مدعا باشد!

این شهر که دیرینه‌ای دارد امروز مزارع پربار کشاورزی و سیاه چادرهای خوش نشین دامداریش از یاد برده و آنچه از این رهگذر داشته است و بمدد آن بالنده دارائیش بوده امروز بندرت در روستاهای سرسبزش یافت می‌شود.

امروز و روزهای پیش در شهر ولوله ایست نوید دیگری از انقلاب شاه و ملت که سر زندگی بیشتر داشت‌های پیشین را فرا راهشان می‌آورد و نگاههای امیدوار و سخن‌های پرامیدتر در هر کوی و برزن در فراگرد این نوید است بهبهان دارای سد می‌شود این بار تنها وعده نبوده که دلگرم فرمان شاه این امید به همگان دست داده است کشاورزان بهبهان دیر زمانی است که بزرگ مالکیت را بلطف انقلاب شاه و ملت از یاد برده‌اند. اینک با نوید احداث سد آریوبرزن بر روی رودخانه مارون همراه با پیاده کردن قطب کشاورزی از مقامات مسؤل تقاضا می‌نماید با عنایت به اینکه مقدمات این مهم از هر حیث فراهم گردیده است ترتیبی اتخاذ فرمایند تا دیگر عملیات ساختمانی سد مزبور بعهدة تأخیر نیفتد.

بی تردید فعالیت‌های جنبی دیگر چون حمایت بیدریغ دولت از کشاورزی و تأسیس دانشسراهای کشاورزی شبانه روزی و مدارس خدمات روستائی (در مراکز بخش زیدون و بخش مرکزی) و احیاء قناتهائیکه چه در شرایط خشکسالی و چه در شراطط لازم دیگر می‌توانست یار بی چون و چرای کشاورزی باشد در شکوفائی آینده کشاورزی این منطقه تأثیر بسزایی خواهد داشت.

از مقام محترم وزیر کشاورزی و عمران و روستائی و وزیر محترم آموزش و پرورش تقاضا می‌نمایم نسبت به تأسیس مراکز آموزش کشاورزی مورد نیاز موافقت فرمایند.

موهبت دیگر که بامر شاهنشاه آریامهر در عصر رستاخیز نصیب اهالی بهبهان گردیده است همانا احداث کارخانه سیمان با ظرفیت روزانه ۶ هزار تن است اهالی بهمین مناسبت سپاس فراوان به پیشگاه رهبر توانای خویش تقدیم می‌دارند. بقرار اطلاع در نظر است بهره برداری از کارخانه فوق در آینده نزدیکی صورت پذیرد همانطوریکه قبلا گفته‌ام راههای ارتباطی فعلی بهبهان از نظر کمی و کیفی نمی‌تواند جوابگوی عرضه محصول سیمان کارخانه مزبور به شهرهای اطراف باشد یقین دارم که گفته بالا مورد تأیید جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم و با تدبیر راه و ترابری که قبلا سمت استاندار خوزستان را بعهده داشته است و از نزدیک آشنائی کامل به موقعیت ارتباطی و راههای بهبهان دارد باشد برای رفع مشکلات موجود ارتباطی خوزستان ـ کهکیلویه و فارس از طریق بهبهان و پیش گیری از مشکلی که برای عرضه محصول کارخانه سیمان از نظر راههای ارتباطی ممکن است بوجود بیاید توجه وزارت راه و ترابری را بموارد زیر معطوف داشته و تقاضای بذل عنایت دارم.

۱ ـ تسریع در احداث جاده بهبهان به بندر دیلم بطول ۸۴ کیلومتر که عملیات ساختمانی آن در دست اقدام است و پیش بینی شده بود که انجامش همراه با هره برداری از کارخانه سیمان باشد.
۲ ـ احداث جاده کمربندی شهر بهبهان زیرا خیابانهای موجود اطراف شهر در حال حاضر جوابگوی ترافیک نمی‌باشد.
۳ ـ ادامه راه در حال احداث آغاجاری به دو راهی پازنان تا شهر بهبهان بطول ۳۱ کیلومتر که زیرا ادامه این راه تا بهبهان موجب خواهد شد که مطابق برنامه پیش بینی شده محصول کارخانه سیمان بآسانی به بندر ماهشهر حمل گردد و علاوه بر این موقعیت مناسبتری برای ارتباط خوزستان به کهکیلویه و فارس فراهم گردد قبلا در اینمورد تقاضا داشته‌ام و جناب دکتر صالحی از نزدیک این جاده را که از طرف شرکت ملی نفت ساخته می‌شود مورد بازدید قرار داده‌اند.
۴ ـ تکمیل قطعه ۹ را بهبهان به شهرضا ـ این قطعه از کیلومتر ده خارج از بهبهان شروع و تقریباً به ۳۵ کیلومتر دهشدت یکی از شهرهای کهکیلویه و بویراحمد خاتمه یافته با اینکه دو پل از پلهای عمده در مسیل ان ساخته نشده گویا آماده تحویل است خانمها و آقایان اذعان خواهند فرمود این قطعه جاده که با سرمایه قابل ملاحظه‌ای احداث گردیده در چنین شرایطی غیر قابل استفاده بود و می‌توان گفت که جاده مزبور از هیچ نقطه تجمعی شروع نشده و بهیچ نقطه‌ای ختم نمی‌گردد باید گفت عملیات ساختمان این منطقه ۸ کیلومتر از جاده ارتباطی موجود بین استانهای خوزستان و کهکیلویه و فارس را در نزدیکی بهبهان غیر قابل استفاده نموده است اولی آنست که وزارت راه و ترابری برای بهره گرفتن از سرمایه که در احداث این راه مصروف داشته است فعلا شروع جاده را از بهبهان و ادامه آنرا تا شهر دهدشت مورد مطالعه و توجه قرار دهد تا بدینطریق رفت و آمد بین استانهای خوزستان و کهکیلویه و بویراحمد برقرار گردد.

نیازمندیهای دیگر این شهرستان بطور اختصار بشرح زیر برشمرده و از مقامات محترم مسئول تقاضای بذل عنایت دارم.

۱ ـ اهالی بخش آغاجاری خصوصاً ساکنین مرکز بخش «میدان جعفر» از نظر دسترسی به آب آشامیدنی در مضیقه می‌باشند مقدماتی در اینمورد فراهم شده است ضمن تشکر در این خصوص استدعای اقدام اساسی دارم.
۲ ـ برقراری ارتباط تلفنی راه دور برای بخش آغاجاری ضرورت دارد قبلا در این مورد وعده اقدام داده شده بود.
در این خصوص دو برگ فتوکپی از سوابق مکاتبه موجود است که جهت رسیدگی بحضور جناب وزیر محترم مشاور تقدیم می‌شود.
۳ ـ تأسیس مجتمع ورزشی در بخش آغاجاری با در نظر گرفتن کمیت و کیفیت ساکنان این بخش.
۴ ـ ترمیم ونگاهداری راههای روستائی بخش‌های فریدون و بخش مرکزی.
۵ ـ تسریع در تکمیل شبکه آب رسانی دودانگه و روستاهای وابسته واقع در بخش مرکزی که متأسفانه تا کنون انجام آن مواجه با تأخیر بوده است (قبلا در این مورد با وزارت تعاون و امور روستاها مکاتبه داشته‌ام که دو برگ فتوکپی از سوابق موجود جهت بررسی حضور جناب وزیر مشاور تقدیم می‌شود).
۶ ـ اصلاح و تکمیل نقشه جامع شهر و تهیه طرح تفصیلی و موافقت به ادامه خیابان بهرامی تا سعد که مورد درخواست اهالی است قبلا چندین نوبت با وزارت کشور و مسکن و شهرسازی در این خصوص مکاتبه داشته‌ام.
۷ ـ تکمیل شبکه فاضل آب شهر بهبهان که بهره برداری از آن تاکنون مواجه با تأخیر بوده است در خاتمه لازم میداند از جناب آقای نمازی استادار محترم خوزستان که در روزهای ۲۷ و ۲۸ مهرماه گذشته از شهر بهبهان و بخش‌های تابعه بازدید بعمل آوردند و باحوصله بمیان مردم رفته و در جلسات گفت و شنود به خواسته‌های آنان توجه مبذول داشته تشکر نموده توفیق روزافزون ایشان را در راه خدمت بشاهنشاه آریامهر و مردم خوزستان از خدای بزرگ خواهانم. (احسنت)

رئیس ـ آقای قوامی بفرمائید.

عزیز الله قوامی ـ عالیجناب مقام ریاست، همکاران محترم حضار بلند پایه و گرامی.

بدواً از اینکه بمن اجازه صحبت داده شد تشکر می‌کنم مجلسیان محترم بخوبی میدانند که بنده در هر فرصتی و بهر مناسبتی چه در جلسات مجلس و چه نزد متصدیان امور و چه در جلسات حزبی در باب کشاورزی این مملکت صحبت کرده و نظرات و عقایدم را با تأکید بسیار گفته‌ام و عامل اصلی و قوه محرکه این گفتن‌ها و تذکرات جز عشق سرشار به آب و خاک و علاقه و اعتقاد کامل بنظام شاهشاهی و احترام به ملت شاهنشاه آریامهر چیز دیگری نبوده و نیست. (صحیح است)

امروز باین مناسبت که وزارت کشاورزی و تعاون روستائی در یکدیگر ادغام شده و وزارت کشاورزی تشکیلات تازه و نظام جدید تدارک می‌بیند صحبت می‌کنیم و از اینکه سخنانم پراکنده و احیاناً نامنظم است معذرت می‌خواهم و استدعا دارم به محتوای عرایضم توجه فرمائید و کار به سستی و یا سختی الفاظ نداشته باشید.

تشکیلات تازه و حساب شده منظم و حذف و دور ریختن زوائد است و پاگیر لازمه پیشرفت در هر کاری است. مثلا تا تشکیلات حساب شده و منطبق با نیاز جامعه نباشد کارها پیش نمی‌رود. شکی نیست که برای رسیدن بهدف عالی و خوب وسیله و اسباب خوب می‌خواهد. اما باید توجه داشت که فقط با تغییر عناوین و کم و زیاد کردن مسئولان امر به همه ضرورتی که دارد کاری است در حد اداری و تنها با این تغییرات که در تشکیلات بوجود می‌آمد کار کشاورزی و دامپروری ایران سامان نمی‌گیرد و مشکلات موجود رفع نمی‌شود. من بمقتضای تجربه سی ساله عملی که در کار کشاورزی و دامپروری دارم و بتأثیر عشق و علاقه زاید الوصف باین آب و خاک همواره بکشاورزی این مملکت می‌اندیشم، نه تنها من و امثال من بلکه غالب مردم چه تولید کننده و چه مصرف کننده بوضع کشاورزی ایران فکر می‌کند همه جا صحبت از کشاورزی و مشکلات آن است بصراحت بگویم بنده نگران وضع کشاورزی ایران هستم از این بابت بیمی در دل دارم و با مسئولیت شدیدی که احساس می‌کنم ناچار آنچه را می‌بینم و آنچه را می‌فهمم می‌گویم. آقایان محترم، ایران قبل از هر چیز یک کشور کشاورزی است و بیش از هر چیز دیگر بایستی به کشاورزی و دامپروری خود متکی باشد درست است که بعضی معتقدند ایران آب و زمین زراعتی بحد کفاف ندارد من هم در این جا ادعای غنی بودن و سرشار بودن ایران را از لحاظ آب و خاک ندارم ولی اعتقاد و اطمینان دارم اگر از آب و زمین ایران بصورت صحیح استفاده شود و دلسوزی و مراقبت و پشتکار باشد و بتجربه و قابلیت افراد صاحب نظر و مجرب اهمیت داده شود مسلماً ایران به مرحله خودکفائی و خودبسندی خواهد رسید و رفع نیاز ما از بازارهای بین المللی خواهد شد سرزمین ما اراضی حاصلخیز و قابل کاشت فراوان دارد مراتعش بسیار است از آب آن اگر بصورت صحیح و دقیق استفاده شود کفاف زراعت آنرا می‌دهد. قسمت مهم دیکری از اراضی و زمین‌های بایر این مملکت قابلیت تعمیر و احیا دارد. در روزگاران گذشته شغل کشاورزی مانند طب جنبه تقدس داشت برزگر و کشاورز کار خود را منشاء خیر و برکت می‌دانست. امروز همه کشاورزی را که خسارت بار و زیان بخش میدانند و کار کشاورزی بصورت کاری جنبی و تفننی در آمده و از آن گریزان و روگردانند. چرا چنین طرز تفکری بوجود آمده است چرا کشاورزی این کار مقدس و مفید اعتبار و ارزش گذشته را ندارد در درجه اول بسبب آنکه اعتبار و ارزش شغلی بستگی بمقدار پولی دارد که از آن عاید می‌شود و جنبه‌های معنوی و مقدس شغل از میان رفته است و این برای جامعه که دارای جهت‌های قومی و ملی است خطرناک است. آقایان بهتر از من میدانند که جاذبه زندگانی شهری و با دستمزد در شهرها تمام جوان‌های روستائی را بشهر کشانده است و مزارع از وجود انسان‌های نیرومند و کار آمد خالی شده و بعلت کمبود نیروی انسانی کاشت و جمع آوری محصول دشوار است. از کشاورز حمایت نمی‌شود و اگر می‌شود کافی نیست. سود بازرگانی ماشین آلات سنگین است استفاده از اعتبارات و وامهای بانک بعلت وجود شرائط سخت و غیر قابل انجام تعلیق به محال شده. دولت هنوز موفق به تثبیت قیمت محصولات کشاورزی و تضمین آن است سیلو و سردخانه بحد کافی وجود ندارد. می‌گویند پیشرفت امورات شهری و وجود مشاغل در شهرها سبب هجوم و کوچیدن جوان‌ها و مردان روستائی بشهر شده است این حرف صحیح است در شهرها کار فراوان شده و رفع حوائج شهری و گردش و چرخش کارهای جامعه شهری در گرو نیروی انسانی است ولی این مطلب نباید با فلج شدن کار کشاورزی تمام شود اساساً صنعتی شدن یک کشور با پیشرفت کشاورزی آن بهیچوجه مغایرت ندارد این دو با هم منافی نیست مگر امریکا و ژاپن از غول‌های صنعتی جهان نیستند پس چگونه است فرآورده‌های کشاورزی امریکا همه جا را گرفته است و امروز امریکا از گندم خود همان استفاده را می‌برد که از صنایع تکنولوژی خود تا جائی که وزیر کشاورزی امریکا از گندم کشورش بنام یک سلاح تازه استراتژیک نام می‌برد در چنین شرایطی زن و مرد روستائی و کشاورز ما که در گذشته تولید کننده بوده و محصول کار او ببازارهای ایران سرازیر بوده و حتی با پرورش مرغ و گوسفند در خانه بصورت سنتی مصرف غذایی سالانه خود را فراهم میکرده است امروز از ده و مزارع بشهرها می‌آیند و مایحتاج و مواد غذائی خود را از فروشگاه‌های شهری خریداری می‌کند.

اجمالا از یک مملکت تولید کننده رفته رفته بیک کشور مصرف کننده خریدار تبدیل شده‌ایم و فقط بدین دلخوشیم که پول داریم قدرت خرید داریم و می‌خریم و می‌خوریم و دولت هر ساله مبلغ قابل ملاحظه‌ای بابت خسارات خرید مواد غذایی می‌پردازد. گرفتیم که نسلاً بعد نسل و همیشه پولدار ماندیم و سرمایه ملی ما ابدی و زوال ناپذیر ماند اما اگر ممالک تولید کننده مواد غذائی روزگاری بجهتی نخواستند مواد غذائی خود را بما بفروشند و یا آنقدر گران و با شرایط سخت بفروشند که امکان خرید آنرا نداشته باشیم آنوقت چه می‌شود عقل سلیم حکم می‌کند که ما همواره در فکر روزهای غیرعادی باشیم روزهائی که فراوان دیده‌ایم.

اقایان محترم، کشاورزی ایران نیازمند دقت و توجه بیشتر است وزارت کشاورزی هم اکنون تشکیلات جدیدی را تدارک می‌بیند بایستی در اساس کار چاره اندیشی کند و در نجات کشاورزی ایران از همه امکانات موجود استفاده نماید. کشاورز ایرانی را باید بیدریغ حمایت و تشویق نمود و شرف و عزت شغلی او را باو یادآور شد وسائل رفاهی و عمرانی مخصوصاً راه را باید به روستاها برد احداث راه‌های روستائی با پیشرفت و بهبود وضع کشاورزی ایران ارتباط مستقیم دارد راه پیش آهنگ و طلایه دار تمام پیشرفتها و ترقیات است لازم است با اتخاذ تدابیری لازم از خروج و کوچیدن جوان‌های روستائی جلوگیری کرد و آنها را به زادگاه خود و ادامه کار کشاورزی علاقمند نمود، برای پرداخت وام‌های صندوق توسعه و غیره تسهیلات کافی قائل شد تا دریافت و استفاده از آن برای هر کشاورز متقاضی میسر باشد اساس صلاحیت کشاورز را برای دریافت وام بایستی بر شرف و حیثیت او قرار داد نه وثیقه ثبتی زیرا شرف و حیثیت اشخاص ضامن بازده و برگشت است والا کشاورز هر چند مرفه و پیشرفته باشد وثیقه مضاعف ثبتی ندارد.

بایستی برای تثبیت قیمت محصولات کشاورزی و تضمین آن اقدام فوری بعمل آورد تثبیت و تضمین قیمت مؤثرترین و مطمئن ترین عامل تشویق و دلبستگی است تأسیس ایستگاهها و مراکز ترویج و آموزش و راهنمائی کشاورزی در مناطق حاصلخیز حساس و استقرا متخصصین و مهندسین کشاورزی در ایستگاههای ترویج کمال اهمیت را دارد والا متمرکز نمودن عناصر تحصیل کرده و متخصص در شهرها و استفاده اداری از وجود آنها نقض غرض است و هیچ کمکی به بهبود وضع کشاورزی نمی‌کند درختکاری و باغداری بایستی مورد حمایت و تشویق قرار گیرد و در این زمینه سرمایه گذاری شود و سردخانه‌های عدیده برای نگهداری میوه و فرآورده‌های دامی در مناطق مناسب تأسیس گردد. از گرانی بی رویه ماشین آلات کشاورزی و وسایل یدکی جلوگیری شود و ضابطه معقول و عادلانه‌ای برای نرخ وسائل یدکی و تعمیرات بوجود آید ایراد و بحث و پیشنهادات در زمینه پیشرفت و بهبود کشاورزی و نجات از ورطه کنونی فراوان و بی شمار است در اینجا بیشتر وقت نمایندگان محترم را نمی‌گیرم برای شکل دادن باین مباحث و بهره گیری از آن بایستی کمیته کشاورزی حزب رستاخیز وجود افراد صاحب صلاحیت و مجرب در تمام نقاط کشور تشکیل شود این مطالب پس از بررسی و تحقیق در اختیار وزارت کشاورزی قرار گیرد باشد که بتوفیق خداوند متعال و تحت رهبری‌های خردمندانه و واقع بطنانه شاهنشاه آریامهر بر مشکلات کشاورزی فائق آئیم و بمرحله خودکفائی برسیم و نیازمان از بازارهای جهان برطرف گردد.

مطلب دیگری که می‌خواهم در این فرصت بعرض برسانم در باب تغذیه رایگان است پیشنهاد تقدیمی در این خصوص با اجازه و الهام از فرمایشات مبارک همایونی است که مکرر فرموده‌اند با حفظ اصول انقلاب که تغییر ناپذیر است هر گونه پیشنهاد اصولی را می‌پذیرند و مورد توجه قرار می‌دهند. همه نمایندگان محترم وقوف و استحضار کامل دارند که ملت ایران از هر طبقه و صنفی اعم از کارگر و کشاورزی و غیره امروزه از رفاه و آسایش برخوردار است و در حال حاضر قدرت خرید دارد کمتر کسی است که امکان تهیه صبحانه و غذای کافی برای فرزند خود نداشته باشد علیهذا با توجه باین واقعیت مسلم بنده عرض می‌کنم با کسب اجازه از پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر بودجه تغذیه رایگان که روزانه بطور تقریب مبلغ هفتاد میلیون ریال می‌شود به تأسیس مدارس در روستاها و شهرها و مؤسسات ورزشی که کمال ضرورت را دارد تخصیص داده شود با یک محاسبه ساده و سرانگشتی معلوم می‌شود که از محل اعتبار تغذیه رایگان چند مدرسه مناسب در عرض سال می‌توان ساخت در شرایطی که غالب مدارس در شهرها استیجاری و نامناسب است و در روستاها نیز کمبود مدرسه بچشم می‌خورد و حذف تغذیه رایگان با امکانات اولیاء دانش آموزان هیچ مشکل و مضیقه‌ای بوجود نمط آورد و مسلماً ملت موقع شناس ایران تغییر این برنامه را که بسود جامعه است با تحسین و خوشوقتی خواهند پذیرفت. بیش از این وقت نمایندگان محترم را نمی‌گیرم و از اینکه به عرایضم توجه فرمودند متشکرم. (احسنت)

رئیس ـ آقای واحدی بفرمائید.

دکتر واحدی ـ جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند بطوریکه استحضار دارند در جلسه علنی مورخ ۳۰ تیرماه سال جاری در دو مورد از دولت سؤال نمودم، یکی مربوط به افزایش نامعقول حق انشعاب آب در بابل و گرگان بمیزان ۳ تا ۱۳ برابر قیمت قبلی و دیگری دربارة خراب کردن ۳۰۰ خانه در بابل و عدم اجرای برنامه ایجاد خط کمربندی در این شهر و با تغییر دولت به نشانة ابراز اعتماد به دولت جدید و حسن نیت کامل مجلس بهمراه سایر نمایندگان محترم سؤالها را پس گرفته و به انتظار اقدام دولت جدید در برطرف کردن مشکلات فوق ماندم متأسفانه همانطور که در مورد سؤال همکار ارجمندمان جناب پزشکپور عمل شده یعنی بسکوت مطلق برگزار کردند و ناچار ایشان مجدداً سؤال خود را مطرح کردند در خصوص دو سؤال اینجانب نیز وزارتخانه‌های مربوط یعنی وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت نیرو هیچ اقدام مؤثر و مفیدی انجام نداده‌اند و از حسن نیت مجلس، حسن استفاده نکردند که موجب سؤال را برطرف کنند بنابراین همکاران ارجمند، حرمت مجلس در وهلة نخست با خود نمایندگان است، وقتی ما یعنی مجلس شورای ملی از مسؤلان اجرائی سؤال کند و آنها بجای توجه به نظرات اصولی نمایندگان و رفع مشکلات مردم و در وقاع اقدام به جلب رضایت مردم معترض، بمصداق:

گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله ما است
آنچه البته بجائی نرسد فریاد است

حمل به سکوت کنند و بی توجهی، این بر عهده ما است که آنوقت برای پاسداری از قانون اساسی ایران و احترام به رژیم حکومت که قانون اساسی پایه و مایه واساس ان است به وظایف قانونی خود عمل کنیم و اجازه ندهیم که مجریان امر خود خواهانه بجای توجه بحرفهای منطقی و حرف حساب که بخیر و صلاح مملکت است در تصمیمات غلط خود لجاج ورزند و در این وسط با حیات ملی و مهمتر از آن با روحیه ملت ایران بازی کنند. وقتی دستگاه اجرائی حرف اصولی و ایراد اساسی مردم را که توسط نمایندگان آنها مطرح می‌شود توجه ننمایند و به راه غلط خود همچنان ادامه دهند این یعنی بی حرمتی به مردم در یک رژیم مبتنی بر دموکراسی پیش بینی شده در قانون اساسی ایران و مورد حمایت کامل شاهنشاه ایران.

جناب مهابادی ـ وزارت نیرو چگونه به خودش اجازه می‌دهد که بر خلاف اصل ۱۴ انقلاب مبنی بر تعیین نرخ عادلانه بهای کالاها و خدمات و تثبیت آن، به تعیین ۳۰۰ تا ۱۳۰۰ درصد یعنی ۳ تا ۱۳ برابر حق انشعاب آب که یک کالای مصرفی ضروری و حیاتی مردم دو شهر بابل و گرگان است اقدام و در برابر سیل اعتراض مردم که من بعنوان نمایندة انان در قریب ۴ ماه قبل بشما تذکر دادم تا این تاریخ اقدام مفید و مؤثری ننماید؟

نمایندگان محترم گرگان جنابان قاضی و معززی در جلسه حضور دارند، آقایان آیا مردم گرگان بارها و بارها مانند مردم بابل به شما متوسل نشده و سیل اعتراضات آنها بسوی شما مبعوثان و منتخبان آنان روانه نشده است؟ شما تا کنون در برابر اینهمه اعتراض منطقی آنها چه جوابی داده‌اید؟ آیا عمل وزارت نیرو و تسامح این وزارت خانه در رسیدگی به شکایت منطقی مردم در این مورد که پس از ۴ ماه هنوز اقدام مؤثری در این زمینه نکرده‌اند قابل توجیه می‌باشد؟ در تمام این مدت تنها اقدام وزارت نیرو این بود که جلسه‌ای در دفتر جناب مهابادی معاون پارلمانی این وزارتخانه تشکیل شده که معاون مسؤل این امر آقای حجازی بجای ساعت ۳ بعدازظهر حدود ساعت ۴ آنهم با دهها تلفن و تماس تشریف آوردند و علت تأخیر در حضور در جلسه‌ای را که در وقاع خود دعوت کننده بودند فراموش و رفتن پیش یکی از دوستان و بعبارت خودشان گپ زدن با ان دوست عنوان کردند و تازه در همان جلسه هم بجای توجه به اعتراض اصولی نامعقول بودن افزایش حق انشعاب از ۳ تا ۱۳ برابر با عناد و لجاج خاص سعی در ادامه همین نرخ سرسام آور داشته‌اند و تا این تاریخ نیز هیچ اقدامی برای تعیین قیمت واقعی و عادلانه حق انشعاب آب در دوشهر بابل و گرگان بعمل نیاورده‌اند.

آیا این افزایش قیمت حق انشعاب آب از ۳ تا ۱۳ برابر از نظر اقتصادی و حتی اخلاقی قابل توجیه و دفاع خواهد بود؟

در مورد جاده کمربندی غربی بابل که ۳۰۰ خانوار مسکن و مأوار خود را در حدود ۲ سال قبل از دست دادند و تنها دلخوشی آنها این بود که اگر خانه‌های انها خراب شد لااقل شهرشان آباد می‌شود متأسفانه خرابه‌ها بشکل زننده‌ای برجای ماند و از احداث جادة کمربندی بدلیل عدم حواله اعتبار آن از طرف وزارت مسکن و شهرسازی خبری نشد.

جناب بهرون ـ وزارت مسکن و شهرسازی چگونه در برابر این امر احساس به تأسی از وزارت نیرو و حتی بالاتر از آن به سکوت مطلق در این خصوص اکتفا نموده است؟

اکنون این قسمت از شهر که روزگاری ۳۰۰ خانوار در آن زندگی می‌کردند و بهرحال خانه و کاشانه‌ای را در برداشت، بصورت ویرانه‌ای در آمده که بخصوص در فصل زمستان بر اثر بارش شدید بصورت لجنزار در خواهد آمد و عبور و مرور از آن نیز بعلت گل و لای به سختی و دشواری صورت خواهد گرفت این مطلبی است که تأیید ان در نامة شمارة ۴۸۶۶ ـ ۳۵/۶/۲۱ اداره کل مسکن و شهرسازی مازندران بعنوان اداره کل اجرائی وزارت مسکن و شهرسازی بشرح زیر در بیش از یکسال قبل به این شرح امده است:

در حال حاضر شهرداری بابل نسبت به تخریب خانه‌ها و باز نمودن مسیر جاده اقدام نموده است و تخریب آن موجب می‌گردد که در فصل زمستان مشکلات زیادی را برای اهالی و شهرداری ببار آورد و با اولین باران زمستانی مسیر فوق بصورت لجنزار درخواهد آمد. در نامه شمارة ۱۰۰۲۴ ـ ۳۵/۱۱/۲۷ اداره کل مسکن و شهرسازی مازندران به اداره کل امور عمران شهری چنین می‌نویسد:

با توجه به سوابق امر و اهمیت احداث جاده فوق الذکر خواهشمند است دستور فرمایند در سال آینده در طرح بهبود عبور و مرور ترافیک شهری منظور دارند. بدهیهی است که این اداره کل تا این تاریخ مکاتبات عدیده جهت اجراء جاده کمربندی بابل منظور داشته است...

ملاحظه می‌شود با اینکه اداره کل مسکن و شهرسازی مازندران بدلیل اهمیت و حساسیت امر مکاتبات عدیده برای احداث جاده کمربندی غربی بابل نموده است حتی این تأکید و ابرام سازمان مسؤل که شعبه‌ای از وزارت مسکن و شهرساز یاست نیز کوچکترین اثری در مسؤلان اجرائی وطارت مسکن و شهرسازی یعنی مرکز نشینان محترم ننموده است! و اینجا است که معلوم می‌شود عدم تمرکز چه موهبتی است و وزارت مسکن و شهرسازی در چه حد تکامل یافته از این برنامه دولت قرار گرفته و بر صدر آن تکیه زده است!

علی ایحال یاداوری می‌نمایم که در مورد عدم حواله اعتبار اجرای جاده مذکور پس از بیش از ۱/۵ سال و هم در خصوص عدم انجام کوچکترین اقدامی در فاصله ۳۰ تیرماه تاکنون که از طرح سئوال اینجانب می‌گذرد. وزارت مسکن و شهرسازی سریعاً اقدام و مشکل موجود را برطرف کند، چنانچه وزارت نیرو و وزارت مسکن و شهرسازی تا دو هفته دیگر در حل موارد سئوال جلسه ۳۰ تیرماه مطروحه توسط اینجانب اقدام ننمایند بناچار سئوال‌های مذکور را تجدید خواهم کرد.

سومین مطلبی که باید باستحضار نمایندگان محترم برسانم موضوع اشباع بازار داخلی از برنج خارجی است. خاطر همکاران ارجمند مستحضر است که در همان بحث پیرامون برنامه دولت که در جلسه علنی روز ۳۰ تیرماه صحبت کردم. به دولت تذکر دادم که همزمان با برداشت برنج در منطقه شمال و منجمله در حوزة انتخابیه من شهرستان بابل بازار شهرهای شمالی از برنج خارجی اشباع شده و در نتیجه برنج داخلی خریدار ندارد و از دولت درخواست کردم که به کمک کشاورزان بطاید. پیرو این صحبت نامه‌های لازم نیز به وزارت بازرگانی نیز مطلب را متذکر شدم ایشان وعده دادند که در این مورد مساعدت کرده و دستور فرمایند از توزیع برنج خارجی خودداری شود تا بازار فورش برنج داخلی رونق گیرد سؤال من از وزارت کشاورزی این است که چرا تاکنون بمنظور خرید برنج داخلی مثل سالهای قبل به شرکتهای تعاونی روستائی دستور خرید نداده‌اند و گذشته از آن به چه دلیل در شرایطی که محصول برنج داخلی بالغ بر یک میلیون تن می‌باشد دولت اقدام بر صدور اجازه ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی کرده است و جالب این است که بنا به مندرجات روزنامه اطلاعات پنجشنبه پنجم ابان ماه که متضمن این خبر بوده است نگرانی که وجود دارد این است که اجازه‌های صادره همزمان با برداشت محصول برنج سال جاری، باعث شود که برنج‌های وارداتی روی دست وارد کننده بماند. در صورتی که اگر نگرانی وجود دارد باید برای حال کشاورز زحمت کشیده باشد که دسترنجش بعلت نه تنها حمایت دولت بلکه مقابله دولت دچار تنزل بهای شدید شده و بناچار باید آنرا به بهای ناچیزی بفروشد. اصولا یک میلیون تن برنج بنا بر همان بررسی خود وزارت کشاورزی که کل عرضه برنج را ۱/۵ میلیون تن پیش بینی کرده است مصرفی ۸ ماه از سال است و بنابراین از تیر یا مرداد که برداشت محصول برنج شروع شده تا لااقل فروردین ماه کمبود عرضه برنج شروع شده تا لااقل فروردین ماه کمبود عرضه برنج وجود ندارد که دولت اقدام به ورود برنج خارجی کرده است و اجازه ورود ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی را انهم همزمان با برداشت برنج داخلی صادر کرده است. تأثیر سوء قطعی و بلاتردید این نحوة عمل زیان کشاورزان، دلسردط آنان از کار کشاورزی و در نتیجه روط آوردن آنان به کارهای کارگری در شهرها و کوچ بی رویه مردم ده به شهر خواهد بود که هم با سیاست دولت تطبیق ندارد و هم با سیاست مسکن که دولت اعلام کرده است مغایرت دارد، چه هجوم مردم ده به شهر خود بخود موجب خالی از سکنه شدن دهات می‌شود و فشار بیش از حد به شهرها و در نتیجه تقاضای سرسام آور مسکن و عرضه ثابت آن این یعنی تولد عفریت گرانی مسکن و گرانی مواد مصرفی چه وقتی تولید کننده از صف خود جدا شد و به صف مصرف کنندگان پیوست هم یک نفر از تولید کننده کم شد و هم یکنفر به مصرف کننده اضافه شد و بهر تقدیر از بعد سیاسی هم اگر نگریسته شود کوچ مدرم از ده و خالی از سکنه شدن روستاها موجبات بروز مشکلات عدیده را در مورد مسائل مربوط به امنیت روستاها ایجاد خواهد کرد. من از دولت می‌خواهم و تأکید می‌کنم که به حمایت از کشاورزی بطور جدی پرداخته و وزارت بازرگانی و وزارت کشاورزی هر یک قسمتی از محصول تولید داخلی برنج را خریداری نماید و با ذخیره کردن آن و فروش بموقع در بازار هم از کشاورزان کشور حمایت کرده و هم نگذارند که عده‌ای سودجو و واسطه از این فرصت سوء استفاده کرده و با یورش به دهات، دسترنج روستائیان را به قیمت نازل خریداری و در فرصت مقتضی به قیمت تا ۳ برابر بفروش برسانند.

در همین زمینه یعنی در امر قیمت کالاها بلافاصله این موضوع قابل طرح است که چطور دولت از تولید کننده حمایت نمی‌کند و از دلال و واسطه حمایت می‌نماید؟ در شرایطی که محصول برنج داخلی بحد وفور در کشور هست چرا برنج خارجی را در حد اشباع به بازار سرازیر کردند و در نتیجه خریداری برای برنج داخلی نیست؟ در این میان باز همان دلالها و واسطه‌ها هستند که به دهات هجوم بردند و محصول برنج یعنی دسترنج کشاورز ایرانی را به قیمت ناچیز و نازل می‌خرند و انبار می‌کنند و بعد در موقع مناسب به قیمت خوب و قابل توجه می‌فروشند در این میان جالب است بدانید که بهترین نوع برنج را اکنون کیلوئی ۵۰ ریال از کشاورز می‌خرند در حالیکه بموقع آنرا کیلوئی ۹۰ ریال می‌فروشند چه کسی؟ دلالها و واسطه‌ها که این برنجها را خریده و انبار می‌کنند. این چه سیاست دلال پروری و سوداگر پروری است که در هر زمینه‌ای شاهد آن هستیم؟ این نه تنها به معنی عدم حمایت از کشاورزی مملکت است در عین حال بمعنای تنبل پروری و مفت خوری و گریز از کار سازنده و خلاقه و پربار نیز هست و دولت باید بشدت با آن مبارزه نماید. سوأل دیگر من از وزارت بازرگانی این است.

چهارمین مطلبی که امروز دربارة آن صحبت می‌کنم این است که شهرستان بابل به دلیل گود بودن همیشه در خطر آبگیری و آسیب پذیری در اثر جریانهای سیل می‌باشد و در جلسات قبل که موضوع اگوی بابل را مطرح کردم بر همین اساس بوده است. ضمن اظهار تشکر از جناب دکتر مجیدی که در زمان تصدی سازمان برنامه و بودجه در این مورد دستورات لازم صادر فرمودند از دولت جدید می‌خواهم که نسبت به این موضوع حساس و حیاتی در زندگی مردم بابل در تعقیب اقدامات انجام شده قبلی مساعدتهای لازم معمول و این پروژه هر چه زودتر بمرحله اجرا درآید و از نابودی یک شهرستان ۳۴۷ هزار نفری که حتی تابستانها زیر زمین خانه‌ها را آب فرا می‌گیرد جلوگیری نماید. نامه‌ای دارم از بابل که مردم نوشته‌اند در این وضع بحرانی، عده‌ای سودجو که اجازه بهره برداری از شن و ماسه رودخانه بابل را داشته‌اند بجای برداشت از ۱۰ کیلومتر منطقه مجاز به برداشت غیر اصولی از ۲۵ کیلومتر مشغول بوده و بموجب اعلام مردم و رسیدگل انجمن شهرستان بابل بر اثر این امر بستر رودخانه دچار تغییرات و دگرگونی شده و از حالت طبیعی خارج گردیده است بنحوی که این احتمال وجود دارد که بهنگام طغیان آب و جریان سیل ساکنین مسیر رودخانه و دهات همجوار به نابودی کشانده بشوند و ضایعات جبران ناپذیری ببار آید. جناب وزیر کشور تقاضا دارم دستور فرمایند بفوریت نسبت به این امر حیاتی رسیدگی و متشکر خواهم شد از نتیجه اقدام اینجانب را آگاه فرمایند. من با قاطعیتی که در جناب نصر اصفهانی سراغ دارم و در همین مدت کوتاه تصدی وزارت کشور نشان داده‌اند، از پشت این تریبون به مردم بابل اطمینان می‌دهم که جناب وزیر کشور در این مورد به ندای مردم بابل پاسخ مثبت داده و از سوء استفاده و تجاوز به بستر رودخانه و برداشت غیر مجاز آن توسط متجاوزان بحقوق عمومی جلوگیری خواهند فرمود.

پنجمین و آخرین موضوع مورد بحث امروز من تأیید اقدام اخیر وزارت بهداری و بهزیستی است در مورد تسهیلاتی که برای مبارزه با اعتیاد جوانان فراهم کرده‌اند مسلماً نمایندگان محترم استحضار دارند که وزارت بهداری و بهزیستی اخیراً با ایجاد شهرک ترک اعتیاد ترتیبی اتخاذ کرده است که جوانان معتاد در اسرع وقت و با بهترین متد درمان شوند جوانهای معتاد تا ۲۵ سال که در این مرکز تحت درمان سریع و فوری قرار می‌گیرند کسانی هستند که با کار و حرفه معین ندارند و یا اینکه بنابر تحقیقی که کرده‌ام کار و حرفه دارند و حتی تعدادی از آنان مع التأسف دانشجو هستند و بهر تقدیر آنها که کار و حرفه‌ای ندارند نیز تحت نظر مهندسین و متخصصین فن کار و حرفه می‌آموزند و از این طریق آماده می‌شوند که زندگی آبرومندانه‌ای را آغاز کنند. در واقع وزارت بهداری و بهزیستی در صدد برآمده است که کانونهای کارآموزی را نیز بعنوان یک بازوی نیرومند جهت بازسازی افراد معتاد و آماده کردن آنان برای اشتغال فعالانه و آغاز زندگی اجتماعی تازه و مستقل بکار گیرد و این خود مورد آشکاری است از اینکه سازمانهای با وظایف مرتبط و متجانس باید در بطن یک تشکیلات و سازمان قرار گیرند تا بهترین نتیجه‌ها عاید شود چه در این مورد بخصوص هر گاه در شهرک ترک اعتیاد جوانان با زحمات بسیار متخصصان امر اعتیاد را رها می‌کردند ولی آن گروه بیکاره عطل و باطل که علت اصلی انحرافش همان زندگی بی تلاش و بی بند وبار و بدون برنامه است چون حرفه و فنی نیاموخته که در جامعه بتواند با انجام فعالیت در آن زمینه به حیات سازنده و پرباری ادامه دهد لذا بناچار بعلت ولگردی و بیکاری به هزاران بیماری اجتماعی و منجمله اعتیاد مبتلا می‌گردد. اقدام وزارت بهداری و بهزیستی به اینکه در شهرک ترک اعتیاد و بازسازی جوانان در مرکز و شهر کرج یک اقدام لازم و بسیار لازم می‌باشد که از هدر رفتن قوی ترین سرمایه کشور یعنی نیروی انسانی مملکت که سازنده و خلاق هر چه پشتوانه مالی برای هر کشوری است جلوگیری می‌نماید (صحیح است) اما این اقدام یک اقدام کافی نیست، و متأسفم که ضمن تشکر از جناب وزیر بهداری من حیث این اقدام انسانی در پایتخت باید این ایراد اصولی را نیز متذکر شوم که جوانها، یعنی سرمایه‌های ارزنده کشور در سراسر کشور باید مورد عنایت و حمایت دولت باشد و لذا پیشنهاد من این است که وزارت بهداری و بهزیستی این برنامه بسیار انسانی و مفید را در سطح کشور پیاده نموده در مراکز استانها به تأسیس یک واحد ترک اعتیاد جوانان و بازسازی آنان اقدام نماید خاصه اینکه کانونهای کارآموزی نیز در تمام مراکز استانهای کشور وجود دارد. به این ترتیب فرصت دهند که همه جوانان مملکت از این موقعیت حساس استفاده نمایند و برنامه‌ای با اینهمه اهمیت منحصر به جوانان پایتخت نشود (احسنت).

رئیس ـ آقای دانشی بفرمائید.

دانشی ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، جامعه‌ای که در حال تحول و دگرگونی است جامعه ایکه با گامهای سریع رو به ترقی و پیشرفت حرکت می‌کند احتیاج بدقت و حفاظت و حراست دارد جامعه امروز ما جامعة متحرک و جامعه‌ای است برهبری شاهنشاه آریامهر که بسوی تمدن بزرگ و بسوی ترقی و تعالی گامهای سریعی را برمیدارد (صحیح است) بهمین جهت کسانی که مایل نیستند ایران در موقعیتی عالی و در مقامی بلند و با افتخار قرار گیرد از جهات مختلف در کار پیشرفت ما و در تحول و انقلاب ما ایجاد اخلال می‌نمایند. یکی از مسائل مهمی که امروز جامعه ما با آن روبرو است مسأله اعتیاد است و متأسفانه این اعتیاد در قشر جوانان و در میان جوانان می‌باشد همکار ارجمندم آقای واحدی اشارة مختصری باین موضوع و مطلب فرمودند، اجازه بفرمائید این موضوع را بازتر و روشن تر مورد بحث قرار دهم. امروز متأسفانه در اثر عوامل مختلف که بعقیده من یکی از آن عوامل دست استعمار و نقشة استعمار می‌باشد جوانان ما را به جانب اعتیاد و معتاد شدن بمواد مخدر می کشاند برای آنکه نیروی کار و نیروی تلاش و کوشش و فعالیت که لازمه یک انقلاب سریع و شگرف است است از جوانان ما بگیرد، این وظیفه هر فرد ایرانی است و این وظیفه خانواده‌های ایرانی است و وظیفه دستگاههای ارتباط جمعی و رسانه‌های گروهی است و این وظیفه مقامات مسؤل مملکتی و دولت است که با شدت و با حدت هر چه تمام بمبارزه با این بلای خانمان سوز برآیند (صحیح است) امروز ما احتیاج داریم به نیروی جوان و شما بدانید که بیشترین نیروی کار ما متوجه جوانان ما هست و در وقاع جامعه و اجتماع ما یک جامعة جوان است الان نیروئی که باید در بازار کار موجود باشد ما باندازه کافی و وافی نداریم این نیرو یا در دانشکده‌ها یا در دبیرستانها یا در دبستانهاست اگر چنانچه با دقت و با امعان نظر باین موضوع نگاه بکنیم می‌بینیم که جامعه آینده ما متأسفانه جامعه‌ای است علیل و نیروی کار از ما گرفته شده است وزارت کار، وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداری و بهزیستی و مسؤلین خانه‌های جوانان و کاخهای جوانان، علما و دانشمندان علم الاجتماع و روانشاناسان و روحانیون و همه افراد جامعه باید نیروی خود را متمرکز کنند و با این بلای غرب که متأسفانه با شرمندگی کامل می‌خواهم عرض کنم که در جامعه ما دارد ریشه میدواند مبارزه عمیقی را آغاز کنیم، غفلت در این موضوع و سهل انگاری بنظر هر ایرانی وطن پرست و شاهدوست خیانت بمملکت و شاه و رهبر مملکت است که می‌خواهد ایرانی قوی و آباد بسازد (صحیح است) شما توجه داشته باشید و باین مسأله توجه کافی داشته باشید که استعمار از کانالها و مجراهای مختلفی بمارزه ملت ما می‌آید تنها مبارزه اقتصادی نیست مبارزه معنوی و روحی استعمار عمیق تر و اثرات آن متأسفانه دقیق تر و کشنده تر است من خوشحال هستم در یکی از دو مجله و روزنامه اقدام اساسی و اقدامی فوری را خواندم که باستحضار ساحت مقدس مجلس شورای ملی میرسانم تأسیس دهکده بهزیستی و ترک اعتیاد اقدامی است که فکر آن و اندیشه آن از مجله اطلاعات جوانان بوجود آمد این مجله مجلة مفیدی است و بنظر من با وجود اینکه جوان نیستم ولی قبلو بفرمائید این مجله را باعتبار اینکه مسائل جوانان در آن هست مطالعه می‌کنم (احسنت) حقیقتاً فکر و اندیشه را مورد مطالعه قرار داد و نتیجه این همکاری و همگامی تأسیس این دهکده ترک اعتیاد است این مجله توانسته است آمار تقریبی از جوانان معتاد بدست بیاورد و وسیله اعزام آنها را باین دهکده فراهم سازد این اقدام در خور تحسین و ستایش است (صحیح است) هم اقدام وزارت بهداری و بهزیستی و هم اقدام مجله اطلاعات جوانان، وقتی رسانه‌های گروهی و ارتباط جمعی با مردم ارتباط صمیمانه و خالی و عاری از هر غرض بوجود بیاورد ونتایج بسیار درخشانی در پی دارد، من در اینجا دو مأله را توجه می‌دهم یک مسأله اینکه بیائید برای اولین بار یک کار نمایشی نکنید و این مسأله بسیار جدی و حساس است و موضوع، آینده جوانان و مملکت است شما را بخدا و هر چه که اعتقاد دارید بیائید در اینکار تبلیغات و استفاده‌های تبلیغاتی نکنید اگر می‌خواهید تبلیغات کنید ما در اختیارتان هستیم و هر جا بخواهید تبلیغ می‌کنیم ولی شما باین موضوع عمیقاً توجه بکنیدع مسأله دیگر اینکه تنها هدف شما معالجه جوانان نباشد بلکه هدفتان از بین بردن علل و انگیزه‌های علل باشد، انگیزه‌ها و علت‌ها را از بین ببرید تا اینکه جامعه‌ای سالم و قوی و بازار کار سالمی داشته باشیم.

رئیس ـ آقای دانشی وقت جنابعالی تمام شده است.

دانشی ـ در هر صورت از اینکه این فرصت بمن داده شد بی نهایت تشکر می‌کنم و امیدوارم وزارت بهداری و بهزیستی و مجله جوانان در این کار مهمی که آغاز کرده‌اند موفق باشند. (احسنت)

رئیس ـ آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر حسین طبیب ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، درود بی پایان خود را به روان سردار بزرگ ایران رضا شاه بزرگ بنیادگذار نیروی دریائی شاهنشاهی ایران پیشکش می‌نماید. (احسنت)

از عنایت همکاران ارجمند که بخشی از وقت خودشانرا در اختیار اینجانب گذاشتند در سپاسگزارم در ۱۴ آبان ماه سال ۲۴۹۱ برابر با ۱۳۱۱ رضا شاه بزرگ در بندر بوشهر پا بعرضه ناوهای جنگی ایران گذاشتند و با این ترتیب یکی از آرزوها و خواست‌های ملی که در ذات سیاست مستقل ملی و جاودانی ملت ایران است صورت تحقق گرفت (صحیح است) رضا شاه بزرگ در همین هنگام بود که صدای ملت ایران را بگوش همگان رساندند که: اینک همگان میدانند که صاحب این آبها کیست؟ جوانان پرشور بوشهر و کرانه‌های خلیج فارس با آغوش باز به صفوف نیروی دریائی شاهنشاهی پیوستند و با افسران و فرماندهان دلیری که از جان گذشتگی خود را در شبیخون نابکارانه سوم شهریور به ثبوت رساندند و آب‌های خلیج فارس را با خون پاک و مقدس خود گلگون ساختند درفش ملی ما را در دریاهای دوردست باهتزاز درآوردند (صحیح است) گرچه حوادث سوم شهریور توطئه بیشرمانه متجاوزان ظاهراً نیروی دریائی ایران را از کار انداخت ولی دگر بار بفرمان آریامهر، شاهنشاه ایران زمین نیروی دریائی با همان ویژگی‌های ذاتی که در طبیعت سیاست مستقل ملی است تجدید حیات نمود و اکنون نیرومندتر از همیشه پاسدار و نگهبان آئین‌های طبیعت ضد استعمار و ضد ستمگری ملت ایران در پهنه خلیج فارس و اقیانوس هند است و آین شکوهمندی است از پیام حق و عدالت و مهر و دوستی که چشم امید همگان بسوی آن دوخته شده و بهمین مناسبت است که تنها با طبیعت‌های پلید اهریمنی و متجاوز سرناسازگاری دارد و این استعمارگران نو و کهنه و چپ و راست و گوناگون رنگارنگ هستند که هر لحظه نیرنگی را ساز می‌کنند.

خلیج فارس چراغ سبز سیاست مستقل ملی ماست و سیاست ایران در خلیج فارس الهام گرفته از صدای تاریخ و ویژگی‌های ذاتی ملت ماست که اصول جاودانی ان با تغییر زمان و مکان دگرگونی نخواهد یافت از این رو دشمنی با سیاست مستقل ملی و حضور این سیاست در پهنه خلیج فارس و اقیانوس هند دشمنی با یکایک افراد ملت ایران و خواست نسلهای آینده است (احسنت) و این چیزی است که هرگز ملت ایران از آن دست نخواهد کشید و همگان باید به آن آگاه باشند چون آنچه که به نام سیاست ملت ایران در خلیج فارس عرضه می‌شود با خواست و نیاز همه افراد ملت ایران ارتباط دارد که در عین حال متضمن حفظ حقوق و حق حیات شرافتمندانه همه ساکنان و ایستادگی در برابر هر خواست استعماری و تجاوزکارانه از هر سو و جهت نیز می‌باشد و اما آنچه که باید انجام بگیرد استفاده از نیروی انسانی فراوانی است که برای این منظور می‌بایست سازمان داده شود تاسیس دانشگاه صنایع دریایی و کشتیرانی در خلیج فارس و استان بوشهر و جذب نیروهای انسانی مستعدی که در این باره وجود دارد از برنامه‌های مهمی است که باید دنبال شود وزارت علوم و آموزش عالی که اکنون با سیاست عدم تمرکز در پی تاسیس دانشگاه و مدارس عالی در سطج کشور و نقاط دورافتاده مملکت می‌باشد می‌بایست به این موضوع توجه بنماید و با آینده نگری از هم اکنون نیروهای انسانی را برای ناوگان‌های نفتی بازرگانی ماهیگیری و نظامی که فردای ایران ناگزیر از داشتن آنها خواهد بود آماده بسازد و نظام دانشگاهی و آموزش عالی ما به سوی رشته‌هایی که مورد نیاز بازار کار و سیاست‌های دراز مدت و جاودانه ملی است هدایت بشود و هر روزی که در این باره تاخیر و کوتاهی بشود برای آینده ما زیانی را دربرخواهد داشت که جبران آن به سادگی میسر نخواهد بود در پایان بار دیگر از توجهی که همکاران فرمودند سپاسگزاری می‌نمایم و به روان پاک رضا شاه بزرگ و همه کسانی که در راه بزرگی ایران شربت شهادت نوشیدند درود می‌فرستیم و پیروزی هر چه بیشتر ایران و نیروهای مسلح شاهنشاهی را از خدای بزرگ آرزو می‌نمایم (احسنت).

- تصویب صورت جلسه روز اول آبان ماه ۲۵۳۶

۳- تصویب صورت جلسه روز اول آبان ماه ۲۵۳۶

رئیس - صورت جلسه روز اول آبان ماه خدمت خانم‌ها و آقایان توزیع شده است، نسبت به آن نظری نیست؟ (اضهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای

رئیس - وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای مطرح است قرائت می‌شود. (به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۷ / ۸ / ۲۵۳۶ با حضور آقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه و غلامعلی مهابادی معاون وزارت نیرو لایحه شماره ۵۹۲۴۲ مورخ ۱ / ۸ / ۲۵۳۶ دولت راجع به موافقتنامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای را که در جلسه روز یکشنبه ۱ / ۸ / ۲۵۳۶ تقدیم و به شماره ۷۵۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای

ماده واحده - موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای مشتمل بر یک مقدمه و شش ماده که در تاریخ ۶ اسفند ۲۵۳۵ برابر ۲۵ فوریه ۱۹۷۷ در بمبئی به امضا رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون نیرو به مجلس شورای ملی

کمیسیون نیرو در جلسه روز دوشنبه ۹ / ۸ / ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نیرو - میر اسدالله موسوی ماکوئی

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای و ارسال به مجلس سنا

۵- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری هند در زمینه استفاده صلحجویانه از انرژی هسته‌ای و ارسال به مجلس سنا

رئیس - برای این لایحه از طرف دولت تقاضای فوریت شده است آقای دکتر ظلی علت فوریت را توضیح بفرمایید.

دکتر ظلی (معاون وزارت امور خارجه) ـ در مورد این لایحه باستحضار نمایندگان میرسانم اولا این موافقتنامه پارسال امضاء شده است و بتصویب مقامات مقننه مربوطه کشورهای دیگر رسیده است و ما خودمان از لحاظ تشریفات قانونی قدری عقب افتاده‌ایم. اهمیت این موافقتنامه از لحاظ دولت ایران قابل توجه است اطلاع دارید که دولت هند از لحاظ اطلاعات تکنولوژی اتمی پیشرفت قابل توجهی کرده است و این موافقتنامه از نظر همکاریهایی که بین دولت شاهنشاهی و دولت هند وجود دارد از نظر دولت ایران حائز اهمیت است از لحاظ دولت ایران عرض کنم که یکی از برنامه‌های قابل توجه در این موافقتنامه موضوع کادر است برای برنامه‌های اتمی که دولت شاهنشاهی ایران دارد و استحضار دارند در مرحله اول ۵۰ نفر دانشجو از دانشجویان ایرانی مقیم هند قرار است که در هندوستان در مراکز اتمی آن کشور مشغول تحصیل بشوند و این به صدوپنجاه نفر خواهد رسید از این لحاظ عرض می‌کنم این موافقتنامه با یک فوریت مورد تقاضا است ضمناً نظر باینکه برنامه‌های وسیع اتمی ایران و تربیت متخصصین مطرح است، استحضار دارید که باید عدة آنها تا پنجهزار نفر بالغ بشود. اینها همه یک جزیی از کل مطلب بود برای لزوم تصویب فوریت لایحه. (احسنت)

رئیس ـ نسبت بفوریت لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بفوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم سؤال بوسیله آقای علی اصغر مظهری از دولت

۶- تقدیم سؤال بوسیله آقای علی اصغر مظهری از دولت.

رئیس ـ آقای مظهری بفرمائید.

مظهری ـ سؤالی است از دولت که تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ سؤال بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۶/۸/۹ با حضور آقایان محمود کاشفی وزیر مشاور در امور پارلمانی، منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه و عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی لایحة شمارة ۵۹۱۰۰ مورخ ۲۵۳۶/۷/۳۰ دولت راجع بموافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۸/۱ تقدیم و بشمارة ۷۶۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورایملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی.

ماده واحده ـ موافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی IFADمورخ ۱۳ ژوئن ۱۹۷۶ (۲۳ خردادماه ۲۵۳۵) مشتمل بر یک مقدمه و سیزده ماده و دو الحاقیه که در تاریخ ۲۷ آوریل ۱۹۷۷ (۲۵۳۶/۲/۷) از طرف نماینده ایران امضاء شده است تصویب و اجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی ـ عزیز الله قوامی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه تأسیس صندوق بین المللی توسعه

کشاورزی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی.

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامة تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و ارسال به مجلس سنا

۸- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامة تأسیس صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ برای این لایحه هم دولت تقاضای فوریت کرده است آقای دکتر ظلی خواهش می‌کنم راجع به لزوم فوریت لایحه توضیح بفرمائید.

دکتر منوچهر ظلی (معاون وزارت امور خارجه) ـ عرض کنم در مورد فوریت این لایحه یک نکته را به عرض مجلس شورای ملی برسانم و آن این است که اساساً این موافقتنامه برای توسعه محصولات کشاورزی کشورهای در حال توسعه که از لحاظ پیشرفت اقتصادیشان احتیاج به کمک مبرم دارند تنظیم شده و دولت ایران بعد از دولت آمریکا مهمترین کمک کننده این صندوق است در گروه دوم که کشورهای عضو اوپک هستند اولا در این صندوق سه گروه از کشورها در آن شرکت دارند اول کشورهای صنعتی دنیا هستند دوم کشورهای عضو اوپک سوم کشورهای استفاده کننده از این طرح هستند که نیاز مبرم دارند که سطح کشاورزیشان بالا برود و دولت ایران برای این موافقتنامه اهمیت کامل و درجه اول قائل است و این با سیاست دولت شاهنشاهی صد در صد منطبق است، از لحاظ کمک به کشورهائیکه احتیاج دارند و مطابق این اساسنامه قرار است یک تلاشهائی بشود که هر چه زودتر از تصویب کشورهائیکه عضو هستند بگذرد تا روز اول دسامبر ۱۹۷۷ اولین جلسه هیأت امنای این صندوق در رم تشکیل بشود و کارهای خودش را آغاز کند به این دلیل است که برای این لایحه تقاضای فوریت شده است.

رئیس ـ نسبت به فوریت لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بفوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم دو لایحه بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۹- تقدیم دو لایحه بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی.

رئیس ـ آقای طباطبائی بفرمائید.

علی اصغر طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم، لایحه معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بر درآمد را تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارم ضمناً به استناد تبصرة ۲ مادة ۲ قانون برنامه و بودجه کشور اعتبار مورد نیاز سالهای آینده طرحهای ساختمان شبکه آبیاری ورامین و گرمسار و ساختمان سدلار و تونلهای انحرافی به شرح جداولی که تقدیم می‌کنم جهت رسیدگی و تصویب در کمیسیون بودجه مجلس شورایملی تقدیم می‌دارم.

رئیس ـ لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به افزایش سهمیه ایران در صندوق بین المللی پول و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به افزایش سهمیه ایران در صندوق بین المللی پول و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم افزایش سهمیه ایران در صندوق بین المللی پول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شمارة ۸۰۰۳ مورخ ۲۵۳۶/۳/۲۳ راجع به افزایش سهمیه ایران در صندوق بین المللی پول را که گزارش شور اول آن بشمارة ۷۵۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش سهمیه ایران در صندوق بین المللی پول.

ماده واحده ـ دولت مجاز است سهمیه ایران را در صندوق بین المللی پول از یکصد و نود و دو میلیون واحد حق برداشت مخصوص به ششصد و شصت میلیون واحد حق برداشت مخصوص افزایش دهد و مقررات مربوط به نحوه پرداخت مبلغ افزایش سهمیه را بنحویکه از طرف مؤسسه مذکور پیشنهاد شده است قبول کند.

تبصره ـ واحد حق برداشت مخصوص واحد محاسبه در معاملات صندوق بین المللی پول است که در تاریخ ۱۸ تیر ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) رسماً معادل ۸۲/۲۴۲۵ ریال بوده است و در حال حاضر طبق ضوابط مصوب هیئت مدیره صندوق بین المللی پول نرخ روزانه آن متغیر می‌باشد مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمدعلی ادیب مجلسی

رئیس ـ مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادة واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تصویب اعتبارنامه آقای سعید محمدی دشتکی

۱۱- تصویب اعتبارنامه آقای سعید محمدی دشتکی.

رئیس ـ آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی (نایب رئیس شعبه پنجم) ـ گزارش از شعبه پنجم به مجلس شورای ملی.

پرونده انتخابات میاندوره‌ای حوزه تهران حاکی است در اجرای دستور شماره ۱۳۵۱۳/۴۲ ـ ۲۵۳۶/۶/۵ وزارت کشور فرمانداری از ۳۶ نفر طبقات ششگانه و معتمدین محل دعوت بعمل آورده و پس از انتخاب اعضای اصلی و علی البدل و هیئت رئیسه انجام سایر تشریفات قانونی روز جمعه ۲۵۳۶/۷/۱ اخذ رأی بعمل آمده و آقای سعید محمدی دشتکی با اکثریت ۷۶۹۵ رأی از ۱۸۲۷۵ رأی بنمایندگی بیست و چهارمین دوره قانونگذاری انتخاب گردیده است.

شعبه پنجم در جلسه یکشنبه پانزدهم آبانماه ۲۵۳۶ صحت جریان انتخابات حوزه تهران و نمایندگی آقای سعید محمدی دشتکی را تأیید کرد. (نمایندگان ـ مبارک است)

نایب رئیس شعبه پنجم ـ حسن صائبی.

رئیس ـ نسبت به گزارش شعبه پنجم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صحت انتخابات میاندوره‌ای حوزه تهران و نمایندگی آقای سعید محمدی دشتکی تصویب می‌شود (مبارک است).

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به الحاق مادة ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به الحاق مادة ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی.

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق مادة ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شمارة ۸۵۲۲ مورخ ۲۵۳۵/۳/۳۰ دولت مربوط به الحاق ماده ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۴/۱ تقدیم و بشمارة ۳۵۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون الحاق مادة ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی.

ماده واحده ـ شرح زیر بعنوان مادة ۲۲۱ مکرر به قانون مجازات عمومی الحاق می‌شود:

هر کس اعم از ایرانی یا خارجی در ایران یا خارج از ایران در موقع انعقاد قرار داد بمنظور انجام معامله با دولت ایران یا وزارتخانه‌ها یا مؤسسات و شرکتهای دولتی یا شهرداری‌ها یا سازمانهائی که از بودجه عمومی بآنها کمک یا اعانه داده می‌شود سوگند نامه‌ای را امضاء کند و پس از امضای آن کذب سوگند یا نقض آن ثابت شود به حبس جنحه‌ای از یکسال تا سه سال یا بجزای نقدی از یک تا پنج درصد مبلغ مورد معامله یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

این مجازات مانع از تعقیب متهم در صورتیکه عمل او مشمول عناوین جزائی دیگر باشد نخواهد بود.

در مورد اشخاص حقوقی سوگند نامه باید به امضای مدیر یا مدیران مسئول آنها برسد در اینصورت امضاء کنندگان مسئولیت جزائی دارند و جزای نقدی از اموال شرکت نیز قابل استیفاء خواهد بود. متن سوگند نامه از طرف سازمان برنامه و بودجه تنظیم و به تأیید هیئت وزیران می‌رسد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ حسین اسکندی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۲۵۳۶/۸/۷ با حضور آقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه و علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شمارة ۶۹۹۲ مورخ ۲۵۳۶/۳/۲۵ دولت راجع به موافتقنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۳۱ تقدیم و بشمارة ۷۴۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش.

ماده واحده ـ موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ ۱۷ اسفند ماه ۲۵۳۵(۸ مارس ۱۹۷۷) در تهران بامضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت بنگلادش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش انرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمدعلی ادیب مجلسی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره مادة ۶۹ و اصلاح مادة ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک تبصره ماده ۶۹ و اصلاح ماده ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق یک تبصره به ماده ۶۹ و اصلاح ماده ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۶/۸/۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۷۸۱۸ مورخ ۲۵۳۶/۴/۱ دولت مربوط به الحاق یک تبصره مادة ۶۹ و اصلاح مادة ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۴/۵ تقدیم و بشمارة ۷۴۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم می‌دارد.

لایحه الحاق یک تبصره بماده ۶۹ و اصلاح ماده ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ماده واحده ـ یک تبصره بمادة ۶۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه و مادة ۷۰ قانون مزبور بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره ـ وزارت جنگ و ژاندارمری کشور شاهنشاهی و شهربانی کشور شاهنشاهی می‌توانند بمنظور متعادل ساختن سازمانهای مربوط افسران و همردیفانی که بحد نصاب سوابق خدمت و یا سنین مندرج زیر می‌رسند بازنشسته نمایند.
ستوانها ۴۴ سال سن یا ۲۰ سال خدمت
سروان ۴۶ سال سن یا ۲۳ سال خدمت
سرگرد ۴۸ سال سن یا ۲۵ سال خدمت
سرهنگ دوم ۵۰ سال سن یا ۲۷ سال خدمت
سرهنگ ۵۲ سال سن یا ۳۰ سال خدمت

ماده ۷۰ ـ وزارت جنگ و ژاندارمری کشور شاهنشاهی و شهربانی کشور شاهنشاهی می‌توانند افسران، درجه داران و همردیفان آنان را در موارد زیر نیز بازنشسته نمایند.

الف ـ افسران و همردیفان آنان که از نظر ارزش کلی در طبقات مادون حائزین شرایط ترفیع قرار می‌گیرند و بهمین جهت به کمیسیون سنجش ارزشها معرفی نمی‌گردند و همچنین افسران و همردیفان آنان که در کمیسیونهای سنجش ارزشها شایسته ترفیع تشخیص داده نمی‌شوند.
ب ـ در سایر موارد افسران و همردیفان آنان که سه سال بیشتر از حداقل مدت توقف در درجه قدمت خدمت داشته و به ترفیع نائل نشوند.
ج ـ درجه داران و همردیفان آنان که سه دوره حداقل توقف در درجه مربوط به ترفیع نائل نشوند و مدت خدمت آنان سی سال تمام باشد.
تبصره ـ در صورتیکه سوابق خدمت افسران و همردیفان مشمول این ماده از بیست سال کمتر باشد بدون رعایت تشریفات مندرج در مواد ۱ تا ۱۲ (آئین نامه اجرائی قانون الحاق مادة واحده به قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیرماه (۱۳۴۵) ۲۵۲۵ درباره افسرانیکه فاقد استعداد و توانائی لازم برای انجام وظایف متناسب با درجه و تخصص مربوط می‌باشند) سوابق خدمتی آنان بموجب مقررات مربوط بازخرید خواهد شد.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ دکتر حیدرقلی برومند.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵۳۶/۸/۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک تبصره بمادة ۶۹ و اصلاح مادة ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگ‌های پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳

۱۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگ‌های پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳.

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگ‌های پزشک مصور اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۶/۸/۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۷۹۹۴ مورخ ۲۵۳۶/۴/۴ دولت مربوط به اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانة سرهنگهای پزشک مصورب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۳/۵ تقدیم و بشمارة ۷۴۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگهای پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳.

ماده واحده ـ در قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگیهای پزشک مصورب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ شاهشاهی بعد از کلمه (پزشک) عبارت دندانپزشک، دکترهای داروساز و دامپزشک اضافه می‌شود.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ دکتر حیدرقلی برومند.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵۳۶/۸/۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان لایحه اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانة سرهنگهای پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگهای پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمدعلی ادیب مجلسی.

رئیس ـ کلیات مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در مادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مروبط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مسلح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۶/۸/۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۷۸۲۰ مورخ ۲۵۳۶/۴/۱ دولت مربوط به الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۴/۵ تقدیم و بشمارة ۷۵۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ماده واحده ـ بند ه بشرح زیر بماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی الحاق می‌گردد.

ه ـ معافیت از خدمت.

در صورتیکه ادامه خدمت مشمولان این قانون بتشخیص هیئتها و کمیسیون مندرج در مواد ۱۱۳ و ۱۱۸ این قانون منطبق با مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی نبوده و مورد از مصادیق بند د این ماده نباشد از خدمت معاف گردیده و با آنان بترتیب زیر رفتار می‌شود:

(۱) در صورتیکه ۲۰ سال خدمت یا بیشتر داشته باشند حقوقی معادل حقوق بازنشستگان از صندوق بازنشستگی مربوط بآنان پرداخت می‌گردد و از نظر امور رفاهی و درمانی و همچنین مستمری وراث نیز مشمول مقررات مربوط به بازنشستگان خواهند بود.
(۲) در صورتیکه کمتر از بیست سال خدمت داشته باشند حسب مورد از مبلغی معادل وجوهی که در بازخرید سوابق خدمتی به افسران و درجه داران پرداخت می‌شود بطور یکجا استفاده خواهند نمود.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ دکتر حیدرقلی برومند.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵۳۶/۸/۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده. گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۶/۸/۱۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه الحاق بند یک بمادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمدعلی ادیب مجلسی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد درماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول دولایحه از مجلس سنا

۱۷- اعلام وصول دولایحه از مجلس سنا.

(۱) لایحه اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ کل کشور
(۲) لایحه اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵کل کشور

رئیس ـ لوایحه از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شمارة ۱۰۹۷ مورخ ۲۵۳۵/۱۲/۱۸ ان مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة /۴ (بودجه) در قبال لایحه شمارة ۱۸۴۷۸ مورخ ۲۵۳۴/۸/۱۲
دولت راجع به ضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ کل کشور در جلسه روز دوشنبه دوم آبان ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ نسبت باین لایحه در جلسه آینده اخذ رأی بعمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شمارة ۱۰۰۶۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۲/۱۸ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شمارة ۴ (بودجه) در قبال لایحه شمارة ۵۰۲۱۰ مورخ ۲۵۳۵/۸/۱۳ دولت راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵ کل کشور در جلسه روز دوشنبه دوم آبان ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ رأی نهائی نسبت باین لایحه در جلسه آینده گرفته خواهد شد.

- قرائت نامه رسیده از دولت

۱۸- قرائت نامه رسیده از دولت.

رئیس ـ نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده واحده (قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و بین المللی) مصوب هفتم مردادماه ۲۵۳۳ شاهنشاهی و با توجه به تصویب نامه شمارة ۵۴۱۹۸ مورخ ۲۵۳۶/۶/۲۱ هیئت وزیران، موافقتنامه اعطای وامی بمبلغ بیست و سه میلیون و هفتصد و نود هزار (۲۳/۷۹۰/۰۰۰) دلار آمریکائی در تاریخ ۲۵۳۶/۷/۲۳ بین دولت شاهنشاهی ایران و شرکت سهامی نساجی مصر ـ ایران (میراتکس) منعقد گردیده است.
اصل مبلغ وام در بیست (۲۰) قسط تقریباً (متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و تاریخ سررسید اولین قسط دو سال پس از تاریخ امضاء موافقت نامه وام خواهد بود. ضمناً بمبلغ استفاده شده از وام بهره‌ای بمیزان ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت.
این گزارش در اجرای مادة واحده فوق الذکر برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی.

- ختم جلسه

۱۹- ختم جلسه.

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازة خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت ده و چهل دقیقه پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۲۰- پرسش نمایندگان.

سئوال آقای قدرت الله واحدی از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است دستور فرمائید سؤال زیر به دولت ابلاغ گردد تا وزیر مربوط در مجلس شورای ملی حضور یافته به سؤال مطروحه پاسخ گوید.
با توجه به اینکه برابر اعلام دولت میزان برنج تولیدی امسال کشور ۱۰۰۰۰۰۰ تن می‌باشد به چه دلیل دولت اجازه ورود ۵۰۰۰۰۰۰ تن برنج خارجی را صادر کرده است؟ آنهم در شرایطی که بعلت توزیع غیر اصولی برنج خارجی همزمان با برداشت برنج داخلی این دسترنج کشاورزان ایرانی با بهای بخس بفروش می‌رسد و اصولاً چرا دولت از طریق وزارتخانه‌های کشاورزی و بازرگانی به حمایت کشاورزان برنخاسته و نسبت به خرید برنج داخلی با بهای متناسب اقدام نکرده است؟ و در نتیجه بعلت اشباع بازار از برنج خارجی و عدم حمایت دولت، عده‌ای دلال و واسطه به دهات هجوم بردند و از اضطرار کشاورز ایرانی سوء استفاده کرده برنج شمال را بقیمت ناچیز خریده و بموقع به بهترین قیمت خواهند فروخت. دولت در این زمینه بچه دلیل بجای حمایت با ورود برنج خارجی موجبات تضرر کشاورزان برنج کار را فراهم کرده و با تصمیم اخیر انرا ادامه می‌دهد؟

با احترام ـ دکتر قدرت الله واحدی.

سئوال آقای علی اصغر مظهری از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً چون اطلاع حاصل شد که متأسفانه مقدار زیادی از گندم خریداری شده از خارج بعلت نبودن جا تخلیه نشده و در واگن‌های راه آهن سرگردان است و گویا مقدار زیادی نیز داخل همین واگن‌ها و یا در نقاط سرباز دیگر زیر آفتاب و باران مانده و در معرض خراب شدن است.
تقاضا دارد مقرر فرمائید نمایندگان دولت در مجلس شورای ملی حضور یافته و باین سوأل پاسخ دهند که چنانچه این مطلب واقعیت دارد، علت آنکه بدون توجه به ظرفیت سیلوها گندم خریداری شده چیست؟ در تاریخ تقدیم این سؤال چه مقدار در چند واگن و چه مقدار در جای سرباز در معرض آفتاب و باران بوده است؟ چه مقدار از گندمها در اثر این بی توجهی از بین رفته؟ چه میزان به راه آهن دولتی خسارت وارد آمده؟ و بالاخره مسؤل این کار چه شخصی یا اشخاصی هستند و چه اقدامی برای پیشگیری از تکرار این قبیل کارها بعمل آمده؟

با احترام ـ علی اصغر مظهری.