مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ دی ۱۳۴۲ نشست ۲۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ دی ۱۳۴۲ نشست ۲۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۱۰ دی ۱۳۴۲ نشست ۲۴

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۲۴

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: کهزاد البرزی- پاکذات- دکتر امین.

۳- معرفی آقای مهندس نعمت‌الله زاهدی به عماونت وزارت راه به وسیله آقای وزیر راه‏

۴- سؤال آقای کبیری راجع به ارتباط تلفنی کرمانشاه و ایلام و وسیله حمل پست بین مهران و دهلران و جواب آقای وزیر پست و تلگراف‏

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع به نحوه مصرف اعتبارات منظوره در قانون متمم بودجه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی‏

۶- تقدیم ۹۸ فقره لایحه تصویب‌نامه‌ای به وسیله آقای دکتر خوشبین وزیر مشاور

۷- تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

مجلس دو ساعت پیش از ظهر بریاست اقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- تصویب صورت مجلس‏

۱- تصویب صورت مجلس‏

رئیس – صورت غائبین جلسه پیش قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه –

آقایان شفیعی پور کرمانی – بختیار بختیاریها – ابطحی – امیر احمدی – ایلخان – پژند – دکتر حاتم – دکتر حکمت – دکتر حکیم شوشتری – سلیمانی – طالب زاده – دکتر عدل – دکتر غنی – فیصلی – کیوان – دکتر مصباح زاده – دکتر جعفری – بانو دکتر پارسای – اقای دکتر رشتی.

رئیس – راجع به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

دکتر مبین – در جلسه پنجشنبه قبل سؤالی تقدیم نمودم که می‌بایست در صورت جلسه قید می‌شد و بدولت ابلاغ می‌گردید مربوط بتصویبنامه‌های گذشته دولت که بمجلس شورای ملی تقدیم شده خواهش می‌کنم دستور فرمائید در صورت جلسه قید شود.

رئیس –اصلاح می‌شود. آقای دکتر رشتی.

دکتر رشتی – بنده را در جلسه قبل غائب نوشته بودند تلفن کرده بودم واجازه خواسته بودم استدعا می‌کنم دستور فرمائید اصلاح شود.

رئیس – اصلاح می‌شود. نسبت بصورت جلسه دیگر نظری نیست؟ (اظهای نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود. اقای صدقیانی.

صدقیانی – نامه ایست از طرف کارمندان وزارت دارائی که تقدیم می‌شود.

رئیس – آقای اوزار.

اوزار – تعداد زیادی شکایت از اصناف رسیده است راجع بکار مالیاتی که در کمیسیون‌ها درست رسیدگی نمی‌کنند تقدیم می‌کنم.

رئیس – آقای تبریزی.

تبریزی – نامه ایست از اهالی میاندوآب رسیده تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس – آقای باغمیشه.

باغمیشه – شکایاتی از شهرستن رسیده است که تقدیم می‌شود.

رئیس – آقای کبیری.

کبیری – عریضه ایست از طرف کارکنان راه آهن که تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس – آقای صفی پور.

صفی پور – نامه ایست از طرف کشاورزان نهاوند تقدیم می‌کنم.

رئیس – آقای صائبی.

صائبی – یک طوماری است درخواستی از طرف اهالی خوانسار تقدیم می‌کنم.

رئیس – آقای شاخوئی.

شاخوئی – شکایتی است که تقدیم مقام ریاست می‌شود.

- بیانات قبل از دستور اقایان: کهزاد البرزی – پاکذات – دکتر امین.

۲- بیانات قبل از دستور اقایان: کهزاد البرزی – پاکذات – دکتر امین.

رئیس – نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم اقای کهزاد البرزی تشریف بیاورید.

کهزاد البرزی – خانمها و آقایان وکلاء مجلس شورای ملی چکیده انقلاب سفید شاه ومردم هستیم که امروز در خانه ملت جمع شده و مایه مباهات همه ما است که امروز با هدایت شاهنشاه بزرگ و خردمند خود دوش بدوش یکدیگر برای تامین رفاه عمومی و عدالت اجتماعی گام برمیداریم و بر ما است که برای عظمت ایران نوین و افزودن اوراق طلائی بر تاریخ مشعشع دو هزار و پانصد ساله آن از هیچ کوششی فرو گذار نباشیم.

ما که در خانه ملت بدور هم گرد آمده‌ایم وظیفه داریم برای جامه عمل پوشاند بمواردیکه عرض شد دولت را هدایت و در نتیجه بهبود وضع مملکت را بنحو شایسته‌ای تامین کنیم.

بنده معتقدم که هر کدام از ما نماینده تمام ملت ایران هستیم و وظیفه بما حکم می‌کند که برای خدمت بمردم قدمهای شایسته‌ای برداریم اما چون هر کدام در اطراف حوزه انتخابیه خود اطلاعات وسیعتری داریم بنابراین بنده با اجازه خانمها و آقایان چند مورد تقاضا نسبت به حوزه انتخابیه خودم دارم که انشاء الله دولت برای انجام این تقاضا ازهیچگونه اقدامی دریغ نخواهد ورزید.

ضمنا این موضوع را لزوما یاد آور می‌شود که هر کدام از خانمها و آقایان نمایندگان محترم بیایند پشت این تریبون و مطالبی را بیان و تقاضاهائی بکنند اگر می‌خواهد صحبتشان تکرای نباشد از مسئولان امر بخواهند مرجعی باشد که جوابگوی خانمها و آقایان نمایندگان باشد جواب بدهد تا امروز نسبت به خواسته‌های آنها چه اقدامی کرده …. چه کارمثبتی انجام داده و اگر تنها باین اکتفا شود که صحبتها بصورت جزوه‌ای منتشر شود و در گوشه کمد یا روی میز نمایندگان محترم بماند بنده معتقدم جز اتلاف وقت و هدر بردن کاغذ سود دیگری نخواهد داشت.

و حالا با اجازه همکاران محترم می‌پردازیم بخواسته‌های مردم حوزه انتخابیه خودم مسجد سلیمان. همانطوریکه اغلب آقایان و خانمها میدانند مسجد سلیمان یک شهر صنعتی و بعلت شاغل بودن کارکنان اروپائی در انجا تقریبا می‌شود گفت بصورت یک شهر اروپائی در آمده که متاسفانه فقط از نظر وضع ظاهر اروپائی است ولی از بعضی جهات اصلی بی نهایت تاسف آور است.

در سفر اخیرم به مسجد سلیمان باین فکر افتادم که یک شهر ایرانی برای محفوظ ماندن ماهیت ایرانیش لازم است مجسمه‌ای از شاهنشاه داشته باشد من مصرا از دولت می‌خواهم نسبت به نصب مجسمه اعلیحضرت همایونی در مسجد سلیمان اقدام جدی بعمل آورد زیرا خیال می‌کنم این صحیح نیست در شهری که اروپائیها رفت و آمد دارند نشانی از شاهنشاه ایران در آن شهر نباشد. و بنده اطمینان می‌دهم که مردم میهن دوست و شاهدوست مسجد سلیمان از این اقدام حسن استقبال بعمل خواهند آورد. موضوع مهم دیگر که قابل توجه است مسئله دادگاه و وضع نامطلوب آن است. با اینکه مدتها است این شهر از نظر درجه بندی از بخش به شهر تغییر یافته متاسفانه برای تبدیل دادگاه آن که بصورت دادگاه بخش اداره می‌شود هنوز اقدامی نشده و تنها دارای دو قاضی می‌باشد که روزانه می‌بایست به دویست و حتی دویست و پنجاه پرونده رسیدگی کنند واین کار صحیح نیست زیرا عدالت بصورت واقعی نمی‌تواند اجراء شود.

ازنمایندگان محترم پارلمانی وزارت دادگستری تقاضا دارم نسبت بانجام این امر اقدام لازم معمول و انشاءالله نتیجه کارشان را هم به اطلاع بنده خواهند رساند. موضوع مهمتر فرهنگ مسجد سلیمان است. برای رفاه حال کارکنان اداره فرهنگ این شهر کوچکترین قدمی برداشته نشده است. نکته ایکه باعث ناراحتی وحتی دلسردی آموزگاران فرهنگ مسجد سلیمان است مسئله مسکن است. در این شهر شرکت نفت ۷۴ باب خانه در اختیار فرهنگ گذارده که آنهم نبودنش بهتر است. تصدیق بفرمائید تقسیم ۷۴ دستگاه خانه بین ۷۰۴ دبیر و آموزگار چه کار مشکلی است؟ ۶۳۰ نفر دیگر خیال می‌کنند تبعیض بین آنان قائل شده و این موجب دلسردی آنان در امر تدریس می‌شود. در اغلب شهرستانها دولت برای کارکنان فرهنگ خانه‌های سازمانی ساخته و باز طرحهائی برای خانه سازی در دست اقدام دارد (چند نفر از نمایندگان – جاهای دیگر هم هنوز خانه‌های سازمنی نیست) که متاسفانه کوچکترین طرحی از این لحاظ برای مسجد سلیمان در نظر گرفته نشده و این مایه تاسف است.

نکته دیگر وضع تعمیر دبیرستان‌ها دبستانهای این شهر است. اداره فرهنگ منتظر است شرکت نفت این مدارس را تعمیر کند و بنده هم معتقدم شرکت اگر ساختمانهائی در اختیار فرهنگ گذارده گناهی نکرده خوب است وزارت فرهنگ برای تامین بودجه‌ای که بتوان مدارس مسجد سلیمان را تعمیر کرد فکری بکند.

این ساختمانها بصورت نامطلوبی در آمده و هرآن احتمال فروریختن آنها می‌رود و متاسفانه فرهنگ محل نه بودجه‌ای دارد که آنها را تعمیر کند ونه شرکت نفت چنین تعهدی را قبول کرده پس تکلیف بچه‌های مردم چیست؟

مسئله دیگر فرهنگ وضع ایابو ذهاب است که این خود نیز دشواری بزرگی است بنده از نماینده پارلمانی وزارت فرهنگ تقاضا دارم اقدامی بکنند که لااقل یک دستگاه اتومبیل در اختیار فرهنگ این شهر بگذارد که عجالتا برای بازرسی مدارس وسیله‌ای باشد.

فاصله بین دو مدرسه درحدود ۱۲ کیلومتر است و آقایان بازرسان و گاهی خود آقای رئیس فرهنگ می‌بایست این راه را با اتوبوس یا تاکسی طی کنند شهرستانیکه دارای ۱۸۰۰۰ دانش آموز باشد احتیاج به داشتن یک اتومبیل را دارد.

در هر حال بمواردیکه عرض شد نه وزیر اسبق و نه وزیر سابق توجهی نداشتند انشاءالله جناب اقای دکتر خانلری شیوه گذشته را قبول نخواهند کرد.

مسئله استادیوم ورزشی هم خود یکی دیگر از خواسته‌های ورزشکاران مسجد سلیمان است با توجهی که شخص اول مملکت و متصدیان امر باین رشته دارند برای تاسیس یک استادیوم ورزشی اقدامات لازم بعمل می‌آورند. آنچه را که بنده روی آن پافشاری دارم مواردی است که عرض شد و مخصوصا در مورد فرهنگ استدعا دارم آقای نماینده پارلمانی وزارت فرهنگ پس از اقدام نتیجه را باطلاع بنده خواهند رساند.

ضمنا چندی پیش بنده از دولت تقاضاهائی کرده بودند که تا امروز نفهمیدم چه تصمیمی روی آنها گرفته شده. انشاءاله دولت بنده را مطلع خواهند کرد و اگر کثرت مشغله یک فراموشی پیش آورده هیچ اشکالی ندارد که باز هم تکرار کنم واگر هم بخاطر دولت باشد امید است در مورد آب مسجد سلیمان اقدام جدی خواهند فرمود. بنده در همین مجلس چشم براه اقدامات دولت خواهم بود تا انشاءالله ببینم چه اقدامی شده وامیدوارم این خواسته‌ها تنها برای گفتن نباشد بلکه عمل هم بدنیال داشته باشد. ضمنا یک عریضه سرگشاده از کارکنان راه آهن ساکن کوی کارگران رسیده که برای رسیدگی تقدیم مقام محترم ریاست می‌کنم تا اقدام لازم بعمل آید (تقدیم نمودند).

رئیس – آقای پاکذات.

پاکذات – با اجازه ریاست محترم مجلس شورایملی خواستم شمه‌ای از کارهای حوزه انتخابیه خودم را بعرض نمایندگان محترم مجلس شورای ملی برسانم شهرستان بهشهر یک شهری است قدیمی البته همه اقایان اسمش را شنیده‌اند برای خاطر اینکه یک کارخانه عظیمی در آنجا وجود دارد که سه هزار کارگر در آنجا مشغول کارند این شهر در حدود۲۰ هزار جمعیت دارد ولی یک مشت اشخاص انگشت شمار از اوائل وقایع شهریور تا کنون در آن شهر حکومت می‌کنند این شهرستان فاقد همه چیز است. عرضم حضور آقایان این شهر مدت بیست سال از پیش آمد وقایع شهریور تاکنون روز بروز عقب افتاده شده و از همه شهرها بدتر شده و امروز نزدیک بیک ده کوره است این آقایان انگشت شمار به بیست هزار نفر مردم این شهر حکومت می‌کنند و همه اش فکر چپاول هستند هیچوقت حاضر نیستند که قدمی برای این شهر بردارند (چند نفر از نمایندگان – کی آقا؟ اسم ببرید) انجمن در این شهر تشکیل شد البته بوسیله دسته بندیها بدون اینکه مردم اینها را بخواهند، دو نفر در این انجمن فقط می‌توانند کار کنند آن‌ها هم در اقلیت هستند (چند نفر از نمایندگان – همه جا اینطور است) این دو نفر دست و پایشان بسته است بقیه اینها این مدت چند سال که در انجمن بودند و هستند هنوز هیچ کمیسیونی تشکیل نداده‌اند این انجمن چند روز پیش که فرماندار آنجا می‌خواست عوض بشود یک کمیسیونی، حالا نمیدانم محض رضای خدا بود یا اینکه خواستند سر مردم را شیره بمالند مردم که کاملا اینها را می‌شناسند و میدانند و خوب روشن هستند و گول این قبیل اشخاص را نمی‌خورند کمیسیونی تشکیل دادند در انجمن گاهی این حاضر می‌شود آن حاضر نمی‌شود گاهی آن حاضر می‌شود این حاضر نمی‌شود این است که شهر را رو بویرانی دارند می‌برند و تاکنون هم کاری صورت نداده‌اند تا زمانی که دروازه بود کامیون دیزل قند می‌آید که ۸۵۰ تومان عوارضش بود بجای یک کامیون قند یک کامیون پیاز عوارض صادر می‌کردند به ۸۵ تومان، این کارها را انجام می‌دادند دروازه که گرفته شده این‌ها دستهایشانرا گذاشتند رویهم و نشستند و هیچ توجهی نمی‌کنند و مردم نمیدانند تکلیفشان باکیست، حسابشان باکیست کتابشان با کیست. این شهر نه آب دارد نه برق دارد. (حبیبی – برقش مرتب است) کجای برقش مرتب است آقای حبیبی بنده در انجا زندگی می‌کردم میدانم برقش در چه حال است برقش در زمانی مرتب بود که اعلیحضرت فقید بآنجا رفت و آمد می‌کردند، در انجا کارخانه‌ای است که ۲۰ سال است کار می‌کند به سه تا توربین و یک دیزل قدرت برق دادن خودش را ندارد ونمی‌تواند بقسمت‌های خودش بخار بدهد کجای برقش درست است؟ بنده شخصی نیستم سیاسی ونه سیاست بلدم هر حرفی را که بعرضتان میرسانم از روی حقیقت و سادگی است و خواسته‌های مردم حوزه انتخابیه خودم است شیر و خورشید سرخی داریم آنجا، جناب آقای دکتر خطیبی کاملا واقفند که مدیر عاملش چه فرقه آدمی است، چه جور آدمی است خودشان کومک فرمودند در این باب بآقای استاندار جناب آقای دکتر بابک که مرد بسیار شریف وآدم خوب و بی نظری است می‌خواهند تازه بعد از بیست سال اقداماتی برای ما بکنند، من فکر می‌کنم که این شیر وخورشید سرخ با خون جگر پولها را فراهم می‌کند در اختیار یک همچو مدیر عاملی می‌گذارد آیا سزاوار است یک زن پا برهنه بدبخت برود آنجا شیر خشک برایش بنویسند برنج برایش بنویسند آرد برایش بنویسند روغن برایش بنویسند بعد بیک زند بدبخت بیچاره بی سواد بگویند این جا را انگشت کن، مهر کن فورا انگشت ومهر کن بعد یک قوطعی شیر خشک خلی بدهند دستش برود وبقیه بحساب آقایان برود از این جمله کارهای در ان شهر وجود دارد، از مدتی که انتخابات مجلس شورای ملی سه قتل در آنجا اتفاق افتاد یکی سرش را بریدند مثل گوسفند (یکنفر از نمایندگان – رو بقبله هم بوده ؟) می دانم او روبقبله بوده یا نه یک مالکی هم آمده رفته سرزمینی که رعایا مشغول کار بودند (چند نفر از نمایندگان – زارعین بفرمائید) زارعین آنها هنوز زارع نشده‌اند گمان نمی‌کنم در ان منطقه زارع شده باشند برای خاطر اینکه کشاورز را تیراندازی نمی‌کنند کشاورز را تیراندازی کرده کشته خودش مدتها متواری در ۳۵ کیلومتر چهل متری، در توی شهر بعنوان اینکه ژاندارمری نمیواند او را دستگیر کند او را دستگیر نکرده‌اند جناب آقای وزیر دادگستری اقدامی کردند دستوری دادند آنا دستگیرش کردند و بزندانش فرستادند یک زارع دیگر را دو تا کارد به پهلویش زدند درگله چال سر در نزدیک نکاو سرو پایش را شکاندند انداختند آنجا، این را اندختند بگردن یکعده زارع، یکعده زارع بدبخت و بیچاره پابرهنه را انداختند توی زندان که شما در این کار دست داشته‌اید هر چه گفتن به قرآن، خدا، شیراز که والله ما نبودیم کی قبول دارد؟ اصل قاتل دارد بیرون می‌گردد حالا شاهکار ژاندارمری را بعرضتان برسانم به ژاندارمری محل یک شکایت رسیده بود والله من خودم خجالت می‌کشم اسم ببرم و بگویم که شکایت چه بوده؟ با آقای سپهبد مالک تماس گرفتم بعرضشان رساندم که وقایع اینطور است وقایع را حضوری بعرض رساندم و ایشان هم دستور فرمودند تلگرافی کردند که باین کاررسیدگی بشود آقای سرتیپ جباری تشریف آوردند در محل وقوع از ساعت هشت صبح نشستند تا ساعت دو بعد از ظهر بنده در آنجا حضور داشتم یکی یکی رسیدگی کردند بعد خودشان آمدند با زبان خودشان با آقای دکتر بابک گفتند این موضوع شکایت صحت داشت رئیس ژاندارمری مسئول است و اغفال شده و این عمل را انجام داده و بنا بود این را از آنجا عوض کنند این اقا هنوز در محل خدمت الیه خودش باقی است من می‌توانم قسم این افسر را بخورم که این گناه ندارد این اغفال یک عده انگشت شمار آن شهر شد اغفالش کردند تا او آن کار را انجام داده حالا اسم نمی‌برم که چه کارهائی انجام شد این چند روز گذشته باز اداره ژاندارمری نکا بمحل آبلور رفت با یک خورده مالک با چهار تا جیپ و ۲۱ نفر ژاندارم رفت توی محل صغیر و کبیر را کوبیدند سرها شکاندند و حتی بطوری پیر مردها را فشار گذاشتند توی ژاندارمری آنها را کتک زدند که هفت تا زن وبچه سر وپا شکسته و پابرهنه توی این برف پر پروز گذشته آمدند در منزل من حتی لباسهای خونی شان توی خانه بنده است که از بنده تقاضا کرده‌اند که این‌ها را بوکلا نشان بدهید گفتم جریان چیست گفتند جریان روی همان زمینهائی است که قبلا دردست ما بوده است و آقایان آمدند این زمینها را مالک دیروزی بعنوان خورده مالک امروزی می‌خواهند از تصرف ما در بیاورند متوسل شده‌اند بژاندارمری این‌ها ۲۴ ساعته مزاحمت ما را فراهم می‌آورند آقایان آمدند ریختند توی محل تفنگها را سه، چهار تا یکی کردند دادند بیک ژاندارم چوب را گرفتند بهوار زن و بچه مردم بهوار پیرمردها می‌خواهم به بینم مسئول این امو کی است؟ در این مملکت کی باید باین کارها رسیدگی کند به آقایان نوشتند بتمام وکلا نوشتند این نامه هائی است که برای شما‌ها نوشته‌اند بنده تقدیم ریاست محترم مجلس شورای ملی می‌کنم اما درقسمت دارائی دردارائی بهشهر دلالی است که ۲ سال است در انجا بعنوان نوکر دولت خدمت می‌کند قاچاق بوسیله او حمل می‌شود مالیات یک سبزی فروش را بعنوان بازرگان می‌گیرند که تو باید پنجهزار تومان مالیات بدهی اگر نیست بیا من را ببین تا من کارت را زودتر روبراه بکنم، بابای سبزی فروش کجا از قانون سر رشته دارد کجا از این بساط سررشته دارد مجبور است بیاید برود او را به بیند که برای بیچارگی خودش یک فکری بکند این هم ۲۲ سال است آنجاست من نمیدانم چه اشخاصی هستند که از این قبیل اشخاص حمایت می‌کنند، کی حمایت می‌کند؟ عزیز من؟ چرا نمی‌گذارید مردم بکار خودشان برسند؟ چرا نمیکذارید بکار وکسب و بدبختی خودشان برسند؟ والله مردم نان ندارند بخورند، الان زارعین آبلو تمام متواربند از دست یک نفر استوار، بریجه پنبه را می‌خواهند بگیرند بدون اینکه دادشان بجائی برسد ودادگستری بداند می‌آیند یک شرحی شکایت می‌کنند خرده مالک یا مالک پر پروزی رعیت را می‌گیرند ۱۲ تا با یک طناب می‌بندند میفرستند زندان بوسیله یک گروهبان سوم، بدستور یک گروهبان ۳ من نمیدانم این چه دستوری است که اصلاحات ارضی بآنها داده این چه قانونی است؟ باید بوضع این بدبخت‌ها رسیدگی کرد تا کی تا چند؟ والله اینها نمی‌خواهند کار کنند؟ والله اینها می‌خواهند طوری بشود که وا نمود کنند مجلس دوره ۲۱ نمی‌تواند کار کند. اینها می‌خواهند اینطور وانمود کنند.

رئیس – آقای پاکذات وقت شما تمام شد.

پاکذات – بنده دیگر عرضی ندارم وتمام این شکایات را تقدیم مقام ریاست می‌کنم تا ببینم چه مرجعی می‌خواهد اینها را رسیدگی کند (احسنت).

رئیس – آقای دکتر شفیع امین.

دکتر شفیع امین – بنده کوشش می‌کنم کمتر مزاحم آقایان نمایندگان محترم بشوم ولی گرفتاری و احتیاجات زیاد وروز افزون موکلین و هموطنان بنده را مجبور می‌کند که از این تریبون برای آنها استفاده کنم، با پیشرفت تمدن و علم و صنعت بالطبع احتیاجات جوامع بشری هم بیشتر می‌شود درمملکت ما هم که بالطبع از سالهای ۱۳۰۰ باینطرف پیشرفتهای زیادی شده مخصوصا در دهساله اخیر با علاقه مخصوص شاهنشاه و فعالیت‌های دولتها در راه آهن و فرهنگ و بهداشت و دانشگاه موفق به پیشرفتهای بزرگی شده است، طبعا احتیاجات مردم مخصوصا احتیاجات شهرستانها زیاد شده، با قوانینی هم که دولتها می‌دهند حتما علاقه دارند برای راحتی این جامعه، برای راحتی ملت می‌خواهند قانونی بدهند و لایحه‌ای بیاورند ولی بنده حس می‌کنم از نظر روانشناسی یک قدری بیشتر باید دقت کنند و برای تشخیص احتیاجات ملت و احتیاجات طبقات مختلفه مردم اگر با کارمندان دولت، تجار، اصناف، تماس داشته باشند بنده حس می‌کنم نتیجه بهتری می‌گیرند. قوانین و لوایحی که می‌آورند بمجلس ملاحظه بفرمائید که اکثرا مثل اینکه بافکار عمومی گذاشته شده، از آن ناراضیند، مثلا قانون استخدام کشوری که دولت داده است حتما زحمت کشیده مطالعه کرده، بنده عرض می‌کنم از نظر تئوری، یعنی تئوریکمان ممکن است خوب باشد ولی پراتیکابل و قابل عمل نیست آقایان همکاران محترم جناب آقای منصور و حزب ایران نوین نظریاتی داشتند که قرار شد مطالعات بیشتری در قانون بشود همکار محترم آقای دکتر معتمدوزیری رئیس کمیسیون استخدام صریحا اطمینان دادند به آقایان کارمندان دولت که حتما توجه بیشتری خواهد شد اصلاحات لازم در مجلس می‌شود، باز هم متاسفانه روی ناراحتی که کارمندان دولت دارند، روی فشار که دارند شکایت هائی می‌رسد آقایان همکاران محترم تصدیق می‌فرمایند که چرخهای فعاله دولت با کارمندان دولت می‌چرخد، خدای نکرده، خدای نکرده، اگر توی آنها بد باشد البته خیلی کم بداست ولی باید زندگی کارمندان تامین باشد، باید حداقل زندگی برای یک خدمتگذار یک سپور معین شود که بداند یک اطاقی دارد، یک غذائی دارد، پوشاکی دارد خانواده اش و بچه‌هایش ازفرهنگ و بهداشت اقلا بهره مند خواهند شد، متاسفانه از دستگاههای مختلف ازادارات مختلف شکایات زیادی نداشته‌اند. بنده واقعا متاثرم بنده میدانم هم خودم خیلی متاثرم و هم آقایان همکاران محترم هم متاثرند. طوماری سه متری فرستاده‌اند کارمندان فرهنگ آذربایجان، همینطور پیشکاری دارائیهای آذربایجان و سایر ادارات که تقدیم مقام ریاست می‌کنم ضمنا ۹ فقره شکایتی است که بیشتر از فرهنگیان و کارمندان دولت رسیده است، بنده می‌خواهم از پشت تریبون بموکلین محترم بهمه کارمندان دولت بگویم که مطمئن باشند، اطمنیان داشته بانشد که اقایان نمایندگان مجلس فرد فردشان ومخصوصا کمیسیون استخدام علاقه وافری دارند که این قانون حک و اصلاح بشود با در نظر گرفتن احتیاجات عمومی مملکت و صلاح ممکت و ملت حقوق حقه کارمندان دولت از هر طبقه‌ای که باشند فرهنگی یا اداری یا کنتراتی تامین شود. عده‌ای از آقایان پزشگان همکاران باز اینجا شکایت دارند که اقایان دکترها را حقشان را پائین آورده‌اند بنده باز اینجا عرض می‌کنم که ناراحت نباشند فکرشان نارحت نباشد. باراحتی بکار خودشان ادامه بدهند دولت لایحه‌ای آورده حتما در مجلس با احتیاجات روز و با احتیاجات باصطلاح عمومی و مملکت و کارمندان تطبیق خواهدشد. بنده ۹ فقره شکایت است که تقدیم خواهم کرد هم چنین وضعیت بازنشستگان که خیلی ناراحت هستند که وضعیت آنها تامین نمی‌شود. جناب آقای وزیر پست وتلگراف اینجا تشریف دارند، کارمندان بازنشسته وزارت پست وتلگراف در این لایحه آخری که داده‌اند نوشته‌اند چون قانونی هست که بنده ضمن عرایضم بعرض میرسانم درسال ۳۷ قانونی گذشته است که هر حقوقی که شامل کارمندان دولت بشود بازنشسته‌ها هم جزء آن‌ها هستند. امیدوارم که این بار هم مورد توجه قرار گیرد.

موضوع دیگری که می‌خواهم بعرضتان برسانم این است که دولت بکارمندان اطلاع داده چون قانون استخدام دردست تهیه است ولایحه تقدیم شده، از سال ۴۱ باین طرف اضافه و فوق العاده قانونی ترفیعات که از حداقل باید برود حداکثر پایه باید بشود داده نمی‌شود ونداده‌اند. لایحه باید رویش مطالعه بشود، عجله‌ای نباید بکنیم. بنده از دولت می‌خواهم که حقوق حقه کارمندان را بدهند تا موجب دلگرمی آنها بشود. انصاف نیست ک حق مکتسبه شان را یا ترفیعشان را ندهند چون زندگیشان نمی‌گذرد مشکل است با این صد دینار سه شاهی اضافه‌ای که دارند اقلا زندگیشان تامین شود. موضوع دیگری که یادداشت کردم اینجا بعرض برسانم موضوع بهداری و بهداشت است. در روزنامه‌ها و مجلات اخیرا راجع به بهداشت جنوب مخصوصا بنادر بنده خواندم و یا شنیدم حقا جای تاسف است که ما بعد ازمدتها بعد از این خرجها، بعد از این قروض، بعد از این مخارج زیادی که می‌کنیم دولتهای ما نمی‌توانند حداقل بهداری و بهداشت آنجا را برای تامین زندگی آنها که برادران ما هستند درست کنند ما وکیل همه هستیم، بنده خیلی معذرت می‌خواهم ازنمایندگان محترم بنده هم نماینده آنها هستم، بنده هم مثل نماینده محترم بوشهر همکار محترم بنده از آن وضع متاثر هستم، آنها هم برداران ما هستند در روزنامه‌ها می‌نویسند در یک دهی ۱۵۰ نفر از ساکنین آنجا کورند، آن ده دیگری صدی سی سیفلیس دارد، دیگری صدی پنجاه تراخم دارد این برای ما ننگ است. این برای ما عار است، با این مخارج بزرگ. با این کاخهائی که ازپول دولت ساخته می‌شود بعقیده بنده ما سد نمی‌خواهیم، اول بهداشت و فرهنگ مملکت باید درست شود (احسنت) که هموطن بیچاره‌ها در جنوب، در بندر جاسک، در بندر دیلم، در بندرعباس بیچاره برای درمان خود سرگردان بماند و نتواند نان پیدا کند و درمیان منجلاب زندگی کند وبهداشت نداشته باشد. وزارت بهداری حقا زحمت می‌کشد (یکی از نمایندگان – بهداری بودجه ندارد) حالا عرض می‌کنم شیر وخورشید سرخ حقا زحمت می‌کشد، بنده تشکر می‌کنم بنام یکفرد ایرانی، بنام یک نماینده ملت تشکر می‌کنم حقا زحمت زیادی کشیده‌اند. سازمان خدمات اجتماعی زحمات زیادی کشیده، اخیرا هم بهداری نیروی دریائی جنوب خوب کار می‌کند بازهم تشکر می‌کنم ولی اینها کافی نیست. تامین بهداشت از وظایف اساسی دولت است تامین فرهنگ یعنی اقل ۶ کلاسه اولیه را وزارت فرهنگ باید تامین کند، نکند مصر است. وزارت بهداری باید حداقل بهداشت راتامین کند، نکند مقصر است، البته بودجه ندارد، تصدیق می‌کنم آقای دکتر بودجه ندارند، بنده از دولت می‌خواهم بودجه را عوض اینکه درراههای دیگر خرج می‌شود در ساختمانها یا از کارهای لوکس یک کمی علاقه داشته باشند مدیریتشان درست بشود ببینند که پولهای زیادی که نفله می‌شود خرج می‌شود و برای کارهای غیر ضروری نباشد اقلا برای تامین بهداشت این بیچاره‌ها خرج کنند که هموطنان و برادران ما هستند و در نقاط دور دست مملکت زندگی می‌کنند منظور این نیست که اشخاصیکه در پایتخت مملکت هستند راضی باشند و آن بیچاره‌ها در آنجا در توی امراض بمیرند و از بین بروند بنده باز هم عرض می‌کنم اگر همان سپاه بهداشت تامین بشود کمک بزرگی بمردم دور دست مملکت خواهد کرد موضوع دیگری که می‌خواستم مصدع بشوم بنده حاضر نیستم که وقت آقایان را بگیرم ولی موکلین زیادی مراجعه می‌کنند شکایت زیادی دارند جناب آقای موسوی نماینده محترم و همکار بنده بهتر از بنده واردند اینها اظهار می‌کنند که سود بازرگانی موجب زحمت و ناراحتی و خدای نکرده ایجاد رشوه و باج سبیل شده است می‌گویند لوازم فنی که در صندوق هست و می‌آید بعضی‌ها را معاف کرده‌اند مثلا برای ماشین‌های سواری کیلوئی پنج، شش تومان می‌گیرند و برای کامیون‌ها می‌گویند معاف است پنج تا شش تا کامیون لوازم که میاید می‌گویند مال کامیون نیست و مال ماشین سواری است باید ۵۰ هزار تومان یا ۳۰ هزار تومان سود بازرگانی بدهید این بیچاره هم که نمی‌تواند صندوقها را دانه دانه باز کند که معلوم شود این لوازم مال سواری است یا باری است یا کامیون روی این کار عملیاتی می‌شود تمنی می‌کنم که نمایندگان دولت که در مجلس تشریف دارند یادداشت بفرمانید هیچ فرقی نمی‌کند بازرگان، خورده مالک، زارع، اصناف یا فرهنگی افراد این ممکلت هستند همه باین مملکت علاقه دارند باید راحت باشند اگر حقی دارند حرفی می‌زنند باید گوش بدهیم و به خواسته‌های انها رسیدگی بکنیم انصاف نیست که به حرفهای آنها کوش نکنیم البته ممکن است در بین تجار بد هم باشند و اصناف ولی اکثر شان مردمان خوبی هستند (روستا – در اصناف بد نیست) و انصاف نیست که سود بازرگانی وگمرک را بدون مشورت با آنها وضع کنیم بنده تمنی می‌کنم در موقع نوشتن لوایحی که مربوط باصناف و بازرگانان هست با دستگاههای مختلف تماس بگیرند چه ضرر داشت برای نوشتن قانون تجارت این قوانینی که خلق الساعه نوشته شده است با اصناف و طبقات مختلف در شهرستانها تماس می‌گرفتند که بنفع جامعه تنظیم می‌شد بنظر بنده اگر دولت علاقه دارد زحمت می‌کشد فعالیت می‌کند انصاف نیست که باصطلاح در این کار مورد علاقه اش با مردم تماس نداشته باشد باید با مردم تماس بیشتر داشته باشد که درد مردم را بداند.

رئیس – آقای دکتر شفیع امین وقت شما تمام شد.

دکتر شفیع امین – اجازه بفرمائید بنده یک موضوع کوچکی را می‌خواستم عرض کنم و آن هم راجع به غله کشور است از آذربایجان مرتب شکایت می‌کنند که غله (مهندس والا – تلگرافی هم تقدیم کرده‌ام راجع باین موضوع که از خلخال رسیده است چون غله را از مردم نمی‌خرند) غله زیادی در کشور هست مخصوصا در آذربایجان چون آذربایجان مرکز غله کشور است انبار غله کشور است غله آنجا مانده روی دست مردم حتی خرواری که به سنگ تبریز ۵۰۰ کیلو است به ۱۲۰ تومان کسی نمی‌خرد و مانده روی دستشان آقا مملکتی که خودش غله خیز است دور از انصاف است، انصاف نیست که ما از خارج غله وارد کشور بکنیم در حالی که باید غله از مملکت صادر بکنیم و بخارج بفروشیم چرا غله باید در دست مالکین و کشاوزران بماند.

رئیس – آقای دکتر شفیع امین وقت جنابعالی تمام شد.

دکتر شفیع امین – بنده ۹ فقره شکایت و یک طوماری است که از طرف کارمندان رسیده که تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

رئیس – وارد دستور می‌شویم. آقای مهندس شالچیان وزیر راه فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

وزیر راه (مهندس شالچیان) – سؤالی جناب آقای سید جواد موسوی کبیری نماینده محترم مجلس شورای ملی کرده‌اند.

رئیس – آقای کبیری در مجلس تشریف ندارند (بعضی از نمایندگان – هستند) سؤال قبلا باید مطحر بشود و ایشان صحبت کنند بعد جنابعالی جواب بدهید فعلا اگر کار دیگری دارید بفرمائید.

- معرفی آقای مهندس نعمت الله زاهدی بعماونت وزارت راه بوسیله آقای وزیر راه

۳- معرفی آقای مهندس نعمت الله زاهدی بعماونت وزارت راه بوسیله آقای وزیر راه

وزیر راه – بنده اجازه می‌خواهم آقای مهندس نعمت الله زاهدی را بسمت معاونت پارلمانی بمجلس شورای ملی معرفی کنم (مبارک است – مبارک است).

- سؤال آقای کبیری راجع بارتباط تلفنی کرمانشاه و ایلام و وسیله حمل پست بین مهران و دهلران و جواب آقای وزیر پست و تلگراف

۴- سؤال آقای کبیری راجع بارتباط تلفنی کرمانشاه و ایلام و وسیله حمل پست بین مهران و دهلران و جواب آقای وزیر پست و تلگراف

رئیس – آقای کبیری بفرمائید سؤال جنابعالی از وزارت پست وتلگراف مطرح است.

موسوی کبیری – بدوا از اینکه وزیر محترم پست و تلگراف حاضر شده‌اند بسؤال اینجانب پاسخ گویند تشکر می‌نمایم همانطوریکه در متن سؤال مندرج است می‌خواستم نتیجه اقدامات وزرات پست وتلگراف را برای برقراری ارتباط تلفنی بین کرمانشاه مرکز استان و شهرستان ایلام و همچنین تبدیل وسیله حمل ونقل پست مهران بدهلران و بوسایل ماشینی اعلام فرمایند.

همکاران محترم بخوبی استحضار دارند که وسایل ارتباط و مخابرات عصر حاضر دنیا را بهم مرتبط نموده و دیگر قابل قبول نیست ببینیم یک منطقه وسیع مرزی از کشور ما مانند پشتکوه نتواند با مرکز استان و پایتخت مملکت ارتباط تلفنی داشته باشد.

جناب آقای وزیر محترم پست وتلگراف باید اذعان نمود در دنیائی که ارتباط و مخابرات آن بوسیله ایستگاههی هوائی بصورت معجزه در آمده است متاسفانه در مملکت ما سیر قهقرائی نموده است! میدانید قبل از شهریور ۱۳۲۰ پست مهران بدهلران با ماشین حمل ونقل می‌شد ولی امروز با الاغ فرستاده می‌شود. آیا این سیر قهقرائی نیست؟ آیا این بی توجهی بیک قسمت حساس از ممکلت نمی‌باشد؟

نقائص در همه جا هست که با عرض معذرت تذکرش بد نیست مثلا فاصله بین طهران – همدان ۵ ساعت بطور متوسط با ماشین‌های معمولی است اما متاسفانه پاکات پستی پس از ۵ روز بمقصد می‌رسد! فاصله بین همدان – کرمانشاه با همان وسایل بیش از دو ساعت نیست اما پاکات پستی زودتر از ۴-۳ روز بمقصد نمی‌رسد! مجموع فاصله بین طهران – کرمانشاه درحدود ۷ ساعت است اما روزنامه‌های کرمانشاه و پاکات پستی پس از مدت ۷ روز بما می‌رسد! خنده آور است روزنامه اراده آذربایجان چون با پست برای بنده فرستاده می‌شود مسافت خیابان صفیعلیشاه تا یوسف آباد را مدت ۴ روز می‌پیماید.

ولی چون روزنامه‌های اطلاعات و کیهان و بعضی نشریات دیگر همه روزه با وسائل معمولی بشهرستانها فرستاده می‌شود ساعت ۲۱ همانروز در همدان و ساعت ۲۳ در کرمانشاه بدست مشترکین می‌رسد.

آقای فضایلی استاندار کرمانشاه طی ۱۷۰۶۰ – ۴۲/۹/۲۰ تلگرای از اینجانب و سایر نمایندگان محترم دعوت نموده بودند که در مراسم استقبال از موکب ملوکانه شرکت نمائیم ولی متاسفانه تلگراف مزبور بعد از ۶ روز یعنی در تاریخ ۴۲/۹/۲۵ ببنده رسیده! که عینا ارائه می‌شود. جناب آقای وزیر محترم پست و تلگرف امیدوارم از این تذکرات ناراحت نشوید و از این حقایق که بر حسب وظیفه پارلمانی گفته می‌شود حسن استقبال نمائید. با وجود کامل بحداقل حوائج عمومی که اطمینان دارد در حدود مقدورات و امکانات است در رفع نقائص اقدام سریع مبذول فرمائید تا از یک قسمت از عواملی که موجب نارضایتی مردم است جلوگیری شود.

جناب آقای مهندس سمیعی مردم ایلام و پشتکوه بابی صبری انتظار دارند بزودی وسیله تلفن با کرمانشاه و تهران مرتبط شده و بوسیله خود جنابعالی خط تلفنی آنجا بنام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاهی هر چه زودتر افتتاح شود و نقائص موجود را برای مردمی که شعاری جز خدا – شاه – میهن ندارند مرتفع سازید.

رئیس – آقای وزیر پست و تلگراف بفرمائید.

مهندس سمیعی (وزیر پست وتلگراف و تلفن) – بنده از نماینده محترم خیلی متشکرم که اظهار لطف فرمودند به بنده از اینکه آمدم به اینجا جواب سؤالشان را بدهم این وظیفه بنده است و وظیفه بنده هم اینستکه حقایق را بگویم احتیاجات مردم خیلی زیاد است و تمام اهالی این مملکت بایستی ا ارتباطات صحیح و سریع بهره مند بشوند چه پستی چه تلگرافی و چه تلفنی، بر آقایان پوشیده نیست که فراهم آوردن این وسایل، وسایلی می‌خواهد این وسایل وسایل فنی است نیروی انسانی است و داشتن و مهیا کردن این وسایل بودجه و اعتبار و پول می‌خواهد حضرتعالی مثالی چند آوردید که نشان بدهید ما سیر قهقرائی کرده‌ایم بنده لازم میدانم چند مثالی بیاورم و بگویم که ما بعکس به جلو رفته‌ایم حضرتعالی در یک مواردی این امثال را آوردید ولی چون میدانم اغلب آقایان از وسایل پست و تلگراف خودشان استفاده می‌کنند و خودشان شاهدند می‌توانند قضاوت بکنند که عرایض بنده جز حقیقت چیز دیگری نیست در این چند سال اخیر راجع به ارتباط ایران با دنیای خارج خیلی سعی و کوشش شده است و وسایل مدرنی فراهم شده است در موقعی که سران کشورهای خارج به این مملکت آمدند و تعداد زیادی از خبرنگاران هم آمدند و برای فرستادن اخبار و مطالب خود از این وسایل استفاده کردند بدون تردید تمام احتیاجات آنها از حیث تلگراف وتلفن فراهم شده است و بنده حاضرم تقدیر نامه‌هایی که برای کارکنان وزارت پست وتلگراف از طرف آنها صادر شده ارائه بدهم و همچنین در قسمت ارتباطات بین مراکز کشور و بین تهران و استانها و مراکز استانها خیلی کوشش شده است و کارمندان ما شب وروز زحمت می‌کشند بد نیست که عرض کنم در این بوران و برف چند روز قبل که ارتباط ما بوسیله سیم در ناحیه قزوین قطع شده بود در همان کولاک آنموقعی که اغلب مردم در اطاق گرم ونرم نشسته بودند کارکنان تلگراف و تلفن توی برف و بوران مشغول اصلاح و مرمت سیمها بودند که حتی یکنفر از کارکنان از حال رفت و سرما زده شد و او را آوردند به قزوین و بحال آوردند بنابراین این بی انصافی است که اگر ما توجه نکنیم بزحمت و مساعی یکعده که در شرایط سخت ارتباط مملکت را تامین می‌کنند البته آقایان حق دارند که راجع بمنطقه خودشان گله بفرمایند که یک قدری تأخیر شده است ولی توجه بفرمائید بودجه نیست بودجه وزارت پست وتلگراف یک بودجه عادی است برای نگاهداری و حفظ وضع موجود است ولی توسعه کارهای وزارت پست وتلگراف از بودجه سازمان برنامه است برنامه سوم تازه آغاز شده است و تصدیق میفرمائید پول را همینطوری نمی‌شود خرج کرد مطالعه باید کرد پروژه تهیه کرد مطابق آن پروژه آن چیزی که مطابق صرفه و صلاح باشد از آن استفاده کرد وبجریان گذاشت مخصوصا برای نواحی غرب ایران و نواحی که از ارتباط صحیح بی بهره هستند خیلی فکر جدید شده است و بنده امیدوارم که وزارت پست و تلگراف بتواند دراوایل سال آینده برنامه ئی که در ظرف پنجسال انجام خواهد داد یعنی با اصل برنامه سوم بآقایان ارائه بدهد و اقایان بدانند که در این مدت چه کارها خواهد شد و بطور قطع منطقه پشتکوه هم بی بهره نخواهد بود و بنده خدمتتان عرض می‌کنم که موضوع ارتباط کرمانشاه بایلام که البته از راه شاه آباد خواهد بود با یک وسیله‌ای که نه تنها بین این نقاط ارتباط برقرار بشود بلکه ایلام بتواند با تمام دنیا ارتباط برقرار بکند فراهم گردد و در سال ۴۳ بموقع اجراء گذارده خواهد شد اما راجع به پست دهلران به مهران که در جزو سؤال جنابعالی بوده است سیاست کلی دولت این بوده است که از وسایل نقلیه عمومی استفاده بکنیم ما وسایل نقلیه‌ای که تحت نظر اداره یا شرکتی باشد نداریم ممکن است چنین وسیله‌ای ایجاد کنیم ولی سیاست ما این بوده است کار را از مردم نگیریم نان مردم را نبریم در هرکجا خطوط حمل و نقل مرتب هست ما از آنها استفاده می‌کنیم ونان مردم را قطع نمی‌کنیم ولی خود آقا تصدیق میفرمائید که در دهلران و مهران همچو وسیله نقلیه مرتبی نیست که در ساعات معین و روزهای معین در تمام فصول رفت و آمد کند اگر حضرتعالی یک چنین مؤسسه ئی می‌شناسید معرفی بفرمائید که ما با آن مؤسسه قرار داد ببندیم به شرط اینکه مبلغی که قرار داد می‌بندیم مبلغ قابل قبولی باشد.

رئیس – آقای کبیری توضیحی دارید بفرمائید.

کبیری – از توضیحاتی که فرمودند بنده خیلی متشکرم خواستم خدمتتان عرض کنم تقاضا این بود که کار سریع تر انجام بگیرد همانطور که در متن نطق قبل از دستور مورخه پنجم آذر ماه باستحضار رسید تیر آهن بین ایلام و کرمانشاه الان در مهران موجود است حتی بنده آماده شده‌ام که با هزینه خودم این تیرها را در بین راه بریزم و تنها کار پست و تلگراف این بود که از مرکز کسب تکلیف کند عرض کردم عیب کار اینستکه آقایان ابتکاری ازخودشان ندارند هر چیزی را باید از مرکز کسب تکلیف کنند و حال اینکه اگر الان جنابعالی موافقت بفرمائید بنده این تسهیلات را فراهم می‌کنم که تیر آهنهای موجود در مهران را بیاورند بریزند بین راه ایلام وکرمانشاه و این قسمت عمده‌ای است که آماده خواهد شد موضوع دیگر تبدیل پست مهران به دهلران است البته قسمت عمده خرابی راه است که در موقع خودش بعرض خواهم رسانید یک قسمت دیگر هم همانطوریکه عرض کردم آن سیر قهقرائی بخصوص در آنجا صادق است بطوریکه قبل از شهریور سال ۲۰ پست مهران به دهلران با ماشین حمل و نقل می‌شد ولی در حال حاضر همانطوری که عرض کدرم بادواب حمل ونقل می‌شود و این دیگر صورت حوشی ندارد و امیدوارم که در این مورد یک توجه و اقدام مؤثری بفرمائید که قبل از رسیدن سال۴۳ انجام بشود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع بنحوه مصرف اعتبارات منظوره در قانون متمم بودجه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون محاسبات راجع بنحوه مصرف اعتبارات منظوره در قانون متمم بودجه ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی

رئیس – گزارش کمیسیون محاسبات مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

کمیسیون محاسبات در جلسه یکشنبه هشتم دیماه با حضور مسئولین امر ماده واحده پیشنهادی کارپردازی مربوط به اجازه نحوه مصرف اعتبار قانونی کسر اقلام بودجه سال ۱۳۴۲ مجلس شورای ملی را مورد رسیدگی قرار داد وبشرح زیر تصویب نمود و اینک گزارش آن را تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌نماید:

ماده واحده – بهیئت رئیسه مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود مصرف اعتبارات منظوره در قانون مربوط بکسر اقلام بودجه سال ۴۲ مجلس شورای ملی را مانند گذشته تعیین و بموقع اجرا گذارد.

مخبر کمیسیون محاسبات – دکتر مهدی زاده.

رئیس – اگر راجع به این تصمیم قانونی نظری نیست رأی بگیریم (اظهاری نشد) خانمها و آقایانی که باماده واحده موافقند قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد بکارپردازی مجلس ابلاغ می‌شود.

- تقدیم ۹۸ فقره لایحه تصویب نامه‌ای بوسیله آقای دکتر خوشبین وزیر مشاور

۶- تقدیم ۹۸ فقره لایحه تصویب نامه‌ای بوسیله آقای دکتر خوشبین وزیر مشاور

رئیس – آقای دکتر خوشبین بفرمائید.

دکتر خوشبین - با اجازه آقایان محترم ۹۸ فقره تصویبنامه است که تقدیم می‌کنم و همانطوریکه دستور فرمودند فهرستها و موضوعاتش را قرائت می‌کنم. البته اگر میل هم داشتید متن تصویبنامه‌ها را بعرض میرسانم:

(عده‌ای ازنمایندگان – فهرست‌ها وموضوع‌ها را بفرمائید) با کمال میل تصویبنامه‌های سال ۱۳۴۰.

تصویب نامه مورخه ۵ر۴ر۴۰ راجع به تمدید مدت مرور زمان.
تصویب نامه مورخه ۲۷ر۴ر۴۰ راجع بمالیات پیشه وران.
تصویب نامه دیگری است بتاریخ ۲۷ر۴ر۴۰ راجع بمالیات پیشه وران.
تصویب نامه مورخه ۹ر۵ر۴۰ راجع به اصلاح ماده ۹ قانون سال ۳۹ مربوط به اصلاح قانون مالیاتی است.
تصویب نامه مورخه ۲۱ر۵ر۴۰ راجع به اخذ یکریال عوارض از هر کیسه سیمان بنفع انجمن آثار ملی.
تصویب نامه مورخه ۱۱ر۶ر۴۰ راجع به مالیات و اراضی.
تصویب نامه مورخه ۲۲ر۶ر۴۰ راجع بمالیات پیشه وران
تصویب نامه مورخه ۵ر۹ر۴۰ راجع به لغو مالیات براراضی.
تصویب نامه مورخه ۹ر۹ر۴۰ راجع بمالیات مقاطعه کاران
پنج فقره تصویب نامه مورخه ۲۳ر۳ر۴۰ درباره وصول عوارض از مسافرین راه آهن تهران ومشهد و بالعکس بنفع انجمن آثار ملی.
تصویب نامه درباره معافیت در وپنجره و شیشه‌های پنجره‌های ساختمانی جدید کتابخانه مجلس شورای ملی از پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی.
تصویب نامه مورخه۴۰/۱۱/۷ احتساب ۱۷ میلیون ریال اسناد قطعی سالهای ۳۶و۳۷ فرهنگ.
تصویب نامه مورخه ۷ر۱۰ر۴۰ راجع به لغو مالیات مستغلات غیر اجاری.
تصویب نامه مورخه ۷ر۱۲ر۴۰ راجع به ممیزی املاک مزروعی.
تصویب نامه مربوط ببودجه و اضافه اعتبارات سال ۱۳۴۰
تصویب نامه مورخه ۲۳ر۹ر۴۰ راجع به مخارج بمنظور پیشگیری وبا.
تصویب نامه مورخه ۱۹ر۳ر۴۱ راجع به ترمیم حداقل حقوق و صدی پنجاه اول و دوم اشل جدید حقوق فرهنگیان.
تصویب نامه مورخه ۲۴ر۳ر۴۰ راجع به اضافه اعتبارات اداره کل ساختمان وزارت راه.
تصویب نامه مورخه ۲۹ر۳ر۴۰ راجع به متمم بودجه سال ۱۳۴۰
تصویب نامه مورخه ۳۱ر۳ر۴۰ راجع به انجام تعهدات وزارت فرهنگ و دانشکده کشاورزی کرج وهنرستانهای حرفه‌ای نارمک و کرج.
تصویب نامه مورخه ۱۲ر۴ر۴۰ راجع به پرداخت دو هزار میلیون ریال وجوه کمک‌های آمریکا بارتش و ژاندارمری.
تصویب نامه مورخه ۱۷ر۴ر۴۰ راجع بپرداخت سی میلیون ریال تعهدات قسمتی از هزینه‌های ضروری ساختمان مجلس سنا و رفع نقائص.
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۴ر۴۰ پرداخت یک دوازدهم حقوق و مزایای کارمندان و خدمتگذاران و مصارف مستمر و غیر مستمر وزارتخانه‌ها.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۶/۱ راجع بپرداخت ده میلیون ریال از مانده اعتبار قانون پذیره نفت برای مخارج ساختمان دانشکده کشاورزی مشهد.
تصویب نامه مورخه ۸ر۶ر۴۰ مربوط باجرای کمک جنسی بکارمندان.
تصویب نامه مورخه ۸ر۷ر۴۰ مربوط به پرداخت مبلع ۵۵۶۰۰۰ باداره هنرهای زیبای کلی کشور از محل اعتبار منظور در ماده ۴۵ بودجه تفصیلی مصوب ۱۳۳۹.
تصویب نامه مورخه ۲۹ر۷ر۴۰ راجع بپرداخت صدی دو کسور بازنشستگی افسران و درجه داران ژاندارمری کل کشور.
تصویب نامه مورخه ۲۹ر۷ر۴۰ راجع بپرداخت کسر اعتبار طبع فرهنگ دهخدا.
تصویب نامه مورخه۱۰ر۸ر۴۰ راجع بپرداخت حق لیسانس و تفاوت حقوق کمک بلاعوض جنسی
تصویب نامه مورخه ۱۰ر۸ر۴۰ راجع بپرداخت مبلغ یکصد و یک میلیون ریال کسر اعتبار بهره برداری از مطالبات پیمانکاران ساختمانی انحصار دخانیات.
تصویب نامه مورخه ۱ر۹ر۴۰ راجع بپرداخت صدی ده کسر بازنشستگی افسران و درجه داران ژاندارمری کل کشور.
تصویب نامه مورخه بهزینه ساختمان بیمارستان سقز بموسسات بهداشتی شهرستانهای کردنشین و نوار مرزی.
تصویب نامه مورخه ۱ر۹ر۴۰ راجع بپرداخت اعتبار اضافی ازمحل درآمد عمومی جاری کلی کشور که باختیار وزارت دادگستری گذارده می‌شود.
تصویب نامه مورخه ۸ر۹ر۴۰ راجع بموجودی عوارض چوب‌های صنعتی و چوب‌های اهدائی سازمان جنگلبانی ایران.
تصویب نامه مورخه ۸ر۹ر۴۰ راجع بتامین اعتبار پرداخت تفاوت حقوق دارندگان پایه‌های دبیری و استادی و دانشیاری دانشگاه.
تصویب نامه مورخه ۱۵ر۹ر۴۰ راجع بپرداخت بدهی تسلیحات ارتش.
تصویب نامه مورخه ۱۵ر۹ر۴۰ راجع ببودجه سال ۱۳۴۰ مرکز تحقیقات علمی مناطق خشک.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۹/۲۰ مربوط بترمیم حقوق بازنشستگی دارندگان پایه‌های اموزشی بر اساس اشل جدید.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۰/۲ راجع باستخدام هیئت آموزشی دانشگاه تهران طبق لایحه تمام وقت استخدامی دانشگاه.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۰/۲۷ راجع بپرداخت قسط اول وام ۲۳ میلیون ریال برای ازدیاد سرمایه بانکهای کشاورزی – رهنی – ساختمانی از بانک واردات وصادرات امریکا.
تصویب نامه مورخه ۴ر۱۱ر۴۰ راجع باضافه اعتبار ماده ۱ بودجه وزارت پست و تلگراف و تلفن.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۱/۴ راجع بترمیم حقوق معلمین بماخذ اشل مندرج در تصویب نامه شماره ۳۷۹۰- ۴۰/۳/۲۳.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۱/۲۵ راجع بپرداخت اعتبار بمنظور پیش گیری وبا.
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۱۱ر۴۰ راجع بپرداخت مطالبات چایکاران شمال.
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۱۱ر۴۰ مربوط بتامین اعتبار و پرداخت ما به التفاوت حقوق دارندگان پایه‌های دبیری و استادی و دانشیاری مشاغل دردانشسرای عالی.
تصویب نامه مورخه ۴ر۱۱ر۴۰ راجع بهزینه ساختمانی و تکمیل و تجهیز نمودن مؤسسات بهداشتی و درمانی شهرستانهای کردنشین و نوارمرزی
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۲/۵ راجع بپرداخت طلب توتون کاران.
تصویب نامه مورخه ۱۶ر۱۲ر۴۰ راجع بترمیم حقوق معلمین ادراه کلی هنرهای زیبای کشور.
تصویب نامه مورخه ۵ر۱۲ر۴۰ مربوط بخرید یک دستگاه فرستنده سیار.
تصویب نامه مورخه ۲۱ر۱۲ر۴۰ راجع به تامین اعتبار هزینه‌های سال جاری مؤسسه انحصار دخانیات ایران.
تصویب نامه مورخه ۲۳ر۱۲ر۴۰ راجع بسازمان جنگلبانی.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۲/۲۳ مربوط بتامین اعتبار تفاوت حقوق استادان و دانشیاران و دبیران دانشگاههای شهرستانها ودانشسرای عالی.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۲/۲۸ راجع بتامین اعتبار پاداش شهربانی کل کشور.
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۱۲ر۴۰ راجع بپرداخت مخارج ضروری سازمان جنگلبانی ایران.
تصویب نامه مورخه ۴۰/۱۲/۲۸ مربوط بپرداخت مبلغ چهل میلیون ریال کسری هزینه‌های مربوط بوزارت بازرگانی.
تصویب نامه مورخه۴۱/۳/۱۹ راجع بپرداخت مطالبات سال چهل کارمندان هنرهای زیبای کشور.
تصویب نامه مورخه ۴۱/۳/۳۰ مربوط بپرداخت تعهدات بین المللی وزارت پست وتلگراف و تلفن
تصویب نامه مورخه ۱۵ر۱ر۴۱ مربوط بپرداخت اضافه اعتبار اداره کل انتشارات و رادیو
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۱۲ر۴۰ مربوط بپرداخت هم ارز ریالی مبلغ ۱۵ میلیون دلار کمک بلاعوض سال ۴۰ دولت امریکا.
تصویب نامه مورخه ۲۵ر۲ر۴۰ راجع بپرداخت حقوق و مزایای کارمندان و خدمتگزاران و مصارف مستمر و غیر مستمر وزارتخانه‌ها بابت اردیبهشت ماه ۴۰.
تصویب نامه مورخه ۲۸ر۱۰ر۴۰ راجع باظهار نامه مؤدیان.
تصویب نامه مورخه ۹ر۱۲ر۴۰ راجع برسیدگی بدفاتر بازرگانی.
تصویب نامه مورخه ۷ر۱۲ر۴۰ راجع به امضای اوراق و اسناد ۵۵ میلیون مارک آلمان اعتبار دریافتی از دولت فدرال آلمان.

اما تصویبنامه‌های سال ۴۱:

تصویب نامه ۶ر۲ر۴۱ راجع به تعیین نرخ مالیات نقل و انتقالات قطعی.
تصویب نامه ۴۱/۳/۳۱ راجع بقطع مرور زمان مالیاتی.
تصویب نامه ۲۱ر۶ر۴۱ راجع بمالیات پیشه وران.
تصویب نامه ۱۰ر۷ر۴۱ راجع بمالیات نقل وانتقالات شیر وخورشید سرخ.
تصویب نامه ۴۱/۸/۲۹ راجع به تکمیل قانون مالیات برارث.
تصویب نامه ۴۱/۱۰/۱۳ راجع بلغو مالیات براراضی.
تصویب نامه ۴۱/۱۲/۲۷ راجع به تجدید نظر در ارزیابی اموال غیر منقول.
تصویب نامه‌های ۴۱/۸/۱۳ و ۴۲/۴/۹ راجع به تاسیس دفاتر اقتصادی درواشنگتن وبن.
تصویب نامه ۲۰ آبان ۴۱ راجع بانتشار اسناد خزانه.
تصویب نامه ۱۰ر۷ر۴۱ راجع به یکصد میلیون ریال برای خرید سهم و سمپاش.

اما تصویبنامه‌های سال ۴۲:

تصویب نامه ۲۱ر۱ر۴۲ راجع باجازه پرداخت پنجاه درصد از حق الوکاله‌های وصولی بنمایندگان قضائی و کارمندان مؤثر در پیشرفت دعاوی دولت.
تصویب نامه ۲۱ر۱ر۴۲ راجع ببخشودگی زیان دیرکردمان الاجاره‌های رودخانه‌ها گیلان از مستأجرین سابق شیلات و رودخانه‌ها.
تصویب نامه ۲۴ر۱ر۴۲ راجع سازمان تشخیص مالیات.
تصویب نامه ۷ر۷ر۴۲ راجع بپرداخت وام از محل اسناد خرانه بملبغ شصت میلیون ریال به شرکت تلفن و ده میلیون ریال بشرکت واحد اتوبوسرانی.
تصویب نامه ۴۲/۴/۲۴ راجع بدرج بیلان در جراید محلی.
تصویب نامه ۹ر۴ر۴۲ راجع به تصفیه بقایای مالیاتی
تصویب نامه ۱۰ر۴ر۴۲ راجع به تصفیه بقایای مالیاتی
تصویب نامه ۱۶ر۴ر۴۲ راجع بفروش سیگارهای مکشوفه قاچاق.
تصویب نامه ۱۸ر۶ر۴۲ راجع بفروش تنباکوی اصفهان بدولت لبنان.
تصویب نامه ۲۵ر۶ر۴۲ راجع به مالیات پیشه وران
تصویب نامه ۱ر۳ر۴۲ راجع به بخشودگی آقای غلامحسین شریفیان از پرداخت خسارت دیرکرد بدهی بشرکت روستائی سابق.
تصویب نامه راجع باداره کل غله.
تصویب نامه ۲۶ر۲ر۴۲ راجع به نرخ مالیات بهره وام‌های خارجی.
تصویب نامه ۱ر۲ر۴۲ راجع به مالیات مقاطعه کاران.
تصویب نامه ۱ر۴ر۴۲ راجع به قبض اقساطی و دستور پرداخت‌ها که مربوط باصلاحات ارضی است.
تصویب نامه ۶ر۴ر۴۲ راجع بشرکت مدیر عامل سازمان برنامه در جلسات شورای پول.
تصویب نامه ۳ر۵ر۴۲ راجع به پرداخت چهار میلیون دلار وام بشرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری در شرکت نفت ایران و ایتالیا (سریپ).
تصویب نامه ۱۹ر۶ر۴۲ راجع بانتقال ۱۸۲۴ میلیون ریال از دیون شرکت ملی نفت به بانک مرکزی بعهده وزارت دارائی.
تصویب نامه ۱۰ر۷ر۴۲ راجع به صاحبان املاک و باغات.
تصویب نامه آخری مورخه ۲۷ر۸ر۴۲ راجع به توافق با مؤدیان.

و بطوریکه عرض کردم تصویب نامه‌ها بقیه دارد و انشاءالله در جلسات بعد شرفیاب می‌شوم.

رئیس – به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تعیین موقع جلسه بعد – ختم جلسه

۷- تعیین موقع جلسه بعد – ختم جلسه

رئیس – جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ روز یکشنبه خواهد بود.

(۴۰ دقیقه پیش از ظهر مجلس ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی