سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در میهمانی شام به افتخار والری ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه ۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی

درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر


سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در میهمانی شام به افتخار والری ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه ۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


حضرت رئیس جمهوری، بانو ژیسکاردستن،
برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو ژیسکاردستن در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است.
شما اکنون به عنوان شخصیت اول کشوری به ایران آمده‌اید که ملت ما از دیرباز نسبت به آن علاقه و احترامی خاص و تقریباً استثنایی داشته‌است. هفتصد سال رابطه نزدیک تاریخی و قریب سیصد سال رابطه مستمر سیاسی که در طول آن هرگز دو کشور ما علیرغم تحولات و حوادث گوناگون تاریخ، رویاروی هم قرار نگرفته‌اند، همراه با یک تفاهم و نزدیکی عمیق معنوی باعث شده‌است که پیوند دوستی استواری بین دو ملت برقرار گردد. این پیوند در گذشته بیشتر بر اساس نزدیکی فرهنگی متکی بود، ولی اکنون همکاری‌های وسیع اقتصادی و صنعتی و فنی آن را بسیار مستحکم‌تر کرده‌است.
در این مورد باید با خوشوقتی متذکر شوم که خود شما، حضرت رئیس جمهوری، چه در سال‌هایی که مستقیماً در رأس امور اقتصادی کشور خود بودید و چه اکنون که شخصیت اول این ملت بزرگ هستید، بهترین مظهر این همکاری‌های ثمربخش بوده‌اید و هستید، زیرا تقریباً همه موافقتنامه‌ها و قراردادهای همکاری‌های صنعتی و اقتصادی و علمی و فنی دو کشور ما در آن قسمت که به فرانسه مربوط است، مستقیماً توسط خود شما و یا با نظارت و سرپرستی دقیق و همه جانبه شما پایه‌ریزی شده‌است.
خوشوقتم بگویم که این همکاری‌های همه‌جانبه نه تنها از نظر کمیت و کیفیت در تاریخ روابط دو کشور ما بی‌سابقه است، بلکه در نوع خود در دنیای امروز نیز کمتر نظیر دارد، زیرا این روابط اکنون اشتراک مساعی بسیار وسیعی را تقریباً در همه رشته‌های مختلف شامل می‌گردد که همکاری‌های صنعتی، کشاورزی، اقتصادی و مالی، انرژی هسته‌ای، گاز، پتروشیمی، امور ساختمانی، امور علمی و فنی، تنها نمونه‌هایی از آن است. در زمینه فرهنگی طبعاً در ادامه سنت دیرینه این روابط همکاری بسیار گسترده‌ای میان دو کشور برقرار است که وجود بیش از ۳۰۰۰ دانشجوی ایرانی در فرانسه و مراکزی از قبیل دانشگاه فنی و علمی ابوعلی سینا در همدان و مدرسه رازی در تهران، شاهد آن به شمار می‌روند.
به موازات این همکاری‌های دو جانبه، تفاهم و نزدیکی بسیاری در دیدگاه‌های بین‌المللی ما وجود دارد که اساس آن پیروی هر دو کشور از سیاست مستقل ملی است. این سیاست ایجاب می‌کند که ما در عین آنکه کاملاً پشتیبان و مشوق تفاهم و همکاری سازنده جهانی هستیم، در تقویت نیروی دفاعی خود بکوشیم، زیرا خوب متوجه این واقعیت هستیم که ضعف نظامی گناهی نابخشودنی است.
کشور فرانسه اکنون با پیروی از سیاست مستقل ملی خود از اعتبار و احترام خاصی در جامعه جهانی برخوردار است و مایه خوشوقتی ما است که تحت رهبری مدبرانه آن حضرت، این اعتبار جهانی به صورتی واقع‌بینانه و در جهت کوشش در رفع مشکلات بین‌المللی به کار می‌رود.
برگزاری کنفرانس جهانی شمال و جنوب در پاریس که به دعوت شما صورت گرفت، یکی از نمونه‌های این کوشش است. ما صمیمانه امیدواریم که این کنفرانس با آنکه مواجه با اشکالات زیادی است، تحت توجهات شما کار خود را به طور رضایت‌بخش‌تری ادامه دهد و سرانجام بتواند رسالت واقعی خویش را در کمک به تعدیل نظم اقتصادی و اجتماعی غیر عادلانه کنونی جهان و استقرار نظم صحیحی در جای آن ایفا کند.
همچنین ما و شما خواستار تحقق همکاری بین‌المللی برای از میان بردن مشکلات اقتصادی و پولی و تورمی در جهان هستیم. بدیهی است در تمام این موارد ایران وظیفه و مسئولیت خود را به صورتی کاملاً مثبت انجام خواهدداد.
ما یقین داریم که شما، حضرت رئیس جمهوری، با واقع‌بینی و تحرک و فعالیتی که همواره وجه مشخص شما بوده‌است و در مقام رهبری کشور بزرگی که به رسالت معنوی و اخلاقی خود در جامعه جهانی واقف است، راه خود را همچنان با شهامت و قاطعیت ادامه خواهیدداد و کشور و ملت بزرگ فرانسه در عین کوشش‌های همه جانبه مادی و اقتصادی، مسئولیت ایفای نقش معنوی خویش را در جهان از یاد نخواهدبرد.
من برای شما در حسن انجام وظیفه خطیری که در این راه به عهده دارید صمیمانه آرزوی موفقیت می‌کنم و با این آرزو، تندرستی و شادکامی شما حضرت رئیس جمهوری فرانسه و همسرتان، رفاه و ترقی روزافزون ملت بزرگ فرانسه، توسعه و تقویت هر چه بیشتر روابط دو کشور، و صلح و تفاهم و دوستی بین‌المللی را خواستارم.