تفاوت میان نسخه‌های «الگو:نوشتار برگزیده»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
خط ۱: خط ۱:
 
<!-- در اینجا نوشتاری برگزیده از میان درونمایه وبگاه مشروطه می‌آید. -->
 
<!-- در اینجا نوشتاری برگزیده از میان درونمایه وبگاه مشروطه می‌آید. -->
 
<onlyinclude>
 
<onlyinclude>
[[پرونده:RezaShahBozorgBirthdayRoozPedar24Esfand.mp4|thumb|left|240px|روز پدر زادروز رضا شاه بزرگ بر همه ایرانیان فرخنده باد]]
+
[[پرونده:HIMMohammadRezaShahPahlaviAryamehr2534Shahanshahi.jpg|thumb|left|300px|اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر]]
[[پرونده:RezaShahBozorg99a.jpg|thumb|left|200px|اعلیحضرت رضا شاه پهلوی بنیانگذار ایران نوین]]
+
*
*[[پرونده:RezaShahBozorg59.jpg|thumb|left|200px|اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ سردودمان شاهنشاهی پهلوی]]
+
'''[[پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴|پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی]]'''
  
'''[[رضا شاه پهلوی|اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ]]''' سر دودمان سامانه پهلوی و بنیانگذار ایران نوین در ۲۴ اسفند ماه ۱۲۵۶ خورشیدی در آلاشت، مازندران زاده شدند و در ۴ امرداد ۱۳۲۳ خورشیدی در ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی درگذشتند. زادروز رضا شاه بزرگ در ایران روز پدر نام گرفت. ۲۴ اسفند ماه روز پدر را به همه پدران ایران زمین تهنیت می‌گوییم.
 
  
مجلس شورای ملی دوره پانزدهم قانونگذاری به پاس حق‌شناسی ملت ایران فرنام رسمی سرسلسله دودمان ارجمند پهلوی "اعلیحضرت رضاشاه کبیر" را تصویب کرد.  این تصمیم بر لوحه‌ای طلا حک و در آرامگاه اعلیحضرت شاهنشاه ایران رضا شاه پهلوی نصب گردید . مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و یکم، روز سوم اسفند ماه را به نام روز رضا شاه کبیر نامگذاری کرد و قرار شد که همه‌ساله در این روز  خدمات و فداکاری‌های اعلیحضرت شاهنشاه ایران رضا شاه پهلوی بنیانگذار ایران نوین از رادیو و تلویزیون و مطبوعات برای آگاهی نسل جوان کشور یادآوری شود.  
+
فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و برای کلیه زنان و مردان ایرانی در سالی که اکنون آغاز می‌شود، شادکامی و نیکبختی و رفاه روزافزون آرزو می‌کنم.
  
درسال ۱۲۹۳ جنگ جهانی در اروپا آغاز شد و دامنه‌اش به ایران کشید. کشور ایران با وجود اعلام بی‌طرفی از سوی ارتش‌های عثمانی، روسیه و انگلستان اشغال شد و شش سال کشور ایران زیر فشار و آزار جنگ و نظامیان خارجی ماند. در این زمان کشور ایران در اشغال بیگانه و ورشکستگی، خشکسالی، گرسنگی و ملخ و ویرانی‌های جنگ به سر می‌برد، خزانه کشور تهی بود و سربازان بدون دریافت حقوق، با لباس ژنده و بدون چکمه و حال سوزآور و با شکیبایی در برابر سختی‌های توان فرسا خدمت می‌کردند. در سال ۱۲۹۴ سرتیپ رضا خان در بریگاد قزاق، از سوی فرمانده بریگاد برای تشکیل بخش مسلسل قزافخانه از همدان به تهران فرستاده شد.  
+
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در سال گذشته ملت ما را به حد اعلا مشمول الطاف و مواهب خویش قرار داد و به ما امکان آن را عنایت فرمود که برای این کشور کهن، مقامی را که شایسته نقش پرافتخار آن در تاریخ و تمدن جهانی است، تأمین کنیم. امروز هر ایرانی در هر نقطه جهان با غرور و سربلندی فراوان به ایرانی بودن خود افتخار می‌کند، زیرا آن روزگار تلخ که این عنوان مرداف با عقب‌ماندگی و ضعف و انحطاط بود، برای همیشه سپری شده‌است.
  
جنگ جهانی اول با عهدنامه صلحی در روز ۱۳ تیر ماه ۱۲۹۸ در اروپا به پایان رسید ولی جنگ در ایران ادامه یافت. ارتش روسیه که در ایران بود منحل شد و از ایران خارج شد و سراسر ایران به اشغال انگلیس درآمد. نیروهای انگلیسی تا باکو پیشروی کردند تا معادن نفت روسیه در باکو را تسخیر کنند. در ۱۷ امرداد ۱۲۹۸ برابر با[[قرارداد ۱۹۱۹ ایران و انگلیس| ۹ اوت ۱۹۱۹ قراردادی میان دولت ایران و دولت انگلستان]] بسته شد که بر پایه آن قرارداد خیانتکارانه و استعماری، قرار بود که کشور ایران زیر کنترل کامل انگلستان درآید. این قرارداد ننگین با امضای حسن وثوق‌الدوله نخست‌وزیر برادر بزرگ احمد قوام‌السلطنه و اکبر میرزا صارم‌الدوله وزیر دارایی و فیروز میرزا نصرت‌الدوله (فرزند فرمانفرما) وزیر خارجه بسته شد و رشوه‌هایی که این سه تن از دولت انگلستان دریافت کرده بودند پس از کوتاه زمانی آشکار شد.
+
سالی که گذشت، برای کشور ما از آغاز تا به انجام، شاهد پیروزی‌ها و موفقیت‌های درخشان، چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی بود. برنامه‌های وسیع و بی‌سابقه سازندگی مملکت در مقیاسی بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش‌بینی شده‌بود، به مورد اجرا درآمد. اعتبارات پنج ساله عمرانی پنجم با آنکه از آغاز جنبه‌ای به کلی استثنایی داشت، در سال گذشته باز هم بیشتر شد. کشور ما در عین آنکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، عصر استفاده از نیروی اتمی را به عنوان منبع آینده تولید نیرو آغاز کرد. بزرگترین قراردادهای اقتصادی تاریخ جهان، میان ایران و کشورهای پیشرفتۀ صنعتی غرب انعقاد یافت. نقش بین‌المللی به صورت نقشی قاطع و تعیین‌کننده، مسجل گردید و ندای ایران به صورت ندای قدرت توأم با واقع‌بینی و منطق و بشردوستی در سراسر دنیا طنین افکند. کمک‌های ایران، چه به کشورهای بزرگ صنعتی و چه به ممالک در حال توسعه، بالاترین حد را نسبت به تولید ملی، در تمام جهان و در تمام تاریخ به دست آورد.
  
کودتایی علیه دولت فتح الله اکبر سپهدار اعظم نخست‌وزیر برنامه‌ریزی شد.  کودتای سوم اسفند به سرنگونی سپهدار اعظم انجامید و در روز  ۶ اسفند ۱۲۹۹ به فرمان احمدشاه [[پروگرام کابینه سیدضیاالدین طباطبایی|سیدضیاالدین طباطبایی]] نخست‌وزیر شد و انتخابات مجلس شورای ملی دوره چهارم برگزار گردید.  ۷ اسفند ۱۲۹۹ هیات وزیران [[قرارداد ۱۹۱۹ ایران و انگلیس]] را لغو کرد. ۸ اسفند ۱۲۹۹ به فرمان احمد شاه، رضا خان میرپنج به پاس کاردانی و لیاقت به پایه سردار سپهی رسید.  
+
به پیروی از سنت‌های جاودانی تمدن و فرهنگ ایرانی، سیاست جهانی ایران به عنوان یک مدافع و پشتیبان تزلزل‌ناپذیر صلح و تفاهم بشری به صورتی قاطع اعمال شد و این نقش را کشور ما، از موضع قدرت و نه از موضع ضعف، ایفا کرد. به پیشنهاد ما سازمان ملل متحد منطقه خاورمیانه را منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام داشت و ما امیدواریم سراسر منطقه پهناور اقیانوس هند به همین صورت منطقه صلح اعلام گردد تا کشورهای پیرامون این اقیانوس بتوانند دور از کابوس تخریب اتمی و دور از نتایج زورآزمایی قدرت‌های بزرگ، به تجدید سازمان جوامع خویش و به انجام برنامه‌های سازندگی که برای همه آنها و برای صلح و رفاه سراسر جامعه بشری ضرورت حیاتی دارد، بپردازند.
  
۴ آبان ماه ۱۳۰۲ احمد شاه فرمان نخست‌وزیری رضا خان وزیر جنگ را به سبب "حساسیت اوضاع مملکت و نیاز شدید به اصلاحات سیاسی و اقتصادی" صادر کرد و خود برای درمان و تغییر آب و هوا روانه فرانسه شد. نخستین کابینه رضاخان سردار سپه با هفت وزیر، وزیر امور خارجه: محمدعلی فروغی ذکاءالملک - وزیر مالیه: مدیرالملک جم - وزیر عدلیه: معاضدالسلطنه - وزیر معارف و اوقاف: سلیمان میرزا - وزیر پست وتلگراف: امیرلشکر خدایارخان - وزیر فواید عامه و تجارت: حاجی عزالممالک اردلان - کفیل وزارت داخله: میرزا قاسم خان صوراسرافیل. وزارت جنگ و وزارت داخله را خود نخست وزیر رضا خان به عهده گرفت. رضا خان برنامه دولت را در بیانیه‌ای با سپاسگزاری از مردم ایران در شادی از انتصاب ایشان به نخست وزیری چنین اعلام داشتند: نخست حفظ استقلال مملکت و تامین حقوق ملت ایران و دوم اجرای کامل قانون و حفظ امنیت در داخل مرزهای کشور.
+
در راه تأمین صلح در منطقه حساس و مهم خاورمیانه، ما در آخرین هفته‌های سال گذشته با کشور عراق به توافق‌های مهمی دست یافتیم و به این ترتیب امیدواریم تنها مرز ناآرام ایران نیز از این پس تبدیل به مرز دوستی و همکاری شود. ما دوستی و همکاری را میان همۀ کشورها و ملل حوزه شمالی اقیانوس هند، از ایران گرفته تا استرالیا، خواستار شده‌ایم، زیرا چنین همکاری و تفاهمی را به خیر و صلاح همه آنها می‌دانیم.
  
از انقلاب مشروطه در سال ۱۲۸۵ خورشیدی، ملت ایران دارای قانون اساسی شد ولی این به آن مفهوم نبود که حقوقی که آن قانون برای ملت تعیین کرده، ملت از آن برخوردار شدند و در پناه آن قرار گرفتند. با وجود انقلاب مشروطه در ایران خواست‌های ملت ایران که در قانون اساسی مشروطه به نوشتار آمده بود تا به عمل درآمدن بسیار دور بود. از سال ۱۲۸۵ که مجلس شورای ملی بنیان شد تا کودتای سوم اسفند یعنی در درازای ۱۵ سال پس از گشایش مجلس نخست، ده سال مجلس شورای ملی با دشمنی‌های قاجار و روسیه بسته ماند.  گذرگاه مشروطه تا نخست وزیری رضا خان پهلوی راهی بود بس سنگلاخ و پر از پستی و بلندی. رضا خان پهلوی نخست وزیر و وزیر جنگ و فرمانده کل قوا، اساس مشروطیت ایران را هستی بخشید و مشروطیت را به دستمایه‌ها و افزارگان مدرن آراست و بنای حقوقی قانون اساسی مشروطه را برای بهره برداری فراگیر و درست نسل‌های آینده ایران پایدار ساخت. سرانجام با نخست وزیری رضا خان پهلوی مشروطه با نوشته شدن قوانین مدرن زنده شد. پس از اینکه مجلس شورای ملی سلسله قاجار مغول را منقرض ساخت و شاهنشاهی ایران را به رضا خان پهلوی نخست‌وزیر و فرمانده کل قوا و سردار سپه سپرد، در قانون اساسی مشروطه اصل‌های سی و شش، سی و هفت، و سی و هشت دگرگون شد، دایر بر اینکه که پادشاه ایران می‌باید ایرانی‌الاصل باشد، تا آنجا که فرزندان رضا شاه از مادران قاجار مغول از نشستن بر تخت پادشاهی ایران ممنوع شدند.
+
در زمینه داخلی تحولات وسیعی در رشته‌های مختلف آموزشی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت که یکی از مهمترین آنها تحصیلات مجانی کلیه دانش‌آموزان کشور تا حد دانشگاه بود. با اجرای این قانون اکنون راه ادامه تحصیل و به کار انداختن استعدادها به روی همه جوانان این سرزمین باز است، ولی تذکر این نکته لازم است که این امر نباید خدای نخواسته موجب سهل‌انگاری برخی از آنان شود و با اتکای به این کمک رایگان، قصور در تحصیل را برای خود مجاز شمارند.
  
جشن با شکوه تاجگذاری اعلیحضرت همایونی برای روز یکشنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۰۵ در قصر برلیان کاخ گلستان با بودن میهمانان از سفیران خارجی، هیات وزیران، نمایندگان مجلس پنجم و ششم، و بسیاری از طبقه‌های مردم ایران برگزار شد و اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی آرمان‌هایی که شاهنشاه ایران برای رسیدن به آنها از هیچ کوششی فروگذار نخواهند کرد در سخنرانی به شمار درآوردند. سال‌ها مردم ایران با بیماری‌های فراگیر ویروسی و یا باکتریایی چون مالاریا، آبله، سل، وبا، اسهال خونی یا ورم روده، راشیتیسم یا نرمی استخوان، جذام، سالک، حصبه یا تب نوبه، تراخم، کچلی و دیگر بیماری‌ها چون بیماری‌های پوستی و مقاربتی دست به گریبان بودند. بزرگترین دشواری نداشتن دارو، پزشک کارآزموده، بیمارستان و دیگر مراکز بهداشت و درمان بود. به فرمان اعلیحضرت رضا شاه پهلوی سرانجام در بهمن ماه ۱۳۰۵ [[قانون تمرکز موسسات صحی مملکتی در اداره کل صحیه]] به تصویب مجلس شورای ملی رسید تا مرکزهای درمان و بهداشتی همه زیر چتر یک سازمان گردآیند تا از آنجا بشود برای بهبود حال مردم، درمان بیماری‌ها، پیشگیری از بیماری‌ها برنامه‌ریزی کرد، با این کار پایه‌های وزارت بهداری گذاشته شد.
+
درمورد خدمات رفاهی، چنانکه قبلاً متذکر شده‌ایم، دولت به منظور جلوگیری از افزایش بهای مواد اساسی و مورد نیاز عمومی، در سال گذشته متحمل نزدیک به پنجاه‌میلیارد ریال زیان گردید و به طوری که پیش‌بینی شده‌است این رقم زیان در سال جاری به هفتادمیلیارد ریال بالغ خواهدشد.
  
در ۲۷ بهمن ماه ۱۳۰۵ [[قانون اجازه اصلاح قوانین تشکیلات و محاکمات و استخدام عدلیه به وزیر فعلی عدلیه|قانون اصلاح قوانین عدلیه و بنیان دادگستری نوین]] از سوی مجلس شورای ملی تصویب شد و مدرن سازی قوه قضاییه آغاز شد. سرانجام حکومت مشروطه ایران که بر پایه اصل حاکمیت ملی می‌باشد با قوه قضاییه مدرن ایران و با قوانین جزایی و مدنی که با نمونه قوانین پیشرفته فرانسه نوشته شد،  استقلال ملی ایران را سرانجام پس از ۱۰۱ به کشور بازگرداند. شادی و سربلندی ملی ایرانیان زمانی به اوج خود رسید که اعلیحضرت رضا شاه پهلوی با فرمان ۵ اردیبهشت ۱۳۰۶ الغای کاپیتولاسیون را اعلام فرمودند. در این روز دادگستری نوین با سخنرانی  اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی و با بودن هیات وزیران و قضات بلند پایه و بزرگان کشوری در آیین ویژه‌ای گشوده شد و فرمان‌های قضات را شاهنشاه خود به آنان دادند. فرمان همایونی دایر بر الغای [[کاپیتولاسیون]] از سوی تیمورتاش وزیر دربار به آگاهی همگان رسانیده شد.
+
از نظر کلی، در آخرین هفته‌های سال گذشته قدم انقلابی بزرگی در تقویت و استحکام وحدت ملی از راه ایجاد حزب واحد رستاخیز ملی ایران برداشته‌شد، تا از این راه تمام استعدادها و امکانات کلیه افراد ملت بتواند به صورتی یکسان و در شرایطی مساوی در راه خدمت به توسعه و پیشرفت ملی به کار افتد.
  
با اراده آهنین اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران و پدر ایران نوین [[رضا شاه بزرگ - راه‌آهن سراسری ایران|راه‌آهن سراسری ایران]] از جنوب تا شمال ایران کشیده شد. این راه دشوار با هزینه‌ای نزدیک به سه میلیارد ریال با سرمایه و دست ایرانی ساخته و پرداخته شد و بانگ لکوموتیوهایی که دشت‌ها و کوه‌ها و جلگه‌ها و دره‌ها را درنوردید، پیام دریای مازندران را به خلیج فارس رساند، این بانگ گوش جان ایران پرستان را به نوازش درآورد و این راه‌آهن، بندر شاهپور در ساحل خلیج فارس را به بندر شاه در ساحل دریای مازندران پیوند داد.  
+
با توجه به آنچه گفته‌شد، در این هنگام که سال تازه‌ای در تاریخ کهن ایران آغاز می‌شود، تذکر این نکته را به تمام زنان و مردان ایرانی، از هر سن و در هر مقام و هر طبقه‌ای به طور قاطع ضرور می‌دانیم، که در شرایط کنونی کشور کمترین جایی برای سهل‌انگاری و غفلت و کوتاهی در انجام وظیفه باقی نمانده‌است. ملت ایران امروزه برای ایفای مسئولیتی که در برابر نسل‌های آینده این کشور و در برابر جامعه بزرگ به عهده دارد، می‌باید صد درصد نیرو و استعداد و امکانات خود را به کار اندازد و در این مورد حتی اتلاف یک لحظه و از دست دادن یک فرصت، قابل بخشش نیست. در ایران پیشرو و فعال امروز، سستی و قصور در کار به اندازه خیانت و فساد و جرایم قانونی محکوم است و لازم است که کمال مراقبت و سختگیری در این مورد به عمل آید. فراموش نکنیم که نه تنها در جامعه مترقی ما، بلکه در سراسر جامعه بشری نیز که می‌خواهند آینده‌ای درخشان را غالباً بر بنیادهایی غیر از معیارهای گذشته برای خود پی‌ریزی کند، جایی برای ضعف و قصور وجود ندارد.
  
ساعت ۳ بامداد روز ۳ شهریور ماه ۱۳۲۰ نیروی زمینی، هوایی و دریایی شوروی شهرهای شمالی ایران را بمباران و بسیاری از مردم بی‌پناه را کشتار کرد. در جنوب ایران نیز نیروی زمینی، هوایی و دریایی انگلستان شهرهای جنوبی ایران را بمباران و خاک ایران را اشغال کردند. هنگامی که انگلیسی‌ها با ۴ دیویزیون نزدیک به ۲۰٬۰۰۰ سرباز به ایران یورش بردند، ارتش سرخ شوروی با ۳ ارتش دربرگیرنده بیش از ۱۲۰٬۰۰۰ سرباز و ۱۰۰۰ تانک به ایران حمله بردند. از آنجا که کشتار مردم ایران از سوی ارتش شوروی و ارتش انگلستان ادامه داشت و شهرهای آزاد و بی‌پدافند بمباران می‌شد، در روز ۵ شهریور ماه به دستور اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ "فرمان متارکه" داده شد تا دست از عملیات نظامی برداشته شود. همان روز منصور برکنار شد و فرمان نخست‌وزیری محمدعلی فروغی داده شد. محمدعلی فروغی زیر فشار دولت شوروی و انگلستان از سفارت آلمان خواست که همه کارکنان آلمانی که در صنایع ایران کار می‌کردند از خاک ایران بیرون روند. سفارت‌های آلمان، مجارستان و ایتالیا و رومانی در تهران بسته شدند. آلمانی‌هایی که در ایران بودند را در جایی در شمال تهران گردآوردند. استالین تهدید کرد که یا اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی از شاهنشاهی ایران کناره‌گیری می‌کند وگرنه تهران اشغال خواهد شد و او اعلیحضرت را دستگیر و شاهنشاهی ایران را منقرض خواهد نمود. روز ۲۵ شهریور ماه ۱۳۲۰ اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ پدر ایران نوین از شاهنشاهی ایران برای بودن ایران کناره‌گیری کردند. هنوز اعلیحضرت از دروازه‌های پایتخت بیرون نرفته بودند که دو ارتش شوروی و بریتانیا تهران را اشغال کردند و کنترل همه وزارتخانه‌ها و اداره‌ها را در دست گرفتند.
+
من با ایمان و اعتقاد به شایستگی و خلاقیت و میهن‌پرستی و هشیاری ملت خود، که شواهد فراوان آن در صفحات تاریخ این کشور منعکس است، اطمینان دارم که همه مردم ایران به این مسئولیت و وظیفه ملی و اجتماعی خود وقوف کامل دارند و با توجه به آنچه که ایران نو برای آنان به ارمغان آورده‌است، در ایفای مسئولیت‌هایی که برای نیل به دوران تمدن بزرگ بر عهده دارند، با تمام نیرو و امکان خود خواهندکوشید. خداوند توانا در این تلاش مقدس ملی پشتیبان همه شما باد.
 
 
در روز چهارشنبه ۴ امرداد ماه ۱۳۲۳ رضا شاه بزرگ با قلبی شکسته جهان فانی را بدرود گفتند. قلبی که برای ایران می تیپد بازایستاد، برای ایرانی که در آن زمان، در اشغال بیگانگان بود و زیر چکمه‌های ارتش خونخوار کشورهای استعمارگر شوروی و انگلستان چهار سال ویران شد. .. [[رضا شاه پهلوی|زندگی نامه اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ را بخوانیم و روز ۲۴ اسفند زادروز فرخنده رضا شاه بزرگ و روز پدر را جشن بگیریم -  روانش شاد یادش در دل‌های همه ایرانیان نژاده]]
 
  
 
</onlyinclude>
 
</onlyinclude>
  
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]

نسخهٔ ‏۱۹ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۱۸:۳۷


اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی


فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و برای کلیه زنان و مردان ایرانی در سالی که اکنون آغاز می‌شود، شادکامی و نیکبختی و رفاه روزافزون آرزو می‌کنم.

خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در سال گذشته ملت ما را به حد اعلا مشمول الطاف و مواهب خویش قرار داد و به ما امکان آن را عنایت فرمود که برای این کشور کهن، مقامی را که شایسته نقش پرافتخار آن در تاریخ و تمدن جهانی است، تأمین کنیم. امروز هر ایرانی در هر نقطه جهان با غرور و سربلندی فراوان به ایرانی بودن خود افتخار می‌کند، زیرا آن روزگار تلخ که این عنوان مرداف با عقب‌ماندگی و ضعف و انحطاط بود، برای همیشه سپری شده‌است.

سالی که گذشت، برای کشور ما از آغاز تا به انجام، شاهد پیروزی‌ها و موفقیت‌های درخشان، چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی بود. برنامه‌های وسیع و بی‌سابقه سازندگی مملکت در مقیاسی بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش‌بینی شده‌بود، به مورد اجرا درآمد. اعتبارات پنج ساله عمرانی پنجم با آنکه از آغاز جنبه‌ای به کلی استثنایی داشت، در سال گذشته باز هم بیشتر شد. کشور ما در عین آنکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، عصر استفاده از نیروی اتمی را به عنوان منبع آینده تولید نیرو آغاز کرد. بزرگترین قراردادهای اقتصادی تاریخ جهان، میان ایران و کشورهای پیشرفتۀ صنعتی غرب انعقاد یافت. نقش بین‌المللی به صورت نقشی قاطع و تعیین‌کننده، مسجل گردید و ندای ایران به صورت ندای قدرت توأم با واقع‌بینی و منطق و بشردوستی در سراسر دنیا طنین افکند. کمک‌های ایران، چه به کشورهای بزرگ صنعتی و چه به ممالک در حال توسعه، بالاترین حد را نسبت به تولید ملی، در تمام جهان و در تمام تاریخ به دست آورد.

به پیروی از سنت‌های جاودانی تمدن و فرهنگ ایرانی، سیاست جهانی ایران به عنوان یک مدافع و پشتیبان تزلزل‌ناپذیر صلح و تفاهم بشری به صورتی قاطع اعمال شد و این نقش را کشور ما، از موضع قدرت و نه از موضع ضعف، ایفا کرد. به پیشنهاد ما سازمان ملل متحد منطقه خاورمیانه را منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام داشت و ما امیدواریم سراسر منطقه پهناور اقیانوس هند به همین صورت منطقه صلح اعلام گردد تا کشورهای پیرامون این اقیانوس بتوانند دور از کابوس تخریب اتمی و دور از نتایج زورآزمایی قدرت‌های بزرگ، به تجدید سازمان جوامع خویش و به انجام برنامه‌های سازندگی که برای همه آنها و برای صلح و رفاه سراسر جامعه بشری ضرورت حیاتی دارد، بپردازند.

در راه تأمین صلح در منطقه حساس و مهم خاورمیانه، ما در آخرین هفته‌های سال گذشته با کشور عراق به توافق‌های مهمی دست یافتیم و به این ترتیب امیدواریم تنها مرز ناآرام ایران نیز از این پس تبدیل به مرز دوستی و همکاری شود. ما دوستی و همکاری را میان همۀ کشورها و ملل حوزه شمالی اقیانوس هند، از ایران گرفته تا استرالیا، خواستار شده‌ایم، زیرا چنین همکاری و تفاهمی را به خیر و صلاح همه آنها می‌دانیم.

در زمینه داخلی تحولات وسیعی در رشته‌های مختلف آموزشی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت که یکی از مهمترین آنها تحصیلات مجانی کلیه دانش‌آموزان کشور تا حد دانشگاه بود. با اجرای این قانون اکنون راه ادامه تحصیل و به کار انداختن استعدادها به روی همه جوانان این سرزمین باز است، ولی تذکر این نکته لازم است که این امر نباید خدای نخواسته موجب سهل‌انگاری برخی از آنان شود و با اتکای به این کمک رایگان، قصور در تحصیل را برای خود مجاز شمارند.

درمورد خدمات رفاهی، چنانکه قبلاً متذکر شده‌ایم، دولت به منظور جلوگیری از افزایش بهای مواد اساسی و مورد نیاز عمومی، در سال گذشته متحمل نزدیک به پنجاه‌میلیارد ریال زیان گردید و به طوری که پیش‌بینی شده‌است این رقم زیان در سال جاری به هفتادمیلیارد ریال بالغ خواهدشد.

از نظر کلی، در آخرین هفته‌های سال گذشته قدم انقلابی بزرگی در تقویت و استحکام وحدت ملی از راه ایجاد حزب واحد رستاخیز ملی ایران برداشته‌شد، تا از این راه تمام استعدادها و امکانات کلیه افراد ملت بتواند به صورتی یکسان و در شرایطی مساوی در راه خدمت به توسعه و پیشرفت ملی به کار افتد.

با توجه به آنچه گفته‌شد، در این هنگام که سال تازه‌ای در تاریخ کهن ایران آغاز می‌شود، تذکر این نکته را به تمام زنان و مردان ایرانی، از هر سن و در هر مقام و هر طبقه‌ای به طور قاطع ضرور می‌دانیم، که در شرایط کنونی کشور کمترین جایی برای سهل‌انگاری و غفلت و کوتاهی در انجام وظیفه باقی نمانده‌است. ملت ایران امروزه برای ایفای مسئولیتی که در برابر نسل‌های آینده این کشور و در برابر جامعه بزرگ به عهده دارد، می‌باید صد درصد نیرو و استعداد و امکانات خود را به کار اندازد و در این مورد حتی اتلاف یک لحظه و از دست دادن یک فرصت، قابل بخشش نیست. در ایران پیشرو و فعال امروز، سستی و قصور در کار به اندازه خیانت و فساد و جرایم قانونی محکوم است و لازم است که کمال مراقبت و سختگیری در این مورد به عمل آید. فراموش نکنیم که نه تنها در جامعه مترقی ما، بلکه در سراسر جامعه بشری نیز که می‌خواهند آینده‌ای درخشان را غالباً بر بنیادهایی غیر از معیارهای گذشته برای خود پی‌ریزی کند، جایی برای ضعف و قصور وجود ندارد.

من با ایمان و اعتقاد به شایستگی و خلاقیت و میهن‌پرستی و هشیاری ملت خود، که شواهد فراوان آن در صفحات تاریخ این کشور منعکس است، اطمینان دارم که همه مردم ایران به این مسئولیت و وظیفه ملی و اجتماعی خود وقوف کامل دارند و با توجه به آنچه که ایران نو برای آنان به ارمغان آورده‌است، در ایفای مسئولیت‌هایی که برای نیل به دوران تمدن بزرگ بر عهده دارند، با تمام نیرو و امکان خود خواهندکوشید. خداوند توانا در این تلاش مقدس ملی پشتیبان همه شما باد.