سخنرانی پرزیدنت کارتر در میهمانی کاخ سفید به افتخار اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو واشنگتن ۲۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آمریکا ۲۴ تا ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی


سخنرانی پرزیدنت کارتر در میهمانی کاخ سفید به افتخار اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو واشنگتن ۲۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

بیایید در ستایش از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که به نمایندگی از سوی مردم خود - ایران - به اینجا آمده‌اند هم سدا شویم. مطلبی که می‌توانم درباره شاهنشاه بگویم این است که ایشان به خوبی می‌دانند چگونه مردم را به خود جلب کنند. این دیدار فرصت نیکویی است که ما با هم آشنا شویم،کشور ما چند هفته پیش این افتخار را داشت که پذیرای علیاحضرت شهبانو فرح باشد. ایشان به دیدار روزالین و من آمدند و ما از این که با رهبران یکی از والاترین کشوهای جهان آشنا می‌شدیم خوشحال بودیم. در شرق مثلی وجود دارد که می‌گوید « تاریخ آیینه گذشته و درسی برای آینده است » اگر کشوری وجود داشته که تحت رهبری داهیانه دوران شکوفایی را گذرانده است، امپراتوری باستانی ایران است که امروز کشور بزرگ ایران خوانده می‌شود.
شاهنشاه آریامهر ۳۶ سال پیش، زمانی که رهبری کشورشان را بر عهده گرفتند با آینده سخت و دشواری روبرو بودند. کشورشان به وسیله نیروهای خارجی اشغال شده بود. پدرشان - اعلیحضرت رضا شاه کبیر - به اصلاحاتی دست زده بودند و درباره موفقیت این اصلاحات، در آن زمان تردید وجود داشت، زیرا در آن روزگار تنها حدود یک هزار ایرانی مدارج دانشگاهی را گذرانده بودند ، در حالی که امروز پانزده کالج و دانشگاه و یک صد و هفتاد و پنج هزار دانشجوی دانشگاهی در ایران است و به طوری که شاهنشاه فرموده‌اند، شمار دانشجویان دانشگاه‌ها در ایران ظرف ده سال به پانصد هزار خواهد رسید. این یکنمونه درخشان و بارز رهبری و رشد فکری برای شناختن مردم کشور بزرگ شما است. همان طور که می‌دانید ایران همیشه یک نوع چهارراه حوادث بوده است.
جریان تاریخی در ایران، به معنای واقعی، درخشان بوده است و علیاحضرت شهبانو فرح، بار مسئولیت نگاهداری این فرهنگ کهن را شخصا بر عهده گرفته‌اند تا بتوانند دانش زیبای گذشته را برای آینده به کار گیرند.
در ایران از نظر رفاه نیز رشد چشم گیری به چشم می‌خورد. مردم ایران از فرصت‌هایی که برای بهره گیری از بهداشت خوب و آموزش در دسترس دارند، به خوبی استفاده می‌کنند. حدود پانزده سال پیش درآمد متوسط هر ایرانی از یک صد دلار در سال تجاوز نمی‌کرد، شاهنشاه آریامهر هم اکنون به من گفتند این میزان در ماه گذشته به ۲۲۰۰ دلار رسید و در ماه جاری احتمالا از این مبلغ نیز بالاتر خواهد رفت. اینها روشنگر رهبری درخشان شاهنشاه است. ایران دریافته است که منابع طبیعی عظیمش باید برای تضمین یک آینده درخشان و روشن مورد استفاده و بهره‌برداری قرار گیرد. ایران کشوری است که از نقطه نظرهای نظامی و سیاسی تعهدات، روحیه و هم چنین صلح با همسایگانش قوی و مورد احترام همگان است.
ایران هم اکنون وسیله رهبری هدایت می‌شود که مورد اعتماد دیگر کشورهاست. حتی کشورهایی که از نقطه نظر تاریخی با ایران دشمنی داشته‌اند با اعتماد و اطمینان به این کشور می‌نگرند و نفوذ ایران را در حوزه خلیج فارس، اقیانوس هند و به صورتی فزاینده در جهان غرب، در ژاپن و در افریقا پذیرفته‌اند.
من امروز فرصت یافتم از دیدگاه‌های شاهنشاه به عنوان رهبر بزرگ ملت ایران، درباره چشم اندازهای منطقه و بقیه جهان آگاه شوم و از ایشان که برای من از تاریخ و فرصت‌های حال و آینده مردم افغانستان و پاکستان، مردم هند و عراق و دیگر کشورهای خاورمیانه و شاخ افریقا گفتند ، بهره بسیار بردم. مطالبی را که امروز آموختم پیشتر نتوانسته بودم از این دیدگاه خاص مورد توجه قرار دهم و این فرصت مرا یاری داد چالش ویژه‌ای را که به عنوان یک کشور بزرگ در برابر ما قرار دارد، و هم چنین اهمیت تشریک مساعی با ملت ایران را درک کنم پیوندهای ناگسستنی دوستی، تاریخ گذشته، تعهدات متقابل در برابر حال و آینده ما را به هم نزدیک می‌سازد. اتحاد نظامی ما خلل پذیر نیست و اتحادی است که منافع آن متوجه بقیه جهان است. ایران در صدد اعمال سلطه خود بر دیگر ملت‌ها نیست و به دست آوردهای ارضی چشم ندوخته است. ایران تنها خواستار صلح است و در پرتو رهبری شاهنشاه، با شتابی بسیار نفوذ خود را گسترش می‌دهد. ما به قدرت ایران به مانند قدرت خود می‌نگریم. ایران نیز قدرت ما را به سان قدرت خود می‌بیند. ما هر دو از این روابط نزدیک بهره مند می‌شویم.
شاهنشاه بیش از دوازده بار از کشور ما دیدن کرده‌اند، نخستین دیدارشان با یک پرزیدنت امریکا در سال ۱۳۴۳ بود که پرزیدنت روزولت برای شرکت در کنفرانس تهران به پایتخت ایران سفر کرد. در سال‌های پسین شاهنشاه با همه پرزیدنت‌های ما، ترومن، آیزنهاور، کندی، جانسون، نیکسون، فورد و خود من دیدار کردند و این نمایانگر درک نتقابل و همیشگی دو کشور بوده است.
روش شاهنشاه ایران در برابر امریکایی‌ها همیشه خیرخواهانه بوده است. هم اکنون افزون بر ۱۷۵ هزار دانشجویی که در ایران به تحصیل مشغول هستند، نزدیک به سی هزار دانشجوی ایرانی نیز در دانشگاه‌های ایالات متحده به تحصیل اشتغال دارند که این می‌تواند به منزله سرمایه‌ای برای شناخت متقابل دو کشور در آینده باشد. بیش از چهل هزار آمریکایی هم در ایران زندگی می‌کنند که به همراه اختصای دادن سرمایه و فرصت‌های آموزشی برای دانش آموزان پسر و دختر امریکایی در ایران، برای گذراندن دوره‌های آموزشی ابتدایی و متوسطه، نشانه بارز دیگری از دوستی میان دو کشور است. این امر نشان دهند ارزشی است که ایران برای دوستی امریکا قایل است.
مایلم در پایان بگویم که رویهم رفته ما به ایران، به عنوان یک عامل ثبات در جهان نگاه می‌کنیم. ما با داشتن دوستانی مانند این کشور بزرگ، ترس از آینده نداریم، کشورهایی هستند که برای نخستین بار نقش خود را به عنوان رهبر منطقه نشان می‌دهند، اما تصور می‌کنم ایران بی گمان یکی از کشورهای بزرگی است که با گسترش نفوذ خود در جهان، اطمینان بیشتر به پایداری صلح را تعیین می‌کند، ما هم چنین از این که شهبانو فرح یک بار دیگر برای دیدار ما به امریکا آمده‌اند سپاسگزاریم و باید بیافزایم که ایشان مورد ستایش همگان قرار دارند.
تندرستی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و موفقیت روزافزون ملت ایران و پایداری دوستی دو کشور را خواستارم.

نیز نگاه کنید به