سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام گشایش هشتمین دوره اجلاسیه مجلس سنا ۱۴ مهر ماه ۱۳۳۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی دوم اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۳۶ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۶


سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام گشایش هشتمین دوره اجلاسیه مجلس سنا ۱۴ مهر ماه ۱۳۳۶

با تأییدات خداوند متعال هشتمین دوره اجلاسیه مجلس سنا را افتتاح می‌نماییم.

خوشبختانه سنا در دوره گذشته خود موفق به تصویب لوایح مفیدی شد که از جمله آنها می‌توان قانون تفحص و اکتشاف و استخراج نفت، و موافقتنامه تفحص و اکتشاف و بهره‌برداری نفت بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ایتالیایی "آجیپ مینراریا" و نیز قوانین حفظ امنیت اجتماعی و سازمان اطلاعات و امنیت کشور و تصویب پشتوانه اسکناس و جلب سرمایه‌های خصوصی و عمران دهات و تحصیل اعتبار از بانک بین‌المللی توسعه و عمران و خیلی از قوانین دیگر را نام برد.

برای کشور ما این سال سالی پر میمنت بود، زیرا روح ناسیونالیسم ایرانی که در تمام ادوار تاریخ ایران کشور و ملت ما را از خطرات حتمی نجات داده‌است، بار دیگر به صورتی بارز تجلی کرد و به ما اجازه داد که در راه تأمین منافع ملی خویش پیشرو کشورهای نفت‌خیز جهان قرار گیریم و به صورت بی‌سابقه‌ای حیثیت معنوی مملکت خود را بالا ببریم.

همین روح ملیت ایرانی که از دوران باستانی تا کنون مایه اعجاب و تحسین جهانیان بوده، در وقایع آذربایجان کشور ما را از خطر تجزیه نجات بخشید و در سال ۱۳۲۹ درمورد تأمین منافع ملت ایران از صنعت نفت بروز کرد، ولی متأسفانه بر اثر پیروی از اغراض شخصی و فراموش کردن هدف و از یاد بردن مصالح مملکت به خاطر منافع زودگذر فردی و خصوصی، کار به جایی رسید که در سال ۱۳۳۲ کشور ما تا لب پرتگاه نیستی کشانیده شد و مقتدرات ایران در دست کسانی قرار گرفت که هم آرزو و هم مأموریتشان محو استقلال و ملیت ما بود. اما اعجاز ناسیونالیسم ایرانی یک بار دیگر با قیام ملی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ورق را برگردانید، به طوری که ما توانستیم در مدتی کمتر از چهار سال صحنه مملکت را از لوث وجود خیانتکاران پاک کنیم و از نو روح زنده ملیت ایرانی را بهتر و نیرومندتر از هر موقع به تجلی درآوریم و از آن به نفع کشور و ملت نتایجی باورنکردنی بگیریم. از جمله این نتایج انعقاد قرارداد بی سابقه نفت با یک شرکت ایتالیایی در شرایطی بود که قبلاً حتی تصور آن هم نمی‌رفت. اکنون خوشوقتیم که می‌توانیم این مژده دیگر را نیز برای اولین بار به ملت ایران بدهیم که از طرف شرکت ملی نفت ایران قرارداد دیگری با یک شرکت امریکایی برای لوله‌کشی نفت قم به بندر اسکندرون، یعنی از ایران به مدیترانه منعقد شده‌است که برای تصویب از طرف دولت به مجلسین پیشنهاد خواهدشد و به موجب آن در صورت وجود ذخایر کافی نفتی در قم و در منطقۀ این لوله، تمام هزینه لوله‌کشی که در حدود ۵۰۰میلیون دلار برآورد شده، توسط این شرکت پرداخت خواهدشد و بعد از وضع کلیه مخارج استهلاک سرمایه و حق‌العمل و سود شرکت نامبرده، منافع خالص ما لااقل معادل با منافع حاصل از اجرای قرارداد اخیر نفت با شرکت ایتالیایی خواهدبود، و در صورتی که شرکت ملی نفت ایران بتواند اضافه بر مقدار معینی که آنها حمل خواهندکرد نفت از این لوله حمل کند، سود ما از بابت این مقدار اضافی به مراتب بیش از حقوق حاصل از معامله اصلی خواهدبود. باید تذکر داد که در بهره‌برداری از منابع نفت قم، هیچ کس در مالکیت نفت شریک ما نخواهدبود و این دستگاه فقط به دست شرکت ملی نفت ایران اداره خواهدشد.

دوشادوش این موفقیت‌ها، امیدواریم برنامه‌های عمرانی کشور که هم اکنون قسمتی از آنها در دست اجرا است پس از پایان مطالعات لازم به طور کامل وارد مرحله عمل گردد و یقین داریم که از این حیث آینده بسیار روشن و امیدبخشی در انتظار ما است، به خصوص درمورد خوزستان با مطالعات و طرح‌هایی که درباره این منطقه زرخیز کشور داریم، می‌توانیم با اطمینان بگوییم که این ناحیه در آینده نمونه آبادانی و ثروت و پیشرفت در کشور ما و یکی از آبادترین مراکز تمام جهان خواهدشد.

در سیاست داخلی وجۀ نظر ما تأمین امنیت اجتماعی و امنیت قضایی و اصلاح قوانین مالیاتی و سعی در وصول مالیات‌های عادلانه و موازنه بودجه از راه کوشش در تأمین کسری آن و صرفه‌جویی ممکنه و به کار انداختن سرمایه‌های داخلی و جلب سرمایه‌های خارجی و استفاده صحیح و متین از لایحه اصلاح قانون تثبیت پشتوانه اسکناس، مخصوصاً به منظور افزایش تولید و بهره‌برداری از منابع مملکت، چه از لحاظ کشاورزی و چه از نظر صنعتی و نیز اصلاحات اداری و قانون استخدام است. در قسمت‌های فرهنگی و بهداشتی در یک سال گذشته پیشرفت‌های رضایت‌بخشی حاصل شده‌است، ولی باید این اقدامات با جدیت بیشتر دنبال گردد و به خصوص مبارزه با تریاک و مالاریا، بی کمترین سستی و وقفه‌ای ادامه یابد.

در سیاست خارجی اصول برنامه ما ادامه سیاست قبلی و وفاداری به پیمان بغداد با اتکای کامل به منشور ملل متحد و دوستی با کلیه کشورها، به خصوص همسایگان خودمان بر اساس احترام متقابل و امیدواری و تلاش برای تأمین صلح در جهان و تحدید تسلیحات است. متأسفانه تا موقعی که موضوع خلع سلاح عملی نشده‌باشد، ما ناگزیریم در تقویت نیروهای تأمینیه خود بکوشیم و در این مورد ناگزیر به این اعتراف ناگوار هستیم که تا به حال نتوانسته‌ایم وسایل لازم و مورد احتیاج را برای تجهیزات قوای تدافعی خود فراهم کنیم، به طوری که حتی در صورت عملی‌شدن خلع سلاح عمومی نیز هنوز میزان قدرت دفاعی ما کمتر از حداقل ضروری است. رجاء واثق داریم که در این موقع که مجمع عمومی سازمان ملل متحد جلسه سالانه خود را تشکیل داده‌است، کلیه دول بزرگ و کوچک به عواقب وخیم کشمکش‌های خطرناک کنونی توجه کنند و با استفاده از فرصتی که دارند، برای حفظ صلح و تأمین رفاه و سعادت مردم جهان بیندیشند. بدیهی است که هیأت نمایندگی ایران مثل همیشه در این باره منتهای کوشش و اهتمام را به کار خواهدبرد.

در سال جاری ما پس از رفع اختلافات سرحدیِ صدوپنجاه ساله با همسایه شمالی خود، موفق شدیم قرارداد استفاده از آب‌های مشترک مرزی را با دولت اتحاد جماهیر شوروی منعقد نماییم و این اقدام از لحاظ مصالح ما بسیار مفید بود. در یک سال گذشته، یعنی از زمان گشایش هفتمین دوره اجلاسیه مجلس سنا، چندین نفر از رؤسای کشورهای دوست ما به ایران مسافرت نمودند و خوشبختانه هر یک از این سفرها از لحاظ تشیید روابط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی ما با این دول و تقویت همکاری بین‌المللی نتایج رضایت‌بخشی دربرداشت. خود ما نیز به دعوت حضرت ژنرال فرانکو به کشور اسپانیا سفر کردیم و این سفر در توسعه روابط عمیق و دیرینه دو کشور که مدتی دچار فترت شده‌بود، بسیار مؤثر بود.

چنانکه می‌دانید در بهار گذشته واقعه تأسف‌انگیز زلزله شمال روی داد که منجر به هلاکت و آوارگی عده‌ای از هم‌وطنان ما و ویرانی قراء و نواحی بسیار گردید. خوشبختانه در این حادثه ادارات مختلف و جمعیت شیر و خورشید سرخ و اشخاص نیکوکار وظیفه خود را به خوبی انجام دادند و از طرف دولت‌ها و مراکز خیریه خارجی نیز کمک‌های شایانی به عمل آمد که مایه امتنان ما است.

البته بروز این قبیل مصائب طبیعی مایه تأسف است، ولی چنین حوادثی که در همه دنیا و برای تمام ملل اتفاق می‌افتد، نباید عزم ما را در مبارزه با مشکلات سست کند. از امور دیگر که شایان تذکر است، تشکیل کنگره مجلسین برای اصلاحاتی در چند ماده از قانون اساسی، من جمله افزایش دوره نمایندگی مجلس شورای ملی از دو سال به چهار سال و افزایش شمارِ نمایندگان این مجلس به دویست نفر بود.

امیدواریم با همکاری نزدیک قوای مجریه و مقننه در آینده وسیله پیشرفت کشور و عظمت و رفاه مملکت بیش از پیش فراهم گردد، و از خداوند متعال مسئلت داریم که نمایندگان مجلس سنا و عموم خدمتگزاران کشور را همواره در انجام وظایف ملی و اجتماعی خود موفق بدارد.