سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در پاسخ بیانات پرزیدنت لبنان در میهمانی رسمی به سرفرازی ورود شاهنشاه ایران در بیروت ۲۷ آذر ۱۳۳۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر محمدرضا شاه پهلوی به لبنان ۲۵ آذر ۱۳۳۶ - ۲ دی ۱۳۳۶ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۳۶ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۶
کامیل شمعون پرزیدنت لبنان

سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی در پاسخ بیانات پرزیدنت لبنان در میهمانی رسمی به سرفرازی ورود شاهنشاه ایران در بیروت ۲۷ آذر ۱۳۳۶

حضرت رئیس جمهوری،

برای ملکه و من مایه خوشوقتی است که خود را در بیروت می‌بینیم.

ما خوب می‌دانیم که قدم به کشور دوستی نهاده‌ایم، زیرا از همان دورانی که لبنان و ایران گاهواره دو تمدن درخشان، یعنی تمدن فینیقی و ایرانی شدند، ملت‌های ما یکدیگر را خوب می‌شناسند.

نباید فراموش کرد که اصولاً فیتیقی‌ها از کناره‌های خلیج فارس مهاجرت کردند، و هنوز هم جزایر این خلیج ایرانی دارای یادگارهای آن دورانی است که آب‌های آن نیاکان ما و شما را در کنار یکدیگر گرد آورده‌بودند. در طول قرون بسیار دریا نوردان فینیقی از بندر بریت که امروزه بیروت نام دارد، به سمت دریاهای دوردست از جمله خلیج فارس بادبان گشودند و در زمانی که ایران بحریه عظیمی در مدیترانه داشت، ملوانان فینیقی پر ارزش‌ترین ناخدایان این نیروی دریایی بودند. خاطره سربازان ایرانی که در محاصره صور در ۲۳۰۰ سال پیش تا آخرین نفس جنگیدند و دلیرانه جان سپردند تا در یک سرزمین دوست به خواب جاودان روند، برای ما وثیقه مودت قلبی نسبت به کشور شما است. ما نیز در کشور خود یادگارهایی گرامی از شما داریم که از آن جمله می‌توان قسمتی از کاخ‌های تخت جمشید را که از چوب درختان سدر لبنان ساخته شده‌بود، نام برد.

در ادبیات کلاسیک ما به کرات از شهرهای لبنان یاد شده‌است. در گلستان سعدی که در همه مدارس ما تدریس می‌شود، حکایت از روزی می‌شود که سعدی در جامع بعلبک موعظه می‌کرد، و از روز دیگری که وی در طرابلس در جنگی شرکت جست و اسیر دشمنان شد. ولی از مدت‌ها پیش از سعدی نیز روابط فرهنگی و هنری بین دو کشور ما به نحو کامل برقرار بود.

بسیاری از مردم ایران در طول قرون متوالی به سوی دامنه‌های زیبای جبال لبنان مهاجرت کردند و در آن سکنی گزیدند و جماعت شیعه را به وجود آوردند که همواره در این سرزمین مورد احترام بوده‌است.

مراکز فرهنگی بیروت که وارث تمدنی کهن هستند، پیوسته مورد علاقه و احترام ایرانیان بوده‌اند و بسیاری از ایشان از دوران تحصیلی خود در این دانشگاه‌ها خاطرات دلپذیری دارند. ما همیشه لبنان را به صورت کشوری مترقی با سطح فرهنگی عالی و با سنن استوار دموکراسی و آزادی شناخته‌ایم و این همان خصایصی است که احترام همه مردم نیک‌اندیش جهان را به کشور شما جلب کرده‌است. شما برای ما وارث ملت بزرگی هستید که یکی از ارکان فرهنگ بشر بوده و اموری چون خط و حساب و فن دریانوردی را به جهانیان ارمغان داده‌است.

در عصر حاضر نیز کشور شما یک کانون فرهنگی و بازرگانی است که اتباع فراوان در آن گوشه و کنار جهان روح فعالیت و سنن بشردوستی و آزادی خود را زنده نگاه می‌دارند. ما به ملت شما با احترام قلبی می‌نگریم و خوشوقتیم که همه مردم جهان را نیز در این نظر با خود شریک می‌یابیم.

سفر سال گذشته آن حضرت به ایران به منزله تجدید عهد برادری کهن میان دو ملت ما بود و من خوشوقتم که امروز یک بار دیگر این پیوند مودت صمیمانه را استوارتر می‌کنم.

ما در کشور خود با توجه تمام ناظر پیشرفت‌های روزافزون ملت نجیب لبنان هستیم که در لوای رژیم دموکراسی و نظم و ثبات تحت رهبری خردمندانه شما به سمت آینده درخشان پیش می‌رود.

همین عوامل به ما ایرانیان توفیق آن داده‌اند که طرح‌های وسیع اجتماعی و اقتصادی خود را به معرض اجرا درآوریم.

سلامتی آن حضرت و سعادت و رفاه ملت لبنان را خواستارم.