مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ بهمن ۱۳۴۵ نشست ۳۲۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ بهمن ۱۳۴۵ نشست ۳۲۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۴۵ نشست ۳۲۲

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۳۲۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه (۱۱) بهمن ماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: کلانتر هرمزی (ضمناً پیشنهادی تقدیم نمودند) - دکتر حاتم - دکتر قراگزلو - حاذقی - حکیمیان - دکتر امین

۳- تصویب صورت جلسه

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال یوگسلاوی

۵- طرح گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه مالیات‌های مستقیم و تصویب مواد ۱۲۷ و ۱۲۸

۶- قرائت تلگرام جوابیه و اصل تلگرام معروضه حضور شاهنشاه آریامهر به وسیله ریاست مجلس به مناسبت سالروز انقلاب ششم بهمن

۷- تقدیم لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۳ کل کشور به وسیله آقای وزیر دارائی

۸- ادامه مذاکره در گزارش شوردوم کمسیون دارائی راجع به لایحه مالیات‌های مستقیم و تصویب مواد ۱۲۹ الی ۲۷۰

۹- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۰- تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه - آقایان:

اولیاء - البرزی - دکتر رهنوردی - ایلخان - متولی باشی - کیوان - دکتر غنی - یعقوب تهرانی - دکتر کیان - دکتر سعید - پاکذات - دکتر رشتی - مهندس عطائی - موقر.

غائبین بی‌اجازه - آقایان:

دکتر مصباح‌زاده - ناروئی - آقایان - مرتضوی - سیفی - مهندس آصفی.

غائبین مریض - آقایان:

دکتر یگانگی - دکتر حکیم شوشتری - ملک‌زاده - آملی - رهبر - مهندس آراسته - پزشکی - روستا - کنگرلو - محدث‌زاده - دکتر نجیمی - تیمسار لشکر همایونی - مهندس معینی زند.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: کلانتر هرمزی- (ضمناً پیشنهادی تقدیم نمودند) - دکتر حاتم - دکتر قراگزلو - حاذقی - حکیمیان - دکتر امین.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای کلانتر هرمزی تشریف بیاورید.

کلانتر هرمزی- با کسب اجازه از مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند انتشار کتاب «انقلاب سفید» به قلم شاهنشاه آریامهر که هم زمان با سالروز ششم بهمن و انقلاب شاه و مردم صورت گرفت موجی از احساسات و علاقه شدید محافل مختلف سیاسی، اجتماعی و روشنفکری را برانگیخت (صحیح است) و محتویات این کتاب هم چنان بحث و مطالعه فرهنگیان و ترقی خواهان است.

این کتاب حاوی تجزیه و تحلیل کاملی از اهداف و منشور انقلابی ایران و تشریح موقعیت خاص آن بوده و نیز گنجینه گرانبهایی است که از فروغ اندیشه بلند رهبر عالیقدر ملت ایران نور گرفته و به عنوان یک اثر جاویدان برای نسلهای آینده این آب و خاک به یادگار باقی خواهد ماند (احسنت).

الحق که هیچ کس بهتر و عالیتر از مبدع و مبتکر انقلاب عظیم اجتماعی ایران و آزاد کننده دهقان از قید اسارت و بندگی نمی‌توانست به این سلیسی و صریحی انقلاب حیات بخش ایران را برای ملت ایران و مردم جهان تشریح کند.

در مقدمه این کتاب علل انقلاب و خط مشی سیاست مستقل و ملی ایران تشریح گردیده و در صفحه ۲۲ چنین مرقوم فرمودهاند:

«فلسفه و روح این انقلاب چه بود؟ همانطور که گفتیم این انقلاب در درجه اول یک انقلاب ایرانی و منطبق با روح و سنن ایرانی بود. ما این انقلاب را به صورت یک کالای وارداتی تحویل ملت ندادیم. زیرا اصول شان ملت ما که خود در طول هزاران سال خلاق فکر و فلسفه و منطق بوده است این نیست که در این مورد «جامه عاریت» دیگران را بر تن کند. ما راههایی براساس نبوغ ایرانی و با در نظر گرفتن تمام اصول ذکر شده اتخاذ کرده بودیم که طبعاً در آنها از تجارب مفید دیگران استفاده شده بود ولی به خصوص هر قسمت آن که لازم بود ابداع خود ما بود.

ملت ایران بسی مفتخر و مباهی است که تحت رهبری چنین شاهنشاهی خردمند و مدیر قرار دارد که نه تنها با درایت و نبوغ کامل کشور را به شاه راه ترقی و تعالی هدایت می‌فرمایند بلکه از طریق خلق و ابداع آثاری بدیع در آسمان فضل و دانش بشری همچون ستاره فروزانی می‌درخشند و از پرتو افکار خود به روشنفکران و شیفتگان ترقی و بهبودی زندگی ابناء بشر نور می‌بخشند. (صحیح است).

در این کتاب اصالت انقلاب و علل و الزام بروز آن و ریشه اصلی فلسفه و فکر آن برای تحول و دگرگونی زندگی جامعه ایرانی و آمادگی برای جهش به سوی ترقی و زندگی بهتر به صورت بسیار مطلوبی ترسیم گردیده است.

شاهنشاه در فصل آخر کتاب مسائل سیاسی جهانی و ارتباط مسائل بینالمللی را با جهانبینی فوقالعاده وسیعی مورد دقت قرار داده و به عنوان مصلحی بزرگ و طرقی برای حل مسائل جهانی ارائه فرمودهاند.

ملت ایران عالیترین و بهترین سپاس را به مناسبت وجود چنین پادشاهی دانشمند و انسان دوست بدرگاه خداوند باری تعالی تقدیم می‌کند. چه وجود مقدس معظمله

موجب ارشاد و هدایت خلق و ضامن عظمت و بقاء کشور بوده و با اندیشه بلند و تابناک خود هر روز افتخاری بر افتخارات گذشته کشور کهن سال ما می‌افزایند. (انشاءالله)

همکاران ارجمند از طرف فراکسیون پارلمانی حزب مردم استدعا و تقاضائی از مقام ریاست شده است که بنده این تقاضا را می‌خوانم و بعد تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً - فراکسیون پارلمانی حزب مردم به لحاظ اهمیتی که برای کتاب (انقلاب سفید) قائل است و آن را خط مشی و برنامه کشور ایران میداند از مقام ریاست تقاضا دارد به دولت اعلام فرمائید تا پیش بینی لازم در بودجه بنمایند که کتاب مزبور به رایگان در اختیار سپاهیان انقلاب و دانش آموزان دبیرستان‌ها قرار گرفته و جزء یکی از مواد درسی دانش آموزان منظور شود.

از طرف فراکسیون حزب مردم - رامبد (احسنت، احسنت)

رئیس- آقای دکتر حاتم بفرمائید.

دکتر حاتم- با کسب اجازه از مقام ریاست.

همکاران محترم خوشحالم از این که بار دیگر تعطیلات زمستانی این فرصت را به من داد تا به حوزه انتخابیه خود شهرستان قصرشیرین رفته و از نزدیک آثار و نتیجه انقلاب ششم بهمن، انقلاب شاه و مردم را ببینم انقلابی که بدون خونریزی صورت گرفت و چهره مملکت و وضع اجتماعی ما را به نحوی شایسته دگرگون ساخت و ملت ایران را از آن حال قرون وسطائی بیرون آورد و در ردیف ملل مترقی قرار داد، و به همین جهت بود که در همه جا و در همه حال مردم حق شناس را می‌دیدم که با شور و شوق زائدالوصفی نسبت به شاهنشاه آریامهر بانی عظیمالشأن این انقلاب ابراز احساسات نموده و برای طول عمر و بقاء سلطنتش با خلوص نیت دعا می‌کردند (احسنت).

آثار انقلاب شاه و مردم در دهات و بخشها بهتر نمودار بوده و من به اختصار چند فقره از کارهایی را که دولت جناب آقای هویدا به پیروی از منوبات شاهنشاه آریامهر در ظرف این دو سال انجام داده و یا در شرف انجام دادن است به استحضار نمایندگان محترم میرسانم.

۱- ساختمان ۱۴۰ باب مدرسه در قراء قصرشیرین و سر پل ذهاب.

۲- ساختمان چند درمانگاه در قراء نامبرده.

۳- حفر چاههای متعدد در اغلب دهات به وسیله مأمورین عمران و در نتیجه تأمین آب آشامیدنی مردم.

۴- احداث جاده ۷۵ کیلومتری بین گیلان غرب و امام عباس - اقدام به تعمیر جاده قصرشیرین - نفت شاه وسومار.

۵- ساختمان سیل بند و پل و اقدام به لولهکشی و آسفالت خیابان سرتاسری در شهر سر پل ذهاب.

۶- ساختمان ۴۵ دستگاه خانههای سازمانی در شهر قصرشیرین و ایجاد دو خیابان جدیدالاحداث - در این جا خودم را موظف میدانم که از جدیت جناب آقای دکتر نهاوندی وزیر محترم آبادانی و مسکن تشکر نمایم.

۷- اقدام دولت برای تأمین برق و لولهکشی خسروی.

این بود شمه‌ای از کارهای انجام شده و یا در دست اقدام در شهرستان قصرشیرین متأسفانه باید به عرض نمایندگان محترم برسانم اگر چه خود شهر قصرشیرین دارای موقعیتی بس ممتاز از نقطه نظر توریستی می‌باشد ولی از پارهای جهات مورد توجه قرار نگرفته است - برق این شهر در اثر تعلل و ندانم کاری مأمورین اداره برق منطقهای استان کرمانشاه وضع فلاکت باری دارد با وجود دستورات مؤکد جناب آقای مهندس روحانی وزیر فعال و کاردان آب و برق کوچکترین اثری در بهبود وضع برق قصرشیرین حاصل نشده است - هر چند روز یک بار تصمیمات ضد و نقیضی از طرف اداره برق منطقهای برای برق قصرشیرین گرفته می‌شود که ایجاد آشفتگی بیشتری می‌نماید جا دارد که جناب آقای نخست وزیر و جناب آقای مهندس روحانی حل مسئله برق این شهر را در اختیار جناب آقای دکتر فیروزیان استاندار استان کرمانشاه بگذارند تا بلکه بالاخره طلسم برق قصرشیرین شکسته شود.

وضع بهداری قصرشیرین به هیچ وجه رضایت بخش

نیست. بنده به کرات فقد جراح و قابله و دندان پزشک را به استحضار اولیاء و مسؤلین امر وزارت بهداری رسانیدم ولی با کمال تأسف تا به حال کوچکترین اقدامی برای رفع این مشکل مشاهده نشده است.

آیا سزاوار است برای هزینه بیمارستان ۲۵ تختخوابی قصرشیرین از لحاظ غذا، نظافت و سوخت پنج هزار ریال در ماه تعیین شود. امیدوارم که جناب آقای دکتر شاهقلی وزیر محترم بهداری دستورات لازم را در این خصوص صادر فرموده تا از مرگ و میرهای بیجهت جلوگیری شود.

شهر قصرشیرین از لحاظ محل برای مدرسه و همچنین از لحاظ کمبود دبیر زبان در مضیقه می‌باشد از جناب آقای دکتر هدایتی وزیر محترم آموزش و پرورش استدعای رفع این کمبود را دارم.

شهرداری قصرشیرین با درآمدی ماهانه در حدود دویست و پنجاه هزار ریال و مخارج پرسنلی معادل دویست و چهل هزار ریال عملاً در حال ورشکستگی است. از جناب آقای مهندس انصاری وزیر محترم کشور استدعا دارم چارهای اندیشند تا بلکه این شهرداری بتواند وظائف خود را انجام دهد.

همان طوری که قبلاً عرض کردم شهرستان مرزی قصرشیرین از لحاظ توریستی دارای موقعیتی بس ممتاز می‌باشد که با توجه بیشتری می‌توان سیل توریستهای داخلی و خارجی را در سه فصل پائیز و زمستان و بهار به سوی آن جا سرازیر نمود.

یکی از اقدامات مؤثری که کمکی بزرگ به وضع اقتصادی و زیبائی این منطقه خواهد کرد امتداد نهر لاندا به خسروی است. در نتیجه این اقدام منطقهای به طول ۲۰ و به عرض ۶ کیلومتر مشروب و حداقل دو هزار و پانصد هکتار زمین چسبیده به دروازه مملکت تبدیل به باغات سرسبز مرکبات و نخلستان خواهد شد و دولت با چنین اقدامی عملاً برای ۱۵ هزار نفر تولید کار خواهد نمود. در این جا این نکته را هم باید به عرض نمایندگان محترم برسانم که در ده سال پیش پروژه امتداد نهر لاندا به خسروی نزدیک بود به مرحله عمل درآید ولی متأسفانه به عللی که برای ما مجهول است بعضی از مهندسین آبیاری وقت بعذر این که جنس زمینهای قصرشیرین مرغوب نیست و با این که زمینهای قصرشیرین دارای تپه ماهور می‌باشند و مخارج نهرکشی خیلی زیاد خواهد بود مانع اجرای این پروژه شدند و لطمه بزرگی از این جهت به مردم این منطقه که دائماً چشمشان به دنبال چند تکه ابر است زدند و برای خود لعنت ابدی را خریدند. بنابراین از جناب آقای نخست وزیر و مخصوصاً از جناب آقای مهندس روحانی تقاضا می‌نمایم به مهندسین بصیری که در اداره آبیاری استان کرمانشاه دارند دستور فرمایند تا طرح این پروژه را حاضر نموده که ان شاءالله در ظل توجهات اعلیحضرت همایونی این پروژه به مرحله عمل درآید.

اقدام دیگری که نه تنها در اقتصاد شهرستان قصرشیرین مؤثر است بلکه در اقتصاد کشور هم تأثیر به سزائی خواهد داشت احداث سد کوچکی است با هزینه کم در دهکده پیران - با احداث این سد قریب بیست هزار هکتار از زمینهای منطقه باباویسی - ذهاب - سرقلعه و جگیران مشروب و آماده برای نصب یک کارخانه بزرگ قند به ظرفیت بیشتر از هزار و پانصد تن خواهد بود. علاوه بر کارخانه قند با نصب توربینهای بزرگ نه فقط برق شهرستان قصرشیرین بلکه برق شهرهای کرند و شاه آباد و توابع را می‌توان به آسانی تأمین نمود (احسنت، احسنت)

اگر وقتی باقیمانده برای آقای دکتر قراگزلو تقدیم می‌کنم.

رئیس- آقای دکتر قراگزلو بفرمائید.

دکتر قراگزلو- همکاران گرامی روز ششم بهمن ماه جاری که در مراسم بزرگداشت این روز تاریخی در شهر مقدس قم شرکت کرده بودم، مردم این شهرستان مانند تمام هم میهنان خود این روز فرخنده را گرامی داشته و با احساسات پر شور و زائدالوصفی گفتار نمایندگان سیاهی دانش - کشاورز - کارگر - روشنفکر را که با جملات افتخارآمیز ادا می‌شد با کف زدنهای ممتد تأیید و با فریاد زندهباد شاهنشاه و پاینده باد ایران مراتب سپاسگزاری را به جای می‌آوردند.

در خاتمه این اجتماع چندین هزار نفری قطع نامه را تصویب و از اینجانب خواستند. احساسات و عواطف بی شائبه مردم مجاهد و حقشناس این شهرستان را که اجتماع عظیم آن روز نموداری از روح شاهدوستی و میهنپرستی آنان بود بشر فعرض پیشگاه مبارک ملوکانه از پشت تریبون مجلس شورای ملی برسانم. مطلبی که در این جا می‌خواستم نظر دولت و مخصوصاً جناب آقای دکتر یگانه را که در این جا تشریف دارند با آن جلب کنم موضوع وضع خرابی شهرداری قم است، شهرداری قم از مدتها پیش شروع کرده به زدن پرچمهای سفید به عنوان خراب کردن قسمتی از شهر برای احداث پارک و تهیه بولوار خود جنابعالی و رفقای بنده بهتر میدانید که در شهر قم اگر بنا باشد شهرداری اصلاحاتی بکند اول باید از نظافت شهر و بهبود وضع حمامهای عمومی و بعد بیرون بردن احشام آن جا از محوطه شهر شروع کند، متأسفانه باید به عرضتان برسانم که درصد کیلومتری مرکز در این شهر هنوز حشمداری می‌کنند حتی در خود شهر، در شهری که زیارتگاه مردم مسلمان این مملکت است هنوز حشمداری رواج است معذلک تمام این مسائل را شهرداری کنار گذاشته و شروع کرده است به پرچم سفیدزدن و خرابی در صورتی که نه پول دارد و نه نقشه آن را دارد و نه لزوم آن را می‌تواند به بنده یا مردم قم تفهیم بکند، از اسفند ماه سال ۴۴ بعد از مدتها گرفتاری که تقریباً هفت هشت سال طول کشید سازمانی تأسیس شد به نام سازمان آب شهر که بنده به دفعات و مکرر به عرض رساندم که نصف بیشتر مردم شهر قم از آب لوله کشی استفاده نمی‌کنند این سازمان در حال حاضر که ۱۱ ماه است شروع به کار کرده هیچ وضعی ندارد و با تذکرات مکرر به اداره امور شهرداریها و وزارت کشور متأسفانه وضع به همان حال سابق باقی است از نظر مالی بیلانی ندارد و از نظر کادر اداری هم نه کارگر دارد نه مهندس دارد فقط سه چهار نفر در آن جا جمع شدهاند و با کمک شهرداری این سازمان را با این وضع خراب اداره می‌کنند تقاضای مردم قم و خود این جانب از دولت جناب آقای هویدا به خصوص شخص جنابعالی آقای دکتر یگانه این است که به وضع نابسامان سازمان آب شهرستان قم توجه بیشتری بفرمائید در آن جا یک کوزه آب برای مردم قیمت دارد چون کویر است بلکه بعد از مدتها یعنی بعد از هشت سال که ما صاحب یک لولهکشی ناقص شدهایم بتوانیم از آن استفاده کنیم و امیدوارم که وضع شهرداری را خودتان بررسی بکنید آن چنان بررسی که بنده و مردم شهر قم قانع باشیم نه آن چنان بررسی که یک نفر را به عنوان بازرس بفرستند و او بیاید گزارش بدهد و دو مرتبه کار به همین شکل باقی بماند در مورد این خرابیها بنده می‌خواهم بدانم شهرداری پول را از کجا می‌آورد و اگر شهرداری پول دارد در مواردی که قبلاً عرض کردم به مصرف برساند از لطفی که در این باره مبذول خواهید فرمود بنده قبلاً تشکر می‌کنم و امیدوارم که دفعه آینده که در این باره صحبت خواهم کرد این مسئله حل شده باشد.

رئیس- آقای حاذقی بفرمائید.

حاذقی- عرضی که امروز بنده داشتم به مناسبت سالگرد مبدأ این انقلاب و تحول بزرگ ایران بود که در طول جلسههای گذشته همکاران آن چه را که لازم و جالب توجه ملت ایران بود در بزرگداشت و عزیز شمردن این انقلاب و همکاری برای انجام آن بود یکی بعد از دیگری صحبت فرمودند تنها نکتهای که به فکر بنده و سید این است که در این جا یادآوری کنم مخصوصاً که جناب آقای دکتر یگانه هم خوشبختانه حضور دارند بعضی از دستگاههای دولت متأسفانه توجه به اهمیت این انقلاب و این که اجراء و تحقق آن با کارهای مداوم مسئولین باید به وقوع پیوندد غفلت دارند و در حقیقت بیشتر به انجام مراسم ظاهریش اکتفا می‌کنند غافل از این که نظر شاهنشاه آریامهر و دولت منتخب ایشان که مورد اعتماد مجلس هم هست و مسئولین امور مملکتی و مردم و دولت این است که در تمام مملکت این اصول و مبادی به مرحله عمل و اجرا دربیاید و واقعیت پیدا کند که مردم این کشور از روستانشین و دهقان و کارگر کارخانه و مردم شهرنشین همه عملاً و واقعاً درک بکنند که مسئولین به این انقلاب مؤمن هستند و برای همین است

که سرکار هستند و برای همین است که اعتبار و بودجه و همه چیز در دستشان است و برای همین است که دولت آنها را مسئول کرده و از آنها پشتیبانی می‌کند ولی باید عرض کنم بعضی از دستگاهها هستند که از این موضوع غافل هستند و در کارهای اداری و نامه پراکنیهای خودشان غرقند و متوجه این که واقعاً و عملاً این انقلاب را پیش ببرند نیستند بنده امیدوارم که این تذکر کافی باشد و به خصوص امیدوارم که جناب آقای دکتر یگانه به اطلاع جناب آقای نخست وزیر برسانند که یک جلسه هیئت دولت اختصاص پیدا کند برای این که چه بکنیم که مسئولین کار غافل نشوند و متوجه وظیفه مهم خودشان باشند و انتظارات و توقعات مردم را در نظر بگیرند و وقتشان را صرف پیش برد تمام مواد و جزئیات این انقلاب بکنند برای این که راه درازی در پیش داریم و کاری که شروع شده باید تا مرحله نهایی پیش برود و این نمی‌شود مگر آن که همه ما در کار خودمان و در شغل خودمان هر روز که پشت میزمان می‌نشینیم متوجه باشیم که چه وظیفه بزرگی در این جهان پرآشوب و پر خطر به عهده داریم که یک آن نباید از آن غافل باشیم و خدای نکرده نباید با صورتسازی و ظاهرسازی یا دادن یک جوابهای غیرمستدل بخواهیم خودمان را تبرئه کنیم ولی کارمان را با ایمان و علاقه انجام ندهیم بعد از این تذکری که دادم باید عرض کنم چندی پیش بنده این جا عرایضی به استحضار مجلس رساندم در مورد مسافرتی که به انگلستان و دیدن ۲۷ دانشگاه آن کشور، و قسمتهای تابعه آن ایرلند و اسکاتلند و ولز کرده بودم در این گزارش مشکلاتی بود که بنده به طور خلاصه به استحضار مجلس رساندم البته این گزارش که در مجله رسمی مجلس هم چاپ شد به تمام سفارتخانههای خارجی و سفرای کبار شاهنشاهی که ما در آن جا دانشجو داریم فرستاده شد که توجه آن‌ها جلب بشود و این که چه طور حضور ذهن داشته باشند که این جوانان را ارشاد و هدایت بکنند و کمک فکری بدهند و تسهیلات فراهم کنند و مشکلات آنها را رفع بکنند و به خصوص یک نشرات و جزوهها و مجلههای صحیحی مبتنی بر کارها و اخبار واقعی مملکت به آن‌ها برسانند که این جوانهایی که دور از مملکت هستند بدانند که چه کارهای بزرگی در مملکت شده و در دست اجرا است و چه تلاش و مجاهدتی مسئولین امور در انجام کارها تحت رهبری شاهنشاه آریامهر به خرج می‌دهند تا این که فکر آنها متوجه بشود که آن چه که با آنها تلقین شده یا گفته شده در ایران دارد عملی می‌شود در حقیقت خود آنها هم باید بیایند و دنباله این انقلاب را ادامه بدهند، این عرایض بنده حسن اثر داشته و به طوری که آقایان سفرای کبار نوعاً جواب‌هایی که نوشته بودند خیلی از این فکر مجلس و توجهی که سال گذشته مقام ریاست فرمودند که در مجلس یک کمیتهای تشکیل بشود و توجه بشود به حال جوانها و بعد هم گفته بودند که از این گزارش مقداری چاپ بشود و در اختیار مسئولین و همکاران گذاشتیم که از این تجاربی که به دست آوردیم استفاده بشود، از امریکا و از آلمان و فرانسه و سوئیس حتی از پاکستان و هند و بعضی از کشورهای دیگر و خود انگلستان مخصوصاً جناب آقای اردشیر زاهدی که حالا تشریف آوردند و وزیر امور خارجه شدهاند و دعای خیر برای موفقیتشان داریم نوشته بودند که ما تلاش می‌کنیم و کوشش می‌کنیم که مشکلاتی که هست برطرف بشود در آن جا ما یک انجمن دانشجویان ایرانی هم داریم که به همت اولیای مملکت تقویت شده که همین برنامههایی که ما با آنها اشاره کردهایم اجرا بکنند و این جوانها را با هم متحد بکنند و همراه بکنند و در جریان اخبار مملکتی بگذارند و اینها فعالیت زیادی هم می‌کنند و من وقتی به آن جا رفتم مخصوصاً با مسئولین آنها و مخصوصاً دبیر اتحادیه به نام حبیب دشتی که جوان با ایمانی است و در هندوستان تحصیلات عالی کرده و حالا به آن جا آمده که تحصیلاتش را تکمیل بکند و همکارانشان آقای لواسانی که جوان فعالی است و هم چنین آقای بهبهانی که ایشان هم جوان پرکار هستند هم فکری داشتیم منتهی برای اینها سوءتفاهمی شده که ضمن مطالبی که بنده این جا عرض کردم خواستهام جوانها را محکوم بکنم در حالی که بنده

عکس این نظر را داشتم و آن چه عرض کردم در این مسیر بود که توجه دولت و مسئولین را جلب بکنم که از این جوانها که سرمایههای گران بهای اجتماع ما هستند حمایت بشود و آنها تقویت بشوند و حتی جناب آقای دکتر شفیع امین و بعضی از همکاران این جا تذکر دادند که اشخاصی که منحرفند معدودند و بنده هم تأیید کرده و عرض کردم مقصود این است اینهایی که انتشارات خلاف مصلحت مملکت می‌دهند بیشتر مردمان محکوم و شکست خورده و بیایمانی هستند که یک عقدههای حقارتی داشتهاند و نظرهایی داشتهاند که در ایران تأمین نشده و به خارج رفتهاند (صحیح است) خانه سوخته همه را خانه سوخته می‌خواهد و خانه خراب همه را خانه خراب خودشان که با عقیده و افکار گمراهشان در زحمتند می‌خواهند هم درد پیدا کنند در نتیجه اخبار و گزارشها و اطلاعات دروغ بین این جوانها پراکنده می‌کنند بنابراین من نمی‌خواستم که جوانها را مطرود و محکوم بکنم بلکه خواستم آنها حمایت و هدایت بشوند و با آنها برسیم و با آنها توجه بکنیم پس قسمت اول فرمایش ایشان این است که بنده سعی کردم این جوانها را مقصر بدانم در حالی که به عکس من عرض کردم من این جوانها را دیدم جوانهای خیلی با استعداد هستند خیلی با ایمان هستند عرض کردم مثلاً در شهر نیوکاسل سه دانشجو بودند که هر سه از یک خانواده محترم صفی نیا بودند که اینها یکیشان تا دوره تخصصیاش تمام شده بود دانشیار دانشگاه شده بود و خیلی دارای اهمیت بود و دومی رئیس اتحادیه تمام دانشجویان آن جا بود که ده هزار نفر از تمام کشورها بودند و خیلی دارای اهمیت بود و دومی رئیس اتحادیه تمام دانشجویان آن جا بود که ده هزار نفر از تمام کشورها بودند و برای سه نوبت پشت سر هم انتخاب شده بود و این خیلی افتخار است که یک جوان بتواند نظر ده هزار نفر از اهل آن مملکت و خارج آن مملکت را جلب بکند و یکی هم داشت تحصیل می‌کرد بنابراین خواستم این جوانها را تقویت بکنم و تأیید بکنم و عرض کنم این جوانها استعداد دارند و باید با آنها برسیم احتیاجاتشان را تأمین بکنیم این یک نکته بود که برای آنها سوء تفاهم شده بود. برعکس بلکه بنده خواستم عرض کنم دشمنان این مملکت اعم از این که از خارج باشند یا شکست خوردههای محدود این مملکت هستند که رفتهاند به خارج دست به دست هم دادند این‌ها بذر مسموم کنندهای در افکار جوانها پراکنده می‌کنند و همان طوری که عرض کردم ما بایستی مثل یک میکربی ضد آن را کشف کنیم و باید آن را افکار مسموم را خنثی کنیم این هم با این وسیله می‌شود که ما اخبار و اطلاعات صحیحی در اختیار دانشجویان بگذاریم نکته دوم که ایشان اشاره فرمودند و نوشتهاند که من قدرشناسی از این انجمن جوانان و بعضی از افکار آنها نکردم من نظرم این نبود که در این جا اسمی از کسی ببرم بنده نه اسم آقای سفیر کبیر را بردم و نه اعضای سفارت راونه اعضاء و اتحادیه دانشجویان ولی قصدم این نبود که کار آنها را ندیده بگیرم قصدم این نبود که ازمقامی تعریف بکنم بلکه می‌خواستم یک بیان واقع و حقیقی بکنم که کردم و این مسألهای است که ما مردم باید فکرمان نظرمان وسیع باشد که مردمان را در میان ببینیم اگر کاری می‌کنیم وظیفهمان است وظیفه انجام دادن تعریف ندارد الا این که خودشان جوان بودند حساس بودند و طی یک عریضهای به عرض مقام ریاست رساندند و رونوشتش را به عرض آقای خواجه نوری رهبر اکثریت فرستادند و رونوشتی برای بعضی از روزنامهها فرستادند که منتشر شده بنابراین من اولاً از زحمات یکایک آنها قدرشناسی می‌کنم ثانیاً به آنها اطلاع می‌دهم این که گفتهاند من در تمام شهرها با کمک آنها رفتم این اشتباه بود برای این که اینها هنوز در خیلی از قسمتهایی که من رفتم موفق نشدهاند که شعبه و همراهانی داشته باشند در انگلستان سه هزار نفر دانشجو بودند که در حدود هزار تا در دانشگاهها راه یافتهاند و دو هزار تا هستند که چند سال است در جا می‌زنند مرتب پیدرپی آماده می‌شوند میروند دانشگاه ولی موفق نمی‌شوند و من در مدرسههای فنی که رفتم همه جا به من توصیه کردند که ایرانیها نظرشان این نیست که زود یک رشتهای که می‌توانند تمام کنند و برگردند به ایران تمامشان می‌خواهند بروند قسمت بالا در نتیجه شکست می‌خورند مانند چند نفرشان و بینتیجه برمیگردند، راهنمایی کردند که دانشگاه ایران آنها را تشویق بکنند که بروند در این کالجهای

به اصطلاح فنی که دانشگاه نیست ولی تحصیلاتش استادکار و متخصص در رشتههای مختلف و تکنیسین تهیه می‌کند که خیلی برای ایران لازم است ولی در هیچ یک از این دانشکده‌ها هنوز ایرانیها نرفته بودند با این که در آن جا امتحانات سخت لازم نداشت و مدارک لازم نداشت و می‌توانستند بروند دو سال سه سال چهار سال در رشته سادهای صاحب اطلاعات بشوند و برگردند به ایران خدمت کنند و این وظیفه دولت است که این جوانها را رهبری و ارشاد کند که بعضیهاشان که نمی‌توانند در سال اول و دوم بروند دانشگاه چندین سال وقتشان را آن جا تلف نکنند بلکه زودتر بروند در یک کالج دو سه سال یک تحصیلاتی بکنند و برگردند به ایران که وجودشان خیلی خیلی مفید است و شاید از مهندس وجودشان لازم تر باشد چون ما مهندس الان ماشاءالله روز به روز زیادتر تهیه می‌کنیم اما تکنیسین و مرد کار کمتر داریم مثلاً بنده خطوط مسافرتی که داشتم رفتم در اسکاتلند در شهرهای اسکاتلند مثل ادینبورک و کلاسکو در این جاها دانشجویان اتحادیهای نداشتند یا مثلاً در ایرلند رفتم به دوبلین و بلغاست آن جا هم دانشجویان اتحادیهای نداشتند و انجمن دانشجویان نماینده داشتند و در شهر ادرسون یا آکسفورد که رفتم اتحادیه نبود در بعضی شهرها مثلاً پرمنگام و در منچستر اتحادیه خوبی داشتند آن جا سه دانشکده فنی بود که چند تا دانشجوی خیلی زرنگ داشتیم از اعضای اتحادیه بودند و همین طور فرض بفرمائید در کالتربوری نمایندههای این انجمن بودند همکاری کردند مدیر مسئول کسی را ندیدم ولی در اکستیوفر نمایندگانشان بودند بنابراین آن جا این اتحادیه نباید اغراق کنند که هر جا که بنده رفتم به کمک آنها بوده نه این که بنده همکاری آنها را نادیده حساب کنم تنها توفیق آنها را می‌خواهم و در همان حدود از آنها تشکر می‌کنم ولی در خیلی جاها رفتم که از انجمن دانشجویان ایرانی نبود امیدوارم در آینده توفیق پیدا کنند و فعالیت بکنند که در همه جا گسترش بدهند و این برنامههای مفیدی که دارند اجراء کنند توفیق آنها مورد علاقه و توجه همه ماهاست بنابراین بنده امیدوارم این توضیحی که دادم برای رفع سوءتفاهم کافی باشد و این نکتهای که اول عرض کردم موجب باشد که ما با خواست خدا در این آخر سال فعلی و در آغاز سال آینده یک نوع فعالیت و تلاش و مجاهده بیشتری در دستگاههای دولتی و به خصوص آن مقامهای حساس ببینیم که آنها برای پیش بردن انقلاب تلاش و کوشش خود را ادامه می‌دهند.

رئیس- تیمسار حکیمیان بفرمائید.

سرتیپ حکیمیان- با اجازه مقام ریاست و همکاران عزیز بنده سعی خواهم کرد عرایضم خیلی مختصرتر باشد برای این که چند دقیقه از وقتم آن انشاءالله باقی بماند و تقدیم کنم خدمت جناب آقای دکتر شفیع امین، عرض اول بنده راجع به سرشماری است این جزوه اولی که مرکز آمار ایران منتشر کرده خودشان توجه دادهاند که در ده سال قبل که سرشماری شد آن سرشماری خالی از اشتباه نبود به خصوص با کلمه کم شماری استناد می‌کند که بعضی از نقاط آن طور که باید و شاید مورد شمارش قرار نگرفته و باز خودشان درخواست می‌کنند چون ممکن است در این سرشماری هم اشتباهاتی باشد هنگامی که به این اشتباهات برمیخورند آنها را تذکر بدهند که رفع بشود چون بنده معتقدم که هر تذکری که هر کسی بدهد باید مستند باشد بنده اگر توجه آقایان را جلب بکنم به دو سال یا دو سال و نیم پیش به عرایض خودم که عرض کردم در حوزه انتخابیه بنده که کهکیلویه و بویراحمدی باشد تعداد ۳/۱ از افراد آن شناسنامه ندارند مراجعاتی هم به وزارت کشور و اداره کل آمار کردم کمکهای زیادی کردند مأمورین زیادی فرستاد و شروع شد برای افرادی که شناسنامه نداشتند شناسنامه صادر کردند چون بنده پشت سر این بودم برای این که آن اشخاصی که شناسنامه ندارند زودتر شناسنامه بگیرند یا اشخاصی که شناسنامهشان را مفقود کردهاند رونوشت بتوانند بگیرند، همیشه آمار از آنها می‌خواستم بنابراین آماری که به بنده داده شده است تا آخر سال ۱۳۴۴ تقریباً تا ده، یازده، ماه قبل این آماری است که بنده می‌دهم بدهند که فتوکپیش را بردارند و تقدیم مقام ریاست

خواهم کرد و اگر لازم باشد توجه فرمایند. به موجب این آمار تعداد افراد و موالید پس از کسر مردگان از بدو تأسیس لغایت آذرسال ۱۳۴۴ اداره ثبت احوال فرمانداری کهکیلویه و بویراحمدی تعداد نفوس را تا آخر سال ۱۳۴۴، ۱۸۴۸۴۷ نفر می‌نویسد بنابراین با توجه به جادههایی که کشیده شده فعالیتهایی که برای صدور شناسنامه جدیداً به عمل آمده و اکیپهای مجهزی که اخیراً تعیین و اعزام شده‌اند نشان می‌دهد که آماری که در سال ۴۵- ۱۳۴۶ داده شده تعداد نفوس این منطقه خیلی زیادتر از این ۱۸۵ هزار نفر خواهد شد ولی در قبال این آمار که با امضاء رئیس کل آمار منطقه هست در جزوهای که مرکز آمار ایران منتشر کرد می‌نویسد تعداد جمعیت فرمانداری کل کهکیلویه و بویراحمدی ۱۶۵۱۱۲ نفر است در این جا مطابق آمار خودشان ۲۰ هزار نفر کمتر می‌نویسند بنده قبلاً می‌بایستی یادآوری می‌کردم ولی لازم بود مستند صحبت کنم با فرماندار کل هم تماس گرفتم اولاً توجه بفرمائید که حوزه انتخابیه بنده یک منطقه ایلی و عشایری است و اصولاً گرفتن آمار در آبان ماه مصادف می‌شود با حرکت ایلات از سردسیر به گرمسیر فرمانداری کل هم تأیید می‌کرد که بعضی از ایلات که در راه بودند یا سرشماری نشدند یا اگر شده باشند خواستند بعداً با آمار اصلی اضافه بشود بنده نمیدانم این موضوع تا چه اندازه حقیقت دارد ولی با این مدرک باید رسیدگی بشود به خصوص در این مورد به عقیده بنده نمی‌شود روی احتمال خیلی زیاد تکیه کرد ولی از ۲۵۰ هزار نفر به عقیده بنده جمعیت آن جا بیشتر است به عقیده متخصصینی که بنده همراه بردم مساحت این منطقه هیجده هزار کیلومتر مربع است حتی به ما توجه داده شد که وسایل موتوری زراعی کمتر بیاوریم برای این که اگر قرار باشد که تراکتور این جا بیاید شاید تعداد بیکار زیاد بشود تراکم جمعیت چون زیاد است یک چنین توصیههایی به بنده می‌کردند ۱۸۰۰۰ کیلومتر مساحت این منطقه است با این مختصری که عرض کردم امیدوارم این موضوع به وسیله مؤسسه آمارگیری مورد توجه قرار بگیرد چه بسا با به وسیله اعزام بازرس و رسیدگیهایی جمعیت واقعی ناحیه هر چه باشد روشن بشود. این عرض اول بنده، دومین عرضم عبارت است از ثبت املاک در مناطق عشایری دو سال قبل این قانون از تصویب مجلسین گذشته به اداره ثبت اسناد بنده مراجعه می‌کنم به وزارت دادگستری و وزارت کشور مراجعه می‌کنم هر کدام دو نفر نماینده می‌خواهند که کمیسیون تشکیل بشود تا این منطقه هم مورد ثبت قرار بگیرد ولی تا حالا اقدام جدی نشده و مردم ناراحت هستند تمنی می‌کنم وزارت دادگستری و وزارت کشور و همچنین ثبت کل در انجام این کار و اجرای این قانون که دو سال پیش تصویب شده توجهی بکنند قسمت آخر عرایض بنده را جمع به حفظ جنگلها در کهکیلویه و بویراحمدی است در این منطقه در حدود ۶ هزار کیلومتر مربع جنگل هست چوب بلوط پسته وحشی، بادام و حتی زیتون هست همین طور که جادهها را می‌کشند پشت این جادهها ذغال سوزها حمله می‌کنند به جنگلها اغلب اجازه می‌گیرند همان مسیر جاده که درختهایش افتاده می‌خواهیم آنها را ذغال درست کنیم ولی شب ناخنک می‌زنند به تمام جنگل، قانونی بود که از شمال فقط ذغال تأمین بشود با اصولی که لازم است بعضی از درختهای جنگل بریده بشود تا این که سایر درختها اضافه بشود ولی در این منطقه به جنگل روی اصل دور بودن و نداشتن جاده و اداره جنگل بانی توجه نشده و ممکن است به جنگلها لطمه زیادی برسد که مآلا نتیجه بدی برای کشور دارد و باز استدعا می‌کنم از وزارت کشاورزی و اداره کل جنگلبانی که توجه به حفظ و حراست جنگلهای منطقه کهکیلویه و بویراحمدی بکند و دیگر عرضی ندارم و اگر وقتی باقی مانده است به آقای دکتر شفیع امین می‌دهم (احسنت)

رئیس- آقای دکتر شفیع امین بفرمائید.

دکتر شفیع امین- بزرگداشت روز ۶ بهمن که ملت نجیب و شریف ایران در مرکز شاهد بودند که با چه شور و احساساتی سپاسگزاری و تشکرات خود را از پیشوای عالیقدرشان تقدیم می‌داشتند، در شهرستانها هم بنده تلگرافهایی داشتم و مکالمههای تلفنی که با بنده شد

احساسات قلبی بزرگ و احساسات بیشائبه در تمام شهرستانها و بخشها و قصبات آذربایجان و تمام شهرستانهای ایران برای این روز بزرگ دایر بوده و علاوه بر این در تمام مجالس و تمام مساجد و تکایا در موقع دعا و در موقع نماز همه برای سعادت و سلامت و موفقیت شاهنشاه و خاندان جلیل سلطنت دعا می‌کردند و همیشه سپاسگزارند که حقیقاً در این چهار سال می‌بینیم که روز به روز پیشرفتهای انقلاب بزرگ که حقیقاً اوضاع اجتماعی، عمومی، فرهنگی و بهداشتی مملکت و ملت را عوض نموده آدم هر وقت که به دهات می‌رود و با دهاتیها روبه رو می‌شود با چهره بشاش و خوشحالی زیاد از پیشرفت این انقلاب بزرگ صحبت می‌کنند و این موجب سپاسگزاری عموم است و در حقیقت عقاید و نظرات و زحمات شاهنشاه آریامهر که در کتاب اول و کتاب دوم بسیار نفیس و عالی درج شده برای آینده این راه روشن یک مشعل فروزانی است که ملت ایران را یعنی این کتاب را بعد از کتاب آسمانی برای راه خود و پیشرفت خود نگاه خواهد داشت امیدوارم به طوری که همکاران محترم فرمودند به اندازه کافی چاپ بشود و بدهند به جوان‌ها بنده پیشنهاد می‌کنم بدهند به دانشجویان عزیز ما که در خارج از کشور در امریکا و اروپا هستند که دانشجویان عزیز ما آن را مطالعه بکنند و آن را ضمن تحقیقات عالیه و ضمن تحقیقاتی که در اروپا و امریکا می‌کنند مطالعه این کتاب را هادی خود قرار بدهند و امیدوارم که این دانشجویان برای مملکت بهترین ارمغان و سرمایه را خواهند آورد بنده این موضوع را خواستم به دولت تذکر بدهم ضمن تشکر از کارهای بزرگی که در شهرستانها و استانها شده آن چه که بنده در آذربایجان شاهد بودم و از نزدیک دیدم کارهایی شده از نظر راهسازی و عمران و آبادی و از نظر برق و خانه سازی کمکهای بزرگی می‌شود ولی بنده از سازمان برنامه تقاضا می‌کنم یک مرتبه نیمه کاره راهسازی را تعطیل نکنند از جناب آقای دکتر یگانه خواهش می‌کنم این تذکر را بدهند که راه تاکستان - زنجان به تبریز بعضی جاها ساختن راه متوقف شده از جناب آقای معاون وزارت راه که وزیر محترمشان و خودشان مردان شریفی هستند تقاضا می‌کنم که ترتیبی برای این کار بدهند چون حیف است که این کار یک مرتبه قطع بشود راه زنجان خراب است همین طور بعضی جاهای دیگر راجع به آب اخیراً جریانی که راجع به آب شده به نظر بنده البته موضوع آب را باید دقت بکنیم باید تحت کنترل باشد ولی هر استان و هر شهرستانی یک اوضاع عمومی دارد از نظر جغرافیائی از نظر عمومی، از نظر بارندگی، از نظر آب و هوا و وجود آبهای سطحی باید توجه بشود که موجب ناراحتی نباشد مأمورین ما هنوز ورزیده نیستند که این کار را به طوری که باید و شاید اجرا بکنند و چه بسا که خدای نکرده موجب ناراحتی زارعین عزیز ما بشوند موضوع آخری که خواستم مزاحم بشوم راجع به وضع کارخانههاست که یکی از برنامههای اقتصادی دولت است که اساس برنامهها را تشکیل می‌دهد و باید به کارخانجات کوچک و به اشخاصی که اقدام به کارهای عمرانی و اقتصادی کردهاند کمک بشود بنده چند روز پیش از پشت تریبیون مزاحم شدم تعداد زیادی تلگراف از تبریز برای بنده و سایر آقایان نمایندگان تبریز رسیده است (چند نفر از نمایندگان - صحیح است) که راجع به کارخانه کوکاکولای آن جا شکایت مفصلی کردهاند که بعضی از کارخانجات به خصوص پپسی کولا با خریدن شیشههای آنها، آنها را ورشکست می‌کنند بنده از جناب آقای دکتر یگانه و آقای معاون وزارت اقتصاد که تشریف دارند تقاضا می‌کنم که به عوض کمک یک راهی نشان بدهند که یک کارخانه بزرگ یا یک کسی با ثروت زیاد این کارخانههای کوچک را از بین نبرند از طرف کارخانه کوکاکولای تبریز تلگراف کردهاند که اینها تمام شیشههای ما را می‌خرند و ما را به ورشکستگی سوق می‌دهند (دکتر رهنوردی - این موضوع را دو سال پیش در همین جلسه بنده تذکر دادم ترتیب اثری داده نشد) خیلی متشکرم آقای دکتر بنده هم برای تأیید فرمایشات جناب عالی یادآوری می‌کنم و از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی هم بنده تمنا می‌کنم که دولت را متوجه این موضوع بفرمایند که انصاف نیست که

کارخانه کوچکی که با زحمت تأسیس شده یک کارخانه قوی آن را از بین ببرد این قانون کلی است که در دنیا قوی ضعیف را از بین می‌برد و متأسفانه هم این طور است که همیشه قوی ضعیف را می‌خواهد از بین ببرد ولی با لطف شاهنشاه و با این انقلاب سفید ما نباید بگذاریم که قوی ضعیف را اذیت بکند و از بین ببرد (صحیح است - احسنت).

دکتر رهنوردی - کار اینها خیلی ناجوانمردانه است.

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس- راجع به صورت جلسه قبل نظری نیست؟

آقای سیفی.

سیفی- بنده مریض بودم و اطلاع داده بودم اسم بنده را جزء غائبین نوشتهاند.

رئیس- اصلاح می‌شود. آقای مهندس ارفع.

مهندس ارفع- اصلاحات مختصر چاپی است که تقدیم می‌کنم.

رئیس- اصلاح می‌شود، نظر دیگری در صورت جلسه نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود. آقای معتمدی.

معتمدی- چند برگ نامه و طومار واصله از اصفهان رسیده است برای رسیدگی تقدیم و تقاضا دارم رسیدگی نتیجه را اعلام فرمایند.

۴- طرح گزارش شوراول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال یوگوسلاوی

رئیس- گزارش شوراول لایحه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگوسلاوی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارج به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۷ دی ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای قریب معاون وزارت امورخارجه لایحه شماره ۸۹۵۴ - ۱۵/۹/۱۳۴۵ دولت راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگوسلاوی را که به شماره ۲۰۸۱ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و ماده واحده و موافقتنامه ضمیمه را تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- موافقتنامه همکاری فنی و اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگوسلاوی که شامل ۷ ماده می‌باشد و در تاریخ ۴ اردیبهشت ۴۵ در تهران به امضاء رسیده است تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آن را مبادله نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه - فتحالله مافی گزارش شوراول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۲۹ دی ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای دکتر ضیائی معاون وزارت اقتصاد لایحه دولت راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگوسلاوی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور خارجه را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد - ریگی

رئیس- کلیات این لایحه مطرح است آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- بنده مطالبی که می‌خواهم عرض کنم با اصل موافقتنامه مخالفتی ندارد ولی مطلبی که می‌خواستم عرض کنم چون در ماده ۴ پیشبینی شده در مورد اعتبارات درازمدت و در مواد دیگر موافقتنامه موادی که بشود گفت امروز یک قراردادی بسته می‌شود نیست بلکه پیش بینی کرده که در آینده یک قراردادهایی بسته می‌شود و چون در این ماده ۴ صحبت اعتبار یا وام در بین هست کمیسیون دارائی می‌بایست اظهار نظر بکند و بنده خواستم عرض کنم اگر مقام ریاست موافقت بفرمایند در شور دوم در کمیسیون دارائی هم مطرح بشود برای این که بعداً این توهم حاصل نشود که قراردادهایی که براساس این موافقت نامه تنظیم می‌شود ولو در آن جا موادی پیشبینی شده باشد مربوط به اعتبارات و وام چون این موافقتنامه نرفته به کمیسیون دارائی پس آن قراردادها هم نباید برود به کمیسیون دارائی از نظر این که این توهم حاصل نشود بهتر این است که درشور دوم این لایحه در کمیسیون دارائی هم رسیدگی بشود و اگر قرار است رسیدگی نشود در صورت جلسه ذکر بشود که قبول این موافقتنامه و تصویب آن بدون ارجاع کمیسیون دارائی مفهومش این نیست که موافقتنامه بعدی و قراردادهای بعدی که شامل اعتبار وام خواهد شد به کمیسیون دارائی نرود چون طبق آئیننامه و طبق قوانینی که داریم هر قانون وامی در کمیسیون دارائی باید رسیدگی بشود برای این که توهمی حاصل نشود بنده این تذکر را عرض کردم که در صورت جلسه ذکر بشود.

رئیس- آقای دکتر مبین هر قرارداد وامی به کمیسیون دارائی خواهد رفت، نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحدی رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شوردوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۵- طرح گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه مالیات‌های مستقیم و تصویب مواد ۱۲۷ و ۱۲۸

رئیس- دنباله لایحه مالیاتهای مستقیم مطرح است ماده ۱۲۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

فصل چهارم - هزینههای قابل قبول و استهلاکات

ماده ۱۲۷- هزینههای قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات به شرحی که ضمن مواد این فصل مقرر می‌گردد عبارت است از هزینههایی که در حدود متعارف متکی به اسناد مثبته بوده و منحصراً مربوط به تحصیل درآمد مؤسسه واقع در ایران در دوره مالی مربوط باشد.

رئیس- در ماده ۱۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۲۷ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲۸- هزینههایی که حائز شرایط مذکور در ماده فوق می‌باشد به شرح زیر در حساب مالیاتی قابل قبول است:

الف- قیمت خرید کالای فروخته شده و با قیمت خرید مواد مصرفی در کالا و خدمات فروخته شده.

ب- هزینههای استخدامی هزینههایی که متناسب با خدمت کارکنان و کارگران مؤسسه به عناوین زیر به مصرف می‌رسد یا تعهد می‌شود:

۱- حقوق و مزد اصلی.

۲- مزایا از قبیل فوق‌العاده - هزینه سفر- پاداش - عیدی

۳- درصد پرداختی به کارکنان و کارگران به نسبت میزان خرید - فروش تقلیل ضایعات - تولید سود ویژه پایان سال.

۴- مزایای غیرنقدی (خوراک - پوشاک - مسکن - وسیله نقلیه - درمان و غیره).

۵- حقوق بازنشستگی و وظیفه و پایان خدمت طبق مقررات استخدامی مؤسسه و خسارات اخراج و بازخرید خدمت طبق قوانین موضوعه.

۶- وجوه پرداختی به بیمههای اجتماعی کارگران.

۷- وجوهی که علاوه بر حقوق و مزد به منظور تأمین حقوق بازنشستگی و وظیفه و پایان خدمت کارکنان و کارگران مؤسسه اختصاص داده می‌شود مشروط بر این که:

اولاً- در مورد بانکها وجوه مذکور به مصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد یا در بانک مرکزی یا مؤسساتی که با کسب مجوز قانونی به این منظور تشکیل می‌شود در حساب مخصوصی نگاهداری شود.

ثانیاً- در مورد سایر مؤسسات وجوه مذکور به مصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد در یکی از بانکهای ایرانی یا مؤسساتی که با کسب مجوز قانونی به این منظور تشکیل می‌شود در حساب مخصوصی نگاهداری شود.

از حسابهای مذکور جز برای دریافت حقوق بازنشستگی یا وظیفه یا پایان خدمت در وجه کارکنان یا کارگران یا قائم مقام قانونی آنان یا استرداد آن در مورد کارکنان یا کارگرانی که به علت اخراج یا استعفا یا فوت یا علت دیگر حق آنان بر این وجوه زایل گردد نباید استفاده شود. وجوهی که به این ترتیب استرداد می‌شود جزو درآمد مشمول مالیات مؤسسه در سال استرداد محسوب خواهد شد.

تبصره- مدیران و بازرسان و صاحبان سرمایه اشخاص حقوقی در صورتی که دارای شغل موظف در مؤسسات مذکور باشند جزو کارکنان مؤسسه محسوب خواهند شد ولی در مؤسساتی غیر از اشخاص حقوقی حقوق و مزایای صاحب مؤسسه و اولاد تحت تکفل و همسر نامبرده (به استثنای هزینه سفر مربوط به شغل) جزو هزینههای قابل قبول منظور نخواهد شد.

پ- هزینههای عمومی شامل هزینههایی که برای نگاهداری و انجام عملیات مؤسسه لازم است از قبیل:

۱- کرایه محل مؤسسه در صورتی که اجاری باشد و هزینههای جزئی مربوط که عرفاً به عهده مستاجر است.

۲- هزینههای جزئی مربوط به حفظ و نگاهداری محل مؤسسه در صورتی که ملکی باشد.

۳- اجاره بهای ماشین آلات و ادوات مربوط به مؤسسه در صورتی که اجاری باشد.

۴- مخارج سوخت - برق- روشنائی- آب - مخابرات و ارتباطات - حمل و نقل - سرویس ایاب و ذهاب - انبارداری.

۵- هزینه آبدارخانه و پذیرائی و دکراسیون به میزان متعارف طبق آئیننامهای که از طرف وزارت دارائی تهیه خواهد شد.

۶- حق الزحمههای پرداختی متناسب با کار انجام شده از قبیل حق العمل دلالی - حق الوکاله - حق المشاوره - حق حضور- هزینه حسابرسی.

۷- بهای ملزومات اداری و لوازمی که معمولاً ظرف یک سال از بین می‌رود.

۸- مخارج تعمیرگاه و نگاهداری ماشین آلات و لوازم کار و تعویض قطعات یدکی که به عنوان تغییر یا تعمیر اساسی تلقی نگردد.

۹- وجوه پرداختی بابت انواع بیمه مربوط به عملیات مؤسسه مشروط بر این که موضوع بیمه خطراتی باشد که در صورت بروز موجب نقصان دارائی خالص مؤسسه شود (از قبیل بیمه حمل و نقل- آتش سوزی- سرقت- طوفان - طغیان آب) یا این که ایجاد هزینههایی کند که جزو هزینههای قابل قبول منظور شده است (از قبیل مسئولیتهای مدنی).

۱۰- هزینههای بهداشتی و وجوه پرداختی بایت بیمههای بهداشتی و عمر و حوادث ناشی از کار کارکنان و

کارگرانی که مشمول قانون بیمههای اجتماعی کارگران نیستند.

۱۱- هزینه تبلیغات طبق آئین نامهای که از طرف وزارت دارائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ت- هزینههای متفرقه از قبیل:

۱- حقالامتیاز پرداختی و حقوق و عوارض و مالیاتهایی که به سبب فعالیت مؤسسه به شهرداریها و دولت ایران پرداخت می‌شود (به استثنای مالیات بردرآمد و ملحقات آن و سایر مالیاتهایی که مؤسسه به موجب مقررات این قانون ملزم به کسر از دیگران و پرداخت آن می‌باشد و همچنین جرائمی که به دولت و شهرداریها پرداخت می‌گردد.)

۲- هزینههای تحقیقاتی و آزمایشی و آموزشی مربوط به فعالیت مؤسسه.

۳- هزینههای اکتشاف معادن که منجر به بهرهبرداری نشده باشد.

۴- هزینه مربوط به جبران خسارات وارده مربوط به فعالیت مؤسسه از قبیل محکومیت مؤسسه به جبران خسارت و خسارات وارده به موجودیهای جنسی و سایر دارائی که برای انجام عملیات مؤسسه مورد استفاده می‌باشد مشروط بر این که اولاً وجود خسارت محقق و قطعی باشد.

ثانیاً موضوع و میزان آن مشخص باشد.

ثالثاً طبق مقررات قانونی یا قراردادهای موجود جبران آن به عهده دیگری نبوده یا در هر صورت از طریق دیگر جبران نشده باشد.

۵- تا میزان سی درصد درآمد مشمول مالیات پرداختی برای مصارف شیر و خورشید سرخ و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و بنگاه حمایت مادران و نوزادان و هم چنین مؤسسات خیریه و عام المنفعه که منحصراً به منظور تحقیقات علمی و یا ایجاد یا اداره امور بهداشتی - درمانی - آموزشی و ورزشی در ایران تأسیس شده و دولت آنها را به عنوان مؤسسه خیریه و عامالمنفعه به رسمیت شناخته و حق نظارت بر درآمد و هزینه آنها داشته باشد.

۶- بهره وجوهی که برای انجام عملیات مؤسسه وام گرفته شده است.

۷- مطالبات لاوصول به شرط اثبات آن از طرف مؤدی و سایر هزینههای قابل قبول مربوط به سنوات قبل.

ث- ذخیره مربوط به هزینههای قابل قبول که به سال مالیاتی مورد رسیدگی ارتباط دارد ولی میزان قطعی آن هنوز تعیین نگردیده است.

ج- ذخیره مطالبات مشکوک الوصول مشروط بر این که اولاً طلب مربوط به فعالیت مؤسسه باشد ثانیاً احتمال غالب برای لاوصول ماندن آن موجود باشد، ثالثاً علت مشکوک الوصول شدن طلب در دوره مالی مورد رسیدگی ایجاد شده باشد رابعاً در دفاتر تجارتی به حساب مخصوص منظور گردد تا زمانی که طلب وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق شود.

چ- زیان اشخاص حقیقی یا حقوقی در یک سال مالیاتی که طبق دفاتر قانونی آنها و با توجه به مقررات این قانون احراز گردد این زیان از درآمد سنوات بعد تا میزان ۳/۱یک سوم درآمد مذکور در ترازنامه متکی به دفاتر قابل قبول منتهی تا سه سال متوالی استهلاک پذیر است.

تبصره- در مواردی که به تشخیص وزارت دارائی بتوان نصابی برای هر یک از انواع هزینههای قابل قبول در محاسبه مالیاتی تعیین نمود وزارت دارائی مکلف است نصاب حداکثر آن را تعیین و پس از تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی به موقع اجرا بگذارد.

رئیس- در ماده ۱۲۸ نظری نیست؟ آقای اقبالی بفرمائید.

اقبالی- در صفحه ۷۰ گزارش کمیسیون فراز ۵ «تا میزان سی درصد درآمد مشمول مالیات پرداختی برای مصارف شیروخورشید سرخ و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و بنگاه حمایت مادران و نوزادان و هم چنین مؤسسات خیریه و عامالمنفعه که منحصراً به منظور تحقیقات علمی و با ایجاد و یا اداره امور بهداشتی - درمانی - آموزشی و ورزشی در ایران تأسیس شده و دولت آنها را به عنوان مؤسسه

خیریه و عامالمنفعه به رسمیت شناخته و حق نظارت بر درآمد و هزینه آنها داشته باشد.»

چون شیروخورشید سرخ را دولت تحت نظارت ندارد و این و همچنین عطف صحیح شده است به نظر این جا یا یک کلمه و «یا» افتاده است یا این که حق نظارت داشته باشد این از قلم افتاده است برای این که این قانون تنقیح بشود اجازه بفرمائید تصحیح بشود.

رئیس- آقای اوزار بفرمائید.

اوزار- (مخبر کمیسیون دارائی) - جناب آقای اقبالی اگر توجه بفرمائید در شوراول وقتی که در کمیسیون رسیدگی شد اصولاً از شیروخورشید سرخ اسمی برده نشده بود براساس پیشنهاد شخص جناب عالی بود که ما شیرخورشید را هم اضافه کردیم به اسامی که در این ماده ذکر شده و نظر شما تأمین شده است و چون یک مؤسسه عامالمنفعه است هیچ اشکال قانونی ندارد و می‌توانند مؤسسات ۳۰% از درآمدشان را به این مؤسسات بدهند.

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری- (معاون وزارت دارائی) - با اجازه مقام محترم ریاست بنده تصور می‌کنم با توجه به این که اولاً شیروخورشید سرخ و بنگاه حمایت نوزادان و حمایت مادران به موجب قانون جزو مؤسسات خیریه و عامالمنفعه هست و دولت هم می‌شناسد دیگر این که اصولاً این عبارت منعطف به عبارت بعد از «همچنین» است، توجه میفرمائید و هم چنین مؤسسات خیریه و عامالمنفعه که منحصراً به منظور تحقیقات علمی و یا ایجاد یا اداره امور بهداشتی، درمانی، آموزش و ورزشی در ایران تأسیس شده دولت آنها را رسماً به عنوان خیریه و عامالمنفعه به رسمیت بشناسد و الا مؤسسات قبل از «و همچنین» آنها شناخته شده هستند، شیروخورشید مؤسسه خیریهای است که به موجب قانون هست و دولت هم می‌شناسد و این عبارت هم در این ماده عرض کردم که در صورت مجلس باشد و همین صورت مجلس برای رفع مشکلات آینده کافی باشد که شناسائی برای آن مؤسسات خیریه و عامالمنفعه هست که اسم برده شده و تأسیس شده مسلماً دولت باید نظارت داشته باشد که وضعشان روشن باشد.

اقبالی- توجه فرمودید به این که بنده چه عرض کردم «و همچنین» عطف صحیح است این را مسبوق به جملات سابق می‌کنند.

رئیس- منظورشان این است که به جای «و همچنین» نوشته شود «و یا».

قوام صدری- از این جهت هیچ اشکالی ندارد اگر در اصل کلی اشکالی نکنند در هر صورت دولت در مؤسسات خیریه و عامالمنفعه که آنها را به رسمیت بشناسد مربوط به مؤسسات بعد از «و همچنین» است و لزومی ندارد که «و یا» گذاشته شود.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۲۸ نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- همکاران محترم اگر پیشنهاداتی که بین الشورین و یا در شور اول داده شد در جلسه علنی به طور کامل ملاحظه بفرمایند خواهند دید که درباره ماده ۱۲۸ در قسمت یک بند ب یک پیشنهاد و در قسمت ۴ بند ب دو پیشنهاد و در قسمت ۹ بند ت یک پیشنهاد و در قسمت ۲ بند ت یک پیشنهاد و در قسمت ۵ بند ت دو پیشنهاد و در قسمت ۷ بند ت یک پیشنهاد و در قسمت ج دو پیشنهاد داده شده (رامبد - جمعاً چند پیشنهاد است؟) جمع آن ده پیشنهاد به اضافه پیشنهادات فراکسیون حزب مردم که هست و کلیه پیشنهاداتی که شده عرض کردم هیچ کدام راجع به اضافه کردن بند ۱۱ به قسمت ب ماده ۱۲۸ اضافه بشود نیست راجع به هزینه تبلیغات طبق آئین نامه‌ای که از طرف وزارت دارائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید هزینه تبلیغات اگر مؤسسهای به عهده می‌گیرد تبلیغاتش را خرج زیادی می‌کند استفاده زیادی هم می‌برد آن کسی که نمی‌خواهد استفاده زیاد ببرد تبلیغات زیاد هم نمی‌کند ولی اگر بگوئیم جزء هزینههای قابل قبول، قبول می‌کنیم نتیجهاش چه می‌شود و هزینه تبلیغات یعنی چه؟ تبلیغات

عبارت است از تلویزیون، رادیو و جرائد و آگهیهایی که مؤسسه به میل خودش می‌دهد تلویزیون در حال حاضر دولتی نیست بنده کاری ندارم که مؤسسه فعلی تلویزیون صاحبش سرمایهدار هست یا نیست ان شاءالله که همه افراد این مملکت سرمایهدار زیاد باشند ولی شما وقتی که آمدید قبول کردید که هزینه تبلیغات جزو هزینههای قابل قبول تلقی بشود به چه میزان و چند درصد از هزینههای کلی یک مؤسسهای را می‌خواهید به عنوان هزینه تبلیغات بپذیرید و ببینید این پذیرفتن نتیجهاش چه می‌شود تلویزیون که برای یک دقیقه آگهی ۷۰۰ تومان می‌گیرد این که احتیاجی به کمک ندارد رادیو هم که رادیوی دولتی است این صحیح نیست که ما یک قانونی بگذرانیم به نفع رادیوی دولتی درست نیست ما از قبول این مطلب چه استفادهای می‌کنیم (یک نفر از نمایندگان جرائد) جرائد، جرائدی که ضعیف هستند و میزان انتشارشان پائین است ولی جرائد مهم و کثیرالانتشار که احتیاجی به کمک ندارد بنابراین می‌بایست یک چند درصدی تعیین بشود این چند درصد تعیین نشده علاوه بر این وزارت دارائی یک صورتی آورده بود در کمیسیون که راجع به هزینههای تبلیغات بنده آن جا چشمم افتاد دیدم که به عنوان بازاریابی جزو هزینه تبلیغات می‌خواهند در آئین نامهشان چیزی بگنجانند بنده خواستم در جلسه علنی بگویم بازاریابی مربوط به هزینه تبلیغات نیست شما قرارهایی دارید با کشورهای خارجی با مؤسسات خارجی وقتی که راه باز کردید به عنوان سه درصد بازاریابی و در آن قرارداد ۳/۱ یک سوم درصد با نیم درصد و یا کمتر از یک درصد باشد آخر به چه مناسبت این را باید اضافه بکنیم (دکتر اسفندیاری- جناب عالی پیشنهاد بفرمائید) بنده خواستم جناب آقای وزیر دارائی یک توضیح کافی بفرمایند که اولاً بازاریابی جزء هزینه تبلیغات نیست ثانیاً راجع به هزینه تبلیغاتی که این جا معین شده توضیح بفرمایند در صورت جلسه ذکر بشود چون بنده با آن صورتی که دیدم می‌ترسم بعداً ما این جا این را تصویب بکنیم قدرت قانونی پیدا کند و دولت مجاز باشد به میل خودش هزینه تبلیغاتی را تعیین کند بنده خواستم تقاضا کنم جناب وزیر محترم دارائی توضیح بفرمایند که هزینه دارائی جزء هزینه تبلیغات نیست ثانیاً آئین نامهای که بعداً خواهند نوشت شامل این مطلب باشد که چند درصد از مخارج کل هزینه تبلیغات اختصاص به جرائد دارد و چند درصد به تلویزیون و چند درصد به رادیو و رعایت حال جرائدی که به سختی اداره می‌شوند و وضع مالیشان خوب نیست بشود به عبارت دیگر از صددرصد هزینه تبلیغات در حدود ۱۰ درصد برای تلویزیون قابل قبول باشد در حدود ۲۰ درصد برای رادیو قابل قبول باشد ۷۰ درصد باقی مانده باید اختصاص به جرائد داشته باشد این نمی‌شود که یک مؤسسه سرمایهدار تمام هزینه تبلیغاتی را متوجه تبلیغات تلویزیون بکند و بعد به جرائد چیزی ندهد و بعد بیاورد آن هزینه تبلیغاتی را به موجب دلیل جزو هزینههای قابل قبولش بگنجاند این به نظر بنده موافق آن نظری که در این بند ۱۱ اضافه شده نیست اگر توضیح کافی داده نشود در این مطلب و تا حدودش توسط جناب آقای وزیر دارائی تأیید نشود بنده به موجب اختیاری که طبق آئیننامه داده شده پیشنهاد حذف قسمت ۱۱ از بند ت از ماده ۱۲۸ را می‌کنم چون راجع به اضافه کردن آن پیشنهادی نرسیده بود و کمیسیون این را توجه نکرده یا می‌بایستی مطلب قبول بشود که آئیننامه به نفع جرائد باید تنظیم بشود هزینههای قابل قبول قسمت بیشترش باید متوجه جرائد باشد و متوجه رادیوی دولتی و تلویزیون که احتیاج به این جور کمکها ندارند نشود یا بنده در پیشنهاد حذف این قسمت که بدون توجه به پیشنهادات واصله تنظیم شده باقی هستم.

رئیس- آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - بنده تصور می‌کنم که یک بار دیگر هم برای دوست عزیز من جناب آقای دکتر مبین سوء تفاهم حاصل شده اولاً مطلبی که راجع به قسمت ۱۱ بند ت فرمودند در بند ۵ در شور اول بود جزء هزینه آبدارخانه پذیرائی و دکوراسیون و تبلیغات در شور دوم گفتند که تبلیغات جدا بشود و طبق آئیننامه

خاصی بشود بنابراین مطلبی نبود که اضافه شده باشد و اما مطلبی را که اشاره فرمودند راجع به درصدی که به تبلیغات تلویزیون یا رادیو یا جرائد داده بشود این جا دو موضوع هست یکی این که برای شرکتها و کارخانجات تبلیغاتی که برای فروش محصولات می‌کنند تا میزان معقول جزو هزینههای قابل قبول شناخته بشود یا نشود این مطلبی است که به نظر بنده و البته کمیسیونی که تصویب فرمودند ارتباط به لایحه مالیات پیدا می‌کنند که هزینههای تبلیغاتی طبق روشی که در تمام دنیا متداول هست جزو هزینههای قابل قبول یک کارخانه برای فروش محصولات خودش قبول بشود مطلب دیگری که جناب آقای دکتر مبین فرمودند ارتباطی به قانون مالیات بر درآمد ندارد یعنی قانون مالیات بردرآمد مملکت نمی‌تواند به نظر بنده تعیین تکلیف بکند برای صاحبان کارخانجات خصوصی که شما تبلیغات‌تان را یا به رادیو بدهید یا به تلویزیون یا به جرائد آن یک مسئلهای است که هیچ ارتباطی به قانون مالیات بر درآمد ندارد بنابراین بنده با عرض معذرت نمی‌توانم قبول کنم که بازاریابی جزء این کار نیست برعکس به نظر بنده بازاریابی جزء این کار هست به شرط این که معقول باشد میزانش و طبق آئیننامه باید تنظیم بشود وصلاح و مصلحت نیست و اعضای محترم کمیسیون هم تصویب و تأیید فرمودند که در قانون مالیات تعیین تکلیف نکنیم که هزینههای تبلیغاتی را به کدام دستگاه تبلیغاتی بدهند.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۲۸ نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- به نظر بنده در این که باید قبول بفرمائید که سهم جرائد باید بیشتر باشد که حرفی نیست و الا بنده در پیشنهاد خودم باقی هستم.

رئیس- پیشنهاد آقای دکتر مبین قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد حذف بند ۱۱ از بند پ از ماده ۱۲۸ را می‌نمایم. دکتر مبین

رئیس- نسبت به بقیه ماده ۱۲۸ بدون این قسمت و همچنین اصلاحی که به جای «و همچنین» «و یا» نوشته شود رأی می‌گیریم...

قوام صدری- (معاون وزارت دارائی) - بنده از ایشان موافقت گرفتم که «ویا» گذاشته نشود همان «و همچنین» باشد.

رئیس- نسبت به بقیه ماده ۱۲۸ بدون آن قسمتی که آقای دکترمبین پیشنهاد حذفش را دادهاند رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. حالا آن قسمت که پیشنهاد حذفش را دادهاند خوانده می‌شود و رأی می‌گیریم.

(به شرح زیر خوانده شد)

۱۱- هزینه تبلیغات طبق آئین نامهای که از طرف وزارت دارائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس- به این قسمت رأی می‌گیریم که اگر تصویب بشود به لایحه اضافه بکنیم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. حالا به مجموع ماده ۱۲۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

۶- قرائت تلگرام جوابیه و اصل تلگرام معروضه حضور شاهنشاه آریامهر به وسیله ریاست مجلس به مناسبت سالروز ششم بهمن

رئیس- تلگرافی است از طرف شاهنشاه آریامهر از سنموریتس رسیده است برای اطلاع همکاران محترم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

تلگرام اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر «از سنموریتس»

جناب مهندس عبدالله ریاضی رئیس مجلس شورای ملی تهران تلگراف تبریکی را که به مناسبت سالروز انقلاب

ششم بهمن مخابره نموده بودید و اصل و موجب مسرت خاطر و خشنودی گردید.

حقشناسی و بزرگداشت نمایندگان مجلس شورای ملی از انقلاب ششم بهمن نشانه توجه به مسئولیت بزرگی است که نمایندگان ملت در به ثمر رساندن اصول این انقلاب در برابر ملت عزیز ایران دارند.

توجهات و عواطف خاصه ما را به نمایندگان مجلس شورای ملی ابلاغ نمائید.

شاه ۹ بهمن

(احسنت، احسنت)

رئیس- تلگرافی که به عرض رسیده بود به این شرح است.

برن توسط سفارت کبرای شاهنشاهی

پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر

مفتخراً به شرف عرض میرساند:

به مناسبت روز تاریخی ششم بهمن و آغاز پنجمین سال اجرای اصول منشورهای انقلابی شاهنشاه و ملت که مبدأ تحولاتی بس عظیم و بیسابقه در تمام شئون کشور شاهنشاهی گردیده است، مجلس شورای ملی به پاس حقشناسی و سپاسگزاری عمیق و قلبی عموم نمایندگان نسبت به شاهنشاه معظم و محبوب و بنیانگذار این نهضت مقدس در جلسه چهارم بهمن ماه طبق یک تصمیم تاریخی قانونی تصویب نمود:

پیکره مبارک شاهنشاه آریامهر که از طرف فراکسیون پارلمانی حزب مردم به منظور بزرگداشت این روز بزرگ اهداء شده است زیب تالار آئینه مجلس شورای ملی گردد.

روز ششم بهمن در مراسم جشن باشکوهی که به افتخار نصب پیکره مبارک شاهنشاه در مجلس شورای ملی بر پا شده بود از طرف والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی با حضور هیئت دولت، وزیر، دربار و معاونین و رؤسای دربار شاهنشاهی، نمایندگان مجلسین، رؤسا و نیروهای سه گانه ارتش شاهنشاهی، سفراء مقیم دربار شاهنشاهی، هیئتهای اجرائی دو حزب، مقامات عالی رتبه دولتی مقیم پایتخت، ارباب جرائد و بانوان، در میان شور و شعف و احساسات قلبی عموم حاضری از پیکره مبارک پردهبرداری گردید.

اینک جان نثار مفتخر است با عرض مراتب به پیشگاه مبارک به مناسبت روز فرخنده ششم بهمن وآغاز پنجمین سال انقلاب شاه وملت درود و تبریک و تهنیتهای صادقانه و صمیمانه خود و عموم نمایندگان مجلس شورای ملی وملت ایران را به پیشگاه شاهنشاه محبوب و بانی و مبتکر این نهضت عظیم و قیام مقدس تقدیم بدارد.

جان نثار - مهندس عبدالله ریاضی.

رئیس مجلس شورای ملی، «احسنت، احسنت».

۷- تقدیم لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۳ کل کشور به وسیله آقای وزیر دارائی

رئیس- آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - بنده با کمال افتخار لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۳ را تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم «احسنت» همان طور که استحضار دارید این دومین لایحه تفریغ بودجه است که در این دولت در دو سال پیدرپی تقدیم می‌شود. «احسنت»

رئیس- به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۸- ادامه مذاکره در گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه مالیات‌های مستقیم و تصویب مواد ۱۲۹ الی ۲۷۰.

رئیس- دنباله لایحه مالیاتهای مستقیم مطرح است ماده ۱۲۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۲۹- در تشخیص درآمد مشمول مالیات محاسبه استهلاک دارائی و هزینههای تأسیس و سرمایهای با رعایت اصول زیر انجام می‌شود:

۱- آن قسمت از دارائی ثابت که بر اثر استعمال یا گذشت زمان یا سایر عوامل بدون توجه به تغییر قیمتها ارزش آن تقلیل می‌یابد قابل استهلاک است.

۲- مأخذ استهلاک قیمت تمام شده دارائی می‌باشد.

۳- استهلاک از تاریخی محاسبه می‌شود که دارائی

قابل استهلاک آماده برای بهرهبرداری در اختیار مؤسسه قرار می‌گیرد.

در صورتی که دارائی قابل استهلاک در نیمه اول سال مالیاتی در اختیار مؤسسه قرار گیرد استهلاک آن برای تمام سال احتساب می‌گردد و چنان چه در نیمه دوم سال به دارائی مؤسسه اضافه شود استهلاک آن از سال بعد شروع خواهد شد.

۴- هزینههای تأسیس از قبیل مخارج ثبت مؤسسه و حق المشاوره و نظائر آن جز در مواردی که ضمن جدول مقرر در ماده ۱۳۱ این قانون تصریح خواهد شد حداکثر تا مدت ۳ سال از تاریخ تأسیس به طور مساوی قابل استهلاک است.

۵- در صورتی که بر اثر فروش مال قابل استهلاک یا مسلوب المنفعه شدن ماشین‌آلات زیانی متوجه مؤسسه گردد زبان حاصله معادل ارزش مستهلک نشده دارائی منهای حاصل فروش (در صورت فروش) یک جا قابل احتساب در حساب سود و زیان همان سال می‌باشد.

تبصره- در مورد محاسبه مالیات تهیه کنندگان فیلمهای ایرانی که در ایران تهیه می‌شود قیمت تمام شده فیلم در سال اول بهرهبرداری و در صورتی که درآمد فیلم تکافو نکند در سالهای بعد در محاسبه درآمد مشمول مالیات منظور خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۲۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۲۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳۰- طرز محاسبه استهلاک به شرح زیر است:

الف- در مواردی که طبق جدول مذکور در ماده ۱۳۱ برای استهلاک نرخ تعیین شود نرخها ثابت بوده و درهر سال به مابهالتفاوت قیمت تمام شده مال مورد استهلاک و مبلغی که در سنوات قبل برای آن به عنوان استهلاک منظور شده است اعمال می‌گردد.

ب- در مواردی که طبق جدول مذکور در ماده ۱۳۱ مدت معین شود در هر سال به طور مساوی از قیمت تمام شده مال به نسبت مدت مقرر استهلاک منظور می‌گردد.

تبصره- هزینه مربوط به تغییر یا تعمیر اساسی دارائی قابل استهلاک جز و قیمت تمام شده دارائی محسوب می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳۱- جدول استهلاکات از طرف وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی به موقع اجرا گذارده می‌شود.

رئیس- در ماده ۱۳۱ نظری نیست؟ آقای محسنی بفرمائید.

محسنی مهر- در موقعی که این لایحه در کمیسیون دارائی بررسی می‌شد مطالبی راجع به هزینههای قابل قبول و استهلاکات در مورد عایدات هنرپیشگان عرضی نمودم و جناب آقای دکتر آموزگار وزیر محترم دارائی و همچنین جناب آقای دکتر کاشفی اظهار داشتند که این مطلب را در موقع تنظیم آئین نامهای مربوط به هزینههای قابل قبول و استهلاکات مورد توجه قرار خواهند داد بنده خواستم از این فرصت استفاده کرده باز هم نظرتان را به مطالب زیر جلب نمایم. هنرپیشگان در مقابل عایداتشان اجباراً این مخارج را دارند: مخارج آرایش، لباس، وسایل ایاب و ذهاب و تبلیغات که همه مربوط به کسب آنها می‌باشد و همچنین هزینههای مربوط به مسافرت به کشورهای خارجی برای شرکت در فستیوالهای جهانی فیلم که صددرصد جنبه حرفهای دارد و برای کسب معلومات بیشتر و بالابردن سطح کارشان می‌باشد خواهش می‌کنم همان طور که قول دادند در مورد هزینههای قابل قبول و استهلاکات مربوط به کارهای هنری بذل توجه کامل بفرمایند متشکرم.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۳۱ نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده ۱۳۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

فصل پنجم - قرائن و ضرائب مالیاتی

ماده ۱۳۲- قرائن مالیاتی عبارت است از عواملی که در هر رشته از مشاغل با توجه به موقعیت شغل برای تشخیص درآمد مشمول مالیات به طور علیالرأس به کار می‌روند و فهرست آن به شرح زیر می‌باشد:

۱- سرمایه.

۲- خرید سالانه.

۳- فروش سالانه.

۴- درآمد ناویژه.

۵- ارزش اجاری سالانه محل کسب و کار.

۶- پرداختی به کارگران و کارکنان.

۷- ظرفیت تولید در کارخانجات.

۸- مقدار اولیه که به مصرف رسیده است.

۹- تعداد اطاق یا تخت هتل و مسافرخانه.

۱۰- ظرفیت وسائط رانندگی و سایر وسائل حمل و نقل.

۱۱- تعداد کشتار در مورد قصابها و کشتارکنندگان.

۱۲- تعداد تختخواب و پزشک و جراح و بیمار در بیمارستان و نظایر آن.

۱۳- تعداد نمره و دوش گرمابه.

۱۴- تیراژ روزنامه و مجله و تعداد آبونمان با میزان فروش و بهای آگهی.

۱۵- جمع کل وجوهی که بابت حقالتحریر و حقالزحمه وصول مالیات و عوارض و مصرف تمبر عاید دفترخانه اسناد رسمی می‌شود یا میزان تمبر مصرفی آنها.

۱۶- سابقه مالیاتی.

تبصره- ممیز مالیاتی باید از بین قرائن مذکور در این ماده قرینه یا قرائنی را که با نوع و حدود فعالیت مؤدی منطبق و با وضع او متناسب‌تر تشخیص می‌دهد انتخاب و دلائل انتخاب نوع و رقم آن را توجیه کند.

رئیس- در ماده ۱۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳۳- ضرائب تشخیص درآمد مشمول مالیات عبارت است از ارقام مشخصهای که حاصل ضرب آنها در قرینه مالیاتی در موارد تشخیص علیالرأس درآمد مشمول مالیات تلقی می‌گردد.

تبصره- در صورتی که به چند قرینه اعمال ضریب شود معدلی که از نتایج اعمال ضرائب به دست می‌آید درآمد مشمول مالیات خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۳۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳۴- جدول ضرائب تشخیص درآمد مشمول مالیات به ترتیب زیر تنظیم و ابلاغ می‌گردد:

الف- برای تعیین ضرائب کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت دارائی و وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و اطاق بازرگانی و شورای عالی اصناف در وزارت دارائی تشکیل می‌شود و همه ساله با توجه به جریان معاملات و اوضاع و احوال اقتصادی ضرائب مربوط به مالیاتهای سال بعد حوزه تهران را نسبت به هر یک از قرائن مذکور در ماده ۱۳۲ درباره مؤدیان مختلف بر حسب نوع مشاغل به طور تفکیک تعیین و فهرست آن را تا آخر دی ماه به وزارت دارائی تسلیم می‌نمایند. در مورد کارخانجات و معادن نماینده اطاق صنایع و معادن به جای نماینده شورای عالی اصناف شرکت خواهد کرد. تصمیمات این کمیسیون به اکثریت مناط اعتبار است و از طرف وزارت دارائی

به عنوان جدول ضرائب حوزه تهران برای اجراء ابلاغ خواهد شد.

ب- جدول مذکور در بند الف در دهه اول بهمن ماه از طرف وزارت دارائی به ادارات دارائی شهرستانها ارسال می‌گردد.

پیشکاریها و ادارات دارائی مکلفند به محض وصول جدول مذکور کمیسیونی مرکب از پیشکار دارائی و رئیس اداره اقتصاد استان و رئیس بانک ملی و رئیس اطاق بازرگانی و رئیس شعبه اطاق صنایع و معادن در مرکز استان و رئیس دارائی و رئیس بانک ملی و رئیس اطاق بازرگانی در سایر شهرستان‌ها تشکیل دهند کمیسیون مزبور جدول واصله را مبنای مطالعه قرار داده و با توجه به اوضاع و احوال اقتصادی خاص حوزه مالیاتی خود در صورت اقتضاء تغییرات لازم در ارقام آن با ذکر دلیل به عمل خواهد آورد.

نتیجه بررسی کمیسیون باید حداکثر تا اول اسفند ماه به مرکز گزارش شود.

گزارشهای واصله از طرف وزارت دارائی مورد بررسی قرار می‌گیرد و تا حدی که دلائل اقامه شده برای تغییرات قانع کننده به نظر برسد جدول را اصلاح و تا آخر اسفند ماه به عنوان جدول ضرائب سال بعد به هر یک از حوزههای دارائی شهرستانها ابلاغ خواهد شد.

تبصره۱- در نقاطی که اطاق بازرگانی تشکیل نشده است پیشکار دارائی در مراکز استان و رئیس دارائی در شهرستانها یکی از بازرگانان مطلع و معتمد محل را برای شرکت در کمیسیون ضرائب انتخاب می‌نماید.

تبصره ۲- در شهرستانهای مرکز استان که شعبه اطاق صنایع تشکیل نشده است پیشکار دارائی یکی از صاحبان صنایع مطلع و معتمد آن حوزه را انتخاب می‌نماید.

تبصره ۳- در صورت عدم تأسیس اداره اقتصاد فرماندار مرکز استان به جای رئیس اداره اقتصاد در کمیسیون شرکت خواهد کرد.

رئیس- در ماده ۱۳۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل ششم - جرائم و زیان دیرکرد مالیاتی

بخش یکم - جرائم و مجازات مالیاتی

ماده ۱۳۵- در مواردی که مؤدی یا قائم مقام یا نماینده او که به موجب مقررات این قانون از بابت مالیات متعلقه به مؤدی مکلف به تسلیم اظهارنامه می‌باشد از تسلیم آن در مواعد مقرر در این قانون خودداری نماید در صورتی که تمام یا قسمتی از مالیات متعلقه در سررسیدهای قانونی پرداخت نشده باشد جریمه عدم تسلیم اظهارنامه عبارت است از ۱۵ درصد مالیات پرداخت نشده که از مبلغ یک صد هزار ریال کمتر نخواهد بود مگر این که یک صد هزار ریال مذکور از ۲۵ درصد مالیات پرداخت نشده تجاوز کند که در این حال فقط ۲۵ درصد مالیات پرداخت نشده به عنوان جریمه اخذ خواهد شد و در صورتی که مالیات متعلقه تماماً پرداخت شده باشد جریمه مزبور عبارت است از دو درصد مالیات پرداخت شده که حداکثر از مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال تجاوز نخواهد کرد.

رئیس- در ماده ۱۳۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳۶- جریمه تسلیم اظهارنامه خلاف واقع عبارت است از ۱۵ درصد مابهالتفاوت بین مالیات قطعی شده و رقم مالیاتی که مؤدی ضمن اظهارنامه اظهار نموده است که در هر صورت از یک صد هزار ریال کمتر نخواهد بود مگر

این که این مبلغ از بیست و پنج درصد مابهالتفاوت فوقالذکر تجاوز کند که در این حال فقط ۲۵ درصد مابهالتفاوت به عنوان جریمه اخذ خواهد شد.

تبصره- اظهارنامه خلاف واقع اظهارنامهای است که ثابت شود مؤدی از اظهار درآمد واقعی خودداری کرده است.

رئیس- در ماده ۱۳۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳۷- نسبت به مؤدیانی که به موجب مقررات این قانون مکلف به داشتن دفتر هستند در موارد مذکور در بندهای ۱ و ۲ و ماده ۶۵ جریمه تخلف عبارت است از بیست درصد مالیات متعلقه و در صورت تکرار برای هر سال ۱۰% مالیات متعلقه به جریمه مذکور اضافه خواهد شد که در هر صورت از یک برابر مالیات متعلقه تجاوز نخواهد کرد.

رئیس- در ماده ۱۳۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۳۸- در موارد مذکور در بندهای ۳ و ۴ ماده ۶۵ جریمه مؤدی عبارت خواهد بود از ده درصد مابهالتفاوت بین مالیات قطعی شده و رقم مالیاتی که مؤدی ضمن اظهارنامه یا ترازنامه تسلیمی اظهار نموده است.

رئیس- در ماده ۱۳۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۹ قرائت می‌شود.

ماده ۱۳۹- جریمه تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ عدم تسلیم اظهارنامه موضوع ماده ۸۸ ظرف مهلت مقرر یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع عبارت خواهد بود از مبلغی معادل دو درصد سرمایه و ذخائر شخص حقوقی که در هر صورت از یک صد هزار ریال کمتر نخواهد بود که از متخلفین متضامناً وصول می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۳۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۰- جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارائی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تأمین مقرر موضوع ماده ۹۲ معادل ۲۰% مالیات متعلقه خواهد بود که از مدیر یا مدیران تصفیه وصول می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۴۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۱- در مورد اشخاصی که به شرح مقررات این قانون مکلف به تسلیم صورت یا فهرست مشخصات یا اعلام اطلاعات لازم راجع به مؤدی یا نوع فعالیت مؤدی و میزان درآمد او می‌باشند در صورتی که از تسلیم آن در موعد مقرر خودداری نمایند یا به خلاف واقع تسلیم نمایند جریمه متعلقه عبارت خواهد بود از پنج درصد درآمدی که فهرست آن تسلیم نشده است و یا کمتر قید شده است.

رئیس- در ماده ۱۴۱ نظری نیست؟ آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی- در این ماده کسانی که برخلاف حقیقت اظهارنامهای بدهند جرائمی برایشان در نظر گرفتهاند می‌خواستم بدانم مؤسساتی مثل ثبت اسناد و بنگاههای دولتی

اگر برخلاف حقیقت اظهارنامه بدهند آیا دولت با آنها چه خواهد کرد؟

رئیس- آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- ماده ۱۴۱ به شرحی که تقدیم شده است در مورد اشخاصی که به شرح مقررات این قانون مکلف به انجام تکالیفی هستند اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی است استثنائی قائل نشده است.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۴۱ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۲- اشخاصی که به شرح مقررات این قانون علاوه بر تسلیم فهرست و مشخصات مؤدی مکلف به کسر مالیات و پرداخت آن به وزارت دارائی نیز می‌باشند از لحاظ عدم اجرای تکالیف مقرره مشمول جرائم زیر خواهند بود:

الف- از بابت عدم اجرای تکلیف تسلیم فهرست و مشخصات و نظایر آن جریمهای معادل ۲ درصد مالیات متعلقه که در هر صورت از ده هزار ریال تجاوز نخواهد کرد.

ب- از لحاظ عدم تحویل مالیات کلاً یا جزاً در سررسید مقرر جریمه معادل ۲۵ درصد مالیاتی که پرداخت نشده است.

رئیس- در ماده ۱۴۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۳- جریمه صاحبان دفاتر اسناد رسمی در مورد عدم رعایت مفاد ماده ۳۵ عبارت خواهد بود از بیست و پنج درصد درآمد ملک که مالیات آن پرداخت نشده است.

رئیس- در ماده ۱۴۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۴- جرائم مذکور در این قانون جز در مواردی که ضمن مقررات این قانون تصریح شده کلاً یا جزئاً قابل بخشودن نمی‌باشد.

رئیس- در ماده ۱۴۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴۴ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۵- هر کس به قصد فرار از پرداخت مالیات به دفاتر و اسنادی که برخلاف حقیقت تهیه یا تنظیم شده استناد نماید به حبس تأدیبی از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

اقامه دعوای کیفری علیه مرتکبین نزد مقامات صالحه قضائی و تعقیب دعوی به عهده دادستان انتظامی مالیاتی است.

دادستان انتظامی مالیاتی باید قبلاً برای تشخیص موضوع نظر هیئت رسیدگی موضوع ماده ۲۹۶ را جلب و تأیید آن را ضمیمه شکایت خود بنماید.

رئیس- در ماده ۱۴۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴۵ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش دوم - زیان دیرکرد

ماده ۱۴۶- عدم پرداخت مالیات متعلقه از طرف مؤدی مالیاتی در مواعد مقرره موجب تعلق زیان دیرکرد به میزان یک درصد در ماه خواهد بود.

تبصره- به مدت کمتر از پانزده روز تأخیر زیان دیرکرد تعلق نخواهد گرفت و به تأخیر پانزده روز و بیشتر تا یک ماه زیان دیرکرد یک ماهه تعلق خواهد گرفت.

رئیس- آقای اوزار بفرمائید.

اوزار (مخبر کمیسیون دارائی)- در سطر دوم ماده ۱۴۶ اشتباه چاپی است استدعا می‌کنم اصلاح بفرمائید به جای یک درصد ۴/۳ س چهارم درصد صحیح است.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۴۶ نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴۶ با اصلاحی که به عمل آمده خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۷- منظور از مؤدی مالیاتی مذکور در ماده ۱۴۶ اعم است از مؤدی که از بابت درآمد حاصله خود مالیات متعلقه را باید پرداخت نماید یا اشخاصی که مکلف به کسر مالیات اشخاص دیگر و پرداخت آن به وزارت دارائی می‌باشند.

رئیس- در ماده ۱۴۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴۷ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۴۸- زیان دیرکرد از آخرین روز انقضای مهلت پرداخت مالیات با علیالحساب مالیاتی طبق مقررات این قانون احتساب خواهد شد مگر در مورد اختلاف مالیاتی که نسبت به مابه الاختلاف از تاریخ مطالبه محاسبه می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۴۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل هفتم - محاسبه مالیات

ماده ۱۴۹- حساب مالیاتی اشخاص حقیقی که علی الحساب مالیاتی آنها طبق مقررات فصل دوم این کتاب به حداقل نرخ مذکور در ماده ۱۵۲ پرداخت گردد تصفیه شده تلقی می‌شود مگر در مورد اشخاص زیر:

۱- هر شخص حقیقی که جمع درآمد مشمول مالیات او از یک یا چند منبع از چهارصدهزار ریال در سال تجاوز نماید.

۲- هر شخص حقیقی مشمول مالیات که بیش از میزن مقرر در مواد ۶ و ۹۸ از نرخ ۱۰ درصد یا از بخشودگی مالیاتی حداقل درآمد استفاده کرده است.

۳- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران که درآمدی در خارج از کشور تحصیل کرده است.

تبصره- حد نصاب مذکور در بند (۱) این ماده براساس مراتب زیر محاسبه خواهد شد:

۱- تا یک صد و هشتاد هزار ریال مجموع حقوق سالانه هر مؤدی جزو جمع درآمد مؤدی محسوب نخواهد شد.

۲- نسبت به درآمدهای موضوع بخش‌های ۱و ۲و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ فصل دوم معادل درآمد مشمول مالیات طبق مقررات بخش مربوطه پس از وضع فعالیتهای مقرر در این قانون.

در مورد اسناد استقراضی که قبل از سررسید در دفترخانه اسناد رسمی فسخ شود نسبت به باقی مانده مدت درآمدی منظور نخواهد شد.

۳- نسبت به درآمد موضوع بخش هفتم فصل دوم به شرح زیر:

الف- در مورد هر یک از شرکاء در شرکتهای تعاونی سهمی از سود شرکت که طبق تصمیم ارکان صلاحیت‌دار به عنوان سود یا جایزه یا هر عنوان دیگر تخصیص داده شده (پس از کسر معافیت‌های مقرر برای شرکت) به اضافه بیست درصد.

ب- در مورد هر یک از شرکاء ضامن و صاحبان سهام با نام در شرکتهای سهامی و مختلط سهامی معادل مبلغی که طبق تصمیم ارکان صلاحیتدار شرکت با آنان پرداخت با تخصیص داده شده است (پس از کسر معافیتهای مقرر برای شرکت) به اضافه بیست درصد.

پ- در مورد هر یک از شرکاء در سایر شرکتهای تجارتی و هر یک از اعضاء اشخاص حقوقی غیر تجارتی که به قصد جلب منافع مادی وتقسیم آن منافع بین اعضاء تشکیل شدهاند به مأخذ کل درآمد مشمول مالیات شرکت یا شخص حقوقی به نسبتی که طبق اساسنامه از سود حاصله به آنان تعلق می‌گیرد پس از کسر معافیتهای مقرر برای شرکت یا شخص حقوقی.

رئیس- در ماده ۱۴۹ نظری نیست؟ آقای دکتر عدل طباطبائی بفرمائید.

دکتر عدل طباطبائی- ممکن است جناب آقای وزیر دارائی راجع به بند ۳ قسمت الف و ب و پ یک توضیحی بفرمایند که این صدی بیست چه طور اضافه می‌شود.

رئیس- آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - در فصل مربوط به شرکتها خاطر بانوان و آقایان محترم مستحضر هست از شرکتهای سهامی مالیات مقطوع ۳۵% اخذ می‌شود به دلیل این که صاحبان سهام شناخته نمی‌شوند و بنابراین مالیات مقطوع بهشان نمی‌تواند تعلق بگیرد نسبت به درآمدی که از شرکت تحصیل می‌کند در مورد شرکتهای سهامی با نام و سایر شرکتهای مذکور در قانون تجارت اگر خاطرتان باشد از مالیات شرکت کسر می‌شود که تا حدود ده درصد این به عنوان مالیات شرکت محاسبه خواهد شد و پانزده درصد آن بابت مالیات علیالحساب دریافتی محسوب خواهد شد حالا برای این که دربند الف و ب و پ که در آخر بندها اضافه شده دریافتی از شرکتها تا حدودی سی درصد توضیح روشنتری داده باشم با اجازه یک مثل می‌زنم اگر شرکتی درآمده مشمول مالیاتش صد تومان باشد ۲۵ تومان از صد تومان را کم می‌کند و به عنوان مالیات می‌پردازد به صورت علیالحساب به وزارت دارائی و ۷۵ تومان را می‌دهد به صاحب سهم که اظهارنامه مالیات مجموع خودش را طبق مقررات این فصل تهیه و تنظیم می‌کند ۷۵ تومان دریافت کرده بیست درصد ۷۵ تومان که می‌شود ۱۵ تومان اضافه می‌کند به ۷۵ تومان و توی اظهارنامه می‌نویسد دریافتی سود از شرکت نود تومان به اضافه سایر درآمدها و مالیات متعلقه را طبق ماده ۱۵۲ محاسبه می‌کند بعد می‌نویسد ۱۵ تومان علیالحساب از طرف شرکت داده شده بود کسر می‌شود بنابراین این موضوع بیست درصد برای این است که یک مقداری از مالیات را که به این سود تعلق می‌گیرد شرکت قبلاً علیالحساب پرداخته و آن میزان چون ۱۵ درصد است وقتی برمیگردد و توی اظهارنامه می‌شود بیست درصد از لحاظ دریافتی به همین لحاظ این مسئله خدمتتان عرض شد (دکتر کیان - پس هر مؤدی باید ریاضیدان باشد) (دکتر عدل طباطبائی - برای آسان کردن کار مؤدی است) هر صاحب سهم شرکت سودی که بهش دادند هر قدر سود دارند بیست درصد اضافه می‌کند و این دیگر حساب مختصری است.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۴۹ نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴۹ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۵۰- هر یک از اشخاص مذکور در بندهای ماده ۱۴۹ مکلفند تا آخر تیرماه هر سال یک اظهارنامه تکمیلی حاوی جمع کل درآمدی که در سال مالیاتی قبل تحصیل کردهاند تنظیم و به دفتر ممیز مالیاتی محل سکونت خود تسلیم نمایند و مالیات متعلقه را به نرخ مذکور در ماده ۱۵۲ احتساب و پس از کسر ۱۵% درآمدهای موضوع جزء الف و ب و پ بند (۳) تبصره ماده ۱۴۹ و وجوهی که به عنوان مالیات بر درآمد سایر منابع درآمد مذکور در اظهارنامه وسیله مؤدی یا اشخاص دیگر به حساب او نقداً یا از طریق ابطال تمبر به طور علیالحساب پرداخت شده است تأدیه نمایند.

تبصره ۱- درآمدهای مذکور در اظهارنامه

تکمیلی نسبت به آن چه در ایران تحصیل شده براساس مقررات تبصره ماده ۱۴۹ محاسبه و نسبت به درآمدهایی که اشخاص مذکور در بند (۳) ماده ۱۴۹ در خارج از کشور تحصیل کردهاند عبارت است از جمع کل درآمد ویژه.

تبصره۲- در صورتی که مؤدی محل سکونتی در ایران نداشته باشد محل تسلیم اظهارنامه تکمیلی تهران خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۱- ممیز مالیاتی مربوط درآمدهای مشمول مالیات منابع مختلف مؤدی را به تدریج که برگ قطعی آن می‌رسد با مندرجات اظهارنامه تکمیلی تطبیق و یا در صورتی که اظهارنامه تکمیلی داده نشده باشد مالیات متعلقه را محاسبه و مابهالتفاوت آن را در صورتی که پرداخت نشده است مطالبه می‌نماید. مطالبه مزبور باید از تاریخ ابلاغ هر برگ قطعی به ممیز که موجب محاسبه مابهالتفاوت مالیات می‌شود ظرف یک سال به عمل آید. وگرنه با رعایت مفاد قسمت اخیر ماده ۱۵۴ مشمول مرور زمان خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده۱۵۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۲ قرائت می‌شود.

ماده ۱۵۲- نرخ مالیات بر درآمد به استثنای موارد مذکور در جزء ۲ بند ت ماده ۸۴ و ماده ۹۵ و همچنین در مورد مالیات بر درآمد املاک که به موجب مقررات مربوط مالیات باید مأخذ ۲% قیمت فروش وصول شود به شرح زیر تعیین می‌گردد:

تا ۴۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۱۵% تا ۶۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۱۸% نسبت به مازاد ۴۰۰۰۰۰ ریال.

تا ۸۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۲۰% نسبت به مازاد ۶۰۰۰۰۰ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۲۲% نسبت به مازاد ۸۰۰۰۰۰ ریال

تا ۲۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۲۴% نسبت به مازاد ۱۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۴۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۲۶% نسبت به مازاد ۲۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۷۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۲۸% نسبت به مازاد ۴۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۳۰% نسبت به مازاد ۷۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۱۵۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۳۵% نسبت به مازاد ۱۰۰۰۰۰۰۰ریال

تا ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۴۰% نسبت به مازاد ۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۳۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۴۵% نسبت به مازاد ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۵۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۵۰% نسبت به مازاد ۳۰۰۰۰۰۰۰ ریال

تا ۱۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۵۵% نسبت به مازاد ۵۰۰۰۰۰۰۰ ریال

از ۱۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۶۰%

تبصره- در مورد درآمدهای معوقه و استثنائی که منشأ آن لااقل ۵ سال فعالیت مداوم یا نگاه داری دارائی غیرمنقول برای مدت ۵ سال یا بیشتر باشد از قبیل حق التألیف و اختراع و اکتشاف و فروش املاک و واگذاری سرقفلی و سایر درآمدهای مشابه که فهرست آن از طرف وزارت دارائی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید درآمد به ۵ قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت از آن به سایر درآمدهای سال تحصیل آن درآمد و هر یک از ۴ سال قبل اضافه و براساس نرخهای مندرج در این ماده مالیات آن محاسبه خواهد شد. در صورتی که با اجرای حکم این تبصره قسمتی از درآمد به سنوات قبل از اجرای این قانون

مربوط شود مالیات هر یک از آن قسمتها که به قسمت مربوط به سال درآمد تعلق گرفته است احتساب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۵۲ نظری نیست؟ آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی- این رقم آخر صد میلیون ریال به بالا که صدی ۶۰ است نسبت به مازاد چیست؟ تا صد میلیون ریال نسبت به مازاد ۵۰ میلیون ریال ۵۵ درصد است؟ ولی این جا مشخص نیست نسبت به مازاد صد میلیون شصت درصد است یا نسبت به صد میلیون ریال.

وزیر دارائی- از صد میلیون ریال درآمد شصت درصد گرفته می‌شود.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۵۲ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

فصل هشتم - مقررات عمومی

ماده ۱۵۳- سال مالیاتی عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ما همان سال ختم می‌شود لکن در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالی آنها به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمی‌کند درآمد سال مالی آنها به جای سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار می‌گیرد و موعد تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و سررسید پرداخت مالیات آنها ۴ ماه پس از سال مالی مربوط می‌باشد.

رئیس- در ماده ۱۵۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۴- ممیز مالیاتی مکلف است اظهارنامه مؤدیان مالیات بر درآمد را در مورد درآمد هر منبع که در موعد قانونی تسلیم شده است به استثنای مشمولین ماده ۶۷ منتهی ظرف یک سال از تاریخ انقضای مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه رسیدگی نماید و در صورتی که ظرف مدت مذکور برگ تشخیص درآمد صادر ننماید و یا تا ۳ ماه پس از انقضای یک سال فوق الذکر برگ تشخیص درآمد مذکور را به مؤدی ابلاغ یا به نام مؤدی در روزنامه رسمی آگهی نکند اظهارنامه مؤدی قطعی تلقی می‌شود مگر این که مؤدی فعالیتهای انتفاعی دیگری داشته که در اظهارنامه کتمان شده باشد و در این صورت فقط مالیات بر درآمد آن فعالیتها با رعایت مفاد ماده ۶۸ قابل مطالبه خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۵- نسبت به مؤدیان مالیات بر درآمد که در موعد مقرر از تسلیم اظهارنامه منبع درآمد خودداری نموده‌اند یا اصولاً طبق مقررات این قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه در سررسید پرداخت مالیات نیستند مدت مرور زمان مالیاتی سه سال از تاریخ سررسید پرداخت مالیات می‌باشد و پس از گذشتن سه سال مذکور مالیات متعلقه قابل مطالبه نخواهد بود مگر این که ظرف این مدت درآمد مؤدی تعیین و برگ تشخیص مالیاتی صادر به مؤدی ابلاغ و یا به نام مؤدی در روزنامه رسمی آگهی شده باشد.

رئیس- در ماده ۱۵۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۶- تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات

مؤدیانی که در خارج از ایران اقامت دارند و همچنین مؤسسات و شرکتهایی که مرکز اصلی آنها در خارجه است به عهده نمایندگان آنان در ایران می‌باشد و در صورتی که دارای نماینده یا شعبه و امثال آن نباشد کسانی که واسطه تحصیل درآمد آنها در ایران می‌باشند با خود مؤدی مسئولیت تضامنی برای تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات را دارند.

رئیس- در ماده ۱۵۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۷- وجوهی که به عنوان علیالحساب مالیاتی از طریق تحویل به ادارات دارائی یا ابطال تمبر پرداخت می‌شود در موقع تشخیص و احتساب مالیات قطعی منظور می‌شود و در صورتی که مبلغی بیش از مالیات متعلقه پرداخت شده باشد اضافه پرداختی مسترد خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۵۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۸- وزارت دارائی می‌تواند با تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی اعلام نماید که در هر رشته از منابع مالیات بر درآمد در سررسیدهای مقرر در این قانون به جای علیالحساب مالیاتی به حداقل نرخ مذکور در ماده ۱۵۲ کلیه مالیات متعلقه به هر منبع درآمد براساس نرخ مزبور یک جا پرداخت گردد در این صورت تخلف از آن طبق مقررات این قانون موجب تعلق جریمه و زیان دیرکرد خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۵۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۹- وزارت دارائی مجاز است در مواردی که بیم از رفتن مالیات می‌رود برای تأمین مالیات مؤدیان عازم به خارج از کشور و مؤدیان غیرمقیم اعم از ایرانی یا خارجی که در ایران دارائی ثابتی ندارند با دارائی ثابت آنها غیرکافی تشخیص داده شود و همچنین از اشخاص حقوقی مشمول مالیات تضمینات کافی اخذ نماید.

تبصره- آئیننامه مربوط به طرز اجرای این ماده از طرف وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۵۹ نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- این‌جا تصویب شده که وزارت دارائی در مواردی که بیم از بین رفتن مالیات می‌رود از اموال مؤدی تأمین می‌کند برای وصول مالیات البته این در صورتی است که هنوز مالیات این شخص روشن نیست و اگر روشن باشد و قطعی باشد اجرائیه صادر می‌کند پس معلوم می‌شود قبل از این که روشن بشود که این شخص چقدر مالیات باید بدهد به تشخیص وزارت دارائی اگر بیم از بین رفتن مالیات دولت برود باید برود از اموالش تأمین کنند بنده نمیدانم مالیات را برای چه می‌گیرند مالیات را برای این می‌گیرند که وسایل آسایش مردم و ملتی را فراهم کنند یکی از وسایل آسایش مردم و ملتی را فراهم کنند یکی از وسایل آسایش مردم این است که بیجهت اذیتش نکنند و به او مراجعه نکنند و ناراحتش نکنند و در این جا هنوز روشن نیست که مؤدی چقدر مالیات باید بدهد باید روشن بشود طبق تشخیص کمیسیونها که چه قدر مالیات باید بدهد ولی این جا قبل از این که روشن بشود وزارت دارائی می‌تواند برود حق خودش را وصول کند و با توقیف قسمتی از اموال مؤدی دیگر این که در این جا ببینید چه گفته، گفته «نسبت به اشخاصی که در خارج هستند و مؤدیان غیرمقیم اعم از ایرانی یا خارجی که در ایران دارائی ثابتی ندارند یا دارائی ثابت آنها غیرکافی تشخیص داده شود» شما این را چه طور می‌خواهید عمل کنید یک مؤدی خارجی است که در ایران هم مقیم نیست در ایران دارائی ثابتی ندارد خوب چطوری می‌خواهید تضمین کافی از او بگیرید

از دارائی غیر ثابت یعنی اگر چه دارائی غیر ثابت یعنی چه اگر دارائی ثابت دارد و شما می‌توانید تضمین بگیرید که می‌گیرید و اگر ندارد پس می‌خواهید خودش را توقیف کنید؟ به موجب کدام ماده هنوز حکمی صادر نشده و بدهی آن شخص هنوز روشن نشده که این شخص به موجب چه حکمی بدهکار است جلوتر که نمی‌شود رفت از او مطالبه کرد و توقیف کرد قسمتی از اموالش را یا خودش را و گفت که بیم از بین رفتن مالیات می‌رود و تو مالیات را از بین می‌بری این عادلانه نیست بنده می‌خواستم این را عرض کنم و توجه جناب آقای وزیر دارائی را با آن جلب نمایم و چون فعلاً در شور دوم است بنده جز پیشنهاد حذف چاره دیگری ندارم پیشنهاد حذف این ماده را می‌دهم بعداً راه حلی برای آن پیدا کنید یا پیش‌بینی بفرمائید در سنا که اگر تصویب شد به این صورت آن جا تغییر داده شود برای آن باید راهی پیش بینی بشود این اشخاص هنوز که بدهی شان روشن نیست نباید رفت و اشخاص را اذیت کرد به خصوص در ماده بعدی که بعداً صحبت می‌کنم فعلاً در مورد ماده ۱۵۹ بنده پیشنهاد حذف می‌دهم.

رئیس- ماده ۱۶۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۰- وزارت دارائی برای وصول مالیات و جرائم و زیان دیرکرد متعلقه از مؤدیان و مسئولین پرداخت مالیات نسبت به سایر طلبکاران به استثنای صاحبان حقوق نسبت به مال مورد وثیقه و مطالبات کارگران به موجب اسناد قابل قبول حق تقدم خواهد داشت.

رئیس- در ماده ۱۶۰ نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- ملاحظه بفرمائید در ماده قبلی همان طور که عرض کردم مربوط است به موقعی که هنوز وضع بدهی مالیاتی شخص روشن نیست در ماده ۱۶۰ گفته شده است برای وصول مالیات و جرائم و زیان دیرکرد بنابراین مربوط به وقتی است که حکم صادر شده و بدهی مالیاتی اشخاص روشن است وقتی بدهی مالیاتی اشخاص روشن شد ما باید بفهمیم بچه مناسب حق تقدم باید قائل بشویم دولت به جای این که در موقعی که می‌بیند حقوق افرادش در حال تفریط است تسهیلاتی قائل بشود از نظر وصول طلب اشخاص که زوری ندارند قوهای ندارند دستشان به هیچ جا بند نیست اول آمده مطالبات مالیاتی خودش را گذاشته جلو و نسبت به صاحبان حقوق دیگر حق تقدم قائل شده است تازه در مورد حق تقدم قائل شدن با این که دولت است و دارای قوه اجرائیه است و می‌تواند به انحناء مختلف مطالباتش را وصول بکند و می‌تواند حق خودش را بگیرد این را اضافه کرده و برای خودش حق تقدم قائل شده ولی برای مطالبات کارگران هم حق تقدم قائل شده بنده که جرئت نمی‌کنم بگویم با مطالبات کارگران مخالف هستم که وصول شود ولی حق تقدم بچه مناسبت مطالبات کارگران با کشاورزان چه تفاوتی دارد که شما آمدهاید گفتهاید که مطالبات کارگر حق تقدم دارد نسبت به مطالبات دیگر، مطالبات دیگر مطالبات کشاورز هست و مطالبه صنعتگر ضعیف هم هست این تبعیض و این تفاوتها بچه مناسب شده؟ باز به مناسبت این که شور دوم است چارهای ندارم جز این که پیشنهاد حذف این ماده را بدهم.

رئیس- ماده ۱۶۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت می‌شود)

ماده ۱۶۱- در مواردی که مالیات مؤدی هنوز قطعی نشده است و بیم تفریط اموال از طرف مؤدی به قصد فرار از پرداخت مالیات می‌رود ممیز مالیاتی باید با ارائه دلایل کافی از کمیسیون تشخیص قرار تأمین مالیات را بخواهد و در صورتی که کمیسیون صدور قرار را لازم تشخیص دهد ضمن تعیین مبلغ قرار مقتضی صادر خواهد کرد - ممیز مالیاتی مکلف است معادل همان مبلغ از اموال و وجوه مؤدی که نزد خودش یا اشخاص ثالث باشد تأمین نماید در این صورت مؤدی و اشخاص ثالث پس از ابلاغ اخطار کتبی ممیز مالیاتی حق نخواهند داشت اموال مورد تأمین را از تصرف خود خارج کنند مگر این که معادل مبلغ مورد مطالبه تأمین دهند و در صورت

تخلف مسئول پرداخت مطالبات مذکور خواهند بود.

رئیس- در ماده ۱۶۱ نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- ملاحظه بفرمائید ماده ۱۶۱ مکمل ماده ۱۵۹ است و صراحتاً گفته است که هنوز مالیات مؤدی قطعی نشده و بیم تفریط اموال او می‌رود آقا این که هنوز معلوم نیست و معنی ندارد آمدیم آن میزان که مطالبه می‌کنند قطعی نشد و مبدل شد به صفر شما چه طور از حالا اموالش را توقیف می‌کنید اگر قرار تأمین به توسط محاکم پیشبینی شده است در موردی است که دین مدیون کاملاً روشن است وقتی که دین روشن شد و مدیون شروع کرد به تفریط اموال خودش برای طلبکار راهی پیشبینی شده که برود تقاضای صدور قرار تأمین بکند ولی چیزی که محقق نشده شما نمی‌توانید تقاضای صدور قرار تأمین بکنید هنوز روشن نیست که این چه قدر بدهکار است علاوه بر اینها قرار تأمین را کمیسیون تشخیص چرا باید صادر کند بنده نمیدانم یک بام و دو هوا چیست قوای سه گانه داریم تکالیف همه روشن است از نظر حقوقی از نظر مطالبه طلب دولت دادگستری هست دادگستری برای مطالبات اشخاص عادی که نیست دولت هم اگر طلب دارد تقاضای صدور قرار تأمین را باید از مرجع دادگستری بکند حالا آمدهاند می‌گویند به کمیسیون تشخیص که فرار صادر کن آن هم به عنوان مالیاتی که قطعی نشده باشد بنده نمی دانم این چه فرم است بنده تقاضای حذف این ماده را هم کردهام.

رئیس- ماده ۱۶۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت می‌شود)

ماده ۱۶۲- هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به وصول و ایصال مالیات مؤدیان دیگر به طور علیالحساب و یا قطعی می‌باشد در صورت تخلف از انجام وظائف مقرره با مؤدی متضامناً مسئول پرداخت مالیات و زیان دیرکرد متعلقه بوده و مشمول جریمه مقرر نیز خواهد بود. ضمناً مسئولین امر در صورتی که کارمند دولت یا شهرداری مشمول مجازات مقرر در آئیننامه محاکمات اداری از درجه ۴ به بالا خواهند بود و مرور زمان این گونه تخلفات سه سال از تاریخ وقوع تخلف خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۶۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۶۲ رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۳- کلیه کسانی که مطابق مقررات این قانون مکلف به پرداخت مالیات و دیگران می‌باشند و همچنین هر کس پرداخت مالیات دیگری را تعهد یا ضمانت کرده باشد و بالاخره کسانی که بر اثر خودداری از انجام تکالیف مقرره در این قانون مشمول جریمه شناخته شده‌اند در حکم مؤدی محسوب و از نظر وصول بدهی طبق مقررات قانونی اجرای وصول مالیاتها با آنان رفتار خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۶۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۳ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۴- در مواردی که اشخاص متعدد مسئول پرداخت مالیات شناخته می‌شوند ادارات دارائی حق دارند به همه آنها مجتمعاً یا به هر یک جداگانه برای وصول مالیات مراجعه کنند و مراجعه به یکی از آنها مانع مراجعه به دیگران نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۶۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۴ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۵ خوانده می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۵- وزارت دارائی مکلف است به منظور

تسهیل پرداخت مالیات و تقلیل موارد مراجعه مؤدیان به ادارات دارائی حساب مصوص از طریق بانک مرکزی در بانک ملی افتتاح نماید تا مؤدیان بتوانند مستقیماً به شعب و باجههای بانک مزبور مراجعه و مالیاتهای قطعی و علیالحساب خود را به حساب مذکور پرداخت نمایند.

رئیس- در ماده ۱۶۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۵ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۶- وزارت دارائی می‌تواند نسبت به مؤدیانی که قادر به پرداخت بدهی مالیاتی خود اعم از اصل و جریمه به طور یک جا نیستند با اضافه نمودن زیان دیرکرد متعلقه قرار تقسیط برای مدتی که از تاریخ ابلاغ مالیات قطعی از دو سال تجاوز نکند بگذارد.

رئیس- آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی- در این ماده ذکر شده است که مؤدیانی که قادر به پرداخت اصل جریمه به طور یک جا نیستند وزارت دارائی می‌تواند این را در مدت دوسال تقسیط کند در صورتی که در سالهای گذشته این دو سال پنج سال بود و این ۵ سال را وزیر دارائی می‌توانست تقسیط کند و این از نظر رفاه حال مردم بیچاره بود حالا چه طور شده که همان مؤدی بیچاره اگر نتوانست بدهد آن پنج سال را به دو سال تبدیل کردهاند این درست نیست شما چرا می‌آیید مردم را در فشار و مضیقه می‌گذارید تشخیص می‌دهید که نمی‌توانند بدهند حاضر هم هستند که تقسیط بکنند خوب این دو سال را چرا پنج سال نمی‌کنید خواهش می‌کنم ارفاقی درباره این قبیل مؤدیان بکنید شما بدین وسیله دست خودتان را می‌بندید که نتوانید کمک کنید خواهش می‌کنم اگر ممکن می‌شود دو سال را همان پنج سال قبلی بکنید.

رئیس- چون پیشنهاد در این مورد داده نشده نمی‌شود تغییر داد.

معتمدی- اگر آقای وزیر دارائی قبول کنند می‌شود.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۶۶ نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۶ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶۷- در صورتی که مؤدی محلهای متعدد برای سکونت خود داشته باشد مکلف است یکی از آنها را به عنوان محل سکونت اصلی معرفی نماید و گر نه ممیز مالیاتی می‌تواند هر یک از محلهای سکونت مؤدی را محل سکونت اصلی تلقی نماید.

رئیس- در ماده ۱۶۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۷ خواهش می‌کنم خانم‌ها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶۸- هر شخص حقیقی ایرانی که با ارائه گواهی نمایندگان مالی با سیاسی دولت شاهنشاهی ایران در خارج ثابت کند که از درآمد یک سال مالیاتی خود در یکی از کشورهای خارج به عنوان مقیم مالیات پرداخته است از لحاظ مالیاتی در آن سال مقیم خارج از کشور شناخته خواهد شد مگر در یکی از موارد زیر:

۱- در سال مالیاتی مزبور محلی برای سکونت در ایران در اختیار داشته باشد.

۲- در سال مالیاتی مزبور در ایران دارای شغلی بوده باشد.

۳- در سال مالیاتی مزبور لااقل شش ماه متوالیاً یا متناوباً در ایران سکونت داشته باشد.

۴- توقف در خارج از کشور به منظور انجام مأموریت یا معالجه یا امثال آن بوده باشد.

رئیس- در ماده ۱۶۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۸ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۶۹- وزارت دارائی می‌تواند نمونه دفاتر مخصوصی برای هر رشته از مشاغل تهیه و در دسترس مؤدیان قرار دهد دفاتر مذکور برای تشخیص مالیات در حکم دفاتر قانونی خواهد بود. ضمناً برای هر رشته از مشاغل نمونه اوراق مخصوصی از قبیل بارنامه قبض رسید و امثال آن تهیه و در دسترس مؤدیان مربوط بگذارد تا در رسیدگی و تشخیص درآمد مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت مؤدیان مکلفند مطابق دستورهای صادره از طرف وزارت دارائی اوراق مزبور را در معاملات خود به کار برند و الا دفاتر مؤدی برای تشخیص مالیات قابل استناد نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۶۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶۹ خواهش می‌کنم خانمها وآقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۰- ادارات ثبت مکلفند در آخر هر ماه فهرست نام اشخاص حقیقی یا حقوقی را که دفتر قانونی به ثبت رساندهاند با تعداد دفاتر ثبت شده و شمارههای آن به اداره دارائی محل اقامت مؤسسه ارسال دارند.

رئیس- در ماده ۱۷۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۰ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۱ خوانده می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۱- ترازنامههایی که از طرف صاحبان مشاغل اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی به مراجع رسمی و بانکها ارائه می‌شود در صورتی قابل استناد است که به وزارت دارائی ارائه و وصول نسخهای از آن به وسیله ممیز مربوط گواهی شده باشد.

رئیس- در ماده ۱۷۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۱ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۲- دو درصد از کل وجوهی که بابت مالیات و زیان دیرکرد و جرائم موضوع این قانون به استثنای مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی دولتی و وابسته به دولت) وصول می‌شود در حساب مخصوصی در خزانهداری کل منظور می‌گردد که با اجازه وزیر دارائی به مصرف پرداخت پاداش به مأمورانی که در تشخیص وصول مالیاتها دخالت دارند و هزینه تعلیم وتربیت کارمندان در امور مالیاتی و حسابرسی تخصصی برسد.

تبصره- آئین‌نامه راجع به نحوه و برنامه تعلیم و تربیت کارمندان مالیاتی و میزانی از وجوه موضوع این ماده که باید به مصرف تعلیم و تربیت برسد از طرف وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۷۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۲ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۳ خوانده می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۳- از تاریخ اجرای این قانون معادل ۶۰ درصد علیالحساب مالیات حقوق موضوع ماده ۶ دریافتی از حقوق و مقرری به گیرانی که به موجب مقررات قانون مالیات بر درآمد مصوب فروردین ماه ۱۳۳۵ مشمول مالیات حقوق نبودهاند همه ماهه به عنوان فوق العاده مخصوص با آنان مسترد می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۷۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۳ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۴ خوانده می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۴- مرجع رسیدگی به هر گونه اختلاف که در تشخیص مالیاتهای موضوع این قانون بین هر یک از مأموران تشخیص و مؤدی ایجاد شود کمیسیون تشخیص می‌باشد مگر در مواردی که به موجب مقررات سایر مواد این قانون مرجع رسیدگی دیگری تعیین شده باشد.

رئیس- در ماده ۱۷۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۴ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۵- صدی هشت از مبالغی که به عنوان مالیات وسیله دفتر اسناد رسمی وصول می‌شود به عنوان حقالزحمه وصول توسط سردفتر کسر می‌شود پنجاه درصد آن متعلق به خود سر دفتر می‌باشد و پنجاه درصد باقی مانده در صندوق مخصوص نگاهداری می‌شود و به مصرف بیمه سر دفتران اسناد رسمی و دفتر یاران خواهد رسید.

تبصره- آئیننامه مربوط به طرز اجرای این ماده و نظارت بر عملیات دفاتر اسناد رسمی در مورد وصول مالیات با جلب نظر اداره کل ثبت اسناد و املاک از طرف وزارت دارائی و وزارت دادگستری تنظیم و به موقع اجراء گذارده می‌شود.

رئیس- نسبت به ماده ۱۷۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷۵ خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷۶- از درآمد مشمول مالیات هر یک از منابع این کتاب (به استثنای درآمد حقوق و کشاورزی و املاک و درآمد شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت) یک مالیات اضافی به نرخ ۳% وسیله ادارات دارائی در موقع وصول مالیات منبع وصول و به شهرداری محل پرداخت می‌شود.

رئیس- در ماده ۱۷۶ نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین- با مخارجی که شهرداریهای کشور دارند از نظر تأمین آسایش مردم و از نظر تهیه آب تصفیه شده یا برق یا آسفالت یا لولهکشی و غیرذلک این مبلغی که این جا پیش بینی شده وقتی که درآمدهای مهم را از آن حذف کنیم چیزی باقی نمی‌ماند شهرداریها حق گرفتن یک عوارضی داشتهاند به نام عوارض دروازهای آن که لغو شد عوارض دیگر هم به اندازه کافی نیست که تأمین مخارج شهرداریها را بکند از طرف دیگر شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت از همه بیشتر استفاده می‌کنند از تسهیلاتی که شهرداریهای محل در اختیار آنها می‌گذارد یعنی هر کس به تناسب مؤسسه و بالنتیجه شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت را بچه مناسبت معاف کردهاند اگر بنا است ۳% بدهد به شهرداریهای محل شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت هم باید بدهند اصلاً برای شهرداری محل یک مبلغ کافی باید باشد که ما مجبور نشویم از طریق سازمان برنامه به جای این که طبق اختیاراتی که دارد ۳۰ درصد کمک کند به شهرداریها ۸۰ درصد کمک کند این صحیح نیست این جا که راه هست اگر این شرکت دولتی و مؤسسه وابسته به دولت درآمدی دارد که بایستی یک چیزی بدهد به شهرداری برای این که بیش از همه استفاده می‌کند از تسهیلات شهرداری اگر درآمد ندارد که بقیهاش را می‌گیرد بنابراین اضافه کردن شرکتها و بنگاههای وابسته به دولت به نظر بنده صحیح نیست و چون در شور اول بنده پیشنهاد حذف شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت را داده بودم و در کمیسیون قبول نشد حق دارم تجدید پیشنهاد کنم و تجدید پیشنهاد می‌کنم.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۷۶ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت می‌شود)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد خود را در ماده ۱۷۶ (۱۸۱سابق) تجدید می‌نمایم:

یعنی عبارت و درآمد شرکتهای دولتی و بنگاههای وابسته به دولت حذف شود.

دکتر مبین

رئیس- راجع پیشنهاد آقای دکتر مبین نظری نیست؟ آقای معتمدی بفرمائید

معتمدی- بنده راجع به این ماده نظری دارم.

رئیس- مذاکره در ماده تمام شد فعلاً پیشنهاد مطرح است. آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- بنده در کمیسیون مفصلاً راجع به پیشنهاد آقای دکتر مبین توضیحاتی عرض کردم و تصور هم کردم که ایشان قانع شدند دستگاههای دولت و دستگاههای شهرداری طبق قوانین ما در عرض هم قرار گرفتهاند و هر کدام طبق قوانین مربوطه خودشان می‌توانند مالیات و عوارض وصول کنند شهرداریها با تصویب انجمن شهر می‌توانند عوارض را برای احتیاج کسر خود وضع کنند شهرداری تهران عوارض سطح شهری دارد که اگر وصول شود مبالغ زیادی خواهد بود دلیلی نخواهد داشت که شرکتهایی مثل شرکت ملی نفت که برخلاف نظریه جناب آقای دکتر مبین علاوه بر این که از تسهیلات شهر استفاده نمی‌کند بلکه کمک هم کرده است به درصد از درآمد خودش را به شهرداری بدهد (صحیح است) مضافاً به این که شرکتها و بنگاههای دولتی همان طور که در کمیسیون عرض کردم و شاید فراموش کردهاند همه در تهران هستند بنابراین اگر یک چنین چیزی تصویب بشود کمکی به شهرستانها نخواهد بود روی این زمینه بنده در کمیسیون موافقت نکردم و کمیسیون محترم هم نظر بنده را تأیید کرد.

رئیس- آقای دکتر مبین قانع شدید؟

دکتر مبین- صحیح است که آقای وزیر دارائی این فرمایشات را در کمیسیون فرمودند ولی اگر قولی داده بشود که بعداً برای شهرداریها فکری بشود بنده متشکر خواهم بود.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- بنده از طرف شهرداری چه قولی می‌توانم بدهم شما از قانون مملکت بهتر اطلاع دارید.

روحانی- لایحه لغو عوارض دروازهای شهرداری هنوز در دستور کمیسیون است که قرار است یک تبادل نظری با وزارت دارائی و وزارت اقتصاد بشود که یک محدودیتهای زیادی است که مفید به بعضی از سیاستهای اقتصادی و توسعه صنعتی نیست برطرف بشود تا دست و بال دولت راجع به عوارض شهرداریها باز باشد و جناب آقای وزیر دارائی هم طبعاً موافقت خواهند کرد که از این راه وضع شهرداریها هم بهتر بشود.

رئیس- پس نظر آقای دکتر مبین هم تأمین شد نظر دیگری در ماده ۱۷۶ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۷۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷۷- از درآمد مشمول مالیات بازرگانان کارت دار و شرکتها و صاحبان کارخانجات و فعالیتهای موضوع ماده ۸۰ یک مالیات اضافی به میزان ۳ در هزار وسیله وزارت دارائی وصول می‌شود وجوه مزبور طبق آئین نامهای که با جلب نظر اطاق بازرگانی تهران و اطاق صنایع و معادن و شورای عالی اصناف تهران از طرف وزارت دارائی تهیه و تصویب هیئت وزیران خواهد رسید به شرح زیر تقسیم می‌شود:

۱- نیم در هزار به شورای عالی اصناف تهران و شهرستانها.

۲- دو نیم در هزار باطاق بازرگانی تهران و شهرستانها و اطاق صنایع و معادن.

رئیس- نسبت به ماده ۱۷۷ نظری نیست؟ آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی- بنده می‌خواستم بدانم این پولهایی که برای اطاق بازرگانی و اطاق صنایع و معادن تصویب می‌شود و نیم در هزار درباره شورای عالی اصناف تهران و شهرستانها منظور شده برای چه این پولها را از مردم می‌گیرند و به آنها می‌دهند؟ این پولها بچه مصارفی می‌رسد آیا مدرسه می‌سازند؟ آیا بیمارستان تأسیس می‌کنند؟ آیا به مصارف امور خیریه می‌رسد و به علاوه این لایحه تا به حال ۳۴ آئین نامه دارد که بعد از این لایحه باید تنظیم و تصویب بشود این یک کتاب اندر کتاب خواهد شد این آئیننامهها هر کدام باید به وسیله چند وزارتخانه تهیه و تدوین بشود این خودش یکی دو سال طول می‌کشد که این هم مشکل بزرگی است.

رئیس- آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- این مالیاتی که در این جا ذکر شده طبق قانون فعلی هم وصول می‌شود همان طور که اطلاع دارید جناب آقای معتمدی و مصارفش طبق قانون مربوطه خودشان است برای اطاق بازرگانی و اطاق صنایع و معادن مرکز و برای شهرستان خرج می‌شود در این جا چیزی که به پیشنهاد یکی از آقایان نمایندگان محترم در کمیسیون اضافه شده یک مقداری از این تخصیص پیدا می‌کند به شورای عالی اصناف تهران و شهرستان...

(معتمدی - و به چه مصرفی میرسانند؟) مصارفش در اطاق صنایع طبق قانون است که به چه مصرف می‌رسد و قانونش را خدمتتان تقدیم تقدیم می‌کنم برای شورای عالی اصناف هم آئین نامهاش را به هیئت دولت می‌برند لابد برای مسائلی است که ارشاد می‌کنند و هدایت می‌کنند.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۷۷ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۷۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۷۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷۸- کارمندان وزارت دارائی در دوره خدمت و نامه سه سال پیش از خروج از خدمت به هر عنوان که باشد نمی‌توانند به مراجع مالیاتی به عنوان وکیل یا نماینده مؤدیان مراجعه نمایند و وکالت یا نمایندگانی این اشخاص در مراجع مذکور پذیرفته نخواهد شد.

رئیس- نسبت به ماده ۱۷۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۷۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۷۹- ضریب مالیاتی در مواردی که درآمد مشمول مالیات موضوع این قانون باید علی الرأس تشخیص شود در صورتی که به موجب این قانون یا طبق جدول ضرائب برای آن ضریبی تعیین نشده باشد وسیله کمیسیون تشخیص محل تعیین خواهد شد.

رئیس- نسبت به ماده ۱۷۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۷۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت می‌شود)

ماده ۱۸۰- شرکتها و کسانی که طبق قانون تجارت بازرگان شناخته می‌شوند نسبت به معاملاتی که برای دیگران انجام می‌دهند مکلفند در موقع پرداخت منافع مالیات متعلقه به منافع مذکور را به حداقل نرخ مذکور در ماده ۱۵۲ کسر و ظرف ۳۰ روز با صورتی که حاوی نام طرف و مشخصات معامله باشد به دارائی محل بپردازند مگر این که دریافت کننده منافع شرکت یا بازرگان باشد که در این صورت باید فهرست مشخصات معامله و نام طرف در مهلت مقرر تسلیم گردد.

رئیس- در ماده ۱۸۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۱ قرائت می‌شود:

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۱- به وزارت دارائی اجازه داده می‌شود قبوض پیش پرداخت مالیاتی تهیه و برای استفاده مؤدیان عرضه

نماید قبوض مذکور با نام و غیرقابل انتقال بوده و در موقع برگشت به صندوق دارائی با احتساب بهره متعلقه یک جا به نام مؤدی ظهرنویسی و باطل می‌شود و در مقابل قبض مالیاتی صادر خواهد شد.

تبصره۱- آئین نامه راجع به نحوه صدور و استفاده از قبوض پیش پرداخت مالیاتی و میزان بهره متعلقه با آن را وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا خواهد گذارد.

تبصره ۲- بهره متعلقه به قبوض پیش پرداخت مالیاتی جزو درآمد مشمول مالیات محسوب نخواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۸۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۲- به منظور نظارت در اجرای قوانین و مقررات راجع به طرز تنظیم و نگاه داری دفاتر قانونی به وزارت دارائی اجازه داده می‌شود دفاتر مؤدیان را در جریان سال محاسباتی به وسیله هیئتهایی که نماینده دادستان شهرستان هم در آن عضویت داشته باشد مورد رسیدگی قرار داده و ذیل آخرین مندرجات دفتر روزنامه را با قید تاریخ امضاء و نتیجه را صورت مجلس نماینده ممیزین مالیاتی هنگام رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان تسلیمی مؤدیان در قبول یا عدم قبول دفاتر کسانی که ظرف سال محاسباتی در موقع مراجعه هیئتهای مذکور از ارائه آن خودداری نمایند مختار خواهد بود.

تبصره- آئین‌نامه اجرای این ماده وسیله وزارت دارائی تهیه و به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۸۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۳- متصدیان فروش و ابطال تمبر مکلفند براساس مقررات این قانون به میزان مقرر در روی هر وکالت نامه تمبر باطل و میزان آن را در دفتری که اختصاصاً جهت تمبر مصرفی باید وسیله هر یک از و کلا نگهداری شود ثبت و گواهی نمایند. دفتر مزبور باید در موقع رسیدگی به حساب مالیاتی وکیل به دفتر ممیزی مالیاتی ارائه شود و الا از موجبات عدم قبول دفتر وکیل از نظر مالیاتی خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۸۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۴- مؤدیان مالیاتی می‌توانند اظهارنامههای مربوط به منابع درآمد خود را به تفکیک با اخذ رسید به دفتر ممیزی مالیاتی حوزه محل سکونت تسلیم نمایند در این صورت ممیز مالیاتی مذکور باید مراتب را در پرونده مؤدی منعکس نموده و اظهارنامه تسلیمی را ظرف ۴۸ ساعت برای اقدام به ممیز مالیاتی حوزه‌ای که منبع درآمد مؤدی در آن واقع است ارسال دارد تسلیم اظهارنامه به ممیز مالیاتی حوزه سکونت از لحاظ آثار مترتبه در حکم تسلیم آن به دفتر ممیزی مالیاتی مربوطه خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۸۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۵- دولت می‌تواند برای جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف و تبادل اطلاعات راجع به درآمد مؤدیان با دولت‌های خارجی موافق نامههای مالیاتی منعقد و پس از تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی به مرحله

اجراء بگذارد قراردادهای مربوطه به امور مالیاتی که تا تاریخ اجرای این قانون با دولت خارجی منعقد و به تصویب قوه مقننه رسیده است به قوت خود باقی است.

دولت می‌تواند مؤسسات هواپیمائی و کشتیرانی خارجی را به شرط معامله متقابل از پرداخت مالیات معاف کند.

رئیس- در ماده ۱۸۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش مینم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۶- مقررات این قانون در مورد مالیات بر درآمد شرکتهای نفتی بابت درآمدهای ناشی از انجام فعالیتهای موضوع قراردادهای مربوطه ناقض مقررات ماده ۳۵ الحافی به قانون مالیات بر درآمد مورخ ۱۳۲۸ که به عنوان ضمیمه قرار داد الحاقی به قرار داد فروش نفت و گاز در تاریخ اول بهمن ماه ۱۳۴۳ به تصویب رسیده است نخواهد بود. مالیات بر درآمد شرکتهای مزبور بر مبنای مقررات ماده ۳۵ الحافی فوق و با رعایت سایر مقررات مالیاتی که ضمن قوانین مربوط به هر یک از شرکتهای مزبور تصویب شده است محاسبه و وصول خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۸۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۸۶ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

کتاب دوم - سایر مالیات‌های مستقیم

فصل اول - مالیات بر ارث

بخش یکم - مشمولین و نرخ مالیات

ماده ۱۸۷- هر گاه در نتیجه فوت شخصی اعم از فوت حقیقی با فرضی اموالی از متوفی باقی بماند به شرح زیر مشمول مالیات است:

الف- نسبت به کلها ترک واقع در ایران پس از وضع دو میلیون ریال به نرخ ۱۰ درصد.

ب- نسبت به سهم الارئی که به هر یک از وارث می‌رسد پس از وضع مالیاتی که به موجب بند الف این ماده باید پرداخت شود به شرح زیر:

۱- در صورتی که متوفی یا وارث ایرانی مقیم ایران باشد نسبت به کلیه ماترک متوفی واقع در ایران یا در خارج پس از وضع هزینه کفن و دفن در حدود عرف و عادت و مالیات بر ارثی که بابت آن قسمت از ما ترک واقع در خارج از کشور به دولت محل وقوع مال پرداخت شده است به نرخ مذکور در ماده ۱۹۳.

۲- در صورتی که متوفی و وارث هر دو ایرانی مقیم خارج از کشور باشند نسبت به آن قسمت از ما ترک متوفی که در ایران موجود است به نرخ مذکور در ماده ۱۹۳ نسبت به آن قسمت که در خارج از کشور موجود است پس از وضع مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع مال پرداخت شده است به نرخ ده درصد.

۳- در سایر موارد نسبت به آن قسمت از ما ترک متوفی که در ایران موجود است به نرخ مذکور در ماده ۱۹۳.

رئیس- در ماده ۱۸۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی‌که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۸۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۸- اقامت از نظر قانون مالیات ارث تابع تعاریف مقرر در قانون مدنی می‌باشد.

رئیس- در ماده ۱۸۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۸۹- ماترک از نظر این قانون عبارت است از کلیه اموال منقول و غیرمنقول و مطالبات و سایر حقوق مالی

متوفی پس از وضع دیون قابل احتساب (برای احتساب مالیات موضوع بند الف ماده ۱۸۷ اموال مورد وصیت جزو ماترک محسوب خواهد شد).

تبصره- در صورتی که به موجب رأی کمیسیون تشخیص مالیات مطالبات متوفی غیرقابل وصول تشخیص شود مطالبات مذکور جزو ماترک منظور نمی‌شود و اگر مالیات آن قبلاً وصول شده باشد معادل مالیات متعلقه مسترد خواهد شد استفاده مؤدیان از حکم این تبصره مشروط به آن است که نسخهای از دادخواست خود را منتهی ظرف هفت روز از تاریخ تقدیم آن به دفتر دادگاه به اداره دارائی تسلیم نمایند در این صورت اداره دارائی از نظر تأمین مالیات متعلقه می‌تواند به عنوان ثالث در دعوی شرکت نماید.

رئیس- در ماده ۱۸۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۰- بهای اثاثیه خانههای محل سکونت متوفی ۱۰ درصد ارزش محل سکونت محسوب خواهد شد.

رئیس- در ماده ۱۹۰ نظری نیست؟ آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی- در این ماده برای اثاثیه خانه متوفی یک حد نصابی قائل شدهاند و نوشتهاند ده درصد خانه در حالی که در سابق ۵ درصد بوده حالا آمدهاند اضافه حقوق دادهاند و ۵ درصد به آن اضافه کردهاند چرا گران شده چه پیش آمدی شده که ۵% به ۱۰% ترقی داده‌اند می‌خواستم جناب آقای وزیر دارائی یا مخبر محترم توضیح بدهند.

رئیس- آقای دکتر آموزگار توضیح بدهند.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- بنده الان به خاطر ندارم که در قانون فعلی پنج درصد است یا ده درصد اما چون ایشان می‌فرمایند حتماً درست است ولی بنده به خاطر ندارم ولی مطلب این است که ما در این لایحه تغییرات کلی دادهایم نسبت به نرخهای موجود در یک مورد پنج درصد اضافه شده و در یک مورد پنج درصد کم شده است به طور کلی قیمت اجناس را هم اگر حساب کنیم قیمت همه چیز بالا رفته است و خانه و اثاثیه هم بالا رفته حالا اگر پنج درصد بوده و ده درصد شده چیز مهمی نیست (معتمدی - ظلم به وارث شده است) اگر اجازه بفرمائید و عقیده بنده را خواسته باشید عقیده شخصی‌ام را ابراز کنم به عقیده بنده مالیات بر ارث عادلانهترین مالیاتهاست.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۹۰ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۱- دیون قابل احتساب از نظر مالیات ارث عبارتند از:

۱- دیون مستند به استناد رسمی و سایر مدارک قانونی که حاکی از بدهی مسلم متوفی باشد به استثنای دیون متوفی به وارث خود ولو آن که مستند به سند رسمی یا سایر مدارک قانونی باشد.

۲- نقطه ایام معدوده براساس قانون مدنی و مهریه زوجه در صورتی که پرداخت نشده باشد.

رئیس- در ماده ۱۹۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۲- وراث از نظر قانون مالیات بر ارث به سه طبقه تقسیم می‌شوند:

۱- وراث طبقه اول که عبارتند از پدر - مادر - زن - شوهر - اولاد و اولاد اولاد.

۲- وراث طبقه دوم که عبارتند از اجداد - برادر و خواهر و اولاد آنها.

۳- وراث طبقه سوم که عبارتند از عمو - عمه - دائی - خاله و اولاد آن‌ها.

رئیس- در ماده ۱۹۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۳- مالیات بر ارث به نسبت سهم الارث از ورثه گرفته می‌شود و نرخ آن به شرح زیر است:

الف- سهم الارث هر یک از وراث طبقه اول تا ۴۰۰۰۰۰ ریال از پرداخت مالیات معاف و نسبت به مازاد به شرح زیر مشمول مالیات خواهد بود:

از ۴۰۰۰۰۱ ریال تا ۵۰۰۰۰۰ ریال ۳% نسبت به مازاد

از ۵۰۰۰۰۱ ریال تا ۷۵۰۰۰۰ ریال ۶% نسبت به مازاد

از ۷۵۰۰۰۱ ریال ۱۰۰۰۰۰۰ ریال ۹% نسبت به مازاد

از۱۰۰۰۰۰۱ ریال ۲۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۲% نسبت به مازاد

از ۲۰۰۰۰۰۱ریال ۳۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۵% نسبت به مازاد

از۳۰۰۰۰۰۱ ریال ۵۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۰% نسبت به مازاد

از ۵۰۰۰۰۰۱ریال ۷۵۰۰۰۰۰ ریال ۲۵%نسبت به مازاد

از ۷۵۰۰۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۰% نسبت به مازاد

از ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال به بالا ۳۵% نسبت به مازاد

تبصره- در صورتی که وارث طبقه اول صغیر باشد یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته باشد مالیات بر ارث سهم الارث او را از ۶۰۰۰۰۰ ریال تقلیل نخواهد داد و آن قسمت از مالیات که سهم الارث او را از این مبلغ تقلیل دهد بخشوده خواهد شد.

ب- نرخ مالیات طبقه دوم و سوم به شرح زیر می‌باشد:

طبقه دوم طبقه سوم

تا ۵۰۰۰۰ ریال معاف ۵%

از ۵۰۰۰۱ ریال تا ۳۰۰۰۰۰ ریال ۳% ۵%

از ۳۰۰۰۰۱ ریال تا ۵۰۰۰۰۰ ریال ۶% ۸%

از ۵۰۰۰۰۱ ریال تا ۷۵۰۰۰۰ ریال ۱۰% ۱۲%

از ۷۵۰۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۵% ۲۰%

از۱۰۰۰۰۰۱ تا ۲۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۰% ۲۵%

از ۲۰۰۰۰۰۱ تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۵% ۳۵%

از ۳۰۰۰۰۰۱ تا ۵۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۰% ۴۵%

از ۵۰۰۰۰۰۱تا ۷۵۰۰۰۰۰ ریال ۳۵% ۵۵%

از ۷۵۰۰۰۰۱ تا ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۴۵% ۶۵%

از ۱۰۰۰۰۰۰۰» به بالا ۵۵% ۷۵%

رئیس- در ماده ۱۹۳ نظری نیست؟ آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی- بنده از فرمایش جناب آقای دکتر آموزگار وزیر محترم دارائی اتخاذ سند می‌کنم که فرمودند بهترین مالیاتی که وصول می‌شود از سهم الارث است (یکی از نمایندگان - فرمودند عادلانهترین) بله عادلانهترین قبول دارم ولی آن مطلبی که راجع به اثاثیه خانه بود که یک مشت صغار ممکن است رویش زندگی کنند مالیات آن را ده درصد نموده و ۵ درصد اضافه کرده‌اید یعنی اگر بهای خانه صدهزار تومان می‌باشد سابق معادل پنج هزار تومان وصول می‌شد و حالا طبق این ماده ده هزار تومان وصول می‌شود ولی این جا آمدهاند عکسش را عمل کردهاند در سابق تا سیصد هزار ریال معاف بوده حالا این جا آمدهاند تا چهارصد هزار ریال را معاف کردهاند در آن ماده به ضرر صغار در این ماده به ضرر خزانه دولت آن جا روی اثاثیه ۵% اضافه کردهاند این جا روی ارث و پول صدهزار ریال کمتر از سابق می‌گیرند این چه دلیلی دارد آن را که صغار روی آن نشستهاند پنج درصد اضافه کردهاند و این که پول نقد است مالیات را کم کردهاید علتش چیست؟

رئیس- آقای معتمدی اگر جنابعالی نظری در این مورد داشتید حق این بود که در شور اول پیشنهاد می‌دادید و در کمیسیون شرکت می‌کردید تا نظرتان تأمین شود.

معتمدی- اگر نظر بنده را می‌خواهید این است که عرض کردم و به موقع پیشنهاد هم دادهام صحبت هم کردهام که آن جا هست که طرح آنها هم فایدهای ندارد.

رئیس- نظر دیگری در ماده ۱۹۳ نیست (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۴- اموالی که به موجب وقف با حبس یا نذر یا وصیت عام منتقل شود و مشمول مقررات فصل مالیات درآمد متفرقه نگردد و از موارد معافیت مذکور در بند ۴ ماده ۱۹۸ نیز نباشد مشمول مقررات مالیات ارث بوده و به نرخ مقرر برای طبقه سوم مشمول مالیات خواهد بود.

تبصره- مال مورد وصیت وقتی مشمول مالیات خواهد بود که وصیت با فوت موصی قطعی شده باشد.

رئیس- نسبت به ماده ۱۹۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۵- انتقال املاک و کارخانجات و سهام با نام به اولاد - پدر- مادر- زن یا شوهر به هر عنوان که باشد و وقف خاص آنها برای اشخاص مذکور در حکم انتقال از طریق ارث تلقی می‌شود و کلاً مشمول مالیات ارث خواهد بود و در موردی که انتقال معوض باشد و عوض نیز ملک یا کارخانه یا سهام یا نام باشد مابهالتفاوت ارزش عوضین مأخذ احتساب مالیات ارث استفاده کننده خواهد بود.

تبصره ۱- در مورد معاملات موضوع این ماده حساب مالیاتی مربوط به فوت انتقال دهنده یا انتقال گیرنده مفتوح خواهد بود و در هر معامله برای هر انتقال گیرنده مورد انتقال یا انتقالات گذشته جمع و یک جا مأخذ احتساب درآمد مشمول مالیات بر ارث می‌باشد و بعد از فوت انتقال دهنده نیز مورد انتقالات قبلی با سهم الارث جمع و یک جا مأخذ احتساب درآمد مشمول مالیات ارث خواهد بود.

تبصره ۲- در معاملات مع الواسطه در صورتی معامله از شمول حکم این ماده خارج می‌شود که فاصله بین اولین معامله تا انتقال به وارث بیش از یک سال باشد.

رئیس- در ماده ۱۹۵ نظری نیست؟ اظهاری نشد) به ماده ۱۹۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۶- در مورد معاملات مذکور در ماده ۱۹۵ هر گاه مال مورد انتقال به نحوی مجدداً به انتقال دهنده انتقال یابد معامله جدید مشمول مالیات نخواهد بود و اگر همین مال بعداً به موجب معامله مجدد یا به صورت ارث در ثانی به انتقال گیرنده اول واگذار گردد انتقال مجدد هم از پرداخت مالیات معاف است مگر این که ارزش آن در روز انتقال اخیر نسبت به اولین انتقال افزایش داشته باشد که در این صورت اضافه ارش مشمول مالیات این فصل خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۹۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش دوم- معافیت‌ها

ماده ۱۹۷- اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیا حضرت شهبانوی ایران و اعقاب بلافصل شاهنشاه از پرداخت مالیات موضوع این فصل وسایر فصول این کتاب معافند.

رئیس- در ماده ۱۹۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۹۸- اموال زیر از مالیاتهای موضوع این فصل معافند:

۱- وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و بیمههای اجتماعی که یک جا یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می‌گردد.

۲- تا میزان ۲۵ درصد ارزش سهام یا سرمایه متوفی در مؤسسات مشمول معافیتهای صنعتی واقع در ایران به نحوی که ۲۵% معافیت به سرمایه یا سهام مؤسساتی تعلق گیرد که طبق جدول معافیتهای صنعتی سال فوت مشمول صد درصد معافیت مالیاتی باشد.

۳- اموال منقول متعلق به مشمولین بند ۴ ماده ۳۹ قرارداد وین مورخ فروردین ۱۳۴۰ با رعایت شرایط مقرر در قرارداد مزبور و با شرط معامله متقابل.

۴- اموالی که برای امور خیریه و عامالمنفعه از قبیل شیروخورشید- سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی- بنگاه حمایت مادران و نوزادان - درمانگاه - بیمارستان - تیمارستان - آسایشگاه معلولین و جذامیان - پرورشگاه یتیمان - سازمانهای ورزشی- کتابخانه‌های عمومی - مدارس حرفه‌ای و صنعتی - کودکستان - دبستان - دبیرستان - دانشکده - مسجد - راه - پل - سد و مؤسسات علمی و تحقیقی مورد وقف یا نذر یا حبس یا وصیت واقع گردد به شرط آن که دولت یا شهرداریها در اجرای

آن حق نظارت داشته باشند. نحوه اجرای مفاد این بند به موجب آئین نامهای که از طرف وزارت دارائی و وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

۵- املاکی که در اجرای قانون اصلاحات ارضی به زارعین واگذار می‌گردد و همچنین املاکی که در تقسیم املاک پهلوی تا ۲۰ هکتار به زارعین داده شده است پس از فوت زارعین مذکور برای احتساب مالیات ارث جزو ماترک متوفی منظور نخواهد شد.

رئیس- نسبت به ماده ۱۹۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش سوم - وظایف مؤدیان

ماده ۱۹۹- در مورد وقف متولی و در مورد حبس و نذر حبس و نذر کننده ظرف یک ماه از تاریخ وقوع عقد و در مورد وصیت وصی و در مورد ارث وارث یا ولی یا امین یا قیم یا قائم مقام قانونی آنها ظرف ۳ ماه از تاریخ فوت متوفی مکلفند اظهارنامهای روی نمونه مخصوصی که از طرف وزارت دارائی تهیه می‌شود حسب مورد حاوی ارزش مال مورد وقف یا حبس یا نذر یا اقلام ما ترک با تعیین بهای زمان فوت وتصریح مطالبات و بدهیهایی که طبق مقررات این فصل قابل احتساب هستند به ضمیمه مدارک زیر به اداره دارائی صلاحیت دار تسلیم و رسید دریافت دارند.

۱- رونوشت گواهی شده اسناد مربوط به بدهی ومطالبات متوفی.

۲- رونوشت گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی است.

۳- رونوشت گواهی شده آخرین وصیتنامه متوفی اگر وصیت نامه وجود داشته باشد.

۴- اگر اظهار نامه از طرف وکیل یا قیم یا ولی یا وصی داده شود وکالت نامه مصدق یا رونوشت مصدق قیم نامه یا وصیت نامه.

۵- وکالت نامه رسمی به مدت دو سال به عنوان وزارت دارائی مبنی بر این که وزارت دارائی حق داشته باشد به نمایندگی وراث نسبت به کمیت و کیفیت اموال متوفی در بانک‌های خارجی و سایر مؤسسات مالی کشورهای خارج تحقیق نماید.

تبصره ۱- تسلیم اظهارنامه از طرف یکی از ورثه سالب تکلیف سایر وراث می‌باشد.

تبصره۲- اداره دارائی صلاحیتدار در مورد مالیات ارث اداره‌ای است که آخرین اقامتگاه قانونی متوفی در حوزه آن واقع بوده است و اگر متوفی در ایران مقیم نبوده اداره‌ای است که قسمت اعظم دارائی غیرمنقول نیز در ایران نداشته باشد اداره دارائی صلاحیتدار اداره‌ای است که اقامتگاه قانونی وراث در حوزه آن واقع است و در صورتی که وراث هم در ایران اقامتگاه قانونی نداشته یا در نقاط مختلف اقامت داشته باشند اظهارنامه باید به اداره دارائی تهران تسلیم گردد.

تبصره ۳- اداره دارائی صلاحیتدار در مورد وقف و وصیت و حبس و نذر ادارهای است که محل اقامت متولی یا وصی یا حبس و نذرکننده در حوزه آن واقع است و در صورتی که افراد مذکور مقیم ایران نباشند اداره دارائی است که مال مورد معامله در حوزه آن واقع است.

تبصره ۴- تنظیم اظهارنامه محجورین حسب مورد به عهده ولی یا قیم آنها است.

رئیس- در ماده ۱۹۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۰- مشمولین این فصل موظفند مالیات متعلقه را براساس اظهارنامه تا سه ماه پس از تسلیم آن

برسم علیالحساب به اداره دارائی پرداخته و رسید دریافت دارند و دارائی مکلف است پس از رسیدگی و قطعی شدن مالیات و پرداخت آن از طرف مؤدی مفاصاحساب صادر و به او تسلیم نماید.

رئیس- در ماده ۲۰۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۱- در صورتی که مشمولین مالیات این فصل قادر به پرداخت تمام یا قسمتی از مالیات خود نباشند وزارت دارائی می‌تواند با اخذ تضمین معتبر قرار تقسیط آن را تا مدت ۳ سال از تاریخ قطعی شدن مالیات متعلقه بدهد.

رئیس- در ماده ۲۰۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش چهارم - وظایف ادارات دارائی

ماده ۲۰۲- ممیز مالیاتی مربوط مکلف است اظهارنامه مؤدیان را که در موعد مقرر روی نمونههای مخصوص تسلیم شده است رسیدگی و ارزش اموال را تشخیص و به شرح زیر عمل کند:

الف- در صورتی که اظهارنامه شامل کلیه ماترک یا اموال مورد انتقال باشد و جمع بهای اظهارشده با تشخیص ممیز مالیاتی که مورد تأیید سر ممیز قرار گرفته است بیش از ۱۵% اختلاف نداشته باشد اظهارنامه را قطعی تلقی و حساب مؤدی را بر طبق آن واریز نماید.

ب- در صورت تجاوز اختلاف از ۱۵ درصد و در مواردی که وراث یا قائم مقام قانونی آنها و سایر کسانی که طبق مقررات این قانون مکلف به دادن اظهارنامه هستند از تسلیم اظهارنامه در موقع مقرر خودداری نمایند یا در اظهارنامه قسمتی از اموال را ذکر نکنند مالیات متعلقه را بر طبق مقررات این قانون به موجب برگ تشخیص مالیات به مؤدی ابلاغ کند.

تبصره- در صورتی که هویت یا نشانی اشخاص مذکور در ماده ۱۹۹ برای ممیز مالیاتی مشخص نباشد بلافاصله پس از تعیین میزان ماترک و تقویم آن مالیات متعلقه در روزنامه رسمی کشور ابلاغ می‌شود و عدم اعتراض ظرف ۲۰ روز از تاریخ انتشار موجب قطعیت مالیات است.

رئیس- در ماده ۲۰۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۰۳- ممیز مالیاتی مکلف است پس از تسلیم اظهارنامه از طرف وارث یا قائم مقام قانونی او در صورت درخواست کتبی ظرف یک هفته گواهی نامه موضوع ماده ۲۰۸ را صادر و به مؤدی تسلیم نماید و این گواهی نامه فقط از نظر صدور برگ حصر وراثت معتبر است لیکن صدورموافقت نامه موضوع مواد ۲۰۹ و ۲۱۰ موکول به تصغیه حساب مالیاتی با تقسیط آن می‌باشد و در غیر این صورت ممیز مالیاتی باید نسبت به قسمتی از ماترک تا معادل دو برابر مالیات متعلقه به تشخیص خود از صدور موافقت نامه مزبور خودداری نماید.

رئیس- در ماده ۲۰۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۴- مأخذ ارزیابی اراضی و املا کسی که قیمت منطقهای یا ارزش معاملاتی دارد قیمت با ارزش مزبور در زمان فوت یا حین معامله می‌باشد و مأخذ ارزیابی املاک مزروعی در صورتی که ملک به سازمان اصلاحات ارضی واگذار شده یا ترتیب واگذاری آن داده شده قیمت مشخصه توسط

سازمان مزبور و در غیر این صورت ارزش آن برحسب اوضاع و احوال اقتصادی محل در زمان فوت یا حین معامله معین خواهد شد.

تبصره- قیمت منطقهای یا ارزش معاملاتی در مورد تعیین ارزش عرصه قطعی و غیرقابل اعتراض است ولی در صورتی که به نظر ممیز مالیاتی یا مؤدی قیمت منطقه‌ای با ارزش معاملاتی ساختمان با توجه به نوع ساختمان با مصالح ویسا عمران متناسب با ارزش واقعی بنا نباشد طبق مقررات این قانون ارزیابی خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۰۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۵- مالیاتی که به هر طریق به مرحله قطعیت برسد در صورت خودداری افراد مذکور در ماده ۱۹۹ از پرداخت یا تقسیط آن از طریق توقیف اموال موضوع وقف یا حبس یا نذر یا فروش ماترک (در صورتی که وجه نقد وجود نداشته باشد) وصول خواهد شد وزارت دارائی می‌تواند در صورتی که جزو ماترک وجه نقد موجود نباشد به تقاضای کتبی وراث معادل مالیات متعلقه مالی را اعم از منقول یا غیرمنقول از ما ترک انتخاب و به قیمتی که مبنای محاسبه مالیات قرار گرفته است به جای مالیات قبول کند.

رئیس- در ماده ۲۰۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش پنجم - وظایف ادارات دولتی و مؤسسات و اشخاص ثالث

ماده ۲۰۶- مأمورین کنسولی ایران در خارجه موظفند ظرف مدت دو ماه از تاریخ فوت اتباع ایرانی صورت ماترک آنان را در خارج (اعم از منقول و غیرمنقول) با تعیین مشخصات و ارزش آنها تهیه کنند و به وزارت دارائی بفرستند.

رئیس- در ماده ۲۰۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۷- بانکها و شرکتها و مؤسسات و اشخاصی که مالی از متوفی نزد خود دارند مکلفند ظرف یک ماه از تاریخ اطلاع از فوت صورت آن اموال اعم از وجوه نقد یا سفته یا جواهر و همچنین تنظیم و به ادارات دارائی تسلیم نمایند و همچنین در صورت مراجعه مأموران تشخیص مالیات موظفند دفاتر و اسناد مورد حاجت را برای رسیدگی در اختیار آنها بگذارند.

رئیس- در ماده ۲۰۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۸- رسیدگی به تقاضای حصر وراثت در دادگاهها موکول به ارائه گواهینامه اداره دارائی مبنی بر تسلیم اظهارنامه مالیاتی موضوع ماده ۱۹۹ خواهد بود.

مدیران دفتر دادگاه‌های صادرکننده تصدیق حصروراثت موظفند رونوشت گواهی شده آن را ظرف ۱۵ روز از تاریخ صدور به دارائی محل بفرستند.

رئیس- در ماده ۲۰۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۰۹- ادارات ثبت اسناد و املاک و همچنین دفاتر اسناد رسمی مجاز نخواهند بود اموال غیرمنقول متوفی را به اسم وارث یا موصی له انتقال دهند یا تقسیم نامه را جمع به ماترک ثبت کنند مگر این که وراث یا قائم مقام قانونی موافقتنامه اداره دارائی را نسبت به انتقال مال مورد نظر ارائه دهند.

رئیس- در ماده ۲۰۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۰- بانکها و شرکتها و مؤسسات و اشخاصی که وجوه نقد یا سفته یا جواهر یا سهام و یا هر نوع مال دیگر از متوفی نزد خود دارند مجاز نخواهند بود آن را به وارث تسلیم و یا به نام آن ثبت نماید مگر این که موافقتنامه اداره دارائی ارائه شود.

رئیس- در ماده ۲۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۱- دفاتر اسناد رسمی و ادارات ثبت اسناد و محاکم دادگستری و اوقاف و اداره سرپرستی صغار و محجورین بانکها و سایر مؤسسات مجاز نخواهند بود به مفاد وصیت نامهای ترتیب اثر دهند مگر این که گواهینامه اداره دارائی مبنی بر این که وصیت نامه مزبور از طرف وصی یا وراث به اداره دارائی تسلیم شده است ارائه شود.

رئیس- در ماده ۲۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۲- اداره سرپرستی صغار و محجورین مکلف است اطلاعاتی که از طرف ممیز مالیاتی راجع به اموال و دیون و وصیت نامه متوفی و یا هر نوع توضیحی که در مورد او خواسته می‌شود در اختیار آن‌ها بگذارد.

رئیس- در ماده ۲۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۳- در صورتی که به موجب احکام دادگاه‌ها براساس حقوق مالی متوفی مالی به ورثه برسد مدیران دفتر دادگاه‌ها مکلفند رونوشت حکم را به اداره دارائی ارسال دارند تا در صورتی که قبلاً مالیات آن وصول نشده باشد اقدام به مطالبه مالیات گردد.

رئیس- در ماده ۲۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش ششم - جرائم مالیات‌های موضوع این فصل

ماده ۲۱۴- هر گاه وراث ظرف ۱۰ روز از تاریخ اخطار کتبی ممیز مالیاتی از ارائه اموال به منظور ارزیابی خودداری نماید ممیز مالیاتی نسبت به تعیین بهای اموال به طور علی الرأس اقدام خواهد کرد.

رئیس- در ماده ۲۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۵- هر گاه هر یک از مشمولین مالیات این

فصل اظهارنامه تسلیم نکند و یا با تسلیم آن از ذکر قسمتی از اموال در اظهارنامه خودداری نماید مشمول جریمهای معادل ۵% قیمت اموال اظهارنشده طبق تشخیص قطعی خواهد بود و در صورت تسلیم اظهارنامه خلاف واقع مشمول جریمهای معادل ۵/۲% مابهالتفاوت برای مندرج در اظهارنامه با رقم مورد تشخیص دارائی که ملاک احتساب مالیات قطعی خواهد بود می‌گردد.

رئیس- در ماده ۲۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۶- برای تأخیر در پرداخت مالیات موضوع این فصل زیان دیرکرد به میزان ۴/۳ سه چهارم درصد در ماه از تاریخ سررسید و نسبت به مابهالاختلاف از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص احتساب و وصول خواهد شد و مدت کمتر از ۱۵ روز به حساب نمی‌آید و از ۱۵ روز به بالا یک ماه احتساب خواهد شد.

تبصره- در صورتی که وارث با ارائه اسناد و مدارک به عذر عدم دسترسی به سهم الارث برای پرداخت مالیات تقاضای مهلت کند و ممیز مالیاتی عذر او را موجه تشخیص دهد با تأیید سر ممیز وموافقت مییز کل مهلت متناسبی برای تأدیه مالیات به او داده خواهد شد و در این صورت از پرداخت زیان دیرکرد در مهلت معاف می‌باشد.

رئیس- در ماده ۲۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۷- در صورتی که بانکها و شرکتها و مؤسسات و اشخاصی که مالی از متوفی نزد خود دارند از اجرای مواد ۲۰۷ و ۲۱۰ تخلف نمایند علاوه بر این که تا معادل ارزش مالی که نزد آنها بوده با وارث نسبت به پرداخت مالیات و جرائم و زیان دیرکرد متعلقه به آنان مسئولیت تضامنی دارند مشمول جریمهای معادل ۵ درصد قیمت مال خواهند بود.

رئیس- در ماده ۲۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۱۸- هر گاه مأموریتی که طبق این قانون وظیفهای بر عهده آنها گذاشته شده وظایف خود را انجام ندهند به موجب حکم دادگاه اداری به انفصال از خدمت که کمتر از ۳ ماه نخواهد بود محکوم خواهند شد.

رئیس- در ماده ۲۱۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

بخش هفتم - مقررات متفرقه

ماده ۲۱۹- در مواقعی که به درخواست ممیز مالیاتی و تشخیص کمسیون تشخیص مالیات بیم تفریط اموال منقول متوفی می‌رود ممیز مالیاتی می‌تواند به گرفتن ضامن یا تأمین عین مال طبق مقررات اجرای مالیاتها اقدام کند.

رئیس- در ماده ۲۱۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۰- در صورتی که جزو ماترک متوفی کارخانهای باشد و ارزش سایر اموال متوفی تکافوی مالیات ارث متعلقه به ماترک را نکند پس از وصول مالیات از محل سایر اموال نسبت به مازاد مالیات و هم چنین در مواردی که

ماترک منحصر به کارخانه باشد وزارت دارائی مکلف است در صورت تقاضای وراث با تقسیط مالیات در مدت متناسبی موافقت نماید.

رئیس- در ماده ۲۲۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل دوم - حق تمبر

ماده ۲۲۱- از هر برگ چگ که از طرف بانکها چاپ می‌شود و در موقع چاپ بیست و پنج دینار حق تمبر اخذ می‌شود.

رئیس- در ماده ۲۲۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۱ رأی می‌گیریم خانم ا و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۲- از کلیه اسناد تجارتی قابل انتقال که در ایران صادر یا معامله و مورد استفاده قرار داده می‌شود (به استثنای اوراق مذکور در موارد ۲۲۴ و ۲۲۵) و اسناد کاشف از حقوق مالکیت نسبت به مال التجاره از قبیل بارنامه دریائی و هوائی و قبض تحویل مال التجاره به حواله کرد و هم چنین اوراق بیمه مال التجاره ۵۰۰ ریال و از بارنامه زمینی ۲۰ ریال حق تمبر دریافت خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۲۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۳- از کلیه قراردادها و اسناد مشابه آنها که بین بانکها یا مؤسسات صرافی و مشتریان آنها مبادله یا از طرف مشتریان تعهد می‌شود و مربوط به ودایع نقدی یا سهام یا هر نوع اوراق بهادار یا اسناد ذمهای یا انتقال طلب یا حواله یا التزام‌نامه است در صورتی که در دفتر اسناد رسمی ثبت نشده معادل ۲۰ ریال حق تمبر اخذ می‌شود.

رئیس- در ماده ۲۲۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۴- سهام شرکت سهامی و مختلط سهامی ایرانی خواه طبع و منتشر شده یا نشده باشد براساس ارزش اسمی سهام به قرار دو در هزار مشمول حق تمبر خواهد بود و کسور صدریال محسوب می‌شود.

تبصره۱- حق تمبر سهام شرکتهای سهامی باید ظرف یک ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت از طریق ابطال تمبر پرداخته شود.

تبصره ۲- سهام شرکتهای تعاونی از پرداخت تمبر پرداخته شود.

تبصره ۳- حق تمبر سهام شرکتهایی که سرمایه آن صددرصد متعلق به دولت است از دو میلیون ریال تجاوز نخواهد کرد و مازاد آن بخشوده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۵- از اوراق مشروحه ذیل نسبت به مبلغ آنها معادل دو درهزار حق تمبر اخذ می‌شود.

برات و فته طلب (سفته) و حواله نقدی و اوراق قرضه غیردولتی و نظایر آنها.

تبصره- حق تمبر مقرر در این ماده بابت کمتر از هزار ریال معادل حق تمبر هزار ریال خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۲۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده ۲۲۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۶- در صورت تخلف از مقررات این فصل علاوه بر اصل حق تمبر مقرر معادل دو برابر جریمه اخذ خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۲۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۷- در صورتی که اسناد مشمول حق تمبر موضوع مواد ۲۲۲ و ۲۲۳ و ۲۲۴ و ۲۲۵ در این صادر شده باشد صادرکنندگان باید تمبر مقرر را بر روی آنها الصاق و ابطال نمایند و هر گاه اسناد مذکور در خارجه صادر شده باشد اولین شخصی که در ایران اسناد مزبور را متصرف می‌شود باید قبل از هر نوع امضاء اعم ظهرنویسی با معامله یا قبولی یا پرداخت به ترتیب فوق عمل نماید و در هر صورت کلیه مؤسسات یا اشخاصی که در ایران اسناد مذکور را معامله و دریافت یا تأدیه می‌نمایند متضامناً مسئول پرداخت حقوق و جرائم مقرر خواهند شد.

رئیس- در ماده ۲۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۸- وزارت دارائی مجاز است سفته و برات و اوراق دیگر مشمول حق تمبر را چاپ و در دسترس متقاضیان بگذارد.

رئیس- در ماده ۲۲۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۲۹- از کلیه نقل و انقالات قطعی املاک از قبیل اراضی داخل و خارج شهر مستقلات - ساختمان‌ها املاک مزرعی و همچنین از خرید و فروش اتومبیل واگذاری حق سرقفلی از طرف مالک یا مستأجر معادل یک درصد ارزش مورد معامله حق تمبر دریافت خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۲۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۰- در صورتی که معاملات مذکور در ماده ۲۲۹ در دفترخانه اسناد رسمی انجام گردد صاحب دفتر مکلف است به میزان مقرر در روی سند معادله تمبرالصاق و ابطال نماید.

تبصره۱- ارزش مورد معامله از نظر ابطال تمبر عبارت است از قیمت مذکور در سند مگر در مورد املاکی که برای آنها در اجرای تبصره ماده ۲۲ ارزش معاملاتی یا به موجب مقررات قبلی قیمت منطقهای تعیین شده است که در این صورت در مورد اول ارزش معاملاتی و در مورد دوم قیمت منطقهای مناط اعتبار است.

تبصره۲- در مورد واگذاری سرقفلی چنان چه به موجب تشخیص قطعی معلوم شود که از مأخذ کمتری تمبر باطل شده است مابه التفاوت قابل مطالبه و وصول است.

رئیس- در ماده ۲۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۱- در مورد انتقالات مذکور در ماده ۲۲۹ در صورتی که معامله در دفتر اسناد رسمی انجام نگردد انتقال گیرنده مکلف است معادل حق تمبر مقرر از مبلغ پرداختی کسر و ظرف ۳۰ روز در مقابل اخذ رسید به دفتر ممیزی مالیاتی حوزه مربوط تسلیم نماید.

رئیس- در ماده ۲۳۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای دکتر مهذب بفرمائید.

دکتر مهذب- بنده پیشنهادی داده بودم در شور اول که با استقبال همکاران محترم روبرو شد و به کمیسیون ارجاع گردید در کمیسیون وقتی که در جای معینش مورد بحث قرار گرفت اعضای محترم کمیسیون اصولش را پذیرفتند ولی چون عقیده داشتند که در فصل دیگری باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد به این جهت در آن وقتی که بنده در کمیسیون بودم ماند برای فصل مربوطه اتفاقاً بنده مریض شدم و در دو جلسه بعد نتوانستم شرکت کنم بالنتیجه فراموش شد در صورتی که بنده باید تذکر بدهم خدمت سروران محترم که اصل آن در کمیسیون مطرح شد و آن مورد تصویب و تأیید قرار گرفت منتهی به نحوی از انحناء از قلم افتاد (کسرائی - صحیح است) خیلی متشکرم جناب کسرائی که تأیید میفرمائید لابد همکاران محترم سؤال خواهند فرمود که این پیشنهاد درباره چه بود پیشنهادی که بنده کردم پیشنهادی بود درباره مالیات.

رئیس- آقای مهذب پنج دقیقه بیشتر وقت ندارید اجازه بفرمائید پیشنهاد مطرح شود.

دکتر مهذب- من خیال می‌کنم لازم باشد توضیحاتی عرض کنم.

دکتر مهذب- لازم است رئیس محترم مجلس از مجلس برای عرایضم رأی بگیرند عرض کنم اصل موضوعی که بنده خواستم خدمت همکاران محترم عرض کنم چون از لحاظ مردم و هم از لحاظ مجلس و هم از لحاظ خود لایحه مهم است اگر آئیننامه تصریح دارد ۵ دقیقه، من استدعا می‌کنم از جناب آقای رئیس که مجلس موافقت کنند بیش از ۵ دقیقه، چند دقیقهای از وقت آقایان را بگیرم عرض کنم پیشنهاد بنده راجع به اراضی بایر است به کلیه اراضی بایر و مزروعی واقع در محدوده شهرها به استثنای اراضی متعلق به دولت و شهرداریها و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداریها سالانه به شرح زیر مشمول مالیات است:

۱- هر قطعه زمین که ارزش آن دو میلیون ریال و یا کمتر است به نرخ یک درصد.

۲- هر قطعه زمین که ارزش آن پنج میلیون ریال و یا کمتر است تا یک میلیون ریال به نرخ بند یک و نسبت به مازاد آن دو درصد.

۳- هر قطعه زمین که ارزش آن ده میلیون ریال کمتر است تا پنج میلیون ریال به نرخ بند دو و نسبت به مازاد آن سه درصد.

۴- هر قطعه زمینی که ارزش آن بیش از ده میلیون ریال است تا ۱۰ میلیون ریال به نرخ بند ۳ و نسبت به مازاد آن به نرخ چهار درصد، (جالب توجه این نکته است که بنده می‌خوانم) پنجاه درصد اصل مالیات بلافاصله پس از وصول به شهرداری محل پرداخت خواهد شد. (یعنی ما خواستیم کاری کنیم که شهرداریهای بیبضاعت تا حدی قوه مالیشان برود بالا از مالیاتی که معذرت می‌خواهم اگر کلمه زمینخوار استعمال می‌کنم) ارزش اراضی براساس معاملاتی موضوع تبصره ماده ۲۲ و در صورتی که ارزش معاملاتی اعلام نشده باشد براساس قیمت منطقهای و در صورتی که قیمت منطقهای تعیین نشده باشد براساس روز محاسبه خواهد شد.

تبصره۱- در مورد هر شخصی یک قعطه زمین مشروط بر این که ارزش آن از پانصد هزار ریال تجاوز نکند

از پرداخت مالیات موضوع این فصل معاف است این را باز هم توجه بفرمائید آنهایی که یک قطعه زمین دارند و احیاناً برای ساختن خانهای یا مورد دیگر تهیه می‌کنند طبعاً از مالیات معاف می‌شوند (مهندس ارفع - مساحتش چقدر است؟) مساحت هر چقدر باشد (مهندس ارفع - یک قطعه زمین صدهزار متری باشد معاف است؟) اگر متری ۵ ریال باشد (مهندس ارفع - متری ۵ ریال نخواهد بود) بنابراین متراژ زیادی را در برنخواهد داشت.

تبصره ۲- منظور از اراضی بایر مذکور در این فصل زمینهایی است که مستحدثانی مناسب با ارزش زمین در آن موجود نباشد.

تبصره ۳- آئیننامه اجرائی این ماده و میزان جرائم دیرکرد متعلقه و همچنین تشخیص تناسب مستحدثات با ارزش زمین از طرف وزارت دارائی تهیه و بعد از تصویب کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس- آقای دکتر مهذب اگر اجازه بفرمائید این پیشنهاد را بفرستیم به کمیسیون دارائی اظهارنظر بکنند و در جلسه بعد مطرح بکنیم (صحیح است).

دکتر مهذب- به هر حال بنده ضمن تأیید نظر صائب آقای رئیس که در همه حال بر ما سمت استادی و سروری و رهبری دارند، از نظر ایشان اطاعت می‌شود که این پیشنهاد برگردد به کمیسیون و اگر نظرات دیگری هم هست در آن گنجانیده بشود که واقعاً یک ماده مفیدی در این مجلس انقلابی و در این لایحه گنجانیده بشود متشکرم.

دکتر یزدان پناه- بنده می‌خواستم عرض کنم مقام ریاست دستور بفرمایند عین پیشنهاد آقای دکتر مهذب چاپ و توزیع بشود که اگر سایر نمایندگان نظری داشتند یک جا مطرح بشود.

رئیس- پیشنهاد آقای دکتر مهذب در کمیسیون مطرح خواهد شد و قبل از این که این لایحه به تصویب برسد نظر کمیسیون در مجلس مطرح خواهد شد. ماده ۲۳۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

قسمت اول - سازمان تشخیص مالیات

فصل اول - کلیات

ماده ۲۳۲- تشخیص درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات موضوع این قانون به عهده مراجع تشخیص مالیات است که طبق مقررات این قانون صلاحیت رسیدگی و تشخیص را خواهند داشت.

رئیس- نسبت به ماده ۲۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۳- رسیدگی به درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات متعلقه در دو مرحله صورت می‌گیرد که عبارت است از:

مرحله اول- رسیدگی اداری به وسیله مأموران تشخیص.

مرحله دوم- رسیدگی به اختلافات به وسیله مراجع حل اختلاف.

رئیس- در ماده ۲۳۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۴- مأموران تشخیص به ۴ درجه به شرح زیر تقسیم می‌شوند:

۱- کمک ممیز.

۲- ممیز مالیاتی.

۳- سر ممیز.

۴- ممیز کل.

رئیس- در ماده ۲۳۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۵- مراجع حل اختلاف عبارت خواهد بود از:

۱- کمیسیون تشخیص مالیاتی.

۲- شورای عالی مالیاتی.

رئیس- در ماده ۲۳۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۶- وظایف و مسئولیت مأموران تشخیص منحصراً در حوزه مالیاتی است که در آن حوزه به خدمت منصوب شدهاند (حوزه مالیاتی از طرف وزارت دارائی تعیین خواهد شد.)

رئیس- در ماده ۲۳۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۷- بنابر اقتضاء کار تحت نظر هر ممیز مالیاتی یک یا چند نفر کمک ممیز قرار خواهد گرفت کمک ممیز تحت نظر ممیز مالیاتی و بر طبق تعلیمات او وظایف محوله را به موقع اجرا خواهد گذاشت و از جهت تشخیص درآمد و مالیات مسئول اقدامات خود در حدود وظائف محموله می‌باشند.

مسئولیت کمک ممیزین رافع مسئولیت قانونی ممیزین مالیاتی نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۳۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۸- برای هر چند حوزه مالیاتی یک سر ممیز تعیین می‌شود که علاوه بر اجرای وظایفی که اختصاصاً به موجب این قانون بر عهده دارد نسبت به کار ممیزین مالیاتی نظارت خواهد نمود.

رئیس- در ماده ۲۳۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۳۹- برای هر چند حوزه ممیزی یک ممیز کل تعیین می‌شود که علاوه بر اجرای وظایفی که اختصاصاً به موجب این قانون بر عهده اوست به طرز کار کلیه مأموران تشخیص حوزه خود نظارت خواهد نمود و مسئول حسن اجرای قانون مالیاتی در حوزههای مربوط خواهد بود.

تبصره - وزارت دارائی می‌تواند عندالاقتضا وظایف اختصاصی و عمومی ممیز کل را در بعضی از حوزه‌ها موقتاً به عهده سرممیز قرار دهد.

رئیس- در ماده ۲۳۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۰- آئیننامه طرز انتخاب و امتحان و ارتقاء ماموران و همچنین شرایط استخدام ماموران تشخیص با رعایت مقررات استخدام کشوری و سایر مقرراتی که برای ترتیب و تشریفات رسیدگی مأموران تشخیص و مراجع حل اختلاف مالیاتی و هیئت عالی انتظامی لازم باشد از طرف وزارت دارائی تنظیم و به عنوان آئین‌نامه

سازمان تشخیص به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۴۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل دوم - وظایف و اختیارات مأموران تشخیص

ماده ۲۴۱- ممیزین مالیاتی طبق مقررات این قانون به اظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود وزیان تسلیمی مؤدی رسیدگی و آن را قبول یا رد خواهند نمود.

تبصره- عدم تسلیم اظهارنامه از طرف مؤدی در موعد مقرر قانونی مانع رسیدگی به ترازنامه او که در موعد قانونی تسلیم داشته نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۴۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۲- قبولی ممیزین مالیاتی در حدود فعالیتهای مندرج در اظهارنامه مؤثر است و در مواردی که تمام یا قسمتی از فعالیت مؤدی کتمان شده باشد ممیزین مالیاتی موظف به تشخیص درآمد و مطالبه مالیات متعلق به آن خواهند بود.

رئیس- در ماده ۲۴۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۳- در مواردی که اظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود و زیان مؤدی مورد قبول واقع نشود و یا اساساً مؤدی اوراق مزبور را در موعد مقرر قانونی تسلیم نکرده باشد ممیزین درآمد مشمول مالیات مؤدی را طبق مقررات این قانون علی الرأس تشخیص خواهند داد.

رئیس- در ماده ۲۴۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۴- ممیزین مالیاتی نمی‌توانند رسیدگی به ترازنامه و حساب سود وزیان مؤدی را با اطلاع سرممیز و پس از جلب موافقت ممیز کل به حسابداران رسمی ارجاع نمایند.

رئیس- در ماده ۲۴۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۵- ممیزین مالیاتی برای رسیدگی به اظهارنامه یا تشخیص هر گونه درآمد مؤدی باید به کلیه دفاتر و اسناد و مدارک مربوط مراجعه و رسیدگی نمایند و مؤدی مالیات مکلف به ارائه و تسلیم آن می‌باشد وگرنه بعداً به نفع او در امور مالیاتی قابل استناد نخواهد بود مگر آن که قبل از تشخیص قطعی درآمد معلوم شود که ارائه آن در مراحل قبلی به عللی خارج از حدود اختیار مؤدی میسر نبوده است.

رئیس- در ماده ۲۴۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۶- در مواردی که مدارک و اسنادی حاکی از تحصیل درآمد مؤدی نزد اشخاص ثالث به استثنای

اشخاص مذکور در ماده ۲۴۷ موجود باشد اشخاص ثالث مکلفند با مراجعه و مطالبه مأموران تشخیص دفاتر و همچنین اصل یا رونوشت اسناد مربوط را در اختیار آنها بگذارند وگرنه در صورتی که در اثر استنکاف آنها زیانی متوجه دولت شود علاوه بر جبران زیان وارده به دولت به جریمهای معادل یک دهم اصل مالیات مربوط به آن درآمد محکوم خواهند شد مرجع ثبوت زیان بر اثر استنکاف و صدور حکم طبق مفاد این ماده مراجع صالحه قضائی است.

رئیس- در ماده ۲۴۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۷- در مواردی که مأموران تشخیص کتباً از وزارتخانهها و شهرداریها و شرکتها و مؤسساتی که با سرمایه دولت اداره می‌شوند و اطلاعات و اسناد لازم را در زمینه فعالیت و معاملات و درآمد مؤدی بخواهند ادارات و مؤسسات مزبور مکلفند اصل و یا رونوشت مصدق اسناد مربوط و هرگونه اطلاعات لازم را در اختیار آنان بگذارند و گر نه مسئول امر مشمول ماده ۳۰۴ قانون آئین دادرسی مدنی بوده و از خدمت منفصل خواهد شد مگر این که مسئول امر ابراز آن را مخالف مصالح مملکت اعلام نماید که در این صورت با موافقت وزیردارائی از ابراز آن خودداری می‌شود لیکن در مورد اسناد و اطلاعاتی که نزد مقامات قضائی است و مقامات مزبور ارائه آن را مخالف مصلحت بدانند عدم ارائه آن منوط به موافقت وزیر دادگستری خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۴۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۸- مأموران تشخیص و سایر مراجع مالیاتی باید اطلاعاتی را که ضمن رسیدگی به امور مالیاتی مؤدی به دست می‌آورند محرمانه تلقی و از افشای آن جز در امر تشخیص درآمد و مالیات خودداری نمایند.

رئیس- در ماده ۲۴۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۴۹- در صورتی که مأموران تشخیص مالیات ضمن رسیدگیهای خود به تخلفات مالیاتی مؤدی موضوع ماده ۱۴۵ برخورد نمودند مکلفند مراتب را برای تعقیب به دادستان انتظامی مالیاتی گزارش دهند.

رئیس- در ماده ۲۴۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۰- میزین مالیاتی مکلفند نسبت به مؤدیانی که بدهی مالیاتی قطعی خود را پرداخت نمودهاند منتهی ظرف ۵ روز از تاریخ تقاضای مؤدی مفاصاحساب مالیاتی تهیه و برای امضای سرممیز ارسال کند سرممیز مالیاتی مکلف است نسبت به صدور مفاصاحسابهای ارسالی از طرف ممیز مالیاتی ظرف ۳ روز تصمیم لازم اتخاذ نماید.

تبصره- عدم صدور مفاصاحساب از طرف سرممیز باید متکی بدلائل کافی باشد.

رئیس- در ماده ۲۵۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل سوم

ترتیب رسیدگی مأموران تشخیص مالیاتی

ماده ۲۵۱- در مواردی که اظهارنامه یا ترازنامه مورد قبول ممیز مالیاتی واقع شود ممیز آن را با نظر خود برای رسیدگی و اظهارنظر نزد سر ممیز ارسال می‌دارد.

سر ممیز در صورت قبول اظهارنامه یا ترازنامه نظر ممیز را تأیید و گر نه نسبت به میزان درآمد مؤدی پس از رسیدگی اظهار نظر می‌کند و پرونده را نزد ممیز برمیگرداند در صورت اخیر ممیز براساس نظر سرممیز برگ تشخیص تهیه و برای امضاء و صدور نزد سر ممیز ارسال خواهد داشت مگر این که نظر سر ممیز را قبول کند که در این صورت برگ تشخیص را به مسئولیت خود امضاء و صادر خواهد کرد.

رئیس- در ماده ۲۵۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۲- در موارد تشخیص عالی الرأس ممیز مالیاتی برگ تشخیص مالیات را براساس اطلاعات مکتسبه تنظیم و شخصاً امضاء خواهد نمود مگر آن که ترتیب دیگری در این قانون مقرر شده باشد که در این صورت به ترتیب مقرر رفتار خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۵۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۳- برگ تشخیص مالیات باید براساس مأخذ صحیح و متکی به دلائل و اطلاعات کافی باشد و به نحوی تنظیم گردد که کلیه فعالیتهای مربوط و درآمدهای حاصل از آن به طور صریح در آن قید و برای مؤدی روشن باشد امضاء کنندگان برگ تشخیص مالیات باید نام کامل و سمت خود را در برگ تشخیص قید کنند و مسئول مندرجات برگ تشخیص و نظریه خود از هر جهت خواهند بود.

رئیس- در ماده ۲۵۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۴- هر گاه ترازنامه و حساب سود و زیان مؤدیان که در مهلت قانونی تسلیم شده است به تقاضای ممیز مالیاتی یا مراجعه مستقیم مؤدی مورد رسیدگی و تصدیق حسابدار رسمی واقع شده باشد نسبت به نتیجه رسیدگی حسابدار رسمی طبق مقررات مواد ۲۹۷ و ۲۹۸ رفتار خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۵۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۵- در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر و به مؤدی ابلاغ می‌شود مؤدی می‌تواند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ برای رفع اختلاف خود با ممیز یا سر ممیز شخصاً یا وسیله وکیل تام الاختیار خود به ممیز کل مراجعه و با ارائه اسناد و مدارک تقاضای رسیدگی مجدد نماید ممیز کل به موضوع رسیدگی و در صورتی که دلائل و مدارک ابراز شده را برای رد مندرجات برگ تشخیص کافی دانست آن را رد و مراتب را ظهر برگ تشخیص درج و امضاء می‌کند و در صورتی که مدارک ابرازی را مؤثر در تعدیل مالیات

تشخیص داد و نظر او مورد قبول مؤدی قرار گرفت در این صورت مراتب ظهر برگ تشخیص منعکس می‌گردد و به امضای ممیز کل و مؤدی می‌رسد.

تبصره- ممیز کل در صورتی که به شرح این ماده برگ تشخیص را رد یا آن را بیش از ۲۰% تعدیل کند مکلف است رونوشت برگ تشخیص و همچنین نظریه خود را برای تعقیب نزد دادستان انتظامی مالیاتی ارسال دارد.

رئیس- در ماده ۲۵۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۶- در صورتی که مؤدی ظرف ۳۰ روز مذکور اختلاف موجود بین خود و ممیز یا سرممیز را به شرح ماده فوق با ممیز کل رفع نماید یا قبولی خود را نسبت به برگ تشخیص کتباً اعلام کند یا مالیات مورد مطالبه را با مأخذ برگ تشخیص پرداخت یا ترتیب پرداخت آن را به دارائی بدهد پرونده امر از لحاظ میزان درآمد مشمول مالیات مختومه تلقی می‌گردد و در این صورت از ۷۵ درصد جریمه مقرره معاف خواهد بود و در غیر این صورت مؤدی در حکم معترض به برگ تشخیص مالیات شناخته می‌گردد و پرونده امر برای رسیدگی ظرف ۱۰ روز به کمیسیون تشخیص ارجاع می‌شود.

رئیس- در ماده ۲۵۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۷- در موقع طرح پرونده در کمیسیون تشخیص ممیز یا سر ممیزی که برگ تشخیص را امضاء نموده است باید در جلسات مقرر کمیسیون شرکت کند و برای توجیه مندرجات برگ تشخیص و نظریات خود دلائل کافی اقامه کند و توضیحات لازم را بدهد.

رئیس- در ماده ۲۵۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۸- در هر مورد که مطابق مقررات این قانون میزان درآمد قطعی گردید ممیز مالیاتی برگ مالیات قطعی به نام مؤدی در ۵ نسخه تنظیم می‌کند که یک نسخه آن را باید به مرکز سجل مالیاتی و یک نسخه برای محاسبه جمع درآمد و مالیات مؤدی نزد ممیز مالیاتی محل سکونت مؤدی ارسال دارد.

رئیس- در ماده ۲۵۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۵۹- در هر مورد که به علت اشتباه در محاسبه مالیات اضافی دریافت شده و هم چنین در مواردی که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد می‌باشد ممیز موظف است گزارشی با ذکر مورد و جهات قانونی و تعیین رقم قطعی مالیات و مالیات پرداختی و مبلغ اضافه دریافتی به انضمام سوابق مربوط به سرممیز تسلیم دارد سر ممیز نیز پس از رسیدگی در صورتی که مراتب را تأیید نمود آن را نزد ممیز کل ارسال می‌دارد.

ممیز کل پس از رسیدگی در صورت تأیید برگ استرداد مالیات اضافی صادر و یک نسخه آن را تسلیم مؤدی می‌کند و نسخه دیگر آن را به اداره دارائی مربوط می‌فرستد و اداره دارائی مکلف است وجه آن را از محل وصولی جاری ظرف یک ماه به مؤدی پرداخت کند و یک نسخه از رسید وجه را برای ممیز ارسال دارد.

رئیس- در ماده ۲۵۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده ۲۵۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۰- در صورتی که درخواست استرداد از طرف مؤدی به عمل آمد باشد و مأموران تشخیص آن را وارد ندانند مؤدی می‌تواند ظرف ۳۰ روز از تاریخ اعلام نظر مأموران تشخیص از کمیسیون تشخیص مالیاتی درخواست رسیدگی کند رأی کمیسیون تشخیص مالیاتی در این مورد قطعی و غیرقابل تجدیدنظر است و در صورت صدور رأی به استرداد مالیات اضافی ممیز کل طبق جزء اخیر ماده ۲۵۹ ملزم به اجرای آن خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۶۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

فصل چهارم - کمیسیونهای تشخیص مالیات و وظایف آنها

ماده ۲۶۱- مرجع رسیدگی به کلیه اختلافات مالیاتی جز در مواردی که ضمن مقررات این قانون مرجع دیگری پیشبینی شده کمیسیون تشخیص مالیات است هر کمیسیون تشخیص مالیات از (۳) نفر به شرح زیر تشکیل خواهد شد:

۱- یک نفر نماینده وزارت دارائی.

۲- یک نفر قاضی در تهران به انتخاب وزارت دادگستری و در شهرستانها به انتخاب رئیس دادگستری یا دادگاه محل.

۳- نماینده اطاق صنایع در مورد صاحبان صنایع نماینده سندیکای پزشکان در مورد درآمد مربوطه به امور پزشکی به طور کلی - نماینده کانون و کلاً در مورد درآمد حاصل از وکالت و مشاوره حقوقی - نماینده سندیکاهای مهندسین مربوط در امور ساختمانی و تأسیسات یا مهندسی مشاور و دفاتر فنی - نماینده شورای عالی اصناف در مورد اصناف - نماینده کانون سر دفتران در مورد صاحبان دفاتر اسناد رسمی نماینده اطاق بازرگانی برای انواع درآمدهای دیگر ودر نقاطی که مراجع مزبور تشکیل شده است یکی از معتمدین محل که به امور مالیاتی رشته مخصوص به هر نوع فعالیت بصیر و مطلع باشد به انتخاب انجمن شهر و در غیاب انجمن به انتخاب فرماندار.

تبصره- در مورد ماده فوق در صورتی که از صاحبان یک شغل سندیکاهای متعدد تشکیل شده باشد نماینده منتخب کلیه سندیکاها در کمیسیون شرکت خواهد نمود و در صورتی که عضو کمیسیون موضوع بند (۳) این ماده معرفی نشود و یا با اطلاع از تشکیل جلسه کمیسیون غیبت نماید کمیسیون با حضور دو عضو دیگر پرونده رسیدگی و رأی صادر خواهد کرد در صورت اختلاف رأی بین دو عضو نام برده پرونده به کمیسیون دیگری ارجاع می‌شود.

رئیس- در ماده ۲۶۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۲- نمایندگان وزارت دارائی عضو کمیسیون از بین مأموران تشخیص که حداقل دارای چهار سال سابقه خدمت در شغل ممیزی کل باشند انتخاب می‌گردند.

تبصره- مادام که برای عضویت کمیسیون کارمند واجد شرایط مطابق مقررات این قانون وجود نداشته باشد از بین کارمندان وزارت دارائی که لااقل دارای ۶ سال سابقه خدمت در وزارت دارائی باشند انتخاب خواهند شد.

رئیس- در ماده ۲۶۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۳- اوقاف رسیدگی کمیسیون تشخیص مالیات در مورد هر پرونده باید به مأمور تشخیص مربوط و مؤدی ابلاغ گردد. فاصله تاریخ ابلاغ و روز تشکیل جلسه رسیدگی کمیسیون در هیچ مورد نباید کمتر از ۱۰ روز باشد.

تبصره- عدم حضور مأمور تشخیص مربوط یا مؤدی در جلسه کمیسیون مانع رسیدگی و صدور رأی نخواهد بود.

رئیس- در ماده ۲۶۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۴- در صورتی که کمیسیون صادر کننده رأی در محاسبه اشتباهی کرده باشد مکلف است با درخواست مؤدی یا مأمور تشخیص مالیاتی مربوط به موضوع رسیدگی و رأی را اصلاح کند.

رئیس- در ماده ۲۶۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۵- آراء صادره از کمیسیون تشخیص جز در مواردی که به موجب مقررات این قانون قطعی شناخته شده است به شرح زیر قابل تجدید رسیدگی است:

الف- در صورتی که ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ از طرف مؤدی به آن اعتراض شده باشد.

ب- در صورتی که درآمد مورد رأی با مبلغ مذکور در برگ تشخیص مالیات ۲۰% یا بیشتر اختلاف داشته باشد و ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ رأی از طرف مأمور تشخیص مربوط اعتراض شده باشد.

تبصره- در صورتی که پرونده فقط از لحاظ یکی از طرفین قابل تجدید رسیدگی باشد در مرحله تجدید رسیدگی فقط نسبت به اختلاف همان طرف رسیدگی و رأی صادر خواهد شد.

رئیس- در ماده ۲۶۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۶- آراء غیر قطعی کمیسیونهای تشخیص قابل تجدید رسیدگی در شعبه دیگر کمیسیون تشخیص مالیات خواهد بود که دو نفر عضو کمیسیون تشخیص نماینده دارائی و دادگستری قبلاً نسبت به موضوع مطروحه رأی نداده باشند آراء صادره در مرحله تجدید رسیدگی قطعی و لازم الاجرا می‌باشد.

رئیس- در ماده ۲۶۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۷- در مواردی که طبق مقررات این قانون رأی کمیسیون مالیاتی در مرحله رسیدگی بدوی قطعی است در صورتی که مؤدی قبل از صدور برگ اجرائی اقدام به پرداخت مالیات نماید و یا ترتیب پرداخت آن را بدهد و در سایر موارد در صورتی که مؤدی برای صادره در مرحله بدوی اعتراض نکند از ۶۰% جریمه متعلقه معاف است.

رئیس- در ماده ۲۶۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۸- در صورتی که مؤدی مالیات مورد رأی کمیسیون تشخیص را در مرحله تجدید رسیدگی که بر اثر اعتراض مؤدی صادر شده است قبل از صدور برگ اجرائی پرداخت نماید یا ترتیب پرداخت آن را بدهد از ۲۵% جریمه معاف است.

رئیس- در ماده ۲۶۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۶۹- در مواردی که کمیسیون تشخیص برگ تشخیص را رد نماید یا این که تشخیص ممیز یا سرممیز را با ۲۰ درصد اختلاف یا بیشتر تغییر دهد باید نسخهای از رأی خود را به انضمام رونوشت برگ تشخیص برای تعقیب از دادستان انتظامی مالیاتی ارسال دارد.

رئیس- در ماده ۲۶۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۷۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲۷۰- مؤدی یا مأمور تشخیص مربوط می‌تواند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ آراء قطعی کمیسیونهای تشخیص مالیاتی (در غیر از مواردی که رأی به علت عدم اعتراض از طرف مؤدی یا دارائی به مرحله قطعیت می‌رسد) به استناد عدم رعایت قوانین موضوعه و با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت کنند و نقض رأی و تجدید رسیدگی را بخواهند.

رئیس- در ماده ۲۷۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۷۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. با اجازه خانمها و آقایان شور در بقیه موارد این لایحه را به جلسه بعد موکول می‌کنیم، چون پیشنهاد آقای دکتر مهذب قبلاً چاپ شده و در اختیار آقایان نمایندگان گذاشته شده خواهش می‌کنم کمیسیون دارائی تا روز پنجشنبه گزارش خود را به مجلس بدهد.

۹- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لایحهای است از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۸ درخصوص لایحه شماره ۳۱۷۷۴ - ۴/۱۰/۱۳۴۴ دولت راجع به استفاده از بیسیمهای اختصاصی و غیرحرفهای (آماتوری که ضمن مرقومه شماره ۳۷۲۰۵/۶۴۲ل ق - ۲/۹/۱۳۴۵ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز چهارشنبه پنجم بهمن ماه ۱۳۴۵ مطرح و مورد شور واقع و به تصویب مجلس سنا رسید اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده به پیوست ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا - مهندس شریف امامی

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۱۰- تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه

با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه خواهد بود.

(پنجاه دقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی.