سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به علیاحضرت یولیانا ملکه هلند تهران ۱۲ مهر ۱۳۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
ژولیانا ملکه هلند به همراه همسر و ولیعهد بئاتریس در میهمانی شام شاهنشاه ایران
ملکه ژولیانا بر آرامگاه پدر ایران نوین رضا شاه بزرگ گل می‌نهد

سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به علیاحضرت یولیانا ملکه هلند تهران ۱۲ مهر ۱۳۴۲


برای شهبانو و من مایه خوشوقتی بسیار است که بدان علیاحضرت و به والاحضرت پرنس برنارد و والاحضرت پرنسس بئاتریس صمیمانه خوش آمد بگوییم و از اینکه بار دیگر فرصتی روی داده است که میزبانان عالیقدر خودمان را در هلند و میهمانان گرامی امشب مان را ملاقات کنیم کمال مسرت را داریم. آخرین دیدار ما از هلند که به مناسبت بیست و پنجمین سال ازدواج فرخنده علیاحضرت با والاحضرت پرنس برنارد صورت گرفت با خاطراتی چنان دلپذیر برای ما همراه بود که هرگز کشور زیبای هلند را که به حق سرزمین گل نام گرفته است فراموش نخواهیم کرد.
مردم هلند با صمیمیت و علاقه بسیار در غم و شادی خاندان جلیل سلطنتی خود شریک هستند، و شک نیست که این علاقمندی کاملاً بجا است، زیرا همان زمانی که نیاکان پرافتخار شما با شهامت و دلاوری کم نظیری کمر به استقلال و آزادی کشور خویش بستند، خاندان سلطنتی هلند پیوسته در شادی و غم مردم این سرزمین سهیم بوده و در هر موقع بهترین نمونه و مظهر احساسات و آمال ملت هلند بشمار رفته‌اند. متأسفانه در سال گذشته به علت حادثه زلزله ایران مسافرت آن علیاحضرت و والاحضرت پرنس برنارد به کشور ما به تعویق افتاد. من لازم می دانم که در این فرصت از همدردی‌ها و کمک‌های ارزنده‌ای که ملت و دولت هلند در این حادثه ناگوار به مردم آسیب دیده ایران ابراز داشتند صمیمانه تشکر کنم، همچنین از توجه و محبت خاص والاحضرت پرنسس بئاتریس نسبت به آسیب دیدگان این مصیبت اسف انگیز و علاقه فراوان ایشان به بهبود وضع آن‌ها بسیار سپاسگزارم.
مناسبات دوستانه‌ای که دو کشور ما را بهم پیوند می‌دهد سابقه‌ای طولانی دارد، زیرا در قرن هفدهم دریانوردان بی باک و دلیر هلندی که دریاهای پهناور جهان را در زیر پا داشتند نخستین مرکر بازرگانی هلند را در ایران در کرانه‌های خلیج فارس بوجود آوردند. بازرگانان و دیپلمات‌های هلندی از همان زمان مقام ممتازی در کشور ما به دست آوردند، بطوری که طبق گفته محققین در آن هنگام هلندیان در میان تمام خارجیانی که به کشور ما روی می‌آوردند از نظر مناسبات سیاسی و بازرگانی در ردیف مقدم قرار داشتند.
در همان زمان بسیار از نقاشان و هنرمندان هلندی به ایران آمدند و برخی از آن‌ها حتی در تزیین قصور سلطنتی عصر صفوی در اصفهان با آثار نقاشی و تزیین بدیع خود شرکت جستند. نخستین انجمن خاورشناسی به منظور مطالعه درباره تمدن و فرهنگ شرق توسط هلندی‌ها ایجاد گردید و بعدها این انجمن نمونه کار سایر مراکز متعدد شرق شناسی جهان قرار گرفت، و از آن زمان هلند پیوسته یکی از مهمترین مراکز مطالعات ایران شناسی در اروپا بوده و هست. کانون انتشارات شرقی لایدن تاکنون توانسته است بسیاری از آثار زیبای ادبیات کلاسیک ما را به صورتی نفیس چاپ کند و وسیله دیگری برای آشنایی بیشتر مردم هنر دوست هلند با هنر ایران گردد. نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران که سال گذشته در کشور علیاحضرت با موفقیت بسیار تشکیل گردید وسیله دیگری برای آشنایی بیشتر مردم هنر دوست هلند با هنر و فرهنگ کهنسال ما بود.
بنابراین می‌توان با اطمینان گفت که روابط ایران و هلند در همه شئون سیاسی و فرهنگی و بازرگانی روابطی بسیار ثمربخش بر اساس مودّت و حسن تفاهم کامل بوده است. نمونه جالبی از این دوستی سودمند که در خاطر من است مربوط به چهار سال پیش یعنی هنگامی است که والاحضرت پرنسس مارگارت یک کشتی بزرگ ایرانی را که در یکی از کارگاه‌های کشتی سازی هلند ساخته شده بود به آب انداختند. این کشتی نفتکش تاکنون به کرات بین خلیج فارس و آب‌های اروپا رفت و آمد کرده است.
ما در ایران همواره به پیشرفت‌های فرهنگی و صنعتی کشور شما با دیده تحسین نگریسته‌ایم. همین مقام اجتماعی هلند سبب شده است که شهر لاهه مقر دیوان بین المللی دادگستری که بزرگترین مرجع حقوق جهان است قرار گیرد. سطح زندگی عالی مردم هلند و کمک‌های کشور شما به پیشرفت فرهنگی و تربیتی سایر ملل جهان و تخصص فنی شما در مبارزه با عوامل و عناصر طبیعی به منظور انجام برنامه وسیع تحصیل زمین‌های تازه‌ای از دریا، نمونه‌های مختلفی از آن تکامل و ترقی است که ما می‌کوشیم تا از آن الهام بگیریم. سیاست روشن و مترقی کشور هلند تحت سرپرستی عالیه آن علیاحضرت و کوشش پیوسته این کشور در تقویت صلح و آرامش جهانی و حفظ اصول عالی دموکراسی و آزادی که گرانبهاترین میراث مدنی دو ملت هلند و ایران است مورد تحسین قلبی ماست. تردید ندارم که ما در آینده نیز کماکان از تجارب با ارزش ملت شما در زمینه‌های مختلف فرهنگی و علمی و فنی در تحول اجتماعی و اقتصادی عظیمی که اکنون در ایران آغاز شده است استفاده خواهیم کرد.
سعادت و سلامت آن علیاحضرت و والاحضرت پرنس برنارد و والاحضرت پرنسس بیاتریس و عموم اعضای خاندان جلیل سلطنتی هلند و رفاه و ترقی روزافزون ملت دوست و نجیب هلند را آرزومندم.