مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ امرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ امرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۶

دوره دهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ امرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۶

مشروح مذاكرات مجلس شورای ملى، دوره ‏۱۰

جلسه: ۶۶

صورت مشروح مجلس یکشنبه ۱۱ امرداد ۱۳۱۵

فهرست مطالب:

۱ـ تصویب صورت‌مجلس
۲ـ بقیه شور اول لایحه مجازات عمومی از ماده ۱۹۹
۳ـ شور تصویب لایحه اجازه تنظیم نظامنامه طرز وصول عوارض شهردارى
۴ـ شور و تصویب لایحه تقاعد مستخدمین جزء ادارات دربار سلطنتى
۵ـ اجازه استقراض دو میلیون ریال از بانك ملى جهت ساختمان پل زرچوب و پل عراق رشت
۶ـ تصویب هفت فقره مرخصى
۷ـ بیانات آقاى رئیس راجع‌به جشن مشروطیت
۸ ـ موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

(مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس یکشنبه ۲۸ تیر را آقای مؤیداحمدی (منشی) قرائت نمودند

اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن مجلس خوانده شده:

غایبین با اجازه آقایان: حیدری ـ فزونی ـ دکتر احتشام ـ دکتر قزل‌ایاغ ـ دهستانی ـ اقبال ـ شجاع جاغروند

غایبین بی‌اجازه آقایان: دیبا ـ اعظم‌زنگنه ـ سبزواری ـ مژدهی ـ لیقوانی ـ رحمت سمیعی ـ معتصم‌سنک ـ امیر نیرومند ـ نواب‌یزدی ـ تربیت.

دیرآمده با اجازه ـ آقای دادور

دیرآمدگان بی‌اجازه- آقایان: کاشف ـ وکیلی ـ بیات ـ دکتر جوان

ـ تصویب صورت‌مجلس

۱ـ تصویب صورت‌مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست؟

(گفته شد ـ خیر)

صورت مجلس تصویب شد

ـ بقیه شور اول لایحه مجازات عمومی از ماده ۱۹۹

۲ـ بقیه شور اول لایحه مجازات عمومی از ماده ۱۹۹

رئیس ـ بقیه شور اول خبر کمیسیون قوانین عدلیه و راجع به مجازات عمومی. ماده ۱۹۹

باب هشتم ـ اقدامات اداری تأمینی

فصل اول ـ اقدامات تأمینی شخصی

قسمت اول ـ مقررات عمومی

صراحت قانون در اقدامات تأمینی

ماده ۱۹۹ ـ هیچ‌کس را نمی‌توان تحت اقدامات تأمینی قرارداد مکرر در مواردی که در قانون پیش‌بینی شده باشد و نوع تأمینی نیز باید مطابق قوانین باشد.

رئیس ـ ماده ۲۰۰

ترتیب اجرای اقدامات تأمینی

ماده ۲۰۰ ـ اقدامات تأمینی باید مستند به قانونی باشد که درموقع صدور حکم منبع بوده باشد درمواردیکه نوع تامین یاترتیب اجرای آن بموجب قانون تغییرکند قانون زمان اجراء تامین باید رعایت شود اقدامات تامینی حق نسبت باتباع خارجه که درمملکت ایران متوقفند نیر قابل اعمال است معذلک اعمال اقدامات تامینی نسبت بتبعه خارجه مانع اخراج اوازمملکت ایران برطبق قوانین مربوطه باقلیت نخواهدبود

رئیس – ماده ۲۰۱

اقدامات تامینی برای جرمی که درخارجه واقع شده

ماده ۲۰۱ – نسبت باشخاصی که درخارجه مرتکب جرم سده ودرایران مورد تعقیب یاتجدیدمحاکمه شوند مقررات تامینی مطابق قانون ایران قابل اعمال است

درمورد مذکور در شق ۳ ماده ۲۱ اعمال اقدامات تامینی که قانون ایران مقررداشته منوط باین است که شخصی متهم نسبت بجامعه ایرانی خطرناک تشخیص شود.

رئیس – ماده ۲۰۲

شرایط اعمال اقدامات تامینی

ماده ۲۰۲ – اقدامات تامینی را نمی‌توان اعمال نمود مگر درباره اشخاصی که نسبت یجامعه خطرناک اند ومرتکب عملی شده‌اند که درقانون جرم تشخیص شده نسبت باشخاص خطرناک بجامعه برای امری که قانونا جرم شمرده نشده می‌توان اقدامات تامینی اعمال کرد وموارد آنرا قاوانین مجازاتی معین می‌کند

رئیس – ماده ۲۰۳

اشخاص خطرناک بجامعه

ماده ۲۰۳ – اشخاص خطرناک نسبت بجامعه کسانی هستند که ازآنها اعمالی صادرشود که خواه جرم بوده یانبوده آنها رامظنون بارتکاب جرم درآتیه می‌کند هرچندان اشخاص غیر مسئول یاغیرقابل مجازات باشند خطرناک بودن نسبت بجامعه ازکیفیات مذکوردرماده ۱۳۷ استنباط می‌شود.

رئیس – آقای وثوق.

وثوق – این مواد بعقیده بنده قابل بحث است. البته اقدامات تامینی راجع بحقوق جزائی است و البته باید رابطه هم باحکم محکمه داشته باشدولی باید اساسا یک توضیح کاملی د اده شود که بفهمیم اقدام تامینی یعنی چه فرض کنید یک وقت یک کسی متهم است بیک قتلی اقدامات تامینی برای کسی که خطرناک باشد برای جامعه چطوراست آیامقصود این است که این آدم راتوقیف کنند یاموضوع چیزدیگری است این راتوضیح فرمایند که معلوم باشد اصل مقصود چیست.

موید احمدی (مخبر کمیسیون) – تصورمیکنم اگر آقای وثوق قدری مطالعه می فرمودندایت اعتراضشان رانمیفرمودند. اقدامات تامینی درمواد بعد موارد ش میاید که چه اشخاص راتحت اقدامات تامینی قرارمیدهندواقدامات تامینی چیست. وآنهم البته باحکم محکمه است کسی راکه تحت اقدامات تامینی قرارمیدهند بردوقسم است یاکسی است که جرم مرتکب شده یا اینکه جرم مرتکب نشده است ویااشخاصی هستند که جرم کرده‌اند ولی آنها رانمی شود مجازات کرد مثلا کسی که بسن ۱۴ سال نرسیده است نمی‌شود مجازات کرد وعملی هم کـه عجالتا جرم است آن عمل بردوقسم است یک وقت است که جرم کرده ولی نمی‌شود مجازات بشود بچه ۱۴ ساله راکه نمی‌شود مجازات کرد آنوقت باید اقدامات تامینی نمود مطابق حکم محکمه. وآن اقدامات تامینی مقرراتی د ارد که باید درباره او اجراشود مثل اینکه یادر دارالتربیه می‌گذارند که اورا تربیت کنند ویادرموسسات فلاحتی می‌گذارند یا جای دیگر یک وقت این است که عملی که کرده جرم نیست ولی اعمالی ازاوصادرشده است که مقدمه جرم است دارد یک عملیاتی می کندکه مثلافلان خانه رابسوزاند یایک حرکات دیگری می‌کند که پلیس مطلع می‌شود اماجرم واقع نشده درصدد تهیه مقدمات جرم است ازاین جهت تحت اقدامات تامینی واقع می‌شود یک وقت است که جنون خمری د ارد. یک اعمالی ازاوناشی می‌شود که برای جامعه خطرناک است وآنرا یا مرتکب شده یامرتکب نشده اگر مرتکب شده که جرم است ولی قبل ازاینکه مجازات شود چون جنون د ارد باید اورا برد بدارالـمجانین ازباب نظارت دراعمال او واینها رامفصلا دراحکام وموادبعد معین کردهاند وتمام اینهاهم بموجب حکم محکمه است وباید بموجب قوانینی باشد که سابقا تصویب شده باشد بدون قانون نمی‌شود باید مطابق قانون باشد ومحکمه هم حکم می‌کند وآنوقت تحت اقدامات قرارمیگیرد.

وزیر عدلیه – (آقای صدر) – ایراد آقای نماینده رادرآخر فرمایشاتشان شنیدم اجمالانظر د ارند که یکقدری توضیح د اده شود اولا برای توضیح عرض می‌کنم که هرچند وظایف ضابطین عدلیه یعنی اشخاصیکه متصدی جلوگیری ازجرائم هستند دوچیز است دردرجه اول جلوگیری ازجرائم هستند دوچیزاست دردرجه اول جلوگیریازوقوع جرم است اینراباید پیش بینی کنند که جرم واقع نشود نه اینکه وقتی واقع شد مجازات شود دردرجه دوم این است که اگرجرم واقع شد کشف جرم رابکنند برای مجازات که حقیقتا اجرای مجازات هم برای این است که نظائرآن اتفاق نیفتد یک شخصی بای یک کاربدی مجازات می‌شود وجامعه فقط مجازات باین درجه منتفع است که نظائرآن کمتر اتفاق بیفتد لکن دردرجه اول بهنتراین است که جلوگیری شود ازوقوع جرم. آنوقت پیشبینی هائی دراین باب شده مثلا تصور می‌شود که اگر فلان آدم بیرون بیاید ازحبس ممکن است دوباره مرتکب جرم خواهدشد احتیاطا این را تحت اقدامات تامینی قرارمیدهندواین هارامقررات تامینی می‌نامند. امامقررات تامینی ازچه قبیل است درباب بعد می‌آید چه جور است یکی سالب آزادی است یکی غیر سالب آزادی است. سالب آزادی آن است واین عبارت است ازاین که آنها راببرند در موسسات کارخانه فلاحت یاتحت نظرمستخدمین مخصوص یادارالترجمه یاموسسات صحی درهرکدام که باآن جنبه ومبداء شرارت امناسب د ارد درآنجابگمارند – اگر اعمال او ناشی از مر ض اختلال دماغ است که بایددر موسسات صحی ببرند و اگر جنو ن یا شرب مسکر است باز باید در موسسات صحی ببرند اگر از روی بی تربیتی است باید در د ارالتربیه و موسسات تربیتی ببرند اگر ازاین جهت است که شرارت در طبیعت او مضمرو مخمر شده باید اورا درموسسات کارببرند که در آنجا تحت نظر باشد و هم چنین است موارد دیگر. اما غیر سالب آزادی این است که تحت نظر باشد یاممنوع شود از رفتن جاهائی که نباید بروند این اقدامات برای این است که جلوگیری شود از وقوع جرائمی که ممکن است اتفاق بیفتد.

رئیس – پیشنهادی رسیده است قرائت می‌شود

پیشنهاد آقای اعتصامزاداه

پیشنهاد می‌کنم درجمله ۳از ماده ۲۰۰ اقدامات تامینی حتی نسبت به اتباع خارجه شروع می‌شود کلمه حتی خذف شود.

رئیس – به کمیسیون رجوع خواهد شد ماده ۲۰۴

احراز خطر- مظنه خطر

ماده ۲۰۴- اقدامات تامینی باید بموجب حکم محکمهباشد ودرمواردی است که خطرناک بودن نرتکب نسبت بجامعه درنظر محکمه محرز شود و یاقانون بالخصوص اورا خطرناک تشخیص د اده شود. معذلک درمورد قسمت دوم ماده ۲۳۴و ۲۳۶ درصورتیکه حکم محکومیت یاتبرئه بعد از ده سال و درسایر موارد بعد از پنجسال از روز ارتکاب صادر شده باشد اعمال مقررات تامیی منوط باحراز خطرناکی نسبت بجامعه است هم چنین در صورتیکه بموجب حکم محکمهاقدامات تامینی به مجازات غیر حبس ضمیمه شده و یانسبت ه متهمی باشد که تبریه شده و از تاریخصدور حکم محکومیت یاتبریه درمورد قسمت اول ماده ۲۳۶ ده سال و در سایر موارد پنجسال گذشته و هنوز اجراء تامین شرعنشده اجراآن منوط باحراز خطرناکی شخص مورد تامین نسبت بجامعه است.

رئیس – ماده ۲۰۵

حکم محکمه نسبت باقدا مات تامینی

ماده ۲۰۵- اقد امات تامینی رامحکمه درحکم محکومیت یادرحکم تبرئه باذکر نوع تامین قید می‌کند.

درموارد ذیل می‌توان آنـها را بعدا مورد حکم قرار د اد.

۱- درصورتیکه دراثنای اجرای مجازات یادرظرف مدتی که محکوم اختیارا ازاجراء شدن مجازات احتراز می‌کند خطرناک بودن محکوم نسبت بجامعه تشخیص شود.

۲ –درصورتیکه تبرئه متهم هرگاه کشف شود که متهم در مظنه خطر نسبت بجامعه باشد و بیشتر از حداقل مدتی که قانونا برای تامین مورد نظر مقرر است نگذشته باشد.

۳- در مواردیکه قانون الخصوص تصریح کرده باشد که در هر وقت می‌توان مقررات تامینی را اعمال نمود.

رئیس – ماده ۲۰۶

ماده ۲۰۶ – درمواردیکه تشخیص خطرناک بودن نسبت به جامعه بعد از صدور حکم محکمه و همچنین در مواردی که تجدید نظر نسبت بحالت شخصی که بموجب حکم محکمه اقدامات تامینی در باره او مقرر گردیده تجویز شده باشد تشخیص مزبور یا ناظر اجرا خواهد بود.

رئیس –ماده ۲۰۷

اقدامات تامینی مقدماتی

ماده ۲۰۷ – هرگاه در اثنای تحقیقات یا درجریان محاکمه صغار و مبتلا یان بمرض دماغی و دائم السکر و کسانی که بر استعمال مخدر مداومت می‌کنند یادرحال مسومیت مزمن ناشی از استعمال الکسل یا مخدر هستند خطرناک تشخیص شوند می‌توان حکم کرده موقتا در موسسات تربیتی و صحیو یا محل‌های مخصوص یا نزد مستحفظین مخصوص نگاهد اری شوند. قاضی تحقیق یا محکمه بمحض اینکه تشخیص د اد که این اشخاص دیگر خطرناک نیستند حکم خود را الغا، مییکنند مدتی که اقدامات تامین مقدماتی مجری بوده است از حداقل مدت تامینی کسر می‌شود.

رئیس – ماده ۲۰۸

الغاآ اقدامات تامینی

ماده ۲۰۸- مادام که حداقل هریک از مقررات تامینی منقضی نشده است الغاء آن جائز نیست جز در مواردی که قانون تجویز کرده و پس از گذشتن مدت مزبور مادام که علت تامین زائل نشده است الغا نمی‌شود وزیر عدلیه می‌تواند حتی قبل از گذشتن حداقل مدت حکم مقررات تامینی را الغاء نماید.

رئیس - ماده ۲۰۹

امتحان مجددشخص خطرناک نسبت بجامعه

ماده ۲۰۹ – درموقع انقضاء حداقل مدتی که قانون برای هریک ازمقررات تامینی مقررداشته ناظر اجرا برای تخشیص بقاء یازوال خطرناکی کسی که تحت تامین قرارگرفته باوضاع واحوال اورسیدگی می‌کند که اگرمحرزشد آن شخص هنوز خطرناک نسبت بجامعه است ناظر اجرا مهلت دیگری برای رسیدگی بعدی تعیین میکندمعذلک اگردلیل برزوالخطرناک موجود باشد ناظر اجرامی‌تواند قبل ازانقضاء مهلت هم تجدید رسیدگی کند

رئیس –آقای دکترجوان

دکتر جوان -درماده ۲۰۹ اختیاری به قاضی تحقیق د اده شده است که راجع باشخاصی که قرارتامین صادرکرده‌اند راجع بوضعیات روحی آنها تجدید رسیدگی می‌کند ناظر اجرایعنی ناظرمحکومین جزائی فقط درقسمت هائی اظهارنظر وتجدید نظر ورسیدگی می‌کند وسابقا حکمی راجع باو ازمحاکم صادر نشده باشد مثلا اگر کسی محکوم شد به مجازات ودرمدت معینی اعمالی ازاوسرزدکه کاملامعلوم شد که این شخص اصلاح شده این می‌تواند ازمحکمه موقتاتقاضای آزادی اوررا بنماید ولی دربعضی قسمت‌های دیگرخودش نظارت می‌کند ولی راجع باشخاصی که برای جامعه خطرناک هستند درماده ذکرشدکه نسبت باین قببیل اشخاص محاکم حکم میدهندبعدناظراجرا اگر دیدکه این قبیل اشخاص دیگر برای جامعه خطرناک نیستند ازمحکمه تقاضا می‌کند (همان محکمه که حکم د اده) که دوباره تجدید رسیدگی نماید درصورتیکه دراین ماده اختیارد اده می‌شود بناظراجراکه وقتی دید این شخص اصلاح شده است خودش رسیدگی کند درحالی که خطرناک بودن اوراقبلامحکمه حکم د اده است آقای وزیر عدلیه خوب است توضیح دراین باب بدهند که اصولامقصود چیست درجاهائی که ناظراجرا رسیدگی می‌کند به جاهائی است که سابقا حکم درکارنباشد ولی اگر سابقا حکمی ازمحکمه صادرشده باشد باید ناظر اجرابه محکمه پیشنهاد کند وچون سابقه درمحکمه د اردباید ازهمان محکمه تقاضا کند که دوباره رسیدگی کرده وحکم سابق خودرالغو کند زیرا حکم صادره شده است.

وزیر عدلیه – این نظرصحیح است در صورتی که (آقای دکترجوان توجه دارند) درحکممحکمه مدت معین شده باشدولی اساسادراجرای مقررات تامینی یعنی درفصل اقدام حکم مقررات تامینی مدت قید نمی‌شود این قراراجرای مقررات تامینی مدت قیدنمیشود این قراراجرای مقررات تامینییاقبل ازمحکومیت است یابعدارمحومیت محکمه این تخشیص رامیدهد که این شخص باید تحت مقررات تامینی باشد ولی مدت معین نمی‌شود جهتش هم این است که محکمه نمیداند این تاکی اصلاح خواهدشد وتاچه وقت همچوحالی که الان هست د ارد ومحکمه دیگر نظری ندارد وبهمین جهت است که دراین قانون درنظرگرفته شده است انتخاب یکنفر ناظراجرادرکمیسیون هم درنظر دارند که مذاکرات شده ممکن است لفظ آنرا تغییر بدهند ومقصود ازناظر اجرایک قاضی چند فهم کارکرده است که نسبت باوضاع واحوال روحی اشخاص ومملکت وجرائم آشناباشد ومراتب احوال مجرمین باشد وبه بیند احوالات آنها تغییرمیکند بعدازاجرای مجازات یااین که بهمان شرارت وخویبد باقی هستند نسبت باین قبیل اشخاص وقتی ناظر اجرادید که رفتاراوتغییر کرده و روبه خوبی وتربیت می‌رود البته اشخاص مختلفند بعضی اشخاص هستند که زود تنبیه می‌شوند وبعضی دیراصلاح می‌شوند ازاین جهت قانون یک حداقلی معین کرده است که درآن حداقل باید باشند وکمتر ازآن نمی‌شود مازاد آن بنظر ناظراجراست ولواینکه هرقدرطول بکشد برای این که مقصودرفاه جامعه است واگر فرض کنید که این آدم تا آخرعمرخطرناک است بهتراین است ک ه تاآخر عمرتحت نظرباشد

رئیس –ماده ۲۱۰

تامین در ورد تعدد عمل

ماده۲۱۰- هرگاه کسی ولودراوقات مختلفه مرتکب چند عمل شده باشد که قابل اعمال مقررات تامینی متعدد ازنوع واحدباشد فقطیک تامین مورد حکم واقع می‌شود. اگر مقررات تامین مختلف باشدند تمام خطری راکه مظنون است ازآن شخص متوجه بجامعه شود درنظر گرفته یک یا چند تامین که قانونا برای اشخاص خطرناک نسبت بجامعه مقرراشت درباره او اعمال خواهدشد. درکلیه موارد تامینات سالب آزادی باید متناسب خطرناک بودن بجامعه مقررشود. احکام این ماده درموردی هم که مقررات تامینی درجریان اجرائی باشند یا اینکه هنوز شروع به اجرا آنها نشده باشد اعمال می‌شوند.

رئیس – ماده ۲۱۱:

آثار سقوط جرم با مجازات

ماده ۲۱۱- سقوط جرم مانع اعمال مقررات تامینی است واجرای آنرا موقوف می‌کند.

سقوط مجازات موجب سقوط مقررات تامینی خواهد بود مگر درمواردی که بعدازسقوس مجازات ناظز اجراخطرناک بودن مجرم راتشخیص دهد.

رئیس - ماده ۲۱۲:

اجراء اقدامات تامینی

ماده ۲۱۲ – اقدامات تامینی که بمجازات حبس اضافه شده پس ازاتمام حبس اجرا می‌شوند.

اقدامات تامینی که بمجازات غیر حبس اضافه شده‌اند پس ازقطعیت حکم محکومیت اجرا می‌شوند.

اقدامات تامینی غیرسالب آزادی که باقدامات تامینی سالب آزادی اضافه شده باشند پس ازاجرای تامین سالب آزادی اجرامیشوند.

رئیس – ماده ۲۱۳

مواردتاخیر یا تغییر اقدامات تامینی

ماده ۲۱۳ – هرگاه کسی تحت مقررات تامینی قرارگرفته است محکوم بحیس شود اجراء مقررات تامینی نسبت باو موقتاتاخیرافتاده وپس ازاتمام مجازات حبس بموقع اجر گذاشته می‌شود.

اگر کسی که تحت اقدامات تامینی سالب آزادی واقع شده مبتلاباختلال مشاعرشود ناظر اجرا دستور میدهدکه درموسسات صحی ویانزد مستفظین مخصوص نگاهدای شود. وقتی که مرض او بهبودی یافت ناظر اجرا باوضاع واحوال اورسیدگی کرده وباقتضاء تشخیص درجه خطرناکی او دستوراجراء یکی ازمقررات تامینی سالب آزادی یاغیرسالب رادرباره او میده ودرصورتیکه ناظر اطمینان حاصل نماید که خطرناکی او بکلی برطرف شده است مقررات تامینی رادرباره او الغاء می‌نماید. اگر کسی که تحت مقررات تامینی سالب آزادی یاتحت التزام حسن سلوک قرارگرفته مبتلا باختلال مشاعر و وارد دارالـمجانین شود تامین سابق ملغی می‌شود

رئیس – ماده۲۱۴:

طرز اجرای مقررات تامین سالب آزادی

ماده ۲۱۴ – اقدامات تامین سالب آزادی درموسساتی که باین امر تخصیص د اده می‌شود زنها درقسمت جداگانه ازقسمت مردها نگاهداری می‌شوند. درهرموسسه نظام خاصی برای تربیت یا معالـجه یاکار اتخاد می‌شود که باتمایلات یا عاد ات مجرمانه وبطور کلی باخطرناک بودن شخص نسبت بجامعه مناسبت د اشته باشد. برای کارمزد د اده می‌شود وقسمتی ازآن برای مخازج او موضوع می‌گردد.

رئیس – ماده ۲۱۵:

تخلف ازمقررات تامین سالب آزادی

ماده ۲۱۵ – اگر کسی که تحت یکی ازمقررات تامینی سالب آزادی قرارگرفته بوسائل غیرقانونی ازاجرای آنجلوگیری نماید حداقل مدت آن تامین درصورتیکه شروع باجراشده باشد ازروزاجرای مجددمحسوب می‌شود این حکم درباره اشخاص مذکوردرماده ۴ ۲۳وصغارومجانین جاری نیست.

رئیس - ماده ۲۱۶

قسمت دوم – مقررات مخصوصه

اقسام تامین

ماده ۲۱۶ – تامین بردوقسم است - سالب آزادی وغیرسالب آزادی

تامین‌های سالب آزادی ازاینقرارند

۱ – بکارواد اشتن دریکی ازموسسات فلاحتی یاموسسه کار

۲ – نگاهد اشتن درنزد مستحفظین مخصوص

۳ – نگاهداری درموسسات صحی یا د ارالـمجانین

۴- نگاهداشتن دریکی ازموسسات تربیتی.

تامین‌های غیرسالب آزادی ازاینقرارند.

۱- آزادی تحت نظر

۲ – ممنوعیت ازاقامت دریک یاچند قریه یاولایت

۳ – ممنوعیت ازمراوده درمحلهائی که مشروبات الکلی درآنجا فروخته وصرف می‌شود.

۴ – اخراج بیگانه ارکشور.

درموردی که قانون اقادمات تامینی مقررکرده بدون آنکه نوع آنرا معین نوده باشد محکمه بآزاد ٍٍ تحت نظر میدهدمگر درمورد محکم بجنحه وجنایت که دراینصورت حکم باعزام بموسسه فلاحتی ویاموسسه کارصادرمینماید.

رئیس – ماده ۲۱۷

اعزام بموسسه فلاحتی ویاموسسه کار

ماده ۲۱۷ – اشخاص ذیل بموسسه فلاحتی یاموسسه کاراعزام می‌شوند

۱ – اشخاصی که بجرم بعادت یا بحرفه یاطبیعت اعلام شده‌اند

۲ – اشخاصی که مجرم بعادت یا بحرفه یابه طبیعت علام شده ولی دیگر تحت مقررات تامینی نیستند ومرتکب جرم عمدی دیگری می‌شوند که کاشف جدیدی ازعادت یاحرفه یاطبیعت آنهااست نسبت بارتکاب جرائم

۳ – محکومین یاتبرئه شدگان درسایرمواردکه بالـخصوص قانون تصریح کرده.

رئیس – ماده ۲۱۸:

حداقل مدت نگاه د اری درموسسات فلاحتی یاموسسه کار.

ماده ۲۱۸ – حداقل مدت نگاه داری درموسسه فلاحتی یا موسسه کاریکسال است برای مجرمین بعادت دوسال – برای مجرمین بحرفه سه سال – برای مجرمین درطبیعت چهارسال.

– شورتصویب لایحه اجازه تنظیم نظامنامه طرزوصول عوارض شهرداری

{ ۳ – شورتصویب لایحه اجازه تنظیم نظامنامه طرزوصول عوارض شهرداری }

رئیس – شوردوم خبرکمیسیون داخله راجع باجازه تنظیم نظامنامه برای وصول عوارض بلدی.

خبرکمیسیون

کمیسیون داخله درجلسه هشتم ا مرد اد ۱۳۱۵ لایحه نمره ۲۴۵۳۷دولت راجع باجازه تنظیم نظامنامه برای طرز وصول عوارض شهرداری راباحضور آقای معاون وزارت داخله برای شور ثانی مطرح نموده وبادرنظر گرفتن پیشنهادهای واصله ضمن شوراول بالاخره ماده واحده بترتیب ذیل اصلاح واینک خبرآن برای تصویب تقدیم می‌شود.

ماده واحده - مجلس شورای ملی بوازت د اخله اجازه میدهدکه نظامنامه برای طرزوصول عوارض شهرد اری وجرائم مستکفین ازپرد اخت عوارض مزبور تنظیم وپس ازتصویب کمیسیونهای پارلمان د اخله وعدلیه بموقع اجرابگذارد.

رئیس - مذاکره درماده واحده است

(اظهارشد – مخالفی نیست)

آقایانیکه باماده واحده موافقت د ارند قیام فرمایند

(اکثرقیام نمودند)

تصویب شد

- شور وتصویب لایحه نقـاعد مستخدمین جزء ادارات دربارسلطنتی

{۴- شور وتصویب لایحه نقـاعد مستخدمین جزء ادارات دربارسلطنتی }

رئیس – شورثانی خبرکمیسیون د اخله راجع به مستخدمین جزء دربارسلطنتی است خبر کمیسیون د اخله وماده واحده لایحه دولت قرائت می‌شود

کمیسیون د اخله هشتم ا مرد اد ماه ۱۳۱۵لایحه دولت راجع بمستخدمین جزء دربارسلطنتی راباحضور آقای معاون وزارت د اخلهبرای شور دوم مطرح نموده وچون درموقع شوراول پیشنهادی نرسیده لذا کمیسیون خبر اولیه خودراکه مبنی برموافقت یاعین ماده واحده و دوتبصره ضمیمه پیشنهادی دولت بود تائید نموده واینک خبرآن رابرای تصویب تقدیم می‌دارد.

رئیس – ماده واحده قرائت می‌شود

ماده واحده - مستخدمین جزء اد ارات دربارسلطنتی بطور کلی مشمول مقررات فصل چهارم ازقانون استخدام کشوری بوده واد اره تقاعد کشوری موظف است مدارک خدمت آنها راکه درمواعد مقرردرماده ۳ قانون ۲۹ اسفند۱۳۰۷ وماده ۵ قانون ۲۹شهریور ۱۳۱۱تسلیم نشده تاششماه پس ازتصویب این قانون بپذیرد.

تبصره ۱-مقررات فوق شامل مستخدمینی نیز خواهد بود که در تاریخ تصویب این قانون در خدمت دربار نباشند

تبصره۲- استفاده از حقوق تقاعد یا وظیفه برای این طبقه در صورتی است که کسور تقاعد را یکجا یا بطور استهلاک بصندوق تقاعد کشوری بپردازند۰

رئیس-مذاکره درماده واحده است۰ (نمایندگان مخالفی نیست) آقایانیکه با ماده واحده موافقت دارند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد۰

-اجازه استقراض دو ملیون ریال از بانک ملی جهت ساختمان پل زر چوب و پل عراق رشت

{۵-اجازه استقراض دو ملیون ریال از بانک ملی جهت ساختمان پل زر چوب و پل عراق رشت }

رئیس-خبز کمیسیون بودجه راجع باجازه استقراض مبلغ دو ملیون ریال از بانک ملی مطرح است۰

کمیسیون بودجه لایحه نمره ۸۹۴۶ دولت راجع به استقراض مبلع دو ملیون ریال از بانک ملی را برای ساختمان پل زر چوب و پل عراق شهر رشت مطرح نموده بالنتیجه با پیشنهاد مزبور موافقت وعلیهذا خبر آن را که عین ماده واحده پیشنهادی دولت است برا ی تصویب تقدیم می‌دارد

رئیس-ماده واحده قرائت می‌شود۰

ماده واحده- وزارت داخله مجاز است مبلغ دو ملیون ریال برای مخارج ساختمان پل زر چوب و پل عراق شهر رشت از بانک ملی بمدت پنجسال استقراض نموده واز سال ۱۳۱۶ سالی چهار صد ریال با فرع از محل اعتبارات شهرداری رشت مسترد نماید۰

رئیس – مذاکره د رماده واحده است (مخالفی نیست) آقایانیکه موافقت دارند ورقه سفید خواهند داد۰

(اخذ وشماره آراء بعمل آمده ۸۱ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس-عده حاضر در موقع اعلام رای ۹۷ نفربا هشتاد و یک رای تصویب شد

-تصویب هفت فقره مرخصی

{۶-تصویب هفت فقره مرخصی}

رئیس-چند فقره خبر کمیسیون عرایض است باطلاع آقایان می‌رسد۰

خبر مرخصی آقای طباطبائی دیبا

آقای طباطبائی دیبا برای رسیدگی بامور محلی تقاضای هجده روز از تاریخ ۲۸ تیر ماه ۱۳۱۵ نموده‌اند و کمیسیون عرایض با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبر آن تقدم می‌شود

رئیس-موافقین با مرخصی آقای دیبا قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

تصویب شد

خبر مرخصی آقای دکتر نیرومند آقای دکتر نیرومند برای اصلاح امور شخصی تقاضای بیست روز مرخصی از تاریخ ۲۸ تیر ماه ۱۳۱۵ نموده‌اند و کمیسون عرایض با این تقاضا موافقت نموده اینک خبر آن تقدیم می‌شود۰

رئیس-در رای مرخصی آقای دیبا هم عده کافی نبود آقایان موافقین با مرخصی آقای دیبا قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ۰ آقایان موافقین با مرخصی آقای دکتر نیرومند قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ۰

خبر مرخصی آقای حبیبی

آقای حبیبی برا ی رسیدگی بامور شخصی لازم شده است مسافرتی بکردستان بنمایند و تقاضای بیست روز مرخصی از تاریخ ششم مرداد۱۳۱۵ نموده‌اند و کمیسیون عرایض مرخصی با این تقاضا موافقت نموده واینک خبر آن تقدیم می‌شود۰

رئیس-موافقین با مرخصی آقای حبیبی قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد

خبر مرخصی آقای لیقوانی

آقای لیقوانی بواسطه کسالت ابویشان مجبوربمسافرت تبریز شده‌اند وتقاضای بیست روز مرخصی ازتاریخ ۲۸تبرماه ۱۳۱۵ نموده‌اند وکمیسیون عرایض ومرخصی باتقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبرآن راتقدیم می د ارد.

رئیس –موافقین بامرخصی آقای لیقوانی قیام فرمایند

(اغلب برخاستند)

تصویب شد

خبرمرخصی آقای مویدقوامی

آقای موید قوامی برای اصلاح امورشخصی تقاضای هفت روز مرخصی ازتاریخ ۲۲خرداد ۱۳۱۵نموده‌اند وتقاضای ایشان مورد موافقت کمیسیون عرایض ومرخصی واقه شده واینک خیرآن تقدیم می‌شود

رئیس – موافقین بامرخصی آقای موید قوامی قیام فرمایند

(اکثرقیام نمودند)

تصویب شد.

خبرمرخصی آقای صدیق

آقای صدیق نمایند شاهرود برای سرکشی بامور محلی تقاضای بیست روز مرخصی ازتاریخ پانزدهم ا مرد اد ۱۳۱۵نموده‌اند وکمیسیون عرایض باتقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبرآنرا تقدیم می‌دارد

رئیس –موافقین بامرخصی آقای صدیق قیام فرمایند (اغلی قیام نمودند) تصویب شد

خبرمرخصی آقای دکتر لقمان نهورای

آقای دکتر لقمان ر نهورای ابتلاء بمرض روماتیسم ونقرس بموجب تصدیق طبیب لازم شده است برای استحمام دریکی از آبها معدنی ایران مسافرتی بنمایند لذاتقاضای بیست روز مرخصی ازتاریخ د هم ا مرد اد ۱۳۱۵نمودهاند وتقاضای ایشان مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک خبرآن تقدیم می‌شود.

رئیس – موافقین بامرخصیب آقای دکتر لقمان نهورای قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

– بیانات آقای رئیس راجع به جشن مشروطیت

{ ۷ – بیانات آقای رئیس راجع به جشن مشروطیت }

رئیس – روز چهارد هم مرد اد مصادف باجشن مشروطیت ایران است وچون تاآن روز جلسه نداریم وظیفه راکه بایستی اقدام کرد امروز بعرض میرسانم آن وظیفه این است که بنده ازصمیم قلب خودم و تمام نمایندگان محترم راتبریک وتهنیت می‌گویم برای اینکه جسن سی ویکم مشروطیت رادرتحت لوای اعتیحضرت همایون شاهنشاهی بااین انتظامات وبا این امینت وبا این افتخار وسربلندی اقامه می‌کنیم

(صحیح است)

منون تواریخ وهمچنین مورخین دنیا شاهدندکه مملکت ایران دراعصارماضیه وقرون خالیه همیشه یکی ازممالک بزرگ دنیاومرکز تربیت وعلم وصنعت بوده است

(صحیح است)

وبلکه به خیلی ازممالک دیگرتربیت وعلم ازایران ساری ونشرمیشده است حالاالبته یک مملکتی باین قدمت بسامیشودکه درمعرض آفتات ومعرض وارد ات وتغیرات وتحولات می‌شود چون همه آقایان خاطرشان مسبوقاست بنده نمی‌خواهم ذکری ازآنها بکنم که دراین مجلس مناسب نیست وفقط آن قسمتی که بشتراسباب مسرت است عرض می‌کنم که همیشه خداوندمتعال نسبت به ایران یک لطف وتوجهی داشته است که درموقع سخت که رشته خیلی باریک میشده است یک نفربرمی انکیخته است که آن یکنفر کشتی به غرقاب افتاده رابه ساحل میرسانده است

(صحیح است)

ملاحظه فرمودید درعصرخودمان که همه شاهدوناظربودیم واقعا دریکموقعیحال ایران بجائی رسیدکه باکمال تاثرذکرآن اسباب انرجارواسباب تاسف همه است خداوندمتعال همان توجه ولطفی راکه همیشه منظورداشت دراین دفعه بطوراکمل بتمام مردم وبتمام مملکت شامل فرمور

(صحیح است)

یک وجودی که درحقیقت بی نظیروتمام مزایای بزرگی خداونددراوتمام کرده مبعوث فرمود که باکمال شهامت وباکمال جلادت درعرصه ایران قدم گذارده ودروقت کم تمام ماشین این کارخانه راکه چرخهایش ازهم متفرق شده ودرواقع شراره آن بکلی پاشیده شده بود چرخهاراسوارکرده روغن کاری کرده ترتیب د ادوبایک سرعتی به پیش راند که اسباب تحیرخودی وبیگانه شداین است گه ما ایرانی هابایستی قدراین نعمت راکاملا بدانیم وشکر این نعمت رابگذاریم واعمال وافعال خودمان را ظاهروباطنا طوری کنیم که مرضی خاطراین پادشاه باشدکه نیت وغرضشان تمام اصلاح وترقی وتعالی مملکت ومردم است بنده ازطرف خودم وتمام اقایان نمایندگان ازخداوند متعال درخواست می‌کنم که این وجود عدیم النظیرراسالیان درازباقی وبرقرارفرموده وسلطنتش راامتدادبده که ایران وایرانیان درسایه عظمت این شاهنشاه به ذروه ترقی وتعالی نائل شوند

(انشاء الله)

ونتیجه عمل وساختمان ایشان برای این مملکت اسباب سرافرازی حال وآتیه باشد

(انشاء الله)

البته برحسب مقرربایستی عده دوازده نفری را انتخاب کرد که باهیئت رئیسه شرفیاب شده وعرضتبریکات وتعظیمات وتشکرات مجلس رابه پیشگاه همایون تقدیم د ارند ولی چون مقررفرمودندکه تمام اقایان نمایندگان شرفیاب شوند این است که محتاج بقرعه نیست وانشاء الله روز چهاردهم درساعت مقرردرقصرسلطنتی سعد آباد حاضرخواهندبودکه باتفاق شرفیاب شده تعظیمات وتشکرات مجلس به پیشگاه همایون تقدیم شود.

– موقع ودستورجلسه بعد – ختم جلسه

{۸ – موقع ودستورجلسه بعد – ختم جلسه }

رئیس – اگر تصویب بفرمائید مجدس راختم کنیم

مجلس آتیه روز پنجشنبه پانزدهم مرد ادسه ساعت قبل ازظهر دستورلوایح موجوده

(مجلس نیم ساعت قبل ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قـــانـــون

اجازه تنظیم نظامنامه برای طرز وصول عوارض شهرداری

ماده واحده-مجلس شورای ملی بوزارت داخله اجازه می‌دهد که نظامنامه برای طرز وصول عوارض شهرداری و جراءم مستنکفین از پرداخت عوارض مزبور تنظیم و پس از تصویب کمیسیون‌های پارلمانی داخله و عدلیه بموقع اجرا بگذارد۰

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه یازدهم امرداد ماه یکهزارو سیصدو پانزده بتصویب مجلس شورای ملی رسید۰

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قــانـــون

مسئولیت مستخدمین جزء دربار سلطنتی بمقررات فصل چهارم قانون استخدام کشوری

ماده واحده- مستخدمین جزء مستخدمین دربار سلطنتی بطور کلی مشمول مقررات فصل چهارم ازقانون استخدام کشوری بوده واداره تقاعد کشوری موظف است مدارک خدمت آنهارا که مواعد مقرردرماده ۳ قانون ۲۹اسفند ۱۳۰۷ ودرماده ۵ قانون ۲۹ شهریور ۱۳۱۱ تسلیم نشده تاششماه پس ازتصویب این قانون بپذیرد

تبصره ۱ – مقررات فوق شامل مستخدمین را ورثه مستخدمینی نیز خواهدبود که درتاریخ تصویب این قانو ن درخدمت دربار نباشند،

تبصره ۲ – استفاده ازحقوق تقاعد یاوظیفه برای این طبقه درصورتی است که کسور تقاعد رایکجا یابطور استهلاک بصندوق تقاعد کشور بپردازند،

این قانون که مشتمل بریک ماده است درجلسه یازدهم امرداد یکهزاروسیصد وپانزده به تصویب مجلس شورای ملی رسید،

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری.

قــــــانـــــو ن

اجازه استقراض دو میلیون ریال از بانک ملی برای شهرداری رشت

ماده واحده-وزارت داخله مجاز است مبلغ دو ملیون ریال برای مخارج ساختمان پل زر چوب و پل عراق شهر رشت از بانک ملی بمدت پنجسال استقراض نموده و از سال ۱۳۱۶ سالی چهار صد هزار ریال با فرع آن از محل اعتبارات شهر داری رشت مسترد نماید۰

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه یازدهم امرداد یکهزارو سیصدو پانزده بتصویب مجلس شورای ملی رسید۰

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری