قانون توسعه موسسات برق غیر دولتی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین رفاه اجتماعی مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و یکم

قانون توسعه موسسات برق غیر دولتی - مصوب ۱۶ تیر ۱۳۴۴ مجلس شورای ملی و ۱۶ تیر ۱۳۴۴ مجلس سنا. این قانون در تاریخ ۲۰ تیر ۱۳۴۴ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.

ماده ۱ - در مورد شهرهایی که تمام یا قسمتی از برق آن را مؤسسات برق غیر دولتی دارای امتیاز یا اجاره معتبر قانونی تولید و توزیع می‌کنند وزارت‌آب و برق مجاز است برنامه توسعه برق و مدت اجرای آن ناحیه را به مؤسسات موجود ابلاغ نماید مؤسسات مزبور مکلفند در مدت سه ماه آمادگی‌خود را با ارائه اسناد مثبت دائر به امکان مالی و توانایی فنی خود تنها به ضمیمه تعهد اجرای برنامه مزبور به وزارت آب و برق تسلیم دارند.

تعهدات فنی و مالی به شرح زیر است.

الف - در مورد شهرهایی که جمعیت آن ۵۰۰۰۰۰ نفر یا بیشتر باشد حداقل ظرفیت تولید برق ۲۰۰ وات برای هر نفر.

ب - در مورد شهرهایی که جمعیت آنها یکصد هزار نفر یا بیشتر تا پانصد هزار نفر باشد حداقل ظرفیت تولید برق ۱۵۰ وات برای هر نفر.

ج - در مورد شهرهایی که جمعیت آنها پنجاه هزار نفر یا بیشتر تا یکصد هزار نفر باشد حداقل ظرفیت تولید برق ۱۲۰ وات برای هر نفر.

د - در مورد شهرها و اجتماعات کوچک کمتر از پنجاه هزار نفر حداقل ظرفیت برق ۸۰ وات برای هر نفر.

ه - ظرفیت تولید برق مورد نیاز آبیاری و کشاورزی و صنایع بزرگ اطراف شهرها تا شعاعی که از طرف وزارت آب و برق در هر مورد تعیین می‌شودعلاوه بر مقادیر فوق خواهد بود.

و - اضافه تولید سرانه در سالهای آینده حداقل ۱۰ درصد ارقام فوق برای هر سال. ز - ظرفیت تأسیسات شبکه توزیع لااقل ۴۰ درصد بیش از قدرت تولید باید محاسبه و نصب شود.

ح - نصب سرمایه مورد لزوم جهت توسعه تأسیسات برق را باید شرکت یا مؤسسه مربوط نقداً تدارک و حداکثر در مدت سه ماه در یکی ازبانکهای دولتی یا بانکهای مجاز دیگر که وزارت آب و برق تعیین نماید تودیع کند.

ط - سایر شرایط نرخ و تعرفه و مشخصات فنی تأسیسات طبق قوانین و مقررات وزارت آب و برق خواهد بود.

تبصره ۱ - مقررات ماده یک این قانون درباره مؤسساتی قابل اجرا است که در تاریخ تصویب این قانون مدت امتیاز و یا اجازه معتبر آنها منقضی‌نشده باشد و به شرایط امتیازنامه یا اجازه‌نامه معتبر عمل نموده باشد.

تبصره ۲ - در صورتی که هر یک از مؤسسات برق غیر دولتی به هر عنوان برق موجود را کلاً یا جزاً تعطیل کنند یا کرده باشند وزارت آب و برق‌مکلف است بلافاصله با حضور دادستان محل یا نماینده او کارخانه را در اختیار گرفته و به صورت امانی اداره نموده و روشنایی آن حوزه را تأمین کند.

ماده ۲ - در صورتی که مؤسسات برق خصوصی در مدت سه ماه مقرر در ماده یک از قبول شرایط و تعهدات مربوط و ارائه اسناد مثبت که توسعه‌برق در ناحیه مورد نظر را تضمین نماید و یا از اجرای برنامه مربوط در مدت مقرر در ماده یک خودداری کند وزارت آب و برق از ادامه کار مؤسسات‌مزبور جلوگیری نموده و بر اساس مفاد تبصره ۲ ماده یک برق مورد مصرف مشترکین موجود را تأمین و رأساً نسبت به اجرای برنامه‌های تأمین و توسعه‌برق اقدام خواهد نمود.

وزارت آب و برق مجاز است تمام یا قسمتی از تأسیسات مذکور اعم از اراضی - ابنیه - مستحدثات و دستگاههای تولید - انتقال و توزیع نیروی برق‌متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی را به ترتیب زیر خریداری نماید:

الف - بهای اراضی و ابنیه و متعلقات آن طبق ماده ۳۳ لایحه برنامه سوم تعیین خواهد شد.

ب - برای تعیین قیمت تأسیسات تولید و انتقال و توزیع نیروی برق با انجام تشریفات مقرر در ماده ۳۳ لایحه برنامه سوم ملاک ارزیابی بهای‌خریداری تأسیسات مزبور در آغاز کار پس از کسر مبالغ مربوط به استهلاک طبق جدول منضم به این قانون خواهد بود.

در مواردی که مدت استهلاک تأسیسات تولید و انتقال و توزیع برق سپری شده ولی تأسیسات قابل استفاده و مورد احتیاج وزارت آب و برق باشدوزارت مذکور می‌تواند به بهایی که از ده درصد قیمت خرید اولیه تجاوز نکند خریداری نماید.

ج - بهای خریداری تأسیسات مزبور در آغاز کار باید متکی به اسناد مثبت باشد و در صورت فقد اسناد یا قابل اعتماد نبودن اسناد کارشناس بهای‌خرید اولیه را با توجه به مشابه آن در تاریخ خرید تعیین خواهد نمود.

د - در موقع تبدیل برقهای خصوصی مشترکین به برق دولتی وزارت آب و برق از مشترکین این گونه برقها فقط هزینه واقعی تبدیل انشعاب برق‌دریافت خواهد کرد.

تبصره - بهای تأسیسات برق متعلق به شهرداریها به شرح فوق ارزیابی خواهد شد ولی به جای پرداخت نقدی شهرداری مربوط معادل ارزش‌تأسیسات در شرکت برق منطقه‌ای یا ناحیه‌ای شریک شده و سهام خواهد داشت.

ماده ۳ - نرخهایی که از طرف وزارت آب و برق یا سازمان برق ایران برای مؤسسات و شرکتهای برق خصوصی تعیین شده یا خواهد شد ولو آن که‌درخواست صدور پروانه نکرده باشند یا پروانه آنها صادر نشده باشد از تاریخ ابلاغ قابل اجرا است.

ماده ۴ - آیین‌نامه‌های اجرائی این قانون به وسیله وزارت آب و برق تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده ۵ - وزارت آب و برق مسئول اجرای این قانون می‌باشد.

جدول استهلاک ضمیمه قانون

۱ - دیگ بخار و متعلقات مربوطه ۲۰ سال

۲ - توربین ژنراتور و متعلقات ۲۰ سال

۳ - ترانسفورماتورها و سایر

وسائل تبدیل و انتقال نیرو ۲۵ سال

۴ - کابلهای زیرزمینی ۱۵ سال

۵ - شبکه هوایی با پایه‌های بتونی و آهنی ۲۵ سال

۶ - شبکه هوایی با پایه‌های چوبی (‌فقط پایه و مقره) ۷ سال

۷ - استهلاک سیمهای مسی ردیف شماره ۶ ۲۵ سال

۸ - موتورهای دیزل کمتر از ۳۷۵ دور ۱۰ سال

۹ - موتورهای دیزل بالاتر از ۳۷۶ و کمتر از ۷۵۰ دور ۷ سال

۱۰ - موتورهای دیزل دور زیاد یا بیشتر از ۷۵۰ دور به بالا ۵ سال

قانون بالا که مشتمل بر پنج ماده و سه تبصره و یک جدول می‌باشد در جلسه روز سه‌شنبه هشتم تیر ماه یک هزار و سیصد و چهل و چهار شمسی به‌تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی - مهندس عبدالله ریاضی

قانون فوق در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۴۴٫۴.۱۶ به تصویب مجلس سنا رسیده‌است.