بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سلام عید مبعث ۳۰ آبان ماه ۱۳۴۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دانشگاه صنعتی آریامهر درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵


از بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سلام عید مبعث ۳۰ آبان ماه ۱۳۴۴


امیدوارم همچنان که تاکنون پیوسته تعالیم عالیه اسلامی راهنمای ما و اساس کارهایمان بوده‌است، در آینده نیز به پیروی از احکام دین مبین اسلام به خدمات بزرگتری توفیق یابیم. اگر همه وظایفمان را، که همانا خدمت به خلق باشد انجام دهیم، مسلم است که از تأییدات الهی نیز برخوردار خواهیم‌بود.
انشاءالله کارهای بزرگی که در پیش داریم و مسلماً همه آنها منطبق با اصول و موازین و فلسفه اسلامی است، به خوبی انجام‌گیرد و مملکت ما را روزبه‌روز بیشتر در راه ترقی و تعالی پیش ببرد.
ما سعی می‌کنیم در تمام افکار و اقداماتمان از تعالیم عالیه اسلامی الهام بگیریم و خوشبختانه برنامه‌های ما که براساس عدالت اجتماعی و از بین بردن ظلم و امتیازات غیرعادلانه طبقاتی و تمام مظاهر عقب‌ماندگی روحی و جسمی و فکری و استقرار اصول مساوات و برادری و برابری متکی است، در واقع همانا اجرای اصول و موازین عالیه دین مبین اسلام است. بدیهی‌است وقتیکه در جامعه‌ای برنامه‌های اجتماعی و روح فلسفه اداره‌کننده آن اجتماع و ملت با معتقدات مذهبی و دینی توأم باشد و با آنها تطبیق کند، استحکام یک چنین جامعه‌ای خیلی زیادتر می‌شود. هرقدر دنیا به سمت ترقیات مادی پیشتر برود احتیاج جامعه به معنویات زیادتر می‌شود، و این درست همان وضعی است که در اجتماع ما ملاحظه‌می‌شود. یعنی به همان نسبت که ما در زمینه مادیات و ترقیات صنعتی قرن بیستم جلومی‌رویم، این پیشرفتها را با معنویات که همانا معتقدات واقعی مذهبی و دینی و اجرای روح و مفهوم تعالیم عالیه اسلامی است تطبیق می‌دهیم. انشاءالله روزهای باز هم بهتری را در پیش خواهیم‌داشت و همه ما شاهد و ناظر ترقیات روزافزون مادی و معنوی کشورمان خواهیم‌بود.
از جریان مسافرت هیأت دولت به مناطق غرب کاملاً اطلاع دارم. امروز واقعاً محسوس شده‌است که مردم ایران چنانکه باید به هدفها و آمال انقلاب ما پی‌برده‌اند و آنها را به خوبی درک می‌کنند. امروز خوشبختانه آن حجابی که سابقاً بین طبقات به‌اصطلاح اعیان و طبقات پایین‌تر وجودداشت، برداشته شده‌است و اکنون همه احساس‌می‌کنند که هدف دولت ما، رژیم ما، برنامه ما، این است که در درجه اول منافع اکثریت مردم این مملکت تأمین و محفوظ باشد. به همین جهت است که آن رعیت سابق امروز با علاقه و فعالیت کارمی‌کند، اظهار وجود می‌کند و سعی می‌کند برای مملکتش یک فرد مؤثر و مفیدی باشد.
سپاهیان دانش و بهداشت طبق اطلاعاتی که داریم بسیار خوب کار می‌کنند. مثلاً اخیراً از زارعی پرسیده‌بودند که: آیا از سپاهی بهداشت راضی هستید؟ گفته‌بود: خیلی بیشتر از رضایت است. زیرا این سپاهی نه فقط بیماران ما را معالجه می‌کند، بلکه ما احساس می‌کنیم که این کار را با محبت و صمیمیت انجام می‌دهد. این تماس تماسی حقیقتاً روحانی است که میل داریم بین تمام افراد و طبقات مملکت ایجاد و برقرارشود. یعنی همه آنها با رشته مهر و صمیمیت و روح تفاهم و همکاری با یکدیگر پیوسته‌باشند. ما به‌خوبی می‌دانیم که زندگی یک سپاهی دانش یا بهداشت در دهات دورافتاده خیلی آسان نیست. ولی چون ایمان دارند، از جان و دل کارمی‌کنند. طبعاً فلان روستایی نیز وقتی که متوجه این وضع می‌شود، احساساتش نسبت بدان جوانی که این طور خدمت می‌کند، جلب می‌شود و در نتیجه این روح مودت و همکاری نسبت به مملکت و آب و خاک خودش علاقمندتر می‌شود. چون نمایندگان مجلس شورای ملی در اینجا حضوردارند، تذکر این نکته مناسب است که ما می‌کوشیم کار مردم را تا جایی که می‌شود به دست خود مردم بسپاریم. به همین جهت برنامه‌هایی طرح شده‌است که کار استانها تا حدی که لطمه به پیشرفت کلی کارها نزند، در خود استانها انجام گیرد و از تمرکز بی‌مورد همه امور در پایتخت جلوگیری شود. امیدواریم در آینده تمام کارهایی که البته در خود محل بهتر و سریع‌تر می‌شود درباره آنها تصمیم گرفت، در همان محل اجرا شود و این امر در توسعه آبادانی مملکت تأثیر فراوانی بکند و همه مردم تشریک مساعی بیشتری در پیشرفت امور مملکتشان داشته‌باشند.
تا قبل از ششم بهمن در واقع جامعه ما بطور خیلی محدودی در زندگی اجتماعی و اقتصادی مملکت شرکت می‌کرد و دلیل آن همین فواصل طبقاتی بود، زیرا مثلاً یک زارع محروم فلان دهکده دورافتاده عملاً چه تأثیری می‌توانست در سرنوشت مملکت خودش داشته‌باشد؟ نه کسی سراغ او می‌رفت و نه او خود می‌توانست اظهار عقیده‌ای بکند، و نه رفتاری که با او می‌شد یک رفتار حقیقی و انسانی بود. از طرف دیگر وجود او در تمام مدت سال برای این مملکت چه ارزشی داشت؟ ارزش یک کشاورز، متناسب با مقدار تولیدی است که توسط او صورت می‌گیرد. مقدار تولید یک زارع شاید حداکثر کفاف خوراک خودش و یکی دو بچه را می‌داد، آن هم خوراکی که فقط برای زنده‌ماندن و نمردن او کافی بود. ولی حالا این طور نیست، زیرا هم خود آن زارع فهمیده‌است که در این اجتماع چه‌کاره است و چه حقوقی دارد، و هم ما امیدواریم که وقتی که سپاهیان دانش و بهداشت و ترویج‌وآبادانی را نیز به نزد او فرستادیم و به او یاد دادند که چه باید بکند چنین فردی خواهدتوانست نه تنها خودش را سیر کند بلکه به‌عنوان تولیدکننده فرآورده‌های کشاورزی چندین نفر دیگر را نیز غذا بدهد. بدین جهات است که ما امیدواری زیاد به آینده داریم، البته به شرطی که روزبه‌روز بیشتر کار بکنیم و از هر دقیقه وقت خویش استفاده نماییم تا به خواست خداوند مملکتمان را پیوسته آبادتر کنیم.
نمایشگاه بزرگ صنعتی امسال نمونه خوبی از پیشرفت امور صنعت ایران بود و بسیاری از مردم اظهار داشتند که با دیدن این نمایشگاه و ملاحظه پیشرفتهای صنعتی کشور خودشان واقعاً احساس غرور کرده‌اند. معهذا باید بگویم که این فقط مقدمه کار است و ما در آینده مسلماً شاهد پیشرفتهای بسیار وسیع‌تری در رشته صنایع ملی ایران خواهیم‌بود.
امیدوارم جامعه بازرگانان بیش از پیش در توسعه فعالیتهای خود کوشا باشند. بطوریکه به من گزارش می‌رسد، صادرات مملکت خیلی زیادتر شده‌است. البته مملکت هر قدر هم ترقی بکند و کاملاً هم که صنعتی بشود و احتیاجات خود را تأمین کند به بازرگانی احتیاج دارد، زیرا فعالیت بازرگانی برای هر مملکتی لازم است و هیچ کشوری نمی‌تواند بدون تجارت زندگی کند.
بنابراین شما بازرگانان باید پیوسته مراقب باشید که کالاها را به بهترین صورت تهیه‌کنید و به بهترین وجهی آماده رقابت باشید و کالاهای ایران را در بازارهای بین‌المللی عرضه‌بدارید.
درمورد تحول کنونی، مطبوعات وظیفه سنگینی دارند، زیرا باید مردم را روزبه‌روز بیشتر با وضع مملکت و دولت آشنا بکنند و درباره کارهایی که باید به‌دست خود مردم انجام گیرد برای آنها راهنمای خوبی باشند. تفاوت یک رژیم دموکراتیک با رژیم دیکتاتوری همین است که در رژیم دیکتاتوری می‌گویند باید این کار را حتماً بکنی، ولی در رژیم آزاد سعی می‌شود آنچه به صلاح است با درک و همکاری قلبی افراد انجام گیرد. منتها این کار احتیاج به راهنمایی صحیح دارد. باید تشخیص داده‌شود که استعداد هر کسی در چه رشته‌ای است و در همان زمینه از او استفاده شود. ممکن است کسی مثلاً استاد ادبیات بدی باشد ولی سیم‌کش درجه اولی از کار درآید. امروز باید تمام استعدادها در راه پیشرفت اجتماع ما به بهترین صورتی به‌کار افتد و همه اینها احتیاج به راهنمایی دلسوزانه دارد. شاید از لحاظ اینکه مملکت وضع ثابت و محکمی دارد و تشنج و تزلزلی در کار نیست وظیفه مطبوعات سبکتر به نظر رسد، ولی باید توجه داشت که به همان نسبت این وظیفه از نظر ارشاد و راهنمایی سنگین‌تر است. البته وظیفه انتقاد اصولی مطبوعات نیز به جای خود باقی است، زیرا هیچ جامعه‌ای هر قدر هم کامل باشد، از احتیاج به انتقاد بی‌نیاز نیست.