اساسنامه سازمان آب و برق خوزستان

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم

اساسنامه‌های مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم

اساسنامه سازمان آب و برق خوزستان - مصوب ۹ خرداد ۱۳۳۹ کمیسیون مشترک برنامه مجلسین

ماده ۱ - برای اجراء مقاصد مشروح زیر:

الف - عملیات عمرانی مربوط به آبیاری در مناطقی که از آب رودخانه‌های کرخه - دز - کارون - هندیجان و جراحی مشروب خواهد شد متضمن‌احداث سد و آب‌بند و ایجاد شبکه توزیع آب و توسعه آن و همچنین اجرای طرحهای مربوط به ایجاد و توسعه برق و انتقال آن در خوزستان و مناطقی‌که انتقال برق به آن مناطق از نظر اقتصادی و فنی صحیح باشد.

ب - اداره و بهره‌برداری از تأسیساتی که بر اثر اجراء طرحهای مذکور فوق ایجاد خواهد گردید.

ج - اتخاذ طریقه‌های جدید فنی برای پیشرفت و توسعه کشاورزی و حداکثر استفاده از منابع موجود.

راهنمایی و تشویق مالکین و زارعین برای بهبود وضع کشاورزی و همچنین آشنا ساختن آنها به سایر عواملی که موجب ازدیاد تولید و بهره‌برداری بیشتر از منابع‌می‌باشد مانند کشاورزی مکانیزه و استفاده از کود شیمیایی و انتخاب نوع زراعت و نوع بذر و همچنین تثبیت حقوق و وضع زارعین.

د - ترویج استفاده از نیروی برق در صنایع و شهرها و ایجاد امکانات استفاده برق برای تأسیسات صنعتی و افراد به نازلترین قیمتی که با اصول‌صحیح فنی و مالی و بازرگانی منطبق باشد.

سازمانی به نام "‌سازمان آب و برق خوزستان" برای مدت نامحدود تشکیل و بر طبق مقررات این اساسنامه اداره خواهد گردید و تشکیلات شرکت گاز وبرق خوزستان و واحدهای مربوطه با تمام وظایف و تشکیلات و اختیارات و داراییهای خود ضمیمه سازمان مزبور خواهد شد.

ماده ۲ - "‌سازمان آب و برق خوزستان" دارای شخصیت حقوقی بوده و مرکز اداری آن در اهواز (یا هر محل دیگری که بنا بر احتیاج از طرف رییس‌سازمان معین شود) و منطقه عملیاتش در مناطق مذکور در بند (الف) ماده (۱) خواهد بود و می‌تواند در سایر نقاط دفتر یا شعب یا نمایندگی بنا براحتیاج داشته باشد.

ماده ۳ - سازمان آب و برق خوزستان دارای استقلال مالی بوده و در حدود اعتبارات مصوب می‌تواند هر گونه قراردادی که برای اجراء مقاصدمذکور در ماده (۱) لازم بداند منعقد کند.

ماده ۴ - سازمان آب و برق خوزستان می‌تواند کلیه اقدامات قانونی را که جهت پیشرفت مقاصد مذکور در ماده (۱) لازم و یا مناسب بداند انجام دهداین اختیارات بدون این که منحصر و محدود به موارد مذکور زیر باشد عبارت است از:

الف - حق اداره و کنترل رودخانه‌های پنجگانه مذکور در بند الف ماده (۱) و تنظیم آب انهار، حق اعطاء اجازه برای احداث تأسیسات جدید یا تغییردر تأسیسات موجود در مسیر آبهای آن مناطق در حدود مقررات مملکتی.

تبصره - حقوق مکتسبه افراد و مؤسسات خصوصی محترم و محفوظ خواهد بود ولی از تاریخ تصویب این اساسنامه هیچ گونه مستحدثات جدیدمربوط به امور آبیاری بدون موافقت سازمان آب و برق خوزستان نباید در آن منطقه به وجود آید.

طرز تحصیل اجازه و شرایط آن طبق آیین‌نامه سازمان تعیین خواهد گردید.

ب - مبادرت به فعالیتهای تولیدی و تأسیساتی و بهره‌برداری از طرحها.

ج - حق تولید و انتقال و فروش و واگذاری نیروی برق و تعیین نرخ آن و وصول بهای برق.

د - حق توزیع و فروش و واگذاری آب و همچنین تعیین آب‌بها و هزینه‌های دیگر و وصول آنها به منظور استهلاک هزینه و سرمایه تأسیساتی.

ه - سازمان آب و برق خوزستان به منظور تثبیت وضع مالکیت محل باید در صورتی که ادارات ثبت املاک برای روشن ساختن وضع مالکیت‌محل هر گونه مساعدت و توضیحی نسبت به حقوق مربوط به مالکیت و اراضی و آب بخواهند با آن ادارات نسبت به موضوعات مذکور مساعدت‌نماید.

و - سازمان آب و برق خوزستان می‌تواند به نام خود هر گونه معامله‌ای انجام دهد و هر نوع قرارداد منعقد و اجرا کند و اموال مورد نیاز را خریداری‌نماید و اقدام به تأسیس شرکت و خرید سهام شرکتهای دیگر نماید و در بانکها حساب جاری افتتاح نماید و با اخذ تضمینات کافی وام یا اعتبار بدهد وهمچنین می‌تواند مطالبات و حقوق خود را وصول کند.

ز - سازمان برای اجراء وظایف خود می‌تواند هر قسمت از اختیارات خود را که لازم بداند به مسئولیت خود به سایر مؤسسات دولتی یا غیر دولتی‌محول نماید.

ماده ۵ - سازمان آب و برق خوزستان تحت ریاست قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه طبق اصول بازرگانی اداره خواهد شد و قائم‌مقام‌نخست‌وزیر در سازمان برنامه نماینده قانونی سازمان در مراجع قضایی و اداری بوده و می‌تواند به نام سازمان آب و برق خوزستان بر اشخاص حقیقی یاحقوقی اقامه دادخواهی نماید یا از دعاوی مطروحه دفاع کند و در تمام مراحل قضایی و مراجع قانونی دارای کلیه اختیاراتی است که به مقتضای موردپیش می‌آید و همچنین می‌تواند دعاوی مربوط را صلحاً خاتمه دهد و اختلافات را به موجب قرارداد یا موافقت به داوری ارجاع کند و داور اختصاصی‌سازمان را تعیین نماید و نسبت به داور مشترک تراضی نماید.

تصویب و امضاء قراردادها و همچنین استخدام کارمندان و متخصصین و تعیین شرایط استخدامی آنها و تصویب بودجه اداری و انتفاعی سازمان وتشکیلات اداری آن با قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه است و او می‌تواند تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به مدیر عامل یا حق توکیل غیرتفویض کند و یا بنا بر پیشنهاد مدیر عامل وظایف و مسئولیت هر قسمت از تشکیلات اداری را تعیین و اختیارات متصدیان را معلوم نماید.

ماده ۶ - مدیر عامل برای مدت سه سال با حقوق و شرایط معین بنا بر پیشنهاد قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه و تصویب نخست‌وزیر به‌عنوان مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان منصوب می‌گردد و مسئول حسن اداره سازمان می‌باشد.

ماده ۷ - مدیر عامل بنا بر وضع و حجم کارهای جاری با پیش‌بینی احتیاجات آینده تشکیلات اداری و فنی را تنظیم خواهد نمود. و پس از تصویب‌قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه به موقع اجراء خواهد گذارد و برای تکمیل کادر اداری و فنی مبادرت به آموزش فنی و مهارتهای لازم و تخصصی‌که برای خدمات سازمان لازم است خواهد نمود تا به تدریج کارمندان ایرانی بتوانند اداره تأسیسات را عهده‌دار شوند.

ماده ۸ - سازمان آب و برق خوزستان می‌تواند متخصصین و کارمندان خارجی خود را برای مدت موقت با حقوق و شرایطی معین طبق مقررات‌فصل پنجم آیین‌نامه استخدام کند.

ماده ۹ - در هر مورد که سازمان برای اجراء وظایف محوله احتیاج به خرید زمین پیدا کند و یا برای اجراء عملیات و برنامه‌های مذکور در ماده ۱احتیاج به حق عبور از اراضی غیر داشته باشد و یا بخواهد خط انتقال نیرو یا مجرای لوله‌های آب و امثال آن را از املاک اشخاص عبور دهد و با مالک ویا مالکین تراضی حاصل نشود می‌تواند با تعیین مقدر زمین با آب و تأسیسات و ابنیه مورد نیاز و تهیه نقشه (در مواردی که ممکن باشد) طبق ماده ۱۶قانون برنامه عمرانی هفت‌ساله دوم و آیین‌نامه آن به وسیله سازمان برنامه و یا مستقیماً اقدام به خرید ملک یا تحصیل اجازه حق عبور (با پرداخت‌حق‌الارض) بنماید.

ماده ۱۰ - در پایان هر سال از طرف قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه حسابرسان و ممیزینی برای رسیدگی به محاسبات سازمان تعیین خواهندشد که به کلیه دفاتر و اسناد محاسبات رسیدگی نمایند و گزارش خود را برای قائم‌مقام نخست‌وزیر در سازمان برنامه ارسال دارند.

ماده ۱۱ - سازمان می‌تواند هر کس را که بدون داشتن حق یا اجازه و یا در خارج از نوبت مقرر از انهار و شبکه آبیاری مصرف کند و یا از نیروی برق‌بدون رضایت سازمان استفاده نماید طبق مقررات قانون مجازات عمومی تعقیب نموده و خسارات خود را مطالبه و وصول نماید.

ماده ۱۲ - سازمان آب و برق خوزستان مطابق مقررات آیین‌نامه مصوب کمیسیونهای مشترک دادگستری و برنامه مسئول انجام وظایفی است که‌طبق این اساسنامه و آیین‌نامه مربوطه به عهده‌اش محول گردیده.

اساسنامه فوق که مشتمل بر دوازده ماده و یک تبصره است و در تاریخ ۱۳۳۹٫۳٫۹ به تصویب کمیسیون مشترک برنامه مجلسین اتخاذ گردیده است قابل اجرا می‌باشد.

رییس مجلس شورای ملی -- رییس مجلس سنا

رضا حکمت -- محسن صدر