بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام باریابی نمایندگان مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۳۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی دوم اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۳۸ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۸


۱۲ اردیبهشت ۱۳۳۸ بیانات شاهنشاه در شرفیابی نمایندگان مجلسین سنا و شورای ملی

من همین امروز با پادشاه کشور هاشمی اردن ملاقات کردم. البته می‌دانید که پادشاه اردن در وضع بسیار دشواری قرار گرفته‌بود، ولی در پیشامدهای سخت و خطرات زیادی ایستادگی کرد و از خود شهامت و رشادت به خرج داد. به عقیده من خداوند هم تفضل نمود و وی موفق گردید ملت و میهن خود را حفظ کند.

امروز فرصتی به دست آمد که قبل از مسافرت به سه کشوری که به طور رسمی به آنها سفر خواهم کرد، بار دیگر آقایان نمایندگان مجلسین را ملاقات کنم و صحبت‌هایی که لازم است بشود، تا پس از مراجعت که البته طولی نخواهدکشید و در حدود یک ماه دیگر خواهدبود، انشاءالله از نتایج مسافرت با هم گفتگو کنیم.

مسافرت ما به ممالکی خواهدبود که خوشبختانه با همه آنها روابط قدیمی و دوستانه داریم. با کشور انگلستان علاوه بر روابط دوستانه و قدیم، هم‌پیمان هستیم و طبیعی است که از این روابط باید بیش از پیش استفاده شود.

البته در گذشته مطالبی بین ما بود که کشمکش‌هایی را موجب می‌گردید. خوشبختانه آنها رفع شده‌است و اکنون محیط دوستی بین دو کشور وجود دارد، ولی ما هنوز مطالبی داریم که البته در میان خواهیم گذاشت، زیرا ما در این قسمت از دنیا حقوق معین و مسلمی برای خود می‌شناسیم که امیدواریم آنها هم به این حقوق مسلم و قطعی ما آشنا باشند و آن را بشناسند. اضافه بر این ما با انگلستان روابط وسیع تجارتی داریم که به طور طبیعی و خودبه‌خود رو به ازدیاد می‌رود.

خوشبختانه مداخلاتی که سابق بر این در مملکت ما می‌شد و بیشتر آن مداخلات روی ضعف و سستی و عدم ثبات اوضاع خود ما بود، سپری شده و از بین رفته‌است. بنابراین وقتی این مداخلات نبود، حقوق ملی و منافع ما را می‌شناسند و حالا هم که روی اصول سوق‌الجیشی دنیا با هم متحد و هم‌پیمان می‌باشیم دیگر دلیل ندارد روابط محکم و صمیمانه نداشته‌باشیم. بدیهی است در جریان این مسافرت مطالعات بیشتری خواهم‌کرد و مطالب را بیشتر به اولیای امور دولت انگلیس تشریح خواهم‌نمود تا بیش از پیش موقعیت و اهمیت کشور ما در دنیای امروز روشن گردد و توجه بیشتری به این منطقه از جهان که کلید خاورمیانه است داشته‌باشند و برای آنها روشن شود که ما می‌خواهیم در این نقطه حساس جهان یک ایران مستقل، ایران آباد، ایران خوشبخت و ملت مترقی به وجود آوریم و این عواملی است که می‌تواند این منطقه را حفظ و حراست کند.

باید توجه داشت سیاستی که ما اکنون پیش گرفته و تعقیب می‌کنیم، فقط برای کشور خود ما نیست، ما در واقع حافظ این منطقه هستیم و سایرین هم به این نکته پی برده‌اند و حساسیت و موقعیت مهم ایران را می‌دانند و شک نیست که این مسافرت‌ها در تحکیم ارتباط میان ایران و کشورهای جهان تأثیر خواهدداشت.

ممالک دانمارک و هلند که به آنها نیز مسافرت می‌کنیم، از کشورهای مترقی اروپا هستند و ملت‌های نجیب، فعال، مؤدب و زحمتکش دارند و خوشبختانه ما با هر یک از آنها نیز روابط دوستانه و قدیمی داریم. بسیاری از کارهای ساختمانی ما به وسیله متخصصین هلندی و دانمارکی انجام گرفته که در راه‌آهن و قسمت‌های دیگر ساختمانی کار کرده‌اند و بدیهی است این روابط در حال توسعه و پیشرفت می‌باشد.

اما آنچه مربوط به خود ما است که امروز خواستم با آقایان در میان بگذارم، علاقه و توجه مردم است. من اکنون تحت تأثیر استقبال و احساسات پاک و علائم بارز صمیمیت و علاقه مردم فارس هستم و در این فرصتی که پیدا کرده‌ام و با آقایان نمایندگان مجلسین این جلسه را تشکیل داده‌ایم، لازم دانستم مراتب امتنان و قدردانی خود را از بروز این همه احساسات و حسن توجه مردم فارس اظهار دارم.

من در این مسافرت فرصت یافتم که از نزدیک به مطالب و وسایل مختلف این استان زرخیز رسیدگی کنم.

استان فارس یکی از استان‌های پر برکت این مملکت است و با استعداد فراوانی که در خاک فارس وجود دارد، با مردمان خوب و فعال و علاقمندی که دارد و با کارهای خوبی که اکنون در این نقطه از کشور شروع شده و پیش می‌رود، مسلماً فارس آتیه بسیار درخشانی دارد و امیدوارم تا موقعی که جشن دوهزاروپانصد ساله شاهنشاهی ایران در فارس برگزار می‌شود، کارهایی که در این استان شروع شده به ثمر رسیده‌باشد. به علاوه کارهای جدیدی هم شروع و به انجام برسد و ما شاهد پیشرفت‌های زیادی در فارس باشیم.

خوشبختانه ترقیات در رشته‌های مختلف و در گوشه و کنار به خوبی محسوس است. پیشرفت‌هایی که در قسمت‌های اقتصادی و صنعتی و به خصوص در طرز تفکر مردم و در زندگی اجتماعی پدیدار گردیده، شایان دقت است.

من به کرات بین ایلات و طوایف مختلف بوده‌ام و با سران طوایف صحبت کرده‌ام، خود اینها بیش از ما متوجه هستند که زندگی در ایران باید به سبک تازه‌ای شروع شود. در همه جا دیدم که ایلات مشغول کشاورزی و درختکاری و حتی ایجاد جنگل شده‌اند و راهی برای زندگی خود پیش گرفته‌اند که هم موافق افکار ما و هم بر وفق مصلحت کشور و هم به نفع خود آنان است و این امر نشان می‌دهد که طرز فکر اجتماعی در ایران چقدر رشد و ترقی نموده‌است.

در طول این مسافرت، چه در شیراز و چه در کازرون و نقاط دورافتاده، حقیقتاً مردم ژنده‌پوش و گدا ندیدم، قیافه‌های ناسالم و رنجور و بدبخت و مریض ندیدم. تعداد عرایض و مطالب مردم جنوب در این سفر با مقایسه به مسافرت‌های پیش خیلی کمتر بود و این نشان می‌داد که وضع زندگی مردم رو به بهبودی می‌رود.

امیدوارم با همت و پشتکار و علاقه مردم، به رفع کلیه نواقصی هم که وجود دارد، موفق شویم و کشوری آباد و مردمی خوشبخت و سعادتمند داشته‌باشیم.