مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ تیر ۱۳۱۸ نشست ۹۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ تیر ۱۳۱۸ نشست ۹۷

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۱

جلسه: ۹۷

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۰ تیر ماه ۱۳۱۸

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای اتوموزر متخصص فنی چاپخانه مجلس

۳- شور و تصویب لایحه اعتبار تکمیل ساختمان چاپخانه مجلس

۴- شور اول لایحه اصلاح قانون محاکمات ارتش

۵- بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی و تصویب مواد ۱۰۰ تا ۱۴۲

۶- موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه

مجلس یک ساعت و نیم پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس یکشنبه سوم تیر ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین بااجازه - آقایان: دکتر سمیعی - سمیعی - ثقةالاسلامی - دکتر ضیایی - حاج ملک - مژده‌ای - مکرم افشار.

غایبین بی‌اجازه - آقایان: بهبهانی - تولیت - اعتبار - صدر - ناصری.

دیرآمدگان بی‌اجازه - آقایان: ملک مدنی - دکتر ادهم - وکیلی)

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس

رئیس - در صورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد - خیر) صورت مجلس تصویب شد.

- شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای اتوموزر متخصص فنی چاپخانه مجلس

۲- شور و تصویب لایحه تجدید استخدام آقای اتوموزر متخصص فنی چاپخانه مجلس

رئیس - گزارش تجدید استخدام آقای اتوموزر تبعه آلمان برای چاپخانه مجلس. گزارش کمیسیون محاسبات و کمیسیون امور خارجه قرائت می‌شود:

گزارش کمیسیون محاسبات

کمیسیون محاسبات لایحه شماره ۳۷۴ اداره کارپردازی مجلس شورای ملی راجع بتجدید استخدام آقای اتوموزر تبعه آلمان را برای مدیریت فنی قسمتی از امور چاپخانه مجلس تحت مطالعه قرار داده با توضیحاتی که از طرف کار پردازی داده شد با عین مواد پیشنهادی اداره کارپردازی موافقت حاصل شده اینکه گزارش آن بعرض می‌رسد.

گزارش کمیسیون امور خارجه

کمیسیون امور خارجه لایحه شماره ۳۷۴ اداره کارپردازی مجلس شورای ملی راجع باجازه تجدید استخدام آقای اتوموزر تابع آلمان مدیر فنی قسمتی از چاپخانه مجلس را مطرح نموده با توضیحاتی که از طرف کار پردازی داده شده از نقطه نظر تابعیت با تجدید استخدام ایشان موافقت حاصل شده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس - لایحه طبع و توزیع شده و بنظر آقایان رسیده است در کلیات مذاکره می‌شود. آقای روحی.

روحی _ چاپخانه مجلس مدتهای زیادی است مشغول خدمت به معارف و فرهنگ این کشور است و حقیقتاً هم تاکنون خدمات سود مندی انجام داده است چه در امور مربوط به فرهنگ و چه در کارهای دیگر و واقعاً یک مؤسسه آبرومندی است ولی من متأسفم با داشتن بسیاری از اشخاص کاردان فنی در این چاپخانه باز استخدام آقای اتوموزر که او هم البته خدماتش قابل تقدیر است تکرار می‌شود. بنده یک نوبت دیگر اینجا عرض کردم که بهتر این است که ایشان این فن بخصوص را که دارند بچند نفر بیاموزند که ما دیگر نیازمند خارجی برای یک همچو مؤسسه کوچکی نباشیم. امروز در کشور بنگاههای معظم اقتصادی مثل بانک ملی همچو بنگاهی که می‌توان گفت در شمار بزرگترین بنگاه‌های اقتصادی مشرق است بدست لایق ایرانی‌ها اداره می‌شود یک نفر خارجی در آن نیست و میدانید چقدر هم طرف اعتماد است و چقدر هم خوب کار می‌کند و چقدر هم توانسته است اقتصاد آبرومندی کشور را چه در داخل و چه در خارج حفظ کند تمام ایرانی‌های لایق آن را اداره می‌کنند و همینطور در قسمت پیشه و هنر و وزارت راه در قسمت بنگاه راه آهن و چند جای دیگر اکثریّت اینها را ایرانی‌های فنی لایق اداره می‌کنند و امروز از این حیث ما نیازمند نیستیم این خودش جای بسی شکرانه است. بنده می‌خواستم به آقایان کار پردازان تذکر بدهم که خوبست این آخرین استخدام خارجی برای چاپخانه مجلس باشد این فنی مخصوصی نیست ایرانیها باهوش هستند ومی‌توانند بخوبی انجام کنندچنانکه پیشتر هم بعضی قسمت‌ها بود که خارجی‌ها اداره می‌کردند و امروز بدست ایرانی‌های کاردان اداره می‌شود این است که بنده عقیده دارم در این قسمت دقت کنند و فعلاً هم مخالفتی ندارم و رأی هم خواهم داد قصدم بر این است که دیگر درآینده برای یک مؤسسه کوچک نیازمند خارجی نباشیم در صورتیکه بنگاههای بزرگ اقتصادی را خود ایرانیها اداره می‌کنند این چاپخانه را هم خود ایرانیها اداره می‌کنند.

رئیس - آقای کیخسرو شاهرخ.

کیخسرو شاهرخ _ از همان نقطه نظری که فرمودند کار پردازی مجلس هم همان رعایت را کرده است اگر در نظر داشته باشید در وقت استخدام متخصصین خارجی مدت استخدام دو سال و سه سال پیشنهاد می‌شد حالا اینجا تنزل کرده است بیک سال و این یک سال هم روی این اصل نبوده استکه ما ایرانی‌های کاردان نداشته باشیم بلکه ماشینهای جدیدی داشتیم که مستلزم این است که در آن قسمت هم هنوز همان ایرانی‌ها تعلیم بگیرند معلوم است تا وقتی که آن تعلیماتشان بحدّ ضرورت نرسیده است اگر ما بخواهیم ماشین آلات را آنجا بگذاریم و بخواهیم اینها بدون مطالعات و معلومات اداره کنند هیچ نتیجه از آن نخواهیم گرفت. فرمودند در جاهای دیگر اکثریت بدست ایرانی‌ها است در اینجا هم اکثریت در دست ایرانیها است در میان تقریباً سیصد نفر کارگر فقط سه نفر کارگر خارجی داریم که متدرجاً مدت استخدامشان منقضی می‌شود و امیدواریم که بعد از این طوری باشد که دیگر خود ایرانی‌ها بتوانند این ماشینها را اداره کنند و منظور ایشان هم تأمین شود

رئیس -رأی گرفته می‌شود بورود در شور موافقین قیام فرمایند

(اغلب قیام نمودند)

رئیس - تصویب شد. ماده اول

ماده اول – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است آقای اتوموزر تبعه آلمان را از آغاز آبان ماه یکهزارو سیصد و هیجده بمدت یکسال شمسی دیگر برای مدیریت فنی قسمتی از امور چاپخانه مجلس (که در قرار داد مشارالیه تصریح خواهد شد) استخدام نماید

رئیس - موافقین با ماده اول برخیزند

(عده زیادی قیام نمودند)

رئیس - تصویب شد. ماده دوم

ماده دوم – حقوق یکساله او مبلغ پنجاه و چهار هزار (۵۴۰۰۰) ریال خواهد بود که در آخر هر ماه شمسی نصف بریال و نصف با مارک آلمان پرداخته شود

رئیس - موافقین با ماده دوم برخیزند

(اغلب قیام نمودند)

رئیس - تصویب شد. ماده سوم

ماده سوم – برای هزینه بازگشت مشار الیه بآلمان مبلغ چهار هزار ریال منظور خواهد شد

رئیس - موافقین قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

رئیس - تصویب شد. ماده چهارم

ماده چهارم – آقای اتو موزر در سال یکماه مرخصی با استفاده حقوق خواهد داشت

رئیس - موافقین با ماده چهارم برخیزند

(بیشتر برخاستند)

رئیس - تصویب شد. ماده پنجم

ماده پنجم – کارپردازی مجلس اجازه دارد مطابق ماده دوم قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ سایر شرایط را تعیین و قرارداد آقای اتوموزر را امضاء نماید.

رئیس - موافقین با ماده پنجم برخیزند

(اغلب قیام نمودند)

رئیس - تصویب شد. مذاکره در کلیات دوم است آقای طباطبائی

طباطبائی _ آقای کیخسرو شاهرخ در جواب آٌقای روحی یک جمله را فرمودند که بنده خواستم اگر برای حالا هم نباشد برای آینده این تذکر را داده باشم که توجه فرمایند فرمودند که ماشین آلات تازه برای چاپخانه وارد شده است که لازم است یکسال دیگر استخدام این شخص تمدید شود. البه کار طبع مثل سایر کارها روز بروز رو به تکامل و ترقی یعنی وسائل چاپ و طرز چاپ البته آنطور که امروز معمول است با بیست سال پیش بکلی متفاوت است و بنده اطلاعی که دارم این آقای موزر شاید متجاوز از بیست سال است در حدود شرق در اینجا و افغانستان مشغول همین کارها است بنده نمیدانم معلومات ایشان تا چه حدّی است که با معلومات بیست سال پیش باز هم می‌شود از وجود ایشان استفاده کرد و باترقیاتی که وسائل چاپ کرده باز هم می‌شود از وجود ایشان استفاده کرد بنده معتقد بودم که اگر ماشین آلات تازه که فرمودند وارد شده است متخصص هم برای بکار انداختن آنها لازم بود با این ماشین آلات یک متخصص مطلع دیگری استخدام و جلب می‌شد که بدرد این کار بخورد و متخصصی که بیست سال پیش کار کرده و معلومات جدیدی هم کسب نکرده است دیگر امروز بدرد نمی‌خورد زیرا معلومات بیست سال پیش با امروز قابل مقایسه نیست و بنده نمیدانم چطور می‌شود یک کسی که بیست سال پیش از وجود او استفاده میشده با ماشین آلات امروز و تغییرات و تبدیلات فاحشی که در طرز چاپ شده باز می‌توان از وجودش استفاده کرد.

رئیس - آقای شارخ.

کیخسرو شاهرخ _ البته نظر ایشان صحیح است اگر این شخص همین جا مانده بود و نرفته بودو مطالعات جدیدی نکرده بود. از وقتـی که اقدام بخریـد ماشیـن آلات جدیـد شده اسـت خود ایـن شخـص رفتـه اسـت و در یکقسمـت از ماشین آلاتی که برای ما ضرورت داشته است مطالعاتی بعمل آورده است و البته این ماشین آلات چند قسم است و در هر قسمتش یک نفر متخصص دارد و این شخص در قسمت افست‌های جدید که چند رنگ است متخصص است و مطالعاتی کرده است و مشغول این هستیم که واداریم یک عده از او تعلیمات بگیرندکه مستغنی بشویم از وجودش

رئیس - رای گرفته می‌شود نسبت بمجموع مواد با ورقه موافقین ورقه سفید می‌دهند.

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده یکصد ورقه سفید شمرده شد)

رئیس - عده حاضر در موقع رای ۱۰۲ باکثریت ۱۰۰ رای تصویب شد

– شور و تصویب لایحه اعتبار تکمیل ساختمان چاپخانه مجلس

[ ۳ – شور و تصویب لایحه اعتبار تکمیل ساختمان چاپخانه مجلس ]

رئیس - گزارش کمسیسون محاسبات راجع باعتبار تکمیل ساختمان چاپخانه مجلس مطرح است. گزارش کمیسیون خواهده می‌شود.

کمیسیون محاسبات لایحه شماره ۳۵۰ اداره کارپردازی مجلس شورای ملی راجع به پانصد هزار ریال اعتبار برای تکمیل ساختمان چاپخانه مجلس را مطرح نموده و با توضیحاتی که از طرف اداره کارپردازی داده شد با عین ماده واحده پیشنهادی موافقت حاصل شده است اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس - ماده واحده پیشنهادی اداره کارپردازی خوانده می‌شود:

ماده واحده – مجلس شورای ملی بکار پردازی اجازه می‌دهد که از مازاد در آمدسال جاری ۱۳۱۸ چاپخانه مجلس که در بودجه کل کشور منظور و تصویب شده است مبلغ پانصد هزار ریال (۵۰۰۰۰۰) بمصرف ساختمان جدید برای چاپخانه مجلس برساند و وزارت دارائی مبلغ مذکور را با کارپردازی مجلس احتساب خواهد نمود.

رئیس - مذاکره در ماده واحده است (گفته شد – مخالفی نیست) آقایانی که موافقت دارند ورقه سفید می‌دهند.

(اخذ و تعداد آراء بعمل آمده نود و نه ورقه سفید شماره شد)

رئیس - عده حاضر ۱۰۳ با ۹۹ رای تصویب شد

– شور اول لایحه اصلاح قانون محاکمات آرتش

[ ۴ – شور اول لایحه اصلاح قانون محاکمات آرتش ]

رئیس - شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به محاکمات ارتش مطرح است. گزارش کمیسیون خوانده می‌شود:

کمیسیون قوانین دادگستری لایحه شماره ۷۰۸۳ دولت راجع بافزودن یک ماده به قانون محاکمات آرتش راجع به اجرای احکام دادگاه‌های آرتش را با حضور آقای وزیر دادگستری مطرح نموده با توضیحاتی که آقای وزیر دادند کمیسیون با ماده پیشنهادی موافقت و اینک گزارش شور اول آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

رئیس - ماده واحده خوانده می‌شود:

ماده واحده – ماده زیر بعنوان ماده ۲۸۳ بآخر قانون محاکمات ارتش افزوده می‌شود:

ماده ۲۸۳ – برای اجـرای احکـام دادگاههـای آرتش کــه متضمـن محکومیـت نقـدی میباشـد وزارت جنگ می‌توانــد آئین نامه‌ای بر اساس مقررات راجع به اجرای اسناد ثبت شده تنظیم نموده پس از تصویـب هیئت وزیران بموقع اجرا بگذارد.

رئیس - مذاکره در ماده واحده است (مخالفی نیست) رای گرفته می‌شود بورود شور دوم موافقین قیام فرمایند. (اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

– بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی و تصویب مواد ۱۰۰ تا ۱۴۲

[ ۵ – بقیه شور لایحه اصول محاکمات مدنی و تصویب مواد ۱۰۰ تا ۱۴۲ ]

رئیس - شور دوم لایحه اصول محاکمات مدنی از ماده ۱۰۰ شروع می‌شود. ماده ۱۰۰:

ماده ۱۰۰ – در صورتیکه مدعی نتواند اقامتگاه مدعی علیه را معین کند و بر دفتر دادگاه هم غیر معلوم باشد مفاد دادخواست و پیوست‌های آن بدرخواست مدعی و بدستور دادگاه سه دفعه متوالی در روزنامه رسمی و یکی دیگر از جراید کثیر الانتشار که وزارت دادگستری در مرکز و شهرستانها برای آگهی‌های رسمی معین می‌کند آگهی خواهد شد و در آگهی مذکور بایدذکر شود که اگر بعد از آن ابلاغی بوسیله آگهی لازم شود فقط یک نوبت آگهی در روزنامه خواهد شد و مدت آن ده روز است – مدعی می‌تواند آگهی در جراید دیگر را هم درخواست کند ولی در صورتیکه ذیحق شود هزینه این آگهی‌ها را نمی‌تواند جزء خسارت از مدعی علیه مطالبه کند مدعی علیه که اقامتگاه او معین نشده و بوسیله مطبوعات باو اعلان می‌شود می‌تواند اقامتگاه خود را بدادگاه معرفی کند و در اینصورت برگهای دعوی و پیوست‌ها باقامتگاهی که معین کرده است ابلاغ خواهد شد. مدعی نیز می‌تواند در صورتیکه بعد از آگهی در مطبوعات از اقامتگاه مدعی علیه مطلع شوددر خواست ابلاغ دادخواست را باقامتگاه او بنماید.

رئیس - موافقین با ماده ۱۰۰ برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۰۱:

ماده ۱۰۱ – اگر مدعی عیله یکی از ادارات رسمی (اعم از دولتی – بلدی یا کشوری) یا بنگاههای عمومی باشد دادخواست و پیوست‌ها برئیس یا قائم مقام رئیس آن اداره ابلاغ می‌شود.

رئیس - موافقین با ماده ۱۰۱ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰۲:

ماده ۱۰۲ – در دعاوی راجعه بشرکت‌ها دادخواست و پیوست‌ها بمدیر شرکت یا اشخاص دیگر که از طرف شرکت حق امضاء دارند تسلیم می‌شود و در دعاوی مربوطه بورشکسته یک نسخه بتوسط کارمند ناظر بمدیر تصفیه ویک نسخه بشخص ورشکسته ابلاغ می‌شود.

رئیس - آقای مؤید احمدی

مؤید احمدی _ بنده یک موضوعی یادم آمدچون قانون تصفیه امور ورشکسته که گذراندیم دیگر عضوناظر نداریم اینجا نوشته یک نسخه هم بعضو ناظر ابلاغ می‌شود گمان می‌کنم این را باید اصلاح بفرمایند

وزیر دادگستری _ بودنش در اینجا ضرری ندارد چون آن قانون درهمه جا اجرا نخواهدشد واین قاعده کلی است و بهتر این است که همینطور باشد

رئیس - موافقین با ماده صد و دوم برخیزند

(اکثر برخاستند)

رئیس - تصویب شد. ماده صد و سوم

ماده ۱۰۳ – در دعاوی راجعه باهالی محل معین اعم از ده یا شهر یا بخشی از شهر که عده آنها غیر محصور است یک نسخه از دادخواست بشخص یا اشخاصی که مدعی آنها را معارض خود معرفی می‌کند ابلاغ می‌شود و نسخه دیگر بکدخدا یاشهرداری محل تسلیم می‌گردد و یک نسخه دادخواست در جایگاه عمومی محل بدیوار الصاق خواهد شد بعلاوه مفاد دادخواست وپیوستهای آن مطابق ماده بعد آگهی خواهد شد

رئیس - موافقین با ماده صد و سوم برخیزند

(اغلب نمایندگان برخاستند)

رئیس - تصویب شد. ماده صدو چهارم

ماده ۱۰۴ – در صـورتیکـه شـرکـاء ملـک یـا قنـات کـه عـده آنهـا بیـش از پانـزده نفـر باشـد طـرف دعـوی واقـع شوند بدرخواست مدعی دادخواست بدو نفر از شرکاء که سهم آنها از دیگران بیشتر است ابلاغ می‌شود و بعلاوه مفاد دادخواست و پیوست‌های آن در روز نامه رسمی و یکی از روزنامه‌های کثیر الانتشار که وزارت دادگستری برای این قبیل آگهی‌ها معرفی می‌نماید سه دفعه متوالی آگهی خواهد شد و در آگهی مذکور باید ذکر شود که اگر بعد از آن ابلاغی بوسیله آگهی لازم شود فقط یکنوبت آگهی در روزنامه خواهد شد

رئیس - آقای اوحدی

اوحدی _ جای تعجب نیست که گفته شود باینکه این قانون در کمیسیونی مطرح شده که بنده هم جزء آن کمیسیون بوده‌ام و با این وصف با دقتهای لازمه که در اطراف این موادکاملاً شده و می‌توان گفت که کمتر نظیر دارد که در اطراف یک قانونی اینقدر صحبت شده باشد معذلک بنده چرا بفاصله چند روز باید اینجا اظهار نظر کنم. البته آقایان کاملاً مسبوق هستند که در تمام ملل متمدنه دنیا قانون اصول محاکمات بطور موقت می‌گذرد و حق داده می‌شود که چندین سال بگذرد وبر آن مواد نظر بدهند حالا اگر در کشور ایران اینقدر فاصله را قائل بشویم این دلیل است بر اینکه اهالی کشور خیلی تندتر و سریعتر دارند پیش می‌روند از این جهت مورد تعجب نخواهد بود در این ماده که کاملا ارتباط بماده قبل دارد بنده یک اجمالی دارم که می‌بینم و تصور می‌کنم اگر آقای وزیر دادگستری با پیشنهاد مختصر بنده موافقت بفرمایند بموقع باشد در ماده قبل معین شد که اگر اهالی یک ده مورد دعوی واقع شوند ابلاغ بآن یکنفر یا دو نفری که مدعی معین می‌کند بآنها می‌شود و بعلاوه یک نسخه بکدخدا داده می‌شود یکی هم بشهرداری داده می‌شود تا اینکه آنها هم رعایای آن محل را از موضوع دعوی مستحضر کنند همین فلسفه که در ماده قبل هست در ماده بعد هم هست زیرا ماده بعد هم می‌گوید که اگر طرفهای دعوی بیش از پانزده نفر شدند و مربوط بیک قنات است یا مربوط بآب رودخانه و حقابه است پانزده نفر بیشتر شدند بدرخواست مدعی بدو نفر ابلاغ می‌شود و برای اطلاع سایرین فقط در روزنامه انتشار پیدا می‌کند بنده خواستم عرض کنم با تصدیق باینکه طرف دعوی رعیت است با تصدیق باینکه روزنامه هر قدر کثیر الانتشار باشد باندازه‌ای که بآن رعیت هم برسد و رعیت بفهمد یا سواد داشته باشدو بخواند نخواهدبود و باز نمی‌تواند از دعوی مسبوق شود خوب است آقای وزیر موافقت بفرمایند که مفاد این ماده هم منطبق با مفاد ماده قبل بشود یعنی همانطور که در ماده قبل یک نسخه از عرضحال با منضماتش به کدخدا داده می‌شود و بشهرداری در این قسمت هم پای کدخدا و شهرداری توی کار بیاید و این عبارتش خیلی مختصر است فقط نوشته شود (در صوتیکه شرکاء ملک یا قنات که عده آنها بیش از ۱۵ نفر باشد طرف دعوی واقع شوند بدرخواست مدعی دادخواست با رعایت مفاد ماده قبل الی اخر) فقط همین دو کلمه باین ماده اضافه می‌شود وقتی این دو کلمه باین ماده اضافه شد عین همان مطالب که در ماده قبل هست در اینجا هم اجرا می‌شود و نظر بنده هم تامین می‌شود بیش از این هم دیگر عرضی ندارم.

وزیر دادگستری _ قیاس این دو ماده بنظر بنده بیوجه است این دو ماده ۱۰۳ و ۱۰۴ فقط یک شباهت ظاهری با هم دارند و الا در حقیقت معارضند. نظر در ماده ۱۰۳ بیک عده اشخاص غیر محصور است یعنی اهالی یک ده یک قریه هر کس باشد همینقدر ساکنین یک قریه طرف دعوی هستند در یک آب یا در یک مرتعی همه استفاده می‌کنند و طرف ابلاغ هم ساکنین یک قریه است یعنی هر کس باشد نظر بحسن و حسین نیست نظر بساکنین یک قریه است و جون سکنه یک قریه و محل مورد نظر است و شهرداری هم نماینده قاطبه یک جمعیتی است بآنجا مراجعه می‌کنند یا اینکه بکدخدا مراجعه می‌کنند از نظر اینکه کدخدا و شهرداری هم نماینده جامعه یک بلد هستند ولی در ماده ۱۰۴ نظر باشخاص محصور است بر عکس آنها اشخاص محصور و اشخاص معین هستند ولی عده شان خیلی زیاد است و ما تجربیات تلخی در دادگستری داریم که دعاوی راجع بیک قناتی که یک نفر مالک نداشته و مالکین بیش از صد یا صد و پنجاه نفرند یک دعاوی تشکیل شده که چندین سال طول کشیده و شاید موفق نشده‌اند یک جلسه هم تشکیل بدهند برای اینکه در مرحله ابلاغ که صد و پنجاه نفر هستند و همه در یک جا نیستند باید بهشان ابلاغ شود و آقای اوحدی که با ماده قبل مقایسه کردند آنها اغلب در یک جا جمعند توی یک محله توی یک شهر جمعند که بکدخدا اطلاع می‌دهند و نتیجه دارد ولی اینجا در صورتیکه شرکاء یک قنات یا یک ملک معلوم نیست در یک جا ساکن باشند یکیشان در طهران است یکی در قزوین است یکی در زنجان و یکی درمحل و مقایسه‌ای که با ماده قبل فرمودند اینجا مورد ندارد اینجا نظر بیک اشخاص محصوری است که عده شان خیلی زیاد و متفرق هستند از این جهت اینطور در نظر گرفته شده و این فرمول هم که در ماده ۱۰۴ ذکر شده از ابداعاتی است که در این قانون شده و بسیار مفید خواهد بود.

رئیس - موافقین با ماده صد و چهار برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس - تصویب شد ماده صد وپنج:

ماده ۱۰۵ – اگر مدعی علیه در حوزه دادگاه دیگری اقامت دارد دادخواست بتوسط دفتر آن دادگاه بوسیله مأمور ابلاغ می‌شود و در جائیکه دادگاه نیست توسط اداره شهربانی یا امنیه یا بخشدار یا دهدار محل یا با پست سفارشی دو قبضه و هر گاه مدعی علیه درخارج باشد بوسیله وزارت امور خارجه ابلاغ خواهد شد و در صورتیکه در توقیفگاه یا در زندان باشد دادخواست و مدارک در محل نامبرده باو ابلاغ می‌شود.

رئیس - موافقین ماده صد و پنجم برخیزند.

(عده زیادی برخاستند)

رئیس - تصویب شد. ماده صد و ششم:

ماده ۱۰۶ – در موارد زیر مأمور ابلاغ نمی‌تواندمتصدّی امر ابلاغ شود:

۱ – باشخاصیکه با مأمور قرابت سببی یا نسبی تا درجه سوم از طبقه دوم داشته باشند.

۲ – در صورتیکه بین مأمور ابلاغ و مدعی علیه دعوی حقوقی ویا جزائی در دادگاه مطرح باشدو یا آنکه دعوای جزائی سابقاً مطرح بوده و در جنحه بیش از دوسال واز جنائی بیش از پنج سال از تاریخ ختم آن نگذشته باشد.

رئیس - موافقین ماده صد و ششم قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده صدو هفتم:

ماده ۱۰۷ – هر یک از اصحاب دعوی یا وکلای آنها می‌توانند محلی را برای ابلاغ برگهای دعوی در شهری که مقر دادگاه است انتخاب نموده آنرا بدفتر دادگاه اعلام کنند در اینصورت کلیه برگهای راجعه بدعوی به محل نامبرده ابلاغ خواهد شد.

رئیس - موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۰۸

ماده ۱۰۸ – هر گاه یکی از طرفین دعوی محل اقامتی را که برگهای اولیه در آن محل ابلاغ شده و یا محلی را که برای ابلاغ برگها انتخاب کرده‌اند تغییر دهند باید فوراً محل جدید را با مشخصات بدفتر دادگاه اطلاع دهند و مادامیکه باین ترتیب اطلاع نداده‌اند برگها بهمان محل سابق فرستاده می‌شود و در صورتیکه کسی در محل نباشدیا اشخاصی که هستند نخواهند رسید بدهند مأمور ابلاغ این نکته را با گواهی پاسبان یا امنیه یا دو نفر از اهل محل در ابلاغنامه تصریح و بدفتر دادگاه عودت می‌دهد در اینصورت برگهای نامبرده ابلاغ شده محسوب است و در دفتر دادگاه باقی می‌ماند و کسی که ابلاغ باو می‌بایستی بشود نمی‌تواند بعدم اطلاع از آن معتذر گردد.

رئیس - موافقین با ماده ۱۰۸ قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۰۹

ماده ۱۰۹ – در صورتیکه دادخواست و پیوست‌های آن مطابق مواد این مبحث ابلاغ نشود دادگاه ابلاغ را باطل می‌نماید مگر آنکه مدعی علیه پاسخ کتبی خود را داده و اگر ابلاغ برای حضور در جلسه باشد در آن جلسه حاضر شده باشدکه در این دو صورت حق اعتراض بطریق ابلاغ نخواهد داشت.

وزیر دادگستری _ اینجا یک کلمه دو افتاده است که در این دو صورت حق اعتراض بطریق ابلاغ نخواهد داشت خواهش می‌کنم این کلمه را اصلاح فرمایند.

نقابت (مخبر کمیسیون) صحیح است باید همینطور اصلاح شود.

مؤید احمدی _ که در این صورت حق اعتراض نخواهد داشت اصلاح شد.

رئیس -موافقین با ماده ۱۰۹ با این اصلاح قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۱۰

ماده ۱۱۰ – هیچیک از اصحاب دعوی و وکلای دادگستری نمی‌توانند مسافرت‌های موقتی خود را تغییر محل اقامت حساب کرده ابلاغ برگهای دعوی مربوط بخود را در محل نامبرده در خواست کنند و اعلام مربوطه به تغییر محل اقامت وقتی پذیرفته می‌شود که محل اقامت مطابق ماده ۱۰۰۴ قانون مدنی حقیقتاً تغییر یافته باشد.

رئیس - موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۱۱

مبحث دوم – جریان دعوی از بعد از ابلاغ دادخواست تا تعیین جلسه

ماده ۱۱۱ – مدعی علیه باید در ظرف ده روز پس از رسید دادخواست بادعای مدعی پاسخ داده رونوشت گواهی شده کلیه اسناد ودلائل خود را پیوست نماید و در ضمن پاسخ کتبی دعوی جعل سند و معاینه و درخواست تحقیق محلی و استعلام از کارشناس و هر نوع ایراد و دفاعی را که نسبت بدعوی مدعی مؤثر میداند اظهار کند و رعایت مفاد قسمت ۶ از ماده ۷۲ و مواد ۷۴ تا ۷۸ اصول محاکمات را در پاسخ خود بنماید. پاسخ مدعی علیه و پیوستهای آن باید در دو نسخه و درصورت تعدد مدعی بعده مدعیان بعلاوه یک نسخه باشد – اگر پاسخ مدعی علیه با پیوستهای آن یک نسخه باشد دفتر دادگاه رونوشت آنرا بعده مدعیان تهیه نموده و هزینه آنرا دو برابر ازمدعی علیه بوسیله مأمور اجراء وصول می‌نماید.

رئیس - موافقین با ماده ۱۱۱ قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۱۲:

ماده ۱۱۲ – بعد از رسید پاسخ مدعی علیه مدیر دفتر باید یک نسخه از پاسخ را با پیوست‌های آن بایگانی و نسخه دیگر را با پیوستهای آن در ظرف دو روز بوسیله مأمور ابلاغ کند.

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۱۳:

ماده ۱۱۳ – مقررات راجع بابلاغ برگهای دعوی بمدعی علیه برای ابلاغ بمدعی نیز از هر جهت منظور می‌شود.

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۱۴:

ماده ۱۱۴ – مدعی باید هر پاسخی که دارد مطابق ماده ۱۱۱ نوشته و اگر باسناد یا گواهی جدیدی برای پاسخ از مدافعات مدعی علیه استناد کرده است و رونوشت آن اسناد و نام گواه‌ها را پیوست هر نسخه کرده در ظرف ده روز بدفتر دادگاه تسلیم کند.

رئیس -موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۱۵:

ماده ۱۱۵ – مدیـر دفتر بایـد در ظرف دو روز پاسخ مدعی را بوسیله مأمور ابلاغ برای ابلاغ بمدعی علیه بفرستد و مشار الیه آخرین پاسخ خود را باید تا ده روز بدفتر دادگاه برساند.

پاسخ آخر را مدیر دفتر برای مدعی فرستاده و در همان موقع روز و ساعت رسیدگی را معین کرده اصحاب دعوی را احضار می‌کند – قواعد احضار مانند قواعد ابلاغ است.

رئیس - موافقین با ماده ۱۱۵ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد: ماده ۱۱۶:

ماده ۱۱۶ – اگر یکی از اصحاب دعوی پاسخ کتبی خود را در موعد مقرر بدفتر دادگاه نرساند مدیر دفتر جلسه دادرسی را معین و بطرفین اطلاع می‌دهد.

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۱۷:

ماده ۱۱۷ – مدعی می‌تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده است زیاد کند و یا نحوه دعوی یا خواسته و یا درخواست خود را تغییر دهد مشروط بر اینکه منشأ آن همان منشأ دعوای اولی و مربوط بآن باشد – تغییر درخواست یا زیاد کردن خواسته و تغییر آن در دعوی عادی در لایحه پاسخنامه مدعی و در دعاوی اختصاری در جلسه اول دادرسی بعمل می‌آید و نیز مدعی می‌تواند در تمام مراحل دادرسی خواسته خود را کم کند.

رئیس - موافقین با این ماده برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۱۸:

مبحث سوم – مواعد مخصوص

ماده ۱۱۸ – موعد پاسخ مدعی و مدعی علیه در صورتیکه خارج از مقر دادگاه باشند بترتیب زیر است:

۱ – هر گاه در ایران باشد به نسبت هر سی او شش کیلومتر (شش فرسخ) مسافت بین اقامتگاه او تا مقر دادگاه یکروز بموعد مقرر اضافه می‌شود.

۲ – هر گاه در خارجه باشد دو ماه و برای کشورهای دور (آمریکا و خاور دور و اقیانوسیه) سه ماه کسر از سی و شش کیلومتر در صورتیکه کمتر از هیجده کیلومتر باشد بحساب

نمی‌آید و اگر هیجده کیلومتر یا زیادتر باشد یک روز برای آن منظور می‌شود.

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۱۹:

ماده ۱۱۹ – موعد پاسخ مدعی علیه در صورتیکه اقامتگاه معینی نداشته باشد یا دعوی راجع باهالی محل بعده غیر محصور یا راجع بشرکاء ملک یا قنات بیش از پانزده نفر باشد از روز طبع آخرین آگهی در مطبوعات سه ماه است و پس از مدت مذکور اگر ابلاغی بوسیله آگهی لازم شود مهلت آن ده روز است و ابتدای این مهلت تاریخ طبع آگهی در روزنامه است.

رئیس - موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲۰:

ماده ۱۲۰ – در صورتیکـه در یـک دعوی مدعـی علیـه متعدد باشند طویـل ترین موعد که در باره یکنفر از آنان رعایت

می‌شود شامل تمام آنها می‌باشد

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۲۱:

ماده ۱۲۱ – هر گاه برگهای دعوی و پیوستها اتفاقاً در غیر اقامتگاه مدعی علیه باو ابلاغ شود موعد پاسخ با رعایت مسافت از محل اقامت او منظور می‌شود.

رئیس -موافقین با این ماده برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲۲:

ماده ۱۲۲ – ترتیب جریان کار در دفتر دادگاه و تعیین اوقات جلسه دادرسی و تنظیم برگهای دعوی تابع مقررات آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود

رئیس - موافقین با ماده ۱۲۲ قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۲۳:

فصل چهارم – جلسه دادرسی

ماده ۱۲۳ – در موارد زیر مدیر دفتر باید بدون اینکه تعیین جلسه کند مراتب را فوراً بدادگاه اطلاع دهد:

۱ – وقتی که مدعی دادخواست خود را استراد کرده باشد

۲ – در صورت سازش طرفین که سازشنامه رسمی بدادگاه رسیده باشد

۳ – در موردیکه مدعی علیه کاملاً و صریحاً بدعوی مدعی تسلیم شده باشد

۴ – در صورتیکه طرفین حق حضور خود را اسقاط کرده باشند

دادگاه باید در ظرف دو روز تکلیف کار را از حیث اینکه برای تحقیق یا استیضاح محتاج به تعیین جلسه است یا نه معین کند.

در صورتیکه دادگاه تعیین جلسه را لازم نداند درمورد اول دادخواست را ابطال و درمورد ثانی رسید سازش نامه و ختم امر را در پرونده قید می‌کند و در مورد سوم بلافاصله و در مورد چهارم پس از رسیدگی صادر می‌کند

رئیس -موافقین با ماده ۱۲۳ قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۲۴:

ماده ۱۲۴ – هر گاه یکی از طرفین حق حضور خود را برای جلسه دادرسی اسقاط کرده باشد در اینصورت نیز مدیر دفتر باید فوراً و قبل از جلسه بدادگاه اطلاع دهد و اگر دادگاه حضور کسی که حق حضور خود را اسقاط کرده است لازم بداند باید در ظرف دو روزکتباً بمدیر دفتر اطلاع دهد.

مدیر دفتر وقت جلسه را بکسی که دادگاه حضور اورا لازم دانسته است صریحاً اعلام می‌کند که برای اداء توضیحات در جلسه دادرسی حاضر شود.

رئیس -موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۲۵:

ماده ۱۲۵ – جلسه دادرسی برای اولین روزی که دادگاه مطابق دفتر اوقات وقت رسیدگی دارد معین می‌شود ولی وقت باید طوری معین شود که فاصله بین ابلاغ وقت باصحاب دعوی وروز جلسه کمتر از سه روز نباشد.

رئیس - موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲۶:

ماده ۱۲۶ – در مواردیکه اقامتگاه متداعیین یایکی از آنها در خارج از مقر دادگاه باشد روز جلسه باید با رعایت مسافت و مدتی که عادتاً برای ابلاغ و حضور در دادگاه لازم است معین شود.

رئیس - موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۲۷:

ماده ۱۲۷ – دادگاه می‌تواند جلسه دادرسی را بارضایت متداعیین بتأخیر اندازد.

رئیس - موافقین با ماده ۱۲۷ قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۲۸:

ماده ۱۲۸ – حاکم دادگاه قبل از جلسه دادرسی پرونده کار را بررسی کرده خلاصه از دعوی و مدافعات و دلائل طرفین ترتیب داده نکاتی را که محتاج بتوضیح است یادداشت می‌کند و درموقع گشایش جلسه خلاصه مزبور را برای اصحاب دعوی خوانده و توضیحاتی را که لازم است از آنها می‌خواهد توضیحات و مذاکرات بطور خلاصه در صورت مجلس نوشته شده و بامضای طرفین می‌رسد.

رئیس - موافقین با ماده ۱۲۸ برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲۹:

ماده ۱۲۹ – در جلسه دادرسی هیچگونه دلیل و سند جدیدی از طرفین پذیرفته نمی‌شود.

رئیس - موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۰:

ماده ۱۳۰ – عدم حضور یکطرف مانع توضیحات طرف دیگری نمی‌باشد.

رئیس - موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۳۱:

ماده ۱۳۱ – در موارد زیر عین اظهارات اصحاب دعوی باید نوشته شود.

۱ – وقتی که بیان یکی از آنها مشتمل بر اقرار باشد.

۲ – در موردی که یکی از طرفین بخواهد از اظهارات طرف دیگر استفاده نماید

۳ – در صورتیکه دادگاه بجهتی درج عین عبارت را لازم بداند

رئیس - موافقین با ماده ۱۳۱ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۲:

ماده ۱۳۲ – دادگاه در جلسه رسیدگی بطرفین تکلیف سازش می‌کند هر گاه سازش کردند مراتب در صورت مجلس نوشته شده بامضای طرفین می‌رسد و در صورتیکه حاضر برای سازش نباشند دادگاه شروع برسیدگی می‌نماید.

رئیس -موافقین با ماده ۱۳۲ قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۳۳:

ماده ۱۳۳ – اگر دعاوی دیگری که ارتباط کامل با دعوی طرح شده دارد در همان دادگاه مطرح باشد دادگاه می‌تواند دعاوی نامبرده را جمع کرده بتمام آنها توأماً رسیدگی نماید و هر گاه دعاوی نامبرده در شعب یک دادگاه مطرح باشد بتمام آن دعاوی توأماً در یکی از شعب به تعیین رئیس دادگاه رسیدگی خواهد شد.

در مورد این ماده و کلا و یا اصحاب دعوی مکلفند از دعاوی مربوطه دادگاه را مستحضر نمایند.

رئیس - موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۳۴:

ماده ۱۳۴ – دادگاه مکلف است در پایان جلسه تکلیف دادرسی را در صورتیکه قضیه روشن شده باشد با اعلام صریح ختم دادرسی و الا با تعیین جلسه بعد معین کند و برای دادگاه‌ها ممنوع است با جمال برگذار نمایند.

در صورتیکه دعوی قابل تجزیه بوده و فقط قسمتی از آن روشن باشد دادگاه می‌تواند نسبت بهمان قسمت دادرسی را ختم کرده و نسبت بقسمت دیگر رسیدگی را ادامه دهد.

رئیس - موافقین با ماده ۱۳۴ قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۳۵:

ماده ۱۳۵ – بعد از اعلام ختم دادرسی هیچ قسم اظهار شفاهی یا کتبی از طرفین پذیرفته نخواهد شد.

رئیس -موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۳۶:

ماده ۱۳۶ – جلسات دادرسی علنی است مگر در موردی که علنی بودن جلسه مخل انتظامات عمومی و یا مخالف اخلاق حسنه باشد که در اینصورت دادگاه می‌تواند مستقلا و یا بدرخواست یکی از اصحاب دعوی و یا بدرخواست دادستان قرار غیر علنی بودن جلسه را بدهد.

رئیس -موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۳۷:

ماده ۱۳۷ – دادگاه می‌تواند نسبت باشخاصیکه موجب اختلال نظم جلسه می‌شوند تا چهل و هشت ساعت حکم حبس بدهد و این حکم باید فوراً اجرا شود در مورد این ماده اگر مرتکب از اصحاب دعوی ویا وکلای آنها باشد مدت حبس تا پنج روز خواهد بود.

رئیس - موافقین قیام نمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۸:

ماده ۱۳۸ – در موارد ابلاغ دادگاه باید قبل از اعلام ختم دادرسی عقیده دادستان را در موضوع دعوی استماع کند.

رئیس - موافقین با ماده ۱۳۸ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳۹:

فصل پنجم – در موارد ابلاغ

ماده ۱۳۹ – مواردی را که دادستانها باید در دادرسی‌های مدنی و بازرگانی در دادگاههای شهرستان و استان مداخله کنند موارد ابلاغ گویند و موارد نامبرده از قرار زیر است:

۱ – دعاوی راجعه باموال منافع و حقوق عمومی

۲ – دعاوی راجعه بدولت

۳ – دعاوی راجعه بوجوه بریّه و امور خیریه که جهت عمومی داشته باشد مثل وصایای عمومی و اوقاف عمومی و امثال آن

۴ – دعاوی راجعه بمحجورین و غائب مفقودالاثر

۵ – در ایراد راجعه برد دادرسهای دادگستری و درخواست اعاده دادرسی

رئیس - موافقین با ماده ۱۳۹ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴۰:

ماده ۱۴۰ – در سایر دعاوی نیز دادستان می‌تواند در هر مورد که لازم بداند بنام حفظ قانون در جلسه دادرسی اظهار نظر نماید.

رئیس -موافقین با ماده ۱۴۰ برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۴۱:

ماده ۱۴۱ – در موارد ابلاغ بمحض اینکه جلسه رسیدگی معین گردید مدیر دفتر باید وقت جلسه را بدادستان اطلاع دهد – دادستان مکلف است قبل از جلسه پرونده امر را مطالعه نماید.

رئیس - موافقین با ماده ۱۴۱ برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۴۲:

ماده ۱۴۲ – دادستان باید در جلسه دادرسی حاضر شده عقیده خود را در موضوع دعوی قبل از اعلام ختم دادرسی شفاهاً اظهار کند.

رئیس -موافقین با ماده ۱۴۲ قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

– موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

[ ۶ – موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه ]

رئیس -اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه ۱۷ تیر ماه سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قانون های تصویب شده

قانون اجازه تجدید استخدام آقای اتوموزر تبعه آلمان مدیر فنی چاپخانه مجلس

ماده اول - کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است آقای اتوموزر تبعه آلمان را از آغاز آبان ماه ۱۳۱۸ به مدت یک سال شمسی دیگر برای مدیریت فنی قسمتی از امور چاپخانه مجلس (که در قرارداد مشارالیه تصریح خواهد شد) استخدام نماید.

ماده دوم- حقوق یک ساله او مبلغ پنجاه و چهار هزار (۵۴۰۰۰) ریال خواهد بود که در آخر هر ماه شمسی نصف به ریال و نصف با مارک آلمان پرداخته شود.

ماده سوم - برای هزینه بازگشت مشارالیه به آلمان مبلغ چهار هزار ریال منظور خواهد شد.

ماده چهارم - آقای اتوموزر در سال یک ماه مرخصی با استفاده حقوق خواهد داشت.

ماده پنجم - کارپردازی مجلس اجازه دارد مطابق ماده دوم قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ سایر شرایط را تعیین و قرارداد آقای اتوموزر را امضا نماید.

این قانون که مشتمل بر پنج ماده است در جلسه دهم تیر ماه یک هزار و سیصد و هیجده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی- حسن اسفندیاری

قانون پانصد هزار ریال اعتبار برای ساختمان جدید چاپخانه مجلس

ماده واحده - مجلس شورای ملی به کارپردازی مجلس اجازه می‌دهد که از مازاد درآمد سال جاری ۱۳۱۸ چاپخانه مجلس که در بودجه کل کشور منظور و تصویب شده است مبلغ پانصد هزار ریال (۵۰۰۰۰۰) به مصرف ساختمان جدید برای چاپخانه مجلس برساند و وزارت دارایی مبلغ مذکور را با کارپردازی مجلس احتساب خواهد نمود.

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه دهم تیر ماه یک هزار و سیصد و هیجده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی- حسن اسفندیاری