سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به آلمان فدرال ۱۴-۶ خرداد ماه ۱۳۴۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
سفرهای رسمی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
پرزیدنت آلمان غربی و بانو در پای پلکان از اعلیحضرتین پیشباز می کند
ورود اعلیحضرتین به فرودگاه کلن-بن
بازدید رسمی اعلیحضرتین از آلمان غربی
اعلیحضرتین و پیشباز رسمی لوبکه پرزیدنت آلمان در فرودگاه کلن- بن
ShahanshahShahbanouKoeln-BonnAirportHeinrichLübkeChancellor1967a.jpg
ShahanshahShahbanouKoeln-BonnAirportHeinrichLübkeChancellor1967b.jpg
ShahanshahShahbanouKoeln-BonnAirportHeinrichLübkeChancellor1967d.jpg
ShahanshahShahbanouKoeln-BonnAirportHeinrichLübkeChancellor1967f.jpg
میهمانی رسمی به سرفرازی ورود اعلیحضرتین
از چپ: هاینریش لوبکه، شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو، ویلی برانت (در پشت) و همسر لوبکه در مهمانی پرزیدنت آلمان
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyBrühlPalace1346.jpg
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyOfficialReception1346.jpg
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyOfficialReception1346a.jpg
اعلیحضرتین در میهمانی شام رسمی پرزیدنت آلمان غربی
شاهنشاه آریامهر و کورت کیزینگر صدراعظم آلمان بن


سفر رسمی اعلیحضرتین به آلمان فدرال ۱۴-۶ خرداد ماه ۱۳۴۶

روز ۶ خرداد ۱۳۴۶ ساعت ۱۱ بامداد اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای یک دیدار رسمی ۹ روزه به دعوت حضرت هاینریش لوبکه پرزیدنت آلمان غربی وارد فرودگاه کلن/بُن شدند. هاینریش لوبکه[۱] پرزیدنت آلمان و بانو و شماری از پایوران آن کشور به پیشباز اعلیحضرتین آمدند. در پای پلکان هواپیما هاینریش لوبکه به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو خوش آمد گفت و همراهان خویش را به اعلیحضرتین معرفی کرد. اعلیحضرتین از شهرهای بن، یولیش، آخن، کلن،‌ دویسبورگ، دوسلدوف، بن رات، گرودس هایم، روتن بورگ، مونیخ، اشتارن برگر زه، برلین، هامبورگ و لوبک بازدید خواهند نمود. آنگاه اعلیحضرتین در برابر صف هیات دولت آلمان با « کورت گیورگ کی زینگر » صدراعظم آلمان و دیگر هموندان کابینه دست دادند. سپس اعلیحضرتین از برابر انبوه ایرانیان در آلمان گذشتند،‌ ایرانیان نسبت به اعلیحضرتین احساسات گرم و صمیمانه ای ابراز داشتند. در این هنگام سفیر شاهنشاه آریامهر در آلمان فدرال کارکنان سفارت ایران را به پیشگاه همایونی شناساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت آلمان غربی و علیاحضرت شهبانو و بانو لوبکه سوار بر خودروهای ویژه شدند و رهسپار شهر کلن گردیدند.

در دو سوی مسیر از فرودگاه تا مرکز شهر کلن، اهالی شهر کلن با پرچم های ایران و آلمان غربی که در دست داشتند به اعلیحضرتین ابراز شور و شادمانی می نمودند.

گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت آلمان هاینریش لوبکه

نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر در روز ۶ خرداد ماه در ویلا همراشمیت [۲] جایگاه زندگی و دفتر پرزیدنت آلمان غربی انجام یافت.

میهمانی شام رسمی در کاخ اگوستوسبورگ

در مهمانی شامی که به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از سوی پرزیدنت آلمان غربی در قصر اگوستوسبورگ[۳] در شهر برول[۴] برگزار شد، هاینریش لوبکه پرزیدنت در سخنانی از پیشرفت‌های ایران را زیر رهبری شاهنشاه آریامهر ستود.

شاهنشاه در پاسخ سخنان پرزیدنت آلمان غربی فرمودند:[۵]

از بیانات محبت‌آمیزی که نسبت به شهبانو و من و همراهان ما و نسبت به ملت من ایرادفرمودید، صمیمانه تشکرمی‌کنم.

برای من مایه کمال خوشوقتی است که بعد از سفری که بیش از ده سال پیش به کشور شما کردم، یک بار دیگر می‌توانم این مملکت را از نزدیک ببینم و شاهد پیشرفتهای تازه‌تری باشم که در این فاصله در همه رشته‌ها نصیب کشور شما شده‌است. من حتی پیش از آنکه در سفر کنونی خود مراکز مختلف صنعتی و اقتصادی و فرهنگی آلمان را بازدید کرده‌باشم، می‌توانم به خوبی این ترقیات را که بدان اشاره کردم، حدس بزنم، زیرا ملت شما همان ملتی است که در سالهای بعد از جنگ، آن معجزه اقتصادی را که مورد اعجاب جهانیان شد، انجام‌داد و از این راه حس احترام و ستایش همه ملل و طبعاً حس تحسین ما را که همواره دوست‌دار ملت آلمان و خواستار سعادت این ملت بوده‌ایم، برانگیخت. وقتی که من از مودت و تفاهم خود نسبت به ملت آلمان سخن می‌گویم، شما حضرت رئیس‌جمهوری، اطمینان داشته‌باشید که این گفته فقط یک تعارف دوستانه نیست بلکه از یک واقعیت سرچشمه می‌گیرد، زیرا متکی بر رابطه دیرینه‌ای است که هم جنبه تاریخی و فرهنگی و هم جنبه مادی و اقتصادی دارد.

اکنون نزدیک به چهار قرن از زمانی که نخستین هیأتهای نمایندگی سیاسی بین دو کشور ما رد و بدل شده‌اند، می‌گذرد و در تمام این مدت آلمان یکی از مهمترین کانونهای فرهنگ و ادبیات ما در دنیای غرب بوده‌است. در این مدت قسمتی از باارزش‌ترین مطالعات ایران‌شناسی در کشور شما به‌دست دانشمندان عالیقدری صورت گرفته‌است که در طول سالهای پیاپی، بسیاری از نکات مجهول تاریخ و زبان و مذهب و به‌طور کلی تمدن گذشته ما را از پرده ابهام بیرون آورده‌اند و من از جانب ملت ایران خاطره این خدمتگزاران شایسته فرهنگ بشری را تجلیل می‌کنیم. تذکر این نکته مایه خوشوقتی من است که این سنت کهن در آلمان نو نیز ادامه یافته‌است، به‌طوری که هم اکنون در بسیاری از دانشگاه‌ها و سایر مراکز علمی کشور شما استادانی عالیقدر به تدریس زبان و ادبیات قدیم و جدید ایران و به تتبعات علمی در رشته‌های مختلف ایران‌شناسی اشتغال دارند. همین وسعت دامنه فعالیت این دانشمندان باعث شد که سال گذشته هنگامی‌که نخستین کنگره بین‌المللی ایران‌شناسان در تهران تشکیل گردید هیأت آلمانی از لحاظ تعداد یکی از مهمترین هیأتهای این کنگره بود. از لحاظ هنر و ادبیات ایرانی نیز می‌توان همین تذکر را داد. کشور شما عالی‌ترین اثر ادبی جهانی مربوط به ایران یعنی دیوان شرقی «گوته» را به وجود آورده و در طول دو قرن اخیر تقریباً تمام آثار بزرگ ادبیات کلاسیک ایران توسط شعرا و نویسندگان برجسته به آلمانی ترجمه شده‌است. در مقابل می‌توانم با خوشوقتی متذکر شوم که قسمت مهمی از آثار ادبیات آلمانی نیز به خصوص در سالهای اخیر به فارسی ترجمه شده و مورد استقبال قرار گرفته‌است. از نظر تحقیقات علمی و روابط دانشگاهی همین سابقه ممتد بین کشور ما با مملکت شما وجوددارد و هم‌اکنون تعداد زیادی از دانشجویان ما در مراکز مختلف آموزشی مشغول تحصیلند.

این سابقه ممتد روابط فرهنگی و معنوی را رابطه وسیع صنعتی و اقتصادی دو کشور به عنوان عامل مهم دیگری در نزدیکی و دوستی دو ملت تکمیل کرده‌است. ما همواره در فعالیتهای اقتصادی و صنعتی کشور خویش از تکنیک و صنعت پیشرفته آلمان کمک گرفته‌ایم و از این جهت مهندسان و کارشناسان فنی و مؤسسات صنعتی آلمان سهم مؤثری در ساختمان صنعتی ایران نوین داشته و دارند. بدیهی است اطلاعات و تجاربی که دانشجویان ما در رشته‌های مختلف فنی در مراکز علمی و صنعتی کشور شما آموخته‌اند، به نوبه خود عامل مهمی در پیشرفت این کار بوده‌است. بنابراین طبیعی است که بر اساس این تفاهم و همکاری دیرینه ما در دوران حاضر نیز نه تنها این روابط را حفظ کنیم، بلکه آنها را از هر جهت تقویت نماییم.

ما بر اساس سیاست مستقل ملی خود، صمیمانه علاقمند به همکاری و اشتراک مساعی با همه کشورها به خصوص با مملکتی مانند آلمان هستیم تا بتوانیم از این راه حداکثر استفاده را برای کشور خویش تأمین کنیم. در این راه ما طبعاً احتیاج به صلح و تفاهم بین‌المللی داریم و به همین جهت این علاقه به صلح و همکاری از ارکان خط مشی سیاسی کشور ما است. ما صمیمانه عقیده داریم که در دنیای کنونی حل اختلافات جز از راه حسن تفاهم و منطق و حسن نیت و به‌طور مسالمت‌آمیز امکان‌پذیر نیست و بدیهی است که یکی از اصول کلی این منطق مطابق منشور سازمان ملل متحد، این است که هر ملتی حق دارد آزادانه سرنوشت خویش را بر اساس آراء و تمایلات ملی خود تعیین نماید. ما در این زمینه با کمال میل آماده همکاری با تمام دولتها و ملتها و همه مردم نیک‌اندیش جهان هستیم.

حضرت رئیس‌جمهوری، اجازه بدهید با آرزوی صلح و تفاهم بین‌المللی با بهترین ادعیه خود برای سلامت و سعادت آن حضرت و بانو لوبکه و پیشرفت و رفاه روزافزون ملت بزرگ آلمان، به سخنان خود پایان بدهم.


۷ خرداد ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از شهر کلن دیدن فرمودند. اهالی شهر کلن در دو سوی خیابان ابراز احساسات پرشوری می‌کردند. نیم روز اعلیحضرتین به شهرداری کلن وارد شدند. شهردار کلن از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیشباز کرد. در سالن شهرداری که با پرچم‌های ایران و آلمان آذین بسته شده بود، هموندان انجمن شهر به پیشگاه شاهنشاه شناسانده شدند. آنگاه شهردار کلن به اعلیحضرتین خوش آمد گفت و با اشاره به پیوندهای دیرینه میان ایران و آلمان ابراز امیدواری نمود که این روابط با سفر کنونی شاهنشاه به آلمان هر چه بیشتر گسترش یابد.

سپس شاهنشاه در پاسخ خوش آمد شهردار کلن فرمودند:[۶]

آقای شهردار، از طرف شهبانو و خودم از بیانات گرمی که نسبت به من و شهبانو و ملت ایران ایرادکردید، تشکرمی‌کنم و بسیار خوشحالم که به دیدن شهر زیبای شما آمده‌ام. شهر شما که بیش از دوهزار سال سابقه تاریخی دارد، همواره راه تکامل پیموده‌است. من خود امروز قسمتی از بناهای تاریخی شهر را هنگام آمدن به عمارت شهرداری دیدم. این شهر در عین حال که محل تقاطع تمدن‌ها و فرهنگهای مختلف بوده، خود مرکز فلسفه و اندیشه‌های علمی نیز بوده‌است که در تمدن و فرهنگ سراسر کشورتان تأثیر داشته‌است. شما در بیانات خود به تاریخ کشور من اشاره کردید. ما در قسمتی از جهان زندگی می‌کنیم که خود محل برخورد تمدنها و فرهنگهای مختلف بوده‌است. ما به گذشته خود افتخار می‌کنیم ولی من امیدوارم که بتوانیم به وضع حاضر خود و مخصوصاً به آینده خودمان نیز افتخارکنیم. من می‌توانم به شما اطمینان بدهم که با تمام نیروی خود سعی خواهیم کرد تا با همکاری سایر جامعه‌های دنیا به جستجوی آرمانها و ایده‌آلهای بالاتری که متضمن خوشبختی و سعادت بشریت و عدالت اجتماعی باشد، برویم و در ماوراء ایدئولوژیها و مسلکها در صدد به‌دست آوردن چیزی باشیم که عدالت اجتماعی و سعادت بشریت را تأمین کند.

آنگاه اعلیحضرتین دفتر طلایی شهر کلن را توشیح فرمودند. در این هنگام شهردار کلن هدیه‌هایی به پیشگاه اعلیحضرتین فراداشت. سپس اعلیحضرتین از برجای مانده‌های دوران رومی‌ها و از موزه آن شهر بازدید فرمودند. پس از بازدیدها اعلیحضرتین به شهر بن بازگشتند و در آیین رسمی تاج گل باشکوهی بر بنای یادبود جان باختگان آلمان نهادند.

گفتگوهای آریامهر با صدراعظم کیزینگر

شاهنشاه آریامهر بامداد ۸ خرداد ماه بیش از یک ساعت با کیزینگر صدراعظم آلمان غربی درباره مسایل سیاسی گفتگو کردند. در این گفتگوها بحران خاورمیانه، سیاست نوین آلمان نسبت به کشورهای شرقی و هم چنین کوشش های آلمان فدرال برای برقراری دوباره روابط سیاسی با کشورهای عربی و پیوندهای میان ایران و آلمان غربی مورد بررسی قرار گرفت.

میهمانی ناهار در شهر بن از سوی صدراعظم آلمان

شاهنشاه آریامهر و کورت کیزینگر صدراعظم آلمان غربی
Shah va KurtKiesinger Bonn1346 2.jpg
شاهنشاه آریامهر و کورت کیزینگر صدراعظم آلمان بن

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در مهمانی ناهار رسمی با کورت کیزینگر صدراعظم آلمان غربی[۷] که در کاخ صدراعظم در بن[۸] برگزار شده بود شرکت کردند. در این میهمانی کیزینگر صدراعظم با اشاره به روابط دوستی و فرهنگی دیرین میان ایران و آلمان گفت:[۹]

احساس علاقه نزدیک به کشور شما ما را علاقمند می‌سازی به کارهایی که برای نوسازی ایران انجام می‌یابد، توجه کنیم اگر درست فهمیده باشیم اصلاحات و دگرگونی‌هایی که در ایران صورت می‌پذیرد، هدفش این است که به فرد انسانی از دیدگاه اجتماعی و اقتصادی استقلال بخشد که خود مقدمه‌ای لازم برای ایجاد یک ملت خوشبخت و مرفه است. برنامه اصلاحات ارضی که دولت شاهنشاهی ایران با چنان پیروزی بزرگی به اجرا درآمده است با سیاست صلحجویانه ما برای همکاری با همه ملل هماهنگ است، زیرا ایران با گزیدن این سیاست به موفقیت‌های بزرگی دست یافته است. ایران در منطقه خاورمیانه که همواره دستخوش آشوب است و یکی از منطقه‌های ناآرام و متزلزل دنیاست یکی از رکن‌های ثبات این منطقه به شمار می‌رود. دولت من در این راه خود را با دولت شاهنشاهی همگام می‌بیند که در گسترش همکاری میان مردم جهان و ایجاد آرامش در میان آنان می‌کوشد. ما آلمان‌ها هم مانند مردم ایران بدین باوریم که در دنیایی که پیوسته کوچکتر می‌شود تنها سیاستی در پیش گیریم که استقلال ما را پایدار نماید.


شاهنشاه آریامهر در پاسخ به بیانات صدراعظم آلمان فرمودند:[۱۰]

جناب صدر اعظم، خانمها و آقایان،

از بیانات بسیار محبت‌آمیز و ابراز مراتب دوستی و صمیمیت ملت و دولت آلمان نسبت به ملت و دولت ایران از آن جناب تشکرمی‌کنم. یافتن کلماتی که بتواند سپاس من را از میهمان‌نوازی بسیار و صمیمیت و استقبالی که از بدو ورود نسبت به ما ابراز شده‌است بیان نماید، کاری دشوار است. ما این ابراز صمیمیت و میهمان‌نوازی را نموداری از احساسات دولت و ملت آلمان نسبت به ملت و دولت ایران تلقی می‌کنیم.من وجود چنین رشته‌های دوستی و احساسات بین دو کشور ما را امر کاملاً طبیعی می‌دانم، زیرا اگر به تاریخ دو کشور از آغاز مناسبات سیاسی و دیپلماتیک که به چهارصد سال پیش برمی‌گردد مراجعه‌کنیم، می‌بینیم که پیوسته حق داشته‌ایم به‌خاطر این مناسبات به خود تبریک بگوییم. اگر گوته، شاعر بزرگ شما، از فرهنگ ما الهام گرفته‌است، اگر دانشمندان منبع زیبایی در هنر و فرهنگ وطن من یافته‌اند و مکتب‌های فکری و یا همانطور که شب پیش گفتم آزمایشگاهی برای توسعه و تکامل طرز تفکر ایرانی پدیدآورده‌اند، شما هم به سهم خود منبع کمک و الهام سودمندی برای ملت ما بوده‌اید. این کمک و الهام از دانش فنی و پیشرفت صنعتی مردم آلمان مایه گرفته و به کشور ما راه یافته‌است.

ما تنها از منابع علمی شما کمک نگرفته‌ایم، بلکه شاعران و نویسندگان شما نیز برای ما منبع الهام بوده‌اند. آثار بسیاری از شعرا و نویسندگان آلمانی به فارسی ترجمه شده‌است و با علاقه بسیار توسط مردم ما خوانده می‌شود. ما هرگز در زمینه مناسبات موجود بین دو کشور احساس اشکال و یا ناراحتی ننموده‌ایم. از این رو من می‌توانم بگویم که کاملاً در این احساسات دوستانه نسبت به ملت شما سهیم هستم. از اینکه امروز صبح با آن جناب تبادل نظرهایی نموده‌ام، مسرورم.

ما باید همه توجه و نیرویی را که در اختیارداریم برای یک آینده بهتر، برای انسانیت و برای همه ملل جهان به کار بریم، زیرا اگر همه جهانیان دست به‌دست هم دهند، خطر گرسنگی، بیماری و بی‌سوادی از بین خواهدرفت. در زمان حاضر مردمی هستند که با گرسنگی دست به گریبانند و جان می‌سپارند. ما از آزادیهای بسیاری در جهان خود سخن می‌رانیم، ما به آزادی بشر احترام می‌گذاریم، ما برای آزادی فردی احترام قائلیم، ما باز هم خواستار آزادیهای بیشتری اعم از نظری یا عملی می‌باشیم، ولی ما باید بدانیم که برای انسان آزادی دیگری نیز ضرورت دارد و آن آزادی از گرسنگی است. فکر می‌کنم ما کار بزرگی در پیش داریم. ما باید آنچه را که برای توسعه کشورمان لازم است انجام دهیم و اگر اصولاً بخواهیم به حال دیگران کمکی کرده باشیم باید چنین بکنیم و اگر همه ما تحت تأثیر این احساسات و همچنین عشق و علاقه به نوع بشر قرارگیریم و یا این حقیقت را درک کنیم که در جهان آینده ما نخواهیم توانست با خوشی زندگی کنیم در حالیکه دیگران در محرومیت و قطحی و گرسنگی و بیماری به سر برند، ناچار باید در توسعه و بهره‌گیری کامل از منابع طبیعی کشورمان تلاش کنیم. ما می‌دانیم که آلمان از هیچ کوششی درمورد کمک به این جهاد فروگذار نخواهدکرد. ما می‌دانیم که شما هر جا که بتوانید دانش فنی و معلومات علمی کشور خود را به کار می‌بندید و آنچه بر ما معلوم نیست، در اختیارمان خواهیدگذارد تا دنیایی بهتر به‌وجودآید و مردم آن بیشتر قرین خوشی و سعادت گردند.

با اغتنامِ این فرصت، سعادت و رفاه روزافزون آن جناب و ملت بزرگ آلمان را از خداوند مسئلت می‌نمایم.


ایوار از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی باشکوهی به افتخار پرزیدنت آلمان بر پا گردید. در این میهمانی بسیاری از پایوران و بزرگان آلمان غربی شرکت داشتند.

باریابی دانشجویان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در کاخ پترزبرگ

اعلیحضرتین در میان بیش از ۲۰۰۰ دانشجوی ایرانی در پترزبرگ بن
آریامهر برای بیش از دو هزار دانشجوی ایرانی سخنرانی می کنند
ShahanshahAryamehrShahbanouPetersbergIranianStudents1346a.jpg

۸ خرداد ماه ساعت ۱۷ دو هزار تن از دانشجویان و دانش آموختگان ایرانی و ایرانیانی که در آلمان زندگی می‌کردند در کاخ پترزبرگ [۱۱] به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در سالن کاخ باریافتند، از همان آغاز ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو روشن بود که تنها « برنامه رسمی » غیرممکن خواهد بود. انبوه جمعیت برای دیدن اعلیحضرتین از هر سو فشار می‌آورد و دختری که قرار بود از سوی جمعیت خوش آمد بگوید، کوشش می‌کرد خوش آمد بگوید، اما به جای آن عرق می ربخت و سدایش به جایی نمی‌رسید. گرما و انبوه جمعیت چنان بود که شاهنشاه آریامهر دستور فرمودند که ایرانیان به باغ پترزبرگ بروند، و باریابی در هوای آزاد انجام شود. آنگاه علیاحضرت شهبانو دستشان را بلند کردند و جمعیت را به سکوت دعوت کردند و گفتند برویم بیرون. برنامه رسمی دیگر بهم خورده بود و پلیس فدرال نمی‌دانست چه کند و بهتر دیدیند که هیچ کاری انجام ندهند. در یک لحظه باغ جلوی هتل پر شد از ایرانیان خروشان، شاداب، خندان و گریان، ایرانیانی که پس از سالیان دراز فرصتی یافته بود که با پادشاه و شهبانوی خود از نزدیک گفتگو و درد دل کند، برایشان از عم‌ها و دردها و گرفتاری‌ها و شادی هایشان بگویند. اعلیحضرتین به باغ پترزبرگ رفتند و دو هزار دانشجوی ایرانی گرد اعلیحضرتین را گرفتند. پانزده دقیقه فریاد زنده باد شاهنشاه و شهبانو و جاوید شاه و کف زدن‌های پیوسته ایرانیان نگذاشت که شاهنشاه آریامهر بتواند سخن بگویند. سرانجام ایرانیان از گوشه‌ای نیمکتی یافتند و شاهنشاه بالای نیمکت رفتند و به دانشجویان چنین گفتند:[۱۲]

دیدار شما ایرانیان بیشتر به سبب اینکه دانشجو هستید و چندین هزار کیلومتر دور از خاک وطن در این نقطه در صدد کسب علم و دانش می‌باشید، به خصوص که شما را یک پارچه احساسات نسبت به میهنتان می‌بینم، برای من باعث خوشوقتی فراوان است. خصوصیت ما ایرانیان این است که وقتی به هم می‌رسیم قبل از هر چیز به یاد وطن خودمان می‌افتیم و این خصوصیتی است که باید بدان افتخار کنیم. وطن چیزی است که حتی اگر افرادی در محیط آن با مشقت و با سختی ولی با فداکاری زندگی بکنند یک معنی دارد و آن انگیزه زندگی، انگیزه مبارزه و انگیزه فداکاری و دادن جان در راه وطن است. ولی وطن شما کجاست؟ وطن شما چه جایی است؟

آنها که تاریخ ایران را خوانده‌اند، از گذشته وطن خود اطلاع دارند. ما گذشته‌ای پر افتخار داریم که اگر فقط همین گذشته را داشتیم کافی بود که ایرانی و نژاد ایرانی را وادار بکند که وظیفه ملی خود را انجام بدهد، ولی ایران علاوه بر افتخارات گذشته، امروز چگونه کشوری است؟ نمی‌دانم چه مدت است که از ایران دورید؟ شاید بعضی‌ها مدت زیادی است دور از وطن خود هستید. البته شنیده‌اید و یا در عکسها و فیلمها دیده‌اید و شاید در روزنامه‌ها خوانده‌اید که ایران امروز با ایران ده سال پیش یا هفت سال پیش و یا بهتر بگویم با ایران قبل از ششم بهمن ۱۳۴۱ فرق دارد. ایران امروزِ شما مهد آزادمردان و از بعد از ششم بهمن ۱۳۴۱ مهدآزادزنان است. ایران شما جایی است که کارهایی که هم‌اکنون در آن انجام می‌گیرد، برای اکثریت مردم مملکت، برای اکثریت ملتی است که در آن زندگی می‌کنند.

این اکثریت، دهقانان ایران و بعد از آنها کارگران و سایر افرادی هستند که اجتماع ایران را تشکیل می‌دهند، زیرا هر تصمیمی که گرفته می‌شود، برای آنها و در مرحله اول به نفع آنها است. در مملکت ایران طبقات ممتاز در آینده فقط طبقاتی خواهندبود که از لحاظ لیاقت بر سایرین امتیاز پیداکنند. صحبت از عدالت اجتماعی می‌کنم، صحبت از ازبین‌بردن فاصله‌های طبقاتی و از مساوات مواسات می‌کنم. همانطور که گفتم قانون اجتماع و بشریت می‌خواهد که افراد زحمتکش‌تر و لایق‌تر راه خود را در اجتماع بازکنند و به نسبتِ لیاقتِ خود، مسئولیتهای بیشتری را به عهده بگیرند و این راهی است که در مملکت شما بازمی‌شود. در مملکت ایران امکان پیشرفت، امکان ترقی، امکان بهتر زندگی کردن و امکان رسیدن به هدفهای عالی و انسانی برای همه وجوددارد. امکان رسیدن به زندگی بهتر چه از لحاظ مادی و چه از نظر معنوی برای همه هست. ثروت طبیعی ایران تقریباً دست‌نخورده است. زمین ایران را باید برای کشاورزیِ مترقیِ امروز، آماده کرد. دل خاک ایران وقتی بازبشود برای فرزندان ایران ثروتهای فراوانی تولید خواهدکرد و به این ترتیب به آنها امکان بهتر زیستن خواهدداد. کوه‌های ایران به نظر خشک می‌آید، ولی در دل این کوه‌ها می‌شود آبی را که مایه حیات ما است ذخیره کرد و با همان آب زمینها را آبیاری نمود و از آن آب نیروی برق تولید کرد و این نیرو را در خدمت مردم این مملکت به مصرف رساند، چرخ کارگاه‌های ایران را به گردش درآورد و با آن نور و روشنایی و علایم تمدن بشر امروز را به آنان عرضه داشت.

تمام این امکانات را ما امروز می‌بینیم و حس می‌کنیم و به همین جهت است که برای اینکه با سایر ملل دنیا همگام و همپایه باشیم، در صدد هستیم که سطح دانش فنی مملکتمان را به همان اندازه بالاببریم، زیرا هر ملتی که از لحاظ تکنیک چه در قسمت صنعت و چه در رشته کشاورزی و دیگر رشته‌ها عقب باشد به همان نسبت از لحاظ زندگی مادی و معنوی عقب خواهدماند. ولی ما نمی‌توانیم به خود اجازه بدهیم که در این رشته‌ها از کسی عقب باشیم. نبوغ ایرانی و ثروت طبیعی کشورمان به ما اجازه می‌دهد که در پیشاپیش صفوف ممالک مترقی دنیا قدم برداریم و این فقط موقعی ممکن است که هر ایرانی در هر رشته‌ای که کار می‌کند خودش را از لحاظ فنی به پایه سایرین برساند. زارع باید در کار خودش تبحر داشته‌باشد، کارگر در کار خودش، اعم از اینکه کارگر ساده باشد یا مهندس. کارگر باید سعی کند با سایرین پیش برود، و تمام این پیشرفتها سازمان می‌خواهد. این سازمان، یعنی سازمان گرداننده چرخ ایران امروز و فردا، متشکل از کسانی است که مثل شما یا درس خوانده‌اند و یا مشغول تحصیل می‌باشند. شما فقط برای خودتان درس نمی‌خوانید و برای خودتان زحمت نمی‌کشید که بتوانید فردا برای خود شغلی پیداکنید و درآمدی داشته باشید که با آن زندگی نمایید. شما یادمی‌گیرید که آن را بعداً در خدمت جامعه خودتان قراردهید. به نسبت کاری که دارید و به نسبت درسی که خوانده‌اید و شغلی که به شما خواهندداد لازم است که فردا به ده‌هاهزار فرد یا بلکه بیشتر خدمت بکنید تا در زندگی آنها و در پیشرفت آنها مؤثر باشید.

این مسئولیت بزرگی است که از حالا باید حس کنید و هر کسی خود را آماده مبارزه در زندگی، نه فقط برای تأمین زندگی خودش بلکه برای پیشرفت جامعه و ملت خویش بنماید. ایران امروز از لحاظ علمی و از لحاظ روحی احتیاج به جانبازانی دارد که در کوتاهترین مدت مملکت و ملت و جامعه خود را به آن مقامی که استحقاق آن را دارد برسانند و این شما هستید که باید به این وظیفه بزرگ عمل کنید. مطمئن هستم که در مقابل شما آینده درخشانی وجوددارد. کوشش امروز شما برای جامعه ایرانی و برای تأمین زندگی مردم امروز و فردای ایران مؤثر است. زندگی زود می‌گذرد و عمر هر کس پس از چند سال سپری می‌شود، ولی چه لذتی از این بالاتر که انسان فکرکند در آن مدتی که زنده بوده و در روی زمین زندگی کرده‌است یک عنصر مفید و یک خدمتگزار به جامعه و تمدن بوده‌است.

موفقیت شما را از خداوند متعال آرزودارم و امیدوارم که با موفقیت به وطن خویش بازگردید و مسئولیتهای عمده‌ای را که به عهده می‌گیرید، انجام دهید.


پس از پایان سخنان، شاهنشاه آریامهر، دو هزار دانشجوی ایرانی برای مدت ده دقیقه با فریادهای جاوید شاه و کف زدن کاخ پترزبرگ را به لرزه درآوردند. شاهنشاه آن گاه به میان دانشجویان آمدند و با بیشتر آنها دست دادند و پس از مدتی که فریادهای زنده باد شاهنشاه و شهبانو به آسمان می‌رسید، درون کاخ رفتند.


بازدید از موسسه اتمی یولیش و شهر آخن ۹ خرداد ماه

کارت پستال سفر رسمی اعلیحضرتین به آلمان غربی

۹ خرداد ماه شاهنشاه آریامهر از مرکز پژوهش‌های اتمی آلمان در شهر « یولیش » بازدید کردند. [۱۳] هنگام ورود شاهنشاه و همراهانشان همه ۲۶۰۰ کارمندان این مرکز پژوهشی در خیابانی صف کشیده بودند و به شدت به شاهنشاه آریامهر ابراز احساسات می‌کردند. پس از این بازدید شاهنشاه آریامهر رهسپار شهر آخن [۱۴] در مرز آلمان و بلژیک و هلند شدند. علیاحضرت شهبانو که پیش تر برای بازدید از دانشکده هنرهای زیبای شهر « گال » به آن شهر رفته بودند در آخن به شاهنشاه آریامهر پیوستند. پیشباز شهر آخن از اعلیحضرتین بسیار باشکوه و بی مانند بود. اعلیحضرتین نخست از کلیسای شهر آخن که یکی از تاریخی‌ترین بناهای آلمان است و امپراتور شارلمانی آن را بنا نهاده بود، دیدن کردند.

اعلیحضرتین ناهار را میهمان شهردار آخن بودند. ساعت ۱۵ و سی دقیقه که اعلیحضرتین برای بازگشتن به شهر بن از ساختمان شهرداری بیرون آمدند، چندین هزار تن از مردم شهر دور تا دور میدان بزرگ جلوی ساختمان شهرداری گرد آمده بودند و با هورا کشیدن و کف زدن آن چنان احساساتی نشان دادند که اعلیحضرتین چندین دقیقه به ابراز شور و مهر مردم آخن پاسخ می‌گفتند. پسواز مردم آخن از اعلیحضرتین مانند پیشباز آنها گرم و پر شور و صمیمانه بودند.

بازدید از دویسبورگ و دوسلدرف

اعلیحضرتین هنگام ورود به شهر روتن بورگ
سخنان شاهنشاه آریامهر در شهرداری روتن بورگ
ShahanshahShahbanouWGermanyRothenburgKhordad1346b.jpg
شهبانو از دهکده SOS-Childern دیدن می‌کنند

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در پنجمین روز دیدار رسمی خود از آلمان غربی رهسپار شهر دویسبورگ [۱۵] شدند. این شهر در کناره رود راین و در نزدیکی خاک هلند قرار دارد. شاهنشاه نخست به شهرداری دویسبورگ وارد شدند. شهردار و هموندان انجمن شهر از شاهنشاه آریامهر پیشباز رسمی نمودند. در میدان جلوی ساختمان شهرداری نزدیک به پنج هزار تن از مردم شهر گرد آمده بودند و با تکان دادن پرچم‌های ایران، هورا می‌کشیدند و ابراز شور و هیجان می‌کردند.

سپس شاهنشاه آریامهر از کارخانه ذوب آهن « اوگست تیسن» بازدید کردند. [۱۶] پانزده هزار کارگر در این کارخانه کار می‌کنند و با تولید هشت میلیون تن فولاد در سال ۱۹۶۶ در بالای پهرست همه تولیدکنندگان فولاد اروپا قرار گرفت. هزاران تن از کارگران و کارمندان این کارخانه در برابر کارگاه‌ها از شاهنشاه آریامهر پیشباز کردند و احساسات پرشوری نشان دادند.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۶ علیاحضرت شهبانو در برنامه دیگری پیش تر پیش از نیمروز وارد دوسلدورف شدند. [۱۷] علیاحضرت شهبانو از کلکسیون چینی‌های پرآوازه دوسلدرف دیدن کردند.

شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۳ وارد دوسلدرف شدند. اهالی دوسلدرف برای دیدار شاهنشاه آریامهر در دو سوی خیابان‌ها ایستاده بودند و ابراز شور و هیجان به اعلیحضرتین می‌نمودند. شاهنشاه آریامهر برای دیدار وزیر ایالتی وارد کاخ شدند، چند دقیقه پیش تر نیز علیاحضرت وارد کاخ شده بودند. در میان ابراز مهر مردم شهر دوسلدرف به اعلیحضرتین یک کودک پنج ساله دستش را از دست مادرش بیرون کشید و همراه اعلیحضرتین وارد تالار بزرگ ساختمان نخست وزیری شد. وزیر ایالتی شگفت زده، مانده بود که این بچه از کجا آمده است. در همین هنگام اعلیحضرتین وارد تالار شدند و دخترک با سادگی به سوی شهبانو رفت و گل خود را به شهبانو فراداشت.

اعلیحضرتین از پیشرفت‌های صنعتی این ناحیه بازدید کردند. هنگام بازدید از یک کارخانه نامی سازنده لوازم برقی از سوی مدیر کارخانه چهار دستگاه ماساژ برقی به شاهنشاه آریامهر هدیه کرد، شاهنشاه آریامهر این هدیه را پذیرفتند و دستور دادند که برای جذامیان ایران ویژه شود.

پس از نیم روز از سوی وزیر ایالتی شهر دوسلدرف میهمانی با شکوهی به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برگزار شد.

دیدار اعلیحضرتین از استان بایرن روتن بورگ و مونیخ

اعلیحضرتین در اپرای مونیخ
اعلیحضرتین در اپرای مونیخ

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از ایالت نورد راین وستفالن رهسپار ایالت بایرن شدند و از شهر تاریخی و کوچک روتن بورگ [۱۸] دیدن کردند. در این شهر کوچک همه پنج هزار اهالی شهر پیشباز باشکوهی از اعلیحضرتین نمودند. این شهر در نزدیکی شهر « نورنبرگ » قرار دارد و در قرون وسطی بنا گردیده است. در روتن بورگ بناهای تاریخی و کلیسا و برج و باروهای کهن که ششصد سال پیش بنا شده است، وجود دارد. این شهر یک مرکز جهانگردی به شمار می‌رود. معاون وزیر ایالت بایرن در شهر روتن بورگ از اعلیحضرتین پیشباز کرد و پس از خوش آمد در سخنانی گفت:

میهن ما با داشتن مناظر زیبا و مردمی با ویژگی‌های مخصوص به خودشان اثرهای زیادی در میهمانانشان می‌گذارد. کسانی که به بایرن نیامده‌اند، به درستی می‌توان گفت که آلمان را ندیده‌اند. در این ایالت آثار تاریخی و باستانی فراوانی وجود دارد و شهر روتن بورگ مرواریدی است در میان دیگر شهرهای این ایالت.

پس از آنکه سخنان معاون وزیر ایالت بایرن پایان یافت، شهردار روتن بورگ هموندان انجمن شهر را به پیشگاه اعلیحضرتین شناساند. آنگاه شاهنشاه مهر و علیاحضرت شهبانو از ایستگاه راه آهن بیرون آمدند و به میدان جلوی ایستگاه رفتند. در اینجا جمعیت انبوهی از اهالی شهر به اعلیحضرتین ابراز مهر و هیجان شورانگیزی کردند. در شهر روتن بورگ اعلیحضرتین از دست افشانی‌های عامیانه قرن شانزدهم در بازار میدان دیدن کردند. این باز که زمانی مرکز جارنامه‌های همگانی بود، از انبوه جمعیت که چتر در دست داشتند پر شده بود. نیزه داران با پوشاک قرن شانزدهم و کلاه خود بر سر، در یک سوی میدان صف کشیده بودند. هنگامی که ناقوس‌های برج به سدا درآمد، گروه تاتر « هانس زاخز » با ابزار موسیقی قدیمی به میدان آمدند و دست افشانی پر آوازه چوپا را آغاز کردند.

هنگام بازگشت به هتل علیاحضرت شهبانو، با وجود تشریفات ویژه سنگین، ناگهان بر آن شدند که خرید کنند. علیاحضرت شهبانو ازخودرو در برابر هتل پیاده شدند و به یکی از فروشگاه‌ها در همان نزدیکی برای خرید سوغاتی رفتند. پلیس به شدت کوشش می‌کرد که جمعیت انبوه را از مسیر شهبانو پراکنده‌سازد. علیاحضرت شهبانو ده دقیقه در فروشگاه ماندند و از ویترین‌ها دیدن کردند، سپس چند فنجان چینی، پنج قاشق نقره‌ای و چندین فرتور رنگی از منظره‌های شهر خریداری نمودند. آنگاه علیاحضرت قدم زنان به کلیسای یعقوب مقدس رفتند و نزدیک به ده دقیقه در برابر محراب قرون وسطایی ایستادند. علیاحضرت که در رشته هنرهای زیبا در پاریس تحصیل کرده‌اند، ابراز داشتند که من هرگز چیزی به زیبایی این بنا ندیده‌ام، این بنا بسیار عالی است. من از دیدن همه نقاط شهر روتن بورگ لذت بردم.

۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو با ترن در میان شور و هیجان مردم مونیخ وارد این شهر شدند و مورد پیش‌باز شهردار و مقام‌های استان بایرن قرارگرفتند. در مونیخ با وجود بارندگی سیل آسا انبوه مردم برای پیشباز از اعلیحضرتین صف کشیده بودند. شاهنشاه و شهبانو پس از پیاده شدن از ترن از برابر گارد احترام گذشتند. آلفونس گوپل وزیر ایالت بایرن [۱۹] و رییس مجلس و دیگر پایوران این شهر از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیشباز کردند. اعلیحضرتین یک راست رهسپار دفتر وزیر اعظم آلفونس گوپل شدند و سپس به تالار شهرداری وارد شدند و کتاب طلایی شهرداری را توشیح فرمودند.

در این آیین شاهنشاه در بیاناتی از سخنان دوستانه شهردار مونیخ سپاسگزاری کردند.[۲۰]

آقای شهردار،

از بیانات محبت‌آمیز شما نسبت به شهبانو و من و نسبت به کشورم، تشکرمی‌کنم. از اینکه امروز به دیدار سرزمین تاریخی باویر و مرکز آن، یعنی شهر زیبای مونیخ نایل شده‌ام، خوشوقتم. زیرا این شهر با ما از دیرباز ارتباط نزدیک فرهنگی و معنوی دارد. بسیاری از آثار عالی هنر ایرانی که از افتخارات هنر گذشته ما هستند، در این شهر نگاهداری می‌شوند. علاوه بر آن سابقه فعالیتهای وسیع ایران‌شناسی، مونیخ را برای ما به صورت یک پایگاه فرهنگ ایران در اروپا درآورده‌است. مایلم در اینجا مخصوصاً از دو دانشمند عالیقدری که در اواخر قرون گذشته و اوایل قرن حاضر در دانشگاه مونیخ سالهای دراز عمر خویش را صرف تتبعات ایران‌شناسی کردند، ذکر خیر بکنم. این دو نفر پروفسور ارنست کوهن و پروفسور ویلهم گایگر بودند که به همت آنها کتاب مهم «اصول زبان‌شناسی ایرانی» تألیف شد که هنوز هم از ارکان مطالعات ایران‌شناسی در تمام جهان به شمار می‌رود.

در سالهای اخیر دانشجویان بسیاری از کشور ما در دانشگاه مونیخ تحصیل کرده‌اند که معلومات آنها در بازگشت به کشورشان مورد استفاده وسیعی قرار گرفته‌است. هم‌اکنون نیز ما دانشجویان زیادی در مونیخ داریم.

برای شما آقای شهردار، و برای شهر زیبای شما و مردم آن، سعادت و موفقیت و رفاه روزافزون آرزودارم.

شامگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به اپرای مونیخ رفتند.


۱۱ خرداد ماه ۱۳۴۶ علیاحضرت شهبانو از دهکده کودکان بی سرپرست بازدید فرمودند.[۲۱] دهکده اس - او - اس کودکان یک نهاد ناسودبر، مستقل از هر گونه سیاست و مذهب می‌باشد که ۱۳۷ کشور فعال می‌باشد. این دهکده‌ها برای برآوردن نیازهای کودکان بی سرپرست و یتیم سازمان یافته است. خویشکاری پایه این نهاد فراهم ساختن فضای خانوادگی است که در آن کودکان رشد می‌کنند. فرم حقوقی دهکده کمک به کودکان کشور به کشور متفاوت است و بیشتر به شکل یک بنیاد سازمان یافته است. کودکانی که پدر و مادر خود را از دست داده‌اند و یا کودکانی که پدر و مادر آنها توان بزرگ کردن آنها را ندارند از سوی اداره سرپرستی کودکان این کشورها به این دهکده‌ها واسپرده می‌شوند.

بازدید اعلیحضرتین از برلین غربی و دور دوم گفتگوها با پرزیدنت آلمان

آریامهر و شهردار برلین در فرودگاه تمپل هوف از گارد احترام پلیس سان می بینند
ShahanshahBerlinMayorBerlinpoliceTempelhofAirport1346a.jpg
اعلیحضرتین در تالار شهرداری برلین غربی
ShahanshahShahbanouWBerlinMayorAlbertzCityHall1346a.jpg
ShahanshahShahbanouWBerlinMayorAlbertzCityHall1346b.jpg
ShahanshahShahbanouWBerlinMayorAlbertzCityHall1346d.jpg
ShahanshahShahbanouWBerlinMayorAlbertzCityHall1346f.jpg

۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو با یک هواپیمای اختصاصی از مونیخ وارد فرودگاه تمپل هوف برلین شدند.[۲۲] از اعلیحضرتین پیشباز بسیار باشکوهی در فرودگاه انجام یافت و شاهنشاه آریامهر از گارد احترام پلیس برلین سان دیدند. در فرودگاه برلین هزار تن از مردم برلین به پیشباز اعلیحضرتین آمده بودند. هنگام ورود، شاهنشاه آریامهر در پاسخ بیانات « هاینریش آلبرتز » شهردار برلین غربی پیرامون دگرگونی‌های بزرگ ایران فرمودند:

ما با تمام احترام و تحسینی که به تاریخ گذشته خود داریم تصمیم گرفته‌ایم که گام به عصر حاضر گذشته و در آینده در صف دولت‌های مترقی قرار گیریم.

از فرودگاه تا هتل هیلتون مردم این شهر پیشباز بی همانندی از اعلیحضرتین نمودند. هزاران تن در مسیر موکب همایونی ایستاده بودند و به میهمانان عالی قدر برلین ابراز احساسات می‌کردند. در چند جا از جمله در برابر هتل هیلتون دانشجویان ایرانی با فرتورهای شاهنشاه و شهبانو و پرچم سه رنگ شیر و خورشید نشان ایران در دست، فریاد می‌کشیدند « زنده باد شاهنشاه » و « زنده باد ایران ».

شاهنشاه آریامهر پس از درنگ کوتاهی در هتل رهسپار شهرداری برلین گردیدند، در آستانه شهرداری، شهردار کل برلین هاینریش آلبرتز [۲۳] از شاهنشاه پیشباز کرد و سپس در دفتر کار شهرداری با شاهنشاه آریامهر به گفتگو نشست. سپس در تالار بزرگ شهرداری هموندان انجمن شهر برلین به اعلیحضرتین شناسانده شدند. شهردار کل هنگام خوش آمد گویی ابراز داشت که تشریف فرمایی شاهنشاه و شهبانوی ایران به برلین برای این شهر سرفرازی بزرگی است.


شاهنشاه آریامهر سپس کتاب طلایی شهرداری برلین را توشیح فرمودند.

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در مهمانی ناهار شهردار برلین غربی به سرفرازی اعلیحضرتین شرکت کردند. در این مهمانی شاهنشاه در پاسخ خوش آمد شهردار برلین فرمودند:[۲۴]

آقای شهردار،

از بیانات محبت‌آمیزی که نسبت به شهبانو و من و کشورم ایرادکردید، بسیار متشکرم. ما بر اهمیت موفقیت شما و مردم شهر شما در آنچه در این شهر انجام گرفته و می‌گیرد، به خوبی واقفیم. ما می‌دانیم که شما در تجدید بنای آنچه ویران شده‌بود چه نتایج درخشانی حاصل کرده‌اید و چگونه بر اساس تفاهم متقابل و صلح تزلزل ناپذیری این تجدید بنا را بنیان نهاده‌اید. ما نیز آقای شهردار برای سازندگی می‌کوشیم. چهار سال و چند ماه پیش ما ناگزیر شدیم که در این باره تصمیماتی انقلابی بگیریم. ما با تمام احترام و تحسینی که به تاریخ گذشته خود داریم، تصمیم گرفتیم که قدم به عصر حاضر بگذاریم و در آینده در صف دول مترقی قراربگیریم. برای اینکه این کار را هر چه زودتر عملی کنیم و طی مدتی که برای این کار تعیین کرده‌ایم به کاروان ممالک مترقی برسیم، به تمام نیروی خود و به تعداد بسیاری کارشناس فنی و تکنیسین احتیاج‌داریم.

ما از شهر شما به جهت آنکه بسیاری از دانشجویان ما را در دانشگاه‌ها و مدارس عالی خود پذیرفته‌است، سپاسگزاریم. اینها دانشجویانی هستند که وقتی از دانش و تکنیک شما بهره گرفتند می‌توانند به کشورشان بازگردند و به نوبه خود به ملت خویش خدمت کنند. من می‌خواهم اضافه‌کنم خدمتی که به مردم وطن خود انجام خواهندداد در عین حال خدمتی است به بشریت. آنها به اکثریت مردم کشور خود، به کشاورزانمان که احتیاج به تعلیمات جدید دارند و کارگرانمان، به مجریان مبارزه با بی‌سوادی و مبارزه با بیماری و خطری که دنیا را تهدیدمی‌کند، یعنی گرسنگی، و به کوشش ما برای ایجاد جامعه‌ای بر اساس عدالت اجتماعی خدمت خواهندکرد. علاوه بر این وظایف ملی، علاوه بر این مسئولیتی که ما در برابر ملت خود داریم، ما معتقدیم که یک مسئولیت مشترک نیز به عهده داریم و آن مبارزه با بی‌سوادی، مبارزه با گرسنگی و فقر و بیماری است. برای این کار باید یک تصمیم بین‌المللی بگیریم. باید همه کشورها متوجه این خطری که متأسفانه زیاد دور نیست باشند. اگر ما تا پایان همین قرن یک اقدام مشترک نکنیم، در آن صورت باید گفت که ما نتوانسته‌ایم وظایف انسانی خود را انجام دهیم.

آقای شهردار کل، اجازه بدهید بار دیگر از پیشبازی که از ما کرده‌اید، تشکرکنم و برای مردم شهر شما خوشبختی و سعادت آرزوکنم.

در اپرای برلین

ایرانیان میهن پرست در برابر اپرای برلین به اعلیحضرتین خوش آمد می گوید

شامگاهان، اعلیحضرتین میهمان پرزیدنت آلمان غربی و بانو لوبکه بودند و شب در اپرای بزرگ برلین، اپرای پر آوازه موتزارت « نی سحرآمیز » را تماشا کردند. در پایان نمایش اعلیحضرتین هنرمندان اپرا را مورد مهر همایونی قرار دادند و سپس در میهمانی باشکوهی که به افتخارشان از سوی شهردار برلین برگزار شده بود، شرکت جستند. در بیرون اپرا ایرانیان میهن پرست گرد آمده بودند و با پلاکاردها و فریادهای جاوید شاه خیابان را به لرزه در آورده بودند. شایان یادآوری است که دانشجویان چپی با سازماندهی که از سوی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در آلمان غربی انجام یافته بود تلاش در به آشوب کشاندن خیابان ها نمودند[۲۵]

بازدید اعلیحضرتین از بندر هامبورگ

ورود اعلیحضرتین به فرودگاه هامبورگ
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyHamburgAirport1346a.jpg
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyHamburgAirport1346b.jpg
ShahanshahShahbanouStateVisitWGermanyHamburgAirport1346d.jpg
اعلیحضرتین سوار بر لیموزین از فرودگاه رهسپار شهرداری هامبورگ می شوند
اعلیحضرتین در شهرداری هامبورگ
اعلیحضرتین در بالکن ساختمان شهرداری هامبورگ

۱۳ خرداد ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در هشتمین روز دیدار خود از آلمان غربی از تاسیسات بندر هامبورگ دیدن فرمودند. در این روز به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو مهمانی ناهاری از سوی شهرداری هامبورگ برپا شد. شاهنشاه در این مهمانی رسمی در پاسخ سخنان شهردار هامبورگ فرمودند:[۲۶]

سخنان شاهنشاه در پاسخ شهردار هامبورگ

(در ضیافت رسمی ناهار در هامبورگ، به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران)

آقای شهردار، خانمها و آقایان،

از اظهارات محبت‌آمیز شما نسبت به شهبانو و خودم، تشکرمی‌کنم. همانطوری که اشاره کردید این دومین بار است که من به شهر زیبای هامبورگ آمده‌ام. در اولین سفر هنوز آثار دلخراشی که حاکی از ویرانی‌های جنگ بود، به چشم می‌خورد، ولی این بار تجدید حیات این شهر را به رأی‌العین می‌بینم و مشاهده می‌کنم که تا چه حد ویرانیهای جنگ را ترمیم کرده‌اید. همانطور که اظهارکردید شما به‌جای سیصدهزار خانه که ویران شده‌بود، تاکنون چهارصدهزار خانه نو ساخته‌اید و خوب معلوم است که شما در کار تأمین زندگی بهتری برای ساکنین شهر هستید. یک زندگی آسان‌تر و مرفه‌تر و یک زندگی آمیخته با امید به آینده که در آن افراد شما برای ابراز لیاقت‌های خود فرصت‌های بیشتری خواهندداشت.

ما نیز امروز برای آینده‌ای امیدبخش کارمی‌کنیم. در اجتماع ما امتیاز طبقاتی موروثی نیست و محیطی که یک فرد در آن پا به عرصه وجود گذارده‌است در سرنوشت او چندان تأثیری ندارد، زیرا ترقی و پیشرفت او منوط به لیاقت و کاردانی او به کار و خدمت وی به جامعه است. ما تصمیماتی اتخاذکرده‌ایم که شاید به نظر بعضی‌ها سخت و شدید باشد، چون وقتی مالکیت ارضی محدودشد، زمانی که کارگر در سود کارخانه‌ها تا بیست درصد سهیم شد، هنگامی که منابع آب کشور ملی گردید، طبعاً نارضایتی‌هایی ایجادمی‌شود. فلسفه ما این است که هیچ فردی نباید منابع طبیعی کشور را تصاحب کند، زیرا آب را خداوند برای همه آفریده و جنگلها را نیز برای همه خلق کرده‌است. افراد می‌توانند از آب و جنگل استفاده کنند، ولی نمی‌توانند آنها را در تصاحب خود داشته‌باشند. این است آینده‌ای که ما می‌خواهیم برای مردم امروزی و نسلهای آینده کشور تأمین کنیم. بدیهی است بعضی‌ها از این وضع ناراضی هستند. مرتجعین ناراضی هستند و افراطیون قطب دیگر نیز ناراضی هستند، زیرا دیگر به اصطلاح حنایشان رنگی ندارد. ما برای نیل به مقصود خود به کارشناس یا متخصصین فنی احتیاج داریم، و از شهر هامبورگ تشکرمی‌کنیم که چنانکه گفتید به ۱۲۸ نفر از دانشجویان ایرانی ما فرصت داده‌است که خود را برای خدمت مؤثری در کشور خویش در زمینه اطلاعات و تجارب خود آماده سازند.

ما به روح خدمتگزاری افراد خود متکی هستیم، زیرا در ایران تنها شهر، شهرِ تهران نیست، بلکه مردم ما برای خدمت به میهن خود باید باسواد شوند و به اقصی نقاط کشور بروند و اساس جامعه بزرگی را از آنجا آغازکنند، و این برنامه‌ای است که ما هم‌اکنون مشغول اجرای آن هستیم و در سپاههای دانش و بهداشت و ترویج‌وآبادانی افرادی داریم که با همین روح خدمتگزاری به هر جا که اعزام شوند می‌روند و به کشور خود خدمت می‌کنند. اما درباره روابط صدوده ساله کشور خود و آلمان و به‌خصوص با این بندر بزرگ، باید بگویم که قسمت مهمی از تجارت ایران با اروپا از طریق این بندر است و از هر لحاظ باید این روابط در آینده توسعه پیداکند البته شما باید وضع اقتصادی خود را روزبه‌روز بهتر کنید و ما نیز در این راه آرزومند موفقیت شما هستیم، ولی شما خواه‌ناخواه قسمتی از دنیای ما هستید و تأمین کامل سعادت شما ممکن نخواهدبود، مگر آنکه کشورهای دیگر یا ملل دیگر نیز به اصطلاح مکانی در آفتاب داشته‌باشند.

مساعی کشوری چون آلمان که در صنعت و علم پیشرفتهای شایان کرده‌است باید در راه کمک به کشورهایی که هنوز در زمینه‌های علم و صنعت احتیاج به توسعه دارند، مصروف گردد تا آنها نیز هر چه زودتر به هدفهای خود برسند، یعنی نخست احتیاج آنی خود را برآورند و سپس پیشرفتهای وسیع‌تری بکنند.

ما همه باید برای رفع حوایج ضروری بشر و همچنین در راه بقای بشریت دوش‌به‌دوش گام برداریم و با عزم راسخ بر مشکلات فائق آییم و به لطف خداوندی پیروز خواهیم‌شد. ولی مسئله فوری و فوتی آن است که همه ما باید از صلح شرافتمندانه برخوردارباشیم. ما نیز مانند شما در این راه می‌کوشیم و سعی داریم که مسئولیت خود را در رسیدن به هدف عالی بشریت که صلح جهانی است، کاملاً به عهده بگیریم. با این امید سعادت جمهوری آلمان و سعادت شهردار و شهر آزاد هامبورگ و مردم این بندر زیبا و پایداری دوستی ایران و آلمان را از خداوند متعال مسئلت دارم.

شخصیت جهانی شاهنشاه آریامهر و پیشرفت‌های ایران در سه برنامه ویژه تلویزیونی رنگی کانادا به زبان‌های انگلیسی و فرانسه پخش شد و ستوده شد.

پس از میهمانی ناهار اعلیحضرتین به همراه شهردار و پایوران شهر هامبورگ گردشی بر روی رودخانه اِلبه [۲۷] کردند و از بندر هامبورگ بازدید فرمودند.

بازدید اعلیحضرتین از استان اشلزویگ هول اشتاین

اعلیحضرتین در ایستگاه ترن لوبک
پلیس احترام در ایستگاه
شهرداری لوبک
اعلیحضرتین و لمکه و بانو

۱۴ خرداد ماه ۱۳۴۶ وزیر استان اشلزویگ هول اشتاین [۲۸] هلموت لِمکه [۲۹] از اعلیحضرتین در ایستگاه راه آهن شهر لوبِک [۳۰] پیشباز رسمی کرد.

شهر لوبک زادگاه ویلی برانت می‌باشد که در این زمان وزیر خارجه آلمان غربی بود. شهردار کل لوبک در بیانات خود در خوش آمد گویی به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به نخستین قرارداد بازرگانی میان ایران و آلمان اشاره کرد که این قرارداد میان شهرهای هامبورک - برمن - لوبک و دولت ایران دستینه شده بود. شاهنشاه آریامهر در پاسخ به بیانات کوک شهردار کل لوبک فرمودند: از اینکه شهر لوبک توانسته‌اند، آرشیتکت قدیمی و نوین را با یکدیگر ترکیب کنند سزاوار ستایش است. اعلیحضرتین در شهرداری لوبک دفتر یادبود شهرداری را توشیح فرمودند.

سپس اعلیحضرتین به کلیسای ماریا [۳۱] رفتند و در آنجا موزیک باخ را با کنسرت ارگ کلیسا شنیدند. آنگاه اعلیحضرتین رهسپار ساختمان تاریخی بازاریان ( شبل هاوس) شدند و ناهار را میهمان شهردار بودند. [۳۲] هلموت لمکه بر سر میز ناهار بیاناتی ایراد کرد و پیمان نوین دوستی میان دولت شاهنشاهی ایران و اشلزویگ هول اشتاین را اعلام نمود و پایدار ساخت. بازدید از شهر لوبک سه ساعت به درازا کشید، و اعلیحضرتین به ایستگاه راه آهن بازگشتند و با ترن رهسپار هامبورک شدند.



۱۴ خرداد ۱۳۴۶ شبانگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از مراکز مهم آلمان غربی به دیدار رسمی خود از این کشور پایان دادند و با هواپیما از هامبورگ رهسپار پاریس شدند.

نگاه کنید به

بن‌مایه‌ها

  1. Heinrich Lübke
  2. Villa Hammerschmidt Bonn, Amt und Wohnsitz des Bundespräsident Bundesrepublik Deutschland
  3. Schloss Augustusburg
  4. Brühl bei Köln
  5. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ بیانات پرزیدنت آلمان غربی در میهمانی رسمی کاخ آگوستوس بورگ ۶ خرداد ماه ۱۳۴۶
  6. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوش‌آمدگویی شهردار کلن ۷ خرداد ۱۳۴۶
  7. Kurt Kiesinger, BundesKanzler
  8. Palias Schaumburg
  9. سخنان کورت کیزینگر صدراعظم آلمان در میهمانی رسمی ناهار به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آلمان غربی ۸ خرداد ماه ۱۳۴۶
  10. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ کورت کیزینگر صدراعظم آلمان غربی در میهمانی رسمی کاخ صدراعظمی در بن ۸ خرداد ۱۳۴۶
  11. Petersberg in Koenigswinter
  12. بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی دانشجویان و دانش‌آموختگان ایرانی و ایرانیان در کاخ پترسبورگ شهر بن ۸ خرداد ۱۳۴۶
  13. Jülich
  14. Aachen
  15. Duisburg, Nordrhein-Westfalen
  16. August Thyssen
  17. Düsseldorf
  18. Rothenburg, Bayern
  19. Alfons Goppel, Minister President von Bayern
  20. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوش‌آمدگویی شهردار مونیخ ۱۰ خرداد ماه ۱۳۴۶
  21. SOS-Kinderdorf
  22. Templehof Airport, Berlin
  23. Heinrich Alberts, Regierende Bürgermeister von Berlin
  24. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ خوش‌آمدگویی شهردار کل برلین در میهمانی رسمی ۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۶
  25. کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در آلمان غربی و کشته شدن بنو اونه زورگ ۱۲ خرداد ماه ۱۳۴۶
  26. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ شهردار هامبورگ در میهمانی رسمی به سرفرازی شاهنشاه و شهبانو ۱۴ خرداد ۱۳۴۶
  27. Elbe
  28. Schleswig-Holstein
  29. Helmut Lemke, Ministerpräsident Schleswig-Holstein
  30. Lübeck
  31. Marienkirche
  32. Schabelhaus