سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دانشگاه گندی‌شاپور برای دانشجویان و استادان دانشگاه ۹ اسفند ماه ۱۳۴۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ اکتبر ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۱۷ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۵ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

۹ اسفند ۱۳۴۵

بیانات شاهنشاه در دانشگاه گندی‌شاپور، خطاب به دانشجویان و استادان دانشگاه

اسم این دانشگاه در تاریخ ایران نماینده علم و فضل و درخشندگی نور فرهنگ ایران است. وظیفه ملی و فردی هر ایرانی است که بکوشد تا آوازه شهرت قدیمی این مرکز، دو مرتبه به همان بلندی و به همان عظمت شنیده‌بشود، و نه فقط گوشهای ایرانی، بلکه هر کسی را که به این فرهنگ، یعنی فرهنگ این سرزمین و اصولاً به فرهنگ بشری علاقمند باشد، نوازش دهد. دستور خواهم‌داد، دولت و مراکز برنامه‌ریزیِ ما در برنامه آینده که خوشبختانه به زودی شروع خواهدشد، تمام احتیاجات این دانشگاه را در قسمتهایی که مورد لزوم است، برطرف بکنند.

دانشکده پزشکی شما به خصوص روی شهرت گذشته خودش، در آینده اگر ممکن باشد باید سرآمد تمام دانشکده‌های پزشکی این مملکت باشد، و چون دانشگاههای دیگر هم مسلماً کوشش و تلاش و پیشرفت خواهندکرد، در هر صورت از هیچ کدام عقب‌تر نباشد.

دانشکده کشاورزی شما هم همین طور، و هر دانشکده دیگری که در این استان مورد لزوم مردم یا برای پیشرفت کار باشد، تأسیس و ایجاد خواهدشد.

برای مقررات و اساسنامه این دانشگاه لازم است که رئیس دانشگاه البته با مشورت با اساتید خودش و تماس با وزیر آموزش و پرورش هر مقرراتی را شبیه به یکی از دانشگاههای موجود ایران مثلاً شبیه به مقررات جدید دانشگاه تهران یا پهلویِ شیراز یا آریامهر اصفهان یا اگر چیز دیگری به نظرش می‌رسد پیشنهاد بکند تا مورد توجه قرارگیرد.

زندگی اساتید البته باید تأمین بشود و ما بهترین افراد ایرانی، بهترین مغزهای ایرانی، و اگر لازم شد بهترین مغزهای غیر ایرانی را برای پیشرفت کار در اینجا باید در اختیار داشته‌باشیم. علم و فرهنگ اصولاً نه مرز می‌شناسد نه ملیت. یکی از اشکالات امروز این است که اغلب مغزها ولو از ممالک دیگر، بعضی اوقات مثل آهنی به‌وسیله آهن‌ربا به مراکز علمی و فنی دیگر جذب می‌شوند، برای اینکه وسایل کار و شاید زندگیشان بهتر فراهم بشود. ما هم باید همین وسایل کار و زندگی را در اینجا فراهم بکنیم که بهترین مغزها به این قطب جذب بشوند. اهمیتی که به این دانشگاه می‌گذاریم درست است که یک قدری مربوط به اسم پر طمطراق و پر شهرت آن است، درست است که جمعیتهای فارغ‌التحصیل این استان روزبه‌روز اضافه می‌شوند و در آینده به مراتب از این هم بیشتر خواهندشد، ولی به خصوص اهمیتی که بدان می‌گذاریم برای استعدادی است که در این مملکت مخصوصاً در این خطه از لحاظ استعداد فردی و انسانی دیگر استعداد این اقلیم موجود است که من برای آن حد و مانعی نمی‌شناسم. دریغ‌است و حیف است که امروزه حتی یک استعداد انسانی عاطل و یک امکان آبادانی دست نخورده بماند. پس شما نسبت به آینده خود این اطمینان را داشته‌باشید که دانشگاه شما همدوش و همگام سایر دانشگاههای ایران به سمت افق روزبه‌روز روشنتر و بالاتری به طور استوار گام برخواهدداشت.


درگاه انقلاب شاه و مردم