دانشگاه فرح پهلوی

از مشروطه
(تغییرمسیر از مدرسه عالی دختران)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
شهبانو فرح پهلوی دانشگاه فرح پهلوی درگاه محمدرضا شاه پهلوی
شهبانو فرح مدرسه عالی دختران را می‌گشایند ۹ آذر ماه ۱۳۴۴
لوگوی دانشگاه فرح پهلوی
مدرسه عالی دختران دانشجو می‌پذیرد مهر ماه ۱۳۴۳
دانشگاه فرح پهلوی برای دوره فوق‌لیسانس دانشجو می‌پذیرد

دانشگاه فرح پهلوی در ۳۰ فروردین ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی گشایش یافت.

پیشینه این دانشگاه به سال ۱۳۴۳ بر می‌گردد به سالی که گشایش مدرسه عالی دختران از تصویب پنجاه و هفتمین شورای مرکزی دانشگاه‌های ایران گذشت و موافقت نامه شماره ۱۲/۴۸۳۷ به تاریخ امرداد ماه ۱۳۴۳ وزارت فرهنگ بنیاد شد و در برنامه عمرانی سوم به تصویب مجلس شورای ملی رسید. مدرسه عالی دختران از مهر ماه ۱۳۴۳ آگهی پذیرش دانشجو را در روزنامه‌ها به چاپ رسانید.

گشایش مدرسه عالی دختران

در روز سه‌شنبه ۹ آذر ماه ۱۳۴۴ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در میان شور و هیجان دانشجویان مدرسه عالی دختران این نهاد باارزش فرهنگی را گشودند. رییس مدرسه عالی دختران و هیات امنا و استادان در ورودی ساختمان به پیشباز علیاحضرت شهبانو ایستاده بودند. با ورود علیاحضرت به سالن سخنرانی مدرسه عالی دختران در دو سوی دانشجویان با جامه رسمی مدرسه آیین احترام را به جای آوردند. آنگاه علیاحضرت با بریدن نوار سه رنگ مدرسه عالی دختران و شبانه‌روزی آن را گشودند و سپس از بخش‌های گوناگون مدرسه عالی چون لابراتوارهای زبان، اتاق‌های ماشین‌های اداری، ماشین نویسی، آزمایشگاه روانشناسی و شبانه‌روزی بازدید کردند. علیاحضرت شهبانو هنگام بازدید از یکی از کلاس‌های حسابداری به دانشجویان فرمودند:

من از دیدن دانشگاه شما مسرورم و امیدوارم دانشگاه شما روز به روز توسعه بیشتری پیداکند.

با ورود علیاحضرت شهبانو به تالار اجتماعات مدرسه عالی دختران سرود ملی ایران نواخته شد. سپس دکتر فاطمی رییس مدرسه عالی دختران در سخنان خود گفت:

علیاحضرتا
نزول اجلال موکب مبارک که مظهری از فرهنگ‌پروری و عنایات عالیه شهبانوی محبوب نسبت به بانوان کشور است مایه مباهات و سرافرازی جان نثار و هیات امنا و استادان و دانشجویان و کارکنان مدرسه عالی دختران می‌باشد.
انقلاب مقدس ششم بهمن ماه ۱۳۴۱ و نقشی که بر عهده بانوان کشور برای به ثمر رساندن نیات تابناک شاهنشاه آریامهر واگذار شده خدمتگزاران وطن را برانگیخت تا هر یک به سهم خود در این راه حیاتی از صمیم قلب بکوشند و دین خود را نسبت به مظهر ملیت و کشور سربلند ایران اداکنند.
چاکر نیز که عمری را در راه اعتلای فرهنگ و توسعه و اصلاح آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان این آب و خاک صرف کرده است درصدد برآمد که به پیروی از اصول انقلاب مقدس شاه و مردم و متناسب با احتیاجات جامعه ایران نوین برای تحقق بخشیدن به یکی از بزرگترین هدف‌های انقلاب یعنی پرورش دختران و زنان ایران به منظور درک و قبول مسئولیت‌های اجتماعی و سیاسی کشور اقدام کند.
علیاحضرتا
زنان و دختران ایران قبل از آغاز انقلاب ششم بهمن از لحاظ استفاده از وسایل تعلیم و تربیت از محرومترین طبقات جامعه ایران به شمار می‌آمدند. در روستاهای ایران فقط دوازده درسد از مجموع کودکانی که به مدرسه می‌رفتند از دختران بودند. در شهرها نیز اگر چه وضع بهتر از روستاها بود معهذا فقط بیست و پنج درسد از کلیه دانش‌آموزان دختر بودند.
در سال تحصیلی ۴۳ - ۱۳۴۲ بر طبق آمار رسمی از ۲۵۷۶۹ نفر دانشجو که در مدرسه عالیه و دانشگاه‌های ایران تحصیل می‌کردند فقط ۴۳۶۰ نفر یعنی در حدود شانزده درسد آنان دختر بوده‌اند.
هرگاه استعداد و رغبت و شوقی که دختران ایران در سال‌های اخیر برای ادامه تحصیل در مدارس عالیه نشان داده‌اند و توفیقی که در احراز رتبه‌های اول و دوم در مسابقات ورودی دانشگاه‌ها بدست آورده‌اند مورد توجه قرارگیرد واضح می‌شود که فقط فراهم نبودن وسایل تحصیل و تکمیل معلومات مانع از این بوده است که زنان ایران وظیفه خود را در ساختن ایران نوین و قبول مسئولیت در اجرای برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی و تربیتی به پیروی از شهبانوی بزرگوار خود به انجام برسانند.
نظر به جهاتی که معروض افتاد پس از کسب اجازه از پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانوی عالیقدر با مطالعه و بررسی در برنامه موسسات اختصاصی فرهنگی در کشورهای راقیه و با استفاده از نظرات سودمند جمعی از دانشمندان و با در نظر گرفتن احتیاجات کشور طرح ایجاد مدرسه عالی دختران ایران را که شامل رشته‌های مختلف علمی و فنی بود به وزارت آموزش و پرورش و شورای مرکزی دانشگاه‌ها پیشنهاد نمود. پس از مطالعات کافی در شورای مذکور برنامه تحصیلات چهارساله سه رشته فنون خانه‌داری زبان‌های خارجی (مترجمی و منشیگری) و روانشناسی تصویب و امتیاز آن صادرگردید.
سال تحصیلی گذشته که مدرسه عالی دختران بوجود آمد با توجه کامل به وظیفه سنگین تربیتی که بر عهده داشت از بین عده زیادی دختران داوطلب ۹۰ نفر دانشجو پذیرفته گردیدند و شالوده موسسه طوری محکم ریخته شد که خوشبختان در مدت کوتاهی ملت ایران بوجود این موسسه عالیه فرهنگی و نقش اساسی آن در پرورش و آموزش دختران پی برد و در نتیجه گروه زیادی داوطلب ورود به مدرسه عالی گردیدند و از آنان پس از آزمایش‌های لازم و مصاحبه هشتصد نفر که در حدود نیمی از داوطلبان بودند انتخاب شدند و هم اکنون در ۲۲ گروه از ساعت هشت صبح تا هشت شب مشغول تحصیل می‌باشند.
من از آغاز تاسیس مدرسه عالی هرگز در اندیشه ایجاد موسسه تجاری و انتفاعی نبوده و عقیده دارد اگر هدف از تاسیس موسسات فرهنگی سود مادی باشد ارزش معنوی کار از بین رفته و نتیجه مثبتی عاید نمی‌گردد از این رو در طرح‌های تنظیمی موسسه را غیرانتفاعی و متعلق به مملکت و ملت ایران اعلام داشت.
اولیای مدرسه عالی دختران ایران برای امر مهم پرورش اهمیت به سزایی قائلند و به منظور آماده نمودن دانشجو جهت قبول مسئولیت‌های بزرگ اجتماعی انجمن‌های مختلف به راهنمایی استادان مجرب در مدرسه بوجود آمده و استعدادهای مختلف دانشجویان ضمن فعالیت در این انجمن‌ها شناخته شده و پرورش می‌یابد.
در این موسسه همه دانشجویان خود را در کلیه امور سهیم و شریک دانسته و اداره قسمتی از کارهای مدرسه را بر عهده گرفته‌اند. برای راهنمایی گروه‌های مختلف دانشجویان استادان مجربی تعیین شده‌اند و آنان را نسبت به رفع مشکلات زندگانی و تحصیلی راهنمایی و هدایت می‌نمایند و با وجود اینکه مدرسه باید از محل شهریه دانشجویان اداره شود هر سال سعی می‌شود برای ایجاد فرصت‌های مناسب جهت دانشجویان مستعد تعداد بورس‌های تحصیلی افزایش یابد و امکان ادامه تحصیل برای همه دختران جوان آماده گردد.
علیاحضرتا
هیات امنای استادان دانشجویان و کارکنان مدرسه عالی دختران ایران استدعا دارند با قبول ریاست عالیه این موسسه عالیه فرهنگی جامعه بانوان و فرهنگیان کشور را مفتخر و این عنایات بزرگ را که مظهر دیگری از فرهنگ پروری ذات اقدس شهبانوی محبوب ایران بعد از موسسه ارزانی فرمایند
زنده باد شاهنشاه
پاینده باد شهبانوی محبوب ایران


پس از سخنان رییس مدرسه عالی دختران دانشجویان سرودهای جالبی خواندند و علیاحضرت پس از زمانی گفتگو با دانشجویان در میان شور و هیجان دانشجویان و باشندگان ساختمان مدرسه عالی دختران را ترک کردند.

در برنامه عمرانی چهارم پذیرفته شد که مدرسه عالی دختران به ونک جا به جا شود و هزینه ساختمان مدرسه عالی دختران در ونک از سوی دفتر مخصوص شهبانو پرداخته شود. در سال ۱۳۵۴ مدرسه عالی دختران از نظر حقوقی به یک سازمان آموزشی دولتی غیر انتفاعی تبدیل شد و در ردیف دانشگاه‌های کشور در آمد و زیر ریاست عالیه شهبانو فرح پهلوی گسترش یافت و برای نخستین بار دانشگاه فرح پهلوی از راه آزمون سراسری گزینش دانشجویان را انجام داد. تا سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی دانشگاه فرح پهلوی دارای چهار دانشکده بود:

  • دانشکده علوم پایه،
  • دانشکده ادبیات و علوم انسانی،
  • دانشکده علوم مدیریت و اقتصاد و
  • دانشکده هنر

دانشگاه فرح پهلوی بسیار مدرن و مجهز است و دارای خوابگاه دختران، مهد کودک، آمفی تئاترها، استخرها، رستوران‌ها، و سالن ورزش می‌باشد.[۱] دانشگاه فرح پهلوی

این دانشگاه در ده ونک تهران قرار دارد و دارای دانشکده‌های علوم تربیتی و روانشناسی، علوم اجتماعی واقتصاد، ادبیات، زبان‌ها و تاریخ، فنی و مهندسی، تربیت بدنی، علوم پایه، الهیات، هنر، و پژوهشکده زنان است. هم چنین دوره فوق لیسانس اطلاع رسانی و کتابداری نیز از سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی در دانشگاه فرح دایر شد.

دانشگاه فرح انتشاراتی مخصوص به خود دارد و از کتابخانه ویژه نابینایان برخوردار است.

فتنه اسلامی

پس از فتنه‌ای که در کشور ایران در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی از سوی گروهک‌های تروریستی کمونیستی و اسلامی که زیر چتر کنفدراسیون دانشجویان ایرانی گردآمده بودند به انجام رسید، نام دانشگاه فرح پهلوی به دانشگاه محبوبه متحدین از هموندان گروه تروریستی مجاهدین خلق دگرگون شد. پس از اینکه میان گروه اسلامیون سید روح الله خمینی و مجاهدین انیرانی بر سر به دست گرفتن قدرت در ایران اختلاف افتاد، در سال ۱۳۶۲ این دانشگاه به دانشگاه الزهرا نامگذاری شد.

بن‌مایه‌ها

  1. انتشارات دفتر مخصوص شهبانو، تهران، ۲۵۳۴ شاهنشاهی، ص. ۱۱۸

پیوند به بیرون