بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نشست پایانی سومین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی کشور ۲۷ تیر ماه ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۹ خورشیدی تازی

کنفرانس آموزشی رامسر


بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نشست پایانی سومین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی کشور ۲۷ تیر ماه ۱۳۴۹


هدف از تشکیل کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی این است که ببینیم در اجرای منشور این انقلاب و مطالبی که در سال اول و دوم اعلام انقلاب آموزشی عنوان کردیم، چه کاری انجام شده و چه پیشرفتی به دست آمده‌است. به نظر ما اساس کار پیاده‌کردن منشور انقلاب است و در این زمینه به موجب گزارش‌هایی که اینجا خوانده شد در بعضی قسمت‌ها پیشرفت‌های چشمگیری به دست آمده‌است. تعداد دانشجویان ما در حال حاضر که دو سال به پایان برنامه چهارم مانده‌است حتی از هدف نهایی برنامه چهارم فراتر رفته‌است، همچنین در قسمت‌های فنی که خیلی باعث نگرانی شده‌بود پیشرفت‌هایی مطابق مقیاس خود ما به دست آمده، ولی نسبت به مقیاس‌های بین‌المللی هنوز افرادی که در رشته‌های فنی مملکت کار می‌کنند در سطح پایین‌تری قرار دارند.

خوشبختانه حالا می‌بینیم که روزبه‌روز افراد بیشتری به سوی حرفه‌های مختلف کشیده می‌شوند و مکانیسین‌های درجه یک، و افرادی که حقیقتاً در کار خود تخصص دارند زندگیشان شاید بهتر از حقوق‌بگیران دولت بگذرد. ما سابقاً تأکید کرده بودیم که مردم ایران از لحاظ احترام و عزت و شرف هیچ امتیازی بر یکدیگر ندارند، و تنها امتیازی که وجود دارد از لحاظ خدمت و وظیفه‌ای است که انجام می‌دهند. حساسیتی که در گذشته در مورد بعضی از مشاغل وجود داشت رفته‌رفته از بین می‌رود و اینک هر شغل سازنده و تولیدکننده مورد احترام و عزت است.

تلاش برای تمرکز آموزش‌های فنی و تشویق کارخانه‌ها به ایجاد مدارس حرفه‌ای در کنار خود باید ادامه یابد. کارهایی که برای تمام‌وقت کردن استادان دانشگاه‌ها انجام شده قابل ملاحظه است، منتهی استادی که از او انتظار داریم در تمام مدت راهنمای دانشجو باشد، باید خانه‌اش در محیط دانشگاه قرار گیرد، تا دانشجو در تمام مدت شبانه‌روز به او دسترسی داشته باشد و او بتواند مانند پدری به مسائل آنها رسیدگی کند و راه حل‌های لازم را پیدا نماید. به همین جهت است که به ساختمان خانه‌ها برای استادان باید بیش از پیش توجه بشود.

کارهایی که بر اساس انقلاب آموزشی، در زمینه سپردن کارهای دانشجویان به خود آنها و اقداماتی که برای بهبود زندگی دانشجو به عمل آمده، چشمگیر است. این مطالب باید منتشر شود تا همه بدانند که با وجود محدود بودن امکانات چه کارهایی برای آنها انجام شده‌است.

هر کسی که تحویل دانشگاه می‌شود بایستی نه تنها تربیت اجتماعی داشته باشد، بلکه پایه علمی‌اش نیز باید طوری باشد که بتواند دروس دانشگاهی را جذب بکند. هدف انقلاب آموزشی فقط دانشگاه نیست. بلکه این انقلاب باید دبیرستان، دبستان، کودکستان و حتی دامان مادر و محیط خانواده را نیز فراگیرد.

اضافه بر اینها مطالبی هست که در روح و طرز تفکر نونهالان مملکت اثر می‌گذارد مانند وسایل ارتباط جمعی و سمعی و بصری از قبیل رادیو و تلویزیون. علاوه بر این امکانات تازه‌ای مانند تشکیل اردوگاه‌های دبیرستان‌ها و پیشاهنگی که اهمیت فراوان دارد به آنها اضافه می‌شود. اهمیت تربیت بدنی را هم نباید فراموش بکنیم و باید کوشش کرد که ورزش بیش از پیش در همه جا عمومیت پیدا کند.

اصطلاح روح سالم در بدن سالم است، خیلی استعمال شده و این واقعیتی است که توجه به آن ضرورت دارد، زیرا برای یک قهرمان به همان اندازه که قدرت بدنی لازم است، به همان اندازه هم قدرت و تحول فکری و مغزی لازم است. باز تأکید می‌کنم که تحصیلات دانشگاهی بیشتر از شش یا هفت سال طول نمی‌کشد، در صورتی که تحصیلات قبل از دانشگاه بیشتر از دو برابر آن طول می‌کشد، به همین جهت است که ما روزبه‌روز بیشتر به موازات آموزش و پرورش اهمیت می‌دهیم و همین طور به دستگاه‌هایی که همان وظایف را انجام می‌دهند مانند مدارس ملی که باید بیشتر تحت کنترل باشند.

دانشگاه‌ها باید افراد برگزیده‌ای که آینده کشور را به دست خواهند داشت تربیت و تهیه کنند. این جوانان که در واقع نخبه و گل سرسبد جامعه ما هستند بعدها شاید با حذف کنکور و گرفتن میانگین نمرات چند سال آخر دبیرستانشان وارد دانشگاه‌ها خواهندشد و مسلماً از بهترین افراد مملکت خواهندبود. می‌شود خلاصه کرد که نتایج انقلاب آموزشی در یک سال گذشته با امکانات موجود مملکت خوب بوده‌است. زحمات کسانی که در این زمینه کوشش کرده‌اند و همچنین زحمات کسانی که در این چند روز وقتشان را شبانه‌روز صرف کارهای این کنفرانس کرده‌اند قابل تقدیر است. هر دستگاه تا حدودی که امکان و قدرت دارد خواهدکوشید تا سال آینده گزارش درخشان‌تری بدهد.

انقلاب آموزشی، برنامه‌ای نیست که برای یک سال، دو سال، سه سال یا چهار سال طرح شده‌باشد. این یک برنامه دائمی است و همانطور که هدف‌های سیاسی و برنامه‌های ما در داخل کشور دائمی است و همیشه خودش را با پیشرفت علوم و تکنولوژی و تمدن دنیا تطبیق می‌دهد، انقلاب آموزشی نیز باید همیشه همه مطالب را پیش‌بینی بکند و همانطور که بارها گفتیم در این رشته نیز امیدواریم که مثل رشته‌های دیگر انشاءالله همیشه چند قدم جلوتر در پیشاپیش وقایع گام برداریم.