اساسنامه سازمان اقدامات تامینی و تربیتی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم

برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم


اساسنامه سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی - مصوب ۱۳۵۶٫۱۱٫۱۵ کمیسیونهای پارلمانی مجلسین

ماده ۱ - در اجرای قانون تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی مصوب تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی وابسته به‌وزارت دادگستری که از این پس سازمان نامیده می‌شود تشکیل و طبق این اساسنامه اداره خواهد شد.

ماده ۲ - سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و می‌تواند طرف هر گونه قرارداد واقع شود.

ماده ۳ - وظایف اصلی سازمان عبارت است از:

الف - بررسی علل ارتکاب جرائم و تهیه برنامه‌ها و طرحهای اساسی به منظور پیشگیری از آن.

ب - حمایت قانونی و اجتماعی از اطفال کمتر از ۱۸ سال که سلامت و امنیت و اخلاق آنان به واسطه محیط زندگی خانوادگی و پرورشی که در آن‌پرورش یافته‌اند یا به سبب نوع کار و حرفه یا اعمال و کردار خود در معرض خطر بزهکاری قرار گرفته‌اند با همکاری سازمانهای مربوط.

ج - ایجاد و اداره کانونهای اصلاح و تربیت.

د - بررسی و اظهار نظر درباره تأسیس و محل و ظرفیت و سایر خصوصیات ساختمانی و تجهیزات تبعیدگاه و زندان و بیمارستان مجرمین معتاد وتیمارستان مجرمین مجنون و مختل‌المشاعر و کارگاههای کشاورزی و صنعتی موضوع قانون اقدامات تأمینی و نحوه اداره آنها با همکاری سازمانهایی که‌وظیفه احداث و تأسیس و اداره مؤسسات مذکور را به عهده دارند.

ه - بررسی و تعیین نظام مؤسسات فوق‌الذکر و اصول مربوط به نگاهداری مجرمین و رفتار با زندانیان و تنظیم برنامه‌های تهذیب و تربیت مجرمان‌و آموزش آنان و نظارت در اجرای اصول و ترتیبات مذکور.

و - راهنمایی لازم به دادسراهای شهرستان و استان یا واحدهای تابع برای نظارت در زندانها و سایر مؤسساتی که سازمان طبق این اساسنامه‌تکلیف نظارت بر آنها را دارد و بررسی گزارش دادسراها یا واحدهای مذکور در این باره و سایر امور و مسائل مؤسسات مزبور.

ز - دادن دستورالعمل و راهنمایی لازم به دادسراهای شهرستان یا واحدهای تابع در زمینه مراقبت بعد از خروج و بررسی گزارشهای مربوط.

ح - پیگیری هدفهای قانون اقدامات تأمینی مصوب سال ۱۳۳۹ (۲۵۱۹ شاهنشاهی) و ارشاد دادسراها در این زمینه و هر گونه اقدام لازم دیگر به‌منظور حسن اجرای قانون مزبور. ط - صدور اجازه تأسیس انجمنهای حمایت از زندانیان و خانواده آنان و نظارت بر کار انجمنهای مزبور.

ی - تهیه و تنظیم سجل کیفری مجرمان و تنظیم پرونده شخصیت آنها در موارد لزوم که متضمن اطلاعات لازم از قبیل وضع اجتماعی، روانی واخلاقی آنان خواهد بود.

ک - جمع‌آوری آمارهای لازم از جرائم و بررسی و نتیجه‌گیری از آنها.

ل - رسیدگی به تقاضای عفو و بخشودگی و تهیه فهرست اسامی افراد واجد شرایط.

م - نظارت بر رفتار مجرمان بعد از آزادی مشروط یا تعلیق تعقیب یا تعلیق مجازات و اقدامات لازم با استفاده از امکانات سازمان برای هدایت وکمک آنان در زمینه‌های اخلاقی و اجتماعی.

ن - تأسیس مراکز مراقبت بعد از خروج به منظور راهنمایی، کمک به اشتغال و بازپذیری اجتماعی مجرمان بعد از آزادی یا در شرایط محکومیت به‌تبعید یا اقامت اجباری و تعلیق و آزادی مشروط.

س - تنظیم و اجرای برنامه‌های لازم به منظور بالابردن آگاهی عمومی در زمینه مقررات جزایی با استفاده از وسائل ارتباط جمعی.

ع - تهیه طرحهای کارآموزی مددکاران اجتماعی کارکنان اداره دادگاههای اطفال و کانونهای اصلاح و تربیت و آموزش ضمن خدمت کارکنان مزبورو قضات دادگاههای اطفال و اجرای این طرحها.

تبصره - احداث و اداره تبعیدگاه و زندان و کارگاههای کشاورزی و صنعتی موضوع این اساسنامه با شهربانی کشور شاهنشاهی و مؤسسات درمانی‌مذکور با وزارت بهداری و بهزیستی با رعایت نظر سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی خواهد بود.

ماده ۴ - سازمان دارای یک رییس و یک شورا و تشکیلات لازم است، مسئولیت اداره امور سازمان و اجرای مصوبات شورا به عهده رییس سازمان‌است.

ماده ۵ - شورای سازمان تشکیل می‌شود از:

۱ - وزیر دادگستری که ریاست شورا را بر عهده دارد.

۲ - وزیر امور اقتصادی و دارایی یا معاون او.

۳ - وزیر کشور یا معاون او.

۴ - وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه یا معاون او.

۵ - وزیر بهداری و بهزیستی یا معاون او.

۶ - وزیر آموزش و پرورش یا معاون او.

۷ - وزیر کار و امور اجتماعی یا معاون او.

۸ - دادستان کل.

۹ - رییس شهربانی کشور شاهنشاهی.

۱۰ - مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران.

۱۱ - یک نفر روانشناس به انتخاب رییس شورا.

۱۲ - یک نفر متخصص علوم اجتماعی به انتخاب رییس شورا.

۱۳ - یک نفر جامعه‌شناس به انتخاب رییس شورا.

۱۴ - یک نفر روانکاو به انتخاب رییس شورا.

۱۵ - چهار نفر از اشخاص بصیر و علاقمند از بین صاحبان مشاغل غیر دولتی به پیشنهاد رییس شورا و با صدور فرمان همایونی برای مدت ۳ سال‌منصوب می‌شوند.

۱۶ - یک نفر نماینده از دانشگاهی که در این زمینه سازمان تحقیقاتی دارد.

رییس سازمان بدون حق رأی در جلسات شورا شرکت و اظهار نظر می‌کند.

ماده ۶ - وظایف شورا به قرار زیر است:

۱ - تعیین خط مشی کلی سازمان.

۲ - تصویب آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی سازمان با تأیید وزارت امور اقتصادی و دارایی و تصویب تشکیلات و آیین‌نامه‌های استخدامی سازمان‌پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور.

۳ - بررسی و تصویب برنامه‌ها و طرحهای مربوط به پیشگیری از ارتکاب جرائم و اصلاح و تربیت و مراقبت مجرمین.

۴ - بررسی و تصویب نظام مؤسسات تأمینی و تربیتی و زندانها.

۵ - بررسی و تصویب بودجه پیشنهادی سازمان.

۶ - اتخاذ تصمیم راجع به هر مسئله دیگری در حدود این اساسنامه که رییس شورا ضروری بداند.

ماده ۷ - جلسات شورا در موارد لازم به دعوت رییس شورا تشکیل می‌شود و برای بررسی و تصویب بودجه و تعیین خط‌مشی سازمان نیز در مهرماه هر سال تشکیل جلسه می‌دهد تصمیمات شورا با اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود.

ماده ۸ - ذیحساب سازمان از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین خواهد شد.

ماده ۹ - اعتبارات سازمان از طرف دولت در بودجه سالانه کل کشور منظور و پس از تصویب به صورت کمک در اختیار سازمان قرار خواهد گرفت.

اساسنامه فوق مشتمل بر نه ماده و یک تبصره به استناد قانون تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی پس از تصویب کمیسیونهای امور استخدام ودادگستری و امور اقتصادی و دارایی مجلس سنا در جلسه روز سه‌شنبه ۲۵۳۶٫۹.۱۵، به ترتیب در جلسات شنبه هشتم، چهارشنبه دوازدهم و شنبه‌پانزدهم بهمن ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی به تصویب کمیسیونهای امور استخدام و سازمانهای اداری، امور اقتصادی و دارایی ودادگستری مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی