مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ اسفند ۱۳۱۲ نشست ۶۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ اسفند ۱۳۱۲ نشست ۶۹

دوره نهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ اسفند ۱۳۱۲ نشست ۶۹

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۹

جلسه: ۶۹

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۳ اسفند ماه ۱۳۱۲ (۱۷ ذیقعده ۱۳۵۲)

فهرست مذاکرات:

۱ـ تصویب صورت‌مجلس

۲ـ تصویب فوریت لایحه ایجاد ۲۵ باب دانشسرا

۳ـ تقدیم و تصویب لایحه تسهیل قرضه‌های بانک فلاحتی

۴ـ شور و تصویب لایحه بودجه کل ۱۳۱۳ مملکتی

۵ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

(مجلس دو ساعت قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید(.

صورت‌مجلس روز پنجشنبه ۱۰ اسفندماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند.

اسامی غائبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غائبین بی‌اجازه- آقایان: علوی سبزواری. محلوجی. وکیل. مسعود ثابتی. یونس آقا وهاب‌زاده. چایچی. کورس. هدایت

ـ تصویب صورت مجلس

{۱ ـ تصویب صورت مجلس}

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست؟

(خیر)

صورت مجلس تصویب شد.

ـ تصویب فوریت لایحه ایجاد ۲۵ باب دانش سرا

{۲ ـ تصویب فوریت لایحه ایجاد ۲۵ باب دانش سرا}

رئیس ـ در آخر جلسه گذشته آقای کفیل وزارت معارف لایحه دادند و تقاضای یک فوریت کردند و بایستی خوانده شود و رأی بگیریم و به کمیسیون برود.

لایحه دولت

ساحت مقدس مجلس شورای ملی شیدالله ارکانه

لایحه قانونی تربیت معلم برای تعمیم تعلیمات اجباری و مجانی و سابقاً و اخیراً استرداد شده بود اینک با اصلاحات مقتضیه به شرح ذیل مجدداً تقدیم نموده تقاضای تقاضای تصویب آن را دارد:

ماده اول ـ دولت مکلف است از فروردین ۱۳۱۳ لااقل تا مدت پنج سال بیست و پنج باب دانش سرای مقدماتی و یک باب دانش سرای عالی دخترانه در طهران و در ولایات به شرح ذیل تأسیس نماید و دانش سرای عالی پسرانه را که بر طبق قانون مصوب ۱۳۰۸ تأسیس شده است تکمیل نماید.

در سال ۱۳۱۳ تکمیل دانش سرای عالی پسرانه در طهران و تأسیس پنج باب دانش سرای مقدماتی در طهران و در ولایات در سال ۱۳۱۴ تأسیس یک دانش سرای عالی دخترانه در طهران و پنج دانش سرای مقدماتی در طهران و در ولایات از سال ۱۳۱۵ تا ۱۳۱۸ سالی پنج باب دانش سرای مقدماتی در ولایات.

تبصره ـ از این به بعد مدرسه ابتدایی دبستان و معلم آن آموزگار مدرسه متوسطه دبیرستان و معلم آن دبیر و مدرسه صنعتی هنرستان و معلم آن هنرآموز، هر شعبة ازمدارس عالیه (فاکولته) دانشکده و مجموع شعب عالیه (انیورسیته) دانشگاه و معلم مدارس عالیه استاد نامیده خواهد شد.

ماده دویم ـ دانش سراهای مذکور در ماده فوق شبانه روزی و مجانی خواهند بود لیکن تا زمانی که بنای کافی برای آنها ساخته نشده است وزارت معارف می‌تواند آنها را موقتاً به صورت مدارس روزانه تأسیس نماید و لدی الاقتضاء به شاگردان آنها بر طبق مقرراتی خاص خرج تحصیل بدهد.

ماده سوم ـ دولت مکلف است لااقل تا ده سال اعتباری سالیانه که از پانصد هزار ریال کمتر نباشد در بودجه مملکتی برای بنای دانش سراها منظور نموده همه ساله به مصرف مزبور برساند.

ماده چهارم ـ دانش سراهای عالی برای دبیرستانها و دانش سراهای مقدماتی معلم و معلمه تربیت می‌نماید.

شرط اصلی ورود به این مدارس عالیه داشتن تصدیق فراغ تحصیل از دانش سراهای مقدماتی متوسطه کامل می‌باشد دوره تحصیلات آنها لااقل سه سال و دیپلم ختم تحصیلات آنها علاوه بر مزایای اختصاصی معادل با لیسانس و دارای تمام امتیازات قانونی آن خواهد بود.

تبصره ـ فارغ التحصیلهای مدارس عالیه خارجه که در رشته معلمی تحصیل نموده و لااقل دارای دیپلم لیسانس باشند از مزایای این قانون نسبت به دبیران استفاده خواهند نمود.

ماده پنجم ـ دانش سراهای مقدماتی برای دبستانها آموزگار می‌نماید. شرط اصلی ورود به این مدارس تحصیلات سه ساله اول متوسطه و دوره تحصیلات آنها دو سال و شهادتنامه فراغ از تحصیلات آنها علاوه بر مزایای اختصاصی معادل با تصدیق متوسطه کامل و دارای تمام امتیازات قانونی آن خواهد بود.

تبصره ۱ ـ هر یک از دانش سراهای مقدماتی دبستان یا یک دبیرستان ضمیمه خواهد داشت که متعلمین سال دوم در آنجا تمرین و ممارست نمایند.

تبصره ۲ ـ آموزگارانی که دارای تصدیقنامه فراغ تحصیل از دانش سرا نیستند چنانچه به اخذ تصدیقنامه مذکور نائل شوند یا امتحانات علمی و عملی معادل آن بر طبق نظامنامه مخصوص بدهند مشمول این قانون خواهند بود.

ماده ششم ـ رؤسا و اساتید دانش سراهای عالی باید علاوه بر شرایط مقرره در فقرات یک و سه و چهار ماده دوم قانون استخدام کشوری لااقل سی سال داشته و به درجه دکتری رسیده باشند لیکن برای رؤسای دانش سراهای مقدماتی حداقل سن ۲۵ سال و حداقل درجه علمی داشتن تصدیق فراغ تحصیل از دانش سراهای عالی یا دیپلم لیسانس خواهد بود.

تبصره ـ مادامی که وزارت معارف به عده کافی مستخدمینی که واجد تصدیقهای علمی مذکور در این ماده باشند در اختیار خود نداشته باشد می‌تواند کسانی را که اطلاعات و مقام علمی آنها را کافی می داند به ریاست و معلمی این مدارس بگمارد لیکن انتصاب این گونه اشخاص به آن مشاغل آنها را مشمول مقررات مواد یازده ـ دوازده ـ سیزده ـ چهارده ـ این قانون نخواهد نمود.

ماده هفتم ـ محصلین دانش سراها باید در موقع ورود به مدرسه تعهد کتبی بسپارند که پس از فراغ از تحصیل مدت پنج سال موظفاً به خدمت معلمی اشتغال ورزند و الا از عهده مخارجی که دولت درباره آنها نموده است برآیند.

ماده هشتم ـ دولت مکلف است کسانی را که از دانش سراها فارغ التحصیل می‌شوند با رعایت شرایط مقرره در فقرات ۱ ـ ۳ ـ ۴ ـ ماده دوم قانون استخدام کشوری و ماده هفتم این قانون در سال تحصیلی بعد در مدارس به خدمت بگمارد در سال اول خدمت آنها عنوان آزمایش را خواهد داشت چنانچه وزارت معارف آنها را مستعد شغل معلمی تشخیص ندهد می‌تواند سال بعد آنها را از خدمت معلمی معاف نماید.

ماده نهم ـ مدیرها و ناظمها و مفتشهای مدارس از بین آموزگاران و دبیران که لااقل سه سال خدمت کرده باشند انتخاب می‌شوند ارتقاء و ترفیع آنها مانند معلمین و معلمات است.

ماده دهم ـ هر یک از مشاغل دوگانه آموزگار و دبیر از حیث حقوق و سابقه خدمت به ده درجه تقسیم می‌شود مدت خدمت در درجه اول و دوم و سوم لااقل دو سال و در درجه‌های بعد لااقل سه سال خواهد بود ارتقاء از درجه به درجه دیگر منوط است به لیاقت و حسن خدمت که تشخیص آن بر طبق نظامنامه مخصوص خواهد بود و همچنین اختیار تأهل در ارتقاء مستخدم از درجة به درجه دیگر مؤثر است.

ماده یازدهم ـ میزان مقرری درجه اول آموزگاران به موجب قانون بودجه همه ساله معین می‌شود میزان مقرری درجه اول دبیران دو برابر میزان مذکور خواهد بود ـ مقرری مدارج دیگر هر یک از مشاغل دوگانه آموزگار و دبیر مساوی خواهد بود با مقرری درجه مادون به اضافه خمس آن.

تبصره ۱ ـ رؤسا و اساتید دانش سراهای عالی از حیث درجات و مقررات دیگر مانند سایر کارکنان دانشگاه مشمول قانون جداگانه خواهد بود.

تبصره ۲ ـ آموزگارانی و دبیرانی که از محل اقامت اصلی خود به خارج فرستاده می‌شوند مادامی که در آن محل باقی هستند ممکن است تا دو عشر مقرری خود را به عنوان مدد معاش اضافه دریافت دارند.

ماده دوازدهم ـ وزارت معارف مجاز است که لیسانسه‌های فعلی دانش سراهای عالی را که مشمول قانون استخدام کشوری هستند و نیز اشخاصی را که لااقل دارای دیپلم کامل متوسطه باشند و تا اول فروردین ماه ۱۳۱۳ سه سال در مدارس به شغل معلمی یا ناظمی یا مدیری مشغول بوده‌اند مشمول مقررات این قانون قرار داده و رتبه آنها را مطابق آخرین حقوق دریافتی تعیین نماید.

ماده سیزدهم ـ از میان دبیران ممکن است اشخاصی را به خدمات اداری انتقال داد مشروط بر این که این امر با تعهداتی که قبلا سپرده‌اند مخالفت نداشته باشد رتبه آنها بر طبق آخرین حقوق دریافتی تعیین می‌شود.

ماده چهاردهم ـ مواد و فصول ذیل از قانون استخدام کشوری در مورد آموزگاران و دبیران مجری خواهد بود مواد ۷ ـ ۸ ـ ۹ ـ ۱۹ ـ ۲۸ و فصل سوم.

ماده پانزدهم ـ آموزگاران و دبیران می‌توانند با پنجاه سال عمر و هر قدر سابقه خدمت تقاضای تقاعد نمایند دولت نیز می‌تواند با واجد بودن شرط مذکور و لااقل بیست سال خدمت آنان را متقاعد سازد مابقی شرایط تقاعد آموزگاران و دبیران بر طبق فصل چهارم قانون استخدام کشوری با رعایت اصلاحاتی که در آن به عمل آمده خواهد بود به استثناء جزء (د) از ماده واحده اصلاحیه ماده (۴۳) قانون مذکور.

ماده شانزدهم ـ از تاریخ تصویب این قانون کلیه قوانین و موادی که با مدلول آن مغایرت دارد درباره آموزگاران و دبیران فوق الذکر بی تأثیر است.

ماده هفدهم ـ وزارت معارف برای اجرای این قانون نظامنامه‌های مخصوصی تدوین و پس از تصویب کمیسیون معارف مجلس شورای ملی به موقع اجراء می‌گذارد.

رئیس ـ فوریت مطرح است مخالفی نیست؟ آقای مؤید احمدی.

مؤید احمدی ـ عرض کنم که به عقیده بنده لایحه اول که آقای کفیل وزارت معارف دادند علت اشکالاتی که پیش آمد راجع به همین فوریت بود به جهت این که لایحه اگر دو شوری باشد وقتی مطرح می‌شود نظریات آقایان در شور اول در هر ماده که نظر دارند پیشنهاد می‌دهند پیشنهادات می‌رود به کمیسیون و اگر قابل توجه شد اصلاح می‌شود در شور ثانی می‌آید به مجلس دیگر خیلی بحث نمی‌شود و از نقطه نظر فوریتی که فرمودند راجع به بودجة و فلانش است لایحه بودجه که امروز می‌گذرد و آن هم در ضمنش است و از این حیث اشکالی نیست بنده عقیده‌ام این است که موافقت بفرمایند لایحه دو شوری بشود و به مجلس بیاید هر کس نظریاتش را بگوید پیشنهاد کند برگردد به کمیسیون اصلاح شود بیاید در شور دوم بگذرد چون احتیاجی به فوریت فعلا نیست به این جهت عقیده دارم که دو شوری باشد برای این که بحث زیاد نشود (صحیح است).

رئیس ـ آقای رهنما.

رهنما ـ عرض کنم که . . . .

رئیس ـ آقای رهنما اینجا تشریف بیاورید که تندنویسها بنویسند از آنجا نمی‌شنوند.

رهنما ـ (پشت تریبون) ـ در موضوع این لایحه خود نمایندگان محترم علاقمندی خاصی از نقطه نظر آثار و فوایدی که این لایحه برای تشکیلات معارف دارد دارند. نظریه آقای مؤید احمدی البته نظریه بسیار خوبی است ولی بنده همان طوری که بعضی از رفقا تذکر دادند تقریباً یک شور این لایحه به عمل آمده مذاکره شده پیشنهاد داده شده بحث شده حرف زده شده بالاخره فکر نمایندگان معلوم شده با فکر دولت و نماینده دولت نزدیک شده و این به عقیده بنده وقت تلف کردن است خود آقای مؤید احمدی خوب است موافقت کنند و مجلس هم موافقت کنند همین طوری که تقاضا شده یک شوری باشد.

رئیس ـ آقای عراقی موافقید؟

عراقی ـ مخالف با فوریت هستم.

رئیس ـ بفرمایید.

عراقی ـ اولاً همین طوری که آقای مؤید احمدی توضیح دادند لوایحی که به فوریت چه یک فوری و چه دو فوری رأی گرفته می‌شود لوایحی است که احتیاجاتش احتیاج فوری و آنی است بلکه به درجه فوق العاده است که به فوریتش رأی داده می‌شود این لایحه هم آنطوری که آقای رهنما بیان فرمودند که درش مذاکره شده آن لایحه نیست آن لایحه پس گرفته شد و با یک اصلاحاتی در موادش مجدداً دولت این را تقدیم مجلس کرده است بنده خیال می‌کنم اگر خود آقای کفیل وزارت معارف و آقایان همراهی بفرمایند این لایحه دو شوری باشد آنقدری که باید درش بحث شود کمتر می‌شود چرا برای این که نظریات وقتی که به دست آمد زودتر لایحه تصویب می‌شود تا این که هر دفعه پیشنهادی بشود و آن پیشنهاد قابل توجه بشود و برود به کمیسیون و بعد بیاید به مجلس این است که بنده هم معتقدم تا آن فوریت تامه را که آقایان خیال می‌کنند ندارد و بهتر این است که دولت هم همراهی بکنند که دو شوری باشد.

کفیل وزارت معارف (آقای حکمت) ـ گذشته از این یک مرتبه در اطراف این لایحه شور شده است اصلاحات فوق العاده اساسی هم داده نشده است برای این که چیزهای جزیی تغییر کرده بنابراین از نقطه نظر وزارت معارف این فوریت دارد زیرا باید این بگذرد پرگرام دارالمعلمین را درست بکنیم و باید نظامنامه‌های آن را تنظیم بکنیم اگر مساعدت بفرمایید که زودتر بگذرد مساعدتی است که به وزارت معارف شده.

رئیس ـ آقایانی که با فوریت لایحه موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

ـ تقدیم و تصویب لایحه تسهیل قرضه‌های بانک فلاحتی

{۳ ـ تقدیم و تصویب لایحه تسهیل قرضه‌های بانک فلاحتی}

رئیس ـ آقای وزیر مالیه.

وزیر مالیه ـ بعد از آن که آقایان در یک لایحة که چندین جلسه در مجلس درش صحبت شده با اشکال قائل به یک فوریت شدند خیلی نامربوط است که بنده یک لایحة را با دو فوریت آورده‌ام

(خنده نمایندگان)

با وجود این که به درجة مطلب را روشن و ساده می دانم بطوری که (دلایلش را هم عرض خواهم کرد) معهذا قبلا هم به آقای رئیس محترم شورای ملی مذاکره و مشورت کرده‌ام که آیا ضرورت دارد که ما بیاییم برحسب معمول خودمان این را به فراکسیون ببریم یا این که چون امروز وقت کم است بهتر است که بدون این تشریفات عمل کنیم و ایشان هم موافقت کردند بنده می‌خواهم یک لایحه بدهم به قید فوریت. اقایان خاطرشان می‌آید وقتی قانون بانک فلاحتی را گذراندیم دو قسم اعتبار در آنجا منظور داشتیم یک قسمت برای امور فلاحتی یک قسمت برای امور صنعتی. امور صنعتی را آمدیم محدود کردیم به یک اموری که در حقیقت تأسیس باشد که اگر کسی برای ایجاد تأسیس کارخانه محتاج به قرض باشد از محل ذخیره مملکت و پولی که دولت می‌دهد به بانک از آن محل به او قرض داده شود بسیاری از کارخانه‌ها هستند هفت هشت تا از این کارخانه‌ها رجوع کرده‌اند به بانک فلاحتی که از برای امور جاری شان وجهی لازم داشتند کارخانه هست آماده هم هست ولی محتاج است برای مواد اولیه اش تا کار بکند ما ماندیم به موجب این قانون ما نمی‌توانستیم بدهیم این است که یک ماده واحده اجازه می‌خواهد که این اجازه هم داده شود حالا اگر آقایان موافق هستند دو فوری باشد.

افسر ـ اگر سه فوریت معنی داشت سه فوریت هم لازم بود.

رئیس ـ قرائت می‌شود:

ساحت محترم مجلس شورای ملی ـ نظر به این که ممکن است بعضی از کارخانه‌های داخلی محتاج به کمک و مساعدت بشوند بانک فلاحتی و صنعتی ایران طبق قانون مصوب ۱۷ دی ماه ۱۳۱۲ نمی‌تواند به مؤسسین کارخانه‌های مزبوره اعتباری بدهد لذا ماده واحده ذیل پیشنهاد و تقاضای و تصویب آن می‌شود.

ماده واحده ـ بانک فلاحتی می‌تواند از محل وجوه مذکور در مواد ۷ و ۸ قانون فروش خالصجات و قرضه‌های فلاحتی و صنعتی مصوب ۱۸ دی ماه ۱۳۱۲ هر سال مبلغی برای مساعدت به گردش کارخانه‌های داخلی قرض بدهد در مقابل این نوع قرضه ممکن است به جای وثیقه ملکی خود کارخانه را به وثیقه گرفت.

رئیس ـ فوریت مطرح است

(نمایندگان ـ مخالفی نیست)

آقایانی که با فوریت اول این لایحه موافقت دارند قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد فوریت ثانی مطرح است. آقایانی که به فوریت ثانی موافقت دارند قیام فرمایند.

(اکثر برخاستند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده واحده مطرح است.

(نمایندگان ـ مخالفی نیست)

آقای روحی.

روحی ـ بنده از موقع استفاده می‌کنم خیلی مختصر تذکری داشتم خدمت آقای وزیر مالیه بانک فلاحتی بهترین وسیله ایست که برای آبادی تمام مملکت این قدم برداشته شده است از طرف دولت و ما هم به نوبه خودمان حقیقت شکر گذاریم که داخل عمل شده است ولی بطوری که بنده شنیده‌ام در نظامنامة که برای اجرای این قانون نوشته شده است نامی از کرمان نیست. دولت نظرش به همه جا یکسان است و همه جا را به یک چشم می‌بیند در حقیقت و حالا کرمان از سیل چه صدماتی دیده است وضعیات اقتصادیش در اثر تجارت به چه صورت افتاده است بنده نمی‌خواهم بث شکوی کنم همین قدر خواستم خاطر محترم آقای وزیر مالیه را متذکر کنم که هر چقدر ممکن است جبران کنند که ملاک کرمانی هم که امروزه از هستی ساقط شده اینها هم بتوانند از این قانون استفاده کنند و اگر هم اشتباه شده آن را هم بفرمایند که رفع اشتباه بشود.

وزیر مالیه ـ تذکراتی که فرمودند در نظر می‌گیریم خیلی هم خوب است.

رئیس ـ آقای مؤید احمدی.

مؤید احمدی ـ عرض کنم که بنده هم عیناً تذکر آقای روحی را می‌خواستم عرض کنم چون همچو شنیده شد که در نظامنامة که برای بانک فلاحتی نوشته شده جاهایی حوزه‌هایی معین شده است و کرمان را از قلم انداخته‌اند و البته آقایان می دانند در اثر سیل بزرگی که چند سال قبل در کرمان واقع شد و تمام قنوات آن خراب شد آنجا بیشتر ضرورت دارد به قرض کردن و آباد کردن املاک آن وقت حالا چه شده است که در نظامنامة که نوشته‌اند کرمان را از نظر انداخته‌اند این است که بنده هم همین استدعای آقای روحی را تکرار می‌کنم که اگر از قلم افتاده است اصلاحش بفرمایند و آنجا را در نظامنامه بگذارند اگر هم نیفتاده است و هست که بفرمایند که مطمئن بشویم و رفع این نگرانی بشود.

وزیر مالیه ـ بنده باز بطور اجمال عرض کنم که ما آمدیم برای بانک فلاحتی یک شعبی فعلا در نظر گرفته‌ایم دفعتاً واحدتاً هم نمی‌شود در تمام جاها شعبه داشت بنده از کرمان شروع کنم آقا هم می‌گویند از آذربایجان بالاخره باید به اندازه تمام ایالات و ولایات این مملکت بانک فلاحتی که تازه دارد شروع به عمل می‌کند شعبه تأسیس کنیم و بنده همین طوری که عرض کردم تذکر آقایان را در نظر می‌گیریم.

رئیس ـ آقای کاشف.

کاشف ـ بنده مخصوصا تذکری می‌دهم و راجع به این پیشنهادی که تقدیم شده است تشکر می‌کنم برای این که در امور بانک فلاحتی از این حیث خیلی نواقص بود و صاحبان کارخانجات به هیچوجه از بانک مزبور نمی‌توانستند استفاده کنند ولی با این ماده خیلی خوب می‌توانند استفاده بکنند مطلبی که بنده می‌خواستم تذکر بدهم آن موضوع رهینه برداشتن کارخانه است البته تصدیق می‌فرمایید که هر کارخانة را نمی‌شود به رهینه برداشت ملک یا یک اشیاء غیر منقول دیگری یک عوایدی دارد و یک حوایجی دارد و اما چون ما خیلی مبتدی هستیم در کارخانجات ممکن است یک کارخانجاتی وارد کنیم که بعد از یک مدت قلیلی تبدیل به یک آهن آلاتی می‌شود آن وقت اینجا البته به ضرر بانک فلاحت تمام می‌شود در صورتی که کارخانجاتی باشد و اسباب و آلات مرتبی و آتیه خوبی داشته باشد البته خیلی خوب استاین است که خواستم فقط این نکته را عرض کنم.

وزیر مالیه ـ البته در نظر خواهیم داشت و آنجا هم نوشته شده است ‹‹ ممکن است››.

رئیس ـ آقای فرشی.

فرشی ـ یک اشکالی در موقع عمل ممکن است پیش بیاید و آن این است که می‌نویسد کارخانه را وثیقه می‌گذارد اینجا به عقیده بنده یک کلمه ‹‹ از›› باید گذاشته شود مثلا یک کارخانه که فرضاً یک میلیون قیمت دارد اگر به صد هزار تومان احتیاج پیدا کرد به موجب این قانون باید تمام کارخانه را وثیقه بگذارد ولی اگر کلمه ‹‹ از›› باشد ممکن است به آن مقداری که پول می‌خواهد برداشته شود.

وزیر مالیه ـ بنده تصور می‌کنم اینجا سوء تفاهم شده است اینجا نوشته می‌شود وثیقه برداشت ممکن است یک دانگش را برداشت ممکن است شش دانگش را برداشت.

فرشی ـ مقصود بنده توضیح بود.

وزیر مالیه ـ مقصود هم همان است که شما می‌خواهید.

رئیس ـ رأی می‌گیریم آقایانی که موافقند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آراء به عمل آمده ۱۰۱ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عده حاضر ۱۰۳ ماده واحده به اکثریت ۱۰۱ رأی تصویب شد. *

ـ شور و تصویب لایحه بودجه کل ۱۳۱۳ مملکتی

{۴ ـ شور و تصویب لایحه بودجه کل ۱۳۱۳ مملکتی}

رئیس ـ خبر کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۱۳ مملکتی قرائت می‌شود.

خبر کمیسیون

کمیسیون بودجه لایحه نمره ۴۱۱۲۱ وزارت مالیه راجع به بودجه ۱۳۱۳ کل مملکتی را با حضور آقای وزیر مالیه تحت شور و مطالعه قرار داد.

بودجه مزبور حاکی از ترقیات کلی اوضاع مملکتی و پیش بینیهای اعتبارات کافیه برای امور عام المنفعه و تأسیسات علمی و عملی در سال آینده می‌باشد و از همه مهمتر ازدیاد عایدات و تعادل بودجه است که تکافوی مخارج و مصارف مفیده پیش بینی شده را خواهد نمود ـ با عرض مراتب فوق ماده واحده را با اصلاح مختصری به طریق ذیل تصویب و خبر آن را برای تصویب تقدیم مجلس می‌نماید.

ماده واحده ـ مجلس شورای ملی بودجه سال ۱۳۱۳ مملکتی را (به استثنای عایداتی که از منابع نفتی ایران وصول و پس از وضع یک میلیون و پانصد هزار ریال که در قسمت عایدات بودجه ۱۳۱۳ مملکتی منظور شده بقیه آن به حساب ذخیره مملکتی منظور خواهد شد) مطابق صورت ضمیمه چهارصد و سیزده هزار و چهارصد و هفده ریال و از حیث مخارج به مبلغ ششصد و بیست و یک میلیون و سیصد و هفت هزار و هشتصد و شصت و پنج ریال بالغ می‌باشد تصویب و به وزارت مالیه اجازه می‌دهد که مخارج مملکتی را اعم از حقوق و مصارف در سال ۱۳۱۳ در حدود اعتبارات مصوب در صورت ضمیمه و مطابق بودجه‌های تفصیلی سال ۱۳۱۲ تا حدی که اعتبارات مصوبه در بودجه‌های مزبور ضمن بودجه‌های ۱۳۱۳ نیز منظور شده باشد بپردازد تا وقتی که بودجه‌های تفصیلی ۱۳۱۳ که باید تا اول اردیبهشت سال مذکور به مجلس شورای ملی تقدیم گردد به کمیسیون بودجه مجلس ارجاع شود و مادام که بودجه‌های تفصیلی از تصویب کمیسیون بودجه نگذشته مخارج مزبوره را مطابق بودجه‌های پیشنهادی و پس از تصویب کمیسیون بر طبق آنچه که تصویب شده است بپردازد پرداخت مخارج مزبوره از اول اردیبهشت سال ۱۳۱۳ موکول به تقدیم بودجه‌های تفصیلی به مجلس شورای ملی خواهد بود. و نیز به وزارت مالیه اجازه داده می‌شود دو میلیون لیره از محل ذخیره مملکتی برای خرید و تکمیل مهمات قشونی تأدیه نموده و پرداختهایی را هم که از محل ذخیره مملکتی برای این منظور قبلا به انتظار تصویب اضافه اعتبار به عمل آمده است بابت این اعتبار محسوب نماید.

رئیس ـ ماده واحده بودجه مملکتی مطرح است. آقای دیبا.

طباطبایی دیبا ـ در جلسه اسبق آقای وزیر مالیه لایحه بودجه مملکتی را تقدیم مجلس کردند و بعد طبع و توزیع شده بنده که بعد مطالعه کردم خیلی خوشوقت شدم که رقم بودجه مملکتی در سنه آتیه زیاد شده است و البته جای خوشوقتی هم هست که رقم بودجه زیاد باشد و این در مقابل یک مخارجی است که البته آن مخارج در مملکت لازم و عام المنفعه است اینجا هم اشکالی نیست هر قدر رقم بودجه ما سنگین تر باشد بهتر و مناسبتر است ولی چنان که در جلسه سابق هم در قانون محاسبات عمومی عرض کردم بنده عقیده‌ام این است که پیش بینی یک قدری باید به حقیقت نزدیک باشد در این بودجه که بنده مطالعه می‌کنم جمع عایدات در سنه سابق در بودجه پیش پانصد و شش میلیون ریال در این سنه ششصد و بیست و یک میلیون ریال و چیزی است تفاوت بین این دو بودجه یعنی سیصد و دوازده و سیصد و سیزده صد و پانزده میلیون ریال می‌شود بنده هر چه فکر کردم در سنه جدید ما یک مبلغ عایدات جدیدی نداریم که یک مرتبه عایدات ما یکصد و پانزده میلیون ریال علاوه شود. مثلا در مالیات مستقیم تقریبا شش میلیون و نیم ریال علاوه شده در صورتی که املاک همان املاک است ممیزی هم شده است چیزی علاوه نشده و راجع به این شش میلیون و نیم ریال علاوه حقیقتاً اگر چه در کمیسیون بودجه توضیحاتی دادند ولی بنده قانع نشدم چون املاک همان املاک است و مالیات هم همان مالیات و به عقیده من این پیش بینی علاوه صحیح نیست حالا خواهند فرمود که در سیصد و دوازده یک نوع لاوصولیهایی بوده است و در هزار و سیصد و سیزده نخواهد بود. بنده عقیده‌ام این است که هر چه وصول شود اولا آن در ضمن بقایا منظور می‌شود و ثانیا این قدرها نیست و همین طور در مالیات بر عایدات که من مطالعه کردم بیست و پنج میلیون ریال علاوه شده است اگر راجع به مالیات بر عایدات قانون جدیدی از تصویب مجلس گذشته است آن را نمی دانم حالا حسابش را چطور کرده‌اند که بیست و پنج میلیون ریال در سال حاضر علاوه شده است. در گمرک در ۱۳۱۳ هیجده میلیون ریال علاوه منظور کرده‌اند در صورتی که گمرک ما همان گمرک است چیزی علاوه نمی‌شود مگر این که خواهند فرمود یک اشیائی در سال ۱۳۱۲ ممنوع بوده و بعد در ۱۳۱۳ حالا یک قانونی از مجلس گذشته که آزاد شده است تفاوت اینها هم هیجده میلیون نمی‌شود این است که بنده عقیده‌ام این است که کلیت در بودجه یک پیش بینی صحیحی باید بشود البته این عایدات در مقابل یک مخارجی است و باید طوری باشد که در وسط سال دولت در مخارج گیر نکند صحیح است که اگر رقم بودجه سنگین باشد بهتر است ولی باید اقرب به حقیقت باشد چون ممکن است در وسط سال مخارج با عایدات مساوی نباشد و اسباب زحمت دولت بشود این بود که بنده می‌خواستم آقای وزیر مالیه یک توضیحی در این باب بدهند که این فرق فاحشی که بین بودجه امسال و بودجه سال آینده است که صد و پانزده میلیون ریال است برای چیست این را یک توضیح کاملی بدهند البته آقایان نمایندگان محترم و مجلس شورای ملی موافقند و خیلی هم همه خوشوقت هستیم که رقم عایدات ما روز به روز علاوه بشود.

وزیر مالیه ـ بنده تصور می‌کنم که نماینده محترم فرمایشاتی که فرمودند از برای این بود که در مجلس گفته شده باشد و جوابهایی که بنده در کمیسیون دادم در مجلس داده باشم و البته آن قسمتی که گفتند توضیحات در کمیسیون مرا قانع نکرد بنده تصور می‌کنم که نقطه نظر درج در صورت مجلس باشد برای این که قیافه ایشان و بیاناتشان تقریبا حاکی از این بود که تقریبا قانع شده بودند و حالا مجدداً عین همان فرمایشاتی را که در کمیسیون کرده بودند و بنده جواب داده بودم اینجا فرمودند اولا به ایشان عرض کرده‌ام باز هم تکرار می‌کنم پیش بینی عایدات در مملکت ما البته کار آسانی نیست برای این که اگر تنها عمل گذشته را مأخذ قرار بدهیم ممکن است به شما بتوانند بگویند حتماً هم می‌توانند بگویند که خوب عمل نشده است و چرا یک عملی که خوب نبوده است شما آن را مأخذ قرار داده‌اید اگر در سال ۱۳۱۲ یک مالیاتی فرضاً سه میلیون وصول شده آیا دلیل براین است که بیش از سه میلیون این مالیات نبایستی وصول بشود یا این که بد وصول شده چون خیلی البته در طرز کار ما نواقصی هست که به تدریج همانطور که از چند سال پیش تا امسال بهتر شده قطعاً از امسال به بعد هم بهتر می‌شود و قطع داریم که در عمل وصول مالیات هم یک نواقصی هست که به تدریج رفع می‌شود و نباید پس آن عمل را زمینه قطعی برای سالهای بعد قرار داد اگر عمل را بخواهیم زمینه قطعی قرار بدهیم آن وقت البته احصائیه‌های کاملی که در موقع طرح لایحه قانون محاسبات عمومی گفته شد که باید در مملکت باشد لازم است تا وقتی که از روی آن بتوان عایدات را بطور خیلی دقیق پیش بینی کرد و آن احصائیه‌ها نیست آن وقت به اشکال بر خواهیم خورد و از روی چه پس باید پیش بینی کرد ناچار باید همان عمل را مأخذ قرار داد و روی یک قرائنی خیال کرد که مثلا اگر مراقبت بیشتری بشود و اگر مأمورین بهتر کار بکنند آن وقت درین مالیات بخصوص ده درصد و در یک مالیات دیگر مثلا پانزده درصد ممکن است ما علاوه داشته باشیم البته روی یک قرائنی و مسلم است که قرائن ممکن است در عمل گاهی برخلاف آنچه انسان حساب می کرده است دربیاید یعنی به عبارت اخری ممکن است گاهی پیش بینی غلط بشود ولی به اندازه که آقا تصور فرمودند غلط در نخواهد آمد. حالا چند رقم را ایشان فرمودند مثلا فرمودند مالیات ارضی سه میلیون و پانصد هزار تومان یا به اصطلاح امروز خودمان سی و پنج میلیون ریال در بودجه ۱۳۱۲ پیش بینی شده است و حالا شما آمده‌اید در بودجه ۱۳۱۳ ششصد و پنجاه هزار تومان علاوه پیش بینی کرده‌اید و این به نظر من صحیح نیست اولا بنده عرض می‌کنم که شما چه دلیل دارید؟ آقا چه دلیل دارند بنده لااقل یک ارقام وصولی را در نظر گرفته‌ام نه پیش بینی مالیاتی را که در سال ۱۳۱۲ کرده بوده‌اند ارقام وصولی چند سال را در نظر گرفته‌ام و امید این را هم دارم که البته بیشتر مراقبت کنم و مأمورین را هم بیشتر وادار کنم که کارشان را در موقع انجام بدهند اینها را هم که در نظر گرفته‌ام گفتم ششصد و پنجاه هزار تومان اضافه پیش بینی می کنمم آقای می‌فرمایید خیر بنده عرض می‌کنم وسط دنیا همین جا است می‌خواهید اندازه بگیرید باز بنده یک قرائنی دارم آقا از روی چه می‌فرمایید؟ حالا این را عرض می‌کنم این مالیات ارضی در بودجه‌های قبل پنج میلیون پنج میلیون و نیم تومان پیش بینی می شده پارسال این عمل فقط شد که خیلی کم پیش بینی شد پس اگر بنده آمدم و حالا چهار میلیون و صد هزار تومان یا چهل و یک میلیون ریال پیش بینی کردم نسبت به رقم سال پیش یک قدری زیاد است ولی نسبت به رقمهایی که در سنوات سابق بوده است خیلی کم است. در مسئله قانون مالیات بر عایدات آقا خاطرتان می‌آید که وقتی مالیات بر عایدات مطرح بود یعنی لایحه که بعد اصلاح شده یعنی لایحه اخیر همان وقت عرض نکردم که این قانون طوری نوشته شده که آن طوری که باید وصول نمی‌شود؟ مگر عرض نکردم یک طوری نوشته شده که یک عده زیادی از اشخاص که عایدات دارند مشمول این قانون هستند می‌تواند فرار کنند و ما وسیلة که بتوانیم رسیدگی کنیم و آن مالیاتی که باید از آنها بگیریم نداریم؟ مگر عرض نکردم که این لایحه را رأی بدهید برای این که ما بتوانیم همان طوری که مقصود از این قانون است عمل کنیم و مالیات وصول کنیم؟ البته این عمل را که عمل لغوی نمی‌دانستم لابد خیال می‌کردم که وقتی آمدیم یک کاری کردیم که فرضا آقایان اطباء که همه درجه سوم بودند خواستیم مالیات بر طبقه‌ای را ازشان بگیریم که همه درجه سوم نشوند یا آقایان وکلای عدلیه که که همه درجه سوم بودند کاری بکنیم که آنهایی هم که درجه اول هستند مالیات همان درجه را بدهند یا اشخاصی که فرار می‌کردند از مالیات وسیله این را داشته باشیم که مالیات ازشان بگیریم اینها برای این بوده است که رقم بیشتری بگیریم اگر تمام تفاوت برای تفاوت عبارت لوایح بود که ما عبارت قانون را زا یک صورتی به یک صورت دیگر در بیاوریم که وقت آقایان و خودم را تلف نمی‌کردم لایحه بیاورم. حالا ببینیم در مسئله مالیات بر عایدات پیش بینی که شده است مشکلتر است یا در مالیات ارضی. مالیات ارضی نواقص زیادی دارد ولی ما می‌توانیم روی یک قرائن یک پیش بینی محکمتری بکنیم اما در اینجا ممکن است در این عملی که می‌شود دقتهایی که بشود (ممکن است دیده شود که پیش بینی یک قدری زیادتر شده) ولی آنچه هم که مسلم است که تردید هم درش نمی‌شود این است که بیش از آن حدی که سابقاً قبل از آن که قانون اخیر بگذرد وصول می شده است وصول می‌شود

(دیبا ـ چقدر زیادتر)

عرض کنم که سه میلیون تومان پیش بینی شده بود اینجا دو میلیون و پانزده هزار تومان علاوه پیش بینی شده چقدر از این امسال نتیجه خواهد داد این یک چیزی است که یک سال باید به آن عمل کرد تا بشود مطمئن بود و بنده عرض کردم تصور نمی‌کنم خیلی تفاوت زیاد بشود. در گمرک آقا می‌فرمایید که چرا هیجده میلیون ریال پیش بینی اضافه شده است آن وقت می‌فرمایید که ممکن است بگویند فلان. ببینید این همان چیزی بود که دیروز عرض کردم ‹‹ ممکن است›› نیست. همین خواهد بود چون دیروز خدمتتان این بود که یک مقداری از اجناس که سابقا ورودش ممنوع بود و الان آزاد است و البته اینها یک حقوق گمرکی نسبتاً مهمی دارد از برای این رقم روی یک حسابهایی یعنی آنچه که سابقا وارد می شده است دیدیم و رد حدود هفتصد الی هشتصد هزار تومان یا هفت الی هشت میلیون ریال اضافه پیش بینی کردیم از میزانی که سابقا بوده است و می دانید. یکی دیگر مسئله قاچاق است بدون گفتگو مقداری از اجناس هست که وارد این مملکت می‌شود و بطور قاچاق است مسلم و اگر اینها بیاید و از مجرای گمرک وارد بشود گمرک می‌دهد ما هم یک اقداماتی کرده‌ایم یک مخارجی را هم در نظر گرفته‌ایم و جزء جمع گذاشته‌ایم و یک اقداماتی از الان شده است با این که تازه است ولی معهذا دارد آثارش بروز می‌کند و یک عده اشخاصی که بدبختانه از تجار هم هستند داخل بوده‌اند در بعضی جاها مثل کرمانشاه اینها پیدا شده‌اند که کارشان این بوده و البته با کمال شدت و با کمال سختی و با کمال قساوت و بی رحمی نسبت با اشخاصی که قاچاق می‌کنند از هر طبقه که باشند رفتار می‌کنیم و بدون گفتگو و این هم تأثیر خواهد داشت در عایدات ما به این دلیل آمدیم این مبلغ را پیش بینی کردیم و تصور نمی‌کنم جای نگرانی باشد بعضی اقلام دیگر هم هست که اضافه پیش بینی شده یکی از آنها تریاک است آن هم روی یک حسابی است روی یک عملی است و بنده اتفاقا در قسمت تریاک امیدوار هستم (حالا اگر طوری بشود که اصل پیش بینی تمامش غلط در بیاید امری است علیحده) ولی امیدوارم بیش از این رقمی که اینجا ذکر شده است است تریاک عایدات بدهد پس بنده خیال می‌کنم که در آن چند قسمتی که ممکن است با وسایلی که ما از برای پیش بینی در دست داریم بشود پیش بینی کرد در آن حدود احتیاط‌هایی که بایستی بشود شده است و امیدوار هستیم که خیلی هم دور نباشیم از ارقام حقیقی شاید در بعضی اقلام پیش بینی ما یک نکسی را نشان بدهد و غلط در بیاید در بعضی اقلام هم زیادتر از انچه پیش بینی کرده‌ایم در بیاید و رویهم رفته بودجه در حدودی که نوشته شده و امیدوار هستیم بهش عمل بشود نتیجه خوب هم خواهد داد حالا اگر آقا غیر از مسائل کلی یک دلایلی دارید آن دلایل بخصوص را بفرمایید آن وقت صحبت می‌کنم. شما می‌فرمایید به چه دلیل اجناس ممنوعه اینقدر می‌دهد بنده عرض می‌کنم به این دلیل که بنده هفت هشت سال قبل را گرفته‌ام و میزانی را که این اجناس وارد می شده گرفته‌ام که چقدر بوده و میزان حقوقش را گرفته‌ام و گفته‌ام این اندازه است آقا که آن مطالعه را هم نفرموده‌اید و می‌فرمایید.

رئیس ـ اقای دکتر ملک زاده.

دکتر ملک زاده ـ معروف است که از یک کسی سئوال کردند که چه مرضی از همه امراض صعبتر است و دردناکتر است جواب داد آن مرضی که انسان به آن مبتلاست از هر کسی هم که هر مرضی و هر گرفتاری دارد ولو زکام هم باشد ازش سئوال کنند می‌گوید زکام از همه امراض سختر است. در زندگی عمومی هم متأسفانه اینطور است که هرکس هر چیزی را که بیشتر به آن ارتباطو تماس دارد آن ره مهمتر تصور می‌کند پس جای اعتراض باقی نمی‌ماند به اشخاصی که تماس با یک قضایایی دارند یک مسائلی را بیشتر مورد توجه و بحث بخواهند قرار بدهند. قبل از این که وارد در این مطالبی که می‌خواهم به عرض برسانم بشوم فعلا که لایحه بودجه مطرح است و حقیقتاً در ایران بودجه به علاوه اهمیتی که داراست مظهر تشکیلات مملکتی است و دیده‌ایم در ایران گاهی تغییراتی هم که در تشکیلات داده می‌شود به صورت بودجه داده می‌شود عرض می‌کنم چقدر جای شکر است امروز که در اغلب ممالک گرفتار بحرانهای بودجه‌ای هستند مملکت ما نه فقط موفق شده است تعادل بودجه را تأمین کند بلکه یک مبلغ زیادی هم در بودجه برای اصلاحات اساسی و اقتصادی منظور داشته است و نمی‌خواهم این موضوع نگفته بماند لکن چیزی که به عقیده بنده (شاید هم خطا رفته باشم) یک قدری مورد توجه است این است عموما عواید مملکتی باید متناسب با احتیاجات ضروری باشد و البته در درجه اول و درجه دوم تقسیم بندی و درجه بندی شود تقریبا این بودجة که از طرف آقای وزیر مالیه تقدیم شده است اگر بودجه طرق و خط آهن و چیزهای دیگری را هم که هست ضمیمه به آن نماییم شاید در حدود صد میلیون تومان یا نود میلیون تومان فعلا بودجه مملکتی ما بشود و بنده امیدوار بودم که اقلاً پنج صدم این مبلغ را از برای صحیه مملکتی که فوق العاده محل احتیاج عمومی است اختصاص می‌دادند حالا ممکن است بفرمایند می‌شود یک دفعه سه میلیون بر یک بودجه اضافه کرد؟ بهترین دلیلی که دارم برای اهمیت این موضوع و احتیاج به این موضوع این است که آقایان ملاحظه می‌فرمایند که مسئله صحیه بیش از تمام مسائل مملکتی مورد توجه و مورد بحث مقامات عالیه تا برسد به طبقه سوم و چهارم مملکت همیشه هست و بوده است و مکرر در مجلس و خارج در اطراف این موضوعصحبت شده است و جهت هم احتیاج زیادی است که مملکت به توسعه و تکمیل این قسمت دارد مخصوصا در اینجا سه نکته بود که بنده خودم را موظف دانستم و یادداشت کردم می‌خواستم به عرض هیئت دولت برسانم و بدون این که منتظر باشم استرحام می‌کنم که مورد مطالعه قرار بدهند اگر اهمیتی ندارد که هیچ اگر اهمیت دارد که البته توجه خواهند کرد و قبل از این که این سه موضوع را عرض کنم بطور بین الهلالین عرض می‌کنم نمی خواهم منکر بشوم که در بودجه امسال مبلغ نسبتاً مهمی برای توسعه امور صحی مملکتی منظور شده است و البته موجب تشکر است و در همین سالی هم که درش هستیم قدمهای مهمی برای توسعه صحیه برداشته شده است یکی همین مریضخانه پریروزی است که همه آقایان تشریف داشتند و حقیقتا جای تشکر است از مساعی که آقایان برای توسعه امور صحی به کار برده‌اند و یک مریضخانه هم امیدوارم تا چند روز دیگر افتتاح شود پس نخواستم پا در روی حق گذاشته باشم فقط یک چیزیهایی را که به عقیده بنده خیلی اهمیت دارد و باید وارد شد عرض می‌کنم یکی راجع به امراض مسریه و امراض زهروی است حقیقتا این موضوع دارد صورت فوق العاده خطرناکی به خودش می‌گیرد فوق العاده خطرناک البته شاید نزاکت هم اجازه ندهد و مورد هم شاید اجازه ندهد که وارد این موضوع بشوم ولی وقتی که ببینیم با یک عملیات خیلی کوچکی بشود یک نفسی را نجات داد و مانع شد که دیگران را مبتلا کند البته نباید دریغ کرد از یک اقداماتی که برای جلوگیری از شیوع مرض یا محدود کردن این امراض لازم است مخصوصا استدعا می‌کنم که هیئت محترم دولت این موضوع را مورد توجه مخصوص قرار بدهد. دومش موضوع دواست. فرضاً که وسایل صحی ما در تمام مملکت منبسط شد تازه قیمت دوا به یک حدی و به یک درجة رسیده است که برای اشخاصی که دارای زندگی متوسط هم هستند تحمیل است. به بودجه زندگی شخصی خودتان فرداً فرد آقایان وزرا که در درجه اول واقع شده‌اند مراجعه کنید ملاحظه می‌فرمایید که خود قیمت دوا حقیقتا یک مبلغی است که تحمیل می‌شود بر زندگانی شخصی آنها دیگر چه رسد به یک فقیر بدبختی که روزی سه قران چهار قران بیشتر عایدی ندارد در صورتی که می‌شود با یک مقدار گنه گنه یک شخصی را که نوبه می‌کند یا فرض بفرمایید مریض دیگری را با مساعدت دوائی او را نجات داد این هم یکی از مسائلی است که می‌خواستم استدعا کنم که هیئت دولت مورد توجه قرار دهند در صورتی که لازم باشد. سوم راجع به مسلولین و مسئله تأسیس سناتریم است در بودجه هم اسمی برده شده است چند سال است در بودجه مبلغی گذارده می‌شود ولی هنوز متأسفانه موفق نشده‌ایم دارای محل مخصوصی برای مسلولین بشویم این مرض متأسفانه روز به روز شدت می‌کند و توسعه پیدا می‌کند و فعلا یک عده که محلی نیست برای پذیرایی آنها و یک عده دیگری را هم اجباراً در مریضخانه‌هایی که فعلا داریم می‌پذیرند و حقیقتا این یک خطری است برای سایر مرضی خواستم استدعا کنم مسئله ساختمان سناتریم که برای مسلولین و از نقطه نظر فنی دارای اهمیت زیادی است دولت مورد مطالعه و توجه مخصوصی قرار بدهند یعنی این سه موضوع را که به عرض رساندم مورد توجه قرار بدهند.

(صحیح است)

وزیر مالیه ـ البته تذکراتی که نماینده محترم دادند خیلی صحی است هیچکس هم برایشان اعتراض نمی‌کند که چرا در امور صحی که واقعا در درجه اول از اهمیت است و ارتباط هم به کار و شغل ایشان دارد اظهاراتی بفرمایند. یک قسمت از مسائلی را هم که ایشان فرمودند خودشان جواب دادند برای این که گفتند ما هم تصدیق داریم مبلغ قابل ملاحظه هم اضافه شده است بر صحیه و بنابراین بنده لازم نمی دانم اینجا ارقامی را تذکر بدهم و همان اقراری را که اشاره کردند تکرار کنم ولی بنده این مسئله را باید عرض کنم هم آقای دکتر تصدیق دارند هم همه آقایان که امور نسبی است. صحیه البته خیلی اهمیت دارد ولی در هر قسمت دیگر از تشکیلات مملکتی که شما بخواهید خرج کنید و آن کسی که مخصوصا مربوط به آن قسمت از کار است دلیل بیاورد می‌بینید او هم خیلی حق دارد. الان آقای کفیل وزارت معارف یا یک کسی که محبتش از برای معارف خیلی با وزن و همینه باشد بخواهد بیاید اینجا صحبت کند خواهید دید به اندازة صحبت می‌کند که هرکس خواهد گفت معارف خیلی اهمیت دارد. همینطور سایر چیزها. آقا عدلیه بد چیزی است؟ کسی ممکن است بگوید عدالت بد چیزی است. می‌شود از آن صرفنظر کرد. پست و تلگراف آقا. وسایل ارتباطیه را می‌شود توجه نکرد؟ فرض بفرمایید وسایل ارتباطیه نباشد چه می‌شود! یک جا هست که ممکن است کسی حرفش را نزند فقط یک جا آن هم مالیه است که بله ممکن است کسی اصلا حرفش را نزند واقعا هم که مالیه لازم نیست! گرفتن چیز خوبی نیست به این مناسبت تمام وزارتخانه‌ها لازم است اما مالیه ممکن است لازم نباشد و همه آن خرجها هم بشود؟! وقتی که واقعا احتیاجات را در نظر بگیریم عملی که می‌شود در قسمت صحیه از چند سال به این طرف هر سال مبلغی اضافه می‌شود البته یک چیزی نیست که قابل ملاحظه و توجه نباشد. بعد یک چیز دیگری را هم باید در نظر گرفت یک نکته دیگری هم خیلی اهمیت دارد و آن این است که وقتی می‌خواهیم خرجی بکنیم چه جور باید خرج کرد وقتی می‌خواهید خرجی بشود نباید همان منظوری را که از آن خرج است آن را در نظر گرفت و گفت این کار خیلی خوبی است. کار صحیه کار خیلی خوبی است اما باید وسایل را فراهم آورد و مملکت به تدریج وسایل را فراهم می‌کند مثلا یک مثالی که خیلی روشنتر است بنده برای آقایان می‌گویم همینطور قیاس به صحیه بفرمایید فرض بفرمایید که می‌خواهیم تشکیلات قضایی در تمام مملکت بدهیم این خیلی زمان لازم دارد تا این که اشخاصش را تهیه کنیم ممکن نیست به صرف این که چون کار تأمین قضایی از برای مملکت خیلی ضرورت دارد و خیلی مفید است شما بیایید همه اش را در این بحث کنید و یک بودجه زیادی را در نظر بگیرید برای تمام نقاط مملکت در صورتی که افرادش را ندارید. کار معارف البته خیلی خوب است اما بالاخره باید معلم داشت اگر شما بخواهید با نداشتن معلم یک پولی صرف کنید یک مدارس زیادی را هم در همه جا حتی در ده و قصبه هم ایجاد کنید یک کسی را هم که یک سواد مختصری دارد اسمش را بگذارید مدیر مدرسه این فایده ندارد آقا بالاخره امور صحی به دست اطبا باید بگذرد اگر بنا شد شما در یک مملکتی فرضا هفتد هشتصد نفر طبیب داشته باشید و آن وقت خیال کنید که باید امور صحیه را بسط داد باید به بودجه صحیه افزود آقا هم بفرمایید بنده هم تصریق می‌کنم. خدای نکرده پولی هم بدهیم خوب طبیب که به قدر کافی نداریم آن وقت می‌گوییم خوب دکتر که نداریم حالا خوبست بیاییم اشخاصی را که چند سال است عمل کرده‌اند در طبابت آنها را بیاوریم و اسمشان را بگذاریم طبیب مجاز البته وقتی که باز کافی نبود باید رفت سرپرستارها و آنها را آورد که در مریضخانه‌ها کار کرده‌اند و صورت ظاهر را درست کنیم و همه جا هم صحیه داشته باشیم و یک عده اشخاص بی سواد را به اسم رئیس صحیه استخدام کنیم برای همه نقاط که چون پول زیادی داریم؟ نه آقا باید وسایل را درست در نظر گرفت نه تنها از نقطه نظر مادی بیش از این الان مصلحت نبوده است از نظر آن اشخاصی هم که باید وسایل توسعه امور صحی را فراهم کنند ما الان آدم نداریم این را هم باید در نظر گرفت. ما الان پیش از این وسایل و آدم نداریم و باید به تدریج این کار بشود یکی از آقایان اینجا به گوشم خورد که فرمودند مدرسه

(روحی ـ بنده عرض کردم)

مثل این که این یک مطلب تازة باشد که کسی اقدام نمی‌کند شما خودتان می دانید که ما در صدد هم هستیم داریم اقدام هم می‌کنیم (صحیح است) اینجا هم که در بودجه معارف یک مبلغی اضافه شده است برای ساختمان بنای مدارس برای تهیه جا برای تهیه آدمش مگر ما تازه به هم رسیدیم، مگر آقایان عاری از امور مملکتی هستند و مذاکره می‌کنند؟: خوب می دانید آقا این اقدامات دارد می‌شود ولی می‌خواهم عرض کنم تا وقتی که این اشخاص تهیه شوند تا این محصلینی که رفته‌اند برگردند و بیایند اینجا بتوانند به امور صحی و معارفی کمک کنند اینها زمان لازم دارد الان اگر بنا باشد شما خواسته باشید به این منظوری که دارید و می‌خواهید برسید از نقطه نظر بسط صحیه پول فقط اگر تهیه و مصرف گردید به عقیده بنده یا باید آن پولها تمام نفله بشود یا این که در عمل وقتی که دیدند آدمش نیست اقلا در صدد باشند تکمیل شود آنچه را که در نظر گرفته‌اند ولی عجالتا با عدة که الان داریم با اشخاصی که آماده هستند الان بنده خیال می‌کنم این کاری که الان شده بسیار خوبست ضمناً چون اسمی از ساناتوریوم بردند برای مسلولین بنده باید اینجا نقطه ضعیف استدلالشان را بگیرم و برخلاف ایشان صحبت کنم در اینجا تا این که آقایان به این خیال نیفتند که این کار را بکنند صحیه اینجا بیاید یک ساناتوریومی درست کند در دو فرسخی شهر طهران و سالی صد هزار تومان هم خرجش بکنند پانزده نفر مسلول را ببرند آنجا و پرستاری کنند در صورتی که در این شهر شاید پانصد تا پانصد تا ریخته‌اند روی هم این مناسبت ندارد. ولی در مورد امراض زهروی که گفتند صحیح است باید اقدام جدی کرد خطرناک است برای نسلهای آتیه خود آقای وزیر داخله عقیده داشتند آمدند با خود بنده با هم نشستیم صحبت کردیم و در بودجه شان یک مبلغی که برای این کار بود بر آن افزوده شد از برای سال آتیه. چرا؟ برای این که با یک مبلغ کمی می‌شود واقعا یک عده را نجات داد از خطر ولی شما صد هزار تومان را خرج کنید دویست هزار تومان خرج کنید برای این که پانزده تا مسلول را از حاشیه خیابانهای طهران بردارید و آنجا نگاه دارید این را بنده حقیقتا بی تناسب می دانم همان طور که کار صحی را شما اهمیت می‌دهید و می‌گویید در درجه اول است یا خدای نکرده کس دیگر می‌گوید در درجه دوم است. بنده عقیده دارم درجه اول است ولی در خود صحیه هم امور هم یک نسبتهایی با هم دارند بعضی چیزها هستند در درجه اول واقعند شما اگر آمدید در این ملکت یک کاری کردید که باطلاقها کم شد و مالاریا بطور یک مرض عمومی و دائمی نبود که مردم را متصل مبتلا کند و بالاخره قوای اینها را تحلیل ببرد، وقتی که شما آمدید یک اقداماتی کردید برای جلوگیری از امراض زهروی که یک نسلی را بتوانید از خطر نجات بدهید، وقتی که شما موفق شدید که در مراکز اجتماعی این مملکت و در شهرها یک عده مریضخانه‌های خوب داشته باشد به قدر کافی و مرضائی که محتاج به عمل هستند بروند در مریضخانه و از آنها پرستاری کنند، وقتی که این قبیل کارها را کردید البته آن وقت می‌رسیم به این قسمت که البته یک جاهایی هم مخصوصا درست کنند برای مسلولین ولی مناسبت ندارد آقا وقتی که یک کارهای مهمتری هست وقتی که کارهایی هنوز مانده است وقتی که مردم در دهات محتاج به گنه گنه هستند به قول خودتان آن وقت شما بیایید در حاشیه؟ چرا یک همچو کاری را بکنید این هم برای این بود این مرتبه این فرمایشی را که آقا اینجا کردند و اگر بنده به سکوت می‌گذراندم هی دنبال آن را نگیرید که هی صحیه ساناتوریوم و بعد هم یک دفعه می‌رود به کمیسیون و یک مرتبه از آن مخارج ضروری بزنند و خرج ساناتوریوم مسلولین طهران بکنند.

رئیس الوزراء (آقای فروغی) ـ آقای وزیر مالیه خیلی خوب تشریح کردند مطالب را و یک جزء مختصری هم بنده اینجا می‌خواهم اضافه کنم ـ اولا همان طوری که ایشان اظهار داشتند فقط در بودجه اعتبار گذاشتن برای کاری کافی نیست فرض بفرمایید حالا ما ده میلیون گذاشتیم در بودجه برای مصرف امور صحی این ده میلیون را باید به یک مصرف مفیدی برسانیم این را باید توجه کرد ولی بنده چون ایشان همه این بیانات را بطور کافی فرمودند یک چیز دیگری را می‌خواهم تذکر بدهم و آن این است که آقا امور همه به هم مرتبط است همان طوری که وقتی یک کسی می‌خواهد غذا بخورد می‌خواهد پلو بخورد پلو البته برنج می‌خواهد و روغن می‌خواهد و یک قدری هم ذغال چیز دیگری ظاهرا نمی‌خواهد ولی وقتی که خوب حسابش را بکنید می‌بینید تمام انواع و اقسام فعالیتهایی که از انسان بروز می‌کند و ممکن است بروز کند در زندگانی لازم است تا این که انسان بتواند پنج سیر برنج پیدا کند و بتواند آن راپلو کند و بخورد. می‌بینید نجار هم اگر نبود آن پلو را نمی‌توانستند بخورند آهنگر هم اگر نبود نمی‌توانستند آن پلو را بخورند بنا هم اگر نبود آن پلو را نمی‌توانستند بخورند. پس یک چیزهایی است که صورت ظاهرش چندان اهمیتی ندارد ولی در معنی اینطور نیست بنده می‌خواهم آقایان را توجه بدهم به این مسئله که امور صحی هم عیناً همین مسئله است تصور نفرمایید که توسعه امور صحی و بهبودی اوضاع صحی فقط مربوط و منحصر است به این که بودجه صحیه را زیاد کنند و دوا و طبیب فراهم کنند البته این کارها باید بشود اما خیلی از کارهای دیگر هم هست که در مملکت باید بشود و دولت متوجه آنها هم هست و در بودجه هم منظور می‌دارد و جدیت می‌کنند و کار می‌کنند چون آنها هم البته من غیر مستقیم در امور صحی مؤثر واقع می‌شود. مثلا شما هی طبیب زیاد می‌کنید اما فقر تمام را فرا بگیرد آن اطبا از عهده علاج آن فقرا بر نمی‌آیند. خود فقر متولد مرض است

(صحیح است)

بعضی از امراض را مستقیما فقر تولید می‌کند بعضیها را هم من غیر مستقیم. پس اگر یک مملکتی یک دولتی جدیت کند از برای این که کار تهیه شود در مملکت مثل اینست که یک مقدار زیادی کار کرده باشد برای صحیه مملکت

(صحیح است)

یک قسمت خیلی بزرگ حدوث امراض، شفا نیافتن امراض، شدت امراض نتیجه جهل مردم است (صحیح است) و شما هر چه زحمت بکشید در صحیه و طبیب را هم زیاد کنید دوا هم تهیه بکنید مدرسه طب هم زیاد بکنید مادام که مردم جاهلند فایده ندارد نمی‌توان به او فهماند که چطور کار کن ارگ خدای نکرده مرض آمد چطور جلوگیری کن چه اقدامی بکن وقتی که نمی داند حفظ الصحه را چطور باید مراعات کند و عقلش نمی‌رسد که آب را می‌جوشاند بعد توی آب اگر دست بزند این عمل باطل شده است بنده این را به رأی العین دیدم می‌شنود که باید آب را جوشاند و می‌جوشاند هم ولی بعد دستمالش را می‌زند توی آن آب دیگر نمی داند و نمی‌فهمد که این عمل باطل شد، خراب شد، و زحمت بی فایده کشیده است: همین طور هم اگر امنیت را ملاحظه کنیم در مملکت غیر مستقیم کمک می‌کند به صحیه. قوه اجراییه داشتن در مملکت برای توسعه صحیه لازم است می‌فرمایند بودجه بگذارید برای دوا و طبیب و فلان وقتی که تشکیلات اداری مملکت طوری نباشد که بتواند این اعمال صحی و طبی را به تمام مملکت در قراء و دهات و قصبات و همه جا جریان بدهد چه فایده دارد؟ (صحیح است) پس بنده بطور اختصار خواستم این مطلب را تذکر بدهم که تصور نفرمایید وقتی می‌خواهید نظریات و اقدامات و فعالیت دولت را در امر صحیه نگاه کنید تنها به بودجه صحیه نظر کنید و اکتفا کنید. خیر چیزهای دیگر را هم باید ملاحظه بفرمایید (صحیح است) که بعضی مستقیما و بعضی بطور غیر مستقیم، بعضی بطور مقدمه بعضی بطور ذی المقدمه منتهی می‌شود به یک قسمتی از اصلاحات و توسعه امور صحی (صحیح است) معذلک البته تمام تذکراتی که داشتند و دادند همه صحیح است. مدرسه طب که فرمودند. بلی مدرسه صحیح است لازم هم هست، الان هم داریم اما مدرسه که می‌فرمایید بسازیم اولا معلم می‌خواهد معلم هم شاگرد می‌خواهد و خودتان خوب می دانید که همه کس را هم نمی‌شود آورد و به او درس طب داد باید تحصیلات ابتدایی را کرده باشد، تحصیلات متوسطه کرده باشد، تحصیلات متوسطه تحصیلات مقدماتی طب را کرده باشد تازه بعد بیاید درس طب بخواند همه اینها را باید درست کرد و همه هم تدریجی است یک مرتبه هم هیچ دولتی هیچ مملکتی قادر بر این نخواهد بود که یک مرتبه در ظرف یک سال مثلا تعلیمات متوسطه مملکت را انجام بدهد حالا فرق نمی‌کند نصف آن چیزی که باید بشود بلکه ثلث بلکه عشر آن را پس یک دفعه نمی‌شود و تدریجی است سایر امور هم همین طور است نمی‌شود در ظرف یک سال و یک دفعه بشود بلکه باید به ترتیب و تدریج پیش برود و کامل بشود اما یک چیزی آقای دکتر فرمودند که بنده را واقعا متأثر کرد یعنی متأثر بودم و مرا متذکر کرد که اینجا ناله کنم از بی انصافی مردم و البته این را که عرض می‌کنم دولت نباید ناله کند دولت باید اقدام کند اقدام هم می‌کند ولی معذلک بنده اینجا نه به عنوان یک نفر وزیر یا به عنوان هیئت دولت بلکه به عنوان یک نفر بشر ناله می‌کنم از دست دواسازها و عملیات آنها

(صحیح است)

رئیس ـ آقای مؤید احمدی.

مؤید احمدی ـ بنده اولا حقیقتا تشکر می‌کنم از هیئت دولت که در موقع مقرر قانونی بودجه کل مملکتی را به مجلس آورده‌اند و در اطراف آن بحث می‌شود سالها آروزی یک همچو روزی را داشتم که در پانزدهم اسفند بودجه سال آتیه تصویب شود. بحمدالله به توجهات اعلیحضرت همایونی و اقدامات هیدت دولت تمام امور مملکت در محور خودش افتاده است و سیر می‌کند بعد از این موضوع چند فقره توضیح بنده داشتم یعنی میل داشتم که آقای وزیر مالیه اینها را توضیح بدهند و الا در اطراف بودجه به عقیده بنده آن قدری که بنده اطلاع دارم به عکس این که آقای دیبا تصور می‌فرمایند اقلام را تخمینی نوشته‌اند که معلوم نیست با واقع تطبیق نماید بنده عکس آن را می‌خواهم بگویم عقیده بنده این است که دولت در اینجا و در همه جا رعایت همه جهات را کرده است و دست پایین را گرفته نه دست بالا را از این جهت بنده عرضی ندارم و خیلی خوشوقتم که بحمدالله بودجه ما تکافو کرده است و بحمدالله کسر نداریم. اما سؤالاتی که بنده می‌کنم فقط برای فهم خودم است که اینها بر بنده مجهول است و مربوط به بودجه هم نیست یعنی مربوط به بودجه هست اما نمی دانم که چطور شده است که جزو این بودجه نیامده این است که البته آقای وزیر مالیه یادداشت می‌فرمایند و عرایض بنده را جواب خواهند فرمود که رفع عدم توجه ما بشود ـ یک فقره هم راجع به خرج است که آن را هم یک تذکری داشتم که بعد عرض خواهم کرد یکی راجع به عایدات قند است عایدات قند در پارسال ضمن بودجه هفت میلیون نوشته شده بود امسال هم همان قدر نوشته شده است در حالتی که تصور می‌کنم بیشتر است به علت این که از روی حساب رجوع می‌کنیم به واردات گمرکی می‌بینیم که پارسال چقدر قند و شکر وارد ایران شده، تقریبا در حدود ۳۵ میلیون من کلیه ورودی قند ایران، قند و شکری که همه ساله وارد ایران می‌شود بوده است قیمتی که از خارج خریده می‌شود معلوم است پولی هم که برای خرج راه آهن و راه و یک من دو قران که حالا بطلا می‌گیریم آن هم معلوم است حق الثبت و اینهایش هم معلوم است مازادش به عقیده بنده بیشتر است لکن در بودجه هفت میلیون می‌نویسیم می‌خواستم ببینم که این آیا زائد است یا زائد نیست یا ما اشتباه کرده‌ایم؟ و اگر هست زائدش چه می‌شود. این یکی اما موضوع دیگری را که بنده عقیده داشتم و عرض می‌کنم این است که اصلا در ترتیب بودجه نویسی ما همه عایداتمان را باید در بودجه بنویسیم عایدات مثلا همین عایدات قند و شکر که راجع به راه آهن است یا عایدات نفط جنوب را اینها را در بودجه مان می‌گذاشتیم بهتر بود به جهت این که مخارجش که تمام با تصویب مجلس می‌شود هر مبلغ که از وجه نفط جنوب یعنی از پول ذخیره مملکتی و هر مبلغی که از پول قند و شکر که راجع به راه آهن بخواهند اعتبارش در مجلس تصویب می‌شود در حالی که از جمعش ما اطلاع نداریم جمعش را ما نمی دانیم چقدر اما مخارجش را تصویب می‌کنیم و این به نظر بنده خوب نیست بهتر این بود که ما کلیه عایدات مملکتی را در بودجه مان می‌نوشتیم والبته هر خرجی را در مقابلش می‌نوشتیم که از عایدات قند و شکر از حیث یک من دو قران. این را هم البته خرجش را در فصل مخصوص خودش می‌نوشتیم نه این که پول را به خرج دیگر ببریم یا عایدات نفط جنوب را برای ذخیره مملکتی گذارده‌ایم معین می‌کردیم که امسال عایدات ما این قدر است البته در ذخیره مملکتی گذارده است هر وقت هم خرجی لازم می‌شود از آن کسر می‌شود و مجلس هم تصویب می‌کند و کسر می‌شود حالا نگذارده‌اند در بودجه و آن وقت اینجا بنده عقیده‌ام این است که اگر می‌گذاشتیم عایدات خیلی بیش از این مبلغ بود و این اسباب آبرومندی مملکتمان بود اگر چه در واقع طوری نمی‌شود و در واقع و نفس الامر پول که از مملکت خارج نمی‌شود لکن اگر در بودجه بود بهتر بود ـ خوب یادم می‌آید که یک وقتی مشترک روزنامه حبل المتین بودم تقریبا بیست سال قبل می‌نوشت که هر وقت بودجه ایران رسید به صد میلیون تومان و قشون ایران به دویست هزار نفر آن روز مطمئن باشید که ایران کامل است همیشه این را می‌نوشت و امروز به حمدالله تقریبا هر دو موضوع دارد می‌شود عرض کنم حضورتان که یکی دیگر می‌خواستم سؤال کنم در پارسال یعنی در ۱۹۳۳ که ترتیب عایدات ما در نفط جنوب تغییر کرد و به همت اعلیحضرت همایونی آن قرارداد ملغی و قرارداد جدیدی بسته شد شنیدم در ژانویه حساب می‌دهند در این ژانویه حساب و صورت را داده‌اند یا نه و عایدات ما اگر چه با تفتیش خودمان است و از استخراج می‌گیریم میزان عایدات چقدر شده است چون در بودجه نیست و ما نمی دانیم چقدر عایداتمان شده است این را هم یک توضیحی بفرمایند که ببینیم نسبت به سابق چه تفاوتهایی کرده است. یک سؤال دیگر بنده هم راجع به حسابهای سابق نفط جنوب است به علت این که آنها را هم در همان قرارداد ما یک مبالغی قرارداد کردیم که از بابت سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۳۱ و ۱۹۳۰ گویا بدهند و اختلاف حسابهایی که داشتیم اینها را به یک مبالغ مقطوعی گذراندیم آن پول و آن مبلغ چه شد؟ این را هم می‌خواستم ببینم که این مبلغ چقدر شده و در کجاست حسابش؟ می‌فرمایند در ذخیره مملکتی البته یا این را خواهند فرمود که در ذخیره مملکتی است که آن وقت ما حساب ذخیره را نداریم ما نمی دانیم که الان در ذخیره مملکتی چقدر داریم به جهت این که نه عایدات پارسال را می دانیم چیست نه عایداتی که بعد به آن ضمیمه شده می دانیم چقدر است ـ اما مخارجش را تصویب می‌کنیم البته این مخارج هم مخارجی است که بدون آن که هیچکس حرف بزند تصویب می‌شود و قابل گفتگو نیست به علت این که یا اسلحه است یا ذخیره است یا چیزهایی است که برای مملکت از هر چیزی لازمتر است ما هم با کمال شوق و شعف رأی می‌دهیم اما از چه مبلغ رأی می‌دهیم یک میلیون لیره اسلحه خریده شود نمی دانیم میزانش چقدر است این است که اگر حالا دولت صلاح نمی داند مسئله قند و شکر و آن قسمتی که مربوط به راه آهن است و باید صرف راه آهن بشود یا مبالغی که در ذخیره هست اینها در بودجه گذاشته شود اقلا صورتی به مجلس بدهند که در ذخیره مملکتی ما این قدر داریم و آن قدر هم امروز تصویب می‌کنیم که فلان قدر به مصرف برسانند که اقلا میزان صحیح در دست ما باشد که در ذخیره چقدر وجه و چه مبلغ داریم و فعلا در ذخیره موجودی چقدر است از بابت حسابهای سابق نفط و عایدات سال گذشته. موضوع دیگری که در قسمت خرج می‌خواستم عرض کنم راجع به آن چهار میلیون تومان یا چهل میلیون ریالی است که برای امور اقتصادی گذاشته‌اند بنده اینجا لازم دانستم که یک تذکری به دولت عرض کنم. آن این بود که مملکت ایران مملکت فلاحتی است و به عقیده بنده بهترین خرجی که ما در امور اقتصادی می‌توانیم بکنیم سدبندی است. سدبندی در این مملکت از همه چیز نافعتر است چهل میلیون ریال در بودجه گذاشته‌ایم برای امور اقتصادی بنده حالا عرض نمی‌کنم که از این پول بروید و سد اهواز را ببندید لااقل سد ساوه را که می‌توانیم با صد هزار تومان ببندیم یا سد جیرفت را که می‌توانیم با دویست هزار تومان ببندیم این سدهای کوچکی که در مملکت ما هست بسته بشود که آب به اراضی که واقعا خیلی خوب و قابل زرع است برسد و اگر رجوع کنیم به سوابق تاریخی که این سدها همه داشته‌اند می‌بینیم که همه دارای اراضی آباد بوده‌اند در سابق و منافعی که از آنها برداشته می‌شد واقعا اغراق به نظر می‌آید از بس زیاد است ولی واقعا زمین بوده است و آب بوده است در خوزستان نیشکر بیرون می آمده است ابریشم می آمده است در جیرفت کرمان ابریشم عمل می آورده‌اند و اینها مبالغ زیادی بر عایدات مردم می افزوده است و بنده عقیده‌ام این است که دولت در نظر بگیرند که از این مبلغ که می‌خواهند شروع کنند برای امور اقتصادی صرف سدبندیهایی در حدود مملکت بکنند البته سدهای کوچک را اول جلو بیندازند و خورد خورد جلو بروند تا هم هوای مملکت تغییر پیدا کند هم آباد بشود مملکت و هم مردمی که در اطراف مملکت هستند جمع شوند و کار بکنند آن وقت به تدریج همه مردم صاحب نان می‌شوند و به عقیده بنده این را مقدم بر سایر کارها بدانند این را هم از نقطه نظر تذکر لازم دانستم به عرض برسانم.

وزیر مالیه ـ سؤالی که نماینده محترم فرمودند راجع به هفتاد میلیون عایداتی که برای قند پیش بینی شده است فرمودند که این رقم به نظرشان کم است استدلال آقا بیشتر روی رقم سی و پنج میلیون من بوده است که می‌گفتند سال گذشته وارد شده بوده است تصور می‌کنم که اینجا یک مختصر اشتباهی شده باشد راست است در یک سنواتی یعنی خیلی سابق یعنی یکی دو مرتبه اتفاق افتاده است که قند تا حد سی و پنج میلیون وارد شده است ولی این قبل از جنگ بوده است و وقتی که قند خیلی ارزان بوده است ولیکن بعد از جنگ هیچ وقت میزان قند ورودی نشد به سی و پنج میلیون برسد از سی میلیون و بیست و پنج میلیون و بیست و چهار میلیون بیشتر نبوده است و متأسفانه در سال قبل خیلی کم وارد شده است یعنی چهارده میلیون من وارد شده است البته یک قسمت از آن به واسطه این بوده است که طبعتاً هر جا که یک جنسی گران شد مصرفش کمتر می‌شود هیچ کاری هم نمی‌شود کرد (یکی از نمایندگان ـ قند داخله هم هست) نه قند داحله آقا این قدر تأثیر نداشته است مقدارش هم زیاد نبوده است یک قسمت آن مربوط به مسئله قاچاق بوده است و هیچ محل شک نیست به جهت این که در بعضی شهرهای نزدیک به سرحد قند به یک قیمتهایی فروخته می‌شود که محال است بدون این که قاچاق شده باشد فروخته شود و این هم از آن مسائلی است که خیلی طرف توجه است اما اگر بخواهیم مأخذ را عمل بگیریم مثل این که در وقتی که آقای دیبا نماینده محترم بیان کردند بنده عرض کردم نمی‌شود عمل را تنها میزان قرار داد اینجا یک مورد برجسته اش است اگر بنده می‌خواستم عمل را در نظر بگیرم غیر از این طور بایستی پیشنهاد می‌کردم به جهت این که در حدود چهار میلیون تومان وصول نشده است از قند ولی چون امیدوار هستم که از یک طرف جلوگیری از قاچاق بشود و از طرف دیگر در سال گذشته اختلالی در کار تجارت قند و ورود قند مملکت شد و همین کم آمدن موجب این شد که به یک قیمتهای خیلی فوق العادة برسد و این هم کمک کرد به این که کم مصرف شود قند در مملکت و امسال این مشکلات رفع شده است به این مناسبت بنده حد معتدل را در این دیدم که همان هفت میلیون را که در سال پیش نوشته و پیش بینی شده است و وصول نشده است همان را پیش بینی کنیم و در نظر بگیریم و انشاءالله وصول کنیم حالا اگر بیشتر از این وصول شد چه بهتر ـ اما راجع به سؤالاتی که فرمودند و توضیحاتی می‌خواستم بنده بطور اجمال عرض کنم این که فرمودند چطور است اگر عایدات قند و شکر را یا به عبارت اخری عایداتی که برای ساختمان راه آهن است اینها را هم جزو بودجه مملکتی بیاوریم و بگذاریم در جزو جمع و خرج مملکتی باشد بنده در کمیسیون هم این مطلب را تذکر دادم یک بودجه ایست که حالا نوشته شده است چند سال هم هست به همین ترتیب عمل شده است ممکن است فکر کنیم در سال آتیه هم می‌بینیم البته اشکالی ندارد و برای دولت هیچ اشکال ندارد فقط این را خواستم خدمتتان عرض کنم تصور نفرمایید که وقتی ما آمدیم و خواستیم برای راه آهن یک بودجة به مجلس بدهیم یک بودجه خواهد شد مثل بودجه‌های وزارتخانه ها؟ آنطور که نخواهد شد به آن صورت و ریز نمی‌شود لابد ما باید بنویسیم عایدات و پیش بینی کنیم این قدر و برای مخارج ساختمان راه آهن شمال و جنوب هم این قدر. همین. بیش از این که نمی‌شود نوشت هر ساختمانی همین جور است (فوریت لایحه آقای کفیل وزارت معارف را که الان تصویب فرمودید آن هم همین طور می‌شود یک اعتباری دارد یک خرجی هم هست که مصرف می‌شود) شاید چند تا هم عضو اداری داشته باشد آنها را هم جزو بودجه می‌گذارند که یک رتبه هشت یک رتبه هفت دو تا رتبه پنج چند تا هم رتبه یک یک همچو چیزی بودجة که برای این کارها مثل کار ساختمان راه آهن بیاید به مجلس شورای ملی مثل بودجه‌های وزارتخانه‌ها نخواهد بود و تقریبا مثل همین ماده واحده ایست که ما آورده‌ایم راجع به اعتبار ساختمان سال آتیه راه آهن که صد و هشتاد میلیون ریال اعتبار خواستیم بسیار خوب ممکن است یک همچو صورتی ضمیمه شود به لایحه بودجه بعدها هم در مقابلش بنویسند این قدر هم عایدات ـ معهذا این مشکل نیست و مطلبی نیست که الان در مجلس شورای ملی در اطرافش زیاد بحث شود و این ذخیره مملکتی که جزو حساب نیامده است بنده خیال می‌کنم یکی از بهترین کارهایی که در این مملکت شده همین بوده که این عایدات نفط جنوب اصلا وارد جمع و خرج مملکتی نشود مگر در یکی دو قسمتش که وارد شده است یک قسمتش راجع است به منفعتی که دولت از سهام خودش در آنجا دارد که جزو عایدات عمومی است و اینجا در بودجه ذکر شده و یکی هم که اینجا ذکر نشده ولی هست از بابت حقوقی است که از بابت مالیات بر عایدات می‌دهند و این نیامدنش هم در بودجه به هیچ جا ضرر نمی‌زند به جهت این که تصور نفرمایید که در حسابش به اصطلاح یک پنس یک شلینگ کوچکترین اختلافی ممکن است باشد یا از آن پول به خرج دیگری زده شود اتفاقا این حساب از آن حسابهایی است که بیشتر از هر چیزی تحت نظر و دقت هست و هیچگونه از آن بابت نگرانی نداشته باشید که مالیه مثلا از این محل به آن محل خرج می‌کند و یک وقت ملتفت می‌شوید که هیچ چیز نیست. نه خیر. خیلی هم خوب محافظت می‌شود ولی آوردنش در جزء عایدات عمومی مملکت و پیش بینی کردن از یک طرف همیشه لازمه اش این است که خیال می‌کنند یک خرجی هم در مقابلش باید بکنند و بنده خیال می‌کنم که اینطور بهتر است و قاعده اش هم این است که نیاید و بعد هر وقتی که یک مخارجی اتفاقا از این محل لازم شد آن مخارج هم جزو یک قانونی مثل قانون بودجه که الان یک قسمت درش است یا برای کارخانه یا برای چیزهایی که لازم بوده است اعتباراتی به موجب قانون مخصوص از آن محل گرفته شده یعنی از مجلس شورای ملی تقاضا شده است و داده شده است ـ راجع به پرداختهای نفط جنوب همان طوری که مطابق امتیازنامه قرار شده است در موقع خودش همیشه پرداخته‌اند آقایان اگر به خاطر داشته باشند می دانند که یک حداقلی را پیش بینی می‌کنند در موقع پرداخت از بابت حق الامتیاز که در هر سال آن حداقل پیش بینی شده را در چهار قسط در ظرف سال می‌دهند که همیشه در موقع خودش پرداخت می‌شود و بعد هم در اواخر فوریه که روز نهم اسفند ماه بود همین کار را کرده‌اند حساب می‌کنند آنچه که علاوه بر حداقل بوده است و حق دولت است آنها را هم حساب می‌کنند و می‌دهند مثل این که در روز نهم اسفند دادند بنابراین در آن مورد هیچ تخلفی از ترتیبی که مقرر شده نشده است مبالغی هم که به موجب امتیاز جدید باید از بابت تصفیه حساب گذشته داده باشند آنها را هم در موقع خودش پرداخته‌اند و مجموع آنها در ذخیره مملکتی هست و همان خرجهایی که آقایان اطلاع دارید و تا به حال رأی داده‌اید و رأی خواهید داد آنها هم از این محل داده می‌شود راجع به مؤسسات اقتصادی که فرمودند خوبست کار سدبندی را در درجه اول قرار بدهند البته وقتی که بنای تهیه لوایح در این قسمت شد نکتة را که آقا فرمودند درش مطالعه و دقت می‌کنیم و بنده تصور می‌کنم که بطور اجمال جواب عرض کرده باشم به سؤالاتشان اما مسئله عایدات را که پرسیدند چقدر می‌شود؟ از بابت سال گذشته راجع به عایدات نفط یعنی سال فعلی این را رقم قطعیش را نمی‌توانم حالا عرض کنم بطور تخمین عرض می‌کنم یک میلیون و چهارصد هزار و خوردة لیره پرداخته شده است تا به حال از بابت امسال و البته یک مبلغ دیگری هم به ما بایستی پرداخته شود که آن عبارت است از بیست درصد از منافع صاحبان سهام پس از وضع یک مبلغ معینی که آن هم در حدود ماه تیر باید پرداحته شود یعنی در موقعی که مجمع عمومی شان تشکیل می‌شود به صاحبان سهام خواهند داد و به ما خواهند داد ـ تا به حال حسابشان مرتب بوده است و در سر موقع پرداخته‌اند.

عدة از نمایندگان ـ صحیح است. مذاکرات کافی است.

رئیس ـ آقای رهنما.

رهنما ـ در موضوع کلیات لایحه بودجه بنده عرض نمی‌خواهم بکنم و معتقدم که تا یک اندازه تذکراتی داده شده است و اگر چه در لایحه بودجه اصولا مطابق وضع و ترتیب هرچه بیشتر بحث شود ولو ظهر باشد ولو وقت هم گذشته باشد بهتر است و عیبی هم ندارد برای این که بودجه اصولا یکی از مهمترین لوایحی است که به مجلس می‌آید پس از لوایح بودجة لوایح دیگر چندان به عقیده بنده اهمیتی ندارد که تمام نمایندگان محترم درش بحث کنند لایحه بودجه از نظر نظارت مجلس شورای ملی و از نقطه نظر تذکراتی که آقایان وکلا دارند باید درش بحث بشود ولی بنده چون خودم عضو کمیسیون بودجه هستم فقط قسمتهایی که به نظرم قابل پرسش و سؤال است از آقای وزیر مالیه می‌پرسم در کلیات و سایر مطالب آقایان نمایندگان محترم که هستند سؤال کرده و تذکر خواهند داد ـ یک قسمت که می‌خواستم سؤال کنم این است که آقای وزیر مالیه یک شخص خیلی دقیقی هستند و خیلی با احتیاط می‌باشند بنابراین بنده نمی‌توانم تصور کنم که پیش بینی اضافة که در ارقام کرده‌اند پیش بینیها عملی نشود حتماً عملی می‌شود ولی می‌خواستم بدانم که همین مبالغ هست و آیا مأخذ این پیش بینیها تقریبا چیست و روی چه اصلی است؟ مالیات املاک مزروعی را بنده عرض نمی‌کنم چون خودشان توضیح دادند که چطور است و جزو جمع دارد و ممیزی شده است و تحقیقات شده است ولی بنده خواستم ببینم مالیات بر عایدات و حق تمبر که دو میلیون و پانصد هزار تومان اضافه شده است این را البته با یک دقتی که بنده خیال می‌کنم مربوط به عملکرد همین سال باشد و خیال می‌کنم که امسال یک اضافه عایداتی باشد در بودجه مملکتی که در موقع تفریغ بودجه و تقدیم آن لایحه معلوم می‌شود اگر اینطور باشد که خیلی اسباب خشنودی و مسرت همه است که حقیقتا در عملکرد امسال وزارت مالیه دیده باشد که در قسمت مالیات بر عایدات دو میلیون و پانصد هزار تومان بلکه یک میلیون و صد هزار تومان یا دویست هزار تومان بیشتر عمل کرده است و آن وقت مأخذ بگیرد این را از برای سال بعدش دو میلیون تومان. عرض کنم این یک قسمت تذکر بنده قسمت دیگر سؤالی که از آقای وزیر محترم مالیه می‌خواستم بکنم که در مجلس بفرمایند راجع به مالیات حق الثبت است در این موضوع یک مذاکراتی شده بود می‌خواستم ببینم خود آقای وزیر مالیه این موضوع را عملی خواهند کرد که مالیات حق الثبت را برگردانند روی مصرف بنزین یا نه؟ چون این قسمت هم عملی تر هم مشروعتر و هم ملایمتر با روح مردم است تا این که یک مرتبه بیایند همین طوری که مقرری معین کرده‌اند که فلان قدر بدهند ـ این شکل مالیات در سایر ممالک هم هست یعنی کشیده‌اند روی مصرف بنزین هرکس هر قدر بنزین مصرف می‌کند بیشتر مالیات می‌دهد خواستم ببینم که این لایحه را چه وقت می‌آورند. سای موضوعات را می‌گذارم برای آتیه.

وزیر مالیه ـ بنده نمی دانم در وقتی که جلسه شروع شد و آقای دیبا نماینده محترم راجع به مسئله پیش بینی عایدات فرمایشاتی فرمودند و بنده هم در جواب عرایضی عرض کردم آقا تشریف داشتند یا خیر؟ اگر در آن موقع تشریف داشتند و حرفهای بنده را شنیده‌اند که بنده هم جز آن عرایض چیز دیگری ندارم

(خنده نمایندگان)

اگر هم عرایض بنده را نشنیده‌اند برای این که وقت سایر آقایان گرفته نشود بنده ناچارم عرض کنم بعد به صورت مجلس مراجعه بفرمایید

(خنده نمایندگان)

اما راجع به مالیات بنزین و مالیات روی مصرف بنزین این لایحه قبل از این که سال تمام بشود به مجلس تقدیم خواهد یعنی مالیات از این صورتی که که فعلا دارد برمی گردد به همان صورتی که در دنیا هست.

(صحیح است ـ کافی است مذاکرات).

رئیس ـ آقای دشتی.

دشتی ـ اگر اجازه می‌فرمایید چند سؤال مختصر دارم.

رئیس ـ آقای دشتی بفرمایید اینجا (پشت کرسی خطابه) تندنویسها نمی‌شنوند.

دشتی ـ (پشت کرسی خطابه) خیلی مختصر است عرایض بنده یکی تفاوتها است تفاوتهایی که در عایدات پیش بینی شده است آقای وزیر مالیه بهتر از بنده می دانند که در بودجه نویسی همیشه قسمت خرج را باید حداکثر نوشت و قسمت داخل و عایدات را همیشه حداقل ولی اغلب در رقم عایدات این بودجه بنده دیدم رقم حداکثر را نوشته‌اند ـ بعضی‌هایش البته منطقی است مثلا فرض کنید عایدات ثبت اسناد یا این که مالیات بر عایدات اینها البته زیاد است اما بعضی‌هایش به نظر بنده مشکوک است و بنده برای اطمینان خاطر خودم می‌خواستم سؤال کنم که درباره این اقلام یک توضیحات بیشتری بدهند یکی راجع به املاک مزروعی است ـ بازخرید منال خالصجات انتقالی است. این چه دلیل دارد که امسال تقریبا بیست هزار تومان زیادتر عاید می‌شود و مردم زیادتر می‌خرند؟ بلکه برعکس به نظر بنده سال به سال عواید خالصجات انتقالی باید کمتر بشود برای این که هی مردم می‌خرند و کمتر می‌شود مثلا ذبایح عرض کنم که تقریبا دویست هزار تومان ذبایح را زیادتر پیش بینی کرده‌اند آیا در وزارت مالیه پیش بینی شده که امسال مردم بیشتر گوشت خواهند خورد؟ (خنده نمایندگان) یک قسمت راجع به رسومات است آن هم همین طور؟ قسمت دیگری که بنده یادداشت کرده بودم در خصوص گمکر بود تقریبا هیجده میلیون اضافه پیش بینی کرده‌اند آقای وزیر مالیه فرمودند دلیلش را که بعضی اجناس ممنوع بود و حالا آنها آزاد شده‌اند روی این اصل عواید گمرک زیادتر پیش بینی شده است در صورتی که چون هم قیمت و هم گمرک این اجناس زیاد است آزاد می‌شود قاچاق هم بنده عرض می‌کنم زیادتر می‌شود برای این که یک اجناس ممنوع بوده است و گمرکش هم زیاد است و قیمتش هم زیادتر است بنابرین و آنها بیشتر قاچاق می‌شود ـ یکی دیگر مسئله کبریت است چه دلیل دارند بر این که در سال هزار و سیصد و سیزده مردم بیشتر کبریت استعمال می‌کنند یا در مورد دخانیات مثلا پنجاه هزار تومان بیشتر پیش بینی کرده‌اند یعنی به اندازه مردم سیگار می‌کشند در این سال که پنجاه هزار تومان تفاوت عایدیش باشد با امسال اینها را بنده نفهمیدم ـ یکی دیگر مسئله عایدات خالصجات است خالصجات را آقای وزیر مالیه چندی پیش یک لایحه آوردند از برای فروشش و قطعا در ظرف این مدت یعنی اواخر سال هزار و سیصد و دوازده و در طی سال هزار و سیصد و سیزده مبلغی از خالصجات به فروش می‌رسد پس بنابرین از عایدات خالصجات باید کسر شود و کمتر بشود نسبت به سابق ـ آیا فروش را هم در جزو این عایدی که پیش بینی شده است اینجا می‌آورند یا نمی‌آورند؟ ـ اگر نمی‌آورند پس این مبلغ را چطور و به چه دلیل تقریبا نوزده میلیون و پانصد هزار ریال اضافه کرده‌اند بر عایدات خالصجات (وزیر مالیه ـ اضافه نشده است عین آن است) بلی عین آن است. سؤال دیگری که بنده از آقای وزیر دارم این است که عایدات قند کرج و کهریزک را در صورت عایدات ندیدم و با این که عواید قند هفت میلیون می‌شود او را در جزء ارقام عایدات ندیدم و نمی دانم عایدات او را چه کار می‌کنند. سؤال دیگری که بنده از آقای وزیر مالیه دارم راجع به عواید متفرقه مستقیم است و یک عواید متفرقه غیر مستقیم. آن وقت هر وزارتخانة هم یک عواید غیر متفرقه دارند بنده از این عواید متفرقه چیزی نمی‌فهمم. و این عواید متفرقه کم کم در بودجه‌ها دارد خیلی زیاد می‌شود چنانچه این عوایدی که بر طبق قانونی که از مجلس گذشته است از مردم می‌گیرند دیگر چرا متفرقه باید باشد. اینها باید بطور مشخص و معلوم در اینجا نوشته شود بطور متفرقه معنی ندارد. مثلا وزارت داخله در آخر بودجه اش می‌نویسد عواید متفرقه پانصد تومان. یا نظمیه پنجاه تومان اگر این عواید متفرقه به همین ترتیب قانونی باشد باید بطور مشخص و معین جزو عواید قانونی در بیاید اگر هم نیست که نباید نوشته شود یکی دیگر تکمیل سیمان سازی بود با این که این همه پول خرج شده و کارخانه به راه افتاده است دیگر این نهصد و پنجاه هزار تومان برای چیست؟ این نهصد و پنجاه هزار تومان که اینجا می‌نویسد و می‌خواهید خرج کنید برای تکمیل همین کارخانه است یا این که کارخانه دیگری است یکی دیگر راجع به کراخانه بطری سازی است. بنده می‌بینم سه چهار سال است ما دچار کارخانه بطری سازی هستیم و هر چندی یک لایحه می‌آورند و اینجا تصویب می‌شود و بالاخره این کارخانه هنوز راه نیفتاده است و بنده نفهمیدم این چیست. یکی دیگر معمای شمشک است (خنده نمایندگان) معدن شمشک برای ما یک معمایی است بنده میل دارم آقای وزیر مالیه این معما را برای ما حل کنند برای این که از هفت سال قبل به این طرف هی پول داده‌ایم برای شمشمک هشتاد هزار تومان نود هزار تومان دویست هزار تومان پول داده‌اند برای شمشک و بالاخره نمی دانیم عایدی این کجا می‌رود؟ این را یک توضیحی بدهند خیلی متشکر می‌شویم. یکی دیگر ایرادی است که پارسال هم در بودجه کردم حالا هم همان را عرض می‌کنم و آن مسئله دو میلیون لیره است. این دو میلیون لیره جزو بودجه نیست که شما برای خرید جداگانه بیاورید و علت این که در این لایحه بودجه می‌آورید چیست؟ یک نکته دیگری آقای مؤید احمدی گفتند و بنده پارسال هم تذکر دادم آقای تقی زاده آن وقت وزیر مالیه بودند و خیلی دلیل مضحکی برای ما آوردند. گفتم شما مبلغی پول به عنوان طرق می‌دهید مبلغی هم پول به عنوان راه آهن می‌گیرید اینها را چرا جزو بودجه نمی‌آورید گفتند برای این که اینها را به موجب یک قانون مخصوصی چون می‌گیریم از این جهت جزو بودجه نمی‌آوریم. مثل این است که سایر پولهایی را که می‌گیرند به موجب قانون نیست در صورتی که تمام پولهایی که گرفته می‌شود و مخارجی را که می‌کنند به موجب قانون است. منتهی بعضی خرج خاصی دارد مکن است همان طوری که آقای وزیر مالیه تذکر دادند بطور کلی بنویسند. مثلا فرض بفرمایید پنج میلیون عایدات طرق را پیش بینی کنند و بطور کلی در بودجه بنویسند پنج میلیون برای طرق. این تأثیری که دارد در لایحه تفریغ بودجه است. برای این که وقتی لایحه تفریغ بودجه به مجلس می‌آید صورت جزئش معلوم می‌شود و آن نظارت و تفتیش کاملی که از شئون مجلس شورای ملی است بالاخره به عمل می‌آید. به علاوه اساساً بزرگی بودجه یک مملکتی به عقیده بنده دلیل بر عظمت آن دولت و مملکت است و هر قدر بودجه یک مملکتی مفصلتر باشد این یک اهمیت و عظمتی به آن مملکت می‌دهد برای این که اولا دلیل بر این است که قوه تولید مملکت زیادتر شده است و ثانیا تشکیلات دولت محکمتر و منظمتر و پاکیزه تر است ثالثاً شرکت مردم در امور عمومی بیشتر است بنابراین شما عوض یک لایحه شصت و دو میلیونی اگر نود میلیون لایحه بودجتان باشد بهتر است و به عقیده بنده احترام و اهمیت شما به مراتب بیشتر است. یعنی چه؟ چه اصراری دارید که نه آن را بیاورید نه این را. پارسال که آقای منصور الملک وزیر طرق بودند ازشان خواهش کردیم و گفتیم که ما تا به حال نمی دانیم از بابت قند و شکر چقدر مالیات وصول شده است و تا به حال چقدرش خرج شده است. چقدرش خرج اداری شده و چقدرش خرج ساختمانی شده. اینها یک مطالبی است که اگر افکار عمومی و هم مجلس شورای ملی بداند خوب است و به نظر بنده باعث شئون دولت است ولی آقای منصور الملک هم خوشوقتانه وعده دادند ولی متأسفانه عمل نکردند.

وزیر مالیه ـ بنده بایستی حالا از نماینده محترم آقای رهنما معذرت بخواهم برای این که البته اگر بخواهم تکرار کنم و بگویم که ایشان هم به صورت مجلس رجوع کنند (و آن دلیلی را که راجع به پیش بینی داشتیم و در مقابل اعتراض نماینده محترم آقای دیبا اظهار کردم ملاحظه بفرمایند حالا هم اظهار بکنم) خوب نیست. این است که عرض می‌کنم راجع به مالیاتهایی که به نظر آقا مشکوک رسید پیش بینی بنده راجع به مالیات ارضی و دلیل این که در این طور مسائل مشکل است بطور قطعی اظهار نظر کرد این است که دو نفر نماینده محترم تشریف آوردند و در فاصله چند دقیقه آقای رهنما گفتند من در بعضی اقلامش مثل مالیات ارضی نظری ندارم ولی راجع به عایدات چطور این قدر پیش بینیتان زیاد شده است آقای دشتی فرمودند که من راجع به مالیات بر عایدات کاری ندارم مالیات ارضی چطور شده که این قدر پیش بینی شده است می‌خواهم عرض کنم دو نفری که با منطق و واقعا روی یک مبانی فکر می‌کنند و صحبت می‌کنند در مسایل رویه شان با هم اختلاف دارد و تفاوت نظر دارند همین طور هم بنده نسبت به آقایان همین حال را پیدا می‌کنم که این شک و تردیدی که آقایان دارند بنده هم داشته باشم بنده هم واقعا پایة که برای وصولش گرفته‌ام گمان می‌کنم محکمترین پایه‌ها باشد برای این که مجموع آن چیزها و اوراقی که در دست ما است و تا به حال وصول شده و وصولیهای سنواتی مأخذ قرار داده شده خیلی محکم است ما یک ممیزی داریم اینها که محل اختلاف نیست از آن رو گرفته می‌شود آنهایی که محل اختلاف است مطابق آن اظهارنامه که خود طرف داده و بالاخره یک اصولی است که ما می‌توانیم اگر آن را در نظر بگیریم وصولی چند سال قبل را هم در نظر بگیریم تقریبا می‌توان بگوییم چقدر است حالا آقا می‌فرمایند که این از کجا وصول می‌شود اتفاقا از یک محلی که اسم نمی‌برم راپرت داشتم (شاید این کسی که تازه رفته چون خودش تازه رفته می‌خواهد نسبت به آن که قبل بوده این طور راپرت داده) ولی حقیقت را گفته در هر حال گفته که مالیات ۱۳۱۱ این قسمت هنوز بیست و پنج درصدش باقی مانده و مالیات امسال هفتاد و پنج درصدش مانده تصدیق بفرمایید وقتی که مالیات اینطور وصول شود آن وقت سه میلیون و پانصد هزار تومان عمل شود البته وقتی که مراقبت شود بیشتر وصول می‌شود (دشتی ـ جزو بقایا بنویسید) نه آقا بقایا دو قسمت است. اگر اجازه بدهید عرض می‌کنم یک قسم بقایایی است که مال چند سال پیش است یکی هم از زمان دوره عمل است از دوره عمل غیر از آن است. آن از سیصد و دو تا سیصد و یازده است. اما راجع به حقوق بازخرید البته اساس فرمایش آقا صحیح است وقتی که به بودجه‌های سابق نگاه کنید می‌بینید پیش بینیهایشان خیلی زیادتر بوده و حالا سال به سال کم می‌شود این را که نوشته‌ایم برای این است که به همه بگوییم وصولی بوده و از همه وصول خواهیم کرد. و یک عدة بنا بود بازخرید کنند همین طور مانده است و برای این که تمام شود عرض می‌کنم که در ۱۳۱۳ دیگر باقی نخواهد بود. اما راجع به مسئله ذبایح که فرمودند خیر. بنده نمی‌توانم هیچ این پیش بینی را بکنم که مردم امسال گوشت بیشتر خواهند خورد. ولی این را پیش بینی می‌توانم بکنم که با این ترتیبی که برای وصول در نظر گرفته شده است بیشتر وصول خواهد شد به جهت این که ذبایح الان چند سال است ششصد هزار تومان پانصد و نود هزار تومان (در این حدود) وصول کرده است و این هم اساساً جزو آن قسمتهایی است که در خیلی جاها بد وصول می شده بنابراین اگر بنده آمده باشم و یک ثلث به سیصد هزار تومان اضافه کرده باشم گمان می‌کنم پیش بینی غلط نبوده است. اما راجع به رسومات که دامنه اش خیلی وسیع است و امیدواریم در آتیه خیلی بیشتر بگیریم ما یک چیزی اضافه کردیم که تا به حال نبوده و ما ایجاد کرده‌ایم یک مؤسسه است که در بعضی قسمتهایش هم یک جرح و تعدیلهایی شده و وسایل کنترل را هم زیاد در نظر گرفته‌ایم و بنده به شما قول می‌دهم که اگر رسومات خیلی خوب اداره شود گرچه از یک حیث اسباب تأسف است که چرا مردم این عادت را دارند ولی از طرفی عرض کنم اگر خوب اداره کنیم خیلی بیشتر از این چیزهایی است که گرفته می‌شود. چندین میلیون است این که بنده نوشته‌ام چیزی نیست. راجع به گمرک فرمودند که خواهند گفت اجناس ممنوعه مجاز شده و در عوض بیشتر قاچاق خواهد شد. بنده این قسمت را درست نفهمیدم خوب! آن وقتی که ممنوع بود که هیچ چیز به ما نمی‌داد و همه اش قاچاق می‌شد. حالا ما آمدیم حساب کردیم آن مقداری که از راه گمرک وارد می‌شود قطعاً اینطور است که پیش بینی شده به علاوه این ماههای اخیر خودمان را حساب کردیم و یک حسابهایی داریم و اگر کسی از این راه بیاورد معلوم است و از قاچاق هم که بطور کلی جلوگیری خواهد شد. و مسلما این خیلی مدخلیت دارد. کبریت را که فرمودید بیشتر ما پیش بینی کرده‌ایم و زیادتر خواهد شد تصور نمی‌کنم چرا اگر یک روزی ما در این جا قانونی می‌گذراندیم (شاید هم بیاوریم) که جلو فندک را بگیریم که در این مملکت نیاید ممکن است زیاد کبریت استعمال شود و ملکتی هم که انحصار کبریت می‌کند نباید اجازه بدهد که فندک بیاید و باید فندک استعمال نشود بنده به این فکر هنوز نیفتاده‌ام ولی در هر صورت این چیزی که بنده حساب کرده‌ام آن مقداری که از خارج می‌خریم و آن مقداری که کارخانه تبریز عمل می‌کند و حسابش را داریم باید به ما بدهد و البته هم به ما خواهد داد و ما خواهیم گرفت. راجع به دخانیات عین همان استدلالی که بنده در مسئله رسومات و ذبایح کرده‌ام در اینجا هم عرض می‌کنم که بسته به مراقبت است و بنده قطع دارم این میزانها می‌توانیم وصول بکنیم برای این که در این حدودی که پیش بینی شده عمل شده است چون این اندازه عمل شده و وسایلی ما در طهران شروع کرده‌ایم برای جلوگیری از قاچاق در قسمت انحصار یعنی تریاک و دخانیات مسلم هنوز آن نتیجه که باید داده شود نشده به جهت این که سه چهار ماه است داریم عمل می‌کنیم ولی از فروش تریاک که باندرل می‌شود معلوم است سابقا یک قسمت بدون باندرل فروخته می‌شد ولی در فاصله سه ماه تقریبا ۷ خروار بیشتر عمل و فروخته شد پس تصدیق می‌فرمایید ممکن است ماشینهای توتون بری هم که تحت نظر است در مراکزی که ما داریم و نمی‌توانند توتون را خرد کنند گرچه بدبختانه مچ بعضیها گیر افتاد که با بعضی اسبابهای خیلی کوچکی می‌بریدند در خارج از اینها هم جلوگیری می‌شود و اینها هم دنبال می‌شوند بنده موقع را مغتنم می‌شمرم و به آن اشخاصی که در خارج مشغول این کارها هستند می‌گویم که ما سخت خواهیم بود نسبت به آنها واقعا عرض می‌کنم که بنده عالماً و عامداً کلمه قساوت را استعمال می‌کنم به جهت این که آقا این نمی‌شنود یک مملکتی یک دولتی یک مجلسی می‌آیند می نشینند پیش بینی می‌کنند حساب می‌کنند و یک عایداتی را در نظر می‌گیرند بعد این ممر زندگانی یک اشخاصی می‌شود که می‌آیند و بطور تقلب از این راه استفاده کرده و قاچاق می‌کنند البته نسبت به این اشخاص باید سخت گرفت بنده تصور می‌کنم در این قسمتها خود آقای دشتی هم قانع شده باشند ولی البته نتیجه قناعت ایشان و حتی قناعت خود بنده در آخر سال آتیه معلوم خواهد شد نه حالا حالا نه ایشان باید خیلی اصرار کنند و نه بنده. بعد البته عمل می‌کنیم و خواهیم دید آنچه هم که می‌شود کوشش کرد به اندازه کوشش کرده‌ایم برای جمع آوری عایدات و تمام اقدامات برای وصول عایدات خواهد شد حالا بعد می‌بینیم که مالیه چه جور عمل می‌کند. اما راجع به فروش خالصجات استدلالشان خیلی خیلی خوب بود و قوت داشت اگر یکی دو نکته در ضمن نبود. یکی این که ما در سال آتیه نمی‌خواهیم بگوییم خالصه نمی‌فروشیم ولی البته به تدریج می‌فروشیم و عجله نداریک که بیاییم دفعتاً مقدار زیادی ملک وارد بازار کنیم و قیمت آنها را هم پایین بیاوریم شاید مدتی طول داشته باشد تا وقتی که مقدمات کار فراهم شود. اعلانهای مزایده بشود به مرکز بفرستند. وزارت مالیه تصویب کند بروند و مبادله کنند. تا این کارها بشود ماه ششم سال می‌رسد آن وقت محصول ملک بدست آمده و ما مصرف محصول را برای خودمان نگاه می‌داریم. و با آن کسی که معامله می‌کنیم محصول را خودمان برمی داریم محصول سال بعد مال او می‌شود و در محصول سال آتیه هم بنده پیش بینی کسری نمی‌کنم و اگر هم یک مقدار کمی از یک طرف می‌فروشیم از طرف دیگر به واسطه مراقبتی که می‌شود چهل هزار تومان پنجاه هزار تومان اگر کسر شود اهمیتی ندارد و می‌شود از راه دیگر جبران کرد و الا اگر بنا بود که ما مقدار زیادی خالصه بفروشیم معلوم بود که دیگر برای ما عایدی نمی‌ماند. راجع به قند کهریزک هم که سؤال کردند از قلم افتاده است عایداتش با آن که علیحده است و اگر علیحده است چه کارش کردید عرض می‌کنم جزء آن رقم که نیست مگر این که بفرمایید چه کارش کردید برای خودمان نگاه داشتیم. پیش بینی عایدات نتوانستند بکنند برای این که در بودجه سال گذشته سیصد هزار تومان عمل کرده بود و از آن بابت یک دینار داده نشده

(دشتی ـ چرا)

امسال خودتان می دانید که یک سال بدی بود برای این محصول آفت آمد و نتوانستند به مقدار کافی چغندر داشته باشند به ضرر بود سال آینده هم بنده برخلاف احتیاط می‌دانستم که یک عایداتی پیش بینی کنم. حالا ایشان این قدر محتاط بودند و فرمودند پیش بینی کنیم بنده نمی دانم از چه نظر بود

(دشتی ـ من مسلم می‌دانستم که عایدات دارد)

اما راجع به عواید متفرقه وزارتخانه‌ها که فرمودند خوب چرا هر وزارتخانة دارد وزارت داخله بیست و پنج تومان دارد وزارت طرق مثلا پنجاه تومان دارد این آقا یک قلمی است که نوشته می‌شود مثلا اسبابی است که اسقاط شده صندلی است که شکسته می‌شود. اینها چیزهایی است که می‌فروشند و در هر جایی از این چیزهای اسقاط هست که اگر فروخته شد جزو این قلم حساب می‌شود. راجع به کارخانه سیمان یا در عبارت لایحه که پیشنهاد شده است اشتباه شده آقا درست توجه فرموده‌اند بنده خیال می‌کنم نوشته باشیم یعنی نوشته‌ام برای تکمیل و بهره برداری اگر اینطور است یعنی در لایحه نوشته شده برای تکمیل و بهره برداری کارخانه اشکالی ندارد (مؤید احمدی ـ همین طور است) یک مقدار کمی برای کارخانه مصرف می‌شود که نواقصی اگر داشته باشد رفع کنند و شاید یک چیزهای مختصری هم عواید اضافه بکند ولی اساسش برای بهره برداری است. ما هشت هزار تومان برای کارخانه پیش بینی خرج کردیم و نهصد و پنجاه هزار تومان هم پیش بینی عایدات یعنی صد و پنجاه هزار تومان عایدات منظور کردیم. اما راجع به کارخانه بطری سازی نه تنها آقا گیر افتادند وزارت مالیه هم از دست این کارخانه بطری سازی گیر افتاده است. چند سال است پول می‌دهد ولی از قراری که آقای وزیر داخله به وزارت مالیه اطمینان کامل داده‌اند بطری‌هاشان عنقریب بیرون خواهد آمد. حالا می‌بینیم. راجع به شمشک جوابش را می‌گذاریم به آقای رئیس صناعت که بیشتر از بنده در این موضوع واردند و به قول آقای دشتی معمای شمشک را حل کنند. در قسمتی که فرمودند راجع به دو میلیون لیره که خوب بود لایحه اش داده می‌شد بنده حقیقت فلسفه اش را ندانستم چیست راست است پول ذخیره مملکتی جزو بودجه مخارج و عایدات نمی‌آید و این ایراد وارد است ولی در هر صورت ما که الان می‌خواهیم اجازه بگیریم از یک محلی که عایداتش را نیاورده‌ایم و معادله نکرده‌ایم در این صورت بیخود برای آن یک لایحه علیحده بیاوریم به مجلس این به نظر بنده تضییع وقت است وقت بنده هیچ. وقت آقایان بیشتر قیمت دارد بهتر این است که در همین لایحه اجازه گرفته شود. اما این که فرمودند در سال پیش آقا از آقای تقی زاده که وزیر مالیه بودند در اینجا سؤالی کردند و ایشان جوابی دادند بنده انتظار نداشتم حتی این که یک کلمه مضحک هم به آن اضافه بفرمایید بنده البته در عالم همکاری با ایشان از جنابعالی گله می‌کنم گرچه آقا نظری نداشتید که این را گفتید ولی خوب نیست که بنده امروز که عرض می‌کنم بعد آقا بیایند یک کلمه مضحکی دنبالش بگذارید و من هم نباشم اینجا که جواب بدهم. لکن می دانم شما هم نظری ندارید. ولی بنده می‌خواهم عرض کنم شاید در جوابی هم که ایشان داده‌اند دقت نفرموده‌اند و الا بنده گمان نمی‌کنم که ایشان جواب داده باشند چون قانون علیحده برایش گذاشته شده از این جهت جزء بودجه نمی‌توانیم بیاوریم. این تذکر را آقایان در کمیسیون به بنده دادند بنده هم عرض کردم که اولا مانعی نمی‌بینم برای این قسمت ولیکن بنده میل داشتم امسال بودجه قبل از پانزدهم اسفند از مجلس بگذرد یک بودجه که چند سال بود عمل می‌شد از حیث این که کدام قسمت بیاید یا نیاید. یا چطور شود بنده دیروز هم در کمیسیون عرض کردم که اگر ما الان هم بخواهیم این بودجه را معطل کنیم و به اصطلاح عایدات و پیش بین مخارج را در نظر بگیریم این کار را عقب می‌اندازد لذا خواهش می‌کنم که امسال را هم به همین ترتیب بگذرانند برای سال آتیه اگر زنده ماندیم می‌بینیم که چه باید کرد.

رئیس کل صناعت و فلاحت (آقای بیات) ـ حل معمای شمشک کار مشکلی نیست. اگر آقای دشتی خودشان لطف فرموده و تشریف ببرند به شمشک خیلی زود این معما حل می‌شود. تمام کار صنایع داخلی، مخصوصا اطراف طهران منوط به توسعه و اهمیتی است که به مؤسسه شمشک داده شود یعنی اگر ذغال سنگ نداشته باشیم هیچ یک از این کارخانه‌های قندسازی و سیمان سازی و غیره نمی‌توانند کار کنند. بنابراین احتیاجات ما برای کلیه کارخانجات روی ذغال سنگ شمشمک است باید دید احتیاجاتمان به چه مقدار ذغال سنگ است همان مقدار سرمایه هم برای توسعه ذغال باید به کار بریم آنچه که حساب کرده‌ایم سابقا در شمشک در حدود نهصد هزار تومان الی یک میلیون خرج شمشمک می‌شد. این مخارج را به تدریج می‌کنیم نه یک دفعه تا بتوانیم آن استفاده که باید از این معدن بشود بکنیم و هر قدر از این سرمایه که جزو حساب بهره برداری می‌شود البته باید محسوب داریم فرق نمی‌کند. اگر آن مبلغی را که ما الان خرج می‌کنیم و می‌خواهیم برای استهلاک ماشین و سرمایة که به کار برده‌ایم آن را کسر بگذاریم بایستی در عوض مخارجمان را اضافه کنیم. امسال هم پروگرامی که ما داریم بیش از این مبلغ است. به نظر ما اینطور بهتر آمد که باز یک قرضه از بانک بشود تا بتوانیم این معدن را طوری توسعه بدهیم که در سالهای بعد سالی دویست هزار خروار ببریم که برای کلیه کارهای صنعتیمان کافی باشد. اینجا باید خاطر نمایندگان محترم را مستحضر بدارم که همیشه در ایران معمول این بوده که یک چاههایی را می رفته‌اند می کنده‌اند از بالا تا هر جا که دستشان می‌رسید و ذغال سنگ استخراج می‌کردند و آن معدن را خراب می‌کردند و می‌رفتند و جای دیگر مشغول می‌شدند و در این قسمتها دیگر نمی‌شد کار کرد ولی حالا از قسمتهای خیلی پایین شروع کرده‌ایم. از توی دره شمشک یک تونلهای خیلی طولانی زده‌ایم تا رسیده‌ایم به رگه‌های ذغال سنگ آن وقت این رگه‌های ذغال سنگ را باید استخراج کرد. البته در انجا کارخانه الکتریک دارند راه آهن سبک دارند باید هوا رساند به آن تونلها. کارهای فنی در آنجا زیاد است مصالح زیاد است ـ ساختمانهای خیلی مفصل شده است ـ قریب هفتصد عمله در آنجا کار می‌کند اینها جا می‌خواهند. سکنی می‌خواهند تمام وسایل زندگی را در آنجا باید برایشان فراهم کرد این است که به تدریج باید پول را به مصرف رساند و باید در آتیه هم که سرمایه مان را مصرف کردیم باید استهلاکش را بپردازیم یعنی موقعی که شروع می‌کنیم به بهره برداری

(کافی است).

رئیس ـ پیشنهادی از آقای طهرانی رسیده است قرائت می‌شود.

پیشنهاد آقای طهرانی:

پیشنهاد می‌کنم پنج میلیون ریال به مالیات رسومات اضافه شود.

رئیس ـ آقای طهرانی.

طهرانی ـ البته موجب حیرت و تعجب آقایان شد که چطور شده است بنده پیشنهاد اضافه عایدات می‌کنم عرض کنم برای رسومات این پیشنهادی که بنده کردم اگر بتوان اداره کرد که قاچاق نشودچه عیب دارد! هیچ ضرر ندارد. بنده عقیده خودم این است که اضافه مالیات بر رسومات مفید است و اگر بتوان خوب اداره کرد خوب است. ولی منظور بنده از این پیشنهادی که کردم این بود که خواستم خاطر آقای وزیر مالیه و هیئت محترم دولت و بالاخره همه را متوجه این نکته بکنم که چه در طهران و چه در ایالات و ولایات وضعیت امروزه ما با ده سال پیش خیلی فرق کرده مثلا کسی که از ده سال پیش طهران را ندیده است اگر امروز طهران را ببیند نمی‌شناسد. طهران دو برابر دو برابر و نیم بزرگتر از سابق شده است. همه جا این طور است و اغلب ایالات و ولایات تغییر کرده و بزرگتر شده توسعه پیدا کرده و قسمت مستحفظین خیلی کم هستند بنده در قسمت نظمیه می‌خواستم یک تذکراتی به هیئت محترم دولت بدهم که توجهات مخصوصی نسبت به نظمیه نشده. تشکیلات نظمیه نسبت به آژان خیلی نقص دارد یک بسط و توسعه در قسمت آژان لازم است که اشخاص خیلی محترم و آبرومند وارد این کار شوند بدون این که هیچ ملاحظه بکنند و این لباس را لباس افتخار بدانند و بپوشند برای این که بالاخره مسئولیت بزرگی متوجه آنها است زیرا حافظ عرض و ناموس و زندگی همه چیز مردم هستند هرکس در خانة خودش خوابیده مطمئن است که آژان در کوچه‌ها و معابر و در خانه‌ها همه چیز او را حفظ خواهد کرد. این یک قسمت و دیگر کمی عده آژانها است نسبت به ده سال پیش با این که همه چیز نسبت به سابق تغییر کرده و توسعه پیدا کرده در طهران و اطراف طهران و نواحی شما هیچ آژان ندارید آقا و هیچ فکری هم برای این قسمت نکرده‌اید آقا الان اگر شما در خیابانها و معابر عبور کنید آژان نمی‌بینید نه این که تصور کنید بنده تقصیر را می‌خواهم متوجه نظمیه بکنم. خیر اینطور نیست اصلا آژان کم است و وظیفه اش زیاد است و نمی‌رسند. باید بگردد باید حفظ نماید باید ملاحظه کند دزدی نشود کارهایی نشود. این عده کم است و نمی‌رسند برای این قضیه بنده حاضرم یعنی با این که با اضافه مالیات مخالفم ولی هر مالیاتی را که پیشنهاد کنید برای توسعه این منظور بنده حاضرم رأی بدهم و یکی از موافقین این قسمت هستم تا مردم آسایش پیدا کنند خوبست در قسمت نظمیه آقای وزیر مالیه و هیئت محترم دولت این دو نظر را در نظر بگیرند یکی قسمت معارف پلیس یکی هم توسعه عده چه در طهران و چه در سایر نقاط شما اگر از بنده قبول نمی‌کنید ممکن است یک شب با بنده تشریف بیاورید در کوچه‌های طهران و ملاحظه کنید که برای کمی عده که نمی‌رسند آژان کم است.

وزیر مالیه ـ عرض کنم بنده نمی‌دانستم وقتی آقای طهرانی پیشنهاد اضافه عایدات می‌نمایند این صوری است و مقصودشان این نیست که در ضمن پیشنهاد یک اضافه خرجی نموده باشند و الا از منطق کارهای معمولی ایشان خارج است. حالا می‌رویم به آن مطلبی که ایشان اظهار کردند که راجع است به نظمیه و بسط تشکیلات نظمیه و تهیه افراد بطوری که شایسته و لازم است. گمان می‌کنم خودشان تصدیق داشته باشند که سال به سال بر عده آژانها افزوده شده و اینطور نیست که ده سال پیش با حالا یکی باشد

(طهرانی ـ خیلی تفاوت نکرده است)

ارقامش را ملاحظه فرموده‌اید چقدر بود. اگر دقت فرموده باشید می دانید که سال به سال اضافه شده است. امسال هم همین طور بر بودجه نظمیه اضافه شده است دو میلیون ریال بر بودجه نظمیه اضافه شده است

(طهرانی ـ چیزی نیست آقا)

دویست هزار تومان اضافه شده برای این که در بعضی نقاط که نیست تشکیلات بدهند و جاهایی که کم است اضافه کنند مسلم است که باید خیلی بیشتر از اینها پول داد به نظمیه تا این که وسایلش را کاملتر و بهتر نماید ولی حسن اتفاق خود آقای طهرانی نکته ضمناً فرمودند که ما هم با توجه به همان نکته است که به تدریج تشکیلات نظمیه را اضافه می‌کنیم. یک کلاس درست شده و چند روز پیش یک قانونی که راجع به همان کلاس و شاگردانی که از آنجا باید بیرون بیایند مطرح شد. اینها زمان لازم دارد تا همان طوری که فرمودند اشخاصی بروند و در آن مدرسه تربیت شوند بعد از آن که آماده شدند آن وقت می‌توان تشکیلات نظمیه را بسط داد و الا بنده باید اینجا تکرار کنم که بدون وسایل و بدون داشتن آدم پول خرج کردن نفله کردن است. نظمیه روی همین نظر و پرگرام که فرمودید باید آدم تهیه کند تا به تدریج و به تناسب عایدات مملکت بتوانیم جلو برویم. حالا خیال می‌کنم وارد قسمتهای دیگرش نشویم بهتر است که یک شب بنده با ایشان راه بیفتیم و برویم گردش بنده فرصت این کار را ندارم و حقیقتاً گرفتارم

(خنده نمایندگان)

رئیس ـ آقای طهرانی پیشنهادتان را دنبال می‌کنید.

طهرانی ـ استرداد می‌کنم.

مخبر ـ چون در ماده واحده اشاره شده است به صورت ضمیمه که عبارت از صورت عایدات و مخارج باشد و در آن صورت در کمیسیون بودجه یکی دو فقره اصلاح مختصری شده است که تذکر می‌دهم که آقای منشی اینطور اصلاح کنند: یکی در صفحه پنجم قسمت اول جزو اول اینطور اصلاح و تصحیح بفرمایید تا آن اشتباهی که در چاپ شده است تبدیل شود به این رقم: پنج میلیون و صد و هفتاد و یک هزار و هشتصد و چهل ریال (۵۱۷۱۸۴۰) و در همان صفحه در قسمت اعتبار بودجه اختصاصی اداره امنیه سیصد هزار تومان اضافه می‌شود که رقمش تبدیل می‌شود به بیست و پنج میلیون و ششصد و هفتاد و هشت هزار و چهارصد ریال (۲۵۶۷۸۴۰۰) و در جمع کل بودجه امنیه رقمش اصلاح می‌شود به بیست و نه میلیون و دویست و پنج هزار ریال (۲۹۲۰۵۰۰۰) و در جزء دوم از قسمت ششم تشکیلات نظمیه مملکتی دو میلیون بهش اضافه می‌شود و تبدیل می‌شود و رقمش به بیست و پنج میلیون و صد و بیست و هشت هزار و صد و سی ریال (۲۵۱۲۸۱۳۰) و جزو هفتم از قسمت ۶ پنج میلیون ریال حذف می‌شود که تقسیم شد به آن دو قسمت. دو میلیون بر بودجه نظمیه و سه میلیون بر بودجه امنیه و در ضمن کل مخارج اینطور تبدیل می‌شود به رقم: ششصد و بیست و یک میلیون و سیصد و هفت هزار و هشتصد و شصت و پنج ریال. (۶۲۱۳۰۷۸۶۵) و در فاضل عایدات اینطور اصلاح می‌شود که صد و پنج هزار و پانصد و پنجاه و دو ریال (۱۰۵۵۵۲) فاضل عایدات بودجه است.

نمایندگان ـ صحیح است.

رئیس ـ آقایانی که با ماده واحده موافقت دارند ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و استخراج آراء به عمل آمده صد و سه ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رأی صد و نه به اکثریت صد و سه رأی بودجه مملکتی تصویب شد*

ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

{۵ ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه}

رئیس ـ اجازه می‌فرمایید جلسه را ختم کنیم. آقای وزیر عدلیه امروز ما را متذکر کردند که مقداری کار دارند و این کارها را هم تعلق دارند که زودتر بگذرد و اتفاقا کارهای دیگر آنها را معطل کرد به رعایت جالب ایشان جلسه آینده روز سه شنبه پس فردا ـ دستور هم همان لوایح

(مجلس سه ربع بعد ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

اجازه مساعدت به کارخانه‌های داخلی به وسیله اعطای قرضه

ماده واحده ـ بانک فلاحتی می‌تواند از محل وجوه مذکور در مواد ۷ و ۸ قانون فروش خالصجات و قرضه‌های فلاحتی و صنعتی مصوب ۱۸ دی ماه ۱۳۱۲ هر سال مبلغی برای مساعدت به گردش کارخانه‌های داخلی قرض بدهد در مقابل این نوع قرضه ممکن است به جای وثیقه ملکی خود کارخانه را به وثیقه گرفت.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه سیزدهم اسفند ماه یکهزار و سیصد و دوازده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

بودجه سال ۱۳۱۳ مملکتی

ماده واحده ـ مجلس شورای ملی بودجه سال ۱۳۱۳ مملکتی را (به استثنای عایداتی که از منابع نفتی ایران وصول و پس از وضع یک میلیون و پانصد هزار ریال که در قسمت عایدات بودجه ۱۳۱۳ مملکتی منظور شده بقیه آن ببه حساب ذخیره مملکتی منظور خواهد شد) مطابق صورت ضمیمه چهارصد و سیزده هزار و چهارصد و هفده ریال و از حیث مخارج به مبلغ ششصد و بیست و یک میلیون و سیصد و هفت هزار و هشتصد و شصت و پنج ریال بالغ می‌باشد تصویب و به وزارت مالیه اجازه می‌دهد که مخارج مملکتی را اعم از حقوق و مصارف در سال ۱۳۱۳ در حدود اعتبارات مصوب در صورت ضمیمه و مطابق بودجه‌های تفصیلی سال ۱۳۱۲ تا حدی که اعتبارات مصوبه در بودجه‌های مزبور ضمن بودجه‌های ۱۳۱۳ نیز منظور شده باشد بپردازد تا وقتی که بودجه‌های تفصیلی ۱۳۱۳ که باید تا اول اردیبهشت سال مذکور به مجلس شورای ملی تقدیم گردد به کمیسیون بودجه مجلس ارجاع شود و مادام که بودجه‌های تفصیلی از تصویب کمیسیون بودجه نگذشته مخارج مزبوره را مطابق بودجه‌های پیشنهادی و پس از تصویب کمیسیون بر طبق آنچه که تصویب شده است بپردازد پرداخت مخارج مزبوره از اول اردیبهشت سال ۱۳۱۳ موکول به تقدیم بودجه‌های تفصیلی به مجلس شورای ملی خواهد بود. و نیز به وزارت مالیه اجازه داده می‌شود دو میلیون لیره از محل ذخیره مملکتی برای خرید و تکمیل مهمات قشونی تأدیه نموده و پرداختهایی را هم که از محل ذخیره مملکتی برای این منظور قبلا به انتظار تصویب اضافه اعتبار به عمل آمده است بابت این اعتبار محسوب نماید.

این قانون که مشتمل بر یک ماده و صورت ضمیه است در جلسه سیزدهم اسفند ماه یکهزار و سیصد و دوازده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

صورت ضمیمه قانون بودجه کل سال ۱۳۱۳

باب اول عایدات

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۱ وزارت مالیه

مالیات مستقیم

۱ الف ـ مالیات املاک مزروعی ۴۱۵۰۰۰۰۰

ب ـ بقایای مالیات فوق ۳۵۰۰۰۰۰

ج ـ باز خرید منال خالصجات انتقالی ۵۰۵۰۰۰

۲ مالیات بر عایدات و حق تمبر ۵۵۰۰۰۰۰۰

۳ عواید قانونی متفرقه مستقیم ۱۵۰۰۰۰۰

مالیات غیر مستقیم

۴ ذبایح ۸۰۰۰۰۰۰

۵ رسومات ۱۸۰۰۰۰۰۰

۶ مالیات حق الثبت و عوارض وسایط

نقلیه از مستقیم و غیر مستقیم ۱۰۰۰۰۰۰۰

۷ متفرقه غیر مستقیم ۶۵۰۰۰۰

گمرکات

۸ حقوق واردات و صادرات گمرکی ۱۶۰۰۰۰۰۰۰

عواید انحصاری

۹ عواید تجاری قند و شکر ۷۰۰۰۰۰۰۰

۱۰ ›› ›› کبریت ۳۵۰۰۰۰۰

۱۱ ›› انحصار تریاک ۶۰۰۰۰۰۰۰

۱۲ ›› ›› دخانیات ۵۵۰۰۰۰۰۰

عواید امتیازات

۱۳ حق الامتیاز تلفن ۱۵۰۰۰۰

۱۴ ›› خاک سرخ ۵۰۰۰۰۰

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۱۵ حق الامتیاز و عایدات دولت از کمپانی شیلات ۹۰۰۰۰۰۰

۱۶ منافع سهام دولتی از نفت جنوب ۱۵۰۰۰۰۰

۱۷ عواید متفرقه امتیازات ۳۲۵۰۰۰

۱۸ بقایای امتیازات ۶۴۷۰۰۰۰

۱۹ حقوق نماینده دولت در نفت جنوب که کمپانی باید بپردازد ۲۰۰۰۰۰ جمعا و خرجا منظور است

سهام و منافع دولتی

۲۰ منافع سهام دولتی از بانک ملی ۴۸۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۲۱ ›› ›› ›› ›› فلاحتی ۱۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۲۲ منافع وجوه دولتی در بانکها ۱۰۰۰۰۰۰

۲۳ ›› ذخیره مسکوک نیکل ۵۰۰۰۰

۲۴ ›› سهام دولتی از شرکت پنبه پرس خلوپک ۵۰۰۰۰

خالصجات و معادن و غیره

۲۵ خالصجات ۱۹۵۰۰۰۰۰

۲۶ معادن ۲۴۵۰۰۰۰

۲۷ جنگلها ۲۰۰۰۰۰۰

۲۸ شیلات داخلی ۴۳۰۰۰۰

۲۹ بقایای متفرقه معادن ـ جنگلها ـ شیلات داخلی و غیره ۲۰۰۰۰۰۰

عواید انتقالی از وجوه مخصوصه

۳۰ صدی سه مخارج وصول مالیات راه و انحصار قند و چای ۴۶۵۰۰۰۰

۳۱ سهم معارف از مالیات راه ۲۶۰۶۶۰۷

۳۲ ›› صحیه ›› ›› ۷۲۴۱۳۰

۳۳ ›› ›› از عایدات بندری ۳۵۰۰۰۰

۳۴ عایدات پوست بره ۱۵۰۰۰۰۰

مطالبات دولت

۳۵ کارخانه نخ ریسی مرحوم صنیع الدوله ۳۰۰۰۰

۳۶ مطالبات متفرقه دولت ۲۰۰۰۰۰۰

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

سایر عواید وزارت مالیه

۳۷ عواید شانسلری گمرک ۲۵۰۰۰۰۰

۳۸ ›› سرب و مهر گمرک ۱۰۰۰۰۰۰

۳۹ ›› انبارداری گمرک ۴۵۰۰۰۰۰

۴۰ ›› متفرقه گمرک ۲۵۰۰۰۰۰

۴۱ ›› ›› وزارت مالیه ۱۰۰۰

۲ مجلس شورای ملی

۱ عواید مطبعه و باغ بهارستان ۵۸۰۰۰۰

۳ وزارت عدلیه

۱ عواید محاکم ۳۷۰۰۰۰۰

۲ ›› مأمورین صلح و نمایندگی پارکه‌ها ۱۰۰۰۰۰ جمعا و خرجا منظور است

۳ عواید ثبت اسناد و املاک ۱۰۴۸۰۰۰۰

۴ الف ـ عواید صد ۲۵ ثبت اسناد و املاک به موجب ماده ۱۳۵ قانون

ثبت اسناد و املاک مصوبه ۲۶ اسفند ماه ۱۳۱۰ ۱۹۲۹۶۷۰

ب ـ انتقالی از مازاد عایدات صد ۲۵ سال ۱۳۱۱ ثبت اسناد

و املاک ۲۲۰۰۰۰ ۲۱۴۹۶۷۰

۵ عواید حق النسبی از حق الاجرا ثبت اسناد به موجب ماده ۱۳۱

قانون ثبت اسناد و املاک مصوبه ۲۶ اسفند ماه ۱۳۱۰ ۵۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۶ حق السهم صاحبان محاضر رسمی ۸۰۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۷ عایدات فروش اوراق دفاتر ۷۲۰۰۰۰

۸ عواید متفرقه ۱۰۰۰

۴ وزارت داخله

۱ عواید نظمیه ۵۰۰۰

۲ ›› تذکره و اقامت اتباع خارجه ۵۰۰۰۰

۳ ›› صحیه ۸۶۰۰۰

۴ ›› حاصله از معاینه صحی کشتیها در بنادر و قرانطینه‌ها ۱۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۵ ›› سجل احوال ۴۰۰۰۰

۶ ›› متفرقه وزارت داخله ۵۰۰

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۵ وزارت امورخارجه

۱ عواید شانسلری ۲۰۰۰۰

۲ ›› متفرقه ۱۰۰۰

۶ وزارت پست و تلگراف

۱ عواید پست ۶۶۱۰۰۰۰

۲ ›› تلگراف وتلگرافی بی سیم ۱۱۵۰۰۰۰۰

۳ ›› متفرقه ۱۰۰۰

۷ وزارت معارف

۱ عواید شهریه به مدارس غیر ابتدایی ۵۹۴۰۰۰

۲ ›› تمبر جواز و تصدیقنامه و غیره ۵۴۰۳۹۰

۳ ›› فروش کتب و سالنامه و پروگرامها ۸۰۰۰۰

۴ ›› متفرقه ۱۳۱۶۰

۸ وزارت طرق

۱ عواید متفرقه ۲۵۰

۹ اداره کل تجارت

۱ عواید تمبر ۲۵۰۰

۲ ›› متفرقه ۳۶۰۰۰۰

۱۰ اداره کل صناعت و فلاحت

۱ عایدات مؤسسات ومدارس صنعتی ۱۴۵۲۱۰

۲ ›› کارخانه سیمان سازی ۹۵۰۰۰۰۰

۳ ›› متفرقه ۵۰۰

۱۱ تذکره

۱ عایدات تذکره ۲۳۲۰۰۰۰

۱۲ عواید متفرقه و غیر متفرقه

۱ عواید متفرقه مملکتی که در سایر مواد منظور نشده ۶۵۰۰۰۰

۱۳ ۱ انتقالی به حساب سال ۱۳۱۳ باعث عواید مربوطه به سال ۶۰۶۴۱۳۴۱۷

۱۳۱۲ که در نه ماهه ۱۳۱۳ وصول خواهد شد ۱۵۰۰۰۰۰۰

جمع عواید پیش بینی سال ۱۳۱۳ مملکتی ۶۲۱۴۱۳۴۱۷

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۱ ۱ وزارت دربار و دفتر مخصوص شاهنشاهی ۵۱۷۱۸۴۰

۲ ۲ مجلس شورای ملی ۷۰۶۹۰۰۰

۳ ۳ انتخابات دوره دهم تقنینیه ۱۳۵۰۰۰۰

۴ ۴ ریاست وزراء ۶۸۱۵۰۰

۵ وزارت جنگ و تشکیلات امنیه

۱ وزارت جنگ به انضمام خرج سفر و خرج تحصیل محصلین وزارت جنگ

و بحریه و حقوق و مخارج مستخدمین خارجی لشگری و بحریه ۲۰۳۷۲۹۹۸۰

۲ تشکیلات امنیه

الف ـ اعتبار بودجه اختصاصی ۲۵۶۷۸۴۰۰

ب ـ اعتبار بودجه اجرائیات مالیه ۳۵۲۶۶۰۰ ۲۹۲۰۵۰۰۰

۶ وزارت داخله

۱ وزرات داخله ۶۶۱۰۱۴۰

۲ تشکیلات نظمیه مملکتی ۲۵۱۴۸۱۳۰

۳ صحیح کل ۹۱۲۱۰۰۰ استفاده از مبلغ ۳۷۲۳۰۰ ریال فقط

محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است

معادل ۲۴۸۲ پهلوی

۴ صحیه کل اعتبار فوق العاده مأمورین صحی جهت معاینه

صحی در بنادر و قرانطینه‌ها (در حدود عایدات) ۱۰۰۰۰

۵ احصاییه و سجل احوال ۶۳۶۲۵۰۰

۶ نظام وظیفه ۳۵۰۰۰۰

۷ وزارت عدلیه

۱ وزارت عدلیه ۱۳۱۷۸۴۵۰ ۱- استفاده از مبلغ ۳۰۲۴۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۲۰۱۶ پهلوی

۲ ثبت اسناد و املاک ۱۰۵۸۷۰۰۰ ۱

قسمت جزء ۵ شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۳ حق مأمورین صلح و نمایندگی پارکه‌ها (در حدود عایدات) ۱۰۰۰۰۰ جمعا و خرجا منظور است

۸ وزارت امورخارجه

۱ وزارت امورخارجه ۱۸۷۱۶۱۳۰ استفاده از مبلغ ۱۴۵۰۲۶۱۹/۹ ریال توسط محدود بتهیه و خرید اسعار خارجی است معادل۶۵-۱۳-۹۶۶۸۴ پهلوی

۲ کمیسیونهای سرحدی (به انضمام مخارج مربوطه به آبهای سرحدی) ۷۰۰۰۰۰

۹ وزارت پست و تلگراف

۱ وزارت پست و تلگراف ۲۲۶۷۹۴۹۰ استفاده از مبلغ ۲۲۲۵۸۵۰ ریال فقط

محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است

معادل ۱۴۸۳۹ پهلوی

۱۰ وزارت معارف

۱ وزارت معارف ۲۸۳۴۸۲۵۰

استفاده از مبلغ ۱۹۱۶۷۰۰ ریال فقط

محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است

معادل ۱۲۸۷۸ پهلوی

۲ اعتبار مخارج مربوطه به اجرای قانون اعزام محصلین به خارجه

الف ـ اعتبار مطابق قانون ۶۰۰۰۰۰۰}

ب ـ ‹‹ برای تفاوت تسعیر ۸۹۲۵۰۰۰} ۱۴۹۲۵۰۰۰ استفاده از مبلغ ۱۴۸۷۵۰۰۰ ریال فقط

محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است

معادل ۹۹۱۶۷ پهلوی

۱۱ وزارت طرق و شوارع

۱ وزارت طرق و شوارع ۰ ۸۲۴۰۲

۱۲ اداره کل تجارت

۱ اداره کل تجارت ۲۱۳۹۰۰۰

۱۳ اداره کل صناعت و فلاحت

۱ اداره کل صناعت و فلاحت ۹۵۹۴۶۷۰

استفاده از مبلغ ۱۵۴۷۸۰۲ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۶۸ـ ۱۰۳۱۸ پهلوی

۱۴ وزارت مالیه

۱ وزارت مالیه به انضمام گمرکات و محصلین مالیه و دیوان محاسبات و مخارج مربوطه به اجرای قانون انحصار تجارت ۳۷۶۲۸۱۲۰ استفاده از مبلغ ۵۱۹۳۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۳۴۶۲ پهلوی

۲ حقوق و مخارج مستخدمین خارجی مالیه و گمرک و سایر مؤسسات تابعه وزارت مالیه ۳۰۴۱۳۵۰ استفاده از مبلغ ۲۴۰۰۰۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۱۶۰۰۰ پهلوی ۳۰۴۱۳۵۰ جمعاً و خرجاً منظور است استفاده از مبلغ ۹۰/۱۴۵۰۲۶۱۹ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۶۵ـ۱۳ـ ۹۶۶۸۴ پهلوی استفاده از مبلغ ۲۲۲۵۸۵۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۱۴۸۳۹ پهلوی استفاده از مبلغ ۱۴۸۷۵۰۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۹۹۱۶۷ پهلوی قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل۱۳۱۳ ریال توضیحات

۳ انحصار دولتی تریاک ۴۶۵۰۰۰۰

۴ ›› ›› دخانیات ۳۹۷۰۰۰۰

۵ اعتبار مخارج تحصیل عواید تجارت قند و کبریت ۷۳۰۰۸۰

۶ ›› اداری ضرابخانه ۳۰۰۰۰۰

۱۵ اعتبارات دولت

۱ الف ـ مخارج مترقبه و غیر مترقبه ۱۵۰۰۰۰۰

ب ـ ›› سری ۲۰۰۰۰۰

ج ـ اعتبار انعام ۱۰۰۰۰۰ ۱۸۰۰۰۰۰

۱۶ اعتبارات مستمر عمومی

۱ دیون خارجی دولت ۶۸۷۵۰۰۰ استفاده از مبلغ ۶۸۷۵۰۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۶۸۷۵۰ لیره

۲ اعتبار شهریه و مستمریات و عوض بهره و مصارف بقاع متبرکه و بازخرید مستمریات و رد قسط قرض دریافتی ار بانک ملی برای بازخرید مستمریات و فرع آن ۶۰۴۱۰۰۵ استفاده از مبلغ ۱۳۶۲۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۹۰۸ پهلوی

۳ اعتبار حقوق انتظار خدمت ۲۴۰۰۰۰۰

۴ مخارج نگاهداری و ساختمان مسلخ‌ها و مخارج مربوطه به تفتیش صحی روده ۱۴۵۰۰۰۰

۵ فرع و حق العمل بانکها و مخارج انتقال وجوه دولتی ۱۵۰۰۰۰۰

۶ هیئت تفتیشیه مملکتی ۳۵۰۰۰۰

۷ سرمایه بانک ملی از محل سهام دولتی ۴۸۰۰۰۰ جمعاً و خرجاً منظور است

۸ ›› ›› فلاحتی ›› ›› ›› ۱۰۰۰۰ ›› ›› ›› ››

۹ سهم شیر و خورشید سرخ مشهد مقدس و تبریز ۵۱۹۰۵۰

۱۰ مخارج مربوطه به محاکمات دولتی و کلیه اعتراضات ثبتی و مخارج ثبتی و قضائی و محکومیتهای ناشیه از اعمال تصدی دولت و حق الحکمیه و تصفیه محکومیتهایی که دولت دارد یا ممکن است پیش بیاید و سایر مخارج مربوطه به این قبیل امور ۷۰۰۰۰۰ قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۱۱ اعتبار نگاهداری قرق و باغهای سلطنتی ۱۲۷۹۲۰

۱۲ حقوق مفتش بانک ملی و مخارج تفتیش ۶۰۰۰۰

۱۳ کمک به مخارج عمومی بانک فلاحتی ۲۴۰۰۰۰

۱۴ حقوق نمایندگان دولت شاهنشاهی در نفت جنوب ۲۰۰۰۰۰ جمعاً و خرجاً منظور است ـ استفاده

از مبلغ ۲۰۰۰۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و

خرید اسعار خارجی است معادل ۲۰۰۰ لیره

۱۵ مخارج انتفاعی مملکتی ۷۰۰۰۰۰۰

۱۶ اعتبار برای تفاوت تسعیر تعهدات و مخارج مملکتی که به اسعار

خارجی به عمل می‌آید ۱۰۰۰۰۰۰

۱۷ تشکیلات مستحفظین سرحدی ۵۵۰۰۰۰۰

۱۷ اعتبارات غیر مستمر وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی

وزارت امورخارجه

۱ اعتبار جهت ساختمان عمارت جدید مرکز وزارت امورخارجه ۱۰۰۰۰۰۰

۲ اعتبار جهت خرید زمین و ساختمان عمارت سفارتخانه در بغداد ۷۰۰۰۰۰

وزارت داخله

۳ اعتبار برای خرید محل یا ساحتمان عمارت جهت ادارات حکومتی ۱۲۸۰۰۰

صحیه کل

۴ اعتبار جهت ساختمان ساناتوریم ـ قرانطینه‌ها ـ مریضخانه‌ها به انضمام خرید زمین و بنای ابنیه مذکوره و سایر مخارج مربوطه به آنها و مرمت مریضخانه‌ها ۱۷۸۵۰۰۰

۵ اعتبار برای خشکانیدن باتلاقها ۱۰۰۰۰۰۰

۶ ›› ›› خرید لوازم جراحی برای مریضخانه جدید طهران

و خرید لوازم رادیولوژی ۱۸۵۰۰۰

۷ اعتبار جهت تأسیس لابراتوار ادویه تقلبی و ایجاد مدرسه پرستاری ۸۰۰۰۰

تشکیلات نظمیه

۸ اعتبار ساختمان و تعمیر محبسها ۳۰۰۰۰۰

۹ اعتبار برای تکمیل ساختمان عمارت نظمیه مرکزی ۱۰۰۰۰۰۰

۱۰ ›› ›› ›› بنای توقیفگاه‌ها ۲۰۰۰۰۰ قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

وزارت عدلیه

۱۱ اعتبار برای ساختمان ۷۰۰۰۰۰

وزارت پست و تلگراف

۱۲ اعتبار جهت سیم کشیهای جدید ۱۷۴۲۱۰۰

۱۳ ›› ›› ساختمانهای جدید ۵۰۰۰۰۰

۱۴ ›› ›› خرید دستگاههای بی سیم و نصب آنها ۹۸۰۰۰۰ استفاده از مبلغ ۹۳۰۰۰۰ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۶۲۰۰پهلوی

وزارت معارف

۱۵ اعتبار برای خرید زمین و ساختمان انیورسیته ۲۰۰۰۰۰۰

۱۶ ›› ›› ›› ›› ›› مدارس متوسطه ۱۰۰۰۰۰۰

اداره کل صناعت و فلاحت

۱۷ اعتبار کارخانه بطری سازی ۶۰۰۰۰۰

۱۸ اعتبار برای تکمیل و بهره برداریکارخانه سیمان سازی ۸۰۰۰۰۰۰

۱۹ اعتبار ساختمانهای اداری و صنعتی و خرید بنا و زمین برای احتیاجات اداری و منازل مأمورین و ساختمان دستگاه و کارخانه‌های مختلفه و انبار جهت اثاثیه و طویله ۹۷۴۱۴۰

۲۰ سرمایه معدن شمشک (جهت حفر تونل و ماشین آلات) ۶۴۳۰۰۰

۲۱ سرمایه اختصاصی برای معدن زیرآب (دلیلم) ۴۲۷۰۰۰ استفاده از مبلغ ۲۲۵۰۰۰ ریال فقط محدود به تهیه و خرید اسعار خارجی است معادل ۱۵۰۰ پهلوی وزارت مالیه

۲۲ اعتبار خرید و ساختمان ابنیه گمرکی و دوایر تابعه وزارت مالیه ۳۰۰۰۰۰۰

۱۸ اعتبار غیر مستمر عمومی

۱ اعتبار عمران و تخت قاپو کردن عشایر و تبدیل املاک

الف ـ اعتبار عمران و تخت قاپو کردن عشایر ۱۳۲۰۰۰۰

ب ـ اعتبار مصارف مربوطه به تبدیل املاک و علاقه اشخاص

با املاک دولتی ۱۸۰۰۰۰ ۱۵۰۰۰۰۰

۲ اعتبار دفع ملخ ۱۰۰۰۰۰۰

۳ ›› ›› سن ۵۰۰۰۰۰

۴ ›› تکمیل ممیزی ۷۰۰۰۰۰

قسمت جزء شرح پیش بینی برای بودجه دوره عمل ۱۳۱۳ ریال توضیحات

۵ دیون داخلی و تعهدات دولت ۶۰۰۰۰۰

۶ اعتبار سرمایه بانک ملی ۵۰۰۰۰۰۰

۷ ›› ›› ›› فلاحتی ۵۰۰۰۰۰۰

۸ تعمیر ابنیه دولتی و خرید زمین یا بنا برای دولت ۹۰۰۰۰۰

۹ اعتبار برای خرید قایق جهت جلوگیری از قاچاق ۸۰۰۰۰۰

۱۰ ›› پذیراییهای رسمی که ممکن است پیش بیاید ۳۰۰۰۰۰

۱۱ مخارج مربوطه به اعزام مأمورین و کمیسیونها و تقسیم اراضی و تعویض املاک و اجرای قوانین راجع به تقسیم اراضی و سایر مخارج پیش بینی نشده مملکتی ۸۰۰۰۰۰

۱۲ حق الزحمه رؤسای محلی بعضی از نقاط که در امر وصول کمک می‌کنند ۵۰۰۰۰۰

۱۳ اعتبار تکمیل ساختمان موزه ۵۰۰۰۰۰

۱۴ ›› تکمیل کارخانه چراغ برق وزارتخانه‌ها و مخارج بنای کارخانه و نقل و انتقال و نصب موتورهای آن و سیم کشی ۱۰۰۰۰۰

۱۵ اعتبار برای سرمایه شرکت انحصار تریاک ۱۸۰۰۰۰۰۰

۱۶ ›› ›› تأسیسات اقتصادی عام المنفعه که به موجب قوانین

مخصوص تصویب خواهد شد ۴۰۰۰۰۰۰۰

۶۰۶۳۰۷۸۶۵

۱۹ ۱ انتقالی به حساب ۱۳۱۳ بابت اعتبارات مربوطه به سال ۱۳۱۲ که در نه ماهه آخر سال ۱۳۱۳ تأدیه خواهد شد ۱۵۰۰۰۰۰۰

جمع بودجه مخارج سال ۱۳۱۳ ۶۲۱۳۰۷۸۶۵

خلاصه جمع عایدات پیش بینی شده ۴۱۳۴۱۷ ۶۲۱ ریال

›› مخارج ›› ›› ۳۰۷۸۶۵ ۶۲۱ ››

فاضل عایدات ۱۰۵۵۵۲ ریال

جدول فوق ضمیمه قانون بودجه کل سال یکهزار و سیصد و سیزده بوده صحیح است

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر