مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ آذر ۱۳۵۲ نشست ۱۳۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۳ آذر ۱۳۵۲ نشست ۱۳۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۳ آذر ۱۳۵۲ نشست ۱۳۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۱۳) آذرماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر امین – اهری – ایلخانی پور – بدر صالحیان – دکتر برادر – مهندس بهبانی – پدرامی – پزشکی – دکتر پناهی – پوربابائی – دکتر پیر – دکتر تنکابنی – جهانشاهی – حق شناس – دکتر سعید حکمت – تبمسارخطیب شهیدی- داروئی – دیهیم – ضیاء رضوی – رهبر- دکتر رهنوردی – دکرت زعفرانلو – زهتاب فرد – سراج الدینی – سعیدوزیری – دکتر سنگ – کریم بخش سعیدی – شیخ الاسلامی – صائب – صادقی- صدقیانی زاده - دکتر ضیائی – طباطبائی دیبا – طلوعی – دکتر عدل – مهندس عدل – دکتر عسگری – مهندس فروهر- فریدونفر- فضائلی – فهیمی – فیاض – فیصلی _ خانلر قراچورلو _ کورانلو _ کیوان – محسنی – دکتر مدنی – مرندی- مظهری – مهاجرانی – دکتر محمد حسین موسوی – ناروئی – دکتر ناوی – دکتر نایبی- نجد شیبانی – خانم دولتشاهی.

غایب بی اجازه

آقای شیخ بهائی.

غائبین مریض

آقایان احمدی – دکتر سعید بهادری – مهندس عباس زاهدی – مجد.

- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکتر شکرائی – مهندس پروشانی – صدری کیوان – شهرستانی – سعید وزیری

۳- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکتر شکرائی – مهندس پروشانی – صدری کیوان – شهرستانی – سعید وزیری

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر شکرائی تشریف بیاورید.

دکتر شکرائی – جناب آقای رئیس – نمایندگان محترم مجلس شورای ملی

روز ۱۴ آذر بفرمان شاهنشاه آریا مهر روز بهداشت وتنظیم خانواده در سراسر کشور نامیده شده است روزی است که قشرهای گوناگون مردم ایران ضمن شناخت و بزرگداشت این برنامه به ارزش و نتایج مفید و ثمر بخش آن هر چه بیشتر و بهتر پی خواهند برد.

برنامه بهداشت وتنظیم خانواده یک دیگراز پدیده‌های ارزنده انقلاب اجتماعی ایران است که تحول بزرگ در زندگی مادران و کودکان ایرانی بوجود آورده و راه بهزیستی و سلامت جسمی و روانی و طول عمر را به خانواده‌ها ارائه داده و از نظر اجتماعی و اقتصادی از مهمترین مسائل خانواده محسوب می‌شود (صحیح است).

افزایش سریع جمعیت در جهان باعث فلج شدن فعالیت‌ها و کوشش‌هایی است که برای بالابردن سطح زندگی مردم بکار می‌رود با رشد کنونی جمعیت در جهان بخصوص در کشورهای در حال توسعه فعالیت‌های اقتصادی بوسیله افزایش جمعیت بلعیده شده و عدم تناسب رشد جمعیت با رشد اقتصادی هدف عالم بشریت را که تأمین زندگی بهتر در همه نقاط جهان است مختل می‌نماید.

رشد جمعیت در جهان تا سال ۱۹۵۰ بر مدار طبیعی و تعداد جمعیت دراین سال بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۱۸ میلیون نفر بود. از این سال رشد جمعیت سریع گردیدو در سال ۱۹۷۲ به ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر رسید این جمعیت چنانچه کنترل نشود در ۳۰ سال آینده به ۵/۶ میلیارد یعنی بالغ بر دو برابر خواهد شد که خطر این تورم برای عالم بشریت بسیار زیاد خواهد بود (صحیح است).

ازدیاد سریع جمعیت در دنیای امروز معلول پیشرفت طب و بهداشت و تکنولوژی و از نتایج تمدن ماشینی است در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد در گرسنگی محض بسر می‌برند به مشکل گرسنگی مشکلات مسکن – آموزش- بهداشت- بیسوادی- بیکاری و مشکل آب مخصوصا در ممالک صنعتی با رشد بی رویه جمعیت اضافه می‌گردد بنابراین کنترل حمعیت بهترین کوششی است که دولت‌ها می‌توانند بمنظور رفاه اجتماعی و اقتصادی مردمشان بکار برند (صحیح است).

درایران از یک طرف میزان موالید بالا است و از طرفی مانند سایر ممالک پیشرفته بعلت پیشرفت بهداشت و بهداشت روستاها از میزان مرگ و میر کاسته شده است بقسمی که جمعیت ایران که در سرشماری سال ۱۳۳۵ بالغ بر ۱۸/۹ میلیون نفر و در سرشماری ۴۵ بالغ بر ۲۶ میلیون نفر بود اکنون به ۳۲ میلیون نفر رسیده و چنانچه کنترل نشود هر سال در حدود۱/۰۰۰/۰۰۰ نفر به جمعیت کشور اضافه شده و با رشد فعلی در بیست سال آینده جمعیت بالغ بر ۶۰ میلیون و در ۹۰ سال آینده به ۴۰۰ میلیون نفر خواهد رسید.

ساختمان سنی جمعیت نیز در ایران مناسب نیست و در سال ۳۵ تعداد ۵۳ درصد جمعیت کشور در سنین فعالیت بوده این میزان در سال ۴۵ به ۵۰ درصد تنزل کرده یعنی فشار کار بر دوش فعالان بیشتر شده و آنان متعهد تامین زندگی افراد بیشتری گردیدهاد این طرز ساختمان سنی نیز از لحاظ اقتصادی – اجتماعی بهیچویجه مطلوب نیست و مشکلات متعددی بوجود خواهد آورد.

بدین جهت شاهنشاه آریامهر در سال ۴۶ دستور اجرای این برنامه را صادر فرمودند و وزارت بهداری مجری طرح آن در سطح کشور گردید شاهنشاه آریامهر فرمودند:

«با توجه به رشد اقتصادی کشورمان و متناسب نبودن رشد جمعیت با رشد اقتصادی دستور شروع برنامه‌های بهداشت و تنظیم خوانده را در سال ۴۶ صادر نمودیم و اجرای برنامه‌های بهداشت و تنظیم خانواده از همان ترایخ شروع شده و با منوفقیت پیشرفت کرده است و با آموزش وسیعی که داده شده مردم ایران به تغییرات اجتماعی کشور در سالهای اخیر بخوبی واقف شده‌اند و این برنامه که در ایران کاملا بموقع شروع شده بما امکان می‌دهد که برای گردانیدن چرخهای اقتصاد و صنعت کشور نیروی انسانی فعال فراهم آوریم و ترتیبی بدهیم که ملت ایران در سالهای آینده پیوسته برفاه بیشتری نائل آید».

مسئولین این برنامه در وزارت بهداری با فعالیت و کوششهای پی گیر پیشرفتهای قابل توجهی بدست آوردند از سال ۴۶ تا پایان سال ۵۱ تعداد ۱۶۶۲۹ نفر از کادر فنی و پزشکی و تعداد ۲۲۲۶۲۲ نفر از گروههای اختصاصی شامل سپاهیان انقلاب افسران و درجه داران ارتش شاهنشاهی – اعضاء شیر و خروشید – سازمان زنان – فرهنگیان – بیمه‌های اجتماعی – بنگاه حمایت مادران با فراگرفتن آموزشهای لازم در پیشبرد این برنامه خدمت کرده‌اند.

در روستاها گروههای سپاهیان انقلاب و درمانگاههای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی عهده دار اجرای این برنامه بوده‌اند ولازم است فعالیت در روستاها افزایش یابد و حداقل برای ۱۰۰۰ نفر زن روستائی یک مربی تنظیم خانواده بطور مستمر مشغول کار باشد.

متجاوز از ۲۰۰۰ مرکز کلینیکی تنظیم خانواده د رسراسر کشور دائر گردیده که خدمات برنامه را رایگان دراختیار مردم گذاشته‌اند.

طرح‌های تحقیقاتی نیز بالغ بر چهل در زمینه مسائل جمعیتی و اجتماعی با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی بمرحله اجرا درآمده است که نتایج نیکوئی داشته است (صحیح است).

میزان موالید از ۴۴ د رهزار درسالهای قبل به ۴۱ درهزار در سالا ۴۹-۵۰ کاهش یافته و عمر متوسط در ایران که در سال ۵۲ به ۵۷ سال رسیده است حزب ایران نوین نیز نظر به اهمیت این برنامه و جلب هکاری سازمان‌های مختلف حزبی بمنظور پیشرفت این برنامه از راه تشویق و آموزش افراد مبادرت به ایجاد کمیته جمعیت و تنظیم خانواده زیر نظر قسمت طرح‌ها و برنامه‌ها نموده و فعالیت‌های لازم را شروع و تشکیل کمیته‌های فرعی جمعیت و تنظیم خانواده را در کلیه مراکز استانها و شهرستان آغاز نموده است.

هدف نهائی برنامه که با شدت بوسیله دولت حزبی دنبال می‌شود تقلیل رشد جمعیت تا سال ۱۹۸۰ به دو درصد و تا سال ۱۹۹۰ بیک درصد و در نتیجه همآهنگی رشد جمعیت با رشد اقتصادی و افزایش درصد جمعیت فعال و بالاخره تأمین رفاه و بهداشت خانواده‌ها است (صحیح است).

در خاتمه عرایضم ضمن اظهار تشکر از دولت حزبی بمناسب پیشرفتهای قابل توجهی که در شهر مذهبی قم بوجود آمده است توجه دولت خدمتگزار را بدیگر نیازمندیهای شهر مذهبی قم جلب و تقاضای انجام آن را دارد.

۱- تأمین آب زراعی قم از طریق ایجاد سد – با مطالعاتی که انجام شده ایجاد سد بوسیله سه رودخانه دره داتی – ماهور زرین – سر سرداب که از کوههای لرستان سرچشمه می‌گیرد با ایجاد یک تونل ۱۴ کیلومتری میسر است.
۲- تقاضای تهیه تقشه جامع شهر و کمک برای ایجاد یک خیابان کمربندی و ۴۵ متری.
۳- ایجاد یک گورستان مدرن نظیر بهشت زهرا بعلت جلوگیری از ازدیاد وادامه کار گورستانهائی که برخلاف اصول بهداشتی در گوشه و کنار شهر بوجود آمده است لازم است از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی که بادادن یک میلیون متر زمین درجاده تهران قم نزدیک قم برای این منظور و چهار هکتار زمین برای خانه جوانان شیر و خورشید موافقت کرده‌اند تشکر نماید.
۴- ایجاد چند واحد صنعتی و یک کارخانه شیر پاستوریزه توفیق همه خدمتگزاران را درخدمت به شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز از خداوند متعال و در پناه دین مبین اسلام آرزومندم (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای مهندس پروشانی بفرمائید.

مهندس پروشانی – جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند

موقع را مغتنم میدانم نهضت نوین پیش آهنگی را که وارد بیست و یکمین سال فعالیت خود شده است تهنیت بگویم.

همه ساله از پنجم تادوازدهم آذرماه هفته کار نیک پیش آهنگی است و در این روزهاست که روح نوعدوستی شیر بچگان پیش آهنگ تجلی نموده بکارهائی پسندیده دست می‌زنند که موجب رضای خدا و شاهنشاه آریامهر است (احسنت).

همانطور که مستحضرید سال گذشته از طرف پیش آهنگان تعداد بیش از یک میلیون نهال غرس شد و بهمین میزان مهین یک میلیون جلد کتابهای گوناگون جهت استفاده کارگران و کشاورزان کشور جمع آوری گردید.

در سال جاری نیز طبق تصمیمی که اتخاذ شده مقرر گردید هفته کار نیک را در دو زمینه بهسازی محیط زیست بمنظور اقدامات موثر و مثبت در جهت جلوگیری از آلودگی هوا و اهداء خون اختصاص داده نیروی خود را در بثمر رسانیدن این دو کار مهم و اساسی متمرکز سازند.

امید است فعالیتهای چشم گیر و اعمال انسانی جوانان ما که در مکتب پیش آهنگی انجام می‌یابد سرمشقی برای تمام مردم و جامعه ایرانی باشد (انشاءالله).

در فرمان نغز و حکیمانه شاهنشاه آریامهر بمناسبت بیست و یکمین سالگرد نهضت نوین پیشاهنگی ایران در تاریخ پنجم آذرماه ۵۲ ضمن آرزوی پیروزی و موفقیت فراوان به این نکته اشاره شده است که پیشآهنگ ما با توجه بوظیفه و مأموریت ملی و بشری خویش و بر اساس انقلاب شاه و ملت سهم سازنده مهمی را در تحقق هدفهای انقلاب بعده دارند که یقین سات در ایفای آن پیوسته کوشاتر خواهند بود و بخصوص در نظر خواهند داشت که تحولات وسیع جامعه ایرانی در تمام زمینه‌های اجتماعی – اقتصادی و فرهنگی روز بروز مسئولیتهای سنگین تر و در عین حال پر افتخارتری را متوجه آنان می‌سازد (صحیح است).

نکات بالا که شمه‌ای است از فرمایشات همایونی میرساند که ۲۴۹۹۳۳ نفر از پیش آهنگان کشور ما یکدل و یک جان در اجرای نیات مبارک رهبر عالیقدر انقلاب که مفتخراً از عنایات بیدریغ شاهانه و علیا حضرت شهبانوی محبوب برخوردارند همصدا و کوشا بوده خود را موظف و مکلف میدانند.

در اینجا لازم میدانم بنام پیش آهنگان کشور و همچنین ملت ایران خاصه مردم حوزه انتخابیه‌ام مراتب سپاس بی قیاس خود را به پیشگاه مبارک ذات اقدس شهریاری پادشاه جوانبخت و علیا حضرت شهبانوی نیکو خصال که تمام اوقاتشان مصروف اعتلاء و عظمت کشور و رسیدن هر چه زودتر به دروازه طلائی تمدن ایران بزرگ است تقدیم داشته برای سلامتی و بقاء سلطنت و دوام عمرشان توفیق بیشتر آرزو نمایم (احسنت).

اینک که بطور اجمال و اختصار درباره هفته کار نیک توضیحاتی بعرض رسید فرصت غنیمت است تا از زحمات و خدمات شبانه روزی دولت حزبی جناب آقای هویدا نخست وزیر مدبر و همکاران صمیمی شان بالاخص در مورد تنظیم بودجه یک هزار وهشتاد و نه میلیارد ریال کشور که برای اولین بار با این حجم و هدفهای عالی و مترقی در تاریخ مشروطیت تقدیم مجلس شورای ملی نموده‌اند و نشانه پیشرفت و پیروزی ملت ایران است ذکری بمیان آورده لزوماً باستحضار خاطر شریف همکاران ارجمند برسانم که این خدمتگزاران صدیق شاهنشاه با اجرای صحیح و فعالیتهای مداوم نیات و اوامر عالیه همایونی را بمرحله اجرا در آورده با جلب رضایت خاطر خطیر شاهانه و ملت گرامی ایران سهم عظیمی توأم با افتخار برای کشور کسب می‌نماید (صحیح است).

در خاتمه عرایضم بعموم مردم مملکت که از ۱۸ تا ۶۵ سال توصیه می‌کنم در خصوص اهداء خون خود مضایقه نکرده با ایثار آن جان یک هموطن و یا انسانی را از مرگ رهائی بخشیده و شرکت خویش را در این قیام انسانی و اخلاقی به ثبت برسانند زیرا اهداء خون – اهداء زندگی است (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان – بنام خداوند توانای جهان آفرین.

و بنام نامی وجود مقدس محمد رضا شاه آریامهر شاهنشاه افتخار آفرین (احسنت) همکاران گرامی استحضار دارند بیش از چند روز دیگر بپایان تأسیس و فعالیت و خدمتگزاری حزب برومند ایران نوین باقی نمانده و از چندی پیش افراد با ایمان و معتقد این حزب در سرتا سر کشور خود را آماده کرده‌اند که با فرا رسیدن روز ۲۴ آذر ماه جشن پایان دهمین سال خدمتگزاری و تأسیس حزب خود را با شکوه و جلال هر چه تمامتر برگزار کنند (صحیح است) بدیهی است ما اعضاٌ حزب برومند ایران نوین بسیار مباهی و مفتخر و شادمان هستیم که این جشن پرشکوه را در اوانی برگزار می‌کنیم که در سایه رهبریهای حکیمانه شاهنشاه آریامهر و اثرات و ثمرات انقلاب مقدس اجتماعی ایران ملت ما به پیروزیهای غرور انگیزی دست یافته و اقدامات متهوارنه و حماسه آفرین دهبر اندیشمند مملکت آرزوهای دیرین ملت ما را یکی پس از دیگری تحقق بخشیده و می‌بخشد و ما با سر بلندی در مقابل عظمت رهبریهای شاهنشاه سر تعظیم فرود می‌آوریم و بداشتن چنین موهبتی عظیمی مباهات می‌کنیم و بر همگان فخر می‌فروشیم (احسنت).

بدین مناسبت با قلبی آکنده از مهر بشاهنشاه معظم و سری پر شور از عشق بوطن از فرصت مغتنمی که بدست آمده استفاده کرده و شمه‌ای از دست آوردها و پیشرفتای حزب ایران نوین بزرگترین سازمان سیاسی و اجتماعی عصر حاضر را که خود مظهری تابناک از مظاهر انقلاب شاه و ملت می‌باشد در این محضر مقدس اقامه کنم.

کارنامه درخشان ده ساله حزب ایران نوین با خود پیامهائی دارد این کارنامه پیام آور این مطلب است که در ده ساله گذشته اعضاء سرافراز این حزب پا بپای سایر آحاد و افراد ملت ایران تحت تعالیم حکیمانه شاهنشاه برای تحقق اصول و هدفهای انقلاب مقدس شاه و ملت نهایت مجاهدت را مبذول داشه و بایفاء وظایف ارزنده خود قیام کرده‌اند (صحیح است).

این کارنامه پیام آور تلاشهای پی گیر کوششهای مداوم – فعالیت‌های مجدانه در راه توسعه گسترش حزب در راه بالابردن دانش سیاسی و حزبی هم مسلکان در راه جمع کردن افراد مومن و معتقد و بالاخره در راه فراهم کردن نشو ونمو استعدادها و سایر تلاشهای ثمر بخش می‌باشد.

این کارنامه پیام آور این مطلب است که حزب ایران نوین ضمن اجرای وظایف خطیر خود در پاسداری انقلاب (لقب افتخار آمیزی که در بدو تأسیس حزب از طرف رهبر عالیقدر ایران بحزب و اعضاء حزب اعطا گردیده است) در طریق اجرای اصول و هدفها و ایده ئولوژی و دکترین‌های حاکم بر فعالیت‌های حزبی که منعبث از خطوط اصلی انقلاب بوده و در آخرین تجلیل بتأمین زندگی بهتر برای همه می‌انجامد بسیار کوشا بوده است (صحیح است) بالاخره این کرانامه مبین اتحاد و اتفاق و همبستگی و یکپارچگی اعضاء حزب ایران نوین در سراسر مملکت می‌باشد. در اینجا لازم میدانم از یکی از بنیانگذاران شریف این حزب یعین شادروان حسنعلی منصور نخست وزیر شهید و اولین دبیر کل حزب یادی کرده و شادی روانش را مسئلت کنم (احسنت) در تعقیب این عرایض باید عنوان کنم که حزب ما پس از توسعه تشکیلات خود در مراکز استانها و شهرستانها و شهرها و بخشها و روستاها و رسوخ و نفوذ درکلیه قشرها و طبقات اجتماع و جذب و جلب افراد نخبه امروز اکثریت قریب باتفاق ملت ایران که عبارتند از کارگران، کشاورزان، زنان، جوانان، اصناف – دانشگاهیان – صاحبان صنایع – انجمنهای محلی – سپاهیان منقضی خدمت و سایر طبقات را زیر چتر اتحاد و اتفاق خود گرفته و امروز در واقع بصورت دژی مستحکم از مبارزان واقعی ملت ایارن درآمده که با قدرت خلاقه هم مسلکان و نیرومندی تشکیلات خود علاوه بر اینکه همیشه و در کلیه ی برنامه‌های مملکتی بپیروزیهای قاطع و غرورانگیز دست می‌یابد (صحیح است) همواره آماده است که در راه اجرای نیات مبارک شاهنشاه آریامهر در راه حفظ حدود و ثغور مملکت در راه بزرگداشت شاهنشاهی گرانقدر ایران در راه مبارزه با تشبثات ارتجاعی و ضد انقلابی تا آخرین نفس آخرین عضوش نبرد کند و قدرت رزمندگی خود را بنحو بارزی بمنصه ظهور و خودنمائی برساند (صحیح است) در اینجا وظیفه دار هستم موفقیت‌های غرور انگیز و چشم گیر پی در پی حزب پاسدار انقلاب بحضور جناب آقای هویدا رئیس محبوب دفتر سیاسی و هیئت اجرائی که در مقام ریاست دفتر سیاسی و هیئت اجرائی که در مقام ریاست دفتر سیاسی و هیئت اجرائی فعالانه برای بهبود کمی و کیفی حزب تلاش می‌کنند و نیز حضور جناب آقای منوچهر کلالی دبیر کل گرانمایه و عزیز حزب که شبانروز برای گسترش حزب و بهبود کمی و کیفی و پیشرفت و ترقی و تعالی حزب نهایت تلاش و کوشش را معمول می‌دارند و با رهبری صحیح و بجا و بی نظری و رعایت اصول دموکراسی و حکمفرما کردن آزادی کامل بیان و ایجاد احترام برای عقائد و نظرات هم مسلکان محیط بسیار مناسبی باری فعایت همگان فراهم کرده است صمیمانه تبریک عرض کنم و موفقیت این چهره‌های ارزنده حزب را در راه خدمت بشاهنشاه آریامهر و ملت ایران و حزب پاسدار انقلاب از درگاه احدیت مسئلت کنم (احسنت).

اسباب افتخار و سربلندی است که حزب ما همانگونه که مورد اعتماد شاهنشاه و مردم ایران قرار گرفته و براساس موازین دموکراسی پارلمانی افتخار در دست داشتن دولت را کسب نموده است با تلاش بی نظیر مسئولیت انجام تکالیفی را که در راه به ثمر رساندن انقلاب به عهده دارد قبول کرده و سعی دارد که مثل همیشه روسفید و سرافراز باشد (صحیح است).

در این رهگذر باید گفته شود که حزب ما با علاقه و تعصبی که برای تقویت و پیروز ساختن دولت عزیز حزبی خود دارد معهذا از یک سو افکار مردم عقاید و طبقات مختلف جامعه را که بر اساس احساسها و نحوه قضاوتها و نیازمندیهای واقعی خود از طریق حوزه‌های حزبی با مستقیماً در اختیار حزب مورد اعتماد خودشان قرار می‌دهند باطلاع مسئولان امور دولتی میرساند و از سوی دیگر امکانات یا مشکلات دولت را در انجام تقاضاها و توقعات مردمی که خوشبختانه براثر انقلاب عظیم ملی امکان اظهار نظر و توقعاتشان فزونی قابل توجهی یافته است مستقیماً با مردم در میان گذارد.

ما اعضاء حزب برومند ایران نوین افتخار می‌کنیم که در ده سال گذشته اهتمام دولت حزبی ما که همواره از تعالیم حکیمانه شاهنشاه و اصول انقلاب ایران الهام گرفته و می‌گیرد در جهت ارتقاء جامعه ایرانی و برخوردار ساختن اکثریت مردم این سرزمین از خدمات رفاهی بیشتر بوده است.

بدیهی است در این طریق سازنده افراد مومن و معتقد به حزب پاسدار انقلاب چون سربازانی فداکار در بخشهای عمومی و خصوصی مملکت ودر مسئولیتهای گوناگون حزبی با اعتقادی راسخ و شیوه‌ای خلاق می‌کوشند که فاصله زمانی وصول به عصر تمدن بزرگ را که شاهنشاه آریامهر برای ملت ایران بنیانگذاری فرموده‌اند در حد اقل ممکن کوتاه سازند در مسیر تهیه و تأمین زندگی بهتر برای همه و تکوین این شرایط قشرهای مختلفه جامعه ایرانی را از سرچشمه خوشبختی و رفاه بیشتر برخوردار نمایند (صحیح است) تا باشد که افتخار خدمتگزاری هر چه بیشتر بشاهنشاه و مردم نجیب و شریف ایران را نصیب خود سازند (انشاء الله) دولت حزبی با ایمان و اعتقاد باینکه کوشش و جهش شرط لازم دوران انقلابی است و در پرتو مظاهر ارزشمند سیاست مستقل ملی ایران و آرامش و ثبات کم نظیر سیاسی مملکت تلاش خود را در راه ترقی روزافزون کشور بانهایت مجاهدت دنبال می‌کند تردیدی نمی‌توان داشت که دولت حزبی و فرد فرد هم مسلکان با چنین برداشت اصولی از انقلاب ایران در این رستاخیز ملی با نهایت ایمان و علاقه وظیفه خطیر خود را ایفاء نموده و خواهدنمود. کوتاه سخن هم اکنون در حزب ما ضمن اینکه تلاشهای همه جانبه‌ای در کلیه ی سطوح آن جریان دارد و مجاهدتهائی برای گسترش هر چه بیشتر و بهبود کمی و کیفی آن و انجام دقیق شرح وظایف قسمتهای مختلفه جریان دارد معهذا هر جا مقام محترم دبیر کل نواقصی مشاهده می‌کند بشدت اهمال کنندگان را مورد بازخواست قرار داده و از نحوه اجرای بعضی از کارها شدیداً انقاد می‌کنند که خود اسباب امیدواری فراوان است.

در خاتمه لازم میدانم جشن پایان دهمین سال حزب پاسدرا انقلاب را بجناب آقای هویدا رئیس محبوب دفتر سیاسی و هیأت اجرائی و جناب آقای منوجهر کلالی دبیر کل گرانمایه حزب و سایر مسئولان و کلیه ی اعضای حزب ایران نوین در سرتاسر مملکت تبریک و تهنیت عرض کرده مزید توفیق همگان را در راه خدمت بشاهنشاه عالیقدر و ملت ایران آرزو کنم.

پیروز باد حزب خدمتگذار ایران نوین (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای شهرستانی بفرمائید.

شهرستانی – جناب آقای رئیس – همکاران گرامی

دیروز مصادف با سالروز آغاز بیست و یکمین سال نهضت جدید پیشاهنگی ایران بود و علیاحضرت فرح شهبانوی گرایم ایران شورای عالی پیشاهنگی را در کارخ نیاوران بحضور پذیرفتند.

در ظرف ده روز گذشته این دومین مرتبه بود که اعضای شورای عالی پیشاهنگی ایران افتخار شرفیابی حضور علیا حضرت را حاصل نمودند و برنامه‌های گذشته و آینده این سازمان ملی تربیتی و نیکو کاری را در هفته کار نیک پیشاهنگان بعرض پیشگاه شهبانوی ایران عرضه داشتند.

پیشاهنگی ایران در دوران بیست ساله تجدید حبات خود تحت ریاست عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر با اجرای برنامه‌های زیر بنائی و کوشش مداوم موفق شده است که از راه تعلیمات این مکتب داوطلبی وانسان دوستی در زمینه پرورش اخلاقی و اجتماعی نوجوانان موفقیتهای بزرگی کسب نماید (صحیح است) بطوریکه در سراسر کشور رسد و کمیته و واحد سمینار وارد و جمبوری ملی و بالاخره سازمان پیشاهنگی در شهرها و روستاها بوجود آمده و اکنون دویست و پنجاه و شش هزار پیشاهنگ در مراحل مختلف تعلیماتی کمر بخدمت بسته و آماده دستگیری و مددکاری و بالاخره سازندگی صفات و ملکات اخلاقی برای خود و ایجاد جامعه فاضله در خود شأن ایران عزیز می‌باشند (صحیح است).

توفیق پیشانگی ماد راین مدت منحصر بخدمات داوطلبی ملی نبوده بلکه در سطح جهانی و بین المللی بجائی رسیده که ایران مرکز تربیت مربیان خاورمیانه و احتمالا تا اندونزی و برمه خواهد شد و بهمین جهت سالی که در پیش خواهیم داشت دو اردوی مهم و یک سمینار روستائی بین المللی در کشور ما تشکیل خواهد گردید.

بعلاوه جمبوری که بزرگترین اجتماع پیشاهنگان جهان است در سال ۱۹۷۹ یعنی پنج سال دیگر در ایران برگزار خواهد شد.

سازمان پیشاهنگی ایران از اکنون در تهیه مقدمات این جمبوری جهانی است و برای این کار یک برنامه پنجساله تهیه دیده است که تعداد پیشاهنگان را تا آن زمان از نظر کمی حداقل به پانصد هزار نفر برساند. و از نظر کیفی چنان تعلیمات اساسی و گسترده‌ای در سراسر کشور بوجود آورد که پاسخگوی تمام مبانی اصلی و هدفهای عالی این مکتب بزرگ تربیتی باشد (انشاء الله).

در جمبوری جهانی علاوه بر بیست و پنجهزار نفر پیشاهنگان جهان عده زیادی از جهانگردان و شخصیت‌های برجسته کشورها بایران خواهند آمد و چون عنوان این جمبوری ((جمبوری برای عمران)) است ایران از این جهت انتخاب گردیده است که توسعه اقتصادی و پیشرفت‌های عمرانی آن در اثر انقلاب اجتماعی مقام شایسته‌ای در جهان احراز کرده است. اردوگاه چنین جمبوری عظیمی باید از هم اکنون تعیین و اعتبارات لازم برای آمادگی آن تأمین گردد و با بهره گیری ا زمدیریت صحیحی که اکنون بر سازمان پیشاهنگی حاکم است و صمیمت و همکاری توأم با عشق وعلاقه ایکه در برادران و خواهران پیشاهنگ وجود دارد قطعاً اردوگاهی مهیا خواهد شد که خود نمودار ذوق سرشار ایرانی و دسترنج قدرت کار پیشاهنگان و نشانه‌ای از سرعت عمران و سازندگی خلاق کشور ما خواهد بود (صحیح است).

تهیه مقدمات و آمادگی زمینه برگزاری چنین اجتماع تعلیماتی و تربیتی جهانی از جهات مختلف در خور اهمیت است و تشکیلات کشوری و ملی از هم اکنون باید با یک بسیج مادی و معنوی همه جانبه با سازمان ملی پیشاهنگی صمیمانه همکاری کند تا یک بار دیگر دنیا از شاهنشاه و ملتی ستایش کند که با سابقه تاریخی درخشان باستانی عقب ماندگی صد سال گذشته را در دهه دوم انقلاب تحت رهبری شاهنشاه آریامهر با نیروی جسمی و فکری ملت خود جبران می‌کند وخودرا در این برهه از زمان بدروازه‌های تمدن بزرگ خواهد رسانید (احسنت).

برنامه پنج سال آینده پیشاهنگی متوجه مسائل ذیل خواهد بود:

پرورش استعداد و عواطف انسانی_ تقویت احساسات ملی و میهنی _ توجه برفتار اجتماعی نوجوانان پیشاهنگ و آماده کردن آنها برای شناخت و قبول مسئولیتهای فردی اجتماعی _ ایجاد علاقه بخدمتگزاری _ تقویت حس همکاری و تعاون د ربین جوانان پیشاهنگ و آموزش روشهای عملی آن _ آموزش مهارتهای ورزشی و هنری و تربیت قوای بدنی و فکری پیشاهنگان _ کشف استعداد حوانان و راهنمائی شغلی آنها تطبیق برنامه تعلیماتی پیش آهنگی با نیازهای مادی و معنوی جامعه امروز ما _ تنظیم برنامه‌های پیشاهنگی متناسب با سنین و مراحل تحصیلی _ توسعه برنامه‌های پیشاهنگی روستائی و بهیه و تنظیم برنامه هائی بمنظور بهروزی و بهسای محیط ده_توسعه روابط بین المللی در هفته کار نیک پیشاهنگان که دیروز خاتمه یافت علیا حضرت شهبانوی محبوب ایران مبلغ دوازده میلیون ریال مرحمت فرمودند تا بصورت سهام کارخانجات و اوراق قرضه بحساب پس انداز پیشاهنگی منظور و با کمک فرهنگدوستان و مردم خیر خواه و محصول کار پیشاهنگان بتدریح افزایش یافته و منافع آن بمصرف امور پیشاهنگی برسد نه تنها پیشاهنگان بلکه ملت ایران از این عنایت و توجه خاص علیا حضرت حق شناس و سپاسگزار است (صحیح است).

بموازات برنامه سالهای گذشته که در ثفته کار نیک انجام یافته د رسال جاری دو اقدام تازه مربوط به حفاظت محیط زیست و تهیه پنج نشریه در این باب در پنجاه هزار نسخه و اهدای خون با همکاری سازمان ملی انتقال خون ایران از برنامه‌های بسیار جالبی بوده است که انجام گرفته است.

پیشاهنگان امسال بمقابله زشتیها و آلودگیهای آب و هوا و خاک پرداختند و ایجاد محیط سالم زیست برای گیاهان و حیوانات و انسان را وجهه همت خود قرار دادند و با اهدای جزئی از ماده حیات بخش وجود خویش بکمک مصدومین و بیمارانی رفتند که چراغ زندگی آنان رو بخاموشی گذارده بود.

دیروز علیا حضرت شهبانو دستوراتی در مورد برنامه‌های آینده پیشاهنگی صادر فرمودند و نسبت بتهیه و انتشار کتاب و نشریات پیشاهنگی بموازات کتب درسی برای دوره‌های تحصیلی اوامری صادر فرمودند و راهنمائیهائی برای مطلع کردن مردم از اقدامات تربیتی و زیر بنائی که وسیله این سازمان انجام می‌شود نیز ارائه فرمودند.

از جمله مسائل مورد توجه و قابل تقدیری که در گزارش آقای دکتر حسین بنائی رئیس شایسته سازمان پیشاهنگی ایران که عمر خود را در راه تربیت نسل جوان و سامان بخشیدن به تشکیلات نوین پیشاهنگی صرف کرده است این بود که کمیته‌ای مأمور شود تا طرز کا راین سازمان را از جهات مختلف مورد بررسی و ارزشیابی قرار دهند تاا معلوم شود در حدود مقدورات این دستگاه چه کرده است و چه نواقصی دراد و چه باید بکند تا در آینده با اعتقاد بیشتر بآنچه انجام پذیرفته است براه خود ادامه دهد این پیشنهاد که نشانه انصاف توأم با اعتماد بنفس که در شأن یک مربی لایق و صدیق جوانان مملکت است با احساس تحسین و قدرشناسی شورای عالی مواجه گردید (احسنت) اینجانب بعنوان عضو شورایعالی پیشاهنگی که از نزدیک شاهد خدمات و فداکاریهای رئیس و کارکنان و مربیان این سازمان هستم باید در این ساحت مقدس و خانه ملت بعرض برسانم که سازمان پیشاهنگی که مورد عنایت خاص شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانوی ایران است خدماتش موجب حقشناسی تمام مردم است و همگی آرزوی موفقیت کامل این تشکیلات مفید تربیتی را داریم (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری – بنده با اجازه مقام محترم ریاست و دوستان عزیز یک مطلب مهمی را می‌خواهم مطرح کنم و اجازه بفرمائید که پیش از آن راجع به یک خبرصحبت کنم و بعد برگردم سر آن مطلب و آن خبر این بود که برای بنده یک کارتی از وزارت کشور فرستاده بودند و دعوت کرده بودند روز شنبه در خدمت جناب آقای نخست وزیر هفته استان بلوچستان گویا مطرح خواهد بود و توضیحاتی داده می‌شود استاندار آنجا با حضور استادان و صاحب نظران و متخصصین و کارشناسان، مسائل استان مسائل اجتماعی و اقتصادی را مطرح می‌کنند مشکلات و گرفتاریهای استان مطرح می‌شود بنده تحقیق کردم چه جوری بوده متوجه شدم که یک تصمیم بسیار بسیار خوبی از طرف دولت گرفته شده که منحصر به بلوچستان و یک استان تنها نیست و در واقع در توجیه مسائل احتماعی و مسائل اقتصادی و مسائل استانها ابتکاری جالب بخرج داده‌اند که در طی مدت مثلا چند هفته‌ای که می‌آید مراسمی بنام هفته استانی در وزارت کشور تشکیل بشود که هر هفته‌ای را تخصیص بدهند بیک استان برای اینکه مسائل استانها با حضور کارشناسان و مطلعین بحث و گفتگو بشود بنده مطلب جالبی دیروز از مسئولان وزارت کشور شنیدم و آن اینست که ترتیبی می‌خواهند بدهند در طی هفته‌ای که برای هر استان تشکیل می‌شود مردم بتوانند از پایتخت یا استانهای دیگر بروند ببازدید آن استانی که در آن هفته، هفته مخصوص آن استان برگزار می‌شود و بنده بمناسبت آغاز این کار یعنی انجام هفته استانی تشکر می‌کنم بسیار کار جالبی است برای روشن شدن عده‌ای از همکاران عرض می‌کنم که نوبت استان خراسان هم بزودی خواهد رسید و در یک یک از این هفته‌ها است که مسائل استان خراسان را آنجا درحضورتان مورد بررسی قرار می‌دهند بنده خیال می‌کنم این یکی از اقدامات بسیار خوب دولت است (صحیح است) حالا بروم سر مطلبی که می‌خواستم عرض بکنم گاهی می‌بینم که در مطبوعات یا در محافل راجع باین امر اخیر شاهنشاه این ۴ اصل انقلابی که دریکی دو هفته پیش از طرف رهبر انقلاب عنوان شد گفتگو می‌شود چهار اصلی که مربوط باین بود که صاحب منصبان دولت از کارهای انتفاعی یا کار دولتی یکیش را باید انتخاب بکنند و مسئله مربوط بمزایده‌ها و مقاطعه‌ها بچه ترتیب و چگونه برگذار بشود و دو مطلب دیگر بنده می‌بینم وقتی در این مورد صحبت می‌شود گفتگو از این می‌شود که این تفسیر بشود تعبیر بشود و مشخص بشود معنی اشتغال بکارهای مالی و مشغول بودن بکارهای شخصی چیست؟ تعبیر بشود چگونه تفسیر بشود بنده شخصاً بعنوان یک فرد ملت، بعنوان یک نماینده ملت در مجلس شورای ملی نظر باستنباط خودم و بقین دارم که استنباط تمام ملت ایران هم همین است که امر شاهنشاه در مسائل انقلابی که صادر می‌فرمایند فقط برای ایجاد عدالت اجتماعی، فقط برای تضمین و تأمین رفاه فرد فرد ملت ایران و برای هر چه بیشتر و هر چه زودتر بثمر رساندن این انقلاب ملی شاه و ملت است (صحیح است).

من بنظرم می‌آید که در نظر ملت ایران اوامر انقلاب شاهنشاه توصیه‌های خیر خواهانه و سازنده و اصلاحی شاهنشاه احتیاجی بتفسیر و تعبیر اشخاص ندارد تعبیر و تفسیر امر شاهنشاه در خود آن مطلب هست وتمام افراد ملت ایران بخوبی معنی و مفهوم و تفسیر و تعبیر این اوامر و توصیه‌های انقلابی و خیر خواهانه شاهنشاه را میدانند (صحیح است) و مسئله در همان حدی است که فئودالیزم را محو کرد و از بین برد مسئله در همان سطحی است که تمام تبعیضات و اقدامات طبقاتی را در این جامعه از بین برد (صحیح است – احسنت) مسئله د رهمان سطحی است که دیگر آنچیزی که بنام فئودالیزم اداری بغلط یا بصحیح نامگذاری شده بوده و شده است دیگر وجود نداشته باشد (صحیح است) مسئله برای آنست که واقعاً کسانیکه در سطوح بالای کارهای حکومتی هستند بهر علتیکه اشتغال بکارهای مالی و انتفاعی و مادی دارند اولا روشن بشود که بچه مناسبت چنین کارهای انتفاعی را انتخاب کرده‌اند دیگر اینکه اگر واقعاً کار انتفاعی دارند بروند و کارهای انتفاعی و اقتصادی شان را انجام بدهند و کارهای سطح بالای حکومت ار دیگر جوانان انجام بدهند (صحیح است) گاهی اوقات اینطور تعبیر و تفسیر می‌شود و چنین می‌شود و بررسی می‌شود بنده تردید ندارم که این اوامر شاهنشاه در همان سطحی است که حتماً بایستی کمیته‌های ملی و اصیل این کارها را رسیدگی کنند و بررسی کنند و درحقیقت دوغ را از دوشاب جدا کنند مسأله در این سطح است که واقعاً یکبار دیگر طبقاتی چه در داخل بوروکراسی دولتی و چه در سطوح اقتصادی و اجتماعی بوجود نیاید جناب آقای دولو دوست عزیز نوع دیگر از فئودالیزم در مملکت مستقر نکنند مسأله در این سطح است این نه تفسیر دارد و نه تعبیر دارد و نه کسی باید جرأت داشته باشد که این مسأله را مثل پاره‌ای مسائل دیگر در بوته اجمال و فراموشی و یا نوعی باری بهر جهت بگذارد مسأله برای این نیست که اگر یک کارمند جزء یک کارمند ساده‌ای فی المثل در خارج یک کار انتفاعی و مادی دارد فرض فرمائید اجازه بدهید من صریحاً عرض کنم، که احتمالا این کارمند یک سرگرمیهای دیگری دارد که مختصری از این راه بزندگیش کمک می‌کند، مسأله در این سطح نیست که فوراً بسراغ او بروند مسأله کلا در این سطح و در این رده است که از پیش آمدن و مستقر شدن یکبار دیگر نوعی فئودالیزم، بوروکراسی در سطح بالا جلوگیری بشود من مخصوصاً این تعبیر و تفسیر را عرض می‌کنم که مبادا مغرضان و مخالفان انقلاب مسئله را بصورتی در بیاورند که گویا این برای این است آنهائی که در سطوح پائین و رده پائین هستند و واقعاً هیچ نقشی ندارند در کارهای مدیریت، کارها را بصورتی در نیاورند، جناب آقای معاون، بلی مسأله در سطح شماست بنده اطمینان و اطلاع دارم که همین الان در نخست وزیری بدستور شخص آقای نخست وزیر کمیسیونی یا شاید کمیته‌ها و کمیسیونهائی دقیقاً و با امعان نظر زیاد مشغول بررسی طرحی هستند برای هر چه بهتر اجرا کردن اوامر کاملا صریح و روشن شاهنشاه و بنده تردید ندارم اگر لازم باشد چه بامر شاهنشاه و چه بوسیله شخص نخست وزیر که اعتقاد شخص بنده این است و تکیه می‌کنم شخص نخست وزیر به بهترین وجهی نیات شاهنشاه را درک می‌کنند (صحیح است) و حتی الامکان می‌کوشند به بهترین وجهی نیات واقعی شاهنشاه را اجرا کنند (صحیح است) بنده تردید ندارم که بدستور شخص ایشان و با مراقبت شخص ایشان کمیته‌ای در سطح ملی کمیته‌ای صد در صد ملی و اجرائی برای این اوامر صریح و انقلابی و روشن شاهنشاه بوجود می‌آید که مسائل را بررسی کند تا سریعاً نیات واقعی شاهنشاه اجرا شود تا یکبار دیگر از لوث شدن مسأله، بنده اینجا اعلام می‌کنم، کسانی هستند که باین کارها اشتغال دارند اعلام می‌کنم، کسانی هستند که باین کارها اشتغال دارند و می‌خواهند گویا که این اوامر را مثل کارهائی که در سطح درجه ۲و ۳ قرار دارند پائین بیاورند و می‌خواهند با حرف و استمرار وقت و با اتلاف وقت طوری کار را برگزار کنند که این نیت دیرتر به نتیجه برسد یا زبانم لال اجرا نشود من اعلام می‌کنم مجدداً که اوامر شاهنشاه بزرگ احتیاج به نوعی تفسیرات و تعبیرات ندارد که هر کس بمیل خود از آن راه بآن را ه برود بنده اعتقاد راسخ دارم باینکه که حتماً اوامر شاهنشاه می‌بایستی در مهلتی که مقرر فرموده‌اند درسطح ملی باین منظور که واقعاً کسانی که بکارهای مادی و مسائل انتفاعی می‌پردازند و کارهای دولتی را وسیله ثروت اندوزی و وسیله بوجود آوردن اختلافات طبقاتی قرار داده‌اند بروند و جای خودشان را بکسانی بدهند که در قید و بند امتیازات طبقاتی نبوده‌اند و نیستند و نخواهند بود اعتقاد راسخ باین دارم که دولت در سطح ملی نه در سطح اشخاص که همیشه آنها را می‌خواهند افکارشان را ناراحت کنند و بک طوری موج‌های نگرانی بوجود بیاورند این مسائل را بررسی می‌کند براینکه بیست سی نفر که خود در این راه ثروتی اندوخته‌اند برای اینکه در امان بمانند کارمند جزء را سپر بلای خودشان قرار بدهند بنده اعتقاد راسخ دارم که چنین خبری نخواهد شد (صحیح است) و با هوشیاری کامل پاسداران انقلاب مراقبت خواهند کرد که این اوامر انقلابی شاهنشاه به بهترین و صریحترین وجهی درسطوح حقیقی و واقعی خود بثمر برسد (احسنت – احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل

رئیس- نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه دهبانی و دهداری، بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۴- تقدیم لایحه دهبانی و دهداری، بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

رئیس- وارد دستور می‌شویم خانم صوفی فرمایش دارید بفرمائید.

بانو صوفی (معاون وزارت کشور)- با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم در اجرای اصول انقلاب شاه و مردم و به منظور اجرای برنامه‌های عمرانی و اصلاح امور اجتماعی و اقتصادی در روستاهای کشور با خودیاری اهالی محل و سپردن کار مردم به مردم لایحه قانون دهبانی و دهداری در ۷۸ ماده و ۲ تبصره تهیه گردید که به ضمیمه تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به موافقت نامه بهداشت دامپزشکی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به موافقت نامه بهداشت دامپزشکی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم موافقت نامه بهداشت دامپزشکی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مطرح است قرائت می‌شود.

[...]

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

قانون موافقت نامه بهداشت دامپزشکی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

ماده واحده- موافقت نامه بهداشت دامپزشکی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بر یک مقدمه و هفت ماده که در تاریخ ۲۷ آبان ماه ۱۳۵۱ برابر با ۱۸ نوامبر ۱۹۷۲ بین نمایندگان مختار دولتین در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی (مهندس نظمی).

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

[...]

مخبر کمیسیون امور خارجه- دکتر یحیی شمس.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تشکیل شرکت صنایع الکترونیک ایران و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تشکیل شرکت صنایع الکترونیک ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم تشکیل شرکت صنایع الکترونیک ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

[...]

لایحه قانون تشکیل شرکت صنایع الکترونیک ایران

ماده ۱- به دولت اجازه داده می‌شود به منظور ایجاد و توسعه صنایع الکترونیک و الکترواپتیک Electronic & Electrooptic و برای انجام تحقیقات و طراحی در علم و صنعت الکترونیک و الکترواپتیک و انجام خدمات و تأسیس شرکت‌های صنعتی و مشارکت با شرکت‌های داخلی و خارجی و انجام هرگونه عملیات نگهداری و تولیدی و معاملات بازرگانی مربوط به امور مذکور شرکت مستقلی به نام شرکت صنایع الکترونیک ایران که در این قانون شرکت نامیده می‌شود تأسیس کند. این شرکت وابسته به وزارت جنگ (سازمان صنایع نظامی) خواهد بود.

ماده ۲- سرمایه شرکت یک میلیارد ریال است که به یک هزار سهم یک میلیون ریالی تقسیم می‌شود و سهام مذکور متعلق به دولت و غیر قابل انتقال می‌باشد.

دولت مجاز است علاوه بر سرمایه مذکور دارائی و تأسیسات متعلق به خود را که لازم بداند به شرکت واگذار کند و به سرمایه شرکت اضافه شود.

ماده ۳- شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و به صورت شرکت‌های تابعه و وابسته به آن منحصراً تابع این قانون و اساسنامه و مقررات و آئین نامه‌ای مربوط به خود بوده و تابع قوانین و مقررات مربوط به مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و قانون محاسبات عمومی نمی‌باشند مگر آنکه در قوانین مزبور صراحتاً از این شرکت و شرکت‌های تابعه و وابسته به آن نام برده شود. شرکت در اموری که در این قانون و اساسنامه‌های مربوط پیش بینی نشده است تابع قانون تجارت خواهد بود.

ماده ۴- شرکت و شرکت‌های تابعه و وابسته به آن مشمول معافیت موضوع ماده ۹۷ قانون مالیات‌های مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۴۵ و اصلاحات بعدی آن خواهند بود.

ماده ۵- شرکت دارای ارکان زیر خواهد بود:

۱- مجمع عمومی
۲- شورای عالی
۳- حسابرس (بازرس)

ماده ۶- مجمع عمومی شرکت از وزیر جنگ، وزیر دارائی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه و مدیر عامل سازمان صنایع نظامی تشکیل می‌شود و ریاست مجمع عمومی به عهده وزارت جنگ خواهد بود.

ماده ۷- شورای عالی شرکت مرکب از یک رئیس و چهار عضو خواهد بود که به پیشنهاد وزیر جنگ و تأیید مجمع عمومی به موجب فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

ماده ۸- مدیر عامل شرکت به پیشنهاد وزیر جنگ و تأیید مجمع عمومی به موجب فرمان همایونی منصوب خواهد شد.

ماده ۹- حسابرس (بازپرس) شرکت بنا به پیشنهاد وزیر دارائی و تصویب مجمع عمومی انتخاب خواهد شد.

ماده ۱۰- شرکت دارای اختیارات زیر نیز می‌باشد:

  • الف- اخذ وام از منابع داخلی یا خارجی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و لوازم و انجام خدمات لازم با تصویب مجمع عمومی و رعایت مقررات مربوط.
  • ب- استخدام کارشناس خارجی و یا عقد قرارداد برای استفاده از خدمات مؤسسات خارجی در امور وظایف مربوط به شرکت با توجه به ضوابطی که به تصویب شورای عالی خواهد رسید.
  • ج- تصویب اساسنامه شرکت‌های تابعه و وابسته

ماده ۱۱- سود خالص شرکت تا مدت ۵ سال برای افزایش سرمایه شرکت منظور خواهد شد.

ماده ۱۲- خدمات افسران، درجه داران، کارمندان غیر نظامی ارتش شاهنشاهی، همافران و افزارمندانی که در تخصص مربوط و محل سازمانی در شرکت و شرکت‌های تابعه یا وابسته آن انجام وظیفه می‌نمایند با رعایت مقررات به منزله خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی محسوب خواهد شد.

ماده ۱۳- اساسنامه شرکت ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت جنگ تهیه و پس از تأیید مجمع عمومی و تصویب کمیسیون‌های استخدام، جنگ، دارائی و اقتصاد مجلسین به مورد اجرا گذارده می‌شود هر نوع تغییر در اساسنامه نیز به طریق فوق انجام خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

[...]

رئیس- ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- به دولت اجازه داده می‌شود به منظور ایجاد و توسعه صنایع الکترونیک و الکترواپتیک Electronic & Electrooptic و برای انجام تحقیقات و طراحی در علم و صنعت الکترونیک و الکترواپتیک و انجام خدمات و تأسیس شرکت‌های صنعتی و مشارکت با شرکت‌های داخلی و خارجی و انجام هرگونه عملیات نگهداری و تولیدی و معاملات بازرگانی مربوط به امور مذکور شرکت مستقلی به نام شرکت صنایع الکترونیک ایران که در این قانون شرکت نامیده می‌شود تأسیس کند. این شرکت وابسته به وزارت جنگ (سازمان صنایع نظامی) خواهد بود.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. (ماده دوم به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- سرمایه شرکت یک میلیارد ریال است که به یک هزار سهم یک میلیون ریالی تقسیم می‌شود و سهام مذکور متعلق به دولت و غیر قابل انتقال می‌باشد.

دولت مجاز است علاوه بر سرمایه مذکور دارائی و تأسیسات متعلق به خود را که لازم بداند به شرکت واگذار کند و به سرمایه شرکت اضافه شود.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و به صورت شرکت‌های تابعه و وابسته به آن منحصراً تابع این قانون و اساسنامه و مقررات و آئین نامه‌ای مربوط به خود بوده و تابع قوانین و مقررات مربوط به مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و قانون محاسبات عمومی نمی‌باشند مگر آنکه در قوانین مزبور صراحتاً از این شرکت و شرکت‌های تابعه و وابسته به آن نام برده شود. شرکت در اموری که در این قانون و اساسنامه‌های مربوط پیش بینی نشده است تابع قانون تجارت خواهد بود.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- شرکت و شرکت‌های تابعه و وابسته به آن مشمول معافیت موضوع ماده ۹۷ قانون مالیات‌های مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۴۵ و اصلاحات بعدی آن خواهند بود.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- شرکت دارای ارکان زیر خواهد بود:

۱- مجمع عمومی
۲- شورای عالی
۳- حسابرس (بازرس)

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- مجمع عمومی شرکت از وزیر جنگ، وزیر دارائی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه و مدیر عامل سازمان صنایع نظامی تشکیل می‌شود و ریاست مجمع عمومی به عهده وزارت جنگ خواهد بود.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- شورای عالی شرکت مرکب از یک رئیس و چهار عضو خواهد بود که به پیشنهاد وزیر جنگ و تأیید مجمع عمومی به موجب فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۷ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- مدیر عامل شرکت به پیشنهاد وزیر جنگ و تأیید مجمع عمومی به موجب فرمان همایونی منصوب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- حسابرس (بازپرس) شرکت بنا به پیشنهاد وزیر دارائی و تصویب مجمع عمومی انتخاب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- شرکت دارای اختیارات زیر نیز می‌باشد:

الف- اخذ وام از منابع داخلی یا خارجی با ضمانت و یا بدون ضمانت دولت برای سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات و لوازم و انجام خدمات لازم با تصویب مجمع عمومی و رعایت مقررات مربوط.
ب- استخدام کارشناس خارجی و یا عقد قرارداد برای استفاده از خدمات مؤسسات خارجی در امور وظایف مربوط به شرکت با توجه به ضوابطی که به تصویب شورای عالی خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۰ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۱- سود خالص شرکت تا مدت ۵ سال برای افزایش سرمایه شرکت منظور خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۱ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۲- خدمات افسران، درجه داران، کارمندان غیر نظامی ارتش شاهنشاهی، همافران و افزارمندانی که در تخصص مربوط و محل سازمانی در شرکت و شرکت‌های تابعه یا وابسته آن انجام وظیفه می‌نمایند با رعایت مقررات به منزله خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی محسوب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۲ رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

ماده ۱۳- اساسنامه شرکت ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون از طرف وزارت جنگ تهیه و پس از تأیید مجمع عمومی و تصویب کمیسیون‌های استخدام، جنگ، دارائی و اقتصاد مجلسین به مورد اجرا گذارده می‌شود هر نوع تغییر در اساسنامه نیز به طریق فوق انجام خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا ارسال می‌شود.

- تقدیم لایحه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها، بوسیله آقای مهندس امیرقاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی

۷- تقدیم لایحه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها، بوسیله آقای مهندس امیرقاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی

رئیس- آقای مهندس معینی بفرمائید.

مهندس امیرقاسم معینی (وزیر کار و امور اجتماعی)- مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی، نمایندگان محترم. به منظور تعیین ارزش و اهمیت یک شغل نسبت به سایر مشاغل از طریق تجزیه و تحلیل و ارزیابی عناصر متشکله شغل و عواملی از قبیل مهارت، تجربه و کوشش ذهنی و بدنی که برای انجام آن لازم است در اجرای تبصره ماده ۲۲ قانون کار کارفرمایان کارگاه‌های بخش خصوصی و دولتی مکلف گردیدند در مهلت‌های تعیین شده کارگاه خود را از نظر مزد طبقه بندی نمایند. اکنون با توجه به تجارب حاصله تصویب ماده واحده‌ای به منظور اجرای هر چه بهتر امر طبقه بندی مشاغل برای حفظ حقوق کارگران احساس می‌شود. با توجه به این مراتب لایحه‌ای تهیه گردیده که تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارم (احسنت)

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی

رئیس- گزارش شور دوم اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

[...]

قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی

ماده ۱- در هر مورد که کسی برای خارج کردن مال منقول از تصرف متصرّف بدون رضایت او اقدام کند و یا مزاحم استفاده متصرف گردد مأمورین شهربانی و ژاندارمری هر یک در حوزه استحفاظی خود مکلفند به درخواست شاکی از مزاحمت و اقداماتی که برای تصرف عدوانی می‌شود جلوگیری نمایند اگر چه عمل مزبور به استناد ادعای حقی نسبت به آن مال باشد.

ماده ۲- هرگاه کسی مال غیر منقولی را که در تصرف غیر بوده است عدواناً تصرف کرده و یا مزاحم استفاده متصرّف شده باشد و یا از استفاده از حق انتفاع یا ارتفاق دیگری ممانعت کرده باشد و بیش از یک ماه از تاریخ وقوع تصرف یا آغاز مزاحمت با ممانعت نگذشته باشد دادستان شهرستان محل وقوع مال یا دادرس دادگاه‌های بخش مستقل و سیار به قائم مقامی دادستان در حوزه صلاحیت خود مکلفند به شکایت شاکی رسیدگی و حکم مقتضی صادر نمایند اگر چه اعمال مذکور به استناد ادعای حقی نسبت به آن مال باشد.

ماده ۳- در مورد ماده قبل هرگاه اقدام به تصرف عدوانی و مزاحمت یا ممانعت از حق، مشهود مأموران شهربانی و ژاندارمری باشد مأموران مزبور مکلفند به موضوع شکایت خواهان رسیدگی و با حفظ وضع موجود از انجام اقدامات بعدی خوانده جلوگیری نمایند و جریان را به مراجع مذکور در ماده قبل اطلاع داده طبق نظر مراجع مزبور اقدام نمایند.

  • تبصره ۱- هرگاه به سبب تجاوز بیم وقوع جنحه یا جنایتی برود مأموران شهربانی یا ژاندارمری باید فوراً از وقوع هرگونه جرمی در حدود وظایف خود جلوگیری نمایند.
  • تبصره ۲- در نقاطی که خانه‌های انصاف تشکیل شده به دعاوی تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق، موضوع مواد ۱ و ۳ این قانون خانه‌های انصاف طبق مقررات مربوط به خود رسیدگی خواهند نمود.

ماده ۴- رسیدگی و اظهار نظر مراجع مذکور در ماده ۲ تابع تشریفات قانون آئین دادرسی مدنی نمی‌باشد ولی مرجع رسیدگی کننده وقتی رأی به نفع خواهان می‌دهد که به وسایل مقتضی احراز کند مورد دعوی را که در تصرف خواهان بوده خوانده عدواناً متصرّف شده یا مزاحمت یا ممانعت از استفاده از حق خواهان نموده است.

هر یک از طرفین دعوی برای اقامه دلیل مهلت بخواهد مرجع رسیدگی کننده می‌تواند برای یک بار و حداکثر پانزده روز مهلت بدهد مگر آنکه به تشخیص مرجع مذکور آن دلیل مؤثر در دعوی نباشد و یا تقاضا به منظور اطاله رسیدگی صورت گرفته باشد.

ماده ۵- در دعاوی تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق ابراز سند مالکیت دلیل بر سبق تصرف و استفاده از حق می‌باشد مگر آنکه طرف دیگر دعوی سبق تصرف و استفاده از حق خود را به طرق دیگر ثابت نماید و در هر حال خواهان باید ثابت کند که از تاریخ تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق بیش از یک ماه نگذشته است.

ماده ۶- در صورتی که دو یا چند نفر مال غیر منقولی را مشترکاً در تصرف داشته یا استفاده می کرده‌اند و بعضی از آنان مانع تصرف یا مزاحم یا مانع استفاده بعض دیگر شود موضوع بر حسب مورد در حکم تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق محسوب و مشمول مقررات این قانون خواهد بود.

ماده ۷- دعاوی مربوط به قطع آب و انشعاب تلفن و جریان گاز و برق و وسائل تهویه و نقاله (از قبیل آسانسور و پله برقی) که مورد استفاده در اموال غیر منقول است مشمول مقررات این قانون می‌باشد مگر اینکه اقدامات فوق از طرف مؤسسات مربوط اعم از دولتی یا خصوصی به اجازه قانون یا مستند به قرارداد صورت گرفته باشد.

ماده ۸- هرگاه شخص ثالثی در موضوع رسیدگی به دعوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق در حدود مقررات این قانون خود را ذینفع بداند مادام که رسیدگی خاتمه نیافته اعم از اینکه دعوی در مرحله بدوی یا پژوهشی باشد می‌تواند وارد دعوی شود و مرجع مربوط به این امر نیز رسیدگی و حکم مقتضی صادر خواهد کرد.

ماده ۹- مستأجر رأساً و مباشر و خادم و کارگر و بطور کلی اشخاصی که ملکی را از قبل دیگری متصرفند می‌توانند به قائم مقامی مالک طبق مقررات این قانون شکایت کنند.

ماده ۱۰- مستأجر پس از انقضاء مدت اجاره همچنین سرایدار و «خادم»، «کارگر» و بطور کلی هر امین دیگری که در صورت مطالبه مالک یا مأذون از طرف او یا کسی که حق مطالبه دارد از عین مستأجره یا مال امانی رفع تصرف ننماید با رعایت بندهای زیر متصرف عدوانی محسوب می‌شود و مطابق مقررات این قانون با او رفتار خواهد شد:

۱- مستأجر در صورتی که اظهارنامه رسمی خلع ید حداقل یک ماه قبل از انقضاء مدت اجاره ابلاغ شده باشد پس از انقضاء مدت اجاره واِلا یک ماه پس از ابلاغ اظهارنامه رسمی
۲- در مورد سایرین ده روز پس از ابلاغ اظهارنامه رسمی ابلاغ اظهارنامه رسمی فوق بوسیله دادگاه بخش یا شهرستان یا اداره ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و یا ژاندارمری محل به عمل می‌آید.
  • تبصره- در دعوی تخلیه عین مستأجره از طرف موجر در نقاطی که قانون روابط مالک و مستأجر اجرا می‌شود و در دعوی تخلیه در معاملات رهنی و شرطی و با حق استرداد و نیز در مواردی که بین صاحب مال و امین یا متصرّف قرار داده و شرایط خاصی برای تخلیه یا استرداد باشد مقررات این ماده اجرا نخواهد شد.

ماده ۱۱- اگر در جریان رسیدگی به دعوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق مستند ابرازی یکی از طرفین با رعایت مفاد ماده ۱۲۹۲ قانون مدنی مورد تردید یا انکار یا جعل قرار گیرد اعم از اینکه تعیین جاعل شده یا نشده باشد چنانچه سند مزبور مؤثر در دعوی باشد و نتوان از طریق دیگری حقیقت را احراز نمود مرجع رسیدگی کننده به اصالت سند نیز رسیدگی خواهد کرد. در این صورت تصمیم مرجع رسیدگی در مورد سند فقط در همان دعوی مؤثر است.

ماده ۱۲- در صورتی که مدعی تصرف عدوانی و یا مزاحمت یا ممانعت از حق قبل یا بعد از طرح دعوی طبق این قانون همین دعوی را مطابق قانون آئین دادرسی مدنی در دادگاه نیز مطرح نموده یا بنماید دیگر به شکایت نامبرده بر اساس این قانون رسیدگی نخواهد شد مگر آنکه مدعی ظرف ده روز از تاریخ اخطار مرجع رسیدگی کننده دادخواست خود را از دادگاه مسترد و گواهی آنرا تقدیم کند.

ماده ۱۳- به دعاوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق که یک طرف آن وزارتخانه یا مؤسسات و شرکت‌های دولتی یا وابسته به دولت باشد نیز مطابق مقررات این قانون رسیدگی خواهد شد.

ماده ۱۴- در صورتی که مرجع رسیدگی کننده دلائل شکایت را قوی بداند به درخواست خواهان موقتاً دستور جلوگیری از ایجاد یا تکمیل اعیانی از قبیل احداث بنا یا غرس اشجار یا کشت و زرع در ملک مورد دعوی و یا جلوگیری از ادامه مزاحمت یا ممانعت حق را صادر خواهد کرد و این دستور با صدور حکم به رد دعوی مرتفع می‌شود مگر اینکه مرجع پژوهشی دستور مجددی در این مورد صادر کند.

ماده ۱۵- آرائی که به موجب مقررات این قانون از طرف دادسرای شهرستان و یا دادگاه بخش مستقل و یا دادگاه سیار به قائم مقامی دادستان صادر می‌شود ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی پژوهشی در دادگاه شهرستان محل وقوع مال غیر منقول می‌باشد رسیدگی پژوهشی خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی به عمل خواهد آمد رأی دادگاه شهرستان قطعی است.

  • تبصره- در صورتی که رأی مبنی بر رفع تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق باشد بلافاصله به دستور مرجع صادر کننده وسیله مأمورین انتظامی اجرا خواهد شد و درخواست رسیدگی پژوهشی مانع اجرای آن نخواهد بود.

ماده ۱۶- کسی که پس از اجرای حکم رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق مجدداً مورد حکم را تصرف یا مزاحمت و ممانعت از حق بنماید یا دیگران را به تصرف عدوانی یا مزاحمت و ممانعت از حق مورد حکم وادار نماید به مجازات مقرر در ماده ۲۶۵ مکرر قانون کیفر عمومی محکوم خواهد شد.

ماده ۱۷- مقررات مواد ۳۳۳ و ۳۳۴ قانون آئین دادرسی مدنی در موردی که حکم رفع تصرف عدوانی اجرا می‌شود همچنین در موردی که مرجع پژوهشی حکم به اعاده وضع سابق می‌دهد لازم الرعایه می‌باشد ولی یک ماه مهلت مقرر در ماده ۳۳۳ قانون مذکور در باب تقدیم دادخواست مالکیت از تاریخ قطعیت حکم شروع می‌شود.

ماده ۱۸- رسیدگی به کلیه دعاوی که طبق قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال ۱۳۰۹ و اصلاحی سال ۱۳۳۹ قبل از تاریخ اجرای این قانون اقامه شده است به ترتیب مقرر در این قانون ادامه می‌یابد و آراء صادر از حیث تقاضای پژوهشی تابع زمان صدور آن می‌باشد.

ماده ۱۹- از تاریخ اجرای این قانون، قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال ۱۳۰۹ و اصلاحی سال ۱۳۳۹ منسوخ است.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است. آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی- جناب آقای ریس، نمایندگان محترم. بنده حیفم آمد که بعضی از لوایح که در این درجه از اهمیت هست و وزارت دادگستری از لحاظ تنظیم و تنقیح و در جهت بهتر کردن آن کوشش کرده است به سکوت برگزار شود و واقعاً آن جهات محسنه و با آن جهاتی که احیاناً به نظر بنده واجد اشکال است بیان نشود و این در شأن مجلس است، شأن نمایندگان مجلس اظهار نظر است در کلیه لوایحی که از این محفل مقدس می‌گذرد بنده از یک جهت از وزارت دادگستری متشکرم که در قانون تصرف عدوانی که نقائصی داشت در رفع آن کوشید اما مقدار توفیق تا چه حد باشد امید است با تجدید نظری که در بعضی از موادش می‌شود این توفیق انشاءالله یک توفیق کامل باشد. مباحثی در قانون تصرف عدوانی وارد شد که ورودش لازم بود، مسئله قطع انشعاب آب و برق و تلفن است مسئله ورود ثالث و یکی دو مسئله دیگر که به هر حال مسائلی که ما فکر می‌کردیم مطرح شود. مسئله قطع آب و برق و تلفن به این صورت است که متأسفانه بعضی از موجرین برای اینکه مستأجرین را مجبور به تخلیه بکنند می‌آیند یک وقت خودشان آب و برق و تلفن را قطع می‌کنند و یک وقت پولی را که باید به سازمان مربوط بدهند نمی‌پردازند و آن سازمان آب و برق را قطع می‌کند. بنده این شقش را عرض می‌کنم. مثلاً یک آپارتمان ۵ طبقه است مستأجرین پول آب و برق را پرداخته‌اند اما موجر پول را نمی‌پردازد و آن مؤسسه آب و برق یا تلفن را قطع می‌کند. شما اظهار داشته‌اید که اگر آن مؤسسه قطع بکند دیگر از موارد تصرف عدوانی نیست. چه فرق می‌کند مستأجرین خانه‌های اجاره‌ای چند طبقه‌ای که وجه آب و برق یا تلفن خود را پرداخته‌اند ولی مالک به آن مؤسسه نپرداخته در این جا باید یکی از دو کار را مستأجر بکند یا تمام پول آب و برق را بدهد که این کار مشکلی است و شاید قدرت مالی هم نداشته باشد فرض بفرمائید دو سه هزار تومان پول همه مستأجرین را بدهد. پس در این قسمت به عقیده بنده باید یک تجدید نظری بشود. مسئله دیگر این هست که فرمودید، کلیه مراجعی که به تصرف عدوانی رسیدگی می‌کنند به مسئله جعل هم رسیدگی می‌کنند. به نظر من صحیح نیست، شما به دادیار یا دادستان حق داده‌اید که به مسئله تصرف عدوانی رسیدگی کنند. سندی ارائه می‌دهند، سندی مورد ادعای جعل یا تعیین جاعل ارائه می‌کند. در این جا دادستان برخورد به جرم می‌کند، به جرم جنائی گفته شده از لحاظ مسئله جرم حق رسیدگی ندارد، به جنایات نمی‌تواند رسیدگی کند. مجدد در این جا می گوئید در مسئله تصرف عدوانی رسیدگی کن، اشکالی ندارد ولی وقتی که رسیدگی کرد و برخورد به جرم کرد آیا آن را به بازپرسی باید ارجاع بکند یا نکند؟ اگر به بازپرسی ارجاع کرد و بازپرس نظری خلاف نظر خودش داد چه بکند. بعد می فرمائید این اظهار نظر فقط در همین دعوا لازم است و لازمه اش این است که در هر موردی مجدداً رسیدگی بشود. در این جا چند نظر متضاد پیش می‌آید همانطور که اطناب ممل بد است ایجاز م خل هم بد است، فرقی نمی‌کند. شما برای فرار از یک کار دست زدید به یک کار دیگر که موجب می‌شود که از لحاظ اقتصادی اشکالات دیگری در پیش داشته باشد. لذا به این جهت بنده با این هم مخالفم. اما در مورد مسئله بعد آمدیم و یک تفکیکی قائل شدیم در مورد مستأجرین و گفتیم در موردی که قانون مالک و مستأجر حاکم است طبق قانون مالک و مستأجر عمل می‌شود و در آن جا که قانون مالک و مستأجر عملی نیست، شخص مستأجر پس از انقضای مدت اجاره و اخطار متصرّف عدوانی محسوب می‌شود. این را بنده قبول دارم که لایحه اصلاح بشود و اگر در لایحه قبلی بوده، اینک که در مقام اصلاح آن هستیم اصلاح بشود بنده اعتقادم این است که قانون در تمام مملکت باید یکسان اجرا بشود و نباید بگوئیم قانون در یک نقطه اجرا بشود و در نقطه دیگر اجرا نشود. و اگر این شخص بعد از انقضای مدت متصرّف عدوانی است این در همه جا باشد اگر نیست فرق نمی‌کند فرض کنید در یک روستا شما پزشکی را فرستادید می‌رود و در یک خانه می‌نشیند فکر می‌کند مدت مأموریتش ۶ ماه بیشتر نیست و در آن روستا هم خانه آنقدر نیست که از آن خانه برود به خانه دیگر به عنوان متصرّف عدوانی بیرونش می‌کنند یا فرض کنید کسان دیگری که می‌روند، بنده با این تبعیض مخالفم معتقدم که باید یکسان باشد نگوئید در فلان جا قانون اجرا می‌شود و در فلان جا نمی‌شود همه باید در برابر قانون مساوی باشند همه باید از نعم یک قانون بطور مساوی برخوردار باشند. من نمی دانم لایحه مالک و مستأجر در مورد آن مسئله که مربوط به مسکن است کی اجرا می‌شود مسئله زمین و اجاره خانه سال‌ها است که می‌بینید که در روزنامه‌ها و محافل صحبتش است که یک روز قیمت زمین بالا می‌رود و فردا پائین می‌آید این چه غوغائی است کی باید درباره آن فکری بشود این نرخ خرداد هم یک طنز ادبی شد گفت شیرینی اگر چه هست امروز گران / یک بوسه به من به نرخ خرداد بده. واقعاً این نرخ خرداد هم طنز ادبی شد این صحبت بعد از خرداد و قبل از خرداد یعنی چه باید یک مرتبه مسئله زمین حل بشود. راجع به مشکلات مستأجر باید فکری بشود سال‌ها است که می‌گویند که اجاره چند صدم درآمد مستأجر باید باشد و این بحث هر روز روزنامه‌ها است به هر حال بنده اعتقاد دارم که واقعاً یک فکری در این مورد باید بشود و امیدوارم که آقایان هم با من موافق باشند که اگر قانونی هست همه از نعم آن باید یکسان برخوردار بشوند نمی‌شود گفت در فاصله پنج فرسخی تصرف عدوانی مجاز و قانونی است و در این جا نیست مسئله بعدی فرمودید این قانون تصرف عدوانی از تاریخ تصویبش نسبت به پرونده‌های قبل هم قابل اجرا است بنده استدعا می‌کنم آنچه در این مورد باید مطالعه بشود این است که به ترتیبی باید اجرا بشود که به حقوق ثابته افراد صدمه‌ای نزند و تا آن جائی که به حقوق ثابت افراد ضرر نیم زند اجرا بشود (احسنت).

رئیس- آقای حکمت یزدی نظرتان را به صورت پیشنهاد مرحمت بفرمائید در کمیسیون رسیدگی می‌شود. آقای دکتر علومی تشریف بیاورید.

دکتر علومی- با اجازه جناب آقای رئیس، خانم‌ها و آقایان، همکاران محترم. من از فرصت استفاده می‌کنم و در این لایحه اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی برای بیان یک نکته اساسی مطالبی به عرض می رسانم و در این مورد پیشنهادی هم تقدیم کرده‌ام. ما در دادگستری و در زندگی و حیات سیاسی مردم ایران دو دوره داریم یکی دوره قبل از انقلاب و یکی هم دوره بعد از انقلاب در تمام تشکیلات و سازمان‌های ما این روند تکامل حاد انقلاب و مفهوم انقلاب و طرز کار انقلاب کاملاً محسوس است بهترین نمونه ما پارلمان ماست، دولت ماست، قضائی ماست و سازمان‌های دیگر مملکتی ماست طرز کار انقلابی و اندیشه انقلابی بر همه سازمان‌های مختلف مملکتی ما حاکم است و لذا لوایح همانطوری که محسوس است و مشاهده می‌شود با فکر انقلابی و با روش کار انقلابی تهیه می‌شود و بررسی و تصویب می‌شود و یکی از مظاهر کار انقلابی ایران این است که لوایح با دقت کافی در فراکسیون بررسی می‌شوند و به پارلمان می‌آید (صحیح است) در حزب آنقدر اصول دمکراتیک رعایت می‌شود که یک یکی نمایندگان می‌توانند تمام مطالب خودشان را در مورد لوایح بیان کنند و ما همیشه هم مسملک هایمان را تشویق می‌کنیم که در مورد لوایح بحث بکنند و پیشنهاد بدهند و این موضوع در فراکسیون منحصر نمی‌شود در جلسه علنی هم موضوع مطرح می‌شود. لذا مطالبی که در مورد این لایحه دارم با توجه به این اصل که باید در دادگستری دو مرحله متفاوت داشته باشیم همانطوری که رهبر انقلاب فرمودند آن جا که باید منحصر نشود به فراکسیون مطالب با توجه به آن اندیشه انقلابی بررسی بشود باید دیوان عالی کشور محاکم دادسراها اظهار نظر بکنند باید متخصص نظر بدهد ولی آن جا که مسائل ساده است به شوراهای داوری و خانه‌های انصاف ارجاع شود مسئله تصرف عدوانی مسئله بحث در تصرف است نه در مسئله مالکیت. موضوع تصرّف عدوانی برای یک روستا یا در یک نقطه روستا به صورتی باید باشد که در همان جا حل و فصل شود و همانطوری که دوستان عزیز پارلمانی آگاه هستند یکی از مشکلات افراد روستائی قبل از انقلاب این بود که یک روستا کیلومترها و فرسنگ‌ها از مراکز دادستانی فاصله داشت ولی امروز دادستان و بازرس و سایر مراجع قضائی با ایجاد خانه‌های انصاف و شورای داوری در روستا آن مشکل را برطرف کرده‌اند طرز کار دگرگونی شده یعنی روستائی در مرکز روستا با مراجعه به مراکز شورای داوری مسائل را حل و فصل می‌کند و اظهار عنایت خاص ملوکانه بطرز کار شوراهای داوری و خانه‌های انصاف مبین این است که هر چه بیشتر بر خانه‌های انصاف و شوراهای داوری افزوده شود اصل نهم انقلاب شاه و ملت بیشتر اجرا می‌شود بنده پیشنهاد کردم که در این لایحه با توجه به اینکه مسئله تفکیک اموال منقول و غیر منقول دیگر در منطق اقتصاد جدید نمی‌تواند معنی و مفهوم گذشته را داشته باشد یک بانک عبارت است از یک محل کوچک با مقداری سرمایه و از این محل کوچک ممکن است به عنوان غیر منقول تفکیک شود. تفکیک اموال منقول و غیر منقول یک ضابطه اساسی دیگر نیست و لذا بدون اینکه در این لایحه نگرانی داشته باشیم باید تلاش کنیم این نوع دعاوی برود به خانه‌های انصاف و شوراهای داوری و دادگستری و سعی کنید که در مسائلی که در صلاحش هست با سرعت و دقت و همانطوری که روحیه انقلابی در سازمان‌ها هست با این روحیه به آن مسائل بپردازند. بنابراین درباره پیشنهادم مبنی بر افزایش صلاحیت خانه‌های انصاف و شوراهای داوری با توجه به مفهوم اصل نهم انقلاب شاه و ملت استنباط کردم و پیشنهادی تقدیم مقام ریاست کردم که در کمیسیون دادگستری بررسی شود و امیدوار هستم که این پیشنهاد تصویب شود. متشکرم.

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) ورود در شور مواد. رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- در هر مورد که کسی برای خارج کردن مال منقول از تصرف متصرّف بدون رضایت او اقدام کند و یا مزاحم استفاده متصرّف گردد مأمورین شهربانی و ژاندارمری هر یک در حوزه استحفاظی خود مکلفند به درخواست شاکی از مزاحمت و اقداماتی که برای تصرف عدوانی می‌شود جلوگیری نمایند اگر چه عمل مزبور به استناد ادعای حقی نسبت به آن مال باشد.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- هرگاه کسی مال غیر منقولی را که در تصرف غیر بوده است عدواناً تصرف کرده و یا مزاحم استفاده متصرّف شده باشد و یا از استفاده از حق انتفاع یا ارتفاق دیگری ممانعت کرده باشد و بیش از یک ماه از تاریخ وقوع تصرف یا آغاز مزاحمت با ممانعت نگذشته باشد دادستان شهرستان محل وقوع مال یا دادرس دادگاه‌های بخش مستقل و سیار به قائم مقامی دادستان در حوزه صلاحیت خود مکلفند به شکایت شاکی رسیدگی و حکم مقتضی صادر نمایند اگر چه اعمال مذکور به استناد ادعای حقی نسبت به آن مال باشد.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

با توجه به طرز کار افتخارآمیز و منظم خانه‌های انصاف و شوراهای داوری تجلیات اصل نهم انقلاب شاه و ملت و نظر به اینکه هر قدر امور دادگستری بیشتر با مشارکت مردم از طریق داوری و بوسیله قضات منتخب مردم فیصله یابد طریق رسیدگی و توجه به کلیه متقضیات عادلانه، بیشتر خواهد بود لذا پیشنهاد می‌شود در ماده ۲ لایحه اصلاح قانون تصرف عدوانی به جای کلمات «دادستان شهرستان محل وقوع مال یا دادرس دادگاه‌های بخش مستقل و سیار به قائم مقامی دادستان» عبارات «شوراهای داوری در شهرها و خانه‌های انصاف در روستاها» ذکر شود. با تقدیم مراتب احترام- دکتر رضا علومی

رئیس- ماده ۳ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- در مورد ماده قبل هرگاه اقدام به تصرف عدوانی و مزاحمت یا ممانعت از حق، مشهود مأموران شهربانی و ژاندارمری باشد مأموران مزبور مکلفند به موضوع شکایت خواهان رسیدگی و با حفظ وضع موجود از انجام اقدامات بعدی خوانده جلوگیری نمایند و جریان را به مراجع مذکور در ماده قبل اطلاع داده طبق نظر مراجع مزبور اقدام نمایند.

  • تبصره ۱- هرگاه به سبب تجاوز بیم وقوع جنحه یا جنایتی برود مأموران شهربانی یا ژاندارمری باید فوراً از وقوع هرگونه جرمی در حدود وظایف خود جلوگیری نمایند.
  • تبصره ۲- در نقاطی که خانه‌های انصاف تشکیل شده به دعاوی تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق، موضوع مواد ۱ و ۳ این قانون خانه‌های انصاف طبق مقررات مربوط به خود رسیدگی خواهند نمود.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- رسیدگی و اظهار نظر مراجع مذکور در ماده ۲ تابع تشریفات قانون آئین دادرسی مدنی نمی‌باشد ولی مرجع رسیدگی کننده وقتی رأی به نفع خواهان می‌دهد که به وسایل مقتضی احراز کند مورد دعوی را که در تصرف خواهان بوده خوانده عدواناً متصرّف شده یا مزاحمت یا ممانعت از استفاده از حق خواهان نموده است.

هر یک از طرفین دعوی برای اقامه دلیل مهلت بخواهد مرجع رسیدگی کننده می‌تواند برای یک بار و حداکثر پانزده روز مهلت بدهد مگر آنکه به تشخیص مرجع مذکور آن دلیل مؤثر در دعوی نباشد و یا تقاضا به منظور اطاله رسیدگی صورت گرفته باشد.

رئیس- در ماده ۴ نظرری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- در دعاوی تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق ابراز سند مالکیت دلیل بر سبق تصرف و استفاده از حق می‌باشد مگر آنکه طرف دیگر دعوی سبق تصرف و استفاده از حق خود را به طرق دیگر ثابت نماید و در هر حال خواهان باید ثابت کند که از تاریخ تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق بیش از یک ماه نگذشته است.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- در صورتی که دو یا چند نفر مال غیر منقولی را مشترکاً در تصرف داشته یا استفاده می کرده‌اند و بعضی از آنان مانع تصرف یا مزاحم یا مانع استفاده بعض دیگر شود موضوع بر حسب مورد در حکم تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق محسوب و مشمول مقررات این قانون خواهد بود.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- دعاوی مربوط به قطع آب و انشعاب تلفن و جریان گاز و برق و وسائل تهویه و نقاله (از قبیل آسانسور و پله برقی) که مورد استفاده در اموال غیر منقول است مشمول مقررات این قانون می‌باشد مگر اینکه اقدامات فوق از طرف مؤسسات مربوط اعم از دولتی یا خصوصی به اجازه قانون یا مستند به قرارداد صورت گرفته باشد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: جمله (با مستند به قرارداد) مندرج در ماده ۷ این لایحه حذف گردد.

با احترام- محمد علی آموزگار.

رئیس- ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- هرگاه شخص ثالثی در موضوع رسیدگی به دعوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق در حدود مقررات این قانون خود را ذینفع بداند مادام که رسیدگی خاتمه نیافته اعم از اینکه دعوی در مرحله بدوی یا پژوهشی باشد می‌تواند وارد دعوی شود و مرجع مربوط به این امر نیز رسیدگی و حکم مقتضی صادر خواهد کرد.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- مستأجر رأساً و مباشر و خادم و کارگر و بطور کلی اشخاصی که ملکی را از قبل دیگری متصرفند می‌توانند به قائم مقامی مالک طبق مقررات این قانون شکایت کنند.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- مستأجر پس از انقضاء مدت اجاره همچنین سرایدار و «خادم»، «کارگر» و بطور کلی هر امین دیگری که در صورت مطالبه مالک یا مأذون از طرف او یا کسی که حق مطالبه دارد از عین مستأجره یا مال امانی رفع تصرف ننماید با رعایت بندهای زیر متصرّف عدوانی محسوب می‌شود و مطابق مقررات این قانون با او رفتار خواهد شد:

۱- مستأجر در صورتی که اظهارنامه رسمی خلع ید حداقل یک ماه قبل از انقضاء مدت اجاره ابلاغ شده باشد پس از انقضاء مدت اجاره واِلا یک ماه پس از ابلاغ اظهارنامه رسمی.
۲- در مورد سایرین ده روز پس از ابلاغ اظهارنامه رسمی.

ابلاغ اظهارنامه رسمی فوق بوسیله دادگاه بخش یا شهرستان یا اداره ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و یا ژاندارمری محل به عمل می‌آید.

  • تبصره- در دعوی تخلیه عین مستأجره از طرف موجر در نقاطی که قانون روابط مالک و مستأجر اجرا می‌شود و در دعوی تخلیه در معاملات رهنی و شرطی و با حق استرداد و نیز در مواردی که بین صاحب مال و امین یا متصرّف قرار داده و شرایط خاصی برای تخلیه یا استرداد باشد مقررات این ماده اجرا نخواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ آقای آموزگار بفرمائید

آموزگار- نواقصی که در این ماده بود همکار محترم آقای حکمت توضیح فرمودند. ماده ۱۰ مربوط به روابط مالک و مستأجر است که بنده هم می‌خواهم توضیحی به عرض برسانم. این قانون اسمش جلوگیری از تصرف عدوانی است و برای این آمده است که اگر مالی را عدواناً از تصرف متصرّف خارج کردند یک مرجع خاص و طبق ضوابط و شرایط خاصی رسیدگی بکند و وضع را به حال اول برگرداند اما این هیچ ارتباطی نمی‌تواند داشته باشد با مالکی که ملکش را به اجاره داده و یا مستأجری که در جائی به عنوان اجاره نشسته ولو اینکه مدت اجاره اش هم منقضی شده باشد. قانونی داریم برای حمایت از مستأجرین به نام قانون مالک و مستأجر. آن قانون تا حدی تکلیف مستأجرین و مالکین را روشن کرده در آن قانون اگر مستأجر مدت اجاره اش هم منقضی شده با شد ولی مال‌الاجاره بپردازد مالک نمی‌تواند او را بیرون کند مگر تحت شرایط و ضوابطی، جناب آقای رئیس‌الوزراء در هفته قبل هنگام تقدیم لایحه بودجه به مجلس فرمودند ما برای حمایت از مستأجرین و برای تقلیل اجاره بها لایحه‌ای در دست تنظیم داریم دیروز هم در کمیسیون بودجه چنین فرمودند ما هم همین را می‌خواهیم برای حمایت از اکثریت مردم بایستی قانون جدیدی آورد که مال‌الاجاره‌ها را تعدیل کند وقتی نظر دولت این است ماه چرا در قانونی که این جا مطرح می‌شود و مربوط به کار دیگری است از ماده ۱۰ کلمه مستأجر را بر نمی‌داریم می گوئیم مستأجر هم اگر ملک مالک را تخلیه نکرد بعد از انقضای مدت اجاره مالک می‌تواند از این قانون استفاده کند و او را بیرون کند. جناب آقای معاون وزارت دادگستری اگر بفرمایند قبلاً هم این ماده در قانون بوده است البته صحیح است ولی راجع به قوانین قبلی بوده و حالا دوره انقلاب است و قوانین سابق که با انقلاب هماهنگ نیست باید اصلاح شود به این مناسبت است که بنده پیشنهادی تقدیم کردم و تقاضا دارم که این ماده اصلاح شود و در جهت حمایت از اکثریت ملت ایران باشد پیشنهادی که کرده‌ام این است که عبارت مستأجر از این ماده برداشته شود زیرا اگر چنانچه در مملکت دو نوع قانون در دست اجرا داشته باشیم یک قانون فقط در شهرها اجرا بشود به اسم قانون مالک و مستأجر و در آبادی‌های دیگر اجراء نشود مشکل پیش می‌آید بنده در تمام سواحل خلیج فارس و آبادی‌های آن جا ندیدم که قانون روابط مالک و مستأجر را دستور اجرایش را بدهند. و این نقص کار است ما یا باید از ماده ۱۰ کلمه مستأجر را برداریم تا در نتیجه طبق یک قانون خاص که در تصرف عدوانی آمده مستأجرین از طرف مالکین تهدید به خلع ید نشوند و به موجب قانون روابط مالک و مستأجر در تمام نقاط کشور از آن‌ها حمایت شده باشد.

رئیس- نظری دیگری در ماده ۱۰ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح شود:

ماده ۱۰- سرایدار (خادم) و کارگر و بطور کلی هر امین دیگری که در صورت مطالبه مالک یا مأذون از طرف او یا کسی که حق مطالبه دارد ظرف یک ماه پس از ابلاغ اظهارنامه به او از ملک امانی رفع تصرّف ننماید متصرّف عدوانی محسوب می‌شود و مطابق مقررات این قانون با او رفتار خواهد شد. با احترام- محمد علی آموزگار

رئیس- ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- اگر در جریان رسیدگی به دعوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق مستند ابرازی یکی از طرفین با رعایت مفاد ماده ۱۲۹۲ قانون مدنی مورد تردید یا انکار یا جعل قرار گیرد اعم از اینکه تعیین جاعل شده یا نشده باشد چنانچه سند مزبور مؤثر در دعوی باشد و نتوان از طریق دیگری حقیقت را احراز نمود مرجننع رسیدگی کننده به اصالت سند نیز رسیدگی خواهد کرد. در این صورت تصمیم مرجع رسیدگی در مورد سند فقط در همان دعوی مؤثر است.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- در صورتی که مدعی تصرف عدوانی و یا مزاحمت یا ممانعت از حق قبل یا بعد از طرح دعوی طبق این قانون همین دعوی را مطابق قانون آئین دادرسی مدنی در دادگاه نیز مطرح نموده یا بنماید دیگر به شکایت نامبرده بر اساس این قانون رسیدگی نخواهد شد مگر آنکه مدعی ظرف ده روز از تاریخ اخطار مرجع رسیدگی کننده دادخواست خود را از دادگاه مسترد و گواهی آنرا تقدیم کند.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- به دعاوی تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق که یک طرف آن وزارتخانه یا مؤسسات و شرکت‌های دولتی یا وابسته به دولت باشد نیز مطابق مقررات این قانون رسیدگی خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- در صورتی که مرجع رسیدگی کننده دلائل شکایت را قوی بداند به درخواست خواهان موقتاً دستور جلوگیری از ایجاد یا تکمیل اعیانی از قبیل احداث بنا یا غرس اشجار یا کشت و زرع در ملک مورد دعوی و یا جلوگیری از ادامه مزاحمت یا ممانعت حق را صادر خواهد کرد و این دستور با صدور حکم به رد دعوی مرتفع می‌شود مگر اینکه مرجع پژوهشی دستور مجددی در این مورد صادر کند.

رئیس- در ماده ۱۴ نظری نیست؟ آقای دکتر انوشیروانی بفرمائید.

دکتر انوشیروانی- همکاران محترم پارلمانی فراکسیون اقلیت متأسفانه در مورد این لایحه اشتباه می‌فرمایند. این لایحه Purement یک لایحه قضائی نیست یعنی یک لایحه‌ای نیست که برای رسیدگی از نظر قضائی مطرح و تصویب بشود بلکه این یک کار انتظامی است. این لایحه بطور غیرعادی از تصرف عدوانی و زورگوئی مردم جلوگیری می‌کند. از ۱۳۰۹ به این طرف این قانون به صورت خاصی جاری بوده طبق این قانون به دادستان‌ها و مراجع انتظامی چون دادستان قاضی نیست که کارش قضاوت نیست اجازه داده است که به یک موضوع خاص رسیدگی کند و آن هم موضوع تصرف است و به این جهت وارد کردن امور قضائی در این لایحه آن طوریکه فرمودند صحیح نیست. در این جا ما با کار قضائی روبرو نیستیم با قضاوت روبرو نیستیم به دادستان هر محل از لحاظ امور انتظامی یا به مأمورین انتظامی اختیاراتی داده شده است که بتوانند جلو زورگوئی‌ها را بگیرند. آقای حکمت یزدی در موضوع جعل فرمودند این کار اگر بنا باشد در دعوای تصرف عدوانی که اساسش در تسریع و تعیین تکلیف مردم است به این صورت قابل قبول باشد که سال‌ها و ماه‌ها در مراجع قضائی رسیدگی شود این درست نخواهد بود و برخلاف اصل است آن جا که اختیار داده شده است که به موضوع جعل رسیدگی شود این موردی استثنائی است شاکی می‌تواند به بازپرس مراجعه کند و یکبار دیگر در مراحل بازپرسی مورد رسیدگی قرار گیرد بخصوص راجع به این موضوع قانون کلی داریم قانونی خاصی راجع به مال الاجاره و روابط مالک و مستأجر داریم این قانون خاص در شهرها و نقاط مخصوص طبق دستور و تصویب نامه هیئت دولت اجرا خواهد شد یعنی روابط مالک و مستأجر حل خواهد شد و روابط مالک و مستأجر تابع مقرراتی خواهد بود که از لحاظ شرایط وضعیت موجود رسیدگی می‌شود ولی در سایر موارد در جائی که این قانون ایجاب می‌کند هیچ اشکالی ندارد برای مالکی که ملک خود را اجاره داده باشد به موجودی که پولش را نمی‌پردازد و به هر علتی به تصرف عدوانی خود ادامه می‌دهد رسیدگی شود. همکاران محترم توجه بفرمایند به این مسئله که تصرف عدوانی امری قضائی نیست بلکه یک امر انتظامی است. بنده فکر می‌کنم که حتی به خلاف نظر همکار گرامی آقای دکتر علومی مأمورین انتظامی پیش از شوراهای داوری و خانه‌های انصاف می‌توانند به این مسئله رسیدگی کنند این مأمورین انتظامی هستند که این تشخیص را باید بدهند و اضافه کردن این کار به شوراهای داوری و خانه‌های انصاف برخلاف اصلی است که ما قبول داریم چون کارهای خانه‌های انصاف خاصی است و می‌توانند قضاوت کنند این کار را ما سپردیم به دادستان و جانشین دادستان و دادیارها در بخش‌ها که جانشین آن است اگر دامنه آن را توسعه بدهیم به مراجعی که صلاحیت آن‌ها محرز نیست این در واقع نقض قانون دادستان است و برخلاف نظر همه است بنده خواستم در این مورد توضیحی داده باشم. متشکرم.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۴ نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- آرائی که به موجب مقررات این قانون از طرف دادسرای شهرستان و یا دادگاه بخش مستقل و یا دادگاه سیار به قائم مقامی دادستان صادر می‌شود ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی پژوهشی در دادگاه شهرستان محل وقوع مال غیر منقول می‌باشد رسیدگی پژوهشی خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی به عمل خواهد آمد رأی دادگاه شهرستان قطعی است.

  • تبصره- در صورتی که رأی مبنی بر رفع تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق باشد بلافاصله به دستور مرجع صادر کننده وسیله مأمورین انتظامی اجرا خواهد شد و درخواست رسیدگی پژوهشی مانع اجرای آن نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در ماده ۱۵ لایحه اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی به جای عبارت «دادسرای شهرستان و یا دادگاه بخش مستقل و یا دادگاه سیار به قائم مقامی دادستان» عبارات «شوراهای داوری و شهرها و خانه‌های انصاف در روستاها» ذکر شود.

با تقدیم مراتب احترام - دکتر رضا علومی.

رئیس- ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶- کسی که پس از اجرای حکم رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق مجدداً مورد حکم را تصرف یا مزاحمت و ممانعت از حق بنماید یا دیگران را به تصرف عدوانی یا مزاحمت و ممانعت از حق مورد حکم وادار نماید به مجازات مقرر در ماده ۲۶۵ مکرر قانون کیفر عمومی محکوم خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷- مقررات مواد ۳۳۳ و ۳۳۴ قانون آئین دادرسی مدنی در موردی که حکم رفع تصرف عدوانی اجرا می‌شود همچنین در موردی که مرجع پژوهشی حکم به اعاده وضع سابق می‌دهد لازم الرعایه می‌باشد ولی یک ماه مهلت مقرر در ماده ۳۳۳ قانون مذکور در باب تقدیم دادخواست مالکیت از تاریخ قطعیت حکم شروع می‌شود.

رئیس- در ماده ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۸- رسیدگی به کلیه دعاوی که طبق قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال ۱۳۰۹ و اصلاحی سال ۱۳۳۹ قبل از تاریخ اجرای این قانون اقامه شده است به ترتیب مقرر در این قانون ادامه می‌یابد و آراء صادر از حیث تقاضای پژوهشی تابع زمان صدور آن می‌باشد.

در ماده ۱۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۹- از تاریخ اجرای این قانون، قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال ۱۳۰۹ و اصلاحی سال ۱۳۳۹ منسوخ است.

رئیس- در ماده ۱۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن ۲- لایحه تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی ۳- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور و معاون نخست وزیر

۹- تقدیم لایحه قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن ۲- لایحه تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی ۳- لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور و معاون نخست وزیر

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور و معاون نخست وزیر)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم به استحضار خانم‌ها و آقایان می‌رسانم که در سال ۱۳۳۶ بنا بر قانونی که از مجلسین گذشت قراردادی دولت ایران با شرکت آمریکائی موبیل اویل کورپوریشن برای اکتشاف و استخراج و حمل نفت در قسمتی از خلیج فارس و جزایر این منطقه منعقد کرد و پس از چندی این قرارداد را بنا به تقاضای شرکت موبیل اویل واگذار کردند به یک شرکت ایرانی موبیل اول و اخیراً شرکتی که با ما طرف قرارداد است یعنی شرکت ایرانی موبیل اویل تقاضا کرده است که پنجاه درصد از سهام خودش را به یک شرکت برزیلی نفت واگذار کند و چون به موجب قرارداد تحویل سهام و تحویل انتقال سهام از شرکتی به شرکت دیگر باید از تصویب مجلسی بگذرد لایحه‌ای تهیه شده است که ملاحظه می فرمائید و همچنین چون دولت و شرکت ملی نفت نیز با این انتقال موافق هستند، استدعا می‌شود که اجازه بفرمائید انتقال ۵۰ درصد سهام این شرکت با شرکت برزیلی انجام بگیرد. لایحه اش را تقدیم می‌کنم و امیدوارم مورد تصویب قرار بگیرد.

لوایح دیگری است که با اجازه تقدیم می‌شود. یکی لایحه تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی وارده به کشور. استحضار دارند که در تنظیم جدول تعرفه گمرکی منضم به قانون امور گمرکی مأخذ حقوق گمرکی ارزش کالا در نظر گرفته شده است که به موجب ارزش کالاهای وارداتی اخذ می‌شود و نسبت به فیلم‌ها و وضع تجارت و بازار فیم طوری است که وقتی روی ارزش فیلم می‌شود حقوق گمرکی خیلی بالا می‌رود و بالطبع قیمت فیلم‌ها زیاد می‌شود بطوری که دیگر وارد کردن فیلم به کشور ما واقعاً متعذر شده از طرف دیگر ما قبلاٌ سود بازرگانی می‌گرفتیم بر حسب قیمت که در کشورهای صادر کننده سود بازرگانی از مالیات کسر می‌شود و بنابراین کمپانی‌های صادر کننده هر مقدار سود بازرگانی به ما می‌پرداختند در قیمتشان مؤثر نمی‌شود و روی قیمت کالا زیاد اثر نمی‌گذاشت و حال آنکه حقوق گمرکی را چون کشورهای مبداء معمولاً در مالیات محاسبه نمی‌کنند می‌رود تمام حقوق گمرکی روی قیمت تمام شده فیلم اضافه می‌شود و در نتیجه فیلم هائی که به این مأخذ به کشور ما وارد می‌شود قیمتشان خیلی بالا رفته بطوری که وضع تجارتی فیلم و واردات و صادرات را با تعرفه فعلی متعذر کرده است و وزارت فرهنگ و هنر و وزارت اقتصاد تقاضا داشته‌اند که در صورت تصویب مجلس این تعرفه فیلم‌ها مثل سابق تبدیل به تعرفه وزنی شود یا به قراری سود بازرگانی معمول که البته پس از آنکه موضوع تعرفه به تصویب مجلسین محترم رسید چون سود بازرگانی در اختیار دولت است و به موجب تصویب نامه دولت برقرار می‌شود لایحه اش تقدیم می‌شود و استدعای تصویب آن را دارد. لایحه دیگری است درباره مجازات اخلاگران در صنایع بزرگ و صنایع اساسی کشور بطوری که استحضار دارید قانون عادی ما در مورد کسانی که تخریب و ایجاد اخلال می‌کنند مقررات و مجازات هائی دارد ولی با پیشرفت کشور به سوی صنعتی شدن و یا وضعی که کارخانجات عظیم کشور دارند از قبیل ذوب آهن و ذوب مس و سایر صنایع نظیر این‌ها تردیدی نیست که از لحاظ حفاظتی باید بیشتر مراقبت شود و به همین دلیل چون در معرض مخاطراتی است برای کسانی که در این مورد تخریب یا اخلال بکنند مجازات خاصی لازم است که پیشنهاد می‌شود و لایحه تفصیلی آن در این مورد تقدیم می‌گردد و استدعای ارجاع آن را به کمیسیون‌های مربوط دارد. لایحه دیگر که تقدیم می‌شود اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه است که تقاضای رسیدگی و تصویب آن را دارد.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌ها ارجاع می‌شود.

- طرح سئوال آقای فرهادپور از وزارت راه در مورد ساختمان راه‌های یاسوج- اردکان و اردکان – شیراز

۱۰- طرح سئوال آقای فرهادپور از وزارت راه در مورد ساختمان راه‌های یاسوج- اردکان و اردکان – شیراز

رئیس- سئوال آقای فرهادپور از وزارت راه مطرح است آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور- آقای مهندس دری توضیح بفرمایند بنده بعد عرایضم را می‌کنم.

رئیس- آقای مهندس دری بفرمائید.

مهندس کمال دری (معاون وزارت راه)-

سئوال جناب آقای فرهادپور، نماینده محترم مجلس شورای ملی و پاسخ وزارت راه

سئوال‌ها:
۱- تاریخ انعقاد و مدت قرارداد ساختمان راه‌های یاسوج- اردکان و اردکان – شیراز را اعلام فرمائید
۲- علت تأخیر و خسارت ناشی از آن چیست و چه مبلغ است؟
۳- بطور قطع این راه، که برای مردم بویراحمدی حیاتی است، چه موقع تحویل می‌شود؟
پاسخ‌ها:

پیمانکار راه یاسوج- اردکان شرکت «پرژام»، تاریخ انعقاد قرارداد ۶/۵/۵۰، تاریخ آغاز کار ۱۷/۵/۵۰ و مدت قرارداد هیجده ماه بوده، و لذا ساختمان راه مزبور می‌بایستی در تاریخ ۱۷/۱۱/۵۱ پایان یافته باشد.

اما به علت آنکه راه کوهستانی بوده و لازم آمده است که قسمتی از مسیر آن به طول ۳ کیلومتر تغییر یابد و این کار مستلزم مطالع و تهیه نقشه و ابلاغ آن به پیمانکار بوده است و علاوه بر این احداث خط لوله گاز به موقع خاتمه نیافته و کمبود سیمان و دینامیت نیز مزید بر علت شده است، ساختمان راه مزبور در تاریخ ۱۷/۱۱/۵۱ کامل نشده. با این حال تاکنون ۸۷ درصد عملیات مربوط به این راه پایان یافته است.

پیمانکار راه اردکان - شیراز شرکت «سِت»، تاریخ انعقاد قرارداد ۷/۲/۵۱، تاریخ شروع کار ۱۹/۲/۵۱ و مدت قرارداد بیست و دو ماه بوده است. و لذا ساختمان راه مزبور باید در تاریخ ۱۹/۱۲/۵۲ به پایان برسد. تاکنون ۸۵ درصد عملیات ساختمانی این راه انجام گرفته است و در صورتی که سیمان و مواد احتراقی به موقع تحویل گردد، امید هست که کار در تاریخ معین و بر طبق قرارداد انجام پذیرد. به هر حال از باب هیچیک از عملیات بالا خسارتی به دولت وارد نیامده است.

همانطور که در بالا به استحضار رسید، کار ساختمان راه یاسوج - اردکان به علت کوهستانی بودن مسیر آن فعلاً پیشرفت ندارد، ولی وزارت راه می‌کوشد تا با تأمین اعتبار و تهیه مواد لازم ترتیبی فراهم آورد که ساختمان این راه در شهریور ماه سال آینده کامل و برای تحویل و بهره برداری آماده گردد.

ولی در باب راه اردکان- شیراز امید بسیار هست که هیچگونه دشواری پیش نیاید و در تاریخ مقرر و بر طبق قرارداد کار خاتمه یابد.

رئیس- آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور- بنده قبل از بیان هر مطلبی از ظرافت جواب وزارت راه و دقت اولیای آن وزارتخانه در ادای پاسخ تشکر می‌کنم ولی همکاران عزیز، بیان واقعیت رفع درد نمی‌کند. می‌گویند راه کوهستانی است. اولیاء وزارت راه مگر نمی‌دانستند که این راه کوهستانی است؟ وزارت راه نقشه داشته است، مهندس داشته است، برای این راه میلیون‌ها پول به مقاطعه کار پرداخته ولی مردم بویراحمد در آرزوی اینکه بتوانند در این فصل زمستان با یک راهی خودشان را به شیراز برسانند هنوز دست دعایشان بر آسمان است. شما راه یاسوج را به مناقصه می‌گذارید، نقشه تهیه می‌کنید، با علم و اطلاع از موقعیت محل، مدت تعیین می‌کنید و این راه را به مقاطعه کار می‌دهید و بعد میلیون‌ها پول این مملکت را به مصرف می رسانید بدون اینکه مردم این منطقه از این مصرف که واقعاً باید شکرگزار باشیم از رهبر خردمند و بزرگمان که این امکانات مالی را به ما داده است و متأسّف باشیم که با وجود این امکانات نمی‌توانیم جوابگوی رفع نیاز مردم و پاسخگوی رئیس مملکت باشیم. این حرف نشد که راه را مطالعه می‌خواهیم بکنیم. راهی که بایستی در زمستان پارسال تحویل می شده است هنوز تحویل داده نشده و برای تحویلش هم وزارت مبارکه راه و حمل و نقل و ترابری هنوز نمی‌تواند روز و تاریخش را برای ما بگوید. مگر معادله ۳ مجهولی است؟ مگر این مسافرت به مریخ است؟ راه اردکان به یاسوج ۶۰ کیلومتر جاده است. این ۶۰ کیلومتر راه میلیون‌ها پول برایش داده شده. بایستی قبلاً به مردم گفته می‌شد که فلان روز راه برای شما تحویل می‌شود، چه اشکالی دارد؟ مملکت برنامه دارد بودجه دارد، اعتبارت به شما تحویل شده و در اختیار وزارت راه قرار گرفته، به چه دلیل نمی‌توانید بگوئید راه اردکان به یاسوج که الآن یک سال تأخیر شده در چه تاریخی تحویل می‌شود؟ شما می دانید خسارات ناشی از عدم تحویل این راه برای مردم منطقه‌ای که تا قبل از انقلاب اجتماعی ایران، از همه چیز محروم بودند چقدر است؟ درد و مشکل این منطقه را تنها یک نفر تشخیص داد و درمان کرد و دستور داد، اگر تعلل مأمورین دولت در انجام وظیفه بگذارد درمان بشود مملکت در منطقه بویراحمد در گذشته مشکلاتی داشت ولی پادشاه مملکت درد این مردم را تشخیص داد به محل آمد مرکزیتی برای آن‌ها تعیین کرد دستور احداث کارخانه داد برای این مردم و تشخیص داد که تمام مشکلات روی نیازمندی‌ها و احتیاجاتی است که این مردم در قرن بیستم دارند و حق دارند مثل هر فرد ایرانی از مزایای انقلاب و از نتایج آن که برنامه‌های مملکت به دست می‌دهد استفاده کنند. این مردم در شهر یاسوج وقتی شما تشریف بیاورید مولود انقلاب اجتماعی ایران را به چشم خود می‌بینید. این شهر به اراده پادشاه مملکت در ده سال قبل دوران انقلاب بوجود آمده امروز جنب و جوش و شور و تشکر و سپاس این مردم را نسبت به رهبر مملکت می‌بینید ولی در عین حال ناراحتی، یأس و ناامیدی که از تصمیمات غلط، از تأخیر در برنامه‌ها و از کمبود برنامه‌ها در توجه به این منطقه هست در مردم می‌بینید این مردم آقای قوام صدری ده سال است که شما از وسعت برنامه‌ها صحبت می‌کنید انتظار بیشتری دارند.

حسام‌الدین رضوی- برنامه‌های وسیعی در آن منطقه در حال اجرا است.

فرهاد پور- اجازه بفرمائید آقای رضوی مسافرت با اتومبیل دولتی مال شما و بیان درد آن مردم مال من باشد.

دکتر بهزادی- چند بار شما به آن منطقه رفته‌اید؟

فرهادپور- البته به تعداد دفعاتی که شما به بابل رفته‌اید نمی‌شود ولی به هر حال هر چند دفعه که رفته‌ام می‌توانم بیان کننده نیازهای آن منطقه باشم.

دکتر الموتی- آقای فرهادپور در بیانات خودتان تجدید نظر بفرمائید با وسیله دولتی کسی به جائی نمی‌رود.

فرهادپور- با بودجه حزب تشریف می‌برید.

رضوی- من پیش از شما به آن منطقه رفته‌ام رفتن با بودجه حزب هم به شما مربوط نیست.

فرهاد پور- در هر حال چون از بودجه دولت جدا نیست به من هم مربوط است. آقای دکتر الموتی اجازه می فرمائید که با دوربین عکاسی به محل نرویم که معلوم بشود کی با وسیله دولتی رفته است (رضوی- جنابعالی متکلم الوحده شده‌اید) تمام امکانات در اختیار شماست درد منطقه را هم می دانید چرا سکوت می‌کنید. شما تنها نماینده فلان منطقه نیستید شما نماینده همه مردم هستید اطلاعی دارید بیائید بگوئید تصور نفرمائید اگر من سئوال می‌کنم و من جواب می‌گیرم و پشت این تریبون می‌آیم شما باید متکلم باشید البته من باید صحبت بکنم.

دکتر الموتی- راجع به راه صحبت می‌کنید یا جنگ با وکلاء دارید؟

فرهادپور- نه آقا من با کسی جنگ ندارم. آن‌ها می‌آیند وسط کلام بنده. جنابعالی دیسیپلین حزبی را رعایت بفرمائید و به آقایان هم بفرمائید که در حدود مسائل صحبت کنند تا من هم مجبور به جوابگوئی نباشم. به هر حال جناب آقای رضوی جناب دکتر بهزادی همه نمایندگان و بنده به یک صورت و به یک عنوان نماینده مردم هستیم و هیچکدام به دیگری رجحان و برتری نداریم اگر وظیفه نمایندگی خود را خوب انجام بدهیم وظیفه خود را نسبت به مردم و رهبر مردم خوب انجام داده‌ایم بنده سعی می‌کنم احتیاجات مردم منطقه را کمبودهائی را که در منطقه هست بازگو کنم و خوشحال هستم که جناب قوام صدری هم با اینکه کمیسیون بودجه تشکیل است باز عنایت فرموده‌اند و این جا تشریف آورده‌اند برای من اسباب تعجب شد. امسال که فرصت برای بررسی بودجه داریم تقارن کمیسیون بودجه با جلسه علنی مجلس برای ما اعضای اقلیت ایجاد مشکل می‌کند که این جا باشیم یا آن جا، از مقام ریاست تقاضا دارم تشکیل کمیسیون بودجه و تقارن ساعت جلسه رسمی مجلس را مقرر بدارند که رعایت بشود تا ما با عده کمی که داریم به وظیفه مان که ضرورت حضور در جلسه رسمی و شرکت در کمیسیون است هر دو را انجام بدهیم به هر حال این منطقه در بین سه استان خوزستان، اصفهان و فارس به وسعت تقریبی ۳۰ هزار کیلومتر مربع با جمعیتی نزدیک دویست و نود هزار نفر کمبودهای فوق العاده‌ای دارد که علت العلل و زمینه اصلی آن نداشتن راه کافی است. من از این فرصت استفاده می‌کنم از معاون محترم وزارت راه تقاضا دارم مأمورینی بفرستید به این منطقه که مطالعه بفرمایند که در این منطقه میزان راه فرعی برای ارتباط این مردم با سایر شهرها چه مقدار است کمبود به چه نسبت است نسبت کیلومتر راهی که این جا هست با سایر مناطق به چه کیفیت است تا واقعاً ایشان یا مأموریتشان وقتی گزارش را می‌خوانند مثل من متأثر بشوند که بعد از ده سال که از انقلاب می‌گذرد و در برنامه پنجم هستیم هنوز مناطقی هست که در این منطقه راه ندارد که به یک شهر یا مرکز شهر یا به یک مرکز درمانی یا مرکز بخش یا جائی که مدرسه هست مردم خودشان را برسانند این ضرورت دارد. مطالعه در این مطلب و عنایتی در برنامه پنجم برای توسعه راه‌های فرعی این فرمانداری کل که بنده نمی دانم به چه دلیل از همه جهت در کارش تأخیر و تعلل می‌شود وقتی دولت نیت خیری به خرج داد و یک بار صحیح تصمیم گرفت که فرمانداری کل موجود را تبدیل به استانداری کند چرا نوبت به منطقه کهکیلویه که رسید این نیت خیر متوقف شد بنده از جناب قوام صدری این استدعا را دارم که مردم این منطقه بعد از سال‌ها ناامیدی و یأس بعد از دست به گریبان بودن با هزار و یک مشکل که اهم آن ناامنی بوده است با توجه رهبر مملکت با مرکزیتی که پیدا کردند با توجهی که به این منطقه شد ده سال است که کار و کوشش دارند که همگام با سایر مردم مملکت در پیشرفت و نوسازی و آبادانی کشور شرکت داشته باشند این مردم را با تصمیمات ناقص با تأخیر در انجام تصمیمات نباید مأیوس کرد. بنده از آقای وزیر مشاور این استدعا را دارم که این مطلب را در هیئت دولت تعقیب بفرمایند تأخیر در اتخاذ تصمیم نسبت به سرنوشت این فرمانداری کل در مردم منطقه روح یأس و ناامیدی فوق العاده‌ای بوجود آورده تلگرافی به پیشگاه مبارک شاهنشاه کرده‌اند تلگرافاتی به وزارت کشور کرده‌اند رونوشت اکثر این تلگرافات به بنده رسیده حضورتان تقدیم می‌کنم تأخیر در استانی شدن این منطقه و تعیین تکلیف قطعی مرکزیت مردمی که به عشق این مرکزیت کوشش می‌کنند ده سال است که کار و کوشش می‌کنند اثر بسیار نامطلوب دارد قشر اصلی اجتماعی این منطقه عشایری است نیازهای خاص خودش و احتیاجات خاص خودش را دارد این منطقه نمی‌تواند با سیستم اقتصادی نامطلوبی که در شهرهای مجاورش هست، روابط گذشته اش با پیوند بیشتر تحکیم بشود مردم بویراحمد، آقای قوام صدری از استثمار رباخواران شهرهای مجاور دلیل می‌آورند سابقه می‌آورند دلیل و مدرک می‌آورند و این به عهده دولت است که با شناخت مختصات این منطقه به خاطر هوس فلان زمین خوار که میل دارد در اطراف فلان شهر که زمین دارد پول بیشتری گیرش بیاید دستور بفرمائید نسبت به سرنوشت این مردم بی اعتنا نباشند تعیین تکلیف مرکزیت منطقه بویراحمد و کهکیلویه به عنوان یک استان عشایری از کارهای بسیار واجب است. بنده از حوصله‌ای که فرمودید تشکر می‌کنم و اگر دوستان اکثریت مطلبی فرمودند که در جوابم رعایت آنقدر احترامات لازم را که به خیلی از آقایان آن احترام را دارم نشده است معذرت می‌خواهم (احسنت) ولی به هر حال وقتی انسان جوابگوی احتیاج مردم یک منطقه است موظف است در مقابل وظیفه نمایندگی و خدا و رهبر مملکت نیاز مردم منطقه را منعکس و پیگیری کند و هر قدمی که در این راه برداشته شود هر اصلاحی بشود برای مملکت شده در جهت خدمتگزاری شده دولت هم از نتایج این تذکرات مسلماً بهره‌مند خواهد شد. انتظار بنده این است که اولیای محترم وزارت راه به جبران کمبود گذشته، حال که وزیر فعالی این وزارت خانه پیدا کرده این عنایت را بکنند که راه‌های فرعی این فرمانداری کل را بوجود بیاورند راه‌های فرعی مورد احتیاج را بسازند بطور قطع و یقین در صفحات خدمتی که انجام می‌دهند سهم درخشانی خواهند داشت.

- بیانات بعد از دستور آقای جوانشیر

۱۱- بیانات بعد از دستور آقای جوانشیر

رئیس- آقای جوانشیر به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند خواهش می‌کنم تشریف بیاورید.

جوانشیر- آقای رئیس، همکاران محترم اگر از من بپرسند، در دو جمله، خلاصه و عصاره فلسفه و حکمت ایران چیست و چه تفاوتی با فلسفه و با حکمت غرب دارد، خلاصه اگر از من یک جمله بخواهند من خواهم گفت نگرش فلسفه غرب به فرد است و نگرش فلسفه و حکمت ایران به انسانیت است و جامعه (احسنت) فلسفه ایران اعتقاد داشت و دارد و تمام نوشته‌ای منظوم و منصور ما به دنبال تأیید این مطلب است که عشق به انسانیت و مردم راهی است که به مبداء منتهی می‌شود عاشقی گر این سرو گر آن سر است/ عاقبت ما را به آن شه رهبر است. شاد باش ای عشق خوش سودای ما / این طبیب جمله علت‌های ما (احسنت) شما در هیچ کجای فلسفه غرب چنین عشق ورزیدن و عشق باختن با انسانیت را نمی‌بینید (صحیح است) آقای حیدر صائبی این مطالب خود است به آدم روشنی درون می‌دهد شنیدنش خوب است من هم یک روزی مستمع خوبی بودم (مصطفوی- حالا هم ناطق خوبی هستید) بنابراین وقتی ما می گوئیم که انقلاب اجتماعی ایران یکی از پایه‌های فلسفی و حکمتی آن بر مبنای عشق به انسانیت است و یک معیار و مقیاس به دست گرفته‌ایم و با آن دست که می‌سنجیم که کجا در راه انقلاب است و کجا بر ضد انقلاب است همانگونه که من در پشت این تریبون با شهامت خاص خودم با آنکه بسی ملامت می‌شنوم، ملامت ضد انقلابی ولی حرف‌های خودم را که تشخیص می‌دهم در راه‌های هدف‌های درست و صحیح انقلاب است بیان می‌کنم در آن جاهائی هم که می‌بینم که قدم‌ها در راه خدمت و فلسفه و حکمت انقلاب و همان فلسفه انسانی ایرانی است وظیفه دارم بازگو کنم نمی دانم گذرتان به خیابان ظفر افتاده است یا خیر من نیمه شبی در تاریکی‌های شب در دل شب دست شما را می‌گیرم و با هم به خیابان ظفر می‌رویم در آن سکوت نیمه شب در سیاهی مطلق به قول شاعر که نیست جز ناله مرغ الحق من در آن جا دریچه‌های روشنی می‌بینم این دریچه‌ها به ظاهر بیمارستان شهرآزاد بنیاد نیکوکاری والاحضرت شمس است ولی در واقع درهائی است که به سوی آسمان‌ها و الوهیت باز است جائی که مأمن و ملجاء کودکان بی پناه این شهر است. این وظیفه‌ای است که سایر دستگاه‌ها هم لااقل با بودجه‌های کلان بایست به آن نظر می‌داشتند ولی امروز یک فکر انسانی یک قلب انسانی قدم جلو گذاشت و بیمارستانی به نام بیمارستان شهرآزاد بوجود آورد که سال‌ها است در این کنج خیابان ظفر بی سر و صدا و آرام بچه‌های رختشوی‌ها و مردم بی بضاعت کنار شهر بزرگ را که راه نجاتی ندارند و زمستان‌ها به مقتضای فصل زیر کرسی‌ها سوخته‌اند با مهربانی معالجه می‌کنند این روایت نیست درایت است خود من سال گذشته دو کودک معصوم ۴ ساله و سه ساله را که زیر کرسی سوخته بودند به آن بیمارستان بردم و صحیح و سالم و چاق و چله تحویل مادرانشان دادم. آقایان، خانم‌ها من ناچارم برای اینکه امروز از یک مسئله انسانی و بسیار مهم صحبت می‌کنم در کنارش تناقضات را هم بگویم. چندی پیش در بیمارستانی که بستری بودم و از الطاف دکتر محققی هم بسیار متشکرم (دکتر محققی- متشکرم) دیدم پرستاران آن بیمارستان اشک آلودند پرسیدم علت این اشک چیست؟ چرا گریه می‌کنید این دخترهای قشنگ و زیبا چرا گریانند؟ (دکتر ناوی- به حال شما گریه می کرده‌اند؟) (خنده نمایندگان) گفتند، کودک چهار ساله‌ای بیمار و در حال فوت از دهات اطراف کاشان با وضع مالی معینی و بسیار ضعیف به متخصص دیگری که خارج از آن بیمارستان است مراجعه کرده است آن طبیب کودک و پدر و مادر را به بیمارستان فرستاده تمام دارائی و موجودی پدر و مادر در ۲۴ ساعت بابت دوا و ویزیت بستری شدن آن دکتر تمام شده نسخه‌ای که دکتر داد پولی برای پیچیدن آن نیست با دکتر صحبت می‌کنند تلفنی می‌گوید عذر بچه و مادرش را از بیمارستان بخواهید بلافاصله یادم افتاد که یک کانون عشق انسانی و الهی در خیابان ظفر منتظر پذیرفتن این قبیل کودکان است تلفن کردم به مدیر بیمارستان خانم شیوا آن ملائکه آن خانمی که به عنوان یک ملائکه شب و روز زندگی وجدانی خود را سال‌ها است وقف این کودکان کرده است به اتفاق دکتر متخصص کودکان با آغوش باز این کودک را پذیرفت و تا پایان معالجه روی چشم و قلب خودشان جای دادند، آقایان ما اگر می‌بینید قصد صحبت می‌کنیم تعریف به آن مفهوم خاص کلمه می‌کنیم از بیان و طرح این مسائل می‌خواهیم تناقضات و مسائل را با مقایسه از بین ببریم و نتیجه صحیح هم بگیریم روز یکشنبه صبح این بیمارستان این کانون عشق و محب این مرکزی که با انفاس قدسی الهی توأم است رنگ و جلوه خاص دیگری بخود گرفت در بالین این کودکان فقیر و مستمند در بالین این کودکانی که هر کدام از آستان مرگ گریخته بودند یکی از خاصان خوب خدا ذریه زهرا علیاحضرت شهبانو (صحیح است) در کنار کودکان کزازی در کنار کودکانی که بیماری‌های واگیر داشتند در کنار کودکانی که در اطاق به علت واگیری ملاقات ممنوع بود تشریف فرما شدند و دست نوازش به سر این کودکان کشیدند آن جا بود که من با خود گفتم کاش مجال سخن داشتم و می‌گفتم:

صد ملک دل به نیم نگه می‌توان گرفت
خوبان در این معامله تقصیر می‌کنند

بالله تقصیر می‌کنند وقتی می‌توان به این آسانی به این راحتی در ژرفنای قلب‌های مردم رفت چرا برخی از ما راه‌های وارونه انتخاب می‌کنیم مقیاس و معیار ما فلسفه و حکمت انقلابی ما عشق به انسانیت است قانون اساسی انقلاب ما فریاد انسانیت می‌زند ولی برخی از ما بی خبران در کنار این قانون اساسی صحبت از منافع فرد می‌کنیم. آقایان یک روز برای همیشه احزاب مجلسین این تناقضات لاینحل را باید حل کنیم ما صحبت از عشق به انسانیت عشق به فرهنگ عشق به فلسفه آرمان‌های انقلابی داریم این روش و نمونه‌ای است که علیاحضرت شهبانو ذریه خاص پیامبر اکرم که آن شیوه مرضیه اجداد طاهرینشان را ادامه می‌دهند جلوه‌های روشن و جاودانه روی علی را در کنار این تخت‌های کودکان بیمار دیدیم این همان شیوه مرضیه بود این همان مکتب بود این همان فلسفه بود که ملت بدان عشق می‌ورزد چرا ما از این عشق ورزیدن‌ها کوتاهی کنیم چرا از یک تذکر کوچک خودداری کنیم آقایان انقلاب آزادی داد جائی که آزادی آمد ترس نیست از دری که آزادی و انسانیت وارد شد از در دیگر ترس می‌گریزد من از اینکه صف کودکان معصوم را در مقابل بیمارستان امیراعلم برای عمل لوزه می‌بینم بترسم که بگویم وای بر منم؟! ایوالله! ممکن نیست. رهبر انقلاب رسالت انقلابی خود را و رسالت فلسفه خویش را از قلم ما از زبان ما از نگاه ما از رفتار ما می‌جویند هر کس برخلاف مقیاس‌های انقلاب قدم بردارد صحبت کند، بنویسند، گناهکار است و به عقیده من این یک فکر منطقی و عملی نیست ما باید به توده مردم این انقلاب را پاک و مطهر و پاکیزه و دارای هدف‌های والای انسانی نشان دهیم قدم‌های ما باید توأم با فضیلت و شرافت باشد قلم‌های ما توأم با شرافت و انسانیت باشد نه خیال کنید مردم نمی‌فهمند مردم خوب مبانی حکمت و فلسفه اجتماعی ایران و اصول و قواعد اعلام شده از جانب رهبر انقلاب را درک می‌کنند و با رفتار ما مقایسه می‌کنند، دم در کشیده تا کرم او چه می‌کند، نه اینکه نمی‌فهمند، خوب می‌فهمند خوب ارزشیابی می‌کنند گام‌های ما را، صحبت‌های ما را ارزشیابی می‌کنند و با مبانی و اصول انقلاب که مظاهر آن در شیوه‌های انسانی است که نمونه آن بیمارستان شهرآزاد است مقایسه می‌کنند مکتب آموزش من به شخصه در مکتب آموزش حزب ایران نوین که همگام با دوست بسیار صمیمی خود آقای دکتر یزدان پناه فعالیت داریم و تا آن جا که بشود می‌کوشیم مسائل انقلابی ایران را درست و به مصداق صحیح آن درک کنیم و توضیح دهیم این تنها من نیستم همه هستند باید گفت والاحضرت شمس پهلوی مثل فرشته رحمت سال‌ها است دستشان روی سر کودکان بینوای مملکت است و هیچ نیازی به تعریف امثال من ندارد و هیچ احتیاجی به مدح و ثنای ما ندارند اما من اگر بیمارستان شهرآزاد را تعریف می‌کنم من اگر علیاحضرت شهبانو ذریه شریف و اصیل پیغمبر را بر بالین بیماران طرح می‌کنم برای این است که رفتار نیک و کردار نیک را اینقدر به مردم بگویم اینقدر یادآور بشوم که اصولاً جزو امور بدیهی مردم مملکت ما بشود ما نیکو فکر کنیم نیکو قدم برداریم ما نیکو اندیشانه حرف بزنیم بنده امیدوارم از خداوند متعال از اجداد طاهرین علیاحضرت که هم شاهنشاه همواره از آن مقدسین الهام گرفته‌اند هم ملت ایران وحدت سیاسی و شرافت و استقلال خودش را از پرتو فضیلت و شرافت آن خاندان دارد (احسنت) یادتان باشد که چرا من اینقدر وقتی نام علیاحضرت را می‌برم تکیه بر ذریه شریف و عترت پیامبر اکرم می‌کنم برای اینکه شرافت ما استقلال و وحدت سیاسی ایران از طریق عشق این خاندان به دست آمد (احسنت) قدرت ما وقتی از قرن شانزدهم درخشید و شمشیر شاه اسماعیل صفوی از نیام در آمد چون عثمانی پشت دروازه‌های وین بود و آن روز دولت‌های اروپائی گفتند قدرتی در شرق درخشید که ما را آرامش داد این قدرت را عشق به خاندان و عشق به فضیلت و عشق به آرمان‌های قرآن عشق به روایت و تقریر پیامبر یعنی شرافت و اصالت، نیک اندیشی به ما داد این است که ما همواره شاهدیم که علیاحضرت شهبانو از همان ذریه و عترت مقدسند و خداوند سایه بلند پایه شان را همواره بر سر کودکان معصوم و بی گناه جنوب شهر و همه مملکت حفظ فرماید (احسنت- آفرین) و خدمت بی شائبه و قدوسی والاحضرت شمس را که عمری در راه عشق و محبت به کودکان بیمار و درمانده گام بر می‌دارند مأجور می‌دارد (احسنت- احسنت)

- تقدیم لایحه فهرست تخصیص اعتبار از محل کد ۸۱۹۹ سال ۱۳۵۲ بوسیله آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش

۱۲- تقدیم لایحه فهرست تخصیص اعتبار از محل کد ۸۱۹۹ سال ۱۳۵۲ بوسیله آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش

رئیس- آقای دکتر بطحائی بفرمائید.

دکتر بطحائی (معاون وزارت آموزش و پرورش)- با اجازه مقام محترم ریاست مجلس و نمایندگان محترم در اجرای تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور فهرست قسمتی از توزیع اعتبارات حوزه مناطق را جهت تأیید کمیسیون محترم بودجه تقدیم می‌کنم.

رئیس- لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۳- اعلام وصول و قرائت نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

استاد گرامی جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی. باستناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ماه ۱۳۵۱ موافقتنامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی قرارداد خرید تجهیزات مدارس فنی و حرفه‌ای در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۲ با «بانک دوپاری ادپئی با» بلژیک منعقد گردیده است.

اعتبار موضع موافقتنامه فوق بالغ بر یک میلیارد و چهارصد و شصت و دو میلیون (۱۴۶۲۰۰۰۰۰۰۰) فرانک بلژیک است که در ۲۰ قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهرهی ای از قرار ۴۵/۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و شروع بازپرداخت اصل وام ۶ ماه پس از تاریخ حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با احترام- وزیر دارائی جمشید آموزگار.

- اعلام وصول گزارش دو ماهه مهر و آبان کمیسیون‌ها برای چاپ در صورت جلسه

۱۴- اعلام وصول گزارش دو ماهه مهر و آبان کمیسیون‌ها برای چاپ در صورت جلسه

رئیس- گزارش مهر و آبان ماه کمیسیون‌ها هم رسیده است با اجازه خانم‌ها و آقایان در آخر صورتجلسه چاپ می‌شود.

- ختم جلسه

۱۵- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یازده و چهل و پنج دقیقه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.