قانون الحاق دولت ایران به سازمان جهانگردی جهانی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم

اساسنامه‌های مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و سوم


قانون الحاق ایران به سازمان جهانگردی جهانی - مصوب ۲ آبان ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ۲۰ دی ۱۳۵۰ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۳۰ دی ۱۳۵۰ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.

‌ماده واحده - اساسنامه سازمان جهانگردی جهانی (World Tourism Organisation) مشتمل بر ۴۵ ماده و یک ضمیمه (‌مقررات مالی) که‌در تاریخ ۵ مهر ماه ۱۳۴۹ (۲۷ سپتامبر۱۹۷۰) در شهر مکزیکو تنظیم گردیده تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق ایران داده می‌شود.

‌قانون فوق مشتمل بر ۴۵ ماده و یک ضمیمه (‌مقررات مالی) در جلسه روز دوشنبه بیستم دی ماه یک هزار و سیصد و پنجاه شمسی به تصویب مجلس‌سنا رسید.

‌رییس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی

اساسنامه سازمان جهانگردی جهانی

تأسیس

‌ماده ۱ - سازمان جهانگردی جهانی که از این پس "‌سازمان" نامیده می‌شود سازمانی است بین‌المللی و بین دولتها که از تغییر اتحادیه بین‌المللی‌سازمانهای رسمی جهانگردی (Iuoto) به وجود آمده است.

مقر

‌ماده ۲ - مقر سازمان به موجب تصمیم مجمع عمومی تعیین خواهد شد و می‌توان در هر موقع به موجب تصویب مجمع عمومی آن را تغییر داد.

هدفها

‌ماده ۳ -

۱ - هدف اساسی سازمان عبارت خواهد بود از تشویق و گسترش جهانگردی به منظور کمک به توسعه اقتصادی و تفاهم بین ملت‌ها و صلح‌و آسایش و احترام جهانی و رعایت حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه بدون تبعیض از نظر نژاد و جنس و زبان و دین، سازمان کلیه اقدامات لازم‌را برای نیل به این منظور معمول خواهد داشت.

۲ - در پیشبرد این منظور سازمان به منافع کشورهای در حال توسعه در زمینه جهانگردی توجه خاصی مبذول خواهد داشت.

۳ - سازمان به منظور ایفای نقش اصلی خود در زمینه جهانگردی همکاری مؤثری با ارگانهای مربوط ملل متحد و سازمانهای تخصصی آن برقرار ساخته‌و حفظ خواهد کرد. از این لحاظ سازمان به عنوان یک مؤسسه شرکت‌کننده و اجرایی در ایجاد رابطه همکاری و مشارکت در فعالیتهای مربوط به برنامه‌ عمران ملل متحد اقدام خواهد کرد.

عضویت

‌ماده ۴ - سازمان دارای سه نوع عضو می‌باشد:

‌* الف - اعضاء اصلی.

  • ب - اعضای پیوسته.
  • ج - اعضای وابسته.

‌ماده ۵ -

۱ - عضویت اصلی در سازمان برای تمام کشورهای مستقل میسر خواهد بود.

۲ - دولت‌هایی که سازمان جهانگردی رسمی آنها در موقع تصویب این اساسنامه به وسیله مجمع عمومی فوق‌العاده اتحادیه بین‌المللی سازمان‌های‌رسمی جهانگردی - عضو اصلی اتحادیه می‌باشند مجازند بدون ضرورت اخذ رأی با اعلام رسمی پذیرش اساسنامه سازمان و قبول تعهدات ناشی از‌عضویت به عضویت اصلی سازمان درآیند.

۳ - دولتهای دیگر می‌توانند چنانچه داوطلبی آنان با اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر و رأی دهنده به تصویب مجمع عمومی رسیده باشد - به‌عضویت اصلی سازمان درآیند مشروط بر این که اکثریت مذکور شامل اکثریت اعضای اصلی سازمان باشد.

‌ماده ۶ -

۱ - عضویت پیوسته سازمان برای کلیه سرزمین‌ها یا گروه سرزمین‌هایی که مسئول مناسبات خارجی خود نیستند میسر خواهد بود.

۲ - سرزمین‌ها یا گروه سرزمین‌هایی که سازمان جهانگردی آنها در موقع تصویب این اساسنامه به وسیله مجمع عمومی فوق‌العاده اتحادیه بین‌المللی‌سازمانهای جهانگردی عضو اصلی اتحادیه می‌باشند مجازند بدون لزوم اخذ رأی به عضویت پیوسته سازمان درآیند مشروط بر این که دولتی که‌مسئولیت مناسبات خارجی آنها را بر عهده گرفته است عضویت آنها را تصویب نماید و از طرف آنها اعلام دارد که سرزمینها یا گروه سرزمینهای مزبور‌اساسنامه سازمان را می‌پذیرند و تعهدات ناشی از عضویت آن را قبول می‌کنند.

۳ - سرزمین یا گروه سرزمینها می‌توانند - چنانچه داوطلبی آنان قبلاً مورد تصویب دولت - عضوی که مسئولیت مناسبات خارجی آنها را به عهده دارد‌قرار گرفته باشد و دولت مزبور از طرف آن‌ها اعلام کند که سرزمینها یا گروه سرزمینهای مورد بحث اساسنامه سازمان را می‌پذیرند و تکالیف ناشی از‌عضویت را قبول می‌کنند. به عضویت پیوسته سازمان درآیند. داوطلبیهای مزبور باید با اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر رأی دهنده به تصویب‌مجمع برسد مشروط بر این که اکثریت مذکور شامل اکثریت اعضای اصلی سازمان باشد.

۴ - هرگاه یکی از اعضای پیوسته سازمان مسئول اداره مناسبات خارجی خود گردد چنین عضو پیوسته‌ای مجاز خواهد بود پس از این که رسماً و کتباً به‌دبیر کل اعلام نمود که اساسنامه سازمان را می‌پذیرد و تکالیف ناشی از عضویت اصلی را مورد قبول قرار می‌دهد - به عضویت اصلی سازمان درآید.

‌ماده ۷ -

۱ - عضویت وابسته سازمان برای تشکیلات بین‌المللی اعم از دولتی و یا غیر دولتی که با منافع خاص رشته جهانگردی ارتباط دارند و برای‌تشکیلات بازرگانی و انجمنهایی که فعالیت آنان با هدفهای سازمان ارتباط داشته یا در صلاحیت آن باشد میسر خواهد بود.

۲ - اعضای پیوسته اتحادیه بین‌المللی سازمانهای رسمی جهانگردی در تاریخ پذیرش این اساسنامه از طرف مجمع عمومی فوق‌العاده اتحادیه مجازند‌بدون الزام اخذ رأی با اعلام این که تکالیف ناشیه از عضویت وابسته را می‌پذیرند به عضویت وابسته سازمان درآیند.

۳ - سایر تشکیلات بین‌المللی اعم از دولتی یا غیر دولتی که با منافع خاص رشته جهانگردی ارتباط دارند می‌توانند به عضویت وابسته سازمان درآیند‌مشروط بر این که درخواست کتبی عضویت را به دبیر کل تسلیم دارند و درخواست مزبور با اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر و رأی دهنده به‌تصویب مجمع برسند مشروط بر این که اکثریت ذکر شده در بالا شامل اکثریت اعضای اصلی سازمان باشد.

۴ - تشکیلات بازرگانی یا اتحادیه‌هایی که دارای علائق مشروح در بند ۱ این ماده باشند می‌توانند به عضویت وابسته سازمان درآیند مشروط بر این که‌درخواست عضویت آنها کتباً به دبیر کل تقدیم گردد مورد تأیید دولتی که مقر داوطلب در آن قرار گرفته است واقع شود. درخواستهای مزبور باید با‌اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر و رأی دهنده به تصویب مجمع عمومی برسد مشروط به این که اکثریت ذکر شده در بالا شامل اکثریت اعضای‌اصلی سازمان باشد.

۵ - اعضای وابسته می‌توانند کمیته‌ای تشکیل داده مقررات خاص خود را وضع و جهت تصویب به مجمع عمومی تقدیم دارند. کمیته می‌تواند‌درخواست کند موضوعاتی در دستور کار جلسات مزبور گنجانده شود و یا به این جلسات توصیه‌هایی بنماید.

۶ - اعضای وابسته می‌توانند به طور انفرادی یا به صورت دسته‌جمعی در کمیته اعضای وابسته در فعالیتهای سازمان شرکت جویند.

ارکان

‌ماده ۸ -

۱ - ارکان سازمان عبارتند از:

‌* الف - مجمع عمومی که از این به بعد (‌مجمع) خوانده می‌شود.

  • ب - شورای اجرایی که از این به بعد (‌شورا) خوانده می‌شود.
  • ج - دبیرخانه.

۲ - جلسات مجمع و شورا در مقر سازمان تشکیل خواهد شد مگر این که ارکان مربوطه تصمیم دیگری اتخاذ نمایند.

مجمع عمومی

‌ماده ۹ -

۱ - مجمع رکن عالی سازمان است و مرکب از نمایندگان اعضای اصلی می‌باشد.

۲ - در هر اجلاسیه مجمع هر یک از هیأتهای نمایندگی اعضای اصلی و وابسته حداکثر شامل پنج نفر عضو خواهد بود که یکی از آنها از طرف دولت‌عضو به عنوان رییس هیأت تعیین خواهد شد.

۳ - کمیته اعضای وابسته می‌تواند تا سه ناظر و هر عضو وابسته می‌تواند یک ناظر تعیین کند تا در امور مجمع شرکت نمایند.

‌ماده ۱۰ - مجمع هر دو سال یک بار اجلاسیه عادی خواهد داشت و در مواردی که مقتضیات ایجاب کند اجلاسیه فوق‌العاده را تشکیل خواهد داد.‌اجلاسیه‌های فوق‌العاده را می‌توان به درخواست شورا یا اکثریت اعضای اصلی سازمان تشکیل داد.

‌ماده ۱۱ - مجمع آیین‌نامه‌های مربوط به طرز کار خود را تصویب خواهد نمود.

‌ماده ۱۲ - مجمع می‌تواند هر موضوعی را مورد توجه قرار دهد و درباره هر مطلبی که در صلاحیت سازمان باشد توصیه‌هایی بنماید. وظایف مجمع‌غیر از آنچه در موارد دیگر این اساسنامه ذکر شده عبارت خواهد بود از:

‌* الف - انتخاب رییس و نواب رییس مجمع.

  • ب - انتخاب اعضای شورا.
  • ج - انتصاب دبیر کل بنا به توصیه شورا.
  • د - تصویب مقررات مالی سازمان.
  • ه - تعیین خط مشی‌های کلی برای اداره امور سازمان.
  • و - تصویب مقررات استخدامی کارمندان دبیرخانه.
  • ز - انتخاب حسابرس بنا به تصویب شورا.
  • ح - تصویب برنامه کلی کار سازمان.
  • ط - نظارت بر سیاست مالی سازمان و بررسی و تصویب بودجه.
  • ی - تأسیس سازمانهای فنی یا منطقه‌ای که ممکن است لازم به نظر برسد.
  • ک - رسیدگی و تصویب گزارش‌های مربوط به فعالیت‌های سازمان و ارکان آن و اتخاذ کلیه تدابیر لازم برای عملی ساختن تصمیماتی که ممکن است از‌آنها ناشی شود.
  • ل - تصویب یا تفویض اختیار برای تصویب انعقاد موافقتنامه با دولت‌ها و سازمانهای بین‌المللی.
  • م - تصویب یا تفویض اختیار برای تصویب انعقاد موافقتنامه با سازمانهای خصوصی یا واحدهای خصوصی.
  • ن - تهیه و توصیه موافقتنامه‌های بین‌المللی در مورد هر موضوعی که در صلاحیت سازمان باشد.
  • س - اخذ تصمیم طبق این اساسنامه نسبت به درخواست‌های عضویت.

‌ماده ۱۳ -

۱ - مجمع رییس و نواب رییس خود را در آغاز هر اجلاسیه انتخاب خواهد کرد.

۲ - رییس مجمع ریاست آن را به عهده گرفته و وظائفی را که محول شده است انجام خواهد داد.

۳ - رییس در مقابل مجمع در خلال دوره اجلاسیه مسئول خواهد بود.

۴ - رییس مجمع در تمام دوره تصدی این مقام نمایندگی سازمان را در کلیه مواردی که این نمایندگی ضرورت داشته باشد به عهده خواهد داشت.

شورای اجرایی

‌ماده ۱۴ -

۱ - شورا مرکب خواهد بود از یک پنجم اعضای اصلی که طبق آیین‌نامه مجمع با توجه به وضع جغرافیایی به طرز عادلانه و منصفانه‌انتخاب می‌شوند.

۲ - یک عضو پیوسته که به توسط اعضای پیوسته سازمان انتخاب می‌شود می‌تواند بدون داشتن حق رأی در شورا شرکت نماید.

۳ - یک نماینده از کمیته اعضای وابسته می‌تواند بدون داشتن حق رأی در شورا شرکت نماید.

‌ماده ۱۵ - مدت تصدی اعضای انتخاب شده چهار سال است به استثنای اولین شورا که نصف اعضای آن در آخر سال دوم به قید قرعه خارج می‌شوند.‌انتخابات مربوط به تعیین نصف اعضای شورا هر دو سال یک‌بار صورت می‌گیرد.

‌ماده ۱۶ - شورا حداقل سالی دو بار تشکیل خواهد شد.

‌ماده ۱۷ - شورا از میان اعضای خود یک رییس و یک نایب رییس برای مدت یک سال انتخاب می‌کند.

‌ماده ۱۸ - شورا آیین‌نامه‌های مربوط به طرز کار خود را تصویب خواهد کرد.

‌ماده ۱۹ - وظایف شورا بغیر از وظایفی که در موارد دیگر این اساسنامه بدان محول شده است به شرح زیر می‌باشد.

‌* الف - اتخاذ کلیه تدابیر لازم با مشورت با دبیر کل برای اجرای تصمیمات و توصیه‌های مجمع و گزارش این اقدامات به مجمع.

  • ب - دریافت گزارش‌های دبیر کل در مورد فعالیت‌های سازمان.
  • ج - تقدیم پیشنهادات به مجمع.
  • د - بررسی برنامه کلی کار سازمان که به وسیله دبیر کل تهیه شده است قبل از تقدیم آن به مجمع.
  • ه - تقدیم گزارشها و توصیه‌های لازم به مجمع در مورد حسابها و برآوردهای بودجه‌ای سازمان.
  • و - تأسیس هر نوع تشکیلات فرعی که ممکن است برای فعالیت‌های شورا مقتضی باشد.
  • ز - انجام هر وظیفه دیگری که ممکن است به وسیله مجمع بدان محول گردد.

‌ماده ۲۰ - شورا در فاصله بین اجلاسیه‌های مجمع تصمیمات اداری و فنی لازمه را در حدود وظایف و منابع مالی سازمان اتخاذ خواهد کرد مشروط بر‌این که این تصمیمات مغایر با اساسنامه نباشد و تصمیمات متخذه را برای تصویب به اجلاسیه بعدی مجمع گزارش خواهد کرد.

دبیرخانه

‌ماده ۲۱ - دبیرخانه از دبیر کل و تعداد کارمندان مورد نیاز سازمان تشکیل می‌شود.

‌ماده ۲۲ - دبیر کل بنا به توصیه شورا و یا اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر رأی دهنده برای مدت چهار سال انتخاب خواهد شد. انتخاب او قابل‌تجدید است.

‌ماده ۲۳ -

۱ - دبیر کل در مقابل شورا و مجمع مسئول خواهد بود.

۲ - دبیر کل دستورات مجمع و شورا را به موقع اجرا خواهد گذاشت و گزارش‌هایی درباره فعالیتهای سازمان و حسابهای آن و پیش‌نویس برنامه کلی کار‌و برآوردهای بودجه‌ای سازمان به شورا تقدیم می‌دارد.

۳ - دبیر کل نمایندگی قانونی سازمان را به عهده خواهد داشت.

‌ماده ۲۴ -

۱ - دبیر کل کارمندان دبیرخانه را مطابق مقررات استخدامی مصوبه مجمع منصوب می‌نماید.

۲ - کارمندان سازمان در مقابل دبیر کل مسئول می‌باشند.

۳ - در استخدام کارمندان و در تعیین شرایط خدمت توجه کامل به لزوم تأمین عالیترین معیارهای کاردانی و صلاحیت فنی و صحت عمل معطوف‌خواهد شد. با رعایت ملاحظات فوق استخدام کارمندان بر اساس وضع جغرافیایی هرچه وسیع‌تر مورد توجه قرار می‌گیرد.

۴ - دبیر کل و کارمندان دبیرخانه در انجام وظایف خود از هیچ دولت و یا هیچ مقام خارج از سازمان کسب دستور نخواهند کرد و از هر اقدامی که ممکن‌است به موقعیت آنان به عنوان مأمور بین‌المللی که منحصراً در مقابل سازمان مسئول می‌باشند - لطمه وارد آورد - خودداری خواهند کرد.

بودجه و مخارج

‌ماده ۲۵ -

۱ - بودجه سازمان که برای انجام وظایف اداری و برنامه کلی کار آن تنظیم می‌گردد - از طریق کمکهای مالی اعضای اصلی و پیوسته و‌وابسته طبق مقیاس برآورد مورد قبول مجمع و از طریق سایر منابع ممکن برای سازمان طبق مقررات مالی پیوست که جزء لاینفک این اساسنامه‌می‌باشد تأمین می‌گردد.

۲ - بودجه تهیه شده توسط دبیر کل برای رسیدگی و تصویب از طریق شورا به مجمع تقدیم می‌گردد.

‌ماده ۲۶ -

۱ - حسابهای سازمان به وسیله دو حسابرس که بنا به توصیه شورا و تصویب مجمع برای مدت دو سال انتخاب می‌شوند - مورد رسیدگی‌قرار می‌گیرد تجدید انتخاب حسابرسها بلامانع است.

۲ - حسابرسها علاوه بر رسیدگی به حساب می‌توانند در مورد روشهای مالی و مدیریت و طرز حسابداری و نظارت‌های مالی داخلی و به طور کلی در‌مورد نتیجه عملیات مالی نظریاتی را که لازم می‌دانند گزارش دهند.

حد نصاب

‌ماده ۲۷ -

۱ - حضور اکثریت اعضای اصلی برای حصول حد نصاب در جلسات مجمع ضروری است.

۲ - حضور اکثریت اعضای اصلی شورا برای حصول حد نصاب در جلسات شورا ضروری است.

رأی‌گیری

‌ماده ۲۸ - هر عضو اصلی دارای یک رأی خواهد بود.

‌ماده ۲۹ -

۱ - با توجه به مقررات دیگر این اساسنامه اخذ تصمیم در مورد کلیه موضوعات در مجمع با اکثریت نسبی اعضای اصلی حاضر رأی دهنده‌به عمل خواهد آمد.

۲ - برای اخذ تصمیم در مورد موضوعات مربوط به بودجه و تعهدات مالی اعضاء و محل مقر سازمان اکثریت دو ثلث آرای اعضای اصلی حاضر رأی‌دهنده در مجمع و نسبت به سایر مسائل واجد اهمیت خاص اکثریت نسبی اعضای اصلی حاضر رأی دهنده در مجمع لازم می‌باشد.

‌ماده ۳۰ - تصمیمات شورا با اکثریت نسبی اعضای حاضر رأی دهنده اتخاذ می‌گردد مگر در مورد توصیه‌های مربوط به بودجه و امور مالی که با اکثریت‌دو سوم اعضای حاضر رأی دهنده تصویب خواهد شد.

شخصیت حقوقی - مزایا و مصونیتها

‌ماده ۳۱ - سازمان دارای شخصیت حقوقی خواهد بود.

‌ماده ۳۲ - سازمان در قلمرو دولت‌های عضو از مزایا و مصونیت‌های ضروری برای انجام وظایف خود بهره‌مند خواهد شد. مزایا و مصونیت‌های مزبور‌با موافقت‌نامه‌هایی که به وسیله سازمان منعقد می‌گردد تعیین می‌شود.

اصلاحیه‌ها

‌ماده ۳۳ -

۱ - هر نوع اصلاحیه پیشنهادی در مورد این اساسنامه و ضمیمه آن به دبیر کل تسلیم خواهد شد و دبیر کل آنها را حداقل شش ماه قبل از آن‌که برای اظهار نظر به مجمع تسلیم نماید به اطلاع اعضای اصلی خواهد رسانید.

۲ - هر اصلاحیه‌ای باید مورد تصویب اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر رأی دهنده مجمع قرار گیرد.

۳ - هر اصلاحیه‌ای که دو سوم دول عضو تصویب آن را به دولت نگهدارنده اطلاع دادند در مورد کلیه اعضاء لازم‌الاجرا خواهد شد.

تعلیق عضویت

‌ماده ۳۴ -

۱ - هرگاه بر مجمع محرز شود که یکی از اعضاء روشی پیش گرفته است که با هدفهای اساسی سازمان به نحو مندرج در ماده ۳ این اساسنامه‌مغایر می‌باشد مجمع می‌تواند به وسیله تصمیم متخذ از طرف اکثریت دو سوم اعضای اصلی حاضر رأی دهنده چنین عضوی را از اعمال حقوق و‌بهره‌مندی از مزایای عضویت معلق سازد.

۲ - تا زمانی که تغییر این روش از طرف مجمع احراز نگردیده است تعلیق مزبور به قوت خود باقی خواهد ماند.

کناره‌گیری از عضویت

‌ماده ۳۵ -

۱ - هر عضو اصلی می‌تواند پس از انقضای اخطار یکساله کتبی به دولت نگهدارنده اسناد از سازمان خارج شود.

۲ - هر عضو پیوسته می‌تواند عضویت در سازمان را با همان اخطار یکساله ترک کند مشروط به این که عضو اصلی که مسئول روابط خارجی عضو‌پیوسته است مراتب را کتباً به اطلاع دولت نگهدارنده اسناد رسانیده باشد.

۳ - عضو وابسته می‌تواند پس از انقضای اخطار کتبی یکساله به دبیر کل از سازمان خارج شود.

لازم‌الاجرا شدن

‌ماده ۳۶ - یکصد و بیست روز پس از آن که پنجاه و یک دولت که سازمان‌های رسمی جهانگردی آنان هنگام تصویب این اساسنامه عضو اصلی اتحادیه‌بین‌المللی سازمانهای رسمی جهانگردی می‌باشند قبول اساسنامه و تعهدات ناشی از آن را به دولت نگهدارنده موقت اسناد اعلام نموده‌اند اساسنامه‌حاضر لازم‌الاجرا خواهد شد.

نگهدارنده اسناد

‌ماده ۳۷ -

۱ - اساسنامه حاضر و هر نوع اعلامیه‌ای مربوط به قبول تعهدات عضویت فعلاً نزد دولت سویس به امانت سپرده خواهد شد.

۲ - دولت سویس وصول اعلامیه‌های مزبور و تاریخ لازم‌الاجرا شدن این اساسنامه را به دولی که حق دریافت چنین اعلامیه‌هایی را دارند - ابلاغ‌خواهد کرد.

تفسیر و زبانها

‌ماده ۳۸ - زبانهای رسمی سازمان انگلیسی و فرانسه و روسی و اسپانیایی است.

‌ماده ۳۹ - متن‌های انگلیسی و فرانسه و روسی و اسپانیایی این اساسنامه متساویاً معتبر می‌باشد.

مقررات دوره تحول

‌ماده ۴۰ - دفتر مرکزی تا زمان اخذ تصمیم از طرف مجمع عمومی طبق ماده دوم - به طور موقت در ژنو (‌سویس) خواهد بود.

‌ماده ۴۱ - ظرف مدت یکصد و هشتاد روز از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این اساسنامه دولتهای عضو سازمان ملل متحد و مؤسسات تخصصی وابسته به آن‌و همچنین اعضاء آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با طرفهای اساسنامه دادگاه بین‌المللی دادگستری حق دارند با اعلام رسمی قبولی اساسنامه سازمان و‌تعهدات مربوط به عضویت بدون اخذ رأی به عضویت اصلی سازمان درآیند.

‌ماده ۴۲ - ظرف سال بعد از لازم‌الاجرا شدن این اساسنامه دولی که سازمانهای جهانگردی ملی آنان از تاریخ تصویب این اساسنامه عضو اتحادیه‌بین‌المللی سازمانهای رسمی مسافرتی بودند و این اساسنامه را به شرط عضویت پذیرفته بودند می‌توانند در فعالیتهای سازمان با حقوق و تکالیف یک‌عضو کامل شرکت نمایند.

‌ماده ۴۳ - ظرف سال بعد از لازم‌الاجرا شدن این اساسنامه سرزمینها یا گروه سرزمینهایی که مسئول روابط خارجی خود نیستند ولی سازمانهای‌جهانگردی رسمی آنان عضو اصلی اتحادیه بین‌المللی سازمانهای رسمی مسافرتی بودند و نتیجتاً می‌توانستند به عضویت پیوسته درآیند و این‌اساسنامه را به شرط تصویب از طرف دولتی که مسئولیت روابط خارجی آنها را به عهده دارد پذیرفته‌اند می‌توانند در فعالیتهای سازمان با حقوق و‌تکالیف یک عضو پیوسته شرکت نمایند.

‌ماده ۴۴ - وقتی اساسنامه حاضر لازم‌الاجرا گردد، حقوق و تعهدات اتحادیه بین‌المللی سازمانهای رسمی مسافرتی به سازمان انتقال خواهد یافت.

‌ماده ۴۵ - دبیر کل اتحادیه بین‌المللی سازمانهای رسمی جهانگردی در زمان لازم‌الاجرا شدن این اساسنامه تا وقتی که مجمع دبیر کل سازمان را انتخاب‌نکرده است به عنوان دبیر کل سازمان انجام وظیفه خواهد کرد.

ضمیمه مقررات مالی

۱ - دوره مالی سازمان دو سال است.

۲ - سال مالی از اول ژانویه تا ۳۱ دسامبر می‌باشد.

۳ - بودجه از طریق سهمیه‌های اعضاء طبق روشی که از طرف مجمع به تناسب سطح توسعه اقتصادی و اهمیت جهانگردی در هر کشور عضو تعیین‌خواهد شد و وجوه دیگری که سازمان دریافت می‌نماید تأمین می‌شود.

۴ - بودجه بر مبنای دلار آمریکایی تنظیم می‌شود. پول رایج برای پرداخت سهمیه‌ها دلار آمریکایی است. معذالک دبیر کل می‌تواند تا حدودی که از‌طرف مجمع اجازه داده شده پول‌های دیگری را نیز بابت پرداخت سهمیه عضویت قبول کند.

۵ - کلیه سهمیه‌های عضویت پرداختی طبق بند ۳ و درآمدهای متفرقه و هر گونه پیش پرداخت از (‌صندوق سرمایه در گردش) به بستانکار حساب‌مخصوصی منظور می‌گردد و مخارج اداره و برنامه کلی کار از محل همین حساب برداشت خواهد شد.

۶ - یک حساب سرمایه در گردش ایجاد می‌شود که میزان آن از طرف مجمع تعیین می‌گردد.

‌پیش پرداخت‌های اعضاء بابت سهمیه عضویت و هر نوع دریافتهای بودجه‌ای که طبق تصمیم مجمع باید از این طریق به مصرف برسد به حساب‌سرمایه در گردش واریز می‌شود در صورت ضرورت مبالغی از این حساب به صندوق عمومی منتقل می‌شود.

۷ - ممکن است حساب سپرده‌ای برای تأمین مخارج فعالیتهایی که در بودجه سازمان پیش‌بینی نشده و مورد علاقه بعضی از کشورها یا گروه کشورهای‌عضو باشد منظور گردد.

وجوه این حساب از طریق کمکهای مالی داوطلبانه تأمین می‌شود. ممکن است برای اداره این وجوه از طرف سازمان هزینه‌ای‌مقرر گردد.

۸ - مجمع نحوه استفاده از هدایا و هبه‌ها و سایر درآمدهای فوق‌العاده را که در بودجه منظور نشده است تعیین می‌کند.

۹ - دبیر کل برآوردهای بودجه را حداقل سه ماه قبل از تاریخ تشکیل جلسه مربوطه به شورا تقدیم می‌دارد. شورا اقلام برآورد شده را مورد رسیدگی‌قرارداده و بودجه را برای بررسی نهایی و تصویب به مجمع توصیه می‌نماید. بودجه رسیدگی شده توسط شورا حداقل سه ماه قبل از تشکیل اجلاسیه‌مجمع برای اعضاء ارسال می‌گردد.

۱۰ - مجمع بودجه را سال به سال برای دوره مالی دوساله آینده با تناسب سالانه آن و همچنین حسابهای اداری هر سال مورد تصویب قرار می‌دهد.

۱۱ - حسابهای سازمان بابت آخرین سال مالی به وسیله دبیر کل به حسابرسها و به ارکان صالح شورا تسلیم می‌شود. حسابرس‌ها گزارش کار را به شورا‌و مجمع تقدیم می‌دارند.

۱۲ - اعضای سازمان سهمیه‌های خود را در اولین ماه سال مالی مربوط می‌پردازند.

میزان سهمیه هر یک از اعضاء به نحو تعیین شده از طرف مجمع‌شش ماه قبل از آغاز سال مالی مربوط به اعضاء ابلاغ خواهد شد معهذا شورا می‌تواند با توجه به اختلاف بین سنوات مالی کشورهای مختلف موارد‌تعویق در پرداخت سهمیه عضویت را موجه بشناسد.

۱۳ - هرگاه بدهی معوق عضوی که پرداخت سهمیه مالی آن بابت هزینه‌های سازمان به تعویق افتاده باشد معادل یا زائد بر مبلغ سهمیه‌های قابل‌پرداخت از طرف او طی دو سال مالی گذشته باشد - از مزایایی که اعضاء به صورت خدمات و حق رأی در مجمع و شورا استفاده می‌کنند محروم‌خواهد شد. معهذا مجمع بنا به درخواست شورا می‌تواند به عضو مزبور اجازه دهد تا از خدمات سازمان بهره‌مند گردد و رأی بدهد مشروط بر این که‌مجمع متقاعد شود که قصور در پرداخت ناشی از شرائطی خارج از حیطه اقتدار عضو می‌باشد.

۱۴ - عضوی که از سازمان کناره‌گیری می‌کند تا تاریخ قطعیت این کناره‌گیری به نسبت سهم مسئول پرداخت برآوردهای مخارج می‌باشد.

‌در احتساب برآوردهای مخارج برای اعضاء پیوسته و وابسته - اصول مختلف عضویت آنها و حقوق محدودی که در سازمان از آن بهره‌مند می‌شوند‌مورد توجه قرار خواهد گرفت.

‌در مکزیکوسیتی به تاریخ بیست و هفتم سپتامبر ۱۹۷۰ تنظیم گردید.

‌اساسنامه فوق مشتمل بر ۴۵ ماده و یک ضمیمه (‌مقررات مالی) منضم به لایحه قانون الحاق ایران به سازمان جهانگردی جهانی است.

‌رییس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی