مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ دی ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ دی ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ دی ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۳۹

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذا کرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۱۳) دیماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای دکتر جواد سعید (نایب رئیس) تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

نایب رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آزموده - آستانه ای - جعفربای - دکتر ابوالهدی – اسکندری – اسکوئی – محمد صادق افتخار – باقر زاده – باقری – بهبهانی – محمد پارسا – پردلی – پزشکپور – پیشوائی – تدین ۰رتربیتی – توتونچیان – توکلی – سالار اف – جندقی – سعید جوادی – خزیمه – خطیبی – دانشمند – منوچهر دهقان – ذوالفقاری – رحیمی لاریجانی – سعادت قدس نیا – کریم بخش سعیدی – حسنعلی سلیمانی – شادلو – شهرستانی – صائب – صفری پور – ظفری – محمد حسین غنضفری – دکتر فروزین – قراچورلو – قربانی نسب – قریشی – کاظمی – مافی – متولی – محمودیان – مشیر – مظهری – مهرزاد – دکتر نصیری – نصیری زاده – یاسینی.

بانوان: اباصلتی – اما آقایان – ابتهاج سمیعی- برومند – سلیلی – صنیع.

- بیانات قبل از دستور آقای دکتر موسی درودی – بانوان میهن افشار جعفری – قدس ایران عدیلی – آقای دکتر لطف الله رئیسی – بانو ویدا داوردی – آقای دکتر تجدد

۲- بیانات قبل از دستور آقای دکتر موسی درودی – بانوان میهن افشار جعفری – قدس ایران عدیلی – آقای دکتر لطف الله رئیسی – بانو ویدا داوردی – آقای دکتر تجدد.

نایب رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع می کیم آقای درودی بفرمائید.

دکتر موسوی درودی – بنده شش، ‌هفت دقیقه از وقتم را به آقای دکتر رئیسی میدهم. آلودگی محیط زیست در کشور ما موضوعی است که باید جدا مورد توجه قرار گیرد. (صحیح است) تاکنون چند حادثه هشدار دهنده اتفاق افتاده که متأسفانه آنطور که باید و شاید از آن پند نگرفته ایم، مثلا از آلوده شدن آب رودخانه زرجوب که موجب مرگ تعداد زیادی ماهی شد چه نتیجه ای گرفتیم؟ چکار کردیم تا این حوادث تکرار نشود؟

مهمتر از آلودگی آب و زباله، موضوع آلودگی هوا و بویژه هوای تهران اس. همکاران گرامی مسلما آمار و ارقام اخیر را خوانده اند که میزان سموم هوای تهران تا ده برابر میزانی است که دانشمندان مجاز اعلام کرده اند (صحیح است).

خوشبختانه اهمیت این موضوع از نظر رسانه های همگانی ما دور نمانده و بطوریکه مستحضر هستید روزنامه اطلاعات و ده نشریه وابسته به آن نهضتی را آغاز کرده اند با استفاده از امکاناتی که یک مؤسسه قرار گیرد و دولت هم با استفاده از امکاناتی که یک مؤسسه مطبوعاتی خصوصی فراهم کرده فکری برای آلودگی هوای تهران و شهرهای بزرگ ما، برای زباله، برای آب های آلوده برای سر و صدا بکند.

من با خوشوقتی اطلاع یافتم نهضتی که مؤسسه اطلاعات بانی آن است با استقبال عده زیادی از دانشمندان و مقامات دانشگاهی و اداری روبرو شده و حتی معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان حفاظت محیط زیست هم در در جلسات آن شرکت میکند. و با خوشحالی باید بگویم سازمان رادیو – تلویزیون ملی ایران هم که تاکنون برنامه هائی برای آگاه کردن مردم در زمینه آلودگی محیط زیست داشته با این نهضت همگام شده و قرار است رسانه های همگانی ما همدوش یکدیگر در این زمینه اقدام کنند و سهم دولت، بخش خصوصی، صاحبان صنایع و مردم را در آلودگی محیط زیست روشن و آنها را تشویق به پاکیزگی محیط زیست خودشان بکنند.

مسلما همکاران عزیز این گونه کارهای عمومی را تأیید میکنند و من امیدوارم ما هم به سهم خود بکشیم تا با تبلیغ مردم حوزه انتخابیه مان در زمینه خطرات آلودگی محیط زیست این نهضت را یاری کنیم (احسنت).

اما نکته ای که حائز اهمیت است اینکه دولت در اینمورد چه خواهد کرد؟ تا کی اجازه خواهد داد منابع آلوده کننده آب و هوای زندگی مردم را روز بروز آلوده تر کند، چرا ما نباید قوانین مقرراتی داشته باشیم که بتوانیم با قاطعیت جلوی کسانی را که با سلامت مردم بازی میکنند بگیریم. من یقین دارم دولت با استفاده از این مسئله آلودگی هوا را جدی تر از پیش پی گیری خواهد نمود بخصوص که در برنامه دولت جناب آقای دکتر آموزگار باین موضوع توجه کامل شده است.

ولی مسئله ایکه باین موضوع ارتباط دارد اینست که می خواهند اتومبیلها را فرد زوج کنند (یکنفر از نمایندگان – این موضوع شایعه ای بود که دیروز از طرف دولت تکذیب شد) خوب خوشبختانه تکذیب شده است ولی من از این نظر عرض کردم که ما باید تا کی بدولت متکی باشیم چرا کارهایی که خودمان باید انجام بدهیم دولت ما را مجبور کند بانجامش یک وقت کارهایی از دست خودمان ساخته نیست آنوقت از دولت م یخواهیم ولی اگر هر کس یک اتومبیل بردارد که هم هوا را خراب کند و هم ترافیک را این درست نیست این مسئله ایست که باید خودمان توجه کنیم. چرا انتظار داریم دولت بما کمک کند بنده چند مدت پیش در کشورهای خارج دیدم که هر ۵ نفر کارمند اداره با هم قرار گذاشته بودند و هر روز یکی اتومبیل می آورد خوب این یک عمل بسیار خوبی است چرا ما اینکار را نکنیم حتی یکنفر از دادن قسط اتومبیلش ناراحت بود گقت تو که پولی باتوبوس میدهی بمن بده و با من بیا. چه اشکال دارد که هر چند نفر که خانه هایشان نزدیک هم است یک اتومبیل بیاورند. آیا تجار بازار که صبح میایند اتومبیلشان را میگذارند و تا عصر با آن کاری ندارند نمی توانند با هم قرار بگذارند و هر روز یکنفر اتومبیل بیاورد و قس علیهذا. حال بنده در اینجا پیشنهادی دارم که نمیدانم تا چه حد صادق است برای اینکه نمایندگان محترم غیر از مجلس جاهای دیگر هم کار دارند ولی ما نمایندگان برای اینکه خودمان پیشقدم بشویم بهتر است از هر ۵ نفری که منزلمان با هم نزدیک است یک اتومبیل بیاوریم و هر روز یکنفر بیاورد و این نهضت را از خودمان شروع کنیم، متشکرم (احسنت).

نایب رئیس - خانم افشار جعفری بفرمائید.

بانو افشار جعفری – با اجازه مقام والای ریاست خانم ها – آقایان نمایندگان شریف ملت ایران ضمن عرض تهنیت بمناسبت سالروز آزادی زنان ایران اجازه میخواهم امروز در خانه ملت به عنوان یک مادر با شما سخن بگویم.

همه از موهبت بزرگ آزادی که در چنین روزی بنا به اراده توانای اعلیحضرت رضا شاه کبیر نصیب زن ایرانی شد آگاهی داریم.

همه به تکامل این آزادی که بازتاب اندیشه داهیانه شاهنشاه آریا مهر است ایمان داریم (صحیح است).

و همه اذعان داریم که زن ایرانی با برخورداری از موقعیت ممتاز کشورمان و با همراهی برادرانه مرد ایرانی امروز پایگاهی در خور یافته است و من امروز بر آن نیستم که به بررسی آنچه بودیم و آنچه شدیم و آنچه هستیم بپردازم بلکه در این اندیشه ام که از دیدگاه یک مادر به عرض برسانم که چه باید بشویم. (احسنت)

به زعم من امروز دیگر ما در جایگاهی نیستیم که بنشینیم و از اسارت پریروز، آزادی دیروز و پایگاه امروز زن ایرانی سخن بگوئیم به اعتقاد من سپاس ما از آنچه بما ارزانی شده است و آنچه کسب کرده ایم واجب است ولی کافی نیست (صحیح است) اینک باید از وظیفه سخن گفت اینک باید به سخن شاهنشا همان اندیشه کرد که فرموده اند (آزادی بدون احساس مسئولیت ایجاد بی نظمی میکند) زن ایرانی چه در مقام شریف مادر و همسر و چه در کسوت یک کارمند و یا کارگر و یا نماینده ملت باید بکوشد تا به بالاترین سطح آگاهی های سیاسی و اجتماعی دست یابد و مهمتر آنکه دانش خود را در همه حال در خانواده و جامعه خود بخدمت گیرد.

برای پرداخت دینی که به جامعه متحول خود داریم کافی نیست که تنها خود گوشه ای از چرخهای عظیم کشورمان را بچرخانیم بلکه باید مردان و زنانی تربیت کنیم که ایران فردا را ایرانی را که به تمدن بزرگ دست یافته است بتوانند اداره کنند این روزها در برخی خانواده های ایرانی یک نوع حسرت حکم فرمائی می کند حسرت اینکه چرا بعضی از دانشکده های مان بصورت نیمه تعطیل درآمده است من امروز بنام یک مادر اعلام می کنم که حل این مشکل اجتماعی تنها از دست مادران بر می آید و اینک نیز برای احتراز از تکرار این اتفاقات این مادر است که باید همت کند (احسنت – صحیح است).

اگر ما از آگاهی های لازم اجتماعی و سیاسی بیشتر برخوردار شویم و مهمتر آنکه دانسته های خود را گام به گام از خانه تا مدرسه و دانشگاه با برنامه ریزی درست به نور چشمانمان انتقال دهیم. از فرزندان خود کوهی ساخته ایم که در برابر طوفان حملات بیگانگان و بیگانه پرستان استوار باقی می ماند.

اگر فرزندان ما اغلب در دوران دانشگاه از تسلط فکری خانواده خارج میشوند از آنست که از دوران مدرسه برای آنان برنامه ای نریخته ایم از آنست که خود را مجهزتر نکرده ایم تا در این دوره حساس هم آنان بتوانند از ما بیاموزند و رهبری معنوی ما را پذیرا باشند من نمیخواهم ادعا کنم که هر خانواده و بویژه هر مادری باید آنچنان دانش بیاموزد که در دوران دانشگاه رهبری درسی و علمی فرزندانش را بر عهده گیرد نه منظورم نفوذ معنوی است یعنی فرزند نقطه نظرهای ما در خود را در اصول اجتماعی بپذیرد و به رهنمودهای مادرایمان حاصل کرده باشد.

به اعتقاد من زن ایرانی برای اینکه دین سنگین خود را به شاهنشاهان پهلوی و جامعه خود ادا کند.

برای اینکه مقام والائی را که در اجتماع متحول ایران به او داده شده است حفظ کند.

و برای اینکه بیشترین سهم را در سازندگی وطن عزیزمان داشته باشد باید در مقام گرامی مادری برای فرزندان خود و فرزندان جامعه خود یک مرشد باشد (احسنت).

به نظر من فرزندان ما امروز نیاز به مادری دارند که معلم باشد معلمی با تمام ویژگیهای این مقام خطیر و مادری با همه اختصاصات این کسوت آسمانی (احسنت – آفری).

نایب رئیس - خانم عدیلی بفرمائید.

بانو قدس ایران عدیلی – با اجازه جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، چنانکه آگاهی دارند روز هفدهم دیماه روز آزادی زنان ایران در پیش است. در این روز که یکی از مهمترین نقطه های عطف در تاریخ سیاسی و اجتماعی کشورمان بشمار میرود بنابر اراده و امر اعلیحضرت رضا شاه کبیر، مؤسس عالیقدر و پر نبوغ سلسله بزرگ و افتخار آفرین پهلوی، زنان ایران پس از قرنها سکوت و فراموشی، از کفن های سیاه خویش بدر آمدند و حق احساس وجود یافتند. (صحیح است)

اینکه عرض میکنم حق احساس وجود مبالغه نیست. با اینکه میدانیم که احساس وجود یک موضوع طبیعی است و هر انسان زنده وجود خویشتن را احساس میکند و میداند که از لحاظ ماده وجود دارد و زنده است معهذا از لحاظ معنوی، حیات به یک سلسله شناخت ها و دریافت ها بستگی دارد که اگر آن ها نباشند انسان زنده مادی از لحاظ مفهوم و معنی واقعی حیات – که در شأن بشریت است – وجود ندارد. بطور مثال. زن ایرانی عصر قاجار که نه حق اظهار نظر داشته و اگر هم جرأت میکرد نظری بر زبان بیآورد آن نظر مقبول واقع نمیشد و تنها عاملی برای مسخره و استهزاء مردان بشمار میرفت و نقشش در زندگی چیزی همانند طرد شدگان از صحنه زندگانی اجتماعی بود، واقعا زنده نبود و بمعنی دقیق اصطلاح «از لحاظ اجتماعی وجودش را احساس نمیکرد.»

ایران نوین که به اراده توانای سر سلسله شکوهمند پهلوی از خواب غفلت چندین صد ساله خویش بیدار میشد برای احراز آن درجه از تحرک و تلاش که زیبنده و فراخور آن ایام تاریخی بود بتمامی نیرو و توان اجتماعی خویش نیاز داشت نمیتوانست اجازه دهد که نیمی از نیروی فعال کشور بحکم سنتهای خلق شده غیر ایرانی در پس چادرهای سیاه بی حرکت و چون مردگان واقعی تنها بیک زندگی نباتی و یا حیوانی دل خوش داشته باشند.

بدین ترتیب بروز دهنده دیماه سال ۲۴۹۴ شاهنشاهی نهضت آزادی زنان ایران پا گرفت و زن ایرانی به نخستین مرحله از تجربه زندگی حقیقی گام نهاد.

اگر «احساس وجود» اعلیحضرت رضا شاه کبیر به زنان ایرانی اهداء فرمودند فرزند برومندشان در طریق تعالی بخشیدن به نیات مقدس پدر بزرگوار خود، بزنان ایران فرصت «ابراز وجود» را ارزانی فرمودند و به زنان ایران اجازه داده شد که در طریق تکمیل حقوق خویش از اوج آزادیهای سیاسی بهره گیرند و چنانکه در شأن ایشان است در شکل بخشیدن به سرنوشت سیاسی میهن خود به شایستگی شرکت نمایند.

تا انسانی قیود اجتماعی را بپای خویش احساس نکند و تا او را در طی سالها نادیده نگیرند و وجود و عدمش را یکسره نه انگارند. از حلول آزادی، از برکت یافتن احساس وجود و ابراز وجود، از درک شادی و سرافرازی ارتقاء مرحله انسانیت و شأن متناسب با آن آنطور که سزاوار است لذت نمیبرد و به هیجان نمیآید و اگر در تاریخ میخوانیم و در روزگار خود می بینیم که چگونه شیفتگان آزادی از جان خود میگذرند تا دیگران بعد از آنها به آزادی برسند و چگونه مشتاقان آزادی علیرغم فشار توان فرسای قدرتهای حاکم زبان میگشایند و ندای آزدی و آزادگی سر میدهند همه بخاطر شکوه آزادی و بخاطر تلخی های عدم احساس وجود و گمشدن در قعر شرایط تحمیلی است که علیرغم شأن بشری و حقوق انسانی در بعضی از جوامع هنوز «اراده گروهی معدود» برای دیگران وضع میکنند و اگر در روز هفدهم دیماه هر سال یا هشتم اسفند ماه در میهن ما زنان کشور این چنین بهیجان میآیند و اینسان که در رسانه های گروهی راه مییابد به ابراز احساسات میپردازند دلیلش چشیدن آن مزه تلخی است که زهر بی خبری و استبداد قاجاریه در کام مادران بدبختشان سرازیر مینموده و آن میزان دوری و جدائی از آزادی بود که سالها نیمی از مردم این مملکت را در حین حیات از احساس مزیایای آن محروم نموده بود.

بهر حال و بحکم اراده توانای دو بزرگ سردار و فرمانده تاریخ کشورمان امروز زن ایرانی از مزایای حیات معنوی و انسانی بهره مند است و میتواند آزدانه صدای خود را پیرامون زندگانی اجتماعی و سیاسی میهن خویش بگوشها رساند و این نعمتی است بسیار بزرگ که جا دارد با زبان و با عمل و با فداکاری به آن ارج نهیم و از ثباتش جانبداری کنیم.

قدر آزادی تنها در خونهائی نیست که برای تحصیلش بزمین میریزد، آزادی وقتی بدست آمد، نگاهداری و حفاظت میخواهد و چه بسا که در این مرحله، فداکاریهای بیشتر و جانیازیهای مؤثرتر از مرحله قبل برای حفظ آن ضروری باشد.

درستی این نظر وقتی آشکار میشود که سالها بعد از صدور اعلامیه آزادی زنان ایران میشنویم که گروهی در پی اندیشه واهی جدا کردن زنان از فعالیتهای اجتماعی و سیاسی دست اندرکار میشوند و در محیط دانشگاه که مهد تلاشهای گروهی زنان و مردان فردای کشور است میکوشند از ورود دختران دانشجو به رستوران دانشکده یا حرکت دسته جمعی پسران و دختران دانشجو با یک اتوبوس بشوند

اینجاست که زن ایرانی باید آن هوشیاری باطنی و ذاتی خویش را بروز دهد (صحیح است). خطر وجود دارد

و دشمنان ایران که ایران را بزرگ و کامروا نیمخواهند با حمله هب کانونهای دانش پژوهی مملکت میکوشند افکار فرزندان ما را مسموم سازند و دید معصوم آنها را احیانا از نگریستن به واقعیات، از مقایسه های تطبیقی بین ایران دیروز و ایران امروز، از ملاحظه برنامه های مترقیانه ایران فردا به افقهای تیره و تاریکی که پایانش قابل رویت نیست اما دید بیدار زن و مرد ایرانی عمق کثیف آنرا بمدد سابقه و تجربه بخوبی میشناسد معطوف دارند.

اینجاست که زن باهوش ایرانی باید نقش خود را ایفا کند، ما با ایمان به راه مقدس انقلاب و با اعتقاد به اصول رستاخیز محیط خانه های خود را مالامال از شرف و افتخار میسازیم، ما بعلامت تحسین و سپاسگزاری کانونهای گرم خانوادگی خویش را مبدل به کانونهای کوچک ولی بسیار مؤثر حزب فراگیر ملت ایران مینمائیم تا از این رهگذر بذرهای فساد آور والم بخش دست بیگانه نتواند در قلوب فرزندان ما ریشه بدواند و مملکت را یکبار دیگر دستخوش شرایط نا مساعد برای حیثیت و آزادگی ملت ایران سازد.

این نقش ماست و ما آنرا دانسته و با تمام وجود خود و با قلبی مالامال از مهر به شاه و عشق به میهن عزیز ایفا میکنیم. ما، عموم زنان ایران، در کنا رمردان این مملکت استوار ایستاده ایم، و همگی زیر پرچم غرور انگیز انقلاب مقدس شاه و مردم، با مشتهای گره کرده آماده ایم که دهان هر یاوه گو را اعم از اینکه از استعمار سرخ الهام گرفته یا از استعمار سیاه و میخواهد علیه مقدسات ملی با اسائه ادب کند خورد سازیم و اگر لازم باشد بهنگام ضرورت جان خود را هم بپاسداری از موهبتهای آزادی که اینک هر زن و مرد ایرانی قادر است از آن بنا به استحقاق خود بهره گیرد فدا سازیم. سپاسگزارم (احسنت – احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر رئیسی بفرمائید.

دکتر رئیسی – با اجازه ریاست مجلس شورای ملی دوستان و همکاران گرامی امروز فرصتی شد که من در پشت این تریبون اگر مطالبی مورد توجه آقایان میتواند قرار بگیرد بیان کنم (انشاء الله) چند سالی است و امسال بیشتر عده ای دانشجو نما تظاهراتی می کنند و در گوشه و کنار چه در کشورهای خارج و حتی اخیرا در داخل مملکت ما که دم از وطن پرستی و وطن پرستی میزنند چرا، چه شد؟ کجا بودند؟ از کجا سردر آوردند؟ کی ها هستند؟ فکر می کنم مطلبی است که باید در این مکان مقدس در حضور نمایندگان مردم و در حضور مردمی که آمدند و با کمال آزادی بما رأی دادند و ما را بر روی این صندلی نشاندند کاری بنیادی و پایه ای می شد این کار را دوستان در جلسات گذشته بنحو احسن انجام دادند من هم خواستم امروز از قافله عقب نباشم اگ رتکراری از صحبت دوستان در گفتارم آمد پوزش می طلبم من خوب بخاطر دارم حتما آقایان هم بهتر از من می دانند من خوب بخاطر دارم حتما آقایان هم بهتر از من می دانند دیر زمانی نیست که پایه های اقتصاد این مملکت متزلزل بود مرتبا به مجلس شورای ملی بودجه های یک دوازدهم می آوردند برای اینکه حقوق کارمندان را در آخر ماده بپردازند. مرتب لوایحی می آوردند که مجبور بودند وامهایی که بوی استعمار از آن می آمد بگیرند و در قبال پول ناچیزی که بصورت وام بملت آنروز ایران میدادند تقضاهای نامشروعی می کردند. حق گمرک، عبور از جاده ها باید با اجازه آنها باشد حتی بارها شنیدیم (البته عمرم و خاطراتم به آنجاها نمی رسد) که اگر از جایی بجای دیگر مملکت می خواستند برومند باید گذرنامه داشته باشند تمام شئونات مملکت را در اختیار می گرفتند و پول ناچیزی برای پرداخت حقوق کارمندان آن دوران که تعدادشان هم ناچیز بود می پرداختند این مراحل طی شد رضا شاه کبیر با پایه گذاری بر اقتصاد سالمی که فرمودند و همچنین بدست فرزن برومندش رهبر این مملکت تکمیل گردید این وضع بتدریج رفت و رفت تا جائیکه کاملا از یک بی نیازی برخوردار شدیم نفت که یکی از منابع اصلی این مملکت بود و بسیار هم غنی بود در همان موقع بتاراج می رفت ولی بما چیزی نمیرسید در آن زمان این وضع برای اغلب دولتهای خارجی خوشیند بود فقط تحریکات آنها در قبال این مسئله بود که سر و صدائی در نیاید و آنها بتوانند نفت را به بهترین وضعی چپاول کنند بعد از اینکه مملکت به امنیت کامل رسید و تمام شئون به تثبیتی رسید دوره آن شد که مردم ایران بیاری رهبر خود برخیزند و از حقوق حقه خود بنحو احسن برخوردار گردند، نفت بقیمت واقعی خود رسید بارها رهبر عالیقدر ما به جهانیان گوشزد کردند که این ماده تمام شدنی و گران است این چنین تاراج نکنید این چنین مفت از دست ندهید، بروید به فکر آتیه خود باشید و چیزی را جایگزین آن کنید. خواهی نخواهی وضع جدید نفت برای بعضی ها گران تمام شد بعضی از کشورها نتوانستند تحمل قیمت جدید را بنمایند چه می توانستند بکنند؟ چه می شد؟ در قبال این مسئله دولت یو ملتی دست بدست هم داده منابع خود را تعیین نموده از ثبات کامل بر برخوردار است مملکت از امنیت کامل برخوردار است چه می شود کرد؟ دسیسه چنین شروع میشود در بین درخشانترین و حساسترین تیپ اجتماع، من هم دانشجو بودم، در ایران تحصیل کردم بروحیه دانشجویی آشنا هستم مقادیری از صحبتهای آنها را ارج می گذارم و مقادیری را خائنانه میدانم و بهیچوجه قابل تحمل برای ملت و مملکت ایران نمی دانم این دانشجویان بدو دسته تقسیم می شوند یک عده ایی که مستقیم باعمال خارجی درتماس هستند و خیلی هم ساده می شود بررسی کرد (قاضی – دانشجو نیستند) (یکی از نمایندگان – دانشجو نما هستند) درست است اسم دانشجو بر خود می گذارند اینها تظاهر به دانشجویی می کنند این دانشجویان دو دسته هستند آنهائیکه بظاهر دانشجو هستند و اعمال بیگانه منشاء می گیرند و خائن به مملکت هستند خیلی ساده می شود بررسی کرد ملاحظه بفرمایید در یک روز و ساعت بخصوص یک شعار بخصوص در تمام دنیا در ظاهر دانشجو علم می کنند دانشجویی که بجایی بستگی نداشته باشد اینها را کجا هماهنگ می کند اینها در وسط دانشجویان برخورده اند اینها خائن به مملکت هستند، اینها تنها مانع پیشرفت مملکت هستند، اینها می خواهند پیشرفت سریع ملت ایران را بهر طریقی که می توانند سد کنند و برای اربابان خود توشه ای برگزینند دانشجویان عده ایی دیگر هستند که از روی صفا و سادگی خود به کوچکترین چیزی تحت تأثیر قرار می گیرند از یک تبعیض که احیانا و خدای نکرده استاد در کلاس قائل می شود و یک نمره کمتر و بیشتر ناراحت می شود ما خودمان دانشجو بودیم از برخورد با مأمور سر چهار راه در خیابان از کوچکترین ناهماهنگی اگر کوچکترین بی حرمتی می دیدیم اگر در خیابان یک اتومبیل آخرین سیستم می گذشت و خاکی بچشم ما می رفت ناراحت می شدیم و این گناه را بگردن دولت می گذاشتیم و این نکته صحیح است همان دانشجو امروز وکیل مجلس است و در اینجا نشسته و احیانا اتومبیل همین دانشجوی گذشته خاکش در چشم دیگران میرود آیا دانشجوی فنی امروز از مقاطعه کارهای آینده نخواهند بود؟ میدان باز است کار زیاد است مملکت در موقعیتی قرار گرفته که حتی برای نیروی کار دست نیاز بکشورهای خارجی دراز کرده است و برای انجام کارها عده ای را دعوت میکند (صحیح است – احسنت).

خوب این دانشجو تا این حد قابل تحمل است در مملکتی زندگی میکنیم که مردم از آزادی کامل منهای خیانت برخوردار هستند (صحیح است) آزادی ادیان و بیان وجود دارد ببینید در این مملکت ادیان مختلفی هستند ولی برخوردی نیست در این مملکت همه گونه صحبت آزاد است من وکیل، از روزی که آمدم و از پشت این تریبون صحبت کردم همه چیز گفتم و کسی بمن نگفت چه بگو و چه نگو هر چه خواستم گفتم صدها هزار نفر بمن و شما رأی دادند و آنچه بنظرمان میرسید اینجا گفتیم البته بعضی از این انتقادها هم خوش آیند نبود بچه چیز میگویند آزادی؟ آزادی که به بقیه افراد صدمه ای نخورد، از آزادی چه چیزی را میخواهید که در اینجا نیست؟ دانشجویان در عرض چند سال از چند صد هزار نفر به چندین برابر رسید این بهترین و بیشترین سرمایه گزاری بود برای نیروی جوان و فعال مملکت چرا میخواهید پیشرفت این نیروی فعال تعطیل بشود؟ چرا بچه هایی کشاورز و کارگر و مردم اصیل این مملکت را میخواهید از راه بدر ببرید؟ چرا مانع تصیل مردم میشوید؟ چرا تشویق به تعطیل کلاسها میکنند؟ چرا صحبتهائی که باید مربوط بدرس و معلومات باشد به صحبتهای سیاسی و شعارهای خائنانه تبدیل میکنند؟ صحبت من با اولیای دانشجویان است اینها ثمره و دسترنج مردم ایران هستند. اینجا برای اینها سرمایه گزاری عجیب و بی نظیری شده، این را نباید مفت از دست بدهیم، ملت ایران این اجازه را نمیدهد که این سرمایه گزاری بنا بودی کشیده شود. ما از دانشجویان عزیز میخواهیم که بیدار شوند و متوجه باشند و بدانند که با چه کسی طرف هستند. و بدانند ایران امروز امنیت منطقه را بعهده دارد و مملکتی است که امروز رهبری آن زبانزد خاص و عام است و همه آنرا قبول دارند من ممالک زیادی را دیده ام خاور دور را دیده ام خاور نزدیک را دیده ام کشورهای با نفت و بی نفت را هم دیده ام پیشرفتها را دیده ام مسلما در هر کشوری که پیشرفت سریع باشد ممکن است در بعضی از قسمتها همآهنگی وجو نداشته باشد. این آن چیزی است که ما از دولت جناب آموزگار که میگوید با صراحت و با صداقت است و همینطور هم هست و میخواهی که بحث و گفتگو کنند (صحیح است) و با آنهائی که ممکن است تحت تأثیر خائنین قرار بگیرند صحبت کنند و آن عده معدود را از این دانشجویان جدا کنند اگر یک سلول سرطانی در بدن من وجود داست اطراف خود را آلوده میکند و به سلامتی بدن لطمه میزند قبل از اینکه این سلول بتواند سلامتی شخص را بخطر بیاندازد باید آن قسمت جدا شود و بمباردمان شود و از بقیه جدا شود. نباید گذاشت عده ای خوش باور و ساده لوح و بی خبر تحت تأثیر قرار بگیرند آرزومندم این شعار من بگوش رهبر عالیقدر برسد ما مجلسیان که هر کدام بحق و با آزادی کامل که همه قبول دارند از طرف ملت ایران به این مجلس آمده ایم این کارها را قبول نمی کنیم و مشتها یگره کرده خود را متوجه این خائنین می کنیم آنهائی که شیشه می شکنند و در خیابان به راه می افتند و خرابی ببار میآورند آنها تیپ انتلکتول اجتماع و دانشجو نمی توانند باشند (صحیح است) آن عده معدود دانشجو هم تحت تأثیر آنها نباید قرار بگیرند و کلاسها را تعطیل کنند شما بیائید کلاسها را تشکیل بدهید اجتماع به شما نیاز دارد بیائید در کارهای خلاقه و تولیدی شرکت کنید بیائید عامل مؤثر و سازنده باشید در کارهای اجرائی قرار بگیرید، العجب تعدادی از دانشجویان که تک تک در گذشته این شعارها را میدادند امروز در مسندهای بزرگی قرار گرفته اند و کارهای مهمی را انجام میدهند. پس مملکت میدان داشت، به جلو آمدیم و باز هم جلوتر میرویم من مقداری تابع احساس شدم. اگر بعضی از مطالبم آنطور که باید ادا نشده است معذرت می خواهم. ملاحظه بفرمائید وقتی رهبر ملت ایران اعلام می کنند ما دیگر نفت را بصورت خام نمی خواهیم صادر کنیم چون این یکی از منابعی است که بالاخره روز به زوال و نیستی خواهد رفت و در صدد هستیم که زیر بنای محکمی برای نسلهای آینده فراهم کنیم که تا ابد بتواند بازده داشته باشد و نفت بصورت پتروشیمی در قبال این سرمایه گذاریها باید صادر شود مثلا اگر کشاورز سیب زمینی را کیلوئی دو ریال می فروشد حالا باید آنرا بصورت چیپس و کیلوئی ۱۵ ریال بفروش برساند ما می خواهیم از تمام جزئیات نفتمان استفاده کنیم هیچ قسمت آنرا زائد نمی دانیم امروز تحریکاتی در منطقه هست سر و صداهائی هست و زد و خوردهائی هست و میخواهند ملتها را از خود منحرف کنند این وضع شکوفان ایران هم موجب بخل و حسد شده است نمی تواند کسی ناظر باشد و به بینند که کشوری بطرف پیشرفت میرود و برای خودش سرنوشت ساز است و ساکت باشد تحریکات دامنه های مختلف دارد ولی آنچه مسلم است و بر آنها هم ثابت شده است این است که ۳۳ میلیون نفر ایرانی یکصدا و یک فرم صحبت می کنند و آنهم در قبال مسائل ملی و مقدسات خودش (صحیح است) مقدسات ملی آنها چیست؟ رهبر است، قانون اساسی است و انقلاب شاه و ملت است که این امنیت را بوجود آورده چه کسی می تواند اجازه بدهد که این محیط امنیت ما تبدیل به محیطی بر عکس بشود من در زمانی که شهبانو منت بر مردم چهار محال بختیاری گذاشتند و آنجا تشریف آوردند فرصت پیدا کردم که حضورشان عرایضی داشته باشم به من فرمودند تقاضای شما برای منطقه چیست، عرض کردم اگر حقیقت را بخواهید هیچ! گفتند چرا؟ گفتم بچه بودم از این گردنه ها وقتی به شهر میآمدم بارها مورد تهاجم دزدان قرار می گرفتم! هیچ موقع نشد که احساس امنیت کنیم، نسل به نسل ا زاین موضوع صحبت میکردند که چطور میشود که قومی مهاجم حمله کنند و امنیت ما را از بین ببرند و بخطر بیاندازند امروز من وکیل هستم و بر حسب حرفه وکالتم مجبورم بامردم گفت و شنود داشته باشم شبها دیر وقت بخانه میروم در خانه باز و چراغ روشن است بخدای یکتا تا امروز کوچکترین دزدی در این خانه انجام نگرفته این آن امنیتی است که من عرض کردم و دیگر هیچ چیز دیگری نمی خواهیم. ممکن است نسل جوان قدر این امنیت را آنطور که باید و شاید ندانند این وظیفه من و شما دوستان مجلسی من است که همیشه یار و مدد کار مردم بوده این را گوشزد بکنیم تا به نتیجه برسیم اغلب ایراد گرفته میشود که دولت ایران در خرید اسلحه افراط می کند آنها که ایراد می گیرند نمی دانند ما قدر قدرت را می دانیم که درد بیچارگی را کشیده ایم مصائبی که در گذشته داشتیم در اثر عدم قدرت بود (صحیح است) اما وقتی کسی از آن درماندگی به این چنین زور مندی رسید در هیچ موقعی متهاجم نخواهید بود بارها از طرف ربر ملت ایران گفته شده است که ما هیچوقت حالت تهاجمی نخواهیم داشت ما فقط صلح در منطقه خودمان را می خواهیم زندگی بچه هایمان را در آتیه تضمین کنیم. ما نم یخواهیم جنگ و خونریزی باشد ولی این را می گوئیم که اگر می خواهد امنیت ما بخطر بیفتد از کوچ و بزرگ به عمال داخلی و خارجی حسود، آنچنان مشتی گره کرده نشان خواهیم داد که تا ابد فراموش نکند (صحیح است) امروز تمام ممالک دنیا رهبری این مملکت و امنیت این مملکت را قبول دارند در زمان گذشته کلمه ایران برای اغلب کشورها نامفهوم بود و فقط توی دیکسیونرها می دیدند ولی امروز برای آنها مفهوم واقعی پیدا کرده است و ا زکارهایمان درس می گیرند بهر حال دوستان و سروران عزیز این وظیفه من و سروران عزیز است که هر چند بار اینجا بگوئیم که شدیدا از رفتار خائنانه ای که در مملکت می خواهد انجام بگیرد متنفریم و تا آنجائی که خواهیم توانست آنرا محکوم می کنیم اگر وقتی باقی مانده است به خانم داودی میدهم (احسنت).

نایب رئیس - خانم داودی بفرمائید.

بانو ویدا داودی – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی – در هفته های اخیر حوادثی در دانشگاهها روی داد که دیدن و شنیدن آن برای هر ایرانی که سرنوشت مردم وطنش را با نگرانی وطن پرستانه ای دنبال میکند، تأسف آور بود (صحیح است) حقیقت این است که بروز صحنه هائی از این قبیل از جانب پاره ای گروههای اجتماعی ممکن است نه تنها شگفتی آور نباشد بلکه با هیچ نوع واکنشی تأثیر آمیزی نیز همراه نگردد زیرا برخی از قشرها کارشان این است و هدفی جز ایجاد تشتت و از هم گسیختگی نظام اجتماعی ندارند، اما حساب دانشجو و دانشگاه در چنین مسائلی وضع دیگری دارد مردم از این طبقه اجتماعی انتظارات خاصی دارند (صحیح است) انتظاراتی که شایسته این گروه برجسته جامعه است.

هیچکس نمیتواند منکر رسالت عظیم طبقه منور الفکر باشد. در جریان تحولات تاریخی هر ملتی، این نقش آفرینان منشاأ بزرگترین آثار و نشانه ما هستند حقایق موجود جامعه در ذهن این گروه روشن و صراحت بیشتر مردم بسوی این جماعت است و نحوه اظهار نظر و نگرش آنان (صحیح است) بااین مقدمات چگونه میتوان قبول کردند که دانشجو و دانشگاه چشم حقیقت بین خود را بروی واقعیات موجود جامعه ببندد و حوادثی را بوجود آورند که مغایر تمام اصول و شعائر وطن پرستی است. در واقع باید گفت که دانشجو و دانش پژوه هرگز در چنین راهی گام بر نداشته است و بر نمیدارد بلکه افراد معینی که هویت تاریخی و مأموریت ها یشناخته شده آنها برای ملت ایران روشن است خواسته اند از سنگر علم و دانشگاه و بنام دانشجو و با استفاده از کسوت مقدس دانشجوئی به مقاصد شوم خود و حمایت کنندگانشان جامعه عمل بپوشانند مسلم است که ملت ایران در برابر چنین اقدامات ضد میهن پرستانه ای خاموش نمیماند و همانطور که دیده ایم در اجتماعات گوناگون هموطنان عزیز ما این تظاهرات را بشدت محکوم ساخته اند. من شخصا بنام یک دانشگاهی میتوانم بجرأت بگویم که اقلیت معدودی که بنام دانشجو حوادث خیابانی روزهای پیش را بوجود آوردند دانشجو نبوده اند (صحیح است) و اگر تعداد انگشت شماری بین آنان دانشجو بوده است هرگز نماینده قانونی و ایده ئولوژیکی اکثریت دانشجویان شرافتمند دانشگاهها نبوده اند اکثریت دانشجویان را با احساس مسؤلیت خطیر خود، با آگاهی به این حقیقت که ایران لحظات حساسی را در باریکه ای از زمان و تاریخ میگذارند، با تلاش صمیمانه ای در پی کشف حقایق علمی و دست یابی به گنجینه معارف و فرهنگ ملی و جهانی هستند آنان به انتظار و توقع بحق توده مردم این سرزمین احترام قائلند و بیگمان به ارزش رسالت تاریخی خود نیز آگاهی و وقف کامل دارند. نکته ای که بر هیچکس پوشیده نیست اینست که فضای سیاسی کنونی ایران بیش از هر زمان دیگری برای بحث ها و جدل های منطقی آماده است درهای حزب رستاخیز ملت ایران و اجتماعات گوناگون آن بروی همه کس باز است. اگر کسی حرفی دارد، اگر کسی انتقادی دارد، گوشها برای شنیدنش باز است بجای اینکه بطور پراکنده صحبت کنیم، آیا بهتر نیست که در این مراکز گردهم آئیم و صمیمانه عقاید خود را در معرض نقد و بررسی دیگران قرار دهیم؟ بگوئیم و بشنویم و از حاصل این گفت و شنودها نکات تازه ای را بجامعه ایران عرضه کنیم. نکاتی که در ساختمان یک ایران نو و در قوام یک جامعه استوارتر و نیرومند تر تأثیری راستیم بگذارد. (احسنت – احسنت)

نایب رئیس - آقای تجدد بفرمائید.

دکتر تجدد – جناب آقای رئیس، همکاران ارجند، همانطور که استحضار دارید چند روز قبل حادثه وحشتناک زلزله کرمان اتفاق افتاد و در این حادثه وحشتناک صدها نفر از هم وطنان ما کشته شدند و صدها نفر زخمی و بی خانمان گردیدند پس از این حادثه به امر شاهنشاه آریا مهر بلافاصله همه سازمانها برای کمک به آسیب دیدگان و در این جریان ارتش و ژاندارمری و شیر و خورشید و بهداری و بهزیستی کرمان و دیگر سازمانها کمکهای بسیار مؤثری کردند و همانطور که استحضار دارید شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت شهبانو به کرمان تشریف فرما شدند و منطقه زلزله زده را نزدیک مشاهده کردند آقای استاندار و نمایندگان استان کرمان و مسئولان را احضار فرمودند و دستورات جامعی را برای بازسازی و نوسازی مناطق زلزله زده صادر فرمودند. و آقای طباطبائی استاندار کرمان که همواره با کوشش و بردباری فراوانی انجام میکنند بهنگام وقوع زلزله زده را از نزدیک مشاهده کردند آقای استاندار و نمایندگان استان کرمان و مسئولان را احضار فرمودند و دستورات جامعی را برای بازسازی و نوسازی مناطق زلزله زده صادر فرمودند. و آقای طباطبائی استاندار کرمان که همواره با کوشش و بردباری فراوانی انجام برنامه های عمرانی و آبادانی استان کرمان را پی گیری میکنند بهنگام وقوع زلزله برای استفاده از مرخصی عازم آمریکا بودند ولی بمنظور اجرای اوامر شاهنشاه در مورد بازسازی منطقه زلزله زده سفر خود را لغو کردند و اکنون در رأس گروهی که مشغول بررسی و مطالعه برا ینوسازی زرند و کمک بآسیب دیدگان هستند با تلاش بسیار فعالیت دارند و دیروز هم جلسه ای با حضور وزارت کشور و مسکن و شهرسازی و نمایندگان کرمان در مجلس شورای ملی در کرمان تشکیل شده که از توجه و علاقمندی وزرای مربوط و سایر مسئولان سپاسگزاری میشود.

هنگام وقوع زلزله من در حوزه انتخابیه خودم رفسنجان بودم و برای کمک به آسیب دیدگان کمیته ای تشکیل دادیم بنام کمیته امداد و نیکوکاری با شرکت چند تن از مسؤلان و مردم نیکوکار و با کوششهای زیادی که بعمل آمد در شهر و روستاها بوسیله این کمیته حدود یک میلیون تومان پول جمع آوری شد گروههای متعددی هم به زرند عزیمت کردند و کمکهای مهمی را در این زمینه به آسیب دیدگان کردند اکنون قرار است بوسیله این پول که جمع آوری شده قسمتی از منطقه زلزله زده در قالب طرحهای عمرانی آنجا بازسازی و نوسازی بشود و من در اینجا وظیفه خودم میدانم که از عنایت و مرحمتی که شاهنشاه آیرا مهر در سفر کرمان به خصوص نسبت به کمکهای مردم رفسنجان فرمودند از طرف مردم حوزه انتخابیه خودم تحسین و ستایش بکنم امیدوار هستیم که مردم رفسنجان بتوانند با کمکهایی که جمع آوری شده قسمتی از منطقه زرند را که ویران شده نوسازی کنند به هر حال من یک بار دیگر از شاهنشاه معظم و مفخم و علیا حضرت شهبانوکه توجهات خاصی را در اینگونه موارد دارند سپاسگزاری می کنم و امیدوار هستم که اعلیحضرتین در راه خدمت به ملت ایرا مؤید و موفق باشند (احسنت).

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به لایحه جلوگیری از افزایش نا متناسب بهای زمین و ارسال به مجلس سنا

۳- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به لایحه جلوگیری از افزایش نا متناسب بهای زمین و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس - وارد دستور میشویم گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح ماده ۳ لایحه جلوگیری از افزایش نا متناسب زمین مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- در صورتیکه به تشخیص دولت معاملات راجع به زمین های مشمول این قانون بین اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی به بهای زائد بر بهای عادله انجام گیرد دولت یا شهرداری محل میتواند زمین مورد معامله را حداکثر تا نه ماه از تاریخ انجام معامله با پرداخت نقدی بهای عادله باضافه آن قسمت از هزینه ثبت سند که قانونا بعهده خریدار است، تملک نماید مرجع تشخیص کمیسیونی خواهد بود که اعضای این قانون تعیین خواهند شد.

هر گاه زمین مورد تملک دارای اعیانی و یا تأسیساتی باشد بهای آنها بر اساس نظر ارشناس و طبق آئین نامه اجرائی این قانون تعیین و پرداخت خواهد شد. وجوه لازم برای اجرای این ماده از محل درآمد عمومی تأمین میشود.

تبصره – تاریخ انجام معاملات راجع بزمین، تاریخ ثبت و صدور اسناد رسمی مربوط به معامله است و اعلامات یا اقاریز مغایر آن در ضمن تنظیم اسناد رسمی از حیث اجرای مقررات این قانون بلا اثر خواهد بود.

نایب رئیس - آقای رئیس کمیسیون دادگستری توضیحاتی دارید بفرمائید.

مهدی شیخ الاسلامی – (رئیس کمیسیون دادگستری) – جنا ب آقای رئیس همکاران گرامی در جلسه قبل هنگام طرح و بررسی این لایحه با پیشنهاد جناب آقای دکتر عاملی دائر به حذف سه سطر از قسمت اول ماده سه و سه سطر آخر این ماده و مذاکرات مفصلی که در مجلس شورای ملی شد، لایحه برای بررسی بیشتر در ماده ۳ به کمیسیون اعاده شد. در جلسه کمیسیون دادگستری با حضور آقای دکتر عاملی موضوع پیشنهاد ایشان مورد بحث و بررسی مفصل قرار گرفت و پس از مذاکرات لازم کمیسیون به اتفاق آراء به دلایلی که به اختصار حضورتان عرض می کنم پیشنهاد حذف ایشان را نپذیرفت و با اصلاحاتی که در دو مورد بعمل آورد گزارش مجدد را به ساحت مجلس تقدیم کرد همانطور که در جلسه قبل عرض کردم تصویب پیشنهاد آقای دکتر عاملی به این صورت بود، ماده سه لایحه را که از مواد مهم این لایحه است بصورت مجوز تملک زمین برای اجرای برنامه های دولت درآورد و حال آنکه بموجب قوانین متعدد این اجاهز بدولت داده شده که برای اجرای برنامه های خودش اگر احتیاج دارد با شرایط خصی که پیش بینی شده زمین بخرد و تملک بکند و اصولا ضرورتی در این قانون وجود نداشت که چنین مجوزی را دولت کسب کند گذاشته از این تغییر ماده به این صورت که در واقع این ماده را ضمانت اجرای این لایحه باید تلقی کرد اصولا لایحه را از هدفش دور می ساخت و عنوان لایحه را هم باید تغییر میدادیم و می گفتیم لایحه کسب مجوز تملک زمین برای دولت، تازه بفرض اینکه چنین مسئله ای را می پذیرفتیم که این پیشنهاد با این فرم تصویب میشد و بعنوان مجوز بود اشکالاتی ایجاد می کرد برای همان مجوز باین توضیح که در قوانین فعلی برای مورد شرایط خاصی برای خرید و تملک زمین پیش بینی شده است که همه آن قوانین را از بین میبرد و بموجب همین مقررات این قانون میشود تملک و به این صورت فقط دولت زمین مورد معامله را میتواند بخرد یعنی اگر زمین رویش معامله نمیشد دولت حق نداشت آنرا تملک کند دوم اینکه فقط ظرف یک سال میتوانست برای احتیاجاتش اینکار را بکند سوم اینکه بهای زمین را حتما بایستی نقدا طبق همین ماده بدهد و در هر سه مورد ایجاد اشکال برای دولت میکرد در بعضی قوانین شرایط پرداخت را نصف نقد و نصف اقساط پیش بینی کرده است و این دولت را محدود میکرد فقط برای یک سال آن هم در مورد زمین مورد معامله. ولی بحثی از معامله در مواد فعلی نشده و با حذف قسمت اول ماده دیگر چیزی نمی ماند با توجه به این مسائل و با توجه به اینکه اصولا آنچه در این لایحه پیش بینی شده مکانیزم خاصی است برای ضمانت اجرای این قانون که اگر کسی زائد بر نرخ عادله که در این قانون تعیین شده زمین را خرید باید بداند ظرف یکسال دولت اختیار دارد که با پرداخت نقدی آنرا تملک بکند انی هشداری بود برای کسانیکه می خواستند تخطی کنند از مققرات این قانون و در واقع در مورد قیمت زمین و این با هدف لایحه که جلوگیری از افزایش قیمت زمین است منطبق است در اجرای این هدف پیش بینی شده بود که اگر دولت این تشخیص را داد تملک بکند و هیچ مرجع تشخیص هم در لایحه قید نشده بود ولی در کمیسیون اضافه کردیم حتما کمیسیونی باشد که در تهران و شهرستانها تعیین میشود این برا یاحتراز از این مسئله بود که در زمینه تشخیص تخلف ا زمقررات این قانون، فرد به تنهائی ممکن است اشتباه بکند و تشخیص کمیسیون کمتر در معرض اشتباه و خطاست از این جهت است مرجعی که این موضوع را تشخیص میدهد فرد نباشد و پیشنهاد جناب دکتر عاملی تمام این مسائل را از بین میبرد یک اختیاری بود به دولت که تمام زمین هائی را که معامله میشد به همین نرخ تملک بکند بدون آنکه احتیاج داشته باشد و یا بدون اینکه معامله ای حتما زائد بر نرخ عادله انجام شده باشد و این نوعی تزلزل بود برای همه کسانی که صحیح معامله انجام میدادند و یا خودشان را در معرض اتهام نمیدانستند که زمین را خارج از مقررات قانون معامله کرده باشند و در نتیجه دغدغه و تشویقی برای آنها بوجود می مد روی این اصل کمیسیون ماده ۳ را با تغییر در دو مورد آن تصویب کرد یکی اینکه یک سال به ۹ ماه تقلیل پیدا کرده بر اساس اینکه حتی المقدور در مدت کمتری تشخیص معاملات بعمل بیاید و زودتر برای مردم تعیین تکلیف شود که بتوانند اقداماتی انجام دهند مسئله دیگر حذف جمله احتیاجات دولت برای اجرای برنامه های خود بود. برای احتیاجاتش در ماده این توهم پیش آمده بود که فقط دولت اگر در اجرای برنامه های خود ضرورت داشته باشد زمینهائی را که معامله میشود تملک میکند این جمله را کمیسیون حذف کرد به این استدلال که این توهم ایجاد نشود که فقط در موردی که دولت احتیاج به این زمین دارد تملک کند اینجا عرض کردم که احتیاج دولت مطرح نیست دولت احتیاجی به کسب چنین مجوزی ندارد بلکه دولت در موردی که تشخیص بدهد که تخلف از این قانون شده و معامله زائد بر نرخ مقرر بوده باید بتواند این زمین را تملک کند و نیازی به این زمین برای برنامه های خودش ندارد ارتباطی با مسأله نیاز دولت و احتیاج برای برنامه خودش ندارد البته بعد از این قانون اگر زمین تملک شد خواه ناخواه دولت برای اجرای برنامه های خودش از این زمین استفاده می کند یا برای خانه سازی یا تأسیسات عمومی یا شهرداری و اصلاحی که در ماده ۶ بوجودآمده بود قید شده بود دولت زمینهائی که بموجب این قانون تملک می کند برای تأسیسات و خانه سازی بتواند استفاده کند این بود بطور خلاصه جهات بررسی کمیسیون و تغییری که در این مورد داده شد پس با اجازه جناب رئیس می خواهم از فرصت استفاده کنم و چند کلمه ای به اختصار در زمینه نحوه رسیدگی کمیسیون در جلسات قبل که این بحث پیش آمده بود که تعداد زیادی پیشنهاد شده ولی رد شد. و حتی عنوان شده بود که صد تا پیشنهاد رد شده است، اینجا یک توضیح مختصری برای روشن شدن ذهن همکاران عزیز عرض کنم اصولا قضیه باینصورت نبوده و خیلی از پیشنهادات بعد از بحث و مذاکرات زیادی پس گرفته شد و تعدادی ا زدوستان عزیز هم که پیشنهاد داده بودند و در کمیسیون تشریف نداشتند شاید هم گرفتار بودند ناچار بودیم پیشنهادشان را رد شده اعلام کنیم و اگر هم حضور داشتند ممکن بود با استدلالاتی که مطرح می شد قانع می شدند باید عرض کنم اگر ایرادی در این مسأله و در نحوه کار کمیسیون و در زمینه طرح پیشنهاد و اجازه صحبت به پیشنهاد دهنده و طرز رأی گرفتن و رعایت موازینی که برای بررسی طرح و پیشنهاد لازم باشد من با کمال میل می پذیرم ولی دوستانی که در کمیسیون حضور داشتند شاهد بودند که هیچ موردی پیش نییامد که یکی از این اصول وموازین رعایت نشده باشد و پیشنهاد دهندگان بکرات و دفعات نا محدود در مورد پیشنهادشان صحبت کردند و توضیح دادند حتی بعضی از اعضاء کمیسیون ابراز میکردند که طبق آئین نامه یکبار باید توضیح بدهند نه چند بار ولی من در جوابشان گفتم که هر چند بار هم که بخواهند توضیح بدهند که مسأله روشن تر بشود، بنابراین فکر نمی کنم ایرادی داشته باشند اما از جهت خود پیشنهادات، پیشنهاداتی بود که کمیسیون نا وارد تشخیص نمیداد ولی جای آن پیشنهادات در این لایحه نبود مثلا پیشنهادی که در مورد محدوده شهرها بشعاع ۱۰ کیلومتر بود و این را کمیسیون اصولا در صلاحیت خودش از نظر فنی نمیدانست چون یک نقشه ای را در مرجع دیگری نظر محدود کردن تهیه و تصویب شده است در واقع تغییراتش هم باید در همان مراجع باشد و در عین حال کمیسیون قبول می کرد که مشکلاتی از نظر محدوده و غیر محدوده برای مردم هست و مردم با آن مشکل مواجه هستند و این پیشنهاد هم شاید متأثر از همان گرفتاریهای مردم است ولی جای طرحش در این کمیسیون نبود و یا پیشنهاد اینکه اگر کسی زمینش را تا یکسال نساخت محتکر محسوب و مجازات محتکر محکوم شود که این مسأله را کمیسیون نمی توانست قبول کند که ار کسی تا یکسال زمینش را نساخت مجازات بشود آخر با چه وسائلی و با چه مصالحی او را مکلف میکنید باینکه زمینش را بسازد و اگر نساخت جریمه و مجازات بشود، توجه بفرمائید که قبول چنین پیشنهادی در کمیسیون عملی نبود و از این پیشنهاد هم زیاد بود و ایراد باینکه چرا پیشنهادی در کمیسیون تصویب نشده است در شیوه دموکراسی این ایراد بحکومت عدد وارد نیست بنابراین امیدوارم هیچکدام از دوستان که همه معتقد به شیوه دموکراسی هستند ایراد نخواهند گرفت باینکه چرا پیشنهادی با رعایت تمام موزاین و کلیه اصول به اکثریت آراء کمیسیون تصویب نشده ورد شده باشد این طبیعت دموکراسی است. از اینکه به عرایضم با حوصله توجه فرمودید متشکرم.

نایب رئیس - آقای تجدد در مورد گزارش کمیسیون فرمایشی دارید بفرمائید.

تجدد – جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، همانطور که استحضار دارید جلسه گذشته ماده ۳ این لایحه بمنظور بررسی مجدد به کمیسیون رفت و همانگونه چند دقیقه قبل ریاست محترم کمیسیون دادگستری مجلس شورای ملی گزارش دادند با تغییرات جزئی که در این ماده ۳ داده شده دوباره به مجلس شورای ملی برگشت و ملاحظه می کنید این تغییرات جزئی در اساس این ماده تأثیری نداشته و در واقع می خواهم عرض کنم ماده ۳ با همان شکل قبلی به مجلس برگشت داده شده.

عباسمیرزائی – یکسال بوده شده، ۹ ماه.

تجدد – جناب عباس میرزائی این تغییرات جزئی که عرض کردم همین تبدیل یکسال به ۹ ماه است که بهیچ عنوان اثری ندارد و دیگر اینکه زمین مورد معامله را شهرداری یا دولت اگر اضافه بر قیمت عادله معامله بشود می تواند برای اجرای برنامه های خود تملک بکند جمله «برای اجرای برنامه های خود» حذف شده که این تغییر هم زیاد مهم نیست در حالیکه میدانید برای اصلاح این ماده و سایر مواد نمایندگان محترم پیشنهادات زیادی را مطرح کردند که متأسفانه این پیشنهادات مورد توجه و عنایت کمیسیون و دولت قرار نگرفت هنگامیکه میگوئیم این ماده ۳ اهرم این لایحه است و یا به عبارت دیگر مرکز ثقل این لایحه است بصورتی درآمده که در وافع بهیچ عنوان نمی شود جلوگیری کرد که معامله ای زائد بر بهای عادله که در ماده ۳ بآن توجه شده صورت نگیرد شما میدانید این لایحه لایحه ای است که مبتنی بر فرمان شاهشناه است و می بایست بصورتی تنظیم شود که استحکام بیشتری داشته باشد و واقعا بتوانیم بوسیله این لایحه بفرمان شاهنشاه که پائین آوردن قیمت زمین و تثبیت قیمت زمین است تحقق بخشیم و من اطمینان دارم که در آینده اگر که دولت بخواهد در زمینه فرمان شاهنشاه اقدامات اساسی را بکند می باید لوایح دیگری را بیاورد یا تصمیمات دیگری را اتخاذ کند، شما ملاحظه بفرمائید از طرف حزب رستاخیزی ملت ایران برای جلوگیری از افزایش نا متناسب بهای زمین سمیناری تشکیل شد در این سمینار صاحبنظران و اشخاص مطلع و بصیر در مسائل زمین و مسکن آمدند و نظراتی را دادند، همانطور که میدانید بیش از صد پیشنهاد هم از طرف نمیاندگان محترم داده شد ولی هیچکدام مورد توجه قرار نگرفت و لایحه تقریبا بهمان صورت که از طرف دولت بمجلس داده شده بود تصویب شد ما که در اینجا نشسته ایم بموجب قانون اساسی وظایف سنگین و مهمی را به عهده داریم و وظایف خود مانرا بنحو احسن در کمال کوشش و جدیت انجام میدهیم (چند نفر از نمایندگان – در لایحه دولت تغییرات کلی داده ایم) ما در مقابل شاهنشاه و رهبر خودمان وظایفی بعهده داریم که می باید این وظایف را انجام دهیم، جناب آقای وزیر دادگستری جلسه گذشته فرمودند که ماده ۳ اهرم این لایحه هست ولی من فکر می کنم که این اهرم یک اهرم کاغذی است که کاری ارش ساخته نیست (رضوی نژاد – بچه علت اهرم کاغذی است؟) گذشت زمان حرف من را ثابت خواهد کرد ما نمی توانیم با اجرای مواد این لایحه نظراتی را که شاهنشاه از اعلام اصل ۱۸ انقلاب داشتند و نیتی را که شاهنشاه داشتند عملی کنیم و من وظیفه دارم بنام نماینده ملت ایران این مطلب را عنوان کنم چون برای فرمان شاهنشاه اهمیت زیاد قائل هستم و همه مردم چشم امید باین فرمان دوخته اند و امیدوار هستم که دولت بتواند با تصمیمات و تدابیر این وظیفه را انجام دهد اما اینکه جناب آقای شیخ الاسلامی ریاست محترم کمیسیون دادگستری گفتند که بسیاری از این پیشنهادات را کمیسیون نمیتوانست قبول کند باید عرض کنم که بسیاری از این پیشنهادات خیلی هم منطقی و اصولی بود.

نایب رئیس - این مطالب بماده ۳ مربوط نیست.

دکتر تجدد – یکی از پیشنهادات این بود که هم برای فروشنده و هم برای خریدار مجازاتهائی در نظر گرفته شود و صرفا در این لایحه برای خریدار مجازات در نظر گرفته شده ظرف ۹ ماه شهرداری یا دولت میتواند زمین را تملک کند در حالیکه یکی از پیشنهادات ….

نایب رئیس - آقای دکتر تجدد پیشنهادات مطرح نیست ماده ۳ مطرح است و گزارش کمیسیون دادگستری.

دکتر تجدد – میدانم من پیشنهاد جدیدی نمیکنم جناب وزیر دادگستری جلسه گذشته گفتند که ما قصد نداریم کسی را مجازات کنیم در صورتیکه میدانید قانون محترم است و اگر کسی از قانون تخطی بکند می بایستی مجازات شود و ما نباید قانون را طوری تصویب کنیم که هیچگونه راهی برای مجازات خاطی نباشد چون فقط با اتکاء به ماده ۳ است که میتوانیم اگر فردی اضافه بر بهای عادله معامله ای بکند او را مجازات بکنیم ولی متأسفانه این ماده بصورتی تنظیم شده که نمیتوانیم کسی را که اضافه بر بهای عادله معامله کرده او را مجازات کنیم همچنین در ماده ۳ گفته شده که شهرداری و دولت می تواند زمین مورد معامله را تملک کند معنی اش این است که مخیر است، و اگر صلاح بداند اینکار را نمیکند یعنی در واقع ناظر بر اعمال خطا کاران است.

نایب رئیس - آقای دکتر تجدد گزارش کمیسیون مطرح است.

دکتر تجدد – تشکر می کنم.

نایب رئیس - به گزارش کمیسیون دادگستری راجع به ماده ۳ رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است آقای اخلاق پور بفرمائید.

اخلاق پور – خیلی معذرت می خواهم من سعی میکنم مطالبم را در چند جمله بعرض برسانم جناب آقای شیخ الاسلامی رئیس محترم کمیسیون دادگستری فرمودند که به کلیه پیشنهادات توجه شده و رسیدگی شد. این کار از لحاظ ظاهر امر درست بود ولی در ماهیت بهیچ وجه شما ترتیب اثر به پیشنهادات من استدلال کنید اگر غلط باشد پس میگیریم چنانچه روز یکشنبه هم همین مطالب را در جلسه علنی من در مورد مواد ۲ و ۳ بیان کردم و هیچ یک از نمایندگان نیامدند اینجا و بنده را نیز توجیه نکردند بنابراین من فکر میکنم از لحاظ قواعد شکلی کاملا صحیح بود و ما پنج رو زحتی ناهار را هم در خدمت شما بودیم ولی از لحاظ ماهیت بهیچ وجه کار شما صحیح نبود.

نایب رئیس - آقای اخلاق پور استدعا میکنم در کلیات لایحه صحبت کنید.

اخلاق پور – عرایضی که نمودم مربوط به کلیات لایحه و عدم توجه به پیشنهادات نمایندگان محترم بود دیگر عرضی ندارم.

نایب رئیس - آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر حسین طبیب – جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند در کلیات آخر لایحه جلوگیری از افزایش نا متناسب بهای زمین که در جلسات عدیده مجلس شورای ملی و کمیسون دادگستری مورد بحث قرار گرفت و حقا مورد توجه افکار عمومی و ملت ایران می باشد مطالب و مواردی هست که بایستی بعرض برسانم اهمیت قضیه موقعی مورد توجه قرار میگیرد که سیاست عمومی مملکت را از ابعاد گوناگون مورد توجه قرار دهیم این ابعاد در فرمان شاهنشاه که در ابتدای زمامداری جناب آقای دکتر آموزگار شرفصدور یافته است بخوبی منعکس می باشد زیرا خواست های عمومی به وضوح تمام در فرمان شاهنشاه تجسم یافته است یک بعد از مسئله زمین در ارتباط با مسئله مسکن می باشد که هر ایرانی باید بتواند متناسب با درآمد شرافتمندانه خودش از امکان داشتن یک مسکن شتیسته برخوردار باشد که افزایش بهای زمین بوضع سر سام آور کنونی این امکان داشتن یک مسکن شایسته برخوردار باشد که افزایش بهای زمین بوضع سر سام آور کنونی این امکان را در هر گروه اجتماعی که (صحیح است) اما قضیه تنها به این موضوع خاتمه پیدا نمی نماید و ابعاد دیگری هم مورد توجه سیاست های عمومی مملکت دست کم به اعتقاد خودم وجود دارد که بنام یک نفر نماینده ملت ایران ناگزیرم عقاید خودم وجود دارد که بنام یک نفر نماینده ملت ایران ناگزیرم عقاید خودم را بگویم که از جمع بندی کلیه عقاید و نظرها نظر مملکتی آشکار میگردد در هر صورت بعد دیگری که وجود دارد در ارتباط بودن درآمدها با فعالیت های واقعی تولیدی است که عینا در فرمان شاهنشاه به آن اشاره شده است که یکی از اصولی است که باید بصورت یکی از سیاست های اصلی و جاودانی مورد توجه باشد آینده ایران و اقتصاد مملکت باید متکی به نیروی کار و کوشش افراد باشد و همانطور که در برنامه دولت هم بهنگام آغاز زمامداری اعلام گردید هر ایرانی بتواند متناسب با لیاقت و نیروی کار وکوشش و خلاقیت سازنده خودش از مواهب این سرزمین برخوردار شود (صحیح است) ما حتی نمی خواهیم که اقتصاد آینده این سرزمین متکی به درآمد ناشی از منابع ثروت های زیر زمینی و طبیعی مانند نفت، مس و این قبیل چیزها باشد چه رسد به آنکه گروهی پایه کار خودشان را بخواهند بر اساس سودجوئیهای زیان بخش و باد آورده و زحمت نکشیده بگذارند که سوداگری نا معقول زمین اهم این تخریب در مبانی اقتصاد ملی و مملکتی است که باید بصورت قاطع ریشه کن بشود و همه بدانند که از این قبیل راه ها نمی شود ثروت اندوزی کرد که فشار آنرا باید اکثریت جامعه به ناحق تحمل نمایند و عدالت اجتماعی را متزلزل می سازد بعد دیگری که در سیاست مسئله زمین باید مورد توجه قرار بگیرد سرمایه گذاری در امر زیانبخش زمین می باشد که باز هم بصراحت در فرمان شاهنشاه انعکاس پیدا نموده پس مسائل مربوط بزمین ابعاد گوناگون و سیاست های گسترده و چند جانبه را در برابر ما مجسم می سازد که توزیع عادلانه ثروت ملی یکی از آنهاست در این جا باید بگویم من از نزدیک شاهد کار کمیسیون دادگستری بودم و به عنوان پیشنهاد دهنده در کلیه جلسات شرکت نمودم بسیاری از نظریات من مورد توجه قرار گرفت (آفرین) منجمله پیشنهادی که در بند ب ماده ۲ لایحه داده بودم با حسن نیت مورد توجه قرار گرفت و قید ۶ ماه مهلت زمانی که برای تعیین ارزش معاملاتی از سوی وزارت امور اقتصادی و دارائی قبلا در لایحه گنجانده نشده بود بنا به پیشنهاد اینجانب در لایحه که اکنون کلیات آخر آن مورد بحث می باشد اضافه شد که سپاسگزار هستم (احسنت).

اما نظریه ایکه از سوی مقامات رسمی بارها در ساحت مقدس مجلس شورای ملی بیان گردید: ارم اصلی این لایحه ماده ۳ لایحه می باشد. که باز هم بنا به وظایف نمایندگی خودم با صراحت و صداقت باید بگویم: اهرم ماده ۳ به عقیده اینجانب نارسا و کافی و وافی به مقصود نمی باشد (عده ای از نمایندگان – چرا؟) به این دلیل که صرفنظر از آنکه الزام قانونی ندارد و خریدار در شرایط اضطراری قرار میگیرد و ناچار است تن بهر قیمتی بدهد و با ارزش غیر واقعی بهای معامله را در سند منعکس بنماید و چنانچه دولت بخواهد از اختیار قانونی خود استفاده کند و در مدت ۹ ماه مهلت که در ماده ۳ لایحه اشاره شده با پرداخت بهای عادله زمین مورد بحث را تملک بنماید غرامت متجه خریدار خواهد شد و فروشنده که عاملی اصلی اجحاف بوده است مصون و در امان خواهد بود اینست که من مؤکدا عقیده دارم که باید اهرم اصلی و تکیه بر اساس تدابیر خاص مالیاتی که شاهنشاه در فرمان اصل هیجدهم نسبت به آن تأکید فرموده اند باشد بهمین منظور برای اخذ مالیات تصاعدی بر اراضی بایر پیشنهادی داده بودم و اکنون که لایحه به این شکل در مجلس شورای ملی به تصویب میرسد امیدوار هستم که در مقاطع دیگر قانونگذاری مورد توجه قرار بگیرد (عده ای از نمایندگان – رد شد) پیشنهاد من به رأی گذاشته نشد که رد بشود در هر حال چه آن پیشنهاد که عرض کردم مورد توجه قرار بگیرد و چه اگر نشود عقیده دارم باید روی تدابیر خاص مالیاتی تکیه داشته باشیم همین ماده ۴ لایحه بقراریکه در کمیسیون مقامات مسئول بیان داشتند افزایش ۲ تا ۳ برابر مالیات بر اراضی بایر بر اساس ماده ۲۱۴ قانون مالیات های مستقیم ولی نباید آزادی آنچنان باشد که لطمه به اقتصاد مملکت بزند باید موجبات تشویق سرمایه گذاری مدم در کارهای تولیدی فراهم شود نه اینکه سرمایه ها بخارج از کشور برود و در خارج از کشور صرف خریداری زمین و خانه و ویلا بشود چنانکه الان تا حدی اینکار شده است (صحیح است) و بهرحال باید کاری کرد که به اقتصاد مملکت لطمه نزند و این توضیحاتی بود که من به نظرم رسید، می بایستی در آخر این لایحه داده شود، توفیق همه خدمتگزاران را خواهانم (احسنت).

نایب رئیس - آقای رئیس بفرمائید.

رستم رفعتی – با اجازه جناب رئیس و همکاران ارجمند، مطلبی را که میخواستم عرض کنم، جناب فرهنگ بیگوند فرمودند، بنده هم به نوبه خودم از کمیسیون دادگستری تشکر می کنم (احسنت) زیرا در چندین جلسه بنده حضور داشتم، پیشنهاداتی که مطرح شد با کمال دقت گوش می دادند و همین شخص پیشنهاد دهنده آنچه را که دفاع از پیشنهادش بود میکرد اگر واقعا معقول بود استفاده میکردند والا به رأی میگذاشتند، بعضی از آنها هم قبول یا رد میشد (دکتر شریعت – حتی پیشنهاد آنهائی هم که خود در آن جلسه حضور نداشتند مطرح میشد) در هر صورت آن هم مزید بر مرحمت کمیسیون بود که پیشنهاد دهنده ای که حاضر نیست پیشنهادش مطرح شود، اصولا فرمان ذات ملوکانه برای جلوگیری از افزایش نا معقول قیمت زمین بوده و همینطور اشاره فرمودند که اگر واقعا روزی لازم باشد باز قیمت آن را اضافه کنند اما باید عرض کنم که ما در یک مملکت آزاد و دارای دمکراسی داریم زندگی میکنیم مملکت ایران یک مملکت آزادی است همینطور یک مملکت اسلامی است که ما اعتقاد به مبانی اسلام داریم و قانون اساسی ما هم سرچشمه از قانون اسلام میگیرد بنابراین ما نمیتوانیم بیائیم بصورت، خدا ناخواسته نا معقول مال مردم را تصرف کنیم یا مردم را نا امید کنیم به اینکه آقا زمین شما نباید داشته باشیم، در کمیسیون پیشنهادی مطرح شد که هیچکس بیشتر از ۵۰۰ متر زمین حق ندارد داشته باشد آیا این واقعا معقول است؟ در یک مملکت آزاد این چنین پیشنهاداتی قابل قبول است؟ اینکه همکاران عزیزمان بیم دارند از اینکه دولت احتیاج به زمین دارد و بعد هم زمین در تصرف مالک است میخواهد بفروشد به دیگری به قیمت زائد اولا با کمیسیون تحقیق است. در هر شهرستانی سال به سال، کمیسیون تحقیق زمین را قیمت گذاری می کند روی اصولی، اگر هم لازم باشد اضافه قیمت را از سال قبل بالاتر میبرد و اگر لازم باشد کم می کند این مسئله ای که ما بیم داریم که زمین را بقیمت اضافه از قیمت اصلیش بفروشند، بعد مجازات باید بشوید من میخواهم بگویم که مجازات بالاتر از این چه میشود که زمین متری هزار تومانش را متری دویست تومان قیمت گذاری کرده اند و بعد او هم دویست تومان فروخته چرا حسبش کنیم بله؟ ممکنست یکنفر از هیکل رئیس کمیسیون دادگستری خوشش نیامده باشد (چند نفر از نمایندگان – ولی هیکل قشنگی دارند!) عرض کردم ممکنست یکنفر خوشش نیاید ولی من چون هیکلشان زیبا است خوشم میآید (خنده نمایندگان) گفتم شاید دیگری خوشش نیاید، قیمتی را که رو زمینی گذاشتند و خواستند بفروشند ۲۵۰ تومان ۲۷۰ تومان فروختند حال بیائید ثابت کنید، اگر واقعا ثابت کردند که دولت زمین را از آنها میگیرد و گرنه چه میشود کرد؟ زندانش کنند؟ چه مجازاتی برایش قایل شوند؟ بنابراین چیزی که الان در لایحه تهیه و تنظیم شده بسیار عالیست و از کمیسیون و نمایندگان محترمی که آنرا تصویب کردند تشکر می کنم (احسنت)، عرض کنم تصحیح این لایحه و فرمان اعلیحضرت واقعا در بازار خیلی تأثیر گذاشته بنده از جناب آقای رامبد تشکر می کنم و می خواهم که ا زدولت تشکر کنند که این لایحه را خیلی زود دادند، قیمت آهن اگر خاطرم باشد در موقعی که فرمان صادر شد هر کیلو ۷۵ تا ۹۰ تومان بود، آجر هر هزاری، ‌هزار یا هزار و دویست تومان بود همینطور سایر مصالح، الان ملاحظه کنید در بازار، قیمت اینها از قیمتی که بررسی قیمت ها گذاشته خیلی پائین تر است، آجر به حد و فور موجود است، البته این سیاست دولت است و بنده لازم میدانم تشکر کنم و ا زآقای دکتر سعید ریاست محترم مجلس شورای ملی تشکر کنم که وقت به بنده عنایت فرمودن که عرایضم را بیان کنم، خیلی متشکرم (احسنت).

نایب رئیس - با اجازه خانم ها و آقایان به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می گیریم خانم ها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود.

- تقدیم لایحه اصلاح پاره ای از مواد و تبصره های آئین نامه اجرائی قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی جهت بهبود امر عبور و مرور در تهران بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و ارجاع به کمیسیون ها

۴- تقدیم لایحه اصلاح پاره ای از مواد و تبصره های آئین نامه اجرائی قانون وصول مالیات از اتومبیلهای سواری و سواری بیابانی جهت بهبود امر عبور و مرور در تهران بوسیله آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و ارجاع به کمیسیون ها.

نایب رئیس - آقای طباطبائی فرمایشی دارید بفرمائید.

طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) – با اجازه مقام ریاست و نمانیدگان محترم اصلاحیه آئین نامه اجرائی قانون وصول مالیات از اتومبیل های سواری برای بهبود امر عبود و مرور در تهران تقدیم می کنم و تقاضای رسیدگی و تصویب آن را دارم. (لاریجانی – باز چه میخواهد بگیرند؟!) تحقق و اصلاح شده و در جهت رفاه مردم است.

نایب رئیس - به کمیسیون های مربوط فرستاده میشود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار و ارسال آن به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار و ارسال آن به مجلس سنا.

نایب رئیس - گزارش شور دوم قانون استقرار پایگاه نیروی دریایی شاهنشاهی در چاه بهار مطرح است، قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۹۹۵۶ مورخ ۷/ ۸/ ۲۵۳۶ راجع به استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۶۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار

ماده واحده – بمنظور تأمین و تدارک موجبات و وسایل لازم برای اجرای طرح ساختمان و استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در منطقه چاه بهار دولت میتواند با رعایت مصالح کشور قسمتی از منطقه چاه بهار را برابر حدود و مشخصاتی که در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد منحصرا برای اقدامات و عملیات نیروی دریائی شاهنشاهی بعنوان منطقه ویژه اعلام دارد.

تبصره ۱- مقررات مربوط به ورود و خروج اجناس اعم از کالا، ‌ماشین آلات، ادوات، تدارکات و غیره و ورود و خروج و اجاره اقامت و اجازه کار اتباع بیگانه همچنین مقررات مربوط به ورود و خروج کشتیها و هواپیما ها بمنظور حمل تمام و یا قسمتی از اجناس مزبور و اختیارات و صلاحیت مقامات مسؤل را در اجرای مقررات فوق و بطور کلی هرگونه مقررات مورد نیاز دیگر که برای اجرای طرح مزبور لازم است در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد.

تبصره ۲- ورود هرگونه اجناس اعم از کالا ماشین آلات، ادوات، تدارکات و غیره که برای اجرای طرح مزبور لازم است از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و حق ثبت سفارش و هرگونه عوارض دیگر معاف خواهد بود.

ورود و خروج بدون اجازه اجناس و کالاها در این منطقه قاچاق تلفنی شد و مشمول مقررات مربوط به قاچاق خواهد شد.

تبصره ۳- اجرای طرح موضوع این قانون مشمول قانون محاسبات عمومی و قوانین و مقررات مالی و استخدامی عمومی کشور نخواهد بود و نیز مقررات قانون کار و قانون تأمین اجتماعی درباره اتباع خارجی اجرا نخواهد شد مقررات استخدامی و مالی و معاملاتی و سایر مقررات لازم در اجرای طرح مزبور در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد.

تبصره ۴- وزارت جنگ مجاز است قرارداد یا قراردادهای لازم را برای اجرای طرح با پیمانکار یا پیمانکارانی که صلاحیت آنان مورد تأیید هیئت وزیران قرار گیرد منعقد نماید و نیز وزارت جنگ میتواند اجرای تمام یا قسمتی از وظایف و اختیاراتی را که بموجب این قانون بر عهده دارد به نیروی دریائی شاهنشاهی تفویض نماید.

تبصره ۵- آئین نامه اجرائی این قانون به پیشنهاد وزارت جنگ بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تایید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون نظام – عبدالحسین تژده

بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و ارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۶/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون کشور – عبدالله قراگزلو شجاعی

نایب رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (ظهاری نشد) در کلیات آخر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده میشود. جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور امور پارلمانی) – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، نمایندگان محترم نحوه رسیدگی به لایحه مهم زمین یک بار دیگر عقیده همیشگی بنده را در اهمیت راهنمایی های قوه مقننه تأیید کرد یعنی با تمام دقتی که برای تهیه این لایحه شده بود وقتی مصوبه کنونی مجلس شورای ملی را با آن چه که ابتدا تقدیم شده بود مطالعه کنیم بخوبی مشهود است که راهنمائی ها و رفع نواقصی که از طرف مجلس شورای ملی به عمل آمد در واقع برای اجرا و نتیجه گیری کمک بسیار مؤثری در اساس فکر بوده و از این جهت دولت نهایت سپاسگزاری را دارد، آن چه که ساعت های متمادی کمیسیون دادگستری و سایر کمیسیون هائی که با این لایحه کار داشتند صرف وقت نمودند و از گزارشاتی که شرکت کنندگان در این کمیسیون ها از طرف دولت داده اند مشهود است که چه ساعت های متوالی و با چه دقت و تعمقی به این کار رسیدگی شده خودش نمونه کامل توجه مجلس به مسائل مملکتی را نشان میدهد که باز موجب سپاسگزاری دولت است که هر وقت در هر لایحه ای که تقدیم مجلس خواهد شد اگر نکاتی از نظر دولت مکتوم بوده در مجلس شورای ملی است که توجه به آن نکات میشود چند نکته ای در آخر بحث در کلیات آخر از طرف نمایندگان مردم عنوان شد که بلا استثناء باز هم حکایت از حسن نیت ایشان می کرد و لیکن این توضیح را باید عرض بکنم که آن چه مه در مورد آئین نامه است هنوز آئین نامه ای تنظیم نشده است اگر هر آن چه که پیشنهاداتی، راهنمائی هائی فکر میفرمائید کمک به حسن انجام این لایحه خواهد بود. در آن کمیسیون تهیه آئین نامه خود بنده هم شرکت خواهم داشت و با همان روحیه نمایندگی (نمایندگان – احسنت) و دیدن عواقب بد بی توجهی به تذکرات نمایندگان این مسئله را تعقیب خواهم کرد ولی نکته دیگری که یکی از دوستان اشاره فرمودند در مورد اراضی است که دولت می دهد و خانه سازی می شود اشاره فرمودند که ممکن است از این قسمت سوء استفاده بشود و یا در مورد ساختمان هایی که به اشخاص توزیع شده است به اشخاصی باز نظر بازی بشود این را از طرف دولت وظیفه دارم گزارش بدهم زمین هایی که برای ساختمان از طرف دولت داده میشود برای استفاده سازندگان از طرف دولت داده میشود برای استفاده سازندگان نیست به منظور استفاده خریداران بعدی خواهد بود باین جهت با قیمت ارزان در اختیار سازندگان قرار میگیرد و شرایط معین برای برگذاری این خانه ها در قرارداد قید خواهد شد و از هرگونه اعلام نظر، سازندگان مصون خواهد بود معهذا استدعا دارم در انجام آن هم دقت بفرمائید و اگر سوء جریاناتی پیش آمد تذکر بفرمائید وظیفه دولت است که تذکرات را تعقیب کند و نتیجه اش را به عرض مجلس شورای ملی برساند (احسنت احسنت) اجازه میخواهم یک بار دیگر تشکر دولت را از توجه و راهنمایی هایی که فرمودید عرض کنم. (احسنت – احسنت)

- طرح و تصویب گزارش شور دوم قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس- گزارش شور دوم قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز دوشنبه

۸ / ۹ / ۲۵۳۶ با حضور آقای غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش و آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۴۴۷۸۰ مورخ ۹/ ۴/ ۲۵۳۶ دولت راجع به حفظ مدیریت بانک فرهنگیان را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۳۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورایملی میدارد.

لایحه قانون حفظ مدیریت بانک فرهنگیان

ماده واحده – بوزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود سهام خود را در بانک فرهنگیان ایران بتدریج ظرف سه سال بکارکنان آن وزارت و کارکنان واحدهای وابسته بفروش و میزان مالکیت خود را نسبت بسرمایه بانک یک درصد مجموع سهام تقلیل دهد.

وزارت آموزش و پرورش با دارا بودن یک درصد سهام بانک فرهنگیان، مدیریت این بانک را بعهده خواهد داشت و انتخاب اکثریت اعضاء هیئت مدیره بانک و عزل آنان باوزارت آموزش و پرورش میباشد.

حدود و اختیارات وظایف آنها و نحوه اعمال مدیریت طبق آئین نامه ای خواهد بود که بتصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید.

تبصره ۱- در اجرای این قانون قسمت اخیر ماده ۸۸ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب اسفند ماه ۱۳۴۷ (۲۵۲۷ شاهنشاهی) و آن قسمت از مقررات قانون مزبور و سایر قوانین که بامفاد این قانون مغایرت دارد لازم الرعایه نخواهد بود.

تبصره ۲- ضوابط فروش سهام و نحوه مصرف وجوه حاصل از فروش سهام این بانک طبق آئین نامه ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش به تصویب هیئت وزیران میرسد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – منصور صادقی

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به حفظ مدیریت بانک فرهنگیان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه ۶/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به حفظ مدیریت بانک فرهنگیان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری

نایب رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (ظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده میشود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های روهر گاز و گاز دو فرانس و O. M. V و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های روهر گاز و گاز دو فرانس و O. M. V و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس- گزارش شور دوم قانون مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های روهر RUHRGAS و گاز دو فرانس و O. M. V مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز دوشنبه ۲۸/ ۹/ ۲۵۳۶ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۲۳۷۲۰ مورخ ۱۳/ ۴/ ۲۵۳۵ دولت مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های روهر RUHRGAS و گاز دو فرانس و O. M. V را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۴۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های رو هر گاز RUHRGAS و گاز دو فرانس و O. M. V

ماده واحده – مندرجات مواد ۱۸ و ۱۹ قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی مورخ نهم آذرماه ۲۵۳۴ منعقد بین شرکتهای ملی گاز ایران و شرکتهای:

(۱) RUHRGAS (آلمانی)
(۲) GASDFRANCE (فرانسوی)
(۳) O. M. V (اطریشی)

و همچنین ماده ۴ قرارداد سه جانبه داوری منعقده شرکتهای فوق الذکر و مؤسسه V/ o Sojuzgazexport شوروی تأیید و تنفیذ میگردد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۳۷۲۰ مورخ ۱۳/ ۴/ ۲۵۳۵ دولت مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های RUHRGAS و گاز دو فرانس و OMV را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی

نایب رئیس- ماده واحده مطرح است، در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر نظری نیست (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لاحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده شد.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه الحاق یک تبصره بماده ۸۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ بدولت

۸- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه الحاق یک تبصره بماده ۸۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ بدولت.

نایب رئیس- گزارش الحاق یک تبصره به ماده ۸۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون الحاق یک تبصره بماده ۸۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده – تبصره ای بشرح زیر بماده ۸۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه میشود.

تبصره – پرسنل نظامی منتقل از نیروهای مسلح شاهنشاهی بسازمان مزبور داشته اند مفتخر میشوند و مستمری وراث آنان برابر قوانین و مقررات سازمان اطلاعات و امنیت کشور پرداخت خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز چهارشنبه هفتم دی ماه و هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی

نایب رئیس- نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی میشود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیان آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان: ساگنینان – صدر – عباسمیرزائی – قدمی – صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – صدیق زاده – بانو عدیلی – لیوانی – شریفی – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – رحیم زاده خوئی – شهابی – بانو ضرابی – قربانی نسب – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی - دکتر فروزین –کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت – شیخ الاسلامی بانه – طغیانی – دولت آبادی – فرهنگ بیگوند – رفعتی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلو عشایری – رهبر – سلیمانی سوادی کوهی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کسرائی – کوشکی – سلیمی – صائبی – دکتر عادلی رانکوئی – قائمی – بانو کمالی آزاد – ریگی – سید کلال – عالمی – قادری – کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی- ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – سیدی نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان – زرگر زاده – سیفی – مظهری – اینانلو – صبوری یزدی – قاضی – معتضدی – اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی پیرزاده – جعفری – اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکدار پور – جلالیان – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد – آصف – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – جوکار – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی آموزگار – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی بانو داودی – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – اسکوئی – باز کزهی – دلخوش فومنی – اشرفی – توکلی حاتمی – دولتی – ابطحی فهیلیانی – دکتر اعتمادی – باقری – پارسا مطلق – تولائی زاده – منوچهر دهقان – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – جاف – حریری – دهقان نژاد – محمد صادق افتخار – بانو برومند – جباری – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – سید محمد جزایری – حیدری – پور بردباری – معززی – وزیری – معینی چاغروند – نظمی معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – میرلاشاری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی – یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه.

(آراء گرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

(آراء موافق ۱۹۹ رأی).

نایب رئیس- لایحه با ۱۹۹ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ میشود.

موافقین – آقایان:

ساگنینان – صدر – قدمی – صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – صدیق زاده – بانو عدیلی – لیوانی – شریفی – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – رحیم زاده خوئی – شهابی – بانو ضرابی – قربانی نسب – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی - رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی - دکتر فروزین –کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت – شیخ الاسلامی بانه – طغیانی – دولت آبادی – فرهنگ بیگوند – رفعتی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلو عشایری – رهبر – سلیمانی سوادی کوهی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کسرائی – کوشکی – سلیمی – صائبی – دکتر عادلی رانکوئی – قائمی – بانو کمالی آزاد – محمودیان - ریگی – سید کلال – عالمی – قادری – کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی-ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – سیدی - نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان – زرگر زاده – سیفی – مظهری – اینانلو – صبوری یزدی – قاضی – معتضدی – اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی - پیرزاده – جعفری – اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکدار پور – جلالیان – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد – آصف – اسحقی کاهکش – الموتی – دکتر بهادری – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – جوکار – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی آموزگار – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی بانو داودی – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – اسکوئی – باز کزهی – دلخوش فومنی – اشرفی – توکلی حاتمی – دولتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – باقری – پارسا مطلق – تولائی زاده – منوچهر دهقان – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – جاف – حریری – دهقان نژاد – محمد صادق افتخار – بانو برومند – جباری – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – سید محمد جزایری – حیدری – پور بردباری – معززی – وزیری – معینی چاغروند – نظمی معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – میرلاشاری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی – یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه.

غائبین در رأی – آقایان: وشمگیر – محمدی دشتکی – سرهنگ زاده – سیف الله افشار – بهره مند –چلاجور.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع بموافتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع بموافتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق

نایب رئیس- گزارش شور اول لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۲/ ۹/ ۲۵۳۶ با حضور آقایان ظلی معاون وزارت امور خارجه و غلامعلی توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شمار ۷۹۹۶۴ مورخ ۷/ ۸/ ۲۵۳۶ دولت راجع بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق را که در جلسه روز یکشنبه ۸/ ۸/ ۲۵۳۶ تقدیم و بشماره ۷۹۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی میدارد.

لایحه قانون موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق

ماده واحده – موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق مشتمل بر یک مقدمه و نه ماده که در تاریخ ۱۸ تیرماه ۲۵۳۶ (۹ ژوئیه ۱۹۷۷) در تهران بامضاء رسیده است، تصویب و اجازه مبادله آن داده میشود.

مخبر کمیسوین امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۳/ ۹/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنمه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز ۲۸ / ۹/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – منصور صادقی

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر بمجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز یکشنبه ۴/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر – اسدالله موسوی ماکوئی

نایب رئیس- کلیات اول لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه پرداخت هزینه تحصیل فرزندان پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و مستخدمان وزارتخانه ها و مؤسسات شرکتهای دولتی در خارج کشور و ابلاغ بدولت

۱۰- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه پرداخت هزینه تحصیل فرزندان پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و مستخدمان وزارتخانه ها و مؤسسات شرکتهای دولتی در خارج کشور و ابلاغ بدولت

نایب رئیس- لایحه پرداخت هزینه تحصیل فرزندان پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و مستخدمان وزارتخانه و مؤسسات و شرکت های دولتی در خارج کشور برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون پرداخت هزینه تحصیل فرزندان پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و مستخدمان وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی در خارج کشور

ماده ۱- هزینه تحصیل فرزندان پرسنا نیروهای مسلح شاهنشاهی که جهت انجام مأموریت ثابت و یا تحصیل بخارج از کشور اعزام میشوند در مدت مأموریت و حداکثر تا پایان دوره راهنمائی یا معادل آن از محل اعتبارات مصوب نیروهای مسلح شاهنشاهی پرداخت میشود.

تبصره – منظور از هزینه تحصیل شهریه و بهای کتاب و نوشت افزار و لباس متحدالشکل در صورت الزامی بودن برابر مقررات مرکز آموزشی میباشد.

ماده ۲- به آن عده از فرزندان پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی که در خارج کشور تحصیل نمایند در صورتیکه برای تحصیل در رشته هائی که از طرف نیروهای مسلح شاهنشاهی تعیین میشود، جهت خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی تعهد بسپارند هزینه زیست و تحصیل آنان در خارج کشور پرداخت خواهد شد.

میزان این هزینه با توجه به مقتضیات و شرایط تحصیل در هر کشور و به تناسب هزینه ای که نیروهای مسلح شاهنشاهی برای داشن آموزان و دانشجویان در داخل کشور میپردازند از محل اعتبارات نیروهای مسلح شاهنشاهی تأمین و پرداخت خواهد شد.

تبصره فرزندان پرسنل شهید و در گذشته و معلولین در راه انجام وظیفه نیز مشمول این ماده خواهند بود.

ماده ۳- هزینه تحصیل فرزندان مستخدمان وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی که بمأموریت ثابت یا مأموریت آموزشی یا مطالعاتی خارج از کشور اعزام میشوند در مدت مأموریت حداکثر تا پایان تحصیلات راهنمائی یا معادل آن بمیزانی که همه ساله از طرف وزارت امور خارجه و وزارت آموزش و پرورش با توجه به تبصره ماده یک این قانون تعیین خواهد شد از محل اعتبارات مصوب وزارتخانه یا مؤسسه یا شرکت دولتی مربوط پرداخت خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بر سه ماده و دو تبصره در جلسه روز چهارشنبه هفتم دی ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی

نایب رئیس- نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی میشود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیان آقایان (مهندس صائبی و دکتر رئیسی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان: ساگنینان – صدر - صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – بانو عدیلی – لیوانی – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – شهابی – بانو ضرابی – قربانی نسب – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی - دکتر فروزین –کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت – شیخ الاسلامی بانه – طغیانی – دولت آبادی – فرهنگ بیگوند – رفعتی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلو عشایری – رهبر – سلیمانی سوادی کوهی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کسرائی – کوشکی – سلیمی – صائبی – دکتر عادلی رانکوئی – قائمی – بانو کمالی آزاد – ریگی – سید کلال – عالمی – قادری – کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی-ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – سیدی نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان – زرگر زاده – سیفی – اینانلو – صبوری یزدی – قاضی – معتضدی – اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – ادیب مجلسی – پیرزاده – جعفری – – بانو افشار جعفری – بنکدار پور – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد – آصف – الموتی – دکتر بهادری – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی آموزگار – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی بانو داودی – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – اسکوئی – باز کزهی – دلخوش فومنی – اشرفی – توکلی حاتمی – دولتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – باقری – پارسا مطلق – تولائی زاده – منوچهر دهقان – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – جاف – حریری – دهقان نژاد – محمد صادق افتخار – بانو برومند – جباری – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – سید محمد جزایری – حیدری – پور بردباری – معززی – وزیری – نظمی - معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – میرلاشاری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی – یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه.

(آرا ماخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

(آرا موافق ۱۸۳ رای)

نایب رئیس- لایحه با ۱۸۳ رأی موافق تصویب شد بدولت ابلاغ میشود.

موافقین آقایان:

ساگنینان – صدر - صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی- دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – قرائی – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – بانو عدیلی – لیوانی – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – شهابی – بانو ضرابی – قربانی نسب – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – قوامی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی - دکتر فروزین –کاشفی – مجتهدی – دکتر رفعت – شیخ الاسلامی بانه – طغیانی – دولت آبادی – فرهنگ بیگوند – رفعتی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلو عشایری – رهبر – سلیمانی سوادی کوهی – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کسرائی – کوشکی – سلیمی – صائبی – دکتر عادلی رانکوئی – قائمی – بانو کمالی آزاد – ریگی – سید کلال – عالمی – قادری – کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی-ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – سیدی نوذر صادقی – قاسمی – دکتر کیان – زرگر زاده – سیفی – اینانلو – صبوری یزدی – قاضی – معتضدی – اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – ادیب مجلسی – پیرزاده – جعفری – – بانو افشار جعفری – بنکدار پور – آشوریان – اردلان – الداغی – دکتر تجدد – آصف – الموتی – دکتر بهادری – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – سعید جوادی – دکتر دادفر – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی – دانشی آموزگار – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی بانو داودی – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – درودی – اسکوئی – باز کزهی – دلخوش فومنی – اشرفی – توکلی حاتمی – دولتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – باقری – پارسا مطلق – تولائی زاده – منوچهر دهقان – اعظمی باوند پور – دکتر برومند – جاف – حریری – دهقان نژاد – محمد صادق افتخار – بانو برومند – جباری – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – سید محمد جزایری – حیدری – پور بردباری – معززی – وزیری – نظمی - معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – ملکشاهی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – میرلاشاری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – ناظمی – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی – یزدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پروفسور یغمائی – یگانه.

غائبین در رأی – آقایان: سیف الله افشار – دکتر بقائی یزدی – احمد جلالیان دکتر اربابی اسحقی کاهشکی – جوکار – بهره مند – چلاجور – اخباری – قدمی – صدیق زاده – شریفی – رحیم زاده خوئی – سرهنگ زاده – غلامرضا غضنفری مجتبائی – سعید محمدی دشتکی – معینی چاغروند – وشمگیر.

- قرائت نامه های دولت

۱۱- قرائت نامه های دولت.

نایب رئیس- چند نامه از دولت رسیده است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۱۲۶۴ مورخ ۳۰/ ۸/ ۲۵۳۶ هیئت

وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی طرح ساخت و تعمیر کشتی در بندر عباس بین شرکت کشتی سازی خلیج فارس و شرکت توآهاربرورکس – ((Toaharborworks) ژاپن منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد

مبلغ اعتبار: ۰۰۰ / ۱۵۰/ ۷۲۶ / ۱۰ این ژاپن
نرخ بهره: ۷ درصد در سال
باز پرداخت: طی ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه بعد از تکمیل اجرای طرح.
ضمانت کننده: وزارت امور اقتصادی و دارائی بنمایندگی از طرف دولت شاهنشاهی ایران.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۲۵۳۱ شاهنشاهی برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد.

با تقدیم احترام – از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۲۵۳۱ و بموجب تصویبنامه شماره ۹۲۳۲۰۶ مورخ ۲۰/ ۹/ ۲۵۳۶ موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید مولد گازی بظرفیت ۲۵۰ مگا وات برای نیروگاه ری در تاریخ ۲۰ دسامبر ۱۹۷۷ (۲۹ آذرماه ۲۵۳۶) بین شرکت سهامی تولید و انتقال برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت میتسوبیشی ژاپن منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد

- مبلغ اعتبار: ۵۶۵/ ۸۹۴/ ۲۷ آمریکائی
- نرخ بهره: ۷۵/ ۷% در سال
- باز پرداخت: طی ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ششماه بعد از تکمیل اجرای قرارداد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۲۵۳۱ برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم میگردد.

با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شماره ۵۹۸۰۸ مورخ ۱۶/ ۸/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران، موافقت نامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هطینه ارزی خرید ۹ قلم متعلقات ریل بین راه آهن دولتی ایران و شرکت ها رپارشاد هند منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد:

- مبلغ اعتبار: ۶۲۸۶۴۰۰ دلار آمریکائی
- نرخ بهره: ۷ درصد سال
- باز پرداخت: ۱۰ قسط متساوی و متوالی
- مهلت باز پرداخت: ۶ ماه بعد از تکمیل حمل کالا کشور مصوب دهم افند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی

علی اصغر طباطبائی

- بیانات بعد از دستور آقای سالار جاف

۱۲- بیانات بعد از دستور آقای سالار جاف.

نایب رئیس- قبل از اعلام ختم جلسه آقای سالار جاف تقاضای نطق قبل از دستور کرده بودند، آقای سالار جاف تقاضای نطق قبل از دستور کرده بودند، آقای سلار جاف بفرمائید.

سالار جاف – با کسب اجازه از جناب آقای رئیس و همکاران گرامی، می خواستم بعرض نمایندگان محترم مجلس برسانم که در چند هفته اخیر و یا در روزهای اخیر شاهنشاه ایران و ملت ایران دارای میهمانان عالیقدر مانند آقای جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا، پادشاه اردن هاشمی و رئیس جمهوری سومالی، بودند. و من بر میگردم به بیاناتی که بین شاهنشاه و حضرت جیمی کارتر رد و بدل شد و آن نطق هائی که واقعا برای ما ملت ایران باعث افتخار است که آقای جیمی کارتر در مقابل شاهنشاه ما دو جمله خیلی جالب که جلب توجه اینجانب را کرد ایراد نمود. اولین جمله این بود که من و خانم کارتر هیچ جا را بهتر از اینکه در کنار شاهنشاه و شهبانوی ایران سال نو مسیحی را بگذرانیم، پیدا نکردیم و خوشحالترین وقتمان هم اکنون است که در کنار شاهنشاه و شهبانو هستیم و من آمده ام تا از تجربیات شاهنشاه ایران بعنوان یک سیاستمدار و زمامدار با تجربه استفاده کنم. این باعث غرور ملت ایران است که رئیس جمهوری کشور یکصد و هفتاد میلیون نفری آمریکا با آن قدری که در جهان دارند، در سر میز شام چنین اظهاری را بفرمایند.

و من بعنوان نماینده مجلس شورای ملی از فرمایشات آقای جیمی کارتر تشکر می کنم و خیلی خیلی آرزوی موفقیت دوستی و برادری برای ملت ایران و ملت آمریکا دارم و ادامه رهبری شاهنشاه آریا مهر و رئیس جمهوری وقت آمریکا – هر کس که باشد – از خداوند متعال مسئلت دارم. مطلب دوم که میخواستم یک واقعیت را بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم این است که از طرف مقامات وزارت کشور دعوتی از نمایندگان استان کرمانشاه شد که برای بازدید از عملیات تقسیمات کشوری بروند. و در آنجا بدون هیچونه سانسور و یا کنترلی ما بهمراه اعضای وزارت کشور تمام نقشه های ترسیم شده را که در اختیارمان گذاشتند بازدید کردیم. وزارت کشور از نظر کشاورزی، از نظر صنعتی و اجتماعی و از نظر اقتصادی تمام نمایندگان وزارتخانه ها را در یک سالن دعوت کردند و مدت مدیدی است که مشغول ترسیم خطوط تقسیمات کشوری هستند و ما واقعا بچشم خود دیدیم که همچون برنامه های عظیمی در دست تهیه دارند که در تصور و مخیله ما نمی گنجید که چنین کار جدید و سودمندی برای کلیه ملت ایران و همه طبقات بوجود آید. این بود که خواستم ذهن نمایندگان محترم مجلس را در مورد این تقسیمات کشوری مقداری روشن کنم چون بچشم خود دیدم (قاسم زاده – خودتان تشریف بردید؟) بله من و دیگر همکارانم آقایان نمایندگان استان کرمانشاه، را دعوت کردند. ما اول در مجلس جلسه مقدماتی داشتیم و بعدا ما تمایل پیدا کردیم که برویم اطاق عملیات تقسیمات کشوری را ببینیم و آنها رسما از ما دعوت کردند میخواستم با عرض تشکر از جناب آقای وزیر کشور و افرادی که در تقسیمات کشوری کار میکنند و مشغول کار هستند شرافتا و وجدانا صمیمانه تشکر کنم. دیگر عرضی ندارم متشکرم (احسنت).

- تقدیم سؤال بوسیله آقای دکتر قدرت الله واحدی از وزارت بهداری و بهزیستی

۱۳- تقدیم سؤال بوسیله آقای دکتر قدرت الله واحدی از وزارت بهداری و بهزیستی.

نایب رئیس- آقای دکتر واحدی فرمایشی دارید؟

دکتر واحدی – سئوالی است از دولت که تقدیم میکنم.

نایب رئیس- سئوال بدولت ابلاغ میشود.

- اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی – ختم جلسه

۱۴- اعلام تعطیلات زمستانی مجلس شورای ملی – ختم جلسه.

نایب رئیس- با اجازه خانمها و آقایان همکاران گرامی از امروز تعطیلات زمستانی بمجلس شورای ملی را تا آخر دیماه اعلام میکنم تا آقایان و خانمها بتوانند برای سرکشی بحوزه های انتخابیه شان تشریف ببرند امیدوارم در انجام وظایف و خدمات ملی و میهنی که بعهده فرد فرد ما گذاشته شده است توفیق روز افزونی نصیب ما بشود.

با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعد از تعطیلات زمستانی باطلاع خانمها و آقایان خواهد رسید.

(جلسه ساعت یازده و پنجاه دقیقه پایان یافت)

نایب رئیس مجلس شورای ملی – دکتر جواد سعید

- پرسش های نمایندگان

سؤال آقای دکتر قدرت الله واحدی از وزارت بهداری و بهزیستی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است مقرر فرمائید به جناب آقای وزیر بهداری و بهزیستی که اطلاع داده شود در مجلس شورای ملی حضور بهمرسانیده به سؤال زیر پاسخ گویند.

بطوریکه اطلاع حاصل شد ظرف ماههای اخیر بطور سرسام آوری بهای دارو در کشور افزایش یافته است و از آنجا که این افزایش قیمت در مورد بعضی داروها مثل PARACODINA ۴۹ ریال به ۱۲۹ ریال یعنی حدود ۳۰۰ درصد افزایش بها را شامل میشود و با التفاوت به اینکه دارو یک کالای لوکس و تجملی نیست که عدم مصرف آن امکان پذیر باشد و گاه حیات انسانها بآن بستگی پیدا میکند به چه دلیل وزارت بهداری و بهزیستی با افزایش قیمت داروها تا ۳۰۰ درصد موافقت کرده است؟ و گذشته از این جنبه انسانی و حیاتی که به آن اشاره شده است مغایرت این تصمیم با اصل ۱۴ انقلاب ایران مبنی بر تثبیت قیمتها و مبارزه با گرانی بی رویه کالاها چگونه قابل توجیه میباشد؟ و دولت چگونه بهای داروهای مورد مصرف بیمه شدگان را با توجه به بودجه تنظیمی قبلی و تفاوت ناشی از افزایش سر سام آور قیمت داروها چگونه پرداخت خواهد کرد.

با احترام – قدرت الله واحدی