بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به افسران ارتش شاهنشاهی در باشگاه افسران ۵ آبان ماه ۱۳۲۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سوگند پادشاهی رضا شاه پهلوی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۲۰ خورشیدی تازی

اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران به افسران ارتش شاهنشاهی در باشگاه افسران ۵ آبان ماه ۱۳۲۰


امروز میل داشتم بین ارتش و افراد افسران در سربازخانه‌ها به سر برم، ولی چون مجالی نبود، شما افسران را که نمایندگان ارتش هستید، در اینجا احضار کردم که مطالب خود را به شما بگویم و شما آن را به افراد ابلاغ نمایید.
این مرتبه اول نیست که با شما زندگی می‌کنم. سه سال است من در بین شما هستم و به افکار و احتیاجات و آرزوهای شما آشنایی دارم. با وجود این لازم دانستم امروز این مطالب را به شما یادآور شوم. شما نمایندگان ارتش ایران و نخبه جوانان این کشور هستید که این حرفه مقدس را برای خود انتخاب کرده‌اید و می‌دانم که از روز اول با روح پاک و قلب بی آلایش این کار را به عهده گرفته‌اید.
نکته‌ای که باید توجه داشته باشید این است که پوشیدن لباس افسری مستلزم شرایطی است، یعنی افسر باید شرافتمند، پاکدامن، درستکار، میهن‌پرست و وظیفه‌شناس باشد و اینک که اقداماتی برای رفاهیت شما در جریان است، یقین دارم با خیال راحت در اجرای مقاصد معنوی و وظایف حقیقی خود ساعی خواهید بود. از این پس و در آینده ارتش ما باید از هر جهت دارای مفهوم حقیقی ارتش که در دنیا وجود دارد، باشد.
شما ارتش ملت ایران هستید و باید خدمت به میهن را نصیب‌العین خود قرار دهید. حالا برای این ارتش مشغول تجدید سازمان و اقداماتی هستیم تا اشخاصی را که گناه آنها غیر قابل عفو باشد، مورد تعقیب قرار دهیم و آنهایی را که خطای قابل عفو مرتکب شده باشند به راه راست هدایت کنیم. از این پس از هیچ خطایی چشم‌پوشی نمی‌کنیم و هیچ خدمتی را هم بی تشویق نمی‌گذاریم، و مخصوصاً باید در نظر داشته باشید موقعی که ترقی می‌کنید و به ترفیع نائل می‌شوید، خود را لایق و مستحق آن بدانید و مفتخر باشید که در برابر انجام وظیفه و خدمتگزاری نائل به گرفتن درجه شده‌اید.
مطلب دیگری که باید به شما یادآور بشوم، این است که افسر باید دارای خصائل سه گانه باشد:
فرمانده، پدر، مربی.
فرمانده؛ یعنی کسی که واحد مربوط خود را در دست داشته و قلوب زیردستان را جلب کند و از گفتن کلمات زننده خودداری نماید و طوری آنها را عادت بدهد که یک نگاه تند آنها را متأثر و به خطای خود متوجه کند.
پدر؛ یعنی کسی که با نصایح خوب زیردستان را به راه راست راهنمایی کند و درستی و شرافتمندی و خدمت به مردم و میهن را به آنها تلقین نماید.
مربی؛ یعنی کسی که تعلیمات نظامی و اخلاقی را تا سرحد کمال به آنها بیاموزد. مخصوصاً موقعی که جوانان این کشور به نام سرباز زیردست شما می‌آیند باید از کلیه این خصایص برخوردار بشوند تا پایه ارتش آینده ما روی این اساس استوار باشد.
شما را به خدا می‌سپارم و همیشه ناظر اعمال شما خواهم بود.