تفاوت میان نسخه‌های «الگو:نوشتار برگزیده»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
خط ۲: خط ۲:
 
<onlyinclude>
 
<onlyinclude>
 
*
 
*
[[پرونده:MohammadRezaShahPahlaviMajlisShora22ndSenat5th14Mehr1347b.mp4|thumb|left|300px|به سخنرانی شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش مجلس سنا و مجلس شورای ملی گوش فرادهیم]]
+
[[پرونده:Shahanshah historical pressconference 1.jpg|thumb|left|300px|پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز نفت روز ملی شدن نفت ایران و از میان برداشتن قرارداد با کمپانی‌های نفتی بین‌المللی ۸ امرداد ماه ۱۳۵۳]]
'''[[سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران هنگام گشایش دوره قانونگذاری مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ماه ۱۳۴۷]]'''
+
'''[[پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز نفت ۸ امرداد ماه ۱۳۵۳]]'''  
  
 +
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر برای اینکه درآمد نفت ایران برای رفاه و آسایش مردم ایران و آبادی کشور ایران سال‌ها مبارزه کرد. آریامهر شاهنشاه ایران پول نفت را از چنگال کمپانی‌های بین المللی نفتی استعمارگران بیرون کشید و از روز ۹ امرداد ماه ۲۵۳۲ شاهنشاهی [برابر با  ۱۳۵۲ خورشیدی] روز نفت، شرکت ملی نفت ایران توانست نفت ایران را به بهای دلخواه و به مشتری دلخواه بفروشد. درآمدهای نفتی ایران در چارچوب برنامه‌های عمرانی برای پیشرفت و مدرن سازی کشور،  صنعتی کردن ایران و ایجاد کار برای کارگران و نسل‌های آینده و برنامه‌های رفاهی ملت ایران هزینه شد. امروز می‌بینیم که مردم ایران با تهی دستی دست به گریبان هستند و دیگر پدران توان اینکه نانی برای سفره خانواده فراهم سازند، ندارند. جوانان کشور، سرمایه‌های این سرزمین، هیچ آینده‌ای در انتظارشان نیست. پول نفت در بانک‌های خارجی به حساب فلسطین، لبنان، سوریه، یمن و  به جیب گشاد و بدون ته ملایان و فرزندانشان ریخته می‌شود . '''ایران که شاه نداره – حساب کتاب نداره'''
  
با تأییدات خداوند متعال در این روز فرخنده دوره اجلاسیه سال ۱۳۴۷ – ۱۳۴۸ مجلس سنا و مجلس شورای ملی را با کمال مسرت افتتاح می‌نماییم.
 
  
خوشبختانه در دوره اجلاسیه گذشته اقدامات مهمی در شئون مختلف ملی صورت گرفت که هر یک از آنها در پیشرفت اقتصادی و اجتماعی مملکت ما تأثیر بسیار خواهدداشت. تذکر این نکته مایه خوشوقتی است که در سال گذشته نیز مانند هر دو سالِ پیش از آن، رشد اقتصادی کشور از یازده درصد متجاوز بود و امیدواریم که امسال نیز چنین باشد.
+
'''[[پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز نفت ۸ امرداد ماه ۱۳۵۳| پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر]]'''  - اکنون که یک سال از تاریخ قرارداد خرید و فروش با کنسرسیوم می‌گذرد لازم می‌دانیم نتایج درخشان و چشمگیر اجرای آن را به اطلاع ملت ایران برسانیم.
  
به طوری که می‌دانید این رقمی است که می‌توان آن را حد نصابی در دنیای امروز دانست. قانون برنامه عمرانی چهارم کشور در آخرین روزهای سال ۱۳۴۶ به تصویب مجلسین رسید و اجرای آن از آغاز سال جاری شروع شد. طبق این قانون در دوره پنج ساله اجرای برنامه چهارم، رقم اعتبارات سرمایه‌گذاری ۸۱۰ میلیارد ریال پیش‌بینی شده‌است که از این رقم ۴۸۰ میلیارد ریال اعتبار سرمایه‌گذاری در بخش دولتی و ۳۳۰ میلیارد ریال اعتبار سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی است. هدف برنامه چهارم تأمین رشد متوسط سالانه ۹ درصد است و بدین ترتیب رقم تولید ناخالصی ملی ما از ۵۳۰ میلیارد ریال در پایان برنامه پنج ساله سوم به حدود ۸۱۵ میلیارد ریال در پایان برنامه پنج ساله چهارم خواهدرسید.
+
با توشیح قرارداد جدید نفت در تاریخ ۹ مرداد ۱۳۵۲ آرزوی دیرینه ملت ایران در استقرار کامل حاکمیت ملی بر منابع نفتی تحقق یافت و برای پیشرفت و تعالی کشور دوره نوینی آغاز گردید.
  
باید تذکردهیم که با همه این پیشرفتی که پیش‌بینی می‌شود ما به این نتایج قانع نیستیم و امیدواریم که حتی از این حد نیز پیش‌تر برویم. در همین دوره اجلاسیه گذشته، سه اصل جدید بر اصول نه‌گانه انقلاب ششم بهمن افزوده‌شد که عبارتند از ملی‌شدن آبهای کشور، نوسازی مملکت، و انقلاب آموزشی و اداری. درباره ملی‌شدن آبها همانطور که بارها تذکرداده‌ایم هدف این بوده‌است که منابع محدود آب مملکت به بهترین صورت ممکن مورد استفاده قرارگیرد و از اتلاف آن، یا سوءاستفاده از آن جلوگیری شود.
+
در نتیجه اجرای این قرارداد مرکز کنترل و مدیریت کلیه امور مربوط به اکتشاف، استخراج، و پالایش به تهران منتقل شد و کلیه امور تحت نظر شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت و اکنون این دولت ایران است که با توجه به مصالح و منافع درازمدت کشور، برنامه‌های مربوط به استفاده و بهره برداری از منابع نفت گاز کشور را تنظیم و به موقع اجرا می‌گذارد. امور مربوط به پالایشگاه آبادان کُلاً بوسیله شرکت ملی نفت ایران اداره و کارهای مربوط به اکتشاف و تولید نیز تحت نظر کامل این شرکت انجام می‌شود.
  
با اجرای قانون نوسازی و عمران شهری که در مرحله نهایی تصویب است، قیافه شهرهای ایران در آینده به صورتی کاملاً تازه درخواهدآمد و البته در آینده دهات ایران نیز مشمول برنامه‌ای خواهندشد که قیافه آنها را به کلی دگرگون خواهدکرد.
+
طی یک سالی که از عقد قرارداد جدید می‌گذرد اقدامات اساسی و مهمی از نظر استفاده هر چه بیشتر و برخورداری هر چه بهتر از منافع نفت و گاز کشور به عمل آمده است. برای حفظ ذخائر نفت و گاز چه از لحاظ افزایش میزان بازدهی میدان‌های نفتی تا حداکثر ممکن و چه از جهت فراهم ساختن امکان بهره برداری هر چه بیشتر و طولانی تر از منابع نفت و گاز کشور اقدامات مقدماتی مقدور معمول و پیش بینی‌های لازم انجام گرفته است.
  
همچنین با اجرای اصل انقلاب اداری و آموزشی، از یک طرف دستگاههای اداری و دولتی کشور برای انجام وظیفه واقعی خود که خدمت به مردم و رفع احتیاجات آنها است به بهترین صورتی بسیج خواهندشد و از طرف دیگر اصول آموزشی و تربیتی مملکت به کلی دگرگون خواهدشد و به صورتی درخواهدآمد که با نیازمندیهای جامعه نوین ایران در عصر تکنولوژی و پیشرفت علمی و فنی جهان هماهنگ باشد.
+
تزریق گاز به منابع نفتی به زودی آغاز خواهد شد و با اجرای برنامه‌های فشرده و وسیعی که از نظر بازیافت مجدد برای میدان‌های نفتی مختلف تهیه و تنظیم شده است امید می‌رود که ده‌ها هزار میلیون بشکه بر ذخائر قابل بهره برداری نفت کشور افزوده شود. برای استفاده از نیروهای دیگر به جای نفت و گاز، بطوری که حتی‌الامکان از میزان مصرف این دو انرژی ممتاز در موارد نسبتاً ارزان کاسته شده و مقادیر بیشتری از آن‌ها صرف تهیه مواد گرانقیمت پتروشیمی و غیره گردد مقدمات لازم و اساسی فراهم شده است. در همین زمینه برای استفاده از نیروی هسته‌ای اقدامات مهمی انجام گرفته و با تدارکاتی که به عمل آمده است، دیری نخواهد پایید که رآکتورهای اتمی در نقاط جنوبی کشور مستقر و این نیرو نیز در خدمت ملت ما قرار خواهد گرفت.
  
در سال گذشته، قانون تشکیل شرکتهای سهامی زراعی و اساسنامه اجرایی آن از تصویب مجلسین گذشت و از اول سال جاری شروع به اجرای آن قانون شد. تشکیل این شرکتها که مهمترین عامل ایجاد یک کشاورزی صنعتی مدرن برای حداکثر بهره‌برداری کشاورزان از زمینهای مزروعی است، ابتکاری است که برای نخستین بار در کشور ما صورت گرفته‌است و امید زیادی به موفقیت عملی آن داریم.
+
تثبیت حق تعیین قیمت‌های اعلان شده برای کشورهای تولید کننده که به رهبری ایران و بوسیله سازمان کشورهای صادر کننده در این سال انجام گرفت از جمله مهمترین کارهایی است که تاکنون در تاریخ صنعت نفت جهانی بوقوع پیوسته است. با این اقدام نه تنها بر درآمد نفتی ما به مقیاس وسیعی افزوده شد، بلکه در واقع حاکمیت ما بر منابع نفتی خود به نحو قاطع و مسلمی تجلی کرد.
  
خوشبختانه بر اثر استقبال فوق‌العاده کشاورزان، با اینکه در برنامه دولت تشکیل ده شرکت سهامی زراعی برای تمام سال ۱۳۴۷ پیش‌بینی شده‌بود، در عمل تنها در شش ماهه اول سال جاری یازده شرکت تشکیل شد و اخیراً در منطقه زلزله‌زده خراسان دو شرکت دیگر نیز ایجاد و مشغول کار شده‌است. در عین حال به منظور آشناکردن کشاورزان و روستاییان کشور به زندگی اجتماعی جدید و پرورش فکری و روحی آنان اقدام به ایجاد خانه‌های فرهنگ روستایی از طرف شرکتهای تعاونی روستایی و شرکتهای سهامی زراعی شده و برای اداره این خانه‌ها انجمنی به نام انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستایی تشکیل گردیده‌است.
+
حق تعیین قیمت که از بدو استخراج و بهره برداری از نفت در ایران بطور دربست و برخلاف موازین عدل و انصاف در اختیار شرکت‌های نفتی قرار داشت، آن‌ها را موفق نمود با بکار بستن یک قیمت تصنعی و ظالمانه برای این نیروی ممتاز رشد اقتصادی جهان صنعتی امروز را طی دوران پس از جنگ دوم جهانی بر پایه نفت ارزان و به بهای محرومیت و عقب ماندگی کشورهای تولید کننده نفت فراهم آورند. بدیهی است این بزرگترین خدمتی بود به کشورهای صنعتی غرب و در عین حال بزرگترین ظلمی به کشورهای صاحب نفت. با استفاده از این حق که اکنون ما در اختیار گرفته‌ایم توانستیم بهای اعلان شده نفت را با توجه به بهای تولید سایر منابع انرژی به نحو معقول و منصفانه افزایش داده و آن را از رقم ظالمانه هر بشکه حدود سه دلار به اندکی کمتر از دوازده دلار برسانیم. از یک طرف مزایای عالی ناشی از قرارداد فروش و خرید و از طرف دیگر افزایش حاصل در بهای اعلان شده نفت موجب شد تا در سال جاری درآمد ما از نفت تا پنج برابر افزایش یابد و از مرز بیست میلیارد دلار هم بگذرد. تحولات و دگرگونی‌هایی که در ظرف یکسال اخیر و از آغاز انعقاد قرارداد جدید روی داده به حدی عمیق و عظیم و مؤثر بوده که نقطه عطفی را در حیات اقتصادی و اجتماعی پدیدآورده و سبب شده است تا کشور با یک جهش فوق العاده سریع و بدون سابقه، از یک طرف قسمت اعظم فاصله چهارصد ساله را که با کشورهای بزرگ صنعتی داشته طی نموده و از طرف دیگر از صورت یک کشور نیازمند وام گیرنده به صورت یک کشور ثروتمند وام دهنده در آید و امکانات وسیعی را از نظر سرمایه‌گذاری‌های وسیع در کشور و حتی در ممالک خارج به دست آورد.
 
 
از طرف دیگر برای روشن‌شدن تکلیف کشاورزان مستأجری که با اجرای مقررات اصلاحات ارضی برای مدت سی سال املاکی به اجاره بدانها واگذارشده و تعدادشان از یک‌میلیون خانوار متجاوزاست، دستور تهیه لایحه قانونی داده‌ایم که بر اساس آن این زارعین نیز مالک زمینهای مورد اجاره خود خواهندشد و بدین ترتیب دیگر در آینده زارعی به نام مستأجر وجود نخواهدداشت.
 
 
 
از لوایح مهم دیگری که در دوره اجلاسیه گذشته مجلسین از تصویب گذشت، لایحه خدمات اجتماعی بانوان بود که به موجب آن دختران و بانوان ایرانی موظفند مانند برادران خود در سپاهیان انقلاب به خدمت بپردازند و وظیفه ملی خویش را در امور آموزشی و بهداشتی و خدمات اجتماعی و مددکاری انجام دهند.
 
 
 
قانون انتخابات انجمنهای ایالتی و ولایتی که مرحله اول رسیدگی و تصویب آن تمام شده و اکنون در مرحله تصویب نهایی است، قدم تازه و مؤثری در استقرار اصول دموکراسی و واگذاری کار مردم به مردم است و امیدواریم با تصویب و اجرای این قانون که با وجود آنکه در قانون اساسی ایران پیش‌بینی شده تاکنون به مرحله عمل درنیامده‌بود، مردم مستعد و رشدکرده ما بتوانند بیش از پیش نیرو و استعداد خویش را در راه حسن اداره امور زندگی خود به کار اندازند.
 
 
 
تأسیس مجدد بازرسی شاهنشاهی با اختیارات و مسئولیتهایی وسیع‌تر از گذشته، از زمره کارهای اساسی دیگری بود که در سال جاری صورت گرفت. هدف از تشکیل این سازمان، نظارت دقیق بر حسن اجرای اصول انقلاب ایران و تسریع در رسیدگی به شکایات مردم است تا دستگاههای اجرایی و اداری مملکت به صورتی هر چه منزه‌تر و فعال‌تر در اجرای اصول انقلاب، یعنی در راه خدمت به مصالح عالیه ملت ایران، انجام وظیفه کنند.
 
 
 
بدیهی است همانطور که قبلاً نیز تذکردادیم، فعالیت این سازمان هیچ مسئولیتی را از دستگاه قضایی کشور سلب نمی‌کند، بلکه بدان در انجام وظایف خود کمک می‌کند.
 
 
 
البته تمام این مواردی که بدان اشاره‌شد و موارد متعدد دیگری که فرصت تذکر آنها نیست، اموری است که تحقق آنها در مدتی چنین کوتاه واقعاً جنبه فوق‌العاده و بی‌سابقه داشته‌است، ولی ما باز هم کوشش خواهیم‌کرد که آهنگ کار ما روزبه‌روز سریع‌تر و بازده آن روزبه‌روز بیشتر شود. بدیهی است که در این رستاخیز بزرگ ملی، فقط دولت و قوه مجریه نیستند که می‌باید قاطعیت و تحرک لازم داشته‌باشند. بلکه در این مورد وظیفه خود مردم به مراتب از دستگاههای دولتی بیشتر و سنگین‌تر است. خوشبختانه به طوری که می‌بینیم ملت ایران از این لحاظ کاملاً به وظیفه و مسئولیت خود پی‌برده‌است و روزبه‌روز بیشتر سهم خویش را در این جنبش و سازندگی به عهده می‌گیرد.
 
 
زلزله اخیر خراسان با تمام جنبه اسف‌انگیز و دردناکی که داشت، در عین حال بهترین مظهر تجلی این واقعیت بود که چگونه روح همبستگی و جوانمردی و فداکاری که عادتاً در حوادث و بلایای سخت به افراد یک ملت فرصت ابراز آن داده‌می‌شود، در نزد تمام افراد ملت ایران به صورتی بارز جلوه‌گر شده‌است و مسلماً همین نیروی لایزال ملی است که ضامن پیشرفت کامل اصول انقلاب ایران و تأمین سعادت این ملت خواهدبود.
 
 
 
اصول سیاست خارجی ما که بر پایه سیاست مستقل ملی و احترام به منشور ملل متحد قراردارد، برای همه روشن است و در آن جای هیچ ابهامی نیست. بر اساس این سیاست، ما روش همکاری با همه ملل جهان را برای تأمین هر چه بیشتر منافع ملی خویش دنبال می‌کنیم و بدیهی است که در این راه بیش از هر چیز علاقمند به تأمین صلح جهانی و خلع‌سلاح مطمئن و کنترل‌شده‌ای هستیم و برای نیل به این هدف تمام امکانات خویش را به کار می‌بریم، ولی باید بگوییم تا روزی که این هدف در جهان تحقق نیافته‌باشد، متأسفانه ناچاریم در تقویت قوای تدافعی ایران تا آن حد که ضروری است، کوشش کنیم و مسلماً در این راه کوتاهی نخواهیم‌کرد.
 
 
 
از خداوند متعال مسئلت داریم که جامعه بشری را در برقراری یک صلح و تفاهم پایدار بین‌المللی یاری فرماید و کشور و ملت ما را مانند همیشه در پناه عنایات خویش از گزند حوادث مصون دارد و به همه ما امکان آن دهد که بر اساس انقلاب اجتماعی ایران که منطبق با سنن و موازین عالیه معنوی اسلامی است، جامعه‌ای آباد و آزاد و نیکبخت به وجودآوریم و در این راه توفیق شما نمایندگان ملت را در انجام وظیفه خطیر خود خواستاریم.
 
  
 +
امروز سیاست نفتی ما از یک سو در جهت ایجاد تعادل صحیح بین بهای نفت و بهای سایر فرآورده‌های صنعتی که ایران و سایر کشورهای تولید کننده ناچار از خرید آن‌ها می‌باشند استوار است و از سوی دیگر مبتنی بر استقرار یک توازن معقول و عادلانه بین قیمت این ماده انرژی زا و سایر منابع انرژی زا می‌باشد. ما از یکطرف با اعمال یک بهای عادلانه و معقول مانع از اجحاف به کشورهای تولید کننده گشته و از طرف دیگر با جانبداری از تقلیل میزان منفعت شرکت‌های نفتی و کاهش مالیات و عوارض کمرشکنی که از طرف دُوَل مصرف کننده روی مواد نفتی بسته شده به نفع مصرف کننده گام برمی‌داریم. ما از یک طرف با فراهم آوردن تسهیلات ممکن و کمک‌های مستقیم در مورد بعضی کشورهای نیازمند می‌کوشیم تا مشکلاتی را که ممالک مزبور در نتیجه افزایش قیمت‌ها با آن مواجه شده‌اند مرتفع نمایند و از طرف دیگر با اعطای وام به ممالک صنعتی آن‌ها را در توازن پرداخت‌های خود یاری می‌دهیم. بعلاوه، با پیشنهادی که در مورد تشکیل یک مؤسسه مالی بی طرف با همکاری کشورهای تولید کننده نفت و کشورهای صنعتی داده‌ایم امیدواریم بتوانیم نقشی را که از لحاظ رفع مشکلات آینده به عهده داریم بخوبی ایفا نماییم.
 
</onlyinclude>
 
</onlyinclude>
  
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]

نسخهٔ ‏۱۸ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۷:۴۷


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز نفت روز ملی شدن نفت ایران و از میان برداشتن قرارداد با کمپانی‌های نفتی بین‌المللی ۸ امرداد ماه ۱۳۵۳

پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز نفت ۸ امرداد ماه ۱۳۵۳

اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر برای اینکه درآمد نفت ایران برای رفاه و آسایش مردم ایران و آبادی کشور ایران سال‌ها مبارزه کرد. آریامهر شاهنشاه ایران پول نفت را از چنگال کمپانی‌های بین المللی نفتی استعمارگران بیرون کشید و از روز ۹ امرداد ماه ۲۵۳۲ شاهنشاهی [برابر با ۱۳۵۲ خورشیدی] روز نفت، شرکت ملی نفت ایران توانست نفت ایران را به بهای دلخواه و به مشتری دلخواه بفروشد. درآمدهای نفتی ایران در چارچوب برنامه‌های عمرانی برای پیشرفت و مدرن سازی کشور، صنعتی کردن ایران و ایجاد کار برای کارگران و نسل‌های آینده و برنامه‌های رفاهی ملت ایران هزینه شد. امروز می‌بینیم که مردم ایران با تهی دستی دست به گریبان هستند و دیگر پدران توان اینکه نانی برای سفره خانواده فراهم سازند، ندارند. جوانان کشور، سرمایه‌های این سرزمین، هیچ آینده‌ای در انتظارشان نیست. پول نفت در بانک‌های خارجی به حساب فلسطین، لبنان، سوریه، یمن و به جیب گشاد و بدون ته ملایان و فرزندانشان ریخته می‌شود . ایران که شاه نداره – حساب کتاب نداره


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر - اکنون که یک سال از تاریخ قرارداد خرید و فروش با کنسرسیوم می‌گذرد لازم می‌دانیم نتایج درخشان و چشمگیر اجرای آن را به اطلاع ملت ایران برسانیم.

با توشیح قرارداد جدید نفت در تاریخ ۹ مرداد ۱۳۵۲ آرزوی دیرینه ملت ایران در استقرار کامل حاکمیت ملی بر منابع نفتی تحقق یافت و برای پیشرفت و تعالی کشور دوره نوینی آغاز گردید.

در نتیجه اجرای این قرارداد مرکز کنترل و مدیریت کلیه امور مربوط به اکتشاف، استخراج، و پالایش به تهران منتقل شد و کلیه امور تحت نظر شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت و اکنون این دولت ایران است که با توجه به مصالح و منافع درازمدت کشور، برنامه‌های مربوط به استفاده و بهره برداری از منابع نفت گاز کشور را تنظیم و به موقع اجرا می‌گذارد. امور مربوط به پالایشگاه آبادان کُلاً بوسیله شرکت ملی نفت ایران اداره و کارهای مربوط به اکتشاف و تولید نیز تحت نظر کامل این شرکت انجام می‌شود.

طی یک سالی که از عقد قرارداد جدید می‌گذرد اقدامات اساسی و مهمی از نظر استفاده هر چه بیشتر و برخورداری هر چه بهتر از منافع نفت و گاز کشور به عمل آمده است. برای حفظ ذخائر نفت و گاز چه از لحاظ افزایش میزان بازدهی میدان‌های نفتی تا حداکثر ممکن و چه از جهت فراهم ساختن امکان بهره برداری هر چه بیشتر و طولانی تر از منابع نفت و گاز کشور اقدامات مقدماتی مقدور معمول و پیش بینی‌های لازم انجام گرفته است.

تزریق گاز به منابع نفتی به زودی آغاز خواهد شد و با اجرای برنامه‌های فشرده و وسیعی که از نظر بازیافت مجدد برای میدان‌های نفتی مختلف تهیه و تنظیم شده است امید می‌رود که ده‌ها هزار میلیون بشکه بر ذخائر قابل بهره برداری نفت کشور افزوده شود. برای استفاده از نیروهای دیگر به جای نفت و گاز، بطوری که حتی‌الامکان از میزان مصرف این دو انرژی ممتاز در موارد نسبتاً ارزان کاسته شده و مقادیر بیشتری از آن‌ها صرف تهیه مواد گرانقیمت پتروشیمی و غیره گردد مقدمات لازم و اساسی فراهم شده است. در همین زمینه برای استفاده از نیروی هسته‌ای اقدامات مهمی انجام گرفته و با تدارکاتی که به عمل آمده است، دیری نخواهد پایید که رآکتورهای اتمی در نقاط جنوبی کشور مستقر و این نیرو نیز در خدمت ملت ما قرار خواهد گرفت.

تثبیت حق تعیین قیمت‌های اعلان شده برای کشورهای تولید کننده که به رهبری ایران و بوسیله سازمان کشورهای صادر کننده در این سال انجام گرفت از جمله مهمترین کارهایی است که تاکنون در تاریخ صنعت نفت جهانی بوقوع پیوسته است. با این اقدام نه تنها بر درآمد نفتی ما به مقیاس وسیعی افزوده شد، بلکه در واقع حاکمیت ما بر منابع نفتی خود به نحو قاطع و مسلمی تجلی کرد.

حق تعیین قیمت که از بدو استخراج و بهره برداری از نفت در ایران بطور دربست و برخلاف موازین عدل و انصاف در اختیار شرکت‌های نفتی قرار داشت، آن‌ها را موفق نمود با بکار بستن یک قیمت تصنعی و ظالمانه برای این نیروی ممتاز رشد اقتصادی جهان صنعتی امروز را طی دوران پس از جنگ دوم جهانی بر پایه نفت ارزان و به بهای محرومیت و عقب ماندگی کشورهای تولید کننده نفت فراهم آورند. بدیهی است این بزرگترین خدمتی بود به کشورهای صنعتی غرب و در عین حال بزرگترین ظلمی به کشورهای صاحب نفت. با استفاده از این حق که اکنون ما در اختیار گرفته‌ایم توانستیم بهای اعلان شده نفت را با توجه به بهای تولید سایر منابع انرژی به نحو معقول و منصفانه افزایش داده و آن را از رقم ظالمانه هر بشکه حدود سه دلار به اندکی کمتر از دوازده دلار برسانیم. از یک طرف مزایای عالی ناشی از قرارداد فروش و خرید و از طرف دیگر افزایش حاصل در بهای اعلان شده نفت موجب شد تا در سال جاری درآمد ما از نفت تا پنج برابر افزایش یابد و از مرز بیست میلیارد دلار هم بگذرد. تحولات و دگرگونی‌هایی که در ظرف یکسال اخیر و از آغاز انعقاد قرارداد جدید روی داده به حدی عمیق و عظیم و مؤثر بوده که نقطه عطفی را در حیات اقتصادی و اجتماعی پدیدآورده و سبب شده است تا کشور با یک جهش فوق العاده سریع و بدون سابقه، از یک طرف قسمت اعظم فاصله چهارصد ساله را که با کشورهای بزرگ صنعتی داشته طی نموده و از طرف دیگر از صورت یک کشور نیازمند وام گیرنده به صورت یک کشور ثروتمند وام دهنده در آید و امکانات وسیعی را از نظر سرمایه‌گذاری‌های وسیع در کشور و حتی در ممالک خارج به دست آورد.

امروز سیاست نفتی ما از یک سو در جهت ایجاد تعادل صحیح بین بهای نفت و بهای سایر فرآورده‌های صنعتی که ایران و سایر کشورهای تولید کننده ناچار از خرید آن‌ها می‌باشند استوار است و از سوی دیگر مبتنی بر استقرار یک توازن معقول و عادلانه بین قیمت این ماده انرژی زا و سایر منابع انرژی زا می‌باشد. ما از یکطرف با اعمال یک بهای عادلانه و معقول مانع از اجحاف به کشورهای تولید کننده گشته و از طرف دیگر با جانبداری از تقلیل میزان منفعت شرکت‌های نفتی و کاهش مالیات و عوارض کمرشکنی که از طرف دُوَل مصرف کننده روی مواد نفتی بسته شده به نفع مصرف کننده گام برمی‌داریم. ما از یک طرف با فراهم آوردن تسهیلات ممکن و کمک‌های مستقیم در مورد بعضی کشورهای نیازمند می‌کوشیم تا مشکلاتی را که ممالک مزبور در نتیجه افزایش قیمت‌ها با آن مواجه شده‌اند مرتفع نمایند و از طرف دیگر با اعطای وام به ممالک صنعتی آن‌ها را در توازن پرداخت‌های خود یاری می‌دهیم. بعلاوه، با پیشنهادی که در مورد تشکیل یک مؤسسه مالی بی طرف با همکاری کشورهای تولید کننده نفت و کشورهای صنعتی داده‌ایم امیدواریم بتوانیم نقشی را که از لحاظ رفع مشکلات آینده به عهده داریم بخوبی ایفا نماییم.