قانون تامین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
آیین‌نامه‌های مصوب مجلس شورای ملی تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین رفاه اجتماعی مصوب مجلس شورای ملی


قانون تامین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی - مصوب ۳۰ تیر ۱۳۵۳ مجلس شورای ملی و ۱۷ تیر ۱۳۵۳ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۶ امرداد ۱۳۵۳ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]

ماده ۱

کلیه اطفال و جوانان ایرانی که واجد شرایط تحصیل می‌باشند باید بدون هیچ گونه مانعی به تحصیل بپردازند و هیچ کس نمی‌تواند آنان را از‌تحصیل باز دارد، جز با مجوز قانونی.

ماده ۲

در هر محل که بر اساس قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی مصوب ۱۳۲۲۰۵۰۶ و اصلاحی آن مصوب ۲۹ خرداد ماه ۱۳۵۰ موجبات تحصیل مراحل تعلیمات ابتدایی و راهنمایی که اجباری و مجانی است فراهم و اعلام شده باشد پدر و یا مادر یا سرپرست قانونی کودک که‌وظیفه نگهداری و تربیت کودک بر عهده او می‌باشد موظف است نسبت به ثبت نام و فراهم کردن موجبات تحصیل کودک تحت سرپرستی خود اقدام‌کند و در صورتی که از انجام این وظیفه خودداری نماید وزارت آموزش و پرورش نسبت به ثبت اسامی کودکان مندرج در آمار ارسالی اداره کل ثبت‌احوال موضوع تبصره ماده ۵ قانون آموزش و پرورش عمومی اجباری و مجانی و همچنین نسبت به ثبت نام کودک واجد شرایط تحصیل در مراحل اول‌و دوم موضوع ماده ۲ قانون اصلاح قانون مذکور اقدام خواهد نمود.

ماده ۳

‌ پدر یا مادر یا سرپرست قانونی نوجوان کمتر از هیجده سال مکلف است به ثبت نام نوجوانی که دوره راهنمایی را طی نموده و طبق‌ضوابط وزارت آموزش و پرورش برای تحصیلات بالاتر مستعد شناخته می‌شود اقدام نماید و وسائل ادامه تحصیل او را فراهم کند و در صورت عدم‌تمکن مالی، دولت مکلف است امکانات لازم را برای ادامه تحصیل این قبیل نوجوانان با رعایت ماده ۶ این قانون فراهم نماید. مرجع و ضوابط‌تشخیص عدم تمکن مالی پدر یا مادر یا سرپرست در آیین‌نامه‌ای که توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید تعیین‌می‌شود.

ماده ۴

‌هر یک از پدر یا مادر یا سرپرست قانونی کودک و نوجوان کمتر از هیجده سال که قانوناً مسئول پرداخت مخارج زندگی او می‌باشد و با‌داشتن امکانات مالی از تهیه وسائل و موجبات تحصیل کودک یا نوجوان واجد شرایط تحصیل مشمول این قانون در محلی که موجبات تحصیل‌دوره‌های مربوط از طرف وزارت آموزش و پرورش فراهم شده باشد امتناع کند یا به نحوی از انحاء از تحصیل او جلوگیری نماید به حکم مراجع قضایی‌که خارج از نوبت رسیدگی می‌کنند به جزای نقدی از ده هزار ریال تا دویست هزار ریال و به انجام تکالیف فوق نسبت به کودک یا نوجوان محکوم‌خواهد شد.

‌هر گاه پس از ابلاغ حکم پدر یا مادر یا سرپرست به تکلیف مقرر در حکم دادگاه اقدام ننماید یا پس از اجرای حکم مجدداً کودک یا نوجوان را از تحصیل‌باز دارد به حبس جنحه‌ای از یک تا سه سال و تأمین هزینه معاش و تحصیل کودک یا نوجوان خود محکوم خواهد شد.

‌تبصره - وجوه حاصل از جزای نقدی موضوع این ماده در اختیار شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای مربوط قرار می‌گیرد تا جهت تکمیل کتابخانه‌مدارس همان منطقه به مصرف برسد.

ماده ۵

‌تحصیلات حرفه‌ای تا پایان دوره متوسط مجانی است.

ماده ۶

‌تحصیلات دوره متوسط غیر حرفه‌ای برای کسانی که می‌خواهند در دستگاه‌های دولتی خدمت کنند مجانی خواهد بود مشروط بر این که‌این افراد حداقل به مدت سنوات تحصیل برای دولت خدمت کنند ضوابط مربوط به خدمت در دستگاه‌های دولتی و نحوه اجرای این ماده طبق‌آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

ماده ۷

‌دانشجویان و هنرجویانی که بخواهند از تحصیلات مجانی استفاده کنند مکلفند معادل دو برابر مدتی که از تحصیل مجانی استفاده کرده‌اند‌در صورت نیاز دولت در رشته متناسب تحصیلات خود در دستگاه‌های دولتی و یا به معرفی دولت در بخش خصوصی در کشور خدمت کنند.

‌در صورت استنکاف از انجام تمام و یا قسمتی از خدمات مذکور باید هزینه تحصیلات مجانی را به تناسب مدتی که خدمت نکرده‌اند به دولت بپردازند.

ماده ۸

‌سایر افرادی که خارج از ضوابط ماده ۷ این قانون تحصیلات عالی می‌نمایند مکلفند پس از انجام یا قطع تحصیل به منظور ادای دین خود به‌میهن به تناسب مدت تحصیلات عالی خود در رشته‌های مورد نیاز کشور خدمت کنند و در صورت استنکاف از انجام تمام یا قسمتی از خدمات مذکور‌باید مخارجی را که دولت برای تحصیلات عالی آنان متحمل شده است بپردازند.

‌آیین‌نامه‌های مربوط به نحوه خروج از کشور افراد مذکور در این قانون و نحوه احتساب مخارج تحصیلات عالی آنان و نحوه اشتغال این قبیل محصلین‌از طرف وزارت علوم و آموزش عالی تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین قابل اجراء می‌باشد.

ماده ۹

محصلینی که با استفاده از کمک‌هزینه تحصیلی و یا مقرری نیروهای مسلح شاهنشاهی به منظور خدمت در ارتش شاهنشاهی، ژاندارمری‌کشور و شهربانی کشور تحصیل می‌نمایند از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و در هر مورد تابع مقررات سازمان متبوع خواهند بود.

قانون فوق مشتمل بر نه ماده و یک تبصره پس از تصویب مجلس سنا در جلسه فوق‌العاده روز دوشنبه ۱۳۵۳۰۴۰۱۷ ، در جلسه روز یکشنبه سی‌ام‌ تیر ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

منبع

  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد دوازدهم - ص. ۶۱۹۵


ما مشروطه خواهان، ایرانیانی هستیم که دست در دست یکدیگر، برای آزادی و برابری و رفاه و امنیت و سربلندی کهن میهن خود ایران و ملت ایران می‌جنگیم. سوی ما، سوی جنبش مشروطه پدر بزرگانمان است زیرا که بر ما آشکار است آنچه را که پدر بزرگانمان توانستند به انجام برسانند، امروز ما نیز می‌توانیم در به انجام رساندن آن پیروز شویم

پدربزرگان ما، ایران را از دیکتاتوری مطلق قاجار رها ساختند. پدربزرگان ما برای ایران قانون اساسی مدرنی نوشتند که نخستین قانون اساسی در خاورمیانه بود. قانون اساسی مشروطه در آن قدرت در دست مردم است و سه قوه مجریه و قانونگزاری و دادوری از یکدیگر جدا و مستقل هستند و منشور انسانی و حقوق بشر در آن رعایت شده است. پایه‌هایی بنا گزاردند که رضا شاه بزرگ بتواند ایران نوین را بنیاد نهد و محمدرضا شاه پهلوی آریامهر جامعه ایران را با انقلاب شاه وملت به جامعه مدرن دگرگون سازد. آریامهر ۸۰ درسد مردم ایران را که رعیت بودند به کشاورزان آزاد و مالک دگرگون ساخت، آریامهر از نیمی از جمعیت ایران یعنی بانوان ایرانی، شهروندانی با حقوق برابر با مردان در زمینه‌های اجتماعی سیاسی و اقتصادی ساخت. آریامهر ثروت‌های روی زمینی و زیر زمینی ایران را با ملی کردن به دست مردم ایران داد که بیگانگان دیگر نتوانند دارایی‌های ملت و سرزمین ایران را به یغما برند، آریامهر با یاری جوانان ایران، بیسوادی را از ایران برکند و سپاه سرفراز دانش، دختران و پسران ایران را به دورترین روستاهای کشور فرستاد تا هم میهنانشان را از تاریکی بیسوادی بیرون آورند. در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی با تزویر تروریست‌ها و اسلامیست‌ها این پیشرفت‌ها ناتمام ماند و ایرانیان را دوباره به روزهای تاریک قاجاریان بازگرداندند

فقر و تهیدستی و بیکاری گریبان مردم ایران را گرفته است و گرسنگی و درماندگی همراهان روزانه مردم ایران گردیده‌اند. چگونه پدر بزرگان ما توانستند دیکتاتوری قاجاریان، بیگانگانی که بر ایران سلطه یافته بودند را ریشه کن سازند؟ با نگاهی به تاریخ می‌بینیم که جنبش مشروطه تنها یک رهبر نداشت که همه دنباله روی یک راه گشا گردند، بلکه از سراسر کشور رهبرانی به پا خاستند و با پشتیبانی و همکاری توانستند مشروطه یا دمکراسی و حقوق بشر را در ایران نهادینه کنند. از شمال محمد ولی خان سپهسالار تنکابنی با ارتشش، از شمال غربی ستارخان و باقرخان با مجاهدین و فداییان، از غرب سردار اسعد بختیاری از مرکز جهانگیر خان صوراسرافیل و یپرم خان داویدیان، ملک المتکلمین و بسیاری بزرگ مردان دیگر. این مردان همه کوشش‌های خود را به یکدیگر پیوند دادند و توانستند سیلی خروشان راه بیاندازند و دیکتاتوری قاجار را از جای برکنند. در پایان توانستند پایه‌های دیکتاتوری قاجار که در اسلام نهفته بود را نابود سازند و سردسته اسلامیست‌ها، شیخ فضل الله نوری را اعدام نمایند

سمبل این مبارزه خانه مشروطه درتبریز بود، ما این سمبل را برمی‌گزینیم و خانه جهانی مشروطه را بنیاد می‌نهیم و ایرانیان را که امروز پراکنده در سراسر جهان هستند فرا می‌خوانیم ، خود در هر کجا که هستید خانه مشروطه را بنیاد کنید و به خانه جهانی مشروطه بپیوندید. در هر ایرانی، رهبری نهفته است، کسانی که به مشروطه باور دارند را گرد یکدیگر بیاورید. جنبش مشروطه را بخوانیم و بیاموزیم که مشروطه‌خواهان چگونه جنگیدند و آن را سرمشق فعالیت‌های خود کنیم

هدف ما بازگرداندن قانون اساسی مشروطه به اعتبار خویش است تا دوباره به شاهراهی که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی بودیم بازگردیم و رفاه و آسایش و امنیت و سرفرازی خود را بازیابیم