مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ خرداد ۱۳۳۸ نشست ۳۱۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۹

جلسه: ۳۱۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۱۳ خرداد ماه ۱۳۳۸

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت‌مجلس‏

۲- شور اول گزارش کمیسیون گمرکات و انحصارات راجع‌به تأسیس و استخدام گارد مسلح گمرک‏

۳ - تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت فرهنگ به قید یک فوریت‏

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه شرکت دانشگاه تهران در کمیسیون بین‌المللی مبارزه بیولوژیکی دفع آفات‏

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع‌به لایحه اصلاحی تشکیل شوراهای کشاورزی‏

۶- تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه‏

مجلس یک ساعت و نیم پیش از ظهر به ریاست آقای عماد تربتی (نائب رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس‏

نائب رئیس- صورت غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین بااجازه- آقایان: کورس- عرب‌شیبانی- محمودی- حشمتی- امید سالار- استخر- دکتر اصلان افشار- بزرگ‌ابراهیمی- خرازی- خزیمه‌علم- دکتر شاهکار- بوربور- ساگینیان- تیمورتاش- اخوان- عباسی- غضنفری- سنندجی- اورنگ- جلیل‌وند- مهندس فیروز- دکتر جهانشاهی- رامبد- دکتر دادفر- دولت‌آبادی- صراف‌زاده- دکتر پیرنیا- سعیدی- دکتر آهی- پرفسور اعلم‏.

غائبین بی‌اجازه - آقایان: دکتر طاهری- اریه- قرشی- دکتر فریدون افشار.

دیرآمدگان و زودرفتگان با اجازه- آقایان: جلیلی- صفاری- ابتهاج- دکتر حسن افشار- صارمی- مسعودی- دکتر مشیرفاطمی- فولادوند- بزرگ‌نیا- دهقان‏

نائب رئیس- اعتراضی بر صورت‌جلسه نیست؟ آقای موسوی بفرمایید.

موسوی- نسبت به عرایض جلسه گذشته بنده اشتباهی در چاپ هست که اصلاح شده به تندنویسی می‌دهم.

نائب رئیس- بسیار خوب به اداره تندنویسی بدهید اصلاح شود چون دیگر نظری به صورت‌جلسه نیست تصویب صورت جلسه قبل اعلام می‌شود.

۲- شور اول گزارش کمیسیون گمرکات و انحصارات راجع‌به تأسیس و استخدام گارد مسلح گمرک‏

نائب رئیس- وارد دستور می‌شویم در جلسه گذشته لایحه گارد مسلح گمرکات مطرح بود در کلیات مذاکرات کافی شد رأی به ورود در مواد گرفته شد اینک مواد مطرح است، ماده اول قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ماده ۱- به منظور مبارزه با قاچاق کالای گمرکی و انحصاری و جلوگیری از ورود یا صدور هر نوع کالای ممنوعه به داخل یا به خارج کشور سازمان مسلح گارد گمرک در وزارت گمرکات و انحصارات تشکیل می‌گردد.

نائب رئیس- در این ماده اظهارنظری نشده پیشنهادات قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه (گارد مسلح گمرک) تبدیل به (گارد گمرک) شود.

باقر بوشهری

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده یک اضافه شود.

گارد مسلح گمرک از کلیه اختیارات قانونی که به اداره گمرک یا سازمان‌های دیگری که برای امر قاچاق و مبارزه با آن طبق مقررات و قوانین تفویض شده باشد می‌تواند استفاده نماید.

ابتهاج‏

نائب رئیس- ماده دوم مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- افراد سازمان گارد مسلح گمرک از مشمولین نظام‌وظیفه طبق قوانین و مقررات نیروهای مسلح شاهنشاهی وسیله حوزه‌های نظام‌وظیفه تأمین و بلافاصله پس از تحویل به گارد مسلح گمرک به مراکز آموزشی در نیروهای مسلح شاهنشاهی یا گارد مسلح گمرک برای فراگرفتن آموزش‌های اولیه نظامی اعزام خواهند شد.

خدمت این افراد و همچنین افسران وظیفه در گارد مسلح گمرک خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی محسوب می‌گردد.

تبصره- در صورت اعزام افراد به مراکز آموزشی نیروهای مسلح شاهنشاهی وزارت گمرکات و انحصارات هزینه لازم را در این مورد به وزارت جنگ خواهد پرداخت. ‏

نائب رئیس- چون اظهارنظری در این ماده نشده لذا ماده سوم مطرح است قرائت می‌شود. (به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳ - افسرانی که از ارتش به گارد مسلح گمرک منتقل شده یا می‌شوند از هر لحاظ تابع مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب سی‌ام تیرماه ۱۳۳۶ خواهند بود.

نائب رئیس- چون اظهارنظری در ماده ۳ نشد لذا ماده ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴ - معاودت افسران مذکور در ماده ۳ به ارتش مشمول تبصره ۲ بندب از ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهد بود.

تبصره- افسرانی که قبل از تصویب این قانون در وزارت گمرکات و انحصارات به وزارت جنگ معاودت نموده‌اند مشمول مقررات این ماده خواهند بود.

نائب رئیس- ماده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- در کلیه مواردی که به موجب قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی وزارت جنگ موظف به پرداخت وجوهی از بابت حقوق و مزایا به افسران مذکور یا بازنشستگی و بیمه و غیره به بانک سپه می‌باشد وزارت گمرکات و انحصارات جانشین وزارت جنگ بوده و مکلف به پرداخت وجوه پیش‌بینی شده در قانون مزبور می‌باشد.

تبصره- افسران و درجه‌داران و افراد وظیفه گارد مسطح گمرک مشمول مقررات قانون بیمه نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود.

نائب رئیس- چون اظهارنظری در ماده ۵ نشده لذا وارد ماده ۶ می‌شویم ماده ۶ مطرح است.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- ترفیع افسران مزبور در صورت واجد بودن شرایط عمومی ترفیعات مندرج در قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی با توجه به رویه و مقررات و آیین‌نامه‌های ترفیعاتی ارتش منوط به پیشنهاد فرمانده گارد مسلح گمرک و وزارت گمرکات و انحصارات و تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاهی خواهد بود.

نائب رئیس- ماده ۷ مطرح است. ‏

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده ۷ - مامورین گارد مسلح گمرک در مورد کلیه بزه‌ها از لحاظ مرجع در حکم افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی هستند مگر این که بزه آنها به مناسبت انجام وظایف مربوط به ضابطین دادگستری باشد.

نائب رئیس- چون اظهارنظری در ماده ۷ نشده لذا ماده ۸ مطرح است. ‏

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۸ - در رسیدگی به تخلفات شکایات منظور در ماده ۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی فرمانده گارد مسلح گمرک به جای فرمانده نیروی مربوطه در هیئت رسیدگی شرکت خواهد نمود.

نائب رئیس- چون نظری ابراز نشد ماده ۹ مطرح است. ‏

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- اختیار وزیر گمرکات و انحصارات در مورد انتظار خدمت و بدون‌کاری افسران گارد مسلح گمرک به پیشنهاد فرمانده گارد مسلح گمرک تا سرهنگ دوم داخل برابر اختیارات مندرج در بند الف ب ماده ۱۱۶ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بوده و در مورد درجات از سرهنگی به بالا به پیشنهاد فرمانده گارد و وزیر گمرکات و انحصارت موکول به تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاهی خواهد بود.

نائب رئیس- ماده ۱۰ مطرح است‏.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۰- افسران و درجه‌دارانی که رأساً از طرف وزارت گمرکات و انحصارات بر طبق مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی برای خدمت در گارد مسلح گمرک استخدام و از دانشکده افسری و آموزشگاه‌های مختلفه ارتش فارغ‌التحصیل می‌شوند و همچنین درجه‌دارانی که از ارتش به وزارت گمرکات و انحصارات منتقل شده یا می‌شوند و همچنین افراد وظیفه مشمول مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود.

تبصره - شهادت و فوت افسران و درجه‌داران و افراد گارد مسلح گمرک قبل از تصویب این قانون مشمول مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهد بود.

نائب رئیس- ماده ۱۱ مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۱- به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود اسلحه و مهمات مورد نیاز گارد مسلح گمرک را بدون دریافت بهای آن بنا به درخواست وزارت گمرکات و انحصارات تأمین و تحویل نماید موافقت با نوع اسلحه و مهمات با وزارت جنگ خواهد بود.

نائب رئیس- چون اظهارنظری در این ماده نشده است لذا ماده ۱۲ مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ماده ۱۲- افسران و درجه‌داران گارد مسلح گمرک در کشف کالای گمرکی و انحصاری و کالای ممنوع‌الورود و یا ممنوع‌الصدور به ترتیب مذکور در قانون آیین دادرسی کیفری جز ضابطین دادگستری محسوب می‌شوند.

نائب رئیس- چون در این ماده اظهارنظری نشده است لذا ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ماده ۱۳- وزارت گمرکات و انحصارات موظف است در ظرف شش‌ماه از تاریخ تصویب این قانون لباس مخصوصی جهت افراد و درجه‌داران و علائم مخصوصی برای افسران (که ممیز افسران گارد مسلح گمرک از افسران ارتش باشد) تهیه نماید.

نائب رئیس- در این ماده هم تقاضای مذاکره نشده ماده ۱۴ مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴- وزارت گمرکات و انحصارات مکلف است تا دو ماه از تاریخ تصویب این قانون آیین‌نامه اجرایی این قانون را تنظیم و پس از تصویب کمیسیون‌های مربوطه مجلسین به موقع اجرا گذارد.

نائب رئیس- چون در این ماده اظهارنظری نشده است ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ماده ۱۵- وزارت گمرکات و انحصارات و وزارت جنگ مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

نائب رئیس- لایحه برای شور دوم مجدداً به کمیسیون ارجاع می‌شود.

۳ - تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت فرهنگ به قید یک فوریت‏

نائب رئیس- آقای معاون وزارت فرهنگ لایحه‌ای دارید؟

معاون وزارت فرهنگ (یزدان‌فر)- لایحه است مربوط به شرکت دانشگاه تهران در کمیسیون بین‌المللی مبارزه بیولوژیکی دفع آفات با قید یک فوریت تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود.

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه اجازه شرکت دانشگاه تهران در کمیسیون بین‌المللی مبارزه بیولوژیکی دفع آفات‏

نائب رئیس- لایحه قرائت می‌شود و فوریت آن مطرح است‏.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی‏

چون اطلاع از چگونگی مطالعات و عملیاتی که در سایر ممالک دربارهٔ مبارزه بیولوژیکی آفات به عمل می‌آید به منظور کسب اطلاعات جدید و تبادل‌نظر برای دانشگاه تهران بسیار ضروری است ماده واحده برای عضویت دانشگاه تهران در کمیسیون بین‌المللی مبارزه بیولوژیکی آفات تقدیم و تقاضای تصویب آن را با قید یک فوریت می‌نماید.

ماده واحده- به منظور اطلاع از چگونگی مطالعات و عملیات مبارزه بیولوژیکی آفات که در کشورهای جهان به عمل می‌آید به دانشگاه تهران اجازه داده می‌شود که عضویت کمیسیون بین‌المللی مبارزه بیولوژیکی آفات را پذیرفته و حق عضویت را از محل اعتبارات بودجه خود در هر سال بپردازد.

نخست‌وزیر، وزیر دارایی، وزیر فرهنگ‏

نائب رئیس- آقای دکتر رضایی مخالفید بفرمایید.

دکتر رضایی- به عقیده بنده با آنچه در مجلس شورای ملی درباره لایحه تبدیل عنوان کارمندان پیمانی به رسمی و همچنین درباره لایحه‌ای که در جلسه گذشته اینجا مطرح بود مشاهده شد لازم نیست که عرایض زیادی درباره عدم لزوم فوریت این لایحه به حضور آقایان محترم عرض کنم صحیح است خاصه که باز می‌آییم این کار را می‌کنیم و می‌فرستیم به مجلس سنا آنجا فوریتش را رد می‌کنند بنده نمی‌دانم که شرکت دانشگاه تهران در کمیسیون بین‌المللی مبارزه دفع آفات چه فوریتی دارد موسوی باید آقایان زودتر بروند در آن کمیسیون شرکت کنند.

لابد جناب آقای معاون وزارت فرهنگ تشریف خواهند آورد و خواهند گفت کمیسیون امسال تشکیل می‌شود و لازم است آقایان زودتر بروند ولی آخر در مقابل فرمایش احتمالی ایشان باید این را در نظر گرفت که یقیناً تنظیم‌کنندگان آیین‌نامه مجس شورای ملی دلیلی داشته‌اند و مجلس شورای ملی دلیلی داشته است ذکر کرده است و معین کرده است که لوایح دو شوری باشد مگر در موارد بسیار ضروری و بنده به هیچ‌وجه فکر نمی‌کنم که در این مورد یک فوریت بسیار ضروری در این مورد وجود داشته باشد که بیاییم روال خودمان را عوض بکنیم روش خودمان را تغییر بدهیم و خودمان را که نمی‌خواهم بگویم که متهم به عجله بکنیم ولی در معرض اتهام و شتاب قرار بدهیم استدعا می‌کنم جناب آقای معاون وزارت فرهنگ از این نظرشان مبنی برفوریت عدول بفرمایند و اجازه بفرمایند مجلس شورا رویه عاقلانه خودش را ادامه بدهد.

نائب رئیس- آقای مهندس هدایت‏.

مهندس هدایت- جناب آقای دکتر رضایی بنده خیال می‌کنم اگر در یک کار علمی آن هم برای دفع آفات و اطلاعات علمی عجله بشود هیچ ضرری به هیچ دستگاهی نمی‌خورد بنده صددرصد با حضرتعالی موافقم که یک لوایحی که مرکب از ۱۰ و ۱۵ ماده است و مربوط به سرنوشت یک عده‌ای است با دو شور مطرح بشود ولی در یک موضوع علمی بسیار ساده ما چنان وقت زیادی نداریم که آن را دو شوری تلقی بکنیم و این مطلبی است بسیار ساده علمی دانشگاه تهران ما می‌خواهد در این کمیسیون شرکت بکند که به نظر بنده هر چه زودتر شرکت بکند استفاده‌اش برای مملکت ما بیشتر است مثال لایحه تبدیل پایه کارمندان از غیررسمی به رسمی البته آن موضوعی بود که بنده تصدیق می‌کنم که اگر دو شوری بود زودتر هم رد می‌شد و مداقه بیشتری هم می‌شد خود آقایان تقاضا فرمودید که یک شوری باشد ولی این موضوع فوق‌العاده‌ای نیست استدعا می‌کنم که موافقت بفرمایید چون یک موضوع علمی است

و زیاد کمیلی که نیست و ضرری به هیچ دستگاهی نمی‌خورد همان یک شوری تلقی ب‌شود.

نائب رئیس- آقای معاون وزارت فرهنگ. ‏

معاون وزارت فرهنگ- به عکس این که جناب آقای دکتر رضایی فرمودند اینجا موضوع اعزام نماینده یا شرکت کسی نیست ممالک مترقی دنیا این طور تحقیق کرده‌اند سم‌پاشی برای دفع آفات علاوه بر این که به درخت صدمه می‌زند از لحاظ اقتصادی زیاد با صرفه نیست و در نتیجه مطالعات زیادی که کرده‌اند فکر کرده‌اند که این آفات را اگر به وسیله بعضی از حیوانات کوچک از بین ببرند خیلی با صرفه خواهید بود مثلاً آفت سن را با یک نوع پشه خیلی خیلی کوچک به اسم تله دوموس مبارزه می‌کنند کشت این حشره کوچک در لابراتوار خیلی آسان است و کم خرج مرکز این کار هم الان در اصفهان است یعنی با عمل کوچکی یک‌میلیون از این حشره کوچک تهیه می‌کنند در جایی که سن هست می‌ریزند و آن حیوان سن را می‌خورد و از بین می‌بردند و ن هیچ مانعی و ضرری دانشگاه تهران مدتی است که می‌خواهد در این موسسه بین‌المللی که از ۲۵ مملکت تشکیل می‌شود و مرکز تخصصی آن در پاریس است مرکز اقتصادی آن در ژنو است شرکت کند البته هر چه ما زودتر شرکت بکنیم از نتیجه مطالعات آنها زودتر استفاده می‌کنیم مخصوصاً که مملکت ما آفاتش هم خیلی زیاد است و حق‌السهم آن هم خیلی کم است چهارهزار فرانک است و همان طور که فرمودند این چیزی نیست که قابل‌بحث زیاد باشد بنده تقاضا می‌کنم که آقایان فوریتش را تصویب بفرمایند.

نائب رئیس- چون دیگر بحثی در این موضوع نیست لذا به فوریت این لایحه و به یک شوری بودن آن رأی می‌گیریم آقایانی که با فوریت این لایحه موافقند قیام بفرمایند اکثر قیام نمودند تصویب شد به کمیسیون مربوطه ارجاع می‌شود.

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی راجع‌به لایحه اصلاحی تشکیل شوراهای کشاورزی‏

نائب رئیس- گزارشی است از کمیسیون کشاورزی مربوط به شوراهای کشاورزی عده‌ای از آقایان نمایندگان درخواست فرموده بودند که در دستور واقع شود در دستور قرار گرفته است در مجلس شورای ملی این لایحه قبلاً به تصویب رسیده است چون اصلاحاتی در مجلس سنا به عمل آمده است و مجدداً در مجلس شورای ملی به کمیسیون‌های مربوطه رفته و آن اصلاحات را تأیید نموده‌اند چون در هر یک از مواد آن اصلاحاتی شده است لذا یکی یکی مواد مطرح می‌شود که با توجه با آن اصلاحاتی که در مجلس سنا به عمل آمده است آقایان رأی بدهند ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد).

ماده اول- به منظور تمرکز دادن نظریات و افکار کشاورزان و حمایت از آنان و همکاری با یکدیگر و با وزارت کشاورزی در انجام وظایف مقرر در این قانون و لدی‌الاقتضا در شهرستان‌ها شورای کشاورزی تشکیل می‌شود.

نائب رئیس- در این ماده اصلاح چندانی نشده یک کلمه آنان در لایحه بوده حذف شده است و یک کلمه لدی الاقتضاء در آخر جمله اضافه کرده‌اند در مصوبه مجلس شورای ملی این طور بوده است در انجام وظایف مقرر در این قانون در تهران و در شهرستان‌ها که گذارده‌اند لدی‌الاقتضاء هم در شهرستان‌ها (گفته شد- اشکالی ندارد) آقایانی که با این اصلاحاتی که در مجلس سنا به عمل آمده است در ماده اول موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- شوراهای کشاورزی که برطبق ماده اول تأسیس می‌شود و کلیه نظریات خود را نسبت به اوضاع کشاورزی محل به وزارت کشاورزی و رونوشتی هم به شورای کشاورزی مرکز ارسال می‌دارد.

نائب رئیس- در این ماده ۲ اصلاح عبارتی به عمل آمده است یکی ماده یک ماده اول شده است و دیگر این که اوضاع کشاورزی حوزه خود اوضاع کشاورزی محل شده است آقایانی که با این اصلاحات مجلس سنا موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ - عده اعضای شورای کشاورزی در تهران ۳۰ نفر و در مرکز هر استان ۱۵ نفر و در شهرستان‌ها ۹ نفر می‌باشد.

نائب رئیس- اصلاحی که در ماده ۳ شده شوراها تبدیل به شورا شده است کلمه (ها) را برداشته‌اند چون کلمه شورا خودش جمع است کمیسیون هم تصویب کرده آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- وزیر یا نماینده وزارت کشاورزی حق حضور و شرکت در مذاکرات شوراهای کشاورزی را دارد.

نائب رئیس- محل این ماده تغییرکرده است ماده ۴ مجلس شورای ملی ۵ شده و ماده ۶ به صورت ماده ۴ درآمده است به ماده ۴ رأی می‌گیریم آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- دوره انتخابیه شوراهای کشاورزی از تاریخ تشکیل ۴ سال و عضویت آن افتخاری است‏.

نائب رئیس- ماده ۵ عوض شده ماده ۵ که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده پنجم- اشخاصی که برحسب مقررات ماده ۸ حق شرکت در انتخابات دارند اعضا شوراها را از بین کسانی که موافق ماده ۹ واجد شرایط انتخاب شدن می‌باشند به رأی مخفی جمعی و به اکثریت نسبی انتخاب می‌نمایند.

نائب رئیس- این ماده تغییر پیدا کرده به این طور که ماده ۵ با این اصلاح مختصر نوشته است آقایانی که با این اصلاح موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ششم- برای انتخاب شوراهای کشاورزی در هر محل به دستور وزارت کشاورزی سه ماه قبل از انقضای مدت شورا انجمنی به نظارت فرماندار مرکب از رئیس اداره کشاورزی و رئیس بانک کشاورزی و پنج نفر از مطلعین و معتمدین کشاورزان محل به تشخیص سه نفر فوق یا قائم‌مقام آنها تشکیل و پنج برابر تعداد منتخبین هر حوزه را که واجد شرایط مقرر در ماده هست باشند برای انتخاب اعضا شورای کشاورزی محل دعوت می‌نماید و این عده می‌توانند با رعایت ماده هفت اعضای لازم را از بین خود و یا خراج به رأی مخفی و به اکثریت نسبی انتخاب نمایند در صورتی که در این جلسه عده حاضر کمتر از نصف مدعوین بودند انجمن نظارت برای ده روز بعد مجدداً دعوت کتبی از همان اشخاص خواهد نمود و رأی عده حاضر در آن جلسه برای انتخاب اعضا شورای کشاورزی قطعی و معتبر است.

نائب رئیس- رأی گرفته می‌شود به این ماده آقایانی که موافقند قیام فرمایند اکثر برخاستند تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده هفتم- کسانی که بر طبق ماده شش از طرف انجمن نظارت دعوت می‌شوند باید دارای شرایط زیر باشند.

الف- تبعه دولت ایران باشند.

ب- اشتغال به زراعت یا امور کشاورزی داشته و یا مالک زمین مزروعی و یا دارای تحصیلات کشاورزی باشد.

پ- محکوم به محرومیت از حقوق اجتماعی نباشد.

ت- سابقهٔ عضویت در احزاب غیرقانونی نداشته باشد.

ث- اهل و یا مقیم حوزه باشد.

ج- سن کمتر از بیست سال نباشد.

نائب رئیس- این ماده به جای ماده ۸ قرار گرفته آقایانی که که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده هشتم- اشخاصی می‌توانند به عضویت شوراهای کشاورزی انتخاب شوند که دارای شرایط زیر باشند:

الف- سن کمتر از ۲۵ سال نباشد و سواد فارسی خواندن و نوشتن را داشته باشد.

ب- به کار زراعت پرداخته باشد و یا مالک زمین زراعتی یا مهندس کشاورزی باشد.

پ- تبعه دولت ایران باشد.

ت- در حوزه انتخابیه مقیم باشد.

ث- محکوم به محرومیت از حقوق اجتماعی نباشد.

ج- سابقه عضویت در احزاب غیرقانونی نداشته باشد.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده ۸ موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده نهم- هر عضوی که سه جلسه متوالی بدون عذرموجه در جلسات شورا حاضر نشود مستعفی محسوب می‌شود.

نائب رئیس- آقای ارباب مخالفید بفرمایید.

ارباب- این ماده به عقیده بنده جزء آیین‌نامه باید نوشته شود اینها چیزهایی نیست که به صورت قانون به مجلس شورای ملی بیاورند هر شورایی برای شرکت اعضای خود آیین‌نامه‌ای دارد که این مطالب را در آیین‌نامه ذکر می‌کنند که مثلاً اگر سه جلسه با عذرموجه حاضر نشد معاف از آن خدمت است دیگر لازم نیست به صورت قانون بیاورند به مجلس.

صدرزاده- اینها قبلاً در مجلس تصویب شده است.

نائب رئیس- قبلاً به عنوان ماده ۱۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده است در مجلس سنا جایش عوض شده به جای ماده ۹ قرار گرفته است بنابراین اساسش قابل بحث نیست و ضمناً مخالفت ایشان هم جنبه

اصولی نداشت نظرشان این بود که در آیین‌نامه باشد مناسب‌تر است رأی می‌گیریم به ماده ۹ آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده دهم- هر یک از اعضای شورا که مورد تعقیب جنجه یا جنایتی واقع شوند و محکومیت قطعی پیدا کنند از عضویت شورا معزل می‌شوند.

نائب رئیس- رأی می‌گیریم به ماده ۱۰ آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۱- قرائت می‌شود به شرح ذیل خوانده شد ماده ۱۱ هرگاه به واسطه استعفا یا به مقتضای ماده ۹ و دهم و یا فوت در اعضای شورا کسری پیدا شود و جانشین آنها از منتخبین بعد از عده اولیه به ترتیب اکثریت نسبی برای بقیه مدت شورا دعوت خواهد شد.

نائب رئیس- رأی می‌گیریم به ماده ۱۱ آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده دوازدهم- وظایف شوراهای کشاورزی به قرار زیر است:

۱ـ تهیه هر گونه اطلاعات راجع‌به امور کشاورزی و آفات حیوانی و نباتی و تهیه پروژه‌های مفید و لازم

۲- اظهارنظر راجع‌به امور آبیاری و سدسازی

۳- اظهارنظر راجع‌به اصلاحاتی که باید در قوانین مربوط به کشاورزی مخصوصاً دفع آفات و آبیاری به عمل آید.

۴- تأسیس دفتر اطلاعات و آمار کشاورزی (تعداد دهات- اسامی مالین اصلاحاتی که از حیث ازدیاد آب و بالا بردن سطح زراعت هر محل ممکن است نمود با ذکر مقدار مخارج تعداد زارعین هر ده نوع محصولات و مقدار هر محصول)

۵- اشتراک مساعی با وزارت کشاورزی در پیشرفت امور کشاورزی.

۶- انجام وظایفی که به موجب آیین‌نامه‌های علیحده یا قوانین مخصوص از طرف دولت به عهده شوراهای کشاورزی واگذارمی‌شود.

۷- تشویق به تشکیل شرکت‌های تعاونی روستایی و ماشین‌آلات تهیه پروژه‌های مفید برای ترقی سطح زندگی کشاورزان و تشویق به ایجاد تعمیرگاه‌ها و تأسیس نمایشگاه‌های کشاورزی و اعطای مدال و جوایز به زارعین و مالکین که بهترین محصول و دام را به عمل آورده و یا قنات و ملک جدیدی ایجاد و یا آباد کرده‌اند و اشتراک مساعی با وزارت کشاورزی در موضوع دفع آفات نباتی و حیوانی و نظارت بر آن و ترغیب به فرستادن روستابیان به خارج برای فراگرفتن امور کشاورزی جدید.

۸- ترقی سطح زندگی کشاورزان و همکاری با اطاق‌های بازرگانی در مورد اقلام صادراتی.

۹- انتخاب و معرفی رئیس با یکی از اعضای شورا برای عضویت شورای فرهنگ شهرستان‌ها که طبق قانون تأسیس شعب شورای عالی فرهنگ مصوب شهریور ۱۳۰۶ تشکیل می‌شود همکاری با وزارت فرهنگ برای بهبود ترقی مدارس کشاورزی و تعلیمات فلاحتی و روستایی تشریک‌مساعی با وزارت بهداری برای اصلاح و تکمیل بهداری دهات و قصبات

۱۰- همکاری و معاضدت برای ایجاد جاده‌های شوسه در بلوک و بین بخش‌های تابعه و نگاهداری آنها.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده ۱۲ موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده سیزدهم- وزارت کشاورزی موظف است که نظریات شوراهای کشاورزی را در کلیه امور کشاورزی مورد توجه قرار داده در صورتی که پیشنهاد آنها را موجه نداند در ظرف مدت یک ماه مستدلاً جواب بدهد و چنانچه شورای مرکز یا شورای کشاورزی شهرستان‌ها به جواب وزارت کشاورزی قانع نشود می‌تواند موضوع را به هیئت دولت مراجعه نماید که مورد رسیدگی قرار گیرد.

تبصره- شورای کشاورزی مرکز مخصوصاً نظریات خود را در موارد زیر به وزارت کشاورزی خواهد داد:

۱- وضع عوارض به ورود محصولات و فرآورده‌های کشاورزی از خارج کشور یا ممنوعیت آن

۲- وضع یا تغییر قوانین و عوارض مربوطه به امور کشاورزی

۳- امور آبیاری و سدسازی

۴- دفع آفات نباتی و حیوانی

۵- تعیین نرخ محصولات کشاورزی درجه اول از قبیل غلات و چغندر و پنبه و غیره‏

نایب‌رئیس- آقایانی که با ماده ۱۳ موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده چهاردهم- شورای کشاورزی مرکز مکلف است هر سه سال یک مرتبه کنگره شورای کشاورزی کشور را تشکیل دهد.

الف) کنگره شوراهای کشاورزی کشور از نمایندگان شوراهای کشاورزی مرکز و استان‌ها تشکیل می‌شود محل و تاریخ تشکیل از طرف شورای کشاورزی مرکز تعیین خواهد گردید.

ب) کنگره برای استماع گزارش‌های سالیانه شوراهای کشاورزی و تبادل‌افکار و تعیین خط‌مشی و برنامه آتیه کشاورزی کشور خواهد بود.

نائب رئیس- آقای موسوی مخالفید؟ بفرمایید.

موسوی- به نظر بنده ماده ۱۴ یکی از مواد خوب این لایحه است خود لایحه هم مسلماً از لوایح بسیار مفید است ولی به تصور بنده یک عدم توجهی از نقطه‌نظر نحوه تشکیل کنگره شوراهای کشاورزی شده زیرا در ماده قید است شوراهای کشاورزی کشور از نمایندگان شوراهای کشاورزی مرکز و استان‌ها تشکیل می‌شود در این مورد مثل این که نظری به حضور و شرکت نمایندگان شوراهای کشاورزی مرکز و استان‌ها تشکیل می‌شود در این مورد مثل این که نظری به حضور و شرکت نمایندگان شوراهای کشاورزی شهرستان‌ها که بسیار لازم است نبوده بنده چون متوجه هستم اگر پیشنهادی تقدیم بکنم در این باب و مورد تأیید آقایان قرار بگیرد منتهی به رفتن مجدد این لایحه به مجلس سنا می‌شود از تقدیم پیشنهاد صرف‌نظر می‌کنم و عرض می‌کنم اگر منظور از استان‌ها جمع حوزه و ناحیه استان است نظر بنده تأمین است صحیح است ولی اگر منظور مرکز استان است صحیح نیست این است که خواهش می‌کنم آقای مخبر محترم کمیسیون کشاورزی در این باب توضیحی بدهند.

نائب رئیس- آقای صدرزاده موافقید؟ بفرمایید.

صدرزاده- وقتی می‌گویند استان مقصود تمام شهرستان‌ها و بخش‌های تابعه آن استان است و وقتی که خود مرکز استان منظور باشد کلمه مرکز استان خواهند گفت و قطعاً مفهوم عبارت این خواهد بود که تمام مناطقی از استان که دارای شورای کشاورزی هست نمایندگان‌شان جمع می‌شوند و در کنگره شرکت می‌کنند.

نائب رئیس- این ماده به صورت ماده ۱۸ بود یک تبصره‌ای حذف شده که تبصره آن در ضمن بند الف گنجانیده شده و دیگر احتیاج به این تبصره نبوده است فقط اصلاحی که شده همین است که تبدیل ماده ۱۸ به ماده ۱۴ شده و قبلاً در مجلس شورای ملی تصویب شده بود به هر حال چون مخالف دیگری نیست رأی می‌گیریم به ماده ۱۴ آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده پانزدهم- هزینه شوراهای کشاورزی از درآمد محل‌های زیر تأمین خواهد شد.

۱- معادل یک درصد مالیات املاک مزروعی از محلی که شورای کشاورزی تشکیل شده باشد وزارت دارایی در موقع وصول مالیات از مودیان مالیات مزروعی اخذ و به حساب شوراهای کشاورزی هر محل اختصاص خواهد داد.

۲- حق عضویت طبق آیین‌نامه‌ای که به تصویب شورای کشاورزی هر محلی برسد.

۳- حق کارشناسی یادآوری در مواردی که شورای کشاورزی کارشناس یادآور واقع شود تبصره در موقعی که به شورای کشاورزی برای داوری یا کارشناسی مراجعه شود شورای کشاورزی عده لازم را از بین خود به این سمت انتخاب و معرفی می‌نماید.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده ۱۵ موافقند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده شانزدهم- شوراهای کشاوری دارای شخصیت حقوقی می‌باشند.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده شانزدهم موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده هفدهم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده هفدهم- دولت مکلف است که در هر دوره وسایل انتخابات شوراهای کشاورزی را در موعد مقرر فراهم نماید.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده هفدهم موافقند قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده هجدهم قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ماده هجدهم- وزارتخانه‌های کشاورزی دارایی- کشور مأمور اجرای این قانون هستند.

نائب رئیس- آقایانی که با ماده هجدهم موافقند قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. حالا رأی می‌گیریم به مجموع اصلاحاتی که در مجلس سنا شده آقایانی که با مجموع اصلاحات موافقند قیام فرمایند (اغلب برخاستند) تصویب شد برای اجرا به دولت ابلاغ می‌شود.

۶- تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه‏

نائب رئیس- جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود ساعت نه صبح دستور لوایح جاری.

(مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر ختم شد)

نائب رئیس مجلس شورای ملی- عماد تربتی‏