سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در آیین سلام نوروزی کاخ گلستان ۱ فروردین ماه ۱۳۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران
شاهنشاه در آیین سلام نوروزی ۱۳۴۲

سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در آیین سلام نوروزی کاخ گلستان ۱ فروردین ماه ۱۳۴۲


سال گذشته سال اقدامات اساسی برای تجدید حیات ملت کهنسال ایران بود و ما در این سال تاریخ ایران را در مسیر ترقی و تعالی و پیشرفت اجتماعی در عرض مدت کوتاهی ورق زدیم. ولی سالی که اکنون آغاز می‌شود سال سازندگی و دوره تحکیم این تصمیمات اجتماعی و ملی است. بنا براین هر کس در هر مقامی که هست می‌باید بیش از پیش بکوشد تا در اجرای این تصمیم‌ها و برنامه‌ها کمترین فتوری روی ندهد و طبعاً افتخار انجام این وظیفه افتخاری است که مال همه خواهد بود.


انشاءالله ما در آینده روز بروز بیشتر شاهد استحکام بنای اجتماع ایران بر اساس و مبنای عدالت اجتماعی و قضایی خواهیم بود. باید کار دادگستری سریع تر و قاطع تر باشد و در عین حال کارها بدون تشریفات زاید و حتی الامکان ساده تر انجام گیرد تا قدرت عدالت پیوسته نافذترگردد و در مقابل قانون واقعاً ضعیف و قوی و توانگر و مستمند یکسان باشند. تصمیماتی که ما در سال گذشته برای اصلاح اساسی وضع اجتماعی ایران و از بین بردن قیود نابجا گرفتیم تصمیم‌هایی بود که می‌بایستی با کمال رشادت گرفته شود. عظمت و ارزش ملت ایران در همین است که در عین این که مملکت کهنسالی است و طبعاً سنن و رسومی بسیار قدیمی و ریشه دار دارد، توانست با هوش و درایت فطری خود مترقی ترین اقدامات را که جنبه‌ای واقعاً انقلابی داشت بدین خوبی درک و هضم کند. این نشان می‌دهد که ملت ایران چه ملت رشد کرده‌ای است و چه عمق روحی و روانی استواری دارد. تصمیماتی که ما در این مورد گرفتیم در صفحات اول غالب مطبوعات جهان منعکس گردید، زیرا همه دنیا به اهمیت آن‌ها پی برده بود. این تصمیمات همه ریشه دار است و مسلماً اجرا خواهد شد، برای اینکه همه آن‌ها خواست مردم یعنی خواست دهقانان، کشاورزان، کارگران و سایر طبقات اصیل مملکت است که اکثریت قریب به اتفاق افراد مملکت را تشکیل می‌دهند. همانطور که در سفر اخیر به خوزستان گفتم منظور از این اصلاحات فقیر کردن مردم نیست، بلکه بالعکس ما خواستاریم که همه را ثروتمند کنیم. از وظایف مهم جامعه مطبوعات این است که افکار عمومی را هر چه بیشتر و بهتر به اهمیت این تحول اجتماعی و فکری آشنا سازند. این انقلابی که ما بدون خونریزی انجام دادیم انقلاب ضروری و لازمی بود که به هر حال می‌بایست انجام گیرد، منتها اگر در این وضع شایسته و مدبّرانه صورت نمی‌گرفت در شرایطی بسیار نامناسبت تر و به قیمتی بسیار سنگین تر انجام می‌شد.


امیدوارم خود مردم روزبروز بیشتر و بهتر به مصالح خویش واقف گردند و روح همکاری زیادتری پیدا کنند و بیشتر وارد فعالیت مؤثر و ثمربخش گردند. راجع به وضع اقتصادی مملکت امیدوارم امسال اطمینان مردم که در دو سال گذشته متزلزل شده بود جلب شده با کمال اطمینان و امیدواری به کارهای تولیدی و خلاقه بپردازند و اقتصادیات ایران را رونق بسیار بخشند. بدیهی است ما باید فعالیت خویش را در راه پیشرفت‌های صنعتی و اقتصادی کشور توسعه دهیم و سعی کنیم برنامه‌های صحیح هر چه کاملتر به مرحله اجرا در آید تا فعالیت‌های اقتصادی بیشتر مصروف صنایع داخلی و بالا رفتن تولیدات مان در داخله و افزایش صادرات کشور گردد. وضع اقتصادی ما از هر جهت محکم و سالم است و بر این اساس البته می‌باید همه دستگاه‌های اقتصادی و بازرگانی با کمال شهامت و قدرت کار کنند. حمایت ما از صنایع داخلی امری کاملاً روشن است. باید در امر توسعه صنایع با استفاده از برنامه‌های کار و متدهای جدید و سیستم‌های راقی امروز توجه کامل کرد، و مخصوصاً با بازاریابی برای محصولات این صنایع اقدام نمود. خوشبختانه عموماً مفهوم انقلاب بزرگ اجتماعی ما را درک کرده و فهمیده‌اند که امروز یک جامعه سالم فقط مختص طبقه‌ای معین نیست، بلکه تمام طبقات مختلف مملکت باید از عدالت اجتماعی برخوردار باشند و همه از مواهب زندگی بهره مند گردند.


در مورد دانشگاه، بدیهی است که تحولات و تغییرات مترقبانه‌ای که در امور مملکت ایران و در اجتماع ایرانی روی داده است می‌باید بیش از هر مرجع دیگری مورد تحسین و تکریم دانشگاه قرار گرفته باشد، زیرا کسانی که در این دستگاه هستند چه از لحاظ علمی و اجتماعی و چه از نظر علاقه قلبی خود به ترقی و تعالی مملکت بیش از هر مرجع و مقام دیگری معنی این اصلاحات را درک می‌کنند و مسلماً از صمیم قلب خواهان و پشتیبان آن هستند. اگر بنا باشد که مفهوم عدالت اجتماعی واقعاً فهمیده شود استادان دانشگاه در درجه اول صلاحیت فهم آن را دارند و اگر بنا باشد که موضوع از بین رفتن اجحاف و ظلم به خوبی درک گردد و اهمیت بالا رفتن سطح زندگی و تأثیر آن در حیات ملی روشن شود باز هم آنان بیش از هر کس برای درک این حقیقت صالح هستند. به همین جهت یقین دارم که مسئله از بین رفتن آثار قرون وسطایی در کشور ما و لغو مقرراتی که در قرن پیشرفته ما حتی ذکر آن‌ها هم شرم آور است در درجه اول مورد تأیید و تصدیق همه آن‌ها است. در واقع طبیعی و مسلم است که ما اطمینان داشته باشیم دانشگاه کانونی است که نه فقط صد در صد این نکات را درک می‌کند، بلکه به همان علت که خود مظهر علم و معرفت و ترقی است بزرگترین طرفدار و حامی این اصلاحات است. من از خدمات پدرم و خودم نسبت بدین دستگاه چه از نظر تأسیس آن و چه از لحاظ کمک‌هایی که در هر موقع نسبت بدان شده و خواهد شد چیزی نمی‌گویم، فقط متذکر می‌شوم که این کارها هیچکدام از روی الزام و اجبار صورت نگرفته بلکه فقط از روی اعتقاد و علاقه قلبی بوده است. من به کرات گفته‌ام و باز هم می‌گویم که امروز یعنی در قرن بیستم هیچ مملکتی نمی‌تواند واقعاً خود را از ملل راقیه و پیشرفته جهان محسوب دارد مگر آنکه رشد فکری و فرهنگی لازم داشته باشد و طبعاً مرجع مهم این امر دانشگاه است. امیدوارم وضع زندگی اساتید دانشگاه از لحاظ مادی طوری تأمین گردد که بتوانند خود را بکلی وقف کار علمی و فرهنگی خویش و تربیت دانشجویان کنند. لازمه این کار این است که در دانشگاه سیاست از علم جدا باشد. این کار را ما همواره در نظر داریم و بر همین اساس نیز عمل خواهیم کرد.


انشاءالله این عید سعید بر همه کارگران ایران نیز مبارک باشد. کارهای زیادی بطوری که می دانید شروع شده و اصلاحات اجتماعی وسیعی در جریان اجرا است. کارگران باید در راه تحقق این اصلاحات فعالیت خود را زیادتر کنند و رشد خویش را ثابت نمایند و در عین حال از این راه وسیله گشایش بیشتری در زندگی افراد این مملکت شوند. با طرح‌هایی که برای بهبود وضع کارگران در دست اجرا است و با تکمیل قوانین موجود و در عین حال با تشکیل سندیکاهای سالم کارگری که نمایندگی واقعی کارگران را داشته باشند و منافعشان را حفظ کنند که آلت دست سیاسی قرار نگیرند و تنها مرام آن‌ها فقط منافع مشروع کارگر و بالاتر از آن حفظ منافع عالیه مملکت باشد، انشاءالله وضع طبقه کارگر روز بروز به طرز محسوسی بهتر خواهد شد.